Tippek

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég a közelmúltban 15 európai országban végzett kutatást, melyből kiderül, hogy a Magyarországra importált autók kilométeróra-állását nagyobb eséllyel manipulálták, mint a helyben vásárolt járművekét.

A túlzott bizalom futásteljesítmény-csaláshoz vezethet

A magyar utakon közlekedő és a carVertical által ellenőrzött autók 7.4%-ának módosították a futásteljesítményét. Bár hazánkban még nem olyan rossz a helyzet, mint néhány kelet-európai országban, például Lettországban, ahol a manipulált járművek aránya meghaladja a 15%-ot, a csalás kockázata továbbra is magas.

Magyarországon az importált autók 8,1%-ának hamis a kilométeróra-állása, ami meghaladja a határainkon belül eladott hamis futásteljesítményű autók arányát (6,5%).

Sokan megbízhatóbbnak tartják a bizonyos országokból, mint például Németországból importált autókat, ezért a vevők ilyenkor kevésbé elővigyázatosak, és megbíznak a használt járművek eladóiban.

„Nagyon nehéz nemzetközi szinten ellenőrizni a használt autók minőségét, mivel az egyes országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak a kilométeróra-csalásra. Tekintve, hogy az országok közötti információáramlás az autókról nem kielégítő, exportálás után a járművek tiszta lappal indulhatnak, és jellemzően ilyenkor állítják át a futásteljesítményüket. Ezzel növekszik annak a kockázata, hogy a helyben vásárolt autókhoz képest nagyobb valószínűséggel kapjuk meg az autót manipulált kilométeróra-állással”

– magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

A magyarok előnyben részesítik a külföldről érkező használt autókat

A kutatás szerint a helyben vásárolt és külföldről behozott autók aránya eltérő. A carVertical által Magyarországon ellenőrzött gépjárművek 44,6%-a a teljes idejét az országban töltötte, míg 55,4%-a külföldről importált.

A legtöbb vizsgált országban, így Litvániában, Lengyelországban, Romániában vagy Szerbiában a külföldről behozott autók aránya 70-90% között mozog, ami azt jelenti, hogy Magyarországon alacsonyabb a használtautó-import. Ez azonban nem vezet az autókkal kapcsolatos csalások számának csökkenéséhez.

Egy meghamisított kilométer-számlálójú jármű pénzügyi katasztrófát jelenthet

A hamis futásteljesítményű autó beszerzése sok gondot okozhat az új tulajdonosnak, mivel nehéz megtervezni a karbantartását. A vezérműláncszíjat például 100-150 ezer kilométerenként kell cserélni. Ha azonban a jármű futásteljesítménye hamis, valószínűleg nem kerül sor időben erre a műveletre, így az ékszíj elszakadhat, ami a szelepekkel való érintkezés következtében a dugattyúk sérülését eredményezheti.

A nagyobb futásteljesítményű autók lényegesen rosszabb állapotban lehetnek, ami útközben váratlan meghibásodásokhoz vezethet. Nem is beszélve a sofőr biztonságát veszélyeztető kockázatokról.

Matas szerint a módosított futásteljesítményű autókat jóval drágábban adják el, mint a valós futásteljesítményűeket, vagyis a vásárlók többet fizetnek a járművekért, mint amennyit érnek. Az autóipari szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a carVertical által végzett kutatásból egyértelműen látszik, hogy a járművek, amelyeknek a kilométeróra-állását visszatekerték, akár 25%-kal is drágábbak lehetnek, mint az eredeti futásteljesítményű autók. A nagy futásteljesítményű jármű ráadásul sokkal gyorsabban veszít az értékéből és sokszor nehezebb rá vevőt találni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

150 ezer forint járhat vissza az iskolatáska, a tanszerek vagy a kollégium árából

150 ezer forintot is visszakaphatnak azok a szülők, akik egészség- és önsegélyező pénztári megtakarításból rendezik az iskolakezdés vagy akár a diák lakhatásának költségeit.

Kevesen használják ki, pedig 150 ezer forintot is érhet

Az iskolakezdés most fokozottan nagyobb kihívást jelent a családok számára a jelenlegi gazdasági helyzetben, ráadásul a tanszerek ára, az albérleti díjak, és a tandíjak költsége is emelkedett az elmúlt évekhez képest.

Az iskolás korú gyermeket nevelők közül még mindig kevesen használják ki az egészség- és önsegélyező pénztárakat, amik a kiadások könnyítéséhez nyújthatnak segítséget – hívja fel a figyelmet a Grantis pénzügyi tanácsadó.

A pénztári megtakarításból ugyanis finanszírozhatóak az iskolakezdés leggyakrabban felmerülő költségei, ráadásul a megtakarítás után 20 százalék szja-jóváírást, legfeljebb 150 ezer forintot visszakapnak a pénztártagok évente.

Tankönyv, lakhatás, ruházkodás, sporteszközök

A szülők a saját megtakarításukból minden tanévben jogosultak beiskolázási támogatás igénybevételére a pénztáraknál. A támogatás mértéke megegyezik az aktuális minimálbér összegével, azaz idén 266 800 forint igényelhető gyermekenként.

Az általános- és középiskolában tankönyvekre, tanszerekre és ruházatra fordítható ez az összeg:

  • A tankönyvek mellett a kötelező olvasmányokat is el lehet számoltatni (óvodások esetén a logopédiai füzeteket is).
  • A támogatás felhasználható a tolltartó, az írószerek, a füzetek és a mappák beszerzésére, de drágább dolgok is kihozhatók belőle, mint például az iskolatáska, a számológép, a rajzeszközök és a technikai doboz összeállítása.
  • A ruházkodáshoz, például a pólók, a pulcsik, a nadrágok, a kabátok és cipők megvásárlásához.
  • Amennyiben a gyermek zene-, vagy sporttagozatos iskolába jár, akkor igazolás ellenében akár hangszereket vagy sporteszközöket is lehet venni.

A tanévkezdési támogatás főiskolás vagy egyetemista gyermekre is igényelhető 25 éves korig. Az összeget fordíthatjuk például a tandíjra, a kollégiumi vagy az albérleti díjra.

Előre kell gondolkodni

Pénztáron keresztül idén augusztus 15-től jövő év június 30-ig finanszírozhatják a szülők az iskolai kiadásokat, tehát nem csak a tanév elején, hanem év közben is használható.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy az adóvisszatérítést csak a befizetett szja-ból kaphatják vissza a szülők, a megtakarításnak pedig az igénylést megelőzően legalább 180 napig a pénztári számlán kell lennie, és csak utána használható fel iskolai kiadásokra. Az igénylőlap mellé csatolni szükséges az iskolalátogatási és a családi pótlékra való jogosultság igazolásának másolatát, valamint a számlákat a kiállítástól számítva 120 napon belül el kell juttatni a pénztárhoz.

Már több mint 1 millió tag van

Az egészség- és önsegélyező pénztárak egyre népszerűbbek: idén már 1 millió 155 ezerre emelkedett a tagok száma, azaz legalább minden tizedik magyar használja. Idén összesen 15,8 milliárd forint értékben részesültek adóvisszatérítésben a tagok.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Így könnyítik meg a lakossági bejelentéseket a magyar nagyvárosok

A régiónk négy országában több mint 4000 önkormányzat és szervezet használja azt az intelligens kommunikációs hálózatot, amely többek közt a lakossági bejelentésekre jellemző adminisztrációs útvesztőt egyszerűsíti le jelentősen.

A Csehországban lényegében alapértelmezettnek számító megoldás Magyarországon is gyorsan terjed, mostanra a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhelyen és Baján is használják, emellett Monoron, Szerencsen, Csömörön és számos kisebb településen is segít hatékonyabbá tenni az önkormányzat és az ottlakók közti, kétirányú információáramlást.

Naponta összesen mintegy 200 ezer üzenet fut keresztül a Munipolis rendszerén, amely egyre inkább a közérdekű tájékoztatás elsődleges módjává válik azokon a helyeken, ahol már bevezették. „Ez gyakorlatilag egy közösségi platform, de a jól ismert social media-oldalak hátulütői nélkül. Itt például garantáltan eljutnak a hiteles forrásból származó, fontos hírek, értesítések az érintettekhez, és nem csúsznak lejjebb a hírfolyamban, mire az illető belép a felületre” – avat be a részletekbe Czinger Erik, a cég hazai képviseletének vezetője.

A napokban az augusztus 20-i ünneppel kapcsolatos információk, programok generáltak jelentős aktivitást a magyar települések hálózatain, az elmúlt hetekben pedig egyebek mellett a hőségriadókhoz kapcsolódó figyelmeztetések és helyi óvintézkedések híreinek gyors célba juttatása volt az önkormányzatok fókuszában. Ilyen szempontból nagy előnyt jelent, hogy a Munipolis a segítségre jellemzően leginkább rászoruló időseket is nagyobb arányban éri el, mint más kommunikációs alternatívák, hiszen az értesítések nemcsak alkalmazásüzenetben, hanem e-mailen, sms-ben, sőt akár hangüzenetben és telefonon is érkezhetnek.

A fentiek mellett a hazai városok és községek a teljesség igénye nélkül figyelmeztették már a rendszeren keresztül a lakosaikat (akár kizárólag az érintett utcákban) áramszünetre, csőtörésre, közelgő viharra, balesetre, dugóra, forgalmirend-változásra és útfelújításra, valamint eboltásra, orvosi helyettesítésre, sőt, még házaló csalók jelenlétére is.

Czinger Erik hozzáteszi, a Munipolis egyik fő erénye a kétirányúság, amelynek révén a lakosok megkímélhetik magukat a mindenki számára ismerős „bürokratikus kanosszajárástól”, ami nem ritkán a legfőbb gátja a sokakat bosszantó problémák gyors kezelésének. A vezető a rendszer sikertörténetei közt olyan, a helyiek által az önkormányzat felé egyetlen üzenettel, fotóval jelezhető eseteket említett, mint a játszótéren kiálló, veszélyes vascsövek, az úthibák, a közterületi rongálás vagy épp az illegális szemétlerakások, de a mostani időszakban a parlagfű bejelentésében és irtásában is számottevő előrelépést hozott a megoldás idehaza.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Hogyan lehet biztonságos a gyerekszobai szőnyeg?

gyerekszoba szőnyeg

Akinek gyermekei vannak, az pontosan tudja, hogy mennyi veszély leselkedik a kicsikre. Szerencsére vagy nem, de sokszor ezekről nincs is tudomásunk. A szülők számára az a legfontosabb, hogy csemetéik biztonságban éljenek és fejlődjenek, illetve egészségesek legyenek.

A szobájuk berendezésekor is elsősorban ilyen szempontokat kell figyelembe venni, amellett, hogy esztétikusan és otthonosan próbáljuk megtervezni a dizájnt. Igyekszünk mindent biztonságossá tenni, a bútorokat, a függönyöket, az ajtókat, ablakokat, de idetartozik a gyerek szőnyeg is.

A technológiai fejlődéseknek köszönhetően ma már biztonságosabb és jobb minőségű anyagokból készülnek a gyerekszobai szőnyegek. Miben mutatkozik ez meg?

Mitől lesz biztonságos a gyerekszoba szőnyege?

Az antiallergén anyagok csökkentik vagy meg is akadályozzák az allergiás reakciók kialakulását. Ebbe beletartoznak a poratkák is, amelyek egy szőnyegben szívesen telepednek meg. Antisztatikus tulajdonságaiknak köszönhetően megakadályozzák vagy jelentősen csökkentik a statikus elektromosság felhalmozódását.

Akik érzékenyek a környezeti hatásokra, vagyis bizonyos anyagokra, számukra nagyon kényelmes és biztonságos megoldást jelentenek az ezekkel a tulajdonságokkal felruházott szőnyegek. Gyerekek esetében ez különösen fontos lehet, hiszen ők még sokkal szenzitívebbek, mint a felnőttek.

A gyártási technológiának hála pedig ezek a típusú kárpitok sokkal strapabíróbbak, így tartósabbak is, ráadásul a tisztításuk és egyszerűbb. Szintén fontos előny, hogy ma már a gyerekszobai szőnyegek alapanyaga olyan a legtöbb esetben, amely kompatibilis a padlófűtéssel. Mivel ez a típusú fűtési rendszer egyre elterjedtebb, ezért a gyártók is alkalmazkodnak ehhez a tendenciához.

Az elhelyezésnél is törekedjünk a biztonságra a praktikum mellett

A gyerekszoba a játék és a tanulás színtere, a berendezésnek is ezt kell tükröznie. Ám ne feledkezzünk meg arról se, hogy biztonságosan helyezzük el a szőnyeget, így elkerülhetők az apróbb balesetek, de legyen kényelmes is emellett a kárpit.

Mindenekelőtt már a kiválasztásnál vegyük figyelembe a szoba adottságait és a bútorok elrendezését, hogy a legideálisabb legyen a szőnyeg mérete. Lehetőleg fedjen be minél nagyobb területet, de a központi teret és az ágy melletti részt mindenképpen.

Vigyázni kell az esésekkel is

Ha nem csúszásmentes a szőnyeg hátulja, akkor használjunk alátétet, ami megakadályozza, hogy elmozduljon a kárpit. Minél csúszósabb az alatta lévő burkolat, annál fontosabb ez, és folyamatosan érdemes ellenőrizni is, hogy nem mozdult-e el esetleg.

Amennyiben felhajlik a szőnyeg széle, az balesetveszélyes lehet, főleg pici gyermekek esetében. Ilyenkor érdemes valahogy rögzíteni a padlóhoz, használhatunk szőnyegszalagot vagy kétoldalú ragasztót is.

A Szőnyeg textil webáruház kínálatában magas minőségű gyerekszobai szőnyegeket találhatunk, amelyek ráadásul számtalan mintát megjelenítenek. A kicsiknek az a fontos, hogy mi van a szőnyegen, mi pedig ügyeljünk a biztonságukra.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss