Egyéb kategória

Még mindig sokan kockáztatnak nem jogtiszta szoftverekkel

jogtiszta

A legtöbben tisztában vannak a nem jogtiszta szoftverek használatának veszélyeivel, ennek ellenére a felhasználók 30%-a még mindig nem megbízható forrásból származó programokat részesít előnyben – derül ki a Microsoft Magyarország megrendelésére készült felmérésből.

Ma már életünk jelentős részét online környezetben töltjük, számítógépen dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, szervezzük utazásainkat, intézzük hivatalos és banki ügyeinket. Az internettől való függőségünk az elmúlt években ráadásul csak erősödött, hiszen a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések következtében azok a tevékenységek is az online térbe költöztek, amelyeket korábban személyesen végeztünk. Mindezzel párhuzamosan pedig megnőtt a kibertámadások lehetősége is, ami miatt egyre nagyobb óvatosságra lenne szükség mindenki részéről.

A nem eredeti szoftverek használatával nem csak egyénként, de vállalati szinten is komoly veszélyeknek tehetjük ki magunkat. A nem megfelelő biztonság miatt könnyen rosszindulatú vírusok, zsarolóprogramok áldozatává válhatunk, melyek következtében elveszhetnek hasznos adatok, vagy éppen hozzáférhetővé válnak bizalmas dokumentumok. Az ilyen esetek nem csak anyagi kárt okozhatnak, de a cég megítélését is súlyosan károsíthatják.

Ennek ellenére ijesztő képet mutat a Microsoft Magyarország megbízásából 2022 tavaszán készített felmérés, amely szerint bár a felhasználók többsége tisztában van azzal, hogy a nem jogtiszta szoftverek használata kockázatokat rejt, ám sokan mégis nyitottak ezekre a megoldásokra azt feltételezve, hogy költséget takarítanak meg.

A felmérés szerint ugyan a válaszadók 60%-a közvetlenül a gyártótól vásárolja meg a szükséges programokat, csaknem 30% különböző internetes forrásokból, például torrentoldalakról szerzi be számítógépes szoftvereit.

A válaszadók kétharmada tartja költséghatékonynak a kalózváltozatok beszerzését annak ellenére is, hogy sokan tisztában vannak a kockázatokkal: 65% egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a nem eredeti szoftverek működésképtelenné tehetik a számítógépet. Ugyanakkor 84% meggyőződése az is, hogy a kalózprogramok képesek lehetnek éppúgy viselkedni, mint az eredeti szoftverek. A válaszadók fele szerint pedig a nem jogtiszta programok a gyártói frissítéseket is fogadhatják. A gyártók biztonsági frissítéseit egyébként a felhasználók 91 százaléka fontosnak tartja, és kétharmaduk a szoftvergyártók technikai segítségnyújtásáról is hasonlóan vélekedik. Nagyjából ugyanennyien – a válaszadók 69%-a – gondolja úgy, hogy a jogtiszta szoftverekkel biztosítható a számítógép megbízható működése.

Hogy mekkora kockázatot vállalnak azok, akik nem jogtiszta programokat használnak, mutatják a számok: az IDC felmérése szerint a rosszindulatú szoftverek – vírusok, zsarolóprogramok – által sérülékennyé vált, vagy feltört számítógépek, illetve az adatvesztések helyreállítása éves szinten globálisan 4 milliárd dollárba kerül a vállalatoknak, ami egy munkaállomásra vetítve átlagosan 663 dollárt jelent. Azaz ennyi többletköltséggel kell számolni egy kalózprogramot futtató számítógép élettartama során, ami jóval magasabb összeg, mint a jogtiszta szoftverek beszerzési ára.

A legbiztosabb megoldás a kockázatok elhárítására a jogtiszta szoftverek használata. Milyen előnyökkel jár, ha eredeti Windows szoftvert használ?

  • a Microsoft Defender Antivirus védelmet nyújt a rosszindulatú szoftverekkel szemben
  • hozzáférést biztosít a kritikus biztonsági frissítésekhez, ezzel is növelve a biztonságot
  • bármilyen probléma felmerülésekor azonnal segítségül hívhatjuk a Microsoft hivatalos supportját,
  • teljes hozzáférést ad a Windows összes funkciójához

Forrás: Microsoft

Egyéb kategória

Az eltűnés ellen küzdenek a Maldív-szigetek lakosai

maldív

Mindent megtesznek azért, hogy a térképen maradjanak

A globális felmelegedés minden kontinenst érint. Napról napra érkeznek hírek olvadó északi-sarki jégtömbökről, szélsőségesen tomboló viharokról vagy éppen a tengerszint emelkedéséről. Ez utóbbi miatt időről időre felvetődik a kérdés, hogy valóban eltűnhet-e a térképről a Maldív-szigetek csodálatos világa. És bár a maldívok karbon-kibocsátása elenyésző, mégis sokat tesznek a fenntarthatóságért, és persze azért, hogy országukat ne lepje el az Indiai-óceán.

A globális felmelegedés egyik következménye, hogy a tengerek és az óceánok szintje folyamatosan emelkedik. Ez pedig egy olyan ország számára, mint a Maldív-szigetek, amelynek legmagasabb pontja mindössze 2,3 méterrel van a tengerszint fölött, igencsak tragikus jelenség, ugyanis így az ország mind a közel 1200 szigetét ellepheti az Indiai-óceán. Persze a szakemberek és a kormány mindezt nem nézi karba tett kézzel, megpróbálnak mindent megtenni, hogy a tragédia ne következzen be.

„Az éghajlatváltozás hatásaival nap, mint nap együtt kell élnünk, de minden tőlünk telhetőt megteszünk a problémák megelőzése érdekében. Ilyen például a part menti védelem kiépítése a szigetek körül. Közben pedig korszerű technológiával vizsgáljuk, hogy a klímaváltozás hogyan hat a korallzátonyainkra. A drónokkal vagy éppen műholdas technológiával gyűjtött adatokat összehasonlítjuk a már rendelkezésünkre álló adatokkal. Próbáljuk tehát megfejteni, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a zátonyainkra.”

– mondta Aminath Shauna, a Maldív-szigetek környezetvédelmi, klímaváltozási és technológiai minisztere.

De a kormány mellett az ország luxusszállodái is igyekeznek mindent megtenni a környezetvédelemért. Az egyik legnagyobb szállodalánc például külön programot dolgozott ki annak érdekében, hogy minél fenntarthatóbb legyen a működésük.

„Van egy fenntarthatósági programunk, amely a Sun Siyam Cares nevet kapta. Ennek keretén belül kidolgoztunk egy környezetvédelmi tervet. A tervnek 360 teljesítendő pontja van, köztük olyan vállalások például, hogy az élelmiszer alapanyagokat, amit csak lehet, nem külföldről, hanem helyi termelőktől szerezzük be, mint például a zöldségeket vagy a kókuszdiót. De nincs egyetlen műanyag palackunk sem, üvegben szervírozzuk a vizet.”

– meséli Erkaiym Tabyldieva, a Sun Siyam Iru Fushi környezetvédelmi referense.

A szállodalánc egyébként a vendégek számára is szervez programokat a fenntarthatóság jegyében. Az Iru Fushi nevű szigeten például fát is ültethetünk a hotel dolgozóival közösen, amit emléktáblával is megörökítenek. De szervez turistautakat a szomszédos szigetekre, ahol a helyi lakosok életébe tekinthetünk bele és láthatjuk az ültetvényeket, ahonnan származnak a helyi élelmiszer alapanyagok, de ezeken a szigeteken akár a helyi szelektív hulladékgyűjtő telephelyeket is meglátogathatjuk. Ezek egyébként arról híresek, hogy az itt gyűjtött műanyagot az Adidas használja fel az általuk gyártott cipőkhöz és mezekhez. A szállodalánc legnagyobb szigetén, a Siyam World-on egyébként – méretéből adódóan – be kellett vezetni valamiféle „tömegközlekedést”. Szintén a fenntarthatóság jegyében nem benzines, hanem elektromos kisbuszokkal élvezhetjük a sokszor dzsungelszerű kis utakat. Nem olyan régen pedig az étkezés kapcsán is új rendszert alakított ki a szállodalánc a nagymértékű pazarlás miatt.

„A régi rendszerben sajnos jellemző volt, hogy ketten-hárman rendeltek tíz előételt, nyolc főételt, és mivel ezek egyenként is olyan adagok, hogy az ember nem tudja elfogyasztani az egészet, elég sok étel a kukában végezte. A szálloda vezetősége emiatt új rendszert dolgozott ki, aminek a lényege, hogy minden vendég egy előételt, egy levest, egy főételt, és egy desszertet, tehát 4 fogást ehet vacsorára és ebédre. Az új rendszer senkinek nem okozott gondot, eddig még mindig, mindenki elégedetten távozott, senki nem maradt éhen.”

– meséli Gálberki Bianka, a Siyam World egyik étteremvezetője.

A szálloda dolgozói mindezekről a törekvésekről egyébként egy bizottságban döntenek, amelynek tagjai a vezetőséggel közösen dolgoznak ki újabb és újabb programokat a fenntarthatóság jegyében. Mint minden másra, erre a feladatra is modern gondolkodású, fiatal csapat áll rendelkezésre.

„Sok helyi fiatal tehetség dolgozik nálunk. A Siyam World vezetője például minden idők legfiatalabb szállodavezetője. Ő is helyi, mindannyian helyiek vagyunk, akik rendszeresen összeülünk és megosztjuk egymással őrült ötleteinket. Ilyenkor visszagondolok arra a napra, amikor elkezdtük. Azt mondták, túl fiatal vagy, nem fogod tudni, mit és hogyan csinálj. De úgy döntöttünk, hogy a Siyam Worldben esélyt adunk a fiatalokat, és hagyjuk őket, hagy ötleteljenek. És így jött létre valami csodálatos dolog, amit különböző emberek különböző ötletei alapján raktunk össze.”

– meséli Sara Siyam, a Sun Siyam Resorts kreatív igazgatója.

A jó csapatmunkára pedig szükség van, hiszen egy egész világ bánná, ha 100 év múlva eltűnne ez a gyönyörű, fehér homokos, a kék minden árnyalatát felvonultató csodálatos szigetvilág. Így nem csoda, hogy a Maldív-szigetek legnagyobb szállodaláncainak is célja, hogy gyerekekből és felnőttekből egyaránt környezetvédelmi nagykövetek váljanak, hogy ez a földi paradicsom még sokáig, sokak örömére lehessen.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egyéb kategória

A Szöuli Egyetem Urbanisztikai Intézetével lépett partnerségre a Széchenyi István Egyetem

Szöuli
A megállapodást dr. Kang Su Kim, a Szöuli Egyetem Urbanisztikai Intézetének igazgatója és prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese írta alá. (Fotó: Májer Csaba József)

Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja és a Szöuli Egyetem Urbanisztikai Intézete.

Ennek eredményeként a jövőben közös kutatások, publikációk, cserelátogatások segíthetik a két intézmény további fejlődését.

A Széchenyi István Egyetem nemzetközi kapcsolatai bővítésével is fejleszteni kívánja oktatási és kutatási tevékenységét, hozzájárulva a térség versenyképességének is. E törekvés újabb lépéseként az intézmény Járműipari Kutatóközpontja együttműködési megállapodást kötött a Szöuli Egyetem Urbanisztikai Intézetével. A dokumentum leszögezi, hogy a két fél kölcsönösen érdekelt a tudományos kapcsolatok előmozdításában, és ezt elősegítve részt vesz oktatók, kutatók, hallgatók cseréjében, közös kutatási tevékenységekben, publikációkban.

A hivatalos aláírást megelőző megbeszélésen prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese elmondta: a kutatásokat, a szervezeti működést, a pénzügyi forrásokat és az infrastruktúrát tekintve a Széchenyi István Egyetem Magyarország kiemelkedő felsőoktatási intézménye.

„A hosszú távú tudományos együttműködésben vagyunk érdekeltek”

– mondta. Hozzátette, hogy a szakmai szempontokon túl három további tényező – Dél-Korea háború utáni lenyűgöző fejlődése, a koreai társadalom munkakultúrája és a mi hagyományos keleti irányú érdeklődésünk – miatt is rendkívül örömteli az partnerség.

A Széchenyi István Egyetem képviselői a koreai vendégekkel az intézmény Szenátusi termében. (Fotó: Májer Csaba József)

A vendégeknek prof. dr. Dogossy Gábor, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar, dr. Horváth Balázs, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar, valamint prof. dr. Horváth Zoltán, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja, illetve dr. Fodor Dénes, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánhelyettese, a Teljesítményelektronika és Villamos Hajtások Tanszék tanszékvezetője, a Járműipari Kutatóközpont e-Mobilitás Központjának tudományos vezetője mutatta be a Széchenyi István Egyetem technológiai és mérnöki területekhez kapcsolódó képzési-kutatási portfólióját és hallgatói csapatokra épülő tehetséggondozási rendszerét.

Dr. Kang Su Kim, a Szöuli Egyetem Urbanisztikai Intézetének igazgatója és kollégái – Jincheol Lee, dr. Seungjae Lee, prof. dr. Yun Soo Choi és Sora Kim – szavaiból kiderült: a több mint száz éve alapított Szöuli Egyetem rendkívül versenyképes, a dél-koreai főváros egyik legjobb felsőoktatási intézménye, amely kiváló kutatási infrastruktúrával rendelkezik. A nyolc tanszékből álló, kifejezetten egyedinek számító Urbanisztikai Intézet az építészettől a tájépítészeten és a közlekedéstudományon át a geoinformatikáig sokféle területtel foglalkozik.

A vendégek a Széchenyi István Egyetemet fenntartó alapítvány tulajdonában lévő ZalaZONE járműipari tesztpályára is ellátogattak.

„Számos kapcsolódási pontot látok intézményeink között”

– emelte ki dr. Kang Su Kim.

A koreai vendégek az együttműködési megállapodás aláírását követően a győri kampusz fejlett infrastruktúrájával ismerkedtek, és ellátogattak az Építőanyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumba, az Építész Műteremházba, valamint a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont tavaly világcsúccsal megnyerő SZEnergy Team hallgatói csapat műhelyébe is. A programot a világ legkorszerűbb járműipari tesztpályája, a Széchenyi-egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő zalaegerszegi ZalaZONE megtekintése, majd győri városnézés zárta.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egyéb kategória

A te anyukád tudja, hogy pontosan mivel foglalkozol?

Yettel

Anyák napja alkalmából rendhagyó nyílt napot tartott a Yettel.

Minden harmadik anyuka csupán nagyjából tudja meghatározni, hogy pontosan mivel foglalkozik gyermeke, derült ki a Yettel Magyarország felméréséből, melyet anyák napja kapcsán készített a munkatársak és hozzátartozóik körében. Az esemény ötletét az adta, hogy bár általában mindenki mesél a munkájáról a szüleinekarra csak ritkán adódik lehetőség, hogy fizikai valójában is megmutassa azt. A kutatásból az is kiderült, hogy az édesanyák a home office és a hibrid munkavégzés mellett a munkához használt technikai eszközök fejlődését tartják a legnagyobb változásnak az elmúlt 20-25 évben a munkaerőpiacon. VIDEÓ!

Várakozáson felüli érdeklődéssel zajlott le a Yettel anyák napi rendezvénye, amely egy félnapos program keretében fogadta a családtagokat a Yettel házban. A kezdeményezés célja az volt, hogy a hozzátartozók mélyebb betekintést nyerjenek gyermekeik munkahelyi mindennapjaiba. Az esemény kapcsán egy belsős felmérés is készült, melyből többet között az is kiderült, hogy az anyukák harmada csak nagyjából tudja meghatározni, hogy pontosan mit fed le gyermeke munkahelyi pozíciója.

A faxtól az okostelefonig

Míg a megkérdezett szülők nagy része (82%) 15 évnél is több időt töltött egy munkahelyen, sőt 16%-uk összesen csak egy cégnél dolgozott egész életében, gyermekeik esetében mindez már egy jóval sokszínűbb képet mutat: a válaszadó kollégák háromnegyede már 2-5 munkahelyen dolgozott, negyedük pedig maximum 5 évet töltött el eddig egy cégnél. Mindezek ellenére a szülők nagyobb kihívásnak érzik a munkahelykeresést manapság, mint régen.

További érdekesség, hogy mindkét megkérdezett csoport a home office és a hibrid munkavégzés lehetőségét tartja a legnagyobb változásnak a munkaerőpiacon az elmúlt 20-25 évben, de az idősebb generáció jóval nagyobb átalakulásnak élte meg a munkához használt technikai eszközök fejlődését a fiatalabbakhoz képest. A szülők nagy része továbbra is használ vezetékes telefont – az okostelefonok mellett – a mindennapi munkavégzéshez, sőt egy részük még faxot is, miközben mindezek a gyermekeik munkahelyi környezetéből teljesen kikoptak. Emellett, míg az idősebbek inkább asztali számítógépet és papír alapú naptárt használnak, a fiatalabbaknál a laptop és az online naptár a jellemzőbb munkahelyi eszközök.

„Hozd el az anyukádat a munkába” nap

Gyakori, hogy a gyerekek bemehetnek egy-egy napra szüleik munkahelyére, de fordítva ez nem jellemző. Pedig az idősebb generációnak is fontos megbizonyosodni arról, hogy felnőtt gyermekük megfelelő körülmények között, jó közösségben dolgozik. Idén először rendezték meg a Yettel anyák napi eseményét, amelyen nemcsak az anyukák lehettek büszkék gyermekeikre, de a munkatársak is szívesen mutatták meg azt a környezetet, ahol mindennapjaikat töltik.

„Várakozáson felüli érdeklődéssel fogadták a munkatársak és a hozzátartozók is az eseményt, melyen közel százan vettek részt, és még a programot követően is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Sok szempontból megható volt ez nap, és büszkék vagyunk arra, hogy kollégáink ekkora lelkesedéssel mutatták meg közvetlen családtagjaiknak a cégen belüli mindennapokat és a Yettel házat. Úgy gondolom, mindez azt jelzi, hogy jó Yettelesnek lenni, és ezt érdemes megmutatni szeretteinknek is”

 – mondta el Szalai Enikő, a Yettel Magyarország HR vezérigazgató-helyettese.

A résztvevők a program során megismerhették, hogy mivel foglalkozik a Yettel, majd egy exkluzív házbejáráson vettek részt, ahol a napelemparkot és a közösségi kertet is meglátogatták. A munkatársak előre beküldhették kedvenc családi receptjeiket, melyből hármat „Anyukám főztje” címen beépítettek az aznapi menübe a menzán, majd a napot egy közös fotózással zárták, mellyel megörökíthették ezt a többek számára felejthetetlen napot.

Így zajlott a rendhagyó anyák napja a Yettelnél: https://youtu.be/aR8dt1eSkMQ

A felmérésben összesen közel 100 Yettel Magyarország munkatárs és közvetlen hozzátartozója vett rész.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss