Tippek

Last minute karácsonyi ajándék ötletek a Sony-tól

sony

A Sony számos innovatív és izgalmas terméket kínál a technológia szerelmeseinek, amelyekkel megajándékozhatják barátaikat és szeretteiket az ünnepi szezonban.

A Sony 2022-ben megjelent termékei tökéletes – és pénztárcabarát – karácsonyi ajándékok lehetnek a tévékészülékektől kezdve a fényképezőgépeken és fejhallgatókon át egészen az okostelefonokig.

Világszínvonalú fejhallgató zajszűréssel…

Kapcsolódj zenére, filmre vagy sorozatra útközben és tarts szünetet az ünnepi nyüzsgésben a WH-1000X piacvezető zajszűrős fejhallgatóval. A termék a Sony 1000X csúcskategóriás fejhallgatócsaládjának legújabb tagja, megújult kialakítással és 30 órás akkumulátor-üzemidővel. Fekete és ezüst színben kapható.

Stílusos vezeték nélküli fejhallgató utazáshoz…

A kisméretű, könnyű és hatékony vezeték nélküli LinkBuds S fejhallgató ideális azok számára, akik állandó mozgásban vannak. Az innovatív kialakítás lehetővé teszi a kiváló vezeték nélküli használatot telefonálás és zenehallgatás céljából egyaránt, így tökéletes ajándék lehet valamennyi korosztály számára. Fehér, fekete, ekrü és bolygókék színben kapható.

Buliteremtő hangszóró…

Az XG300 hangsugárzó tökéletes azok számára, akik szeretik a bulit és a „Live Life Loud” életérzést. Az eszköz erőteljes hangzással és hangulatvilágítással, valamint egy praktikus fogantyúval is rendelkezik, hogy útközben düböröghessen a zene. Fekete és világosszürke színben kapható.

Hangprojektor filmnézéshez…

Ajándékozz karácsonyra elképesztő hangzást az otthoni filmnézés élményének növelése érdekében egy vadonatúj hangprojektorral! Azok számára, akik egyszerű, de gazdag térhatású hangzásra vágynak otthon is, a HT-A3000 ideális választás a kedvenc filmek és tévésorozatok megtekintéséhez. Fekete színben kapható.

Egy prémium okostelefon tartalomgyártáshoz…

Akik egy nagy teljesítményű telefonra vágynak, azoknak az Xperia 1 IV prémium okostelefon kiváló választás tartalomgyártásra. A világ első valódi optikai zoomobjektívjével, a valós idejű Eye Autofocus (AF) funkcióval és a 4K felbontású, 120 képkocka/másodperc sebességű rögzítési móddal garantáltan nem maradsz le egyetlen varázslatos családi karácsonyi pillanatról sem. Lila, fehér és fekete színben kapható

Telefon a divatrajongóknak…

Stílusos, látványos és kompakt telefonok esetén az Xperia 10 IV remek választásnak fog bizonyulni. A nagy akkumulátorral, különleges kamerával, kijelzővel és hangtechnikával rendelkező készülék tökéletes karácsonyi ajándék. Menta, levendula, fehér és fekete színben kapható.

A gamerek kedvence…

A tapasztalt és kezdő játékosok számára a Sony legújabb technológiájával felszerelt, kényelmes és prémium minőségű INZONE H7 fejhallgatója lesz a befutó. Akár egész éjjel használható a hosszú akkumulátor-üzemidő jóvoltából, a kiváló minőségű boom mikrofon kialakítása pedig lehetővé teszi, hogy a tisztább hangzás érdekében közvetlenül a száj elé helyezze azt a felhasználó.

Az INZONE H7 fejhallgatót 360 Spatial Sound for Gaming funkcióval és bevált hardveres Sony-technológiával szerelték fel, így érzékelteti a használója számára, hol és milyen messze találhatóak az ellenfelek. Halld meg őket, mielőtt meglátnának – még az árnyékban, falak és akadályok mögött rejtőzködő játékosok sem maradhatnak sokáig rejtve! Fehér színben kapható.

Elsőrangú látvány videojátékhoz…

Az INZONE M9 gaming monitor 4K felbontással és maximális kontraszttal rendelkezik, ezáltal a formák élesebbek, így az ellenfeleket könnyebben láthatja a képernyőn a felhasználó. A Sony elegáns kialakítása pedig stílusosan illeszkedik bármilyen játékfelszereléshez – a gamerek imádni fogják ezt a terméket. Fehér színben kapható.

Kamera a vloggerek örömére…

Egy kezdő tartalomgyártónak keresel ajándékot? Kényeztesd őt a hibátlan felvételek és hosszú videók rögzítéséhez használható legjobb kamerával, a ZV-E10-zel: a precíz autofókusz funkcióval, a fényképezőmarkolattal és a cserélhető objektívekkel az alapoktól kezdve az eszközt a csúcsminőségű vlogolás élményéhez tervezték. Fekete színben kapható.

Az α7S III teljes képkockás rögzítési teljesítményével, beleértve a magas érzékenységet (kibővített ISO 409600-ig), a 15 fokozatú széles dinamikatartományt, a 4K 120p1 felbontást, a gyors és megbízható autofókusz funkciót, valamint az extra erős képstabilizációt, ismét magasra teszi a lécet a filmkészítők számára.

Egy nagysikerű televízió…

A BRAVIA A95K széria kifogástalan prémium kategóriás ajándék, amellyel valóban lenyűgözheted szeretteid. A kiváló képminőségnek köszönhetően idén karácsonykor garantált a maximális filmélmény. A Sony BRAVIA XR™ TV-k forradalmi Cognitive Processor XR™ processzora hihetetlenül élethűen, az emberi érzékekre szabott filmélményt nyújt. Az eszköz érti, hogyan fókuszál az emberi szem, ráadásul a képek keresztelemzésével valós mélységet, rendkívüli kontrasztot és gyönyörűen élénk színeket biztosít.

TERMÉKINFORMÁCIÓK 

WH-1000XM5 zajszűrő fejhallgató

  • A Sony legkiemelkedőbb zajszűrő funkciója hozzájárul a magával ragadó zenehallgatás élményéhez, két processzorral rendelkezik, amelyek nyolc mikrofont vezérelnek
  • Az 1000XM5 precíz hangfelvevő technológia iparágvezető hívásminőséget tesz lehetővé
  • A teljesen új, zajmentes kialakítás gyönyörűen kidolgozott, újonnan kifejlesztett, puha illeszkedésű, szintetikus bőrből készült, fokozatmentesen állítható

LinkBuds S

  • A LinkBuds S ideális az online és offline világban való kapcsolattartáshoz a mindig kényelmes használat élményével, valamint a LinkBuds innovatív környezeti hangzás koncepciójának és a kiváló minőségű zajszűrő technológiának kombinálásával.
  • A mindössze 4,8 grammos LinkBuds S a kényelmet tartja szem előtt, ezért az emberi fülhöz illeszkedő formát és az ergonomikus kialakítást ötvözte.
  • Élvezd a hangzást úgy, ahogyan azt az alkotó elképzelte, hiteles reprodukcióval, miközben a fejhallgató teljes mértékben vezérelhető érintéssel a hangbeállítások megváltoztatásához.

XG300 X-sorozatú hordozható, vezeték nélküli hangsugárzó

  • Az XG300 MEGA BASS funkcióinak köszönhetően mély, klubszerű basszusokat nyújt, tiszta magas frekvenciájú hanggal a kedvenc dalok hallgatásához.
  • Éjszakai klubhangulat teremthető otthon a zene ütemére szinkronizált hangulatvilágítással.
  • Az XG300 fogantyújának köszönhetően tetszőlegesen hordozható, teljesen feltöltött állapotban 25 órányi üzemidővel bír. Egy tízperces gyorstöltést követően pedig akár 70 percig használható.

HT-A3000

  • Merülj el kedvenc szórakozásodban a Sony forradalmi 360 Spatial Sound Mapping technológiájával a rendkívül kiterjedt hallgatási tartományért.
  • Az opcionális mélynyomókkal és hátsó hangszórókkal a környezeéhez igazítható a hangzás.
  • Élvezd az integrált audiovizuális élményt az Acoustic Centre Sync funkcióval rendelkező BRAVIA™ tévékészülékekhez csatlakoztatva.

Xperia 1 IV

  • Ne maradj le egyetlen pillanatról sem az Xperia 1 IV 85-125 mm-es objektívjével, amely a világ első valódi optikai zoomobjektívjét kínálja, így a rögzíteni kívánt tartalmak széles skáláját megörökítheti. Az Eye AF funkció segítségével elmosódás nélkül örökíthetők meg a gyerekek első lépései, de arról is lehet gondoskodni, hogy a háziállatok mindig a családi képek középpontjában legyenek.
  • A „Music Pro” alkalmazás kiváló minőségű hangfelvételek készítésében, a „Cinematography Pro” pedig professzionális filmekhez hasonló felvételek rögzítésében nyújt segítséget.
  • A játékosok imádni fogják a Game Enhancer funkciót, amely finomítja a kép- és hangminőséget, miközben támogatja az élő közvetítéseket – ezáltal a lehető legjobb mobil játékélményt biztosítják.

Xperia 10 IV

  • Ajándékozd idén karácsonyra a világ legkönnyebb 5G okostelefonját, amely nagy kapacitású, 5000 mAh vagy annál nagyobb akkumulátorral rendelkezik, és mindössze 161 gramm súlyú, így könnyen kezelhető. Gyönyörű képernyővel és fényes (menta, levendula) vagy klasszikus (fekete, fehér) színben kapható.
  • Az Xperia 10 IV háromlencsés kamerával és olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek ideálisak az állóképek és videók rögzítésére. A Superior Auto funkcióval már elsőre megfelelő felvételek készíthetők, miközben a telefon kiválasztja az optimális ISO-értéket és zársebességet az ideális minőség eléréséhez.
  • A mindennapi használatra tervezett kijelző strapabíró Corning® Gorilla® Glass Victus® üveggel készült a telefon biztonsága érdekében, emellett IP65/68 víz- és porállósági minősítést kapott, így aggodalomra nem marad ok.

INZONE H7 fejhallgató

  • Az INZONE H7 40 órás akkumulátor-üzemidejével egész nap lehetőség nyílik a játékra. A maximális komfort érdekében 10 perces gyorstöltéssel akár egy órányi játékidő is elérhető.
  • A Sony hangtechnológiája a lehető legteljesebb játékélményt nyújtja a hang- és a chatfunkciók összehangolásával, valamint a 360 Spatial Sounddal, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy a személyre szabott fülformára optimalizálva hallják a lépteket és mozdulatokat.

INZONE M9 monitor

  • Lenyűgöző képminőség az M9 4K felbontásával és magas kontrasztjával – beleértve a Full Array Local Dimming funkciót, amely mély feketékkel és fényerővel, valamint gyors 144 Hz-es frissítési frekvenciával fokozza a látványt.
  • A karcsú Sony stílusban tervezett egyedi monitor zökkenőmentesen illeszkedik a környezethez, könnyű helyet biztosítva a ferde billentyűzetnek és a nagyméretű gaming egérpadoknak az igazi játékosok számára. Tematikus beállítások a hátsó világítás színeivel elérhetők a teljes élmény érdekében.
  • A két számítógéppel rendelkező játékosoknak az Auto KVM Switch (Auto USB Hub Switch) használata könnyíti meg, hogy egyetlen billentyűzettel, egérrel és a monitorhoz csatlakoztatott headsettel irányítsák az eszközöket.

ZV-E10 vlogkamera

  • A tartalomkészítésre tervezett vlogolás-specifikus funkciók közé tartozik a „Background Defocus” , amellyel az elmosódott (bokeh) és az éles háttér között válthatunk; valamint a „Product Showcase Setting” mód, amellyel a fókusz automatikusan vált az arcról a tárgyra. Ideális a legújabb szépségápolási vagy gaming fogások bemutatásához.
  • Használd a ZV-E10-et kiváló minőségű webkameraként vagy élő streaming közvetítésre asztali számítógéphez vagy okostelefonhoz Használd ki a kristálytiszta hang és a Soft Ski Effect előnyeit videóhívások közben!
  • Tartalomgyártás egész nap, ugyanis az akkumulátor egy teljes feltöltéssel akár 125 percet és 440 fotót  képes rögzíteni.

α7S III

  • Az α7S III teljes képkockás rögzítési teljesítményével, beleértve a magas érzékenységet (kibővített ISO 409600-ig), a 15 fokozatú széles dinamikatartományt, a 4K 120p1 felbontást, a gyors és megbízható autofókusz funkciót, valamint az extra erős képstabilizációt, ismét magasra teszi a lécet a filmkészítők számára.
  • Az új full-frame 12,1 megapixeles, hátsó megvilágítású Exmor RTM CMOS képérzékelő jelentős újításokat tartalmaz a fénygyűjtés, a kábelezés és a kimenet optimalizálása terén.

A95K széria

  • Az A95K sorozat forradalmi Cognitive Processor XR™ processzorának köszönhetően kiváló képet biztosít a világbajnokság kedvenc csapatainak meccseihez vagy a legújabb Marvel-filmek megtekintéséhez. Az eszköz hihetetlenül élethűen, az emberi érzékekre szabott filmélményt nyújt, valósághű mélységet, rendkívüli kontrasztot és gyönyörűen élénk színeket biztosít.
  • A BRAVIA CORE alkalmazás segítségével akár 10 film is letölthető és 24 hónapig korlátlanul streamelhető, így a kasszasikerek és a Sony Pictures legjobb filmjei az otthonokba költözhetnek.

További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Tápegység a túlhajtás szerelmeseinek? Íme a Thermaltake Toughpower TF3 1550 W

Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve.

A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2×6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez.

A TF3 1550 W megfelel az Intel ATX 3.0 szabványoknak, akár 200%-os összesített túlteljesítést, 300%-os GPU-túlteljesítést és 70%-os alacsony terhelési hatékonyságot támogatva. A TF3 1550 W emellett nagyszerű GPU-kompatibilitással rendelkezik, két natív PCIe 12V-2×6 csatlakozót tartalmaz, amelyek a legújabb RTX 40-es sorozathoz csatlakoztathatók, és támogatja a 8 pines PCIe-kábeleket az AMD GPU-khoz és más RTX GPU-khoz. A csomagban található egy extra jumper tartozék, ami az alaplaphoz történő csatlakozás nélkül képes áramot szolgáltatni a rendszernek, és rendkívül hasznos tud lenni, ha több tápegységet telepítesz.

A TF3 1550 W 100%-ban kiváló minőségű, 105°C/221°F-os japán elektrolitikus kondenzátorokkal készül, amelyek előnyös tartósságot és megbízhatóságot nyújtanak. 30mV-os hullámzajnál alacsonyabb kialakítással,<±2%-os feszültségszabályozással és 17 ms-os vagy annál hosszabb tartási idővel rendelkezik, ami szigorúbb, mint az Intel specifikációi, és képes biztosítani a stabilitást. Ez a tápegység kompatibilis a 80 PLUS Titanium tanúsítvánnyal, ami magas, akár 94%-os hatékonysága révén lehetővé teszi az alacsonyabb energiavesztést. Emellett a TF3 1550 W panelén található Turbo Mode gomb megnyomásával a belső ventilátor körülbelül 2400±10%-os fordulatszámot tud generálni, hogy hatékonyan hűtse le a tápegységet teljes terhelés mellett is. Teljesen moduláris tápegységként a TF3 1550 W lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy szabadon válasszák ki a szükséges kábeleket, jobb feszültségmenedzsmentet elérve, csökkentve a gépházon belüli kábeltömeget és növelve a légáramlást. Mi több, a TF3 1550 W beépített ipari szintű védelemmel rendelkezik, beleértve az OCP-t, OVP-t, UVP-t, OPP-t, SCP-t és OTP-t, amely megvédi hardvereidet a gyakori lehetséges problémáktól.

Szeretnéd megbízható és kiváló minőségű tápegységgel ellátni csúcskategóriás rendszered? A TF3 1550 W a túlhajtóknak készült, és a tökéletes választást jelenti számodra! Kompatibilis az ATX 3.0 szabványokkal, támogatja a PCIe 12V-2×6-ot, és 80 PLUS Titanium hatékonysággal rendelkezik, lehetővé téve a csúcskategóriás alkatrészek teljes potenciáljának kiaknázását.

A Toughpower TF3 1550 W jellemzői

Teljesen kompatibilis az Intel ATX 3.0 szabványokkal

A Toughpower TF3 1550 W teljesen kompatibilis az Intel ATX 3.0 specifikációival, melyek akár 200%-os túlteljesítést is támogatnak, eléri a 70%-os alacsony terhelési hatékonyságot, valamint megfelel a szükséges tápegység-időzítési szabványoknak is.

PCIe Gen 5.0 támogatás

A Toughpower TF3 1550 W két natív 12V-2×6 csatlakozóval érkezik, amelyek erőteljes és stabil teljesítményt kínálnak, így a tápegység biztosítja a következő generációs GPU-k natív támogatását. A 12V-2×6 csatlakozón feltüntetett teljesítményérték jelzi az ajánlott teljesítményt. (Az Intel tervezési útmutatója alapján.) A TF3 1550 W natív PCIe 12V-2×6 csatlakozója akár 600 W teljesítményt is képes leadni PCIe 5.0-ás grafikus kártyákhoz.

A legújabb grafikus kártyákhoz tervezve

Ahogy a grafikus kártyák energiafogyasztása növekszik, úgy nő az energiafelvételi igényük is. A TF3 1550 W-ot sorozatot arra tervezték, hogy támogassa az NVIDIA és AMD grafikus kártyákat: támogatja a 8 pines PCIe-kábeleket az AMD és RTX grafikus kártyákhoz, valamint két PCIe 12V-2×6 csatlakozóval érkezik az RTX 40-es sorozatú grafikus kártyákhoz, melyeknek szükségük van a PCIe Gen 5.0-ás csatlakozófelületre, hogy a grafikus kártyák különböző csatlakozásától függően biztosítsák azok tápellátását.

80 PLUS Titanium tanúsítvány

A 80 PLUS Titanium tanúsítvány azt jelenti, hogy a Toughpower TF3 hatékonyan alakítja át az energiát, akár 94%-os hatékonyságának köszönhetően energiát takarít meg, ami alacsonyabb teljesítményveszteséget és hőfelhalmozódást eredményez a tápegység belsejében

Turbo Fan gomb

A Turbo Mode gombot arra tervezték, hogy maximalizálja a bemenő légáramlást 2400±10% RPM körül, hogy teljes terhelésnél is lehűtse a tápegységet. A felhasználók egyszerűen megnyomhatják a tápegység panelje mögötti gombot a funkció használatához.

Extra Jumper tartozék

A Toughpower TF3 Titanium 1550 W egy extra jumperrel érkezik, ami az alaplaphoz történő csatlakozás nélkül biztosítja a rendszer áramellátását. Ha egynél több tápegységre van szükséged a rendszered áramellátásához, az extra jumper sokat segít.

30 mV alatti alacsony hullámzaj

Csúcsminőségű összeállítás alacsony hullámzajjal. Minden hullámzaj kisebb mint 30 mV +12 V-os, +5 V-os vagy +3,3 V-os kimeneti feszültségeken 0 és 100% közötti terhelésnél, hogy stabil működést biztosítson és megóvja a teljesítménykritikus alkatrészeket a hosszú idejű megbízható működés fenntartásához.

Rendkívül szigorú feszültségszabályozás <±2%

Feszültségszabályozása szigorúbb az Intel szabványánál. +5%-os és -7%-os fő síneinél, valamint a ±10%-os a -12 V-os ágnál az értéket legfeljebb ±2%-ra állították, így folyamatos tiszta áramellátást biztosít a kivételes feszültségstabilitásnak köszönhetően.

17 ms-os és hosszabb tartási idő

Áramkimaradás esetén előfordulhat, hogy a számítógép leáll vagy újraindul. Garantáljuk, hogy a TF3 1550 W 100%-os terhelés mellett is legalább 17 ms-os tartási időt biztosít a rendszer újraindítása vagy visszaállítása nélkül.

Alacsony tranziens válasz

A tranziens válasz azt méri, hogy az áramforrás mennyire képes a terhelésváltozásokra reagálva állandó értéken tartani a kimenetét. Biztosítjuk, hogy az eredmények megfeleljenek a 12 V < 1%, 5 V< 3% és 3,3 V < 5% értékeknek, hogy elkerüljük a PSU kimeneti feszültségénél való eltérést, ami a berendezés későbbi meghibásodását vagy akár leállását okozhatja.

50 amper alatti bekapcsolási áramfelvétel

A bekapcsolási áramfelvétel a tápegység vagy elektromos berendezés által bekapcsoláskor felvett pillanatnyi, nagy erősségű bemeneti áram. Ez a kondenzátorok, induktorok vagy transzformátorok feltöltéséhez szükséges nagy kezdeti áramfelvétel miatt következik be. Biztosítjuk, hogy a teszteredmények 50 amper alatt legyenek, hogy elkerüljük a tápegység alkatrészeinek meghibásodását.

Stabilabb, mint valaha

A 100%-ban kiváló minőségű japán 105 °C/221 °F-os elektrolit kondenzátorok nagy tartósságot és a kimagasló stabilitást nyújtanak, miközben megbízhatóak maradnak.

Nagy áramerősségű +12 V-os egysínes kivitel és csúcskategóriás technológiák

Az erőteljes +12 V-os sín pontosan azt a teljesítményt nyújtja, amire szükséged van a legjobb kompatibilitáshoz. Az LLC használata és a DC-DC áramköri kialakítás stabil működést és fokozott feszültségszabályozást biztosít.

Teljesen moduláris kialakítás, alacsony profilú szalagkábelezés

Választható kábeleket kínál a felhasználóknak, miközben a rendszert előnyös feszültséggel látja el. Az alacsony profilú fekete kábelek megkönnyítik a kábelmenedzsmentet, visszaszorítják azok zsúfoltságát és növelik a légáramlást a gépházon belül.

Beépített ipari szintű védelem

A hardverek védelméért a Toughpower TF3 sorozat ipari szintű védelemmel rendelkezik: OCP (túláramvédelem), OVP (túlfeszültség-védelem), UVP (alacsony feszültség elleni védelem), OPP (túlteljesítmény-védelem), SCP (rövidzárlat-védelem), OTP (túlmelegedés-védelem).

Intel C6/C7-üzemmódok támogatása

A Toughpower TF3 1550 W-ot úgy optimalizálták, hogy az Intel processzorok minden generációjával együttműködjön a maximális energiatakarékosság eléréséért.

Elérhetőség és garancia
A v TF3 1550 W már világszerte megvásárolható a Thermaltake hivatalos kiskereskedelmi és forgalmazói hálózatán keresztül. A tápegységet a Thermaltake tíz év garanciával és a vállalat világszerte elérhető ügyfélszolgálati és műszaki támogatási hálózatával kínálja.

A Toughpower TF3 1550W ajánlott fogyasztói ára:

369,99 USD/ 399,90 EUR

(az árak régiónként eltérhetnek)

Ha szeretnél többet megtudni a Thermaltake Toughpower TF3 1550 W-ról, kérjük, látogass el a következő oldalra:

https://www.thermaltake.com/toughpower-tf3-1550w-tt-premium-edition.html


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT).

A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

Az Algo Pro Clubbal és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziummal együttműködésben a Neumann Társaság 2024. március 10-én rendezte meg a Kódkupa versenysorozat döntőjét. A Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló, 7-12. évfolyamos diákcsapatok részére szervezett Kódkupa az egyetlen Neumann Társaság által gondozott csapatverseny algoritmikus programozásból. A legjobb helyezettek a nemzeti fordulóból a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT) jutnak tovább, amelynek harmadik éve vagyunk tagországa.

“A verseny fő célja, hogy motiválja a tizenéveseket az informatikai pálya iránt. Ebben a hiánypótló versenyben csak úgy lehetnek sikeresek a fiatalok, ha képesek együttműködni, megvitatni egymással a megoldások stratégiáját. Tehát a tudáson kívül más készségekre is jócskán szükség van, úgymint: megfelelő érvek, asszertív kommunikáció, fejlett retorikai készség. Egyszóval: az eredményekhez együttműködésre van szükség. Amit most elsajátítanak, a későbbi karrierjük során a vállalati munkakultúrában elengedhetetlen lesz – de minimum jól fog jönni”

– mondta el Nikházy László, a Neumann Társaság Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozója, a Kódkupa verseny főszervezője.

Már az elmúlt években jól érzékelhető volt, hogy a csapatverseny arra készteti a diákokat, hogy az együttműködés során képezzék és ösztönözzék egymást, egy-egy programozásban jártasabb diák húzza magával a csapattársait. A nemzetközi versenyre kijutás lehetősége hatalmas motivációs tényező a diákok számára.

A világversenyre az országos első helyezett és a döntőt szervező iskola legjobb helyezést elért csapata jut ki. Idén a döntőt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium „42” nevű csapata (Molnár István Ádám, Nagy Martin, Koós Andor, Szörényi Zalán András) nyerte. A második helyezett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium „Zöld, és ha fáról rád ugrik, meghalsz” csapata (Fodor Gergely, Hajdu Márton, Hevesi Dániel, Tarján Bernát), a harmadik a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium „Fazekas Igazi 2.” csapata (Baran Júlia, Jurácsik Marcell, Márkus Dániel, Görömbey Tamás). A negyedik, egyszersmind az IIOT világversenyre kijutott második csapat a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium „Dzsanos Buliáj” nevű csapata (Czanik Pál, Juhász-Molnár Erik, Simon László Bence, Szin Attila).

Az idei IIOT világverseny Szíriában kerül megrendezésre, tekintettel a rendező ország közbiztonsági és geopolitikai helyzetére, a magyar csapatok online vesznek majd részt a megmérettetésben. Az elmúlt három évben a hazai csapatok összesen 5 bronzérmet szereztek az IIOT versenyeken. Magyar résztvevője először 2021-ben volt a versenynek, akkor három csapatot küldtünk a nemzetközi döntőbe.

A döntő résztvevői és az elért pontszámokat is tartalmazó eredménylista a Kódkupa oldalán tekinthető meg.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Gyorsabban, de jóval drágábban találhatunk szakembert idén

Tovább mérséklődött a szakemberhiány az építőiparban. Az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült februárban.

A munkadíjak ugyanakkor tovább emelkedtek, az átlagos négyzetméterár 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, átlépve a tízezer forintos lélektani határt – ismertette friss kutatásának eredményeit a Mapei Kft.

2024. februárjában 52 nap volt a szakemberhiány Magyarországon, azaz átlagosan ennyit kellene várni egy szakemberre, ha most kérnénk tőle ajánlatot. Ez kismértékű, 10 százalékos csökkenés a múlt évi adatokhoz képest.

„Fokozatosan helyreáll a szakemberek iránti kereslet és kínálat egyensúlya. Az 52 napos átlagos várakozási idő, már mind a szakemberek, mind pedig a megrendelők számára tolerálható. Sajnos azonban a várakozási idő csökkenése a mérséklődő kereslet következménye. Bár januárban már jelei voltak a fellendülésnek, a piac még kivár. A rövidülő várakozási idő és a csökkenő szakemberhiány hozzájárul majd a piaci élénküléshez”

– véli Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakemberhiány megyei megoszlása változatos képet mutat. A legkevesebbet, csupán 36 napot Hajdú-Bihar megyében kell várni, míg Jász-Nagykun-Szolnok megye kiemelkedik a magas, 89 napos várakozási idővel. Az országos átlag alatt marad a szakemberhiány Budapesten 43 napos várakozási idővel, Pest megyében 47 nappal, Komárom-Esztergom megyében 38 nappal, valamint Fejér megyében 48 nappal.

Az átlagnál hosszabb várakozási idővel kell számolni Békés megyében, ahol 84 napot, Csongrád-Csanád megyében 68 napot, Bács-Kiskun megyében 65 napot, Tolna megyében 69 napot, Baranya megyében 62 napot, valamint Veszprém megyében 73 napot kell várni egy-egy szakemberre.

A várakozási idő hossza szakmánkként és a munka nagyságától függően változik. Az apróbb javításokra 39 napot, míg a kisebb kivitelezési és felújítási munkákra 46 napot kell várni átlagosan. A közepes méretű beruházások esetében 56 nap, míg a nagyberuházásoknál a várakozási idő 68 nap.

Jelenleg kőművesekre és burkolókra kell a legtöbbet, 59 és 57 napot várni. A generálkivitelezők várakozási ideje jelentős mértékben, 75 napról 53 napra csökkent. A leggyorsabban a villanyszerelők állnak rendelkezésre, 33 nap várakozási idővel. Ezután következnek a víz- és gázszerelők 41 nappal, az épületgépészek 42 nappal, és a festők 43 nappal.

Tízezer forintos lélektani határ felett a négyzetméterár

Jelentősen emelkedtek a munkadíjak az egy évvel korábbihoz képest. Ma az átlagos négyzetméterár 10 215 forint, ami 18 százalékkal magasabb az előző évinél. Az árnövekedés hátterében részben az inflációs hatás áll, valamint a csökkenő kereslet hatására egyes szakemberek áremeléssel próbálták ellensúlyozni bevételük csökkenését.

Azonban a munkadíjak terén jelentős regionális eltérések figyelhetők meg, a tízezer forintot csak Budapesten és a Pest megyében haladja meg az átlagos munkadíj négyzetméterenként.

Budapesten 12 046 illetve, Pest megyében 12 364 forint volt a szakipari munkák négyzetméterára. A legkedvezőbb árakat az Észak-Alföldön találjuk, ahol 7 649 forint a négyzetméterár. Nem sokkal magasabb a munkadíj a Dél-Alföldön, négyzetméterenként 7 985 forint. A Közép-Dunántúlon a négyzetméterár 8 410 forint, míg a Nyugat-Dunántúlon kissé magasabb, 8 517 forint. A Dél-Dunántúl némiképp kedvezőbb feltételeket kínál, itt az átlagos négyzetméterdíj 8 078 forint. Észak Magyarországon a munkadíjak átlaga 8 324 forint.

A legjelentősebb mértékben Budapesten, 28 százalékkal és Pest vármegyében, 31 százalékkal emelkedtek munkadíjak átlagosan. A legalacsonyabb, 13 százalék munkadíj növekedés Dél-Dunántúlon, valamint 16 százalék a Nyugat-Dunántúlon volt.

„Ezek a különbségek nem csupán a szakember kínálat és kereslet dinamikáját tükrözik, hanem szorosan összefüggenek a különböző régiók gazdasági helyzetével, az ott élők jövedelmével és életszínvonalával is. Például Budapest és Pest megye magasabb munkadíjai összefüggenek a fővárosi agglomeráció magasabb gazdasági teljesítményével, míg az Észak-Alföldi régió alacsonyabb díjai a kedvezőtlenebb gazdasági feltételek következménye”

– magyarázza Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A megkérdezett szakemberek 60 százaléka tervez áremelést idén. A szakemberek által tervezett áremelés mértéke átlagosan 12 százalék. Az áremelést az inflációval és a költségek emelkedésével indokolták a válaszadó szakamberek.

Ezzel szemben, akik nem terveznek emelést, azok megfelelőnek tartják a munkadíj mértékét, valamint érzékenynek ítélik a piaci helyzetet, attól tartanak, hogy visszaesnek a megrendelések.

Romló hangulat, kedvező előjelekkel

A piaci kihívások következményeként tovább romlott a szakemberek hangulata, kevésbé optimisták a jövőt illetően, mint egy évvel korábban. A megkérdezett szakemberek mindössze 16 százaléka véli úgy, hogy az építőipar jó irányba halad. A válaszadók 26 százaléka szerint nem változnak a dolgok az építőiparban, míg a megkérdezett szakemberek 58 százaléka úgy érzi, hogy jelenleg nem a jó irányba tart az ágazat.

Markovich Béla ennek ellenére optimista, mert azok, akik úgy vélik, hogy az építőipar jó irányba halad, a javulás okaként az ágazat fejlődését (26%), így például a minőség iránti igény elterjedését említik, a kóklerek visszaszorulását (21%), a munkát megkönnyítő technológiai fejlődést (11%), valamint az állami támogatások pozitív hatását (10%). A szakember szerint ezek biztató előjelek, melyek az építőipari kultúra fejlődését és a kereslet javulását jelzik.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss