Egyéb kategória

Többek közt terhes férfi is bekerült az új emojik közé

terhes

A legjobbkor indította el a magyar kormány az emojikampánnyal megtámogatott úgynevezett nemzeti konzultációt.

Az Unicode nemzetközi szabványrendszebe ugyanis eddig nem látott, gendersemleges emojik és egyéb izgalmas variációk kerültek be. A hangulatjelek között, írta meg a The Guardian, megjelent például egy terhes férfit és egy rasszközi kézfogást ábrázó is. Az új emojik célja, hogy kiteljesítsék a Unicode azon törekvését, mely szerint több változatosságot illetve gendersemleges lehetőségeket is kínálni szeretnének a felhasználóknak.

Az új hangulatjelek, amelyek az Emojipedia referenciaoldalon tekinthetők meg, a hangulatjelek világnapjára készültek. Ezt a jeles ünnepet szombaton fogja megülni az emberiség.

A fejlesztők fő törekvése az volt, hogy minden rendelkezésre álló hangulatjelből legyen férfias, nőies és gendersemleges változat is, és ezen belül többféle bőrszín-árnyalat is megjelenjen. A hagyományos értékek mellett ezért a transz és nem bináris terhességek is képviseltetik magukat a jövőben a hangulatjelek világában. A „terhes nő” emoji ezután két új választási lehetőséggel egészül ki, a „terhes férfi” és a „terhes személy” választási lehetőségekkel.

A „királylány” illetve „királyfi” emojikhoz felzárkózik a „gendersemleges koronás fő” hangulatjel is.

A kiegészítések a „szakállas férfi” hangulatjel hasonló frissítéseit követik. Ezek a korábbi frissítések már lehetővé tették, hogy férfias és nőies szakállas arc közül is választhassanak a felhasználók.

Ez azt jelenti, hogy szinte minden hangulatjel rendelkezni fog alapértelmezés szerinti gendersemleges opcióval, és a felhasználók választhatnak a női és férfi változat között, ha az releváns

– mondta Jeremy Burge, az Emojipedia vezető munkatársa.

Az Unicode szabvány fejlesztési folyamata során az új ikonok listáját minden évben vitára bocsátják, mielőtt – rendszerint szeptemberben – jóváhagynák a használatukat. A jóváhagyás után az eszközgyártóknak kell eldönteniük, mikor bocsátják a hangulatjeleket a felhasználók rendelkezésére. Az Apple például a legfrissebb hangulatjelét egy februári szoftverfrissítésben mutatta be, a koronavírus-vakcinák megjelenésére hivatkozva a „fecskendő” hangulatjelet változtatták meg.

Forrás: 24.hu

Egyéb kategória

Totálisan leállt a World of Warcraft fejlesztése

blizzard
Kép: PCMag

Darabjaira hullott a Blizzard, történelmi mélyponton a munkamorál.

A videójátékos sajtót követők mostanra minden bizonnyal értesültek a hírről, hogy a múlt héten minden idők legnagyobb botránya tört ki az Activision Blizzardnál, specifikusan annak utóbbi részében. Két évnyi nyomozást követően Kalifornia állam munkajogokkal és lakhatással foglalkozó hatósága pert indított a kiadó ellen, állítása szerint a Blizzard berkein belül a férfi munkavállalók egy része rendszeresen kivette a részét a kolleginák zaklatásában, egy szexuális zaklatást még az áldozat öngyilkosságával is kapcsolatba hoztak. Emellett a nők alacsonyabb fizetést kaptak ugyanazért a munkáért, a teherbe esésük lehetősége miatt pedig előremeneteli lehetőségektől estek el.

A mellbevágó praktikákat és eseteket tartalmazó periratra annyit reagált az Activision Blizzard, hogy általánosságban véve elítél minden benne szereplő visszaélést, ám a hatóság vizsgálatát nem tartja pártatlannak és objektívnek, a legtöbb állítását vitatja. Emellett a cég szerint az öngyilkosságot elkövetett kolléganő esetében nincs összefüggés az állítólagos munkahelyi zaklatás és a halála között, így felháborítónak tartja, hogy mondvacsináltan és rosszindulatúan belerángatták az ügybe.

Ezután a cégen belüli kommunikációban Frances Townsend, az Activision Blizzardhoz márciusban csatlakozott vállalati ügyekért felelős alelnök a vádak javát eltorzítottnak és hamisnak titulálta, a kontextusukból kiragadott történetekkel. Szintén egy belső levélben a Blizzard elnöke rendkívül aggasztónak nevezte az állítólagos eseteket és változásokat ígért, bár J. Allen Brack a perirat szerint egy részükről biztosan tudott.

A perirat és az arra adott vállalati reakció gigantikus sokkot okozott az Activision Blizzardon belül, mostanra nyolcszáznál is több munkavállaló írt alá egy petíciót, amely gyalázatosnak és sértőnek nevezi a felsővezetés hozzáállását az ügyhöz, továbbá azonnali korrekciókat követel.

A Blizzardnál konkrétan megállt az élet, jelenleg még a World of Warcrafton sem dolgozik szinte senki, árulta el a Twitteren az egyik felelős fejlesztő. Jeff Hamilton személyesen nincs ezzel megelégedve, szerinte senkinek sem válik az előnyére a helyzet, de most olyan mértékben forrnak az indulatok, hogy ellehetetlenült az érdemi munka.

Bobby Koticknak, az Activision Blizzard vezérigazgatójának eddig semmiféle mondanivalója sem akadt a cégénél kitört gigabotrány kapcsán. Legutóbb egy hónapja került a hírekbe, mikor rekordalacsony 54% jóváhagyási ráta mellett sikerült átvernie a részvényeseken a 150 millió dolláros, bő 46 milliárd forintos kompenzációs csomagját.

Forrás: Origo

Tovább

Egyéb kategória

Egyre durvább dolgok derülnek ki az izraeli kémprogramról

NSO

Amit olykor a filmekben láthatunk, az már évek óta a valóság. Immár Magyarországon is.

Magyarok ellen is felhasználták az izraeli NSO kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, írja a Direkt36 cikke, ami egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként készült. A Pegasus kémszoftverről mi is írtunk bővebben, kiemelve, hogy a legújabb verzió már úgynevezett „zero-click” módon kerül a célszemélyek mobiljára, tehát nem egy link óvatlan lekattintása juttatja a kártékony programot a telefonra, hanem a tulajdonos közreműködése nélkül települ.

A lehallgatások felgöngyölítésében részt vevő Amnesty International elképesztően részletes feltáró írásaiból ráadásul az is kiderül, hogy pontosan miképp lehetséges az „emberi tényezőt” kihagyva kémprogramokat telepíteni okostelefonokra, és minél több részletet ismer az ember, az egész Pegasus-ügy annál ijesztőbbnek tűnik.

Mint a filmekben

Mindannyian láttunk már olyan filmeket, amikben a gyanútlan áldozatok telefonjait pillanatok alatt feltörik, nemcsak az adatokhoz, de a kamerához és a mikrofonhoz is hozzáférve. Ma már mindez nem csupán a szárnyaló alkotói fantázia szüleménye, hanem a valóság.

Az Amnesty International még 2019-ben írt arról, hogy Maati Monjib marokkói akadémikus iPhone-ját többször is az úgynevezett network injection támadással igyekeztek megfertőzni. Ennek lényege, hogy a támadó hozzáfér a célszemély hálózati kapcsolatához, és el tudja téríteni a forgalmat, például a webcímek elérését, ami lehetővé teszi a kártékony programok telepítését a felhasználó tudta nélkül.

Ez történt Monjibbal is: a férfi iPhone készülékéből utólag kinyert adatok alapján a Safari böngészőbe bepötyögött yahoo.fr nem a levelezőrendszer oldalára juttatta el az aktivistát, hanem alig 3 milliszekundum alatt a tudta nélkül átirányította egymás után két kifejezetten gyanús webcímre – ami egyenértékű azzal, mintha maga a felhasználó kattintott volna le egy SMS-ben érkező gyanús linket. Az észrevétlen átirányítás a fent említett network injection támadás eredménye, és az Amnesty által begyűjtött adatok alapján Monjib esetében legalább négyszer próbálkoztak ilyen jellegű, észrevehetetlen támadással, ebből legalább egy sikerrel is járt, tehát telepítette a Pegasust.

Felvetődik persze a kérdés: a támadók miképp férhetnek hozzá a hálózati kapcsolathoz, ami esetünkben azt jelenti, hogy a telefon csak a mobilszolgáltató hálózatát használta?

Itt jön az igazán riasztó rész: akár egy mobilszolgáltató bázisállomása is használható erre a célra,

és a Pegasus termékleírása szerint a kémszoftver alkalmas arra, hogy egy ilyen állomást kihasználva teljesen észrevétlenül települjön egy telefonra. Ehhez tényleg csak a célszemély telefonszáma szükséges, illetve az, hogy a készülék az említett bázisállomáshoz kapcsolódjon.

Kérdésünkre Szöllősi Gábor IT-infrastruktúra szakértő ehhez még azt is hozzátette, hogy akár kereskedelmi forgalomban kapható termékek is átalakíthatók úgy, hogy a telefon hagyományos adótoronynak érzékelje azokat, és kapcsolódjon, ami után szintén végrehajtható a fenti támadás.

Védetlenebb a telefonod, mint gondolnád

A szomorú valóság ugyanakkor az, hogy a Pegasust kémkedésre használó szerveknek nem feltétlenül kell mobilszolgáltatók bázisállomásaival vesződni, ha szeretnék a célszemélyek telefonjára juttatni a kémszoftvert. A készülékeink ugyanis egyáltalán nem olyan biztonságosak, mint amilyennek hisszük vagy amilyennek a gyártók szeretnék elhitetni velünk.

Az Amnesty International július 19-én közzétett cikke például lépésről lépésre mutatja be, hogy az NSO szoftverét hogyan és hányféle módon juttatták a megfigyelni kívánt személyek telefonjára olyan teljesen hétköznapi (sőt sokszor előre telepített) alkalmazásokon keresztül, mint az Apple Photos, az iMessage vagy éppen a zene-streamelésre használt Apple Music.

Ezen a ponton persze érdemes megjegyezni (és ezt az Amnesty cikke is kiemeli), hogy a feltáró anyagaikban az Apple-féle termékek és szolgáltatások kiemelt szerepe egyáltalán nem azt jelenti, hogy az Android biztonságosabb rendszer lenne. Csupán arról van szó, hogy a szakemberek az iPhone-telefonok esetében sokkal könnyebben képesek visszafejteni a támadások nyomait egy Apple-eszközön, mint egy Android operációs rendszert futtató mobilnál.

Az Amnesty például két magyar újságíró esetében is visszafejtette, hogy a Pegasus telepítésének köze lehetett az iMessage üzenetküldő alkalmazás sebezhetőségéhez, amik 2019-ben még a gyártó számára sem voltak ismertek. Szöllősi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően a NSO kémszoftverének is az a legnagyobb értéke, hogy úgynevezett zero-day támadások kivitelezésére ad lehetőséget, tehát a program olyan sérülékenységeket használ ki, amikről jó eséllyel még a gyártó sem tud, így védekezni sem lehet ellenük.

Nincs lehallgathatatlan telefon

Bár az említett sebezhetőséget azóta befoltozták, a cikk szerint ez korántsem jelenti azt, hogy az iMessage már biztonságos, hiszen az Amnesty által feltárt adatok szerint egy indiai újságíró telefonján még 2021 júliusában is megfigyeltek olyan zero-click típusú (tehát a felhasználótól függetlenül történő) zero-day támadásokat, amiket egy iOS 14.6-ot futtató, minden frissítést tartalmazó iPhone 12 okostelefon ellen vetettek be.

Ez azt jelenti, hogy az NSO szoftverének felhasználói mind a mai napig képesek észrevétlenül telepíteni a Pegasust bármilyen iPhone-modellre, még akkor is, ha a legfrissebb iOS-verziót futtatják.

Szöllősi elmondása szerint „minden szoftver lyukas”, csak az a kérdés, hogy ezeket a hibákat ki találja meg először. A szakember véleménye szerint lehallgathatatlan telefon nincs, ugyanakkor a gyártói frissítések, amik az operációs rendszereket (iOS, Android) javítják, illetve az alkalmazásfrissítések nem véletlenül készülnek el a telefonokra. A legtöbb esetben ezeket tényleg érdemes azonnal telepíteni: 100 százalékos védelmet ugyan ezek sem jelentenek, de legalább nehezítő körülményt állítanak azok elé, akik támadni kívánják a telefonokat.

Forrás: 24.hu

Tovább

Egyéb kategória

Idén megnyílnak a Tesla szupertöltő állomásai más autók előtt is

tesla

Elég nagy bejelentést tett Twitteren kedd este Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, aki egy rajongó bejegyzésére reagálva azt írta, hogy még idén elérhetővé teszik a gyártó saját, eddig csak Teslák által használható töltőhálózatát más elektromos autók előtt is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyitás hol kezdődik majd – a korábbi pletykák alapján Norvégia, Németország és Svédország tűnik a legvalószínűbbnek –, de az kiderült, hogy idővel minden országban szeretnék nyílttá tenni a szupertöltő-hálózatot – írja a CNBC.

Musk bejegyzésében azt írta, hogy annak idején azért alkották meg a saját csatlakozójukat, mert nem létezett ipari szabvány, amihez alkalmazkodhattak volna, és csak a Tesla gyártott hosszabb távokra tervezett elektromos autókat. Az így kiépített, bármiféle tagsági díj fizetése nélkül igénybe vehető töltőhálózat hatalmas előnyt jelentett, korábban pedig maga a gyártó is előszeretettel használta ezt érvként a Teslák mellett. Az autók tulajdonosai adapterekkel bármilyen töltőállomáson fel tudják tölteni az autóikat, a szupertöltő-hálózatot pedig csak ők tudják használni, ami garantálja, hogy kevesebbet kell várakozniuk, és mindig találnak maguknak üres állomást.

Ez utóbbi fog most megváltozni, mint Musk írta, még idén megnyitják a hálózatot más elektromos autók előtt is, és az is kiderült, hogy előbb-utóbb minden országban elérhető lesz majd ez a lehetőség. A Tesla vezére egyébként korábban is belengette már ezt, tavaly decemberben arról írt, hogy már dolgoznak azon, hogy más autókat is lehessen tölteni.

Sajtóhírek szerint a Tesla korábban Németországban, Svédországban és Norvégiában is egyeztetett már arról, hogy más gyártók autói is hozzáférhessenek a szupertöltőkhöz, így nem lenne meglepő, ha itt debütálna az újítás. Ha az Egyesült Államokban is sikerül nyílttá tenniük a hálózatot, azzal a gyártó elég nagyot nyerhet – pláne akkor, ha megújuló forrásokból tudják feltölteni az autókat –, ezzel ugyanis egy rakás extra kormányzati kedvezményt és támogatást tudnának igénybe venni. Szupertöltők Magyarországon is vannak, ide kattintva lehet megnézni, hogy pontosan hol.

Forrás: Telex

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss