Tippek

Fokozott vadveszélyre és a levelekkel, pocsolyákkal borított útburkolat veszélyeire figyelmeztet a Hankook

Az ősz beköszöntével, a természet látványos átalakulása tömegeket csábít az erdős területekre. A friss levegő, a színes levelek és a nyugalom egyvelege garantálja a kikapcsolódást.

Fontos azonban tudni, hogy az őszi erdő nem csak csodákat, de kihívásokat is tartogat, például az autósok számára. A Hankook összegyűjtött néhány hasznos tanácsot azok számára, akik gépjárművel vágnak neki az őszi, erdős utaknak.

Vigyázat, vadveszély!

Ősszel gyakrabban találkozhatunk vadon élő állatokkal az erdők, mezők környékén húzódó utakon. Ebben az időszakban megkezdődik a szarvasbőgés is. Ilyenkor különösen fontos, hogy fokozottan figyeljünk a „Vadveszély!” táblákkal jelölt útszakaszokon, mivel ezek a területek különösen veszélyesek lehetnek az útra hirtelen kiszaladó állatok miatt.

  • Lassítsunk! A megengedett sebességhatár nem kötelező, ha lassabban megyünk, több időnk lesz reagálni a váratlan helyzetekre, például egy hirtelen felbukkanó vadra.
  • Az állatok mozgása kiszámíthatatlan, ezért a lelassult reakcióidő ebben az időszakban különösen veszélyes lehet. Lassú tempónál se használjunk mobiltelefont vezetés közben!
  • Mindig kapcsoljuk be a biztonsági övet!
  • Használjuk a távolsági fényszórót, amikor nincs szembejövő forgalom!
  • Szembejövő forgalom esetén csökkentsük a sebességet!
  • Tartsunk nagyobb követési távolságot, mivel az előttünk haladó jármű is bármikor vészfékezhet!
  • Folyamatosan figyeljük az út mindkét oldalát, mert vadak bármikor, bármelyik irányból felbukkanhatnak!
  • Amennyiben vadat látunk, azonnal lassítsunk! Ezt abban az esetben is tegyük meg, ha úgy tűnik, hogy az állat az út szélén megáll, mivel a fényszóró hatására bármikor elindulhat vagy megugorhat!
  • Ha vadat látunk az úttesten, figyelmeztetésül dudáljunk, közben haladjunk óvatosan!
  • Lakott területen belül is találkozhatunk vadakkal, különösen sötétedés után.
  • Ha hirtelen nagytestű vad téved az útra, vészfékezzünk, adjunk hangjelzést, de ne rántsuk félre a kormányt, mivel az még komolyabb balesethez vezethet.
  • Ha elpusztult vadat látunk, hívjuk a 112-t! Ne próbáljuk meg eltávolítani vagy hazavinni!

Óvatosan a pocsolyákkal!

A lehullott falevelek szintén nehezíthetik a közlekedést. Amellett, hogy csúszásveszélyesek, könnyen eltakarhatják az úton fekvő tárgyakat, köveket vagy más akadályokat. Szintén veszélyt jelenthetnek a pocsolyák, amelyekről nehéz megállapítani, hogy milyen a mélységük, vagy mit rejtenek maguk alatt. Mind a vízzel teli gödrök vagy repedések, mind a levelekkel borított úttest olyan kockázatokat hordozhat, amelyek kárt tehetnek a gumiabroncsokban vagy a gépjármű futóművében, ezért fontos lassítani ezeken a szakaszokon.

Csúszós utak, reggeli pára

Az őszi időjárásra jellemző pára és az alacsonyabb hőmérséklet miatt az utak gyakran csúszósabbak lehetnek, különösen a hajnali és késő esti órákban, ezért még fontosabb a sebesség helyes megválasztása ezekben az időszakaszokban. A megfelelő gumiabroncs használata is elengedhetetlen. A páralecsapódás mellett a köd is gyakran nehezíti a látási viszonyokat, ezért mindig tartsunk nagyobb követési távolságot, és szükség esetén használjuk a ködlámpákat.

Csak kijelölt helyen parkoljunk

Az erdős utak mentén gyakran találhatunk vonzó pihenőhelyeket, de mindig ügyeljünk arra, hogy csak kijelölt helyen parkoljunk. Ezzel elkerülhetjük a talaj károsítását, és hozzájárulhatunk az erdők természetes állapotának megóvásához.

Az erdei utak izgalmas élményeket tartogatnak, de csak akkor, ha körültekintően közlekedünk. A Hankook kiemelt figyelmet fordít a biztonságos közlekedésre, és mindenkit arra ösztönöz, hogy az útviszonyokat és környezeti tényezőket figyelembe véve, jó minőségű, biztonságos gumiabroncsokkal, tudatosan és körültekintően vezessen, hogy az őszi élmények valóban zavartalanok és élvezetesek maradjanak.

Amennyiben kiváncsi rá, hogy teljesítenek a Hankook abroncsai éles helyzetekben, tekintse meg az alábbi linken elérhető rövid videót: videó megtekintése.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss