Mozgásban

Motorolaj választás – Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

Kép forrása: pixabay.com

A gépjárművek optimális működését nagymértékben befolyásolják azok a rendszeres utántöltést, vagy teljes cserét igénylő készítmények, amelyek szükségesek az állagmegőrzéshez. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szervizelés nem kidobott pénz, sokkal inkább előrelátó döntés. Ha odafigyelsz az autó állapotának megőrzésére és a hibák azonnali javítására, az hosszútávon hálálja meg magát.

Főszerepben az alkatrészvételem

A motorolaj szerepe a motor teljesítményének fenntartásában és az alkatrészek védelmében összetett. A megfelelő viszkozitású olaj kiválasztása és rendszeres cseréje elengedhetetlen a jármű hosszú élettartama és megbízhatósága érdekében. Az olaj minősége és állapota közvetlenül befolyásolja a motor teljesítményét, így sosem szabad elhanyagolni a választást és a cserét.

Az olaj filmréteget képez a mozgó alkatrészek között, csökkentve ezzel a súrlódást. Ennek köszönhetően elkerülhető a fém alkatrészek közvetlen érintkezése, ami kopáshoz és esetleges károsodáshoz vezetne. Az olajnak hála, az alkatrészek élettartama jelentősen megnövekszik, és a motor hatékonyabban működik.

A motorolaj a hőelvezetésben is segít

Az égés során keletkező hőmennyiség jelentős része az olajon keresztül távozik. Az olaj keringése közben hőt von el a motor felforrósodott részeiről, majd lehűlve tér oda vissza. A folyamat biztosítja a motor egyenletes hőmérsékletét, ami elengedhetetlen a hosszútávú használathoz.

Az Aral motorolaj magába gyűjti az égés során keletkező szennyeződéseket, mikroszkopikus részecskéket és azokat az olajszűrő felé tereli. Az olajszűrő ezeket a szennyeződéseket kiszűri, így megakadályozva a motorban való felhalmozódásukat. A készítmény tartalmaz bizonyos adalékanyagokat is, amelyek elejét veszik annak, hogy a motor belső felületein rozsda képződjön.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a motorolaj cseréje során mindig érdemes ügyelni arra, hogy a használt olajat környezetvédelmi szempontból megfelelően kezeljék és semmisítsék meg. Ez az oly sokat emlegetett környezetvédelem és fenntartható fejlődés érdekében nélkülözhetetlen.

Milyen összetételű motorolajok kaphatók?

Az olajok különböző összetételűek lehetnek, és ez jelentős hatással van arra, hogy milyen mértékben tudják védeni a motor alkatrészeit, illetve mennyire hatékonyan tudják csökkenteni a kopást és a súrlódást.

Az egyik leggyakrabban használt motorolaj-típus a teljesen szintetikus motorolaj. Ezt laboratóriumi körülmények között állítják elő, és molekuláris szerkezete pontosan meghatározott. Képes extrém hőmérsékleti viszonyoknak is ellenállni, kiválóan ken, és hosszabb olajcsere-periódusokat tesz lehetővé. Az ilyen olajok használatával minimálisra csökkenthető a motorban keletkező lerakódások száma, ami hozzájárul a motor hosszabb élettartamához.

A szintetikus olajok előnyei költséghatékonyabb kivitelben: Ez a félszintetikus motorolaj!

Egy másik típus a félszintetikus motorolaj, amelyet a szintetikus és a hagyományos ásványi olaj keverékével készítenek. Ez az olaj biztosítja a szintetikus olaj nyújtotta előnyök nagy részét, miközben költséghatékonyabb megoldást kínál. A félszintetikus olaj általában jó választás közepes terhelésű autókhoz, és még mindig jobb teljesítményt és védelmet nyújt, mint a teljesen ásványi alapú olajok. Az ilyen olajok különösen hasznosak lehetnek azok számára, akik időnként erősebb igénybevételnek teszik ki a járművet.

Beszerezhető az ásványi alapú motorolaj is, amelyet közvetlenül a kőolajból finomítanak. Ez az olajtípus a legolcsóbb és legkönnyebben elérhető, azonban nem nyújt olyan magas szintű védelmet és teljesítményt, mint a szintetikus vagy a félszintetikus olajok. Ásványi olajokat legtöbbször idősebb autókhoz, vagy szűkebb költségvetéssel rendelkező autótulajdonosok választanak, akik a mindennapi közlekedés során nem igényelnek extrém teljesítményt az autótól.

A fent bemutatott motorolaj-típusok közötti választás során mindig érdemes figyelembe venni az autógyártó által ajánlott specifikációkat és a saját vezetési szokásaidat. Az optimális olaj kiválasztása hozzájárulhat autód hatékonyabb működéséhez és hosszabb élettartamához.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss