Zöld

Jól teljesített élesben a Siemens Sicharge UC az elektromos busznál

sicharge

Egy érdekes, hasznos tapasztalatokkal kecsegtető hazai együttműködés részese lett a Siemens a Zöld Busz Programon keresztül.

A projekt célja az elektromos buszok tesztelése és annak nyomon követése, hogyan teljesítenek a mindennapi közlekedés során. Magyarország több nagyvárosában egy hónapon keresztül élesben üzemelnek ezek az elektromos buszok, melyek közül az egyiket, egy Mercedes-Benz eCitarót április 12. és május 9. között a Siemens Sicharge UC töltötte.

A program demonstrációs fázisa hónapok óta tart, és az év második felében fejeződik be. A buszgyártók ennek során lehetőséget kapnak arra, hogy bemutathassák járműveiket és azok műszaki tartalmát. Ez idő alatt a töltőgyártók is demonstrálhatják berendezéseiket, az MVM Mobiliti Kft. pedig monitorozza a tesztüzemben részt vevő buszok fogyasztási adatait, többek között azok teljesítményfelvételét. A kinyert adatokból kiszámolható, hogy különböző időjárási, természeti, domborzati viszonyok, illetve útvonal mellett milyen a buszok fogyasztása. A projektnek köszönhetően gyakorlati oldalról szereznek tapasztalatokat a szakértők, ami rendkívül hasznos hosszabb távon. Az MVM Mobiliti Kft. ajánlotta fel a Siemens Zrt.-nek, hogy töltőberendezést bérelne tőle azzal a céllal, hogy minél több tesztet végezhessen a hatékony működtetés és felhasználás érdekében.

„A telepítés és a majdnem egy hónapos tesztüzem során minden zökkenőmentesen, vagyis az elvárások szerint zajlott” – jelezte Szilágyi Norbert.  A Siemens Zrt. szakértője elmondta, hogy a projektben használt, 100 kW-os teljesítményű töltőberendezés a Siemens Sicharge UC család tagjaként tehergépjárművek és autóbuszok töltésére alkalmas; a legnagyobb berendezés akár 800 kW teljesítmény leadására is képes.

Érdekesség, hogy a Siemens Sicharge UC által töltött busz az egyik tesztnapon 22 Celsius-fok mellett teljes feltöltéssel 213 km-es útvonalat teljesített úgy, hogy még kb. 20-30 kilométeres hatótáv volt a gépjárműben. A busz töltési görbéje kiegyensúlyozott, ami igen pozitív hír a későbbi tervezések során. A jármű 240 kWh-os akkumulátorral rendelkezik, ez azt jelenti, hogy nulláról alig több mint négy óra alatt töltődik fel. A tapasztalatok szerint a busz jellemzően 20-30%-os kapacitással érkezett vissza töltésre, ennek megfelelően az idő lerövidült, előfordult, hogy elég volt másfél órányi töltés.

A Siemens Sicharge UC termékcsalád két éve van a piacon, szép eredményeket ért el, és számos referenciával rendelkezik a világ számos pontján. A Sicharge töltőt kiegészíti az EWCdepómenedzsment-szoftver, mely egyrészt monitoringra szolgál, másrészt busz- és teljesítménymenedzsmenttel is támogatja a depók üzemeltetését.

www.siemens.hu

Zöld

Több mint öt tonna hulladéktól szabadították meg önkéntesek a Tisza árterét

pet kupa

Felajánlott laptopok segítik a szervezők munkáját a következő akciókon.

Önkéntesek gyűjtöttek össze több mint 5 tonna hulladékot a Tiszából és annak árteréből a II. Tisza-tavi PET Kupán júniusban. A szervezők és az önkéntesek munkáját a Laptophardware.hu két felújított laptoppal honorálta, így a következő, július végi, kilencedik alkalommal szervezett Felső-Tiszai PET Kupa során már ezek is a segítségükre lesznek. 

A PET Kupa egy civil kezdeményezés, amely célja, hogy felszámolja a Tisza hulladékszennyezését, ami óriási környezet- és természetvédelmi problémát jelent hazánkban.  A második alkalommal megtartott Tisza-tavi versenyen idén 11 pethajós csapat vett részt. A tavalyi évhez hasonlóan idén is főként a Tiszából és annak árteréből gyűjtötték össze a jellemzően PET-palackokból felgyülemlett hulladékot.

Doró Viktória, a PET Kupa kommunikációs munkatársa kiemelte, hogy tevékenységükhöz kapcsolódóan a verseny közben a lelkes önkéntesek mellett nagy szükségük van számos műszaki eszközre is, így hatalmas segítséget jelent számukra az a két laptop, amit a Laptophardware.hu-tól kaptak.

Nem csupán anyagi, hanem fenntarthatósági szempontból is nagyon lényeges, hogy sok esetben jobb megoldás lehet az elektronikai eszközöket szervizbe vinni és megjavíttatni, mint egyből lecserélni egy új darabra. Munkánk során igyekszünk erre felhívni az ügyfeleink figyelmét, emellett pedig örömmel támogatunk olyan kezdeményezéseket, mint a PET Kupa, ugyanis a környezetvédelem mindannyiunk közös érdeke

– hangsúlyozta Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője.

A PET Kupa Civil Szervezet munkatársai és önkéntesei az egyik laptopot elsőként azon a közelmúltban indult Tisza Expedíción használják, amelynek során a Fehér- és a Fekete-Tisza forrásától egészen a Duna torkolatig hajóznak le. Az eszköz nagy segítséget jelent az expedíció alatt, ugyanis ennek segítségével tárolják és szerkesztik a napközben készített hang- és képanyagokat.

Tovább

Zöld

A SPAR termékein azt is megtalálod, hogyan kezeld a hulladékot

SPAR

A hulladékgyűjtés egyszerűsítése és hatékonysága érdekében a vállalat idén nyártól jól áttekinthető piktogramokkal látja el saját márkás termékeinek csomagolását annak érdekében, hogy a vásárlók megismerjék, melyeket tehetik a szelektív hulladéktárolókba vagy éppen a kommunális gyűjtőkbe.

A SPAR vásárlói az első időszakban csaknem 100 saját márkás terméken találkozhatnak a szembetűnő jelzésekkel, a későbbiek során pedig a vállalat valamennyi saját márkás termékét ellátja a hulladékgyűjtést segítő jelöléssel.

„A SPAR fenntarthatósági programjának egyik legfontosabb területe a természeti környezet védelme. A környezettudatos vállalatirányítástól és a károsanyag-kibocsátás csökkentésétől kezdve a modern hulladékgazdálkodáson át a korszerű csomagolástechnikák alkalmazásáig vállalatunk számos lépést tett. A környezeti értékeink megóvása mellett egyre inkább elkötelezett vásárlóinkat most azzal támogatjuk, hogy saját márkás termékeink – szelektíven gyűjthető vagy a kommunális tárolókba kerülő – csomagolásait figyelemfelkeltő piktogramokkal látjuk el. Az informatív kis ábráknak, illetve párszavas összetétel-leírásoknak köszönhetően a vásárlók könnyen és gyorsan el tudják dönteni, hogy a feleslegessé vált csomagolásokat melyik szelektív vagy kommunális hulladéktárolóba tegyék. Azt tervezzük, hogy a kezdeti 91 árut követően az összes saját márkás étel- és italtermékünk megkapja ezt a jelölést”

– mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A vállalat a vásárlóinak szeretne segíteni abban, hogy miként tudnak megfelelően bánni a termékek csomagolásával, felhasználásuk után hulladékként hogyan lehet megkülönböztetni és szelektálni azokat. Ezért 2021-ben minden új fejlesztésű vagy átcsomagolásra kerülő hazai saját márkás árujuk csomagolásán nemzetközileg használt jelölések alkalmazásával könnyítik meg az eligazodást az újrafeldolgozhatóságot illetően. Az ezen termékek csomagolásán lévő piktogramok segítenek eldönteni, hogy mi gyűjthető szelektíven és mi nem.

Az üzlethálózat áruházaiban a vevőközönség ötféle csomagolással találkozhat: műanyaggal, alumíniummal, papír- és rostalapú burkolással, üveggel és – főleg alumíniummal impregnált kartonból álló – kombinált csomagolási megoldással. Ma megfelelő technikákkal az anyagok nagyobb része gazdaságosan újrahasznosítható, a szelektív begyűjtésük ezért rendkívül fontos. A hulladékkezelésre vonatkozó jelzéssel ellátott saját márkás termékek a vállalat brandjeinek nagyobb részét érintik – Nelly, S-Budget, SPAR, SPAR BBQ, SPAR free from, SPAR hazai szeretem, SPAR vital, Veggie –, többek között PET palackos ásványvizeket, szörpöket, főzőtasakos rizseket, tésztákat, kekszeket, joghurtokat és készételeket találunk közöttük.

A környezeti terhek csökkentésért a fogyasztók is rengeteget tehetnek. Ennek egyik módja az élelmiszer-csomagolások hulladékként való megfelelő kezelése, szelektív gyűjtése. A mostani piktogramok azzal, hogy egyértelműsítik, mi minősül kommunális vagy szelektív hulladéknak, pontos útba igazítást adnak a teendőkkel kapcsolatban.

„Hogyan legyek környezettudatos vásárló?” címmel tavaly a Nestlé Hungária Kft. és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. összefogásával egy fenntarthatósági kisokos is készült. A hasznos tudnivalókat összegző füzetben a hulladékkezelés és a szelektív hulladékgyűjtés alapszabályain túl az olvasók tippeket kaphatnak, hogyan mérsékeljék a háztartásuk csomagolási és élelmiszer-hulladék mennyiségét. A piktogram-sztenderdek kapcsán pedig a kiadvány egzakt tájékoztatást ad, hogy melyik ábra pontosan mit jelent vagy, hogy mi az egyes hulladékfajták sorsa.

A SPAR Magyarország legújabb környezetvédelmi kezdeményezésével a vásárlóit, illetve a társadalom egészét kívánja arra buzdítani, hogy gyűjthető és hasznosítható hulladék a szelektív gyűjtőkbe kerüljön. Az együttes fellépésnek rendkívül jelentős eredményei vannak: a vásárlóival közösen az áruházlánc például háromszor annyi papírhulladékot gyűjtött vissza, mint amit a saját márkás termékeihez felhasznált, és gondoskodott az anyagában történő újrahasznosításról is. 2020-as adatok szerint a műanyag fóliás csomagoló-hulladék visszagyűjtése és feldolgozása terén pedig 94%-os arányt sikerült megvalósítani.

A Nestlé-SPAR tájékoztató kiadványa online elérhetőségei a következők: nestle.hu/hovadobjam  és sparafenntarthatojovoert.hu/hovadobjam, további fontos információkat, segítő tanácsokat a www.sparafenntarthatojovoert.hu/rovat/a-kornyezetert oldalon lehet olvasni.

Tovább

Zöld

A Siemens építi Németország egyik legnagyobb hidrogéntermelő üzemét

siemens

Elstartolt az egyik legnagyobb zöldhidrogén-projekt Németországban – ünnepélyes alapkőletétellel megkezdték Wunsiedel 8,75 megawatt kapacitású hidrogéntermelő üzemének építését.

A létesítmény éves termelése eléri majd az 1350 tonna hidrogént, amelynek előállításához kizárólag megújuló forrásból származó, például nap- és szélenergiát fog használni. A szállítmányozás és az ipar ezzel a hidrogénnel évente akár 13500 tonnával csökkentheti széndioxid-kibocsátását. A teljes üzemépítés fővállalkozója a Siemens Smart Infrastructure.

A klímasemleges jövőbe vezető út egyik kulcstechnológiája a hidrogénmeghajtás. Az OECD legutóbbi elemzése szerint a világ energiaigénye 2050-re mintegy 80 százalékkal továbbnő. Masszív beruházásokra lesz szükség a tiszta energia előállítása és elosztása, valamint a digitalizáció terén ahhoz, hogy ezt az igényt kiszolgáljuk, és közben a klímaváltozás kihívásait is megválaszoljuk. Az energiafogyasztó szektoroknak – közöttük a szállítmányozásnak és az iparnak – ezért fokozniuk kell szénmentesítésre irányuló erőfeszítéseiket.

Wunsiedel Energia Parkjában épül az új hidrogéntermelő üzem, a Siemens meglévő akkumulátorgyára és más iparvállalatok szomszédságában. Ezek a létesítmények a hulladékhőt vagy az elektrolízis során felszabaduló oxigént is fel tudják használni, összekapcsolt infrastruktúrájuk ezért egész Németország számára modellként fog szolgálni.

Elosztott energiaellátó rendszerével és a digitális technológia használatával a projekt világítótoronyként mutatja a fenntartható jövőbe vezető utat. A Siemensnél a digitalizáció és a fenntarthatóság mindinkább az üzleti tevékenység középpontjába kerül. A vállalat nemrég tőzsdepiaci napján, befektetők előtt ismertette DEGREE keretrendszerét, amellyel a fenntarthatóság környezeti, társadalmi és irányítási dimenziójában is továbberősíti elkötelezettségét.

Zöldnek, azaz szénmentesnek minősül a hidrogén, ha előállításában a víz elektrolíziséhez kizárólag megújuló forrásból származó energiát használnak. Ezt a hidrogént a wunsiedeli üzemből teherautók szállítják majd a helyi és a régiós ügyfelekhez, főleg Felső-Frankföld, Felső-Pfalz, Thüringia és Szászország térségében, a Cseh Köztársaság területén. A létesítmény az üzemanyag-elosztó hálózat rugalmasságát is növeli, amivel elkerülhető a szűk keresztmetszetek kialakulása. Minthogy a teherautók és az autóbuszok számára közös nyilvános töltőállomások alakíthatók ki, a közúti teherszállítás és a regionális tömegközlekedés egyszerre juthat szénmentes megoldáshoz.

Az új hidrogéntermelő üzem a tervek szerint 2022 nyarán kezdi működését.

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss