Tippek

Miért kell odafigyelni a kutyatápok lejárati dátumára?

Manapság, amikor az emberek többségének szinte semmire sincs ideje, szeretik az olyan dolgokat egy szuszra letudni, mint például a bevásárlás.

Hiszen a kevésbé romlandó termékekből (ilyen például a kutyaeledel is) be lehet szerezni egyszerre nagyobb mennyiséget is, és így akár több hónapra letudható a kutya etetésének kérdése. Ez mind szép és jó, de azért nem árt odafigyelni arra sem, hogy az egyes eledelek meddig őrzik meg a minőségüket.

Jó minőségű, ízletes falatok

Ma már nincs hiány a piacon a prémium kutyatápokból, amelyeket hosszas kutatások után, maximális odafigyeléssel állítanak össze, hogy a négylábúak tápanyagigényének teljes egészében megfeleljenek. Kiváló példa erre a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Julius K9 márka kínálata is.

A hatalmas választékban minden gazdi megtalálja a kedvencének való eleséget, legyen az egy nagy terhelésnek kitett munkakutya vagy egy városi lakásban élő “szobacirkáló”.

Az eledel minőségét és tápértékét azonban a gyártó csak egy bizonyos ideig tudja garantálni, ugyanis a kutyatápok sem állnak el örökké, még bontatlan állapotban sem. Ezt a dátumot azonban kötelező jelleggel fel kell tüntetni a csomagoláson, így egyetlen gazdi számára sem lehet kérdés, hogy meddig célszerű felhasználni az eledelt.

Mire vonatkozik ez a dátum?

Nagyon fontos, hogy a minőségmegőrzési idő kizárólag az ép csomagolású, BONTATLAN termékekre vonatkozik! A felbontott eleség eltarthatósági ideje ennél lényegesen kevesebb. A konzerv eledelt például kinyitás után hűtőben kell tárolni, és maximum 2-3 napon belül felhasználni.

A száraztápot a zsák kibontása után érdemes áttölteni egy légmentesen zárható edénybe és száraz, hűvös helyen tárolni. Azonban pár hónap után így is elveszítheti az intenzív ízét és a roppanós állagát, így pedig előfordulhat, hogy a kutya sem fogyasztja már el szívesen.

Ha az eledelt még nem bontottad ki, de megsérült a csomagolása (például repedés van a konzervdobozon vagy szakadás a zsákon), akkor innentől kezdve felbontottként kell kezelni és rövid időn belül felhasználni. Ha a sérülés már nem új keletű, akkor jobb, ha nem adsz belőle az állatnak.

Miért óvakodj a lejárt szavatosságú eleségtől?

Találtál a kamrában egy régóta ott porosodó, ép csomagolású, bontatlan állapotban lévő száraztápot, lejárt dátummal. Mihez kezdj vele? Nos, a minőségmegőrzési idő lejárata még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az eledel romlott, csupán a gyártó már nem tudja garantálni, hogy még mindig olyan minőségű, mint a gyártásakor.

Ezért először is győződj meg róla, hogy tapasztalsz-e állagromlást. Bontsd ki a zsákot, és alaposan vizsgáld meg a beltartalmat. Ha furcsa, avas szagot, penészesedést észlelsz, netán rovarok vannak a tápszemek között, akkor semmiképp ne etesd meg a kutyával, mielőbb dobd a szemetesbe!

A konzerv eledeleknél szintén ellenőrizni kell az állagot, a szagot, a küllemet. A lejárt szavatosságú eledelek tápanyagtartalma egyrészt már nem kielégítő, másrészt ha romlott, akár ételmérgezést is okozhat.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss