Egyéb kategória

A tehetségek köztünk járnak: négy magyar egyetemista ismerkedhetett meg a jövő technológiáival Rómában

Július első hetében négy magyar diák képviselte hazánkat a Huawei Technologies Seeds for the Future globális egyetemi programjának európai válogatásán Rómában.

Benke Bálint, Bárdonicsek András, Bognár Lili és Rejtő Olivér hallgatók fejlett technológiákról tanulhattak, mint az 5G, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnika, valamint a sikeres vállalkozáshoz szükséges ismeretekkel is gyarapodhattak. A sokszínűség és fenntarthatóság témáit előtérbe helyező program során a hallgatók betekintést nyerhettek a Huawei vállalati működésébe is. A római Seeds for the Future tréninget a Covid óta először tartották meg jelenléti formában. Magyarországon 2021 óta több mint 150 diákot segített hozzá online a legújabb infokommunikációs ismeretek elsajátításához.

Július első hetében négy magyar hallgató vehetett részt Rómában a Huawei Technologies Seeds for the Future egyetemi programjában, amely a sokszínűség és a fenntarthatóság témakörét tűzte zászlajára. Az ötnapos, technológiai workshopokat és panelbeszélgetéseket magába foglaló programsorozaton több mint húsz európai országból érkező diákok válogatott csoportja vett részt, s a tréninghét végére saját „startup” ötleteiket kellett egy rövid pitch formájában bemutatni.

Technológiai tudás, vállalkozói szemlélet és csapatszintű gondolkodás

Magyarországot Rejtő Olivér, Bárdonicsek András és Bognár Lili, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának mérnökinformatikus hallgatói, valamint Benke Bálint, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiberbiztonsági mesterképzésének hallgatója képviselték. A résztvevők a tréning során olyan készségeket és tudást szereztek, amelyeket mind a jelenlegi tanulmányaik során, mind a jövőbeli karrierjük során hasznosítani tudnak. A technológiai ismeretek mellett nagy hangsúlyt kapott a csapatmunka, a marketing és a problémamegoldás képességeinek fejlesztése, valamint a vállalkozói szemlélet erősítése. Emellett betekintést nyerhettek abba is, miként zajlik egy projekt vagy termék életútjának vezetése, vagy hogy milyen lehetőségek rejlenek a modern telekommunikációs technológiákban a mindennapi élet jobbá tételére.

A hallgatók az ötnapos program során olyan fejlett technológiákról tanultak, mint az 5G, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú számítástechnika. Az új technológiai ismeretek mellett értékes betekintést nyertek egy vezető globális technológiai vállalat működésébe is:

„A római tréning számomra rendkívül hasznos volt, különösen az új emberekkel való találkozások, a csapatszintű gondolkodás és a kreatív gondolkodás elősegítése miatt”

– mondta el Bognár Lili.

„Rengeteget tanultam arról, hogyan kell megközelíteni egy problémát, hogyan lehet a semmiből létrehozni egy terméket, majd azt értékesíteni. Az itt szerzett tudást a jövőben is kamatoztatni tudom, hiszen mérnökinformatikusként csapatban kell új dolgokat alkotnunk.”

Lokális támogatás, globális hatás

A Huawei Seeds for the Future társadalmi felelősségvállalási program több pillérből – ösztöndíjakból és képzési platformokból – áll. Célja a tehetséges hallgatók támogatása az informatikai és a mérnöki területeken, valamint a digitális közösségek fejlődésének előmozdítása. 2008-as elindítása óta a programban közel 140 ország több mint 500 egyetemének több mint 15.000 hallgatója vett részt kínai tanulmányutak formájában, köztük közel 80 magyar. A Covid-járvány miatt azonban online platformra tértek át a szervezők, Magyarországról 150 hallgató bevonásával. Azóta idén először rendezték meg újra jelenléti formában, ezúttal Olaszországban. Itthon a vállalat négy vezető egyetemmel – Széchenyi István Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) – áll stratégiai együttműködésben, s ezúttal az NKE-ről és Pécsről kerültek be hallgatók a programba.

„A digitális készségek kulcsfontosságúak a digitális gazdaság fejlődése szempontjából, és egy erős digitális tehetségbázis a digitális átalakulás és a gazdasági növekedés meghatározó hajtóereje”

– mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója.

„A Seeds for the Future program a Huawei azon törekvéseinek része, hogy a tehetséges diákokat felvértezze azokkal a digitális készségekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, piacképes ötleteik és megvalósítási elképzeléseik legyenek, és támogassák a gazdaság és a társadalom fejlődését.”

A program záróünnepségén a legkiemelkedőbb eredményeket elért hallgatók elismerésben részesültek; az ír és a holland csapat elnyerték a lehetőséget, hogy részt vegyenek a vállalat által jövőre megrendezendő nemzetközi Tech4Good versenyen Kínában, míg a közönségdíjat a finn csapat érdemelte ki.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egyéb kategória

Audi Development Camp: húsz országból érkeztek a jövő mérnökei a Széchenyi István Egyetemre

A Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria közös szervezésében negyedik alkalommal került sor az Audi Development Camp intenzív rövid képzési programra augusztus 9. és 15. között.

A járműfejlesztéshez szorosan kapcsolódó, mikrotanúsítványt adó nemzetközi kurzusra 20 ország 35 tehetséges hallgatója jutott be, akik egy héten át tanulhattak és fejlődhettek Győrben.

A Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria 30 éve tartó gyümölcsöző együttműködésének egyik fontos eleme az Audi Development Camp (ADC). A rövid képzési programot először 2019-ben rendezték meg, és idén már negyedik alkalommal várták a világ minden tájáról az ambiciózus fiatal mérnököket és közgazdászokat, akik a járműfejlesztés titkaiba nyerhettek betekintést az egyhetes tábor során. Az Audi Development Camp megnyitójára a Széchenyi-egyetem tavaly átadott Győri Innovációs Parkjában került sor, ahol a tudomány, az innováció és az ipar a mindennapokban is találkozik.

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese nagy örömmel köszöntötte a 35 tehetséges hallgatót, akik húsz ország húsz egyeteméről érkeztek Győrbe, és az egy hét során egy elektromos jármű hajtásláncának szimulációjával foglalkoztak, öttagú projektcsapatokban versenyezve a győzelemért. Kiemelte: a Széchenyi-egyetem fontos szerepet játszik a térség járműipari szakembereinek képzésében, és büszke az Audi Hungariával három évtizede tartó partnerségre.

„Ez az együttműködés az évek során folyamatosan bővült, és az oktatás mellett laboratóriumi szolgáltatásokban és kutatás-fejlesztésekben is testet ölt. A sokoldalú kapcsolat egyik zászlóshajója a 2015-ben megalapított Audi Hungaria Járműmérnöki Kar, amely ma már négy angol nyelvű képzést is nyújt a hallgatóknak, tanszékein pedig számos Audi Hungariával közös projekt zajlik”

– fejtette ki. Hozzátette: az ADC kitűnő példája a partnerségnek, a tábor célja pedig, hogy rövid idő alatt a lehető leghatékonyabban mutasson utat a fiatal tehetségeknek.

Németh Katalin, az Audi Hungaria oktatási-tudományos kooperációért felelős vezetője széles körű és sokszínű kapcsolatként jellemezte a nagyvállalat Széchenyi-egyetemhez fűződő viszonyát, amelyben a felek együtt fejlődnek.

Büszkék vagyunk közösen megvalósuló fejlesztéseinkre, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar tevékenységére és azokra a dolgozóinkra, akik mind az ipari, mind az akadémiai oldalt támogatják munkájukkal”

– húzta alá. Hozzátette:

„Az ADC-nek számos előnye van, ilyen a gyakorlatorientált oktatási forma, a nemzetközi csapatban zajló projektmunka, a kapcsolatépítés és a valós ipari problémákra választ kereső, megoldásfókuszú közös gondolkodás. Látni a jövő kihívásait és megtalálni a helyes utat másokkal együtt dolgozva: ez a munkaerőpiacon leginkább értékelt tulajdonság.”

Az egyetem és az Audi együttműködésének ékes példájaként dr. Jan Rohde-Brandenburger, a Járműhajtás Technológia Tanszék vezetője, az Audi Hungaria hajtásrendszer-fejlesztési szakértője is köszöntötte a résztvevőket. Kifejtette: az ADC alatt pont azokat a készségeket és kompetenciákat gyakorolhatják a hallgatók, amelyekre nagy szükségük lesz az autóipari karrierjük során is.

„Az elmúlt hat hónapban olyan programot dolgoztunk ki a táborra, ami tükrözi egy hajtásrendszer-fejlesztő mérnök szimulációs munkáját. A feladat, hogy a csapatok a lehető legjobb teljesítményt hozzák ki a hajtásláncból, miközben a hatékonyságra és szén-dioxid-kibocsátásra, valamint néhány ESG kritériumra is figyelniük kell”

– részletezte.

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja, dr. Dogossy Gábor az Audi oktatásra gyakorolt hatásáról beszélt, ami szerepet játszik abban is, hogy az egyetem nagy hangsúlyt fektet a projektalapú, gyakorlatorientált képzésekre. Büszkén emelte ki a kar nemzetközi versenyeken remeklő hallgatói innovációs csapatait is, így a motorfejlesztő SZEngine-t, a Formula Student-sorozatban remeklő Arrabona Racing Teamet és az elektromos autót fejlesztő, világcsúcstartó SZEnergy Teamet.

A táborban a felvételt nyert hallgatók – akik olyan neves egyetemekről érkeztek, mint például a Princeton Egyetem vagy épp a Darmstadti Alkalmazott Tudományok Egyeteme – oktatási napokon ismerkedtek meg a kurzus anyagával, majd önálló projektmunkában dolgoztak a szimulációs feladaton. A szervezők szabadidős programokkal is készültek a szervezők, amelynek része volt többek között a győri Audi-gyárban és a világszínvonalú járműipari tesztpályán, a zalaegerszegi ZalaZone-on tett látogatás is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egyéb kategória

Országos döntő: jól szerepeltek a Széchenyi István Egyetem döntős startupcsapatai

Horgászokat segítő applikáció innovatív halradarral és mesterségesintelligencia-alapú kórtörténet-összegzés: a VRG Tackle és a LifeSync Pro képviselte a Széchenyi István Egyetemet a Hungarian Startup University Program döntőjében, ahol hazánk 15 legígéretesebb egyetemi startupja mutathatta meg magát befektetők, partnerek és szakértők előtt.

A nagyrészt széchenyis hallgatókból álló győri csapatok remekül szerepeltek, a LifeSync Pro gárdája együttműködési lehetőséget is kapott: az egészségügyi fejlesztéseket támogató Európai Innovációs és Technológiai Intézet felkarolja a projektjüket.

A Hungarian Startup University Program (HSUP) célja, hogy segítse a magyar tudásgazdaság fejlődését, azaz szülessen minél több olyan nemzetközileg is sikeres magyar cég, amely az egyetemeken születő ötleteket spinoff vállalkozások formájában piacosítja, növelve a magyar gazdaság versenyképességét. A Széchenyi István Egyetemen már negyedszer indítottak el a programot, amely hallgatók százait vezeti be az innovációgazdaság világába. Az e-learning-alapú, két féléves tárgy első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startupvilág megismerése, míg a második félévben a vállalkozás felépítésével kapcsolatos gyakorlati képzés kerül a fókuszba. A fiataloknak ez idő alatt egy üzleti vállalkozás modelljét kell megtervezniük, amelyből akár valódi startup is indulhat.

A tavaszi szemeszter az intézményi „demo day”-jel zárult, ahol a legjobb három csapatot díjazták. Végül a horgászok számára készített okos halradart és applikációt fejlesztő VRG Tackle és a mesterségesintelligencia-alapú betegprofilozással foglalkozó LifeSync Pro gárdája jutott be az országos döntőbe, ahol 13 másik projekt mellett mutathatták be terméküket és üzleti modelljüket szakértő közönség előtt. Az országos „demo day”-en nem osztanak helyezéseket: a részt vevő startupok célja, hogy „eladják magukat”, és befektetőt vagy szakmai partnert találjanak, aki majd segíti ötletük megvalósulását. Természetesen ugyanilyen fontos a visszajelzések begyűjtése és kapcsolataik építése is.

A két győri kötődésű résztvevő kiválóan szerepelt a döntőben, mindkettejük prezentációja remekül sikerült – a LifeSync Pro még szakmai partnerre is lelt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet révén.

„Egy nőgyógyászati magánklinikán dolgozom orvosasszisztensként, és felvetődött, hogy mennyire nehézkes a páciensek kórtörténetét az általában különböző rendszerekben tárolt dokumentumból feltérképezni. Mennyivel könnyebb lenne egyetlen összegzést olvasni a beteg állapotáról! Innen indult az ötletünk, amelyben célul tűztük ki, hogy az orvos döntését támogatva egy vizuálisan is könnyen áttekinthető, rendezett és kereshető profilt készítsünk a betegekről a fellelhető dokumentumok alapján, mesterséges intelligencia (MI) segítségével”

– vázolta fel projektjük lényegét Hepp Anna, a budapesti Semmelweis Egyetem hallgatója, aki két széchenyis mérnökinformatikus-hallgatóval, Tornyossy Lászlóval és Töreky Zsomborral vágott bele az ötlet megvalósításába, majd hozzájuk csatlakozott Takács Tamás, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza, aki MI-kutatásokkal foglalkozik.

„Részt vettünk az Ideathon ötletversenyen, majd a »Start It @K&H« inkubációs programjában, a Start IT up Győr szervezésében, ezt követően pedig a HSUP-ban is, immár a Széchenyi István Egyetemen. Sokat jelentett, hogy közben felvettem az »ágazati információs rendszerek« tárgyat, amelyben az egészségügyi informatikáról tanulhattam kiváló szakemberektől, akiktől később mentorként is rengeteg tanácsot kaptunk. Végül eljutottunk az intézményi, majd az országos HSUP-döntőig, ahol felfigyelt ránk az Európai Innovációs és Technológiai Intézet, és partneri együttműködést ajánlott fel számunkra. Korábban ígéretet kaptunk kórházi információs rendszereket üzemeltetőktől is, hogy kooperálhatunk velük”

– fogalmazott Tornyossy László csapatvezető, aki hozzátette: a következő lépés a prototípus kifejlesztése lesz, amin már elkezdtek dolgozni.

A VRG Tackle két terméket is kidolgozott: kezdő horgászok részére egy oktatóanyagokkal, rövid videókkal is ellátott applikációt, rutinosabb sportolóknak pedig egy okos halradart, amely a piacon jelen lévő eszközökhöz képest jóval kompaktabb megoldást kínál.

„Az ötletet az élet adta, ugyanis amatőr horgászként eleinte nehezen tudtam elsajátítani a különböző fortélyokat, s az oktatóvideókból is nehézkesen lehetett kibogarászni a lényeget. Nem volt olyan platform, ahonnan könnyen és gyorsan hasznos információkat szerezhettem volna. A célunk az volt, hogy létrehozzunk egy olyan alkalmazást, amely áthidalja ezeket a problémákat, kifejezetten a kezdők igényeire szabva. Az innovációt az egyedülálló edukatív tartalom jelenti, amely az ezzel a hobbival még csak ismerkedő pecásoknak nyújtana segítséget”

– árulta el Varga Bence projektvezető, a Széchenyi István Egyetem gépészmérnök-hallgatója.

„A fiúk már a gólyatábor óta ismerik egymást, mindhárman egyszerre vették fel a »startup vállalkozás« tárgyat, én viszont csak májusban csatlakoztam a csapathoz”

– tette hozzá Beszprémi Judit, aki a projekt gazdasági és marketingrészéért felel.

„A program során számos hasznos workshopon vettünk részt, melyek elősegítették munkánkat. Óriási köszönettel tartozunk mentorunknak, Csik-Nemes Viktóriának, aki nélkül nem juthattunk volna idáig. Számos hasznos visszajelzést kaptunk a budapesti döntőben, amelyeket megfontolva folytatjuk a közös munkát”

– zárta szavait.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egyéb kategória

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Széchenyi István Egyetem és a Hszücsoui Műszaki Egyetem

Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi István Egyetem és a kínai Hszücsoui Műszaki Egyetem. A két intézmény képviselői szándéknyilatkozatban kötelezték el magukat a partnerség mellett.

A Széchenyi István Egyetem számára kiemelten fontosak a nemzetközi kapcsolatok, s azon belül is szoros együttműködést igyekszik kialakítani az ázsiai országokkal, ahonnan jelentős számú fiatal érkezett az elmúlt években a győri campusra. A Hszücsoui Műszaki Egyetem delegációjának napokban tett látogatása egy újabb kapcsolat elmélyítését szolgálta.

A kínai intézmény elnöke, Zhang Nong gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkező városként mutatta be a mintegy 10 millió lakosú Hszücsout (angol átírással: Xuzhou), amelynek gazdasága a berendezések gyártására, az élelmiszeriparra, az energetikára, a logisztikára és a turizmusra épül. Kifejtette: multidiszciplináris egyetemük több mint 22 ezer hallgatóval és mintegy 1800 oktatóval, munkatárssal rendelkezik. Az intézménynek 39 külföldi egyetemmel van együttműködése, többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Oroszországban és Dél-Koreában. Az elnök hozzátette: elkötelezettek aziránt, hogy közös projekteket alakítsanak ki a Széchenyi István Egyetemmel például informatikai, építőmérnöki, logisztikai mérnöki, környezetmérnöki és mesterséges intelligenciával kapcsolatos területeken.

„A két egyetem együttműködésében még több potenciál rejlik a magyarországi kínai befektetésekre és a két ország jó kapcsolatára alapozva”

– hangsúlyozta. Kiemelte: a kooperáció oktatók és hallgatók cseréjére, közös kutatásokra és kulturális programokra terjedhet ki.

A Széchenyi István Egyetemet dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes mutatta be a vendégeknek. Elmondta: az élhető és Európában az egyik legbiztonságosabb város Budapest, Bécs és Pozsony közelében helyezkedik el. Aláhúzta, hogy a technológiai és mérnöki területeken nagy hagyományokkal és jelentős tudással rendelkező intézmény Győrön kívül Mosonmagyaróváron, Budapesten és Zalaegerszegen is jelen van, s az utóbbi megyeszékhelyen a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozik a világ egyik legkorszerűbb járműipari tesztpályája, a ZalaZone. A fontos adatok között említette, hogy a 14 ezer hallgató ma már a világ csaknem nyolcvan országából érkezik, az angol nyelvű képzések száma pedig meghaladja a negyvenet. A két legnagyobb nemzetközi felsőoktatási minősítő szervezet, a Quacquarelli Symonds és a Times Higher Education összesen hét ranglistáján szereplő egyetem öt külföldi partnerrel kínál kettős képzéseket, köztük építőmérnöki területen a kínai Jiaxing Egyetemmel. Dr. Lukács Eszter beszélt arról is, hogy az intézmény szorosan kapcsolódik a gazdasághoz: összesen háromezer vállalattal működik együtt, amelyek között megtalálható a kínai Huawei is.

Prof. dr. Horváth Zoltán, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja azon véleményének adott hangot, hogy a tudományos kutatások terén számos lehetőség nyílhat a kooperációra. Részletesen beszélt az angol nyelvű programtervező informatikus mesterképzésről, amely nemzetközi kutatásokra is felkészíti a hallgatókat. E szak kapcsán német, francia és görög egyetemekkel működnek együtt.

Prof. dr. Dogossy Gábor, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja és dr. Németh Péter, a Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék egyetemi docense az angol nyelvű logisztikai mérnök képzést ismertette.

„Nálunk működik Közép-Európa legnagyobb csomagolás és környezetállósági vizsgálólaboratóriuma, így hallgatóink a legmagasabb szintű tudásra tesznek szert a tesztelések terén is”

– hangzott el.

A látogatás során a két egyetem nevében dr. Lukács Eszter és Zhang Nong együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amely a szorosabb kapcsolat alapja lehet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss