Tippek

Kutyabarát etikett: így intézz ügyeket a kutyáddal

kutyabarát

Így lehet ügyfél- és állatbarát az ügyintézés – tippek és tanácsok nem csak gazdiknak.

A mai kutyatartás egyre inkább családtagként kezeli az ember legjobb barátját, így nem meglepő, hogy egyre több beülős hely, pláza és üzlethelyiség fogadja az ügyfeleket és vendégeket a négylábúak társaságában. A Yettel üzletei például már két éve kutyabarátok, így közel 100 üzletben lehet ügyet intézni kutyák társaságában. Azonban számos váratlan helyzet adódhat ilyen esetekben, hiszen kedvenceink sokszor nincsenek hozzászokva az új környezethez. Hogyan érdemes felkészülni ezekre az alkalmakra és mit tanácsol a szakember az útnak indulás előtt? Többek között ezen kérdésekre válaszol és oszt meg hasznos tippeket Damásdi Judit, a Hajógyári Kutyasuli vezetője. 

Fontos már kölyökkorban elkezdeni

Ha tudjuk, hogy kedvencünkkel fogunk ügyet intézni, érdemes előre készülni, főleg, ha a kisállat még nem járt idegen környezetben. Bizonyos kutyák kifejezetten érzékenyek az otthonitól eltérő hangokra, fényekre, és akár a padlófelületekre is, ahogy a tömeg, az új emberek is bántóak lehetnek számukra. Ahhoz, hogy a kisállatok hozzászokjanak ezekhez a változásokhoz, érdemes már kölyökkorban elkezdeni megismertetni velük a külső környezetet. Ezekben számos program nyújt támogatást; a gazdik segítségért fordulhatnak kifejezetten a kiskutyáknak szóló tanfolyamokhoz, mint például a Tükör Módszer hamarosan induló Online Kölyökkutya Programjához. A szakemberrel való együttműködés sokat segíthet abban, hogy a kedvencek jól kezeljék az őket ért stresszt és elkerüljék a pánikot.

Tájékozódjunk előre a körülményekről

Ha a kisállatokat előre felkészítjük a kihívásokra, az adott bevásárlóközpontban vagy üzletben még mindig adódhatnak meglepetések. A kedvencekre különböző szabályok és feltételek vonatkoznak, melyekről érdemes előre tájékozódni. A Yettel országszerte közel 100 üzlete kutyabarát; az ide érkezők számára is elérhető egy részletes házirend, melyben minden fontos információ megtalálható. Fontos, hogy mindig legyen a gazdiknál póráz, illetve oltási könyv, valamint ne feledkezzünk meg arról sem, hogy szájkosár használatára is szükség lehet. Az ivóvíz nem minden kutyabarát helyszínen biztosított, ezért praktikus kulacsot vagy kinyitható itatótálat és jutalomfalatokat is bekészíteni. A finom falatokkal megerősíthetjük a megfelelő viselkedést, ha kisállatunk végrehajtja a már tanult feladatokat (például: ül, fekszik, marad), valamint segíthetünk neki túllendülni egy-egy nehezebb helyzeten.

Még a legnagyobb elővigyázatosság esetén is megtörténhet a baj, hogy elszökik a kutya, így ha gyakran visszük magunkkal, vagy egyszerűen egy extra biztosítékot szeretnénk, érdemes nyakörvre helyezhető nyomkövetőt beszerezni. A Yettelnél beszerezhető Blaupunkt GS02 nyomkövető eszköz és a hozzá tartozó mobilapplikáció segítségével a kisállatainkat mindig szem előtt tarthatjuk.

A jó kutyás az, akit a környezete is annak tart

A ’kutyabarát’ jelző nem azt jelenti, hogy kedvenceinket kontroll nélkül hagyhatjuk, ezért engedély nélkül semmiképp ne hagyjuk odamenni másokhoz. Természetesen ez fordítva is igaz: ha tudjuk, hogy kedvencünk nehezen viseli az idegeneket, akkor az üzletben tartózkodó más embereket is megkérhetjük, hogy ne közelítsenek hozzá, valamint ne simogassák meg. Fontos, hogy kisállatainkat soha ne hagyjuk magukra, még akkor sem, ha ügyesen tudnak egyhelyben várakozni. A pórázzal való kültéri megkötés sem megoldás, hiszen kedvenceink sorsa akkor is a mi felelősségünk, ha távol vagyunk tőlük: ne kockáztassunk olyan helyzeteket, melyekben akár más kutyával vagy kisgyermekkel találkozhatnak.

Intő jelek, ha távoznunk kell

Még a legalaposabb felkészülés ellenére is előfordulhat, hogy kedvenceink rosszul reagálnak az új ingerekre; ennek egyik leggyakoribb jele az intenzív lihegés, a száj szélének gyakori megnyalása, a fül és farok behúzása, valamint ha laposkúszásban, megfeszült testtel közlekedik. Ha ezeket tapasztaljuk, lehetőség szerint minél hamarabb távozzunk az üzletből, és a kisállatot ért stresszt szabad mozgással vagy játékkal oldjuk fel. Amennyiben erre nincs lehetőség, igyekezzünk nyugodt, halk, de határozott hangnemmel kommunikálni vele, és lassú, gerincmenti simításokkal biztosítani róla, hogy a helyzet nem veszélyes és csupán átmeneti. Ezekben az esetekben nem célra vezető a kisállatot ölbe venni, pórázát megfeszíteni, hiszen így megerősítjük abban, hogy a körülmények veszélyesek, bizonytalanok.

Szerencsére egyre több üzlet ismeri fel a kutyabarát minősítés árnyalatait, mely túlmutat azon, hogy kedvenceinket egyszerűen magunkkal vihetjük. A Yettel kutyák fogadására is felkészített, közel 100 ügyintézési pontján például félreeső pultoknál biztosíthatnak ügyintézést kutyásoknak, korlátozva az üzlethelyiségben egy időben tartózkodó ebek számát. Ezekben az üzletekben biztosítanak ivóvizet is a kutyák számára, amit rendszeresen tisztántartott itatótálból kínálnak a „négylábú vásárlóknak”. Így lehet az ügyintézés egyszerre ügyfél- és állatbarát.

Mit tehet egy kereskedő, hogy üzlete állatbaráttá válhasson?

Egy üzlet állatbaráttá alakítása számos szemponttól függhet. Amit elsőként érdemes megvizsgálni, hogy egy különálló, utcáról nyíló helyiségről van-e szó, mert ebben az esetben egyszerűbb a helyzet, hiszen itt főleg a tulajdonoson múlik, hogy engedélyezi-e az állatok betérését. Amennyiben igen, úgy a technikai követelményeken túl – például rendszeresen tisztított és friss vízzel feltöltött itatótál kihelyezése – érdemes felkészíteni a személyzetet is. Ha azonban az üzlethelyiség egy bevásárlóközpontban van, akkor a kutyabarátság függvénye, hogy maga az áruház legyen állatbarát. Ebben az esetben a pláza saját szabályzatának megfelelően kell eljárni, valamint ekkor is érdemes felkészíteni az üzlet személyzetét és tájékoztatni a szomszédos boltokat a változásról.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Így lehet felismerni és távolról elkerülni a hamis Binance Launchpool tokeneket

Egyre több felhasználó esik olyan csalók áldozatául a kriptotérben, akik hamis kriptovalutákat terjesztenek a decentralizált tőzsdéken, és ezeket úgy állítják be, mintha a Binance Launchpool ajánlatok részei lennének.

A csalók „pre-sales” hirdetési kampányban, ideiglenesen létrehozott Telegram csoportokban és weboldalokon népszerűsítik az ajánlataikat, amelyeknek semmi közük a hivatalos Binance Launchpoolhoz. Felhasználóként mindig résen kell lenni, és gyanúval kell kezelni az olyan ajánlatokat, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. A valódi nagybefektetők nem szokták ingyen megosztani a „titkos receptjüket”, mindig a felhasználó felelőssége utánajárni a Binance platformon kívül vásárolt pénzeszközök törvényességének. A kripto-tranzakciókat nem lehet visszavonni, ezért a Binance-t nem terheli felelősség az elveszett pénzeszközökért.

A folyamatosan bővülő kriptotérben az elővigyázatosság és a kellő tájékozottság az egyik legjobb védekezés a csalásokkal szemben. A Binance az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy egyre több csaló házal hamis kriptovalutákkal a decentralizált tőzsdéken (DEX). Ezeket a hamis tokeneket úgy reklámozzák a felhasználóknak, mintha a Binance Launchpool program részei volnának.

A csalók ideiglenes Telegram csoportokat és weboldalakat hoztak létre, amelyeken ezeket a tokeneket „pre-sales” keretében népszerűsítik. A gyakorlatuk azonban eltér attól, amit a hivatalos Binance Launchpool követ. Ezek a csalók legtöbbször azzal szedik rá az embereket, hogy mesés hasznot kínálnak, aminek nagyon nehéz ellenállni.

A Binance ezekkel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy azok a befektetési lehetőségek, amelyek túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek, általában tényleg valótlanok. Azok az emberek, akik okos befektetési politikával tettek szert jelentős vagyonra, általában nem osztják meg ingyen a „titkos receptjüket” másokkal.

Mi valójában a Binance Launchpool?

A Binance Launchpool egy olyan program, amely új, törvényes érméket tesz a nagy nyilvánosság számára elérhetővé. A felhasználók stakelhetik a BNB-jüket vagy a stabilcoinjukat azért, hogy ezeken a tokeneken keresztül – amelyek a Binance tőzsdéjén minden más kereskedelmi platformot és DEX-et megelőzően jelennek meg – haszonra tegyenek szert. A felhasználók a Binance Launchpool programjaiban csak a Binance applikációján vagy a honlapján keresztül bejelentkezve vehetnek részt. Az a program, amely a Binance Launchpool részeként hirdeti magát, ám a platformon kívül áll, minden bizonnyal hamis.

A Binance arra bíztatja a felhasználókat, hogy regisztrálják magukat a Binance hivatalos közösségi média csatornáin, például a Binance Twitter fiókjában, hogy mindig képben legyenek az aktuális Launchpool programokról, illetve keressék fel rendszeresen a Binance weboldalán a hivatalos bejelentések (official announcement) című aloldalt.

A Binance Web3 tárca

A Binance Web3 Wallet egy önkezelő (más néven nem-ügyféloldali) tárca. Ez azt jelenti, hogy miközben a tárca kiváló eszköz a kriptobefektetések kezelésére, a felhasználó felelősége a Binance platformján megvásárolni tervezett érmék hitelességének ellenőrzése. Mindig érdemes felkeresni a Binance ügyfélszolgálatát, ha valami nem érthető, és mindig fontos időt szánni a tájékozódásra. A Binance-t nem terheli felelősség olyan esetekben, amikor a pénzeszközök azért tűnnek el, mert a felhasználó hamis tokent vásárolt, vagy a pénzügyi kár a tárca használata közben érte. A kripto-tranzakciók a blokkláncon visszafordíthatatlanok, vagyis az ellopott pénzek visszaszerzésére az esetek túlnyomó többségében nincs mód.

A Binance védőintézkedései

A Binance kiemelt fontosságú ügyként kezeli a felhasználók védelmét és az edukációjukat. A kriptotőzsde a védőintézkedések részeként bizonyos eljárásokat vezetett be azzal a céllal, hogy a felhasználóit megóvja a megtévesztő és hamis Binance Launchpool ajánlatoktól.

Felugró figyelmeztetések

Előfordulhat, hogy a Binance biztonsági riasztásokat küld ki egy új Binance Launchpool token bevezetése előtt, amelyben a felhasználókat a csalások lehetőségére figyelmezteti. Ezek a felugró üzenetek egy linket is tartalmaznak, amely a Binance hivatalos bejelentéseire mutat, ahol további részletek olvashatók a közeljövőben esedékes bevezetésekről. Az ilyen típusú felugró üzenetek akkor tűnnek el, amikor ténylegesen megkezdődik a kereskedés az adott érmével.

Integrált riasztó rendszer

A Binance szorosan együttműködik a tárcaszolgáltatásokért felelős partnereivel és más decentralizált tőzsdékkel, hogy velük együtt, egy, a Binance platformján kívül is működőképes, proaktív riasztó rendszert hozzon létre. A rendszert a HashDit, a Binance kiberbiztonsági partnere fejlesztette ki, és figyelmezteti a felhasználókat a gyanús blokklánc címekre és tokenekre. A PancakeSwap használatakor a felhasználó megadja a szerződéses címét és az ahhoz tartozó nevet, a swap oldal pedig lehetővé teszi annak a tokennek a kiválasztását, amelyet a felhasználó swappelni kíván.

A Pressing Import arra az oldalra navigálja a felhasználót, ahol megismerheti a HashDit segítségével megkötött szerződések kockázati szintjét. Amennyiben valaki a szerződés megkötése mellett dönt, a kockázati szintek fölé tartva az egérmutatót, annak okairól is tájékozódhat. Bizonyos esetekben, ezt kiegészítő információk is elérhetők a RedAlarm-on.

Jobb a biztonság

A kriptotárcák használata közben mindig fokozott elővigyázatosságra van szükség. A kriptovalutákat egyre többen használják, ezzel együtt pedig a befektetési lehetőségek is jelentősen kibővültek. Ugyanakkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos alaposan utánajárni az ilyen „lehetőségeknek”: az odafigyelést a legkisebb részletekre, a források felkutatását, a befektető hitelességének, működési gyakorlatának ellenőrzését, mindig nagyon komolyan kell venni.

A token szerződési címe egy adott token egyedi azonosítója a blokkláncon. Olyan ez, mintha a tokennek „állandó lakcíme” lenne a blokkláncon. Minden egyes tokennek saját, egyedi szerződési címe, és ahhoz tartó blokklánc hálózata van. Ezekkel az adatokkal lehet igazolni egy-egy token hitelességét, még a vásárlás előtt.

Azoknak, akik nem tudják, hogyan lehet ellenőrizni egy token címét, vagy hogy ez mit fejez ki, a Binance azt javasolja, hogy mindenképpen olvassanak utána ezeknek a témáknak és tájékozódjanak, még mielőtt a Binance-en kívüli érme megvásárlása mellett döntenének. Az ismeretszerzésre szánt rövid idő is elég lehet ahhoz, hogy a felhasználó elkerülhessen egy nagyobb veszteséget. Ha valaki bizonytalan a döntésében, forduljon bátran a Binance ügyfélszolgálatához, ahol segíteni fognak a helyzet tisztázásában.

Minden fontos befektetés a tájékozódással kezdődik – erre figyelmezteti a Binance a felhasználóit.

További olvasmányok a témában angol nyelven:


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Hogyan csökkenthetők az IT-költségek az outsourcing segítségével?

rendszergazdai szolgáltatás

Az informatikai rendszerek karbantartása elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez, azonban az IT-üzemeltetés sok esetben rendkívül költséges. A cikkben annak járunk utána, hogy hogyan lehet a kiadásokat csökkenteni az outsourcing segítségével.

Rendszergazdai szolgáltatás

Az informatikai rendszer üzemeltetésével kapcsolatos problémák megoldása anyagilag megterhelő. Az ilyen esetek elkerüléséhez javasolt a havi díjas rendszergazdai szolgáltatás igénybevétele. Ez a lehetőség stresszmentes munkanapokat biztosít a megbízók számára, hiszen nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy komolyabb probléma felmerülése hirtelen nagy költségekkel járjon.

Az üzleti sikerek eléréséhez fontos, hogy a munkamenetet különböző IT-problémák ne akadályozzák. A rendszergazdai szolgáltatás többnyire magában foglalja a hálózatkezelést, a biztonsági auditokat, a vírusvédelmet, a szerverkarbantartást, a felhőszolgáltatást, valamint az adatmentést és a visszaállítást. Költséghatékony megoldást nyújt ez a lehetőség, ugyanis nem kell fenntartani belső IT-csapatot. Probléma esetén a segítségnyújtás gyorsan érkezik.

Felhőszolgáltatás

A felhőszolgáltatásnak jó néhány előnye van. Bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről elérhető a tárhely, csupán internetkapcsolatra van ehhez szükség. Lehetővé teszi az egyidejű munkavégzést több felhasználó között, és tökéletes felületet biztosít a közös munkára. Ez megkönnyíti a távoli munkát az alkalmazottak számára. Továbbá lehetőség nyílik nagy mennyiségű adat biztonságos tárolására, feldolgozására és elemzésére, amelynek köszönhetően egyszerűen lehet adaton alapuló üzleti döntéseket meghozni.

A felhőbe mentés költséghatékony megoldást nyújt a hálózat üzemeltetésére. Nincs szükség drága hardverek, szoftverek és szerverek megvásárlására és karbantartására. Spórolni lehet az eszközbeszerzésen, valamint az üzemeltetéssel kapcsolatos humánerőforrás alkalmazásán is. A felhő alapú tárhelyek támogatják az erőforrások rugalmas használatát, amelynek köszönhetően optimalizálni lehet a költségeket. Kizárólag a valóban használt erőforrásokért kell fizetni.

Modern hardveres és szoftveres háttér

Fontos hangsúlyozni, hogy nem érdemes spórolni az informatikai eszközökön. Lépést kell tartani az egyre gyorsabb technikai fejlődéssel, és folyamatosan biztosítani kell a vállalat számára a modern szoftveres és hardveres hátteret. Ez azért fontos, mert az elavult eszközök gátolják a munkát és veszélyt jelenthetnek az adatbiztonság szempontjából. Utóbbinak is fontos szerepe van, hiszen a kiberbűnözők körében egyre gyakrabban fordul elő a bizalmas információkkal és a személyes adatokkal való visszaélés.

Amennyiben nem korszerű a cég informatikai rendszere, könnyen sebezhetővé válik, és a probléma jelentős anyagi veszteséget okozhat. Ezt a szolgáltató választásakor is figyelembe kell venni, hiszen elengedhetetlen, hogy megbízható legyen, és a legmodernebb eszközökkel dolgozzon ha a vállalati hálózat kezeléséről van szó.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk – tippek ahhoz, hogy óvjuk adatainkat

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk.

Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

Használjunk összetett jelszavakat, valamint biometrikus azonosítást – Kényelmes lehet ugyan mindenhol egy jól megszokott jelszót alkalmazni, azonban ezzel komoly támadási felületet hagyhatunk: elvégre elég egy kódot megfejteni, és mások beléphetnek bárhova. Célszerű ezért mindenhova más és más jelszavakat alkalmazni, és ne feledkezzünk meg a biometrikus azonosítási lehetőségekről sem: ujjlenyomatunkat vagy arcunkat sokkal nehezebb imitálni, mint egy betű- és/vagy számsort.

Tartsuk naprakészen szoftvereinket – Az alkalmazások és az operációs rendszerek mind folyamatosan frissülnek. Ennek egyrészt a funkcionalitásra van hatása – tehát modernebbek, jobbak lesznek –, másrészt azonban a biztonsági hézagokat is „betömik” ilyenkor a fejlesztők. A HONOR MagicOS operációs rendszerénél is folyamatosan dolgoznak azért, hogy a legjobb minőségű védelmet nyújtsa. Ehhez azonban el kell fogadnunk a frissítéseket, és telepítenünk kell azokat.

Ügyeljünk arra, hol és hogyan fizetünk – Okostelefonon keresztül, online fizetni kifejezetten kényelmes és egyszerű. Ilyenkor azonban megadjuk személyes adatainkat, esetleges jelszavainkat, amikkel akár vissza is élhetnek. Fontos, hogy megbízható oldalakon vásároljunk, de a biztonság kedvéért készíthetünk ideiglenes, virtuális bankkártyákat is, amikre csak szükség esetén töltünk fel pénzt. Sőt, célszerű lehet kijelentkezni azokról a honlapokról, ahol fizettünk, hogy még véletlenül se élhessenek vissza személyes adatainkkal.

Feleslegesen ne legyünk csatlakoztatva – A folyamatos Wi-Fi-elérés, az 5G nyújtotta mobiladatok, valamint a Bluetooth-kapcsolatok adta lehetőségek kényelmessé teszik hétköznapjainkat, de potenciálisan kiskapukat biztosíthatnak a támadóknak. A nyilvános Wi-Fi-hálózatok például hírhedten ideálisak az illetéktelen behatolásokra, és hasonló a helyzet a Bluetooth esetében is. Ha nem használunk egy-egy csatlakozást, kapcsolatot, akkor kapcsoljuk ki – és ügyeljünk arra, hogy észben tartsuk ennek ellenőrzését is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss