Zöld

Új szoftverrel támogatja a szén-dioxid-mentesítést a Schneider Electric

schneider

Az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése, hozzáférés energiapiaci információkhoz, kapcsolat építése klímabarát működést segítő szolgáltatókkal – többek között ezt kínálja a Schneider Electric új szoftver ökoszisztémája, a Zeigo. A mérettől függetlenül minden vállalkozás számára számos előnyt kínáló új rendszer kiegészíti a társaság meglévő fenntarthatósági tanácsadási szolgáltatásait, és bővíti a digitális megoldások növekvő portfólióját.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat meglévő, a fenntarthatósági törekvéseket támogató digitális eszközeit egyesítette egy új, SaaS (Software-as-a-Service – szoftver, mint szolgáltatás) alkalmazásban, a Zeigo Activate-ben. A megoldást a kis- és középvállalkozások (kkv) szén-dioxid-mentesítésének elősegítésére tervezték. A Schneider Electric fenntarthatósági szakértői által kifejlesztett új alkalmazás túlmutat a piacon már létező rendszereken, mivel az egyszerű kibocsátás-számítások mellett személyre szabott dekarbonizációs ütemtervvel és regionális megoldásszállítói piactérrel is segíti a felhasználókat.

A kkv-kra egyre nagyobb nyomás nehezedik a dekarbonizáció kapcsán, részben az ügyfelek elvárásai, részben pedig az új globális szabályozások és kötelezettségek miatt. A Zeigo Activate segít ezeknek a cégeknek a kibocsátásuk mérésében, a karbonlábnyomuk csökkentésére vonatkozó célok meghatározásában és a dekarbonizációs erőfeszítések felgyorsításában azáltal, hogy biztosítja a szükséges eszközöket és tudást ahhoz, hogy az elképzeléseik megfogalmazása után gyorsan eljuthassanak a cselekvésig.

„A kkv-kat számos akadály tartja vissza a szén-dioxid-mentesítéstől, többek között a tudatosság hiánya, a jól használható eszközök elérhetősége és az erőforrásokhoz való korlátozott hozzáférés. A Zeigo Activate egyszerű, megvalósítható megoldások biztosításával kiegyenlíti az esélyeket ezen vállalatok számára. Az alkalmazás forradalmasíthatja a kkv-k szén-dioxid-mentesítésének módját, miközben jelentős értéket teremt a teljes értékláncuk kibocsátásának kezelésére törekvő cégeknek, mérettől függetlenül. A Zeigo-val minden szervezet saját kezébe veheti a dekarbonizációt és izgatottan várjuk, hogy ez az ökoszisztéma hogyan fogja felgyorsítani ügyfeleink útját a nettó zéró kibocsátás elérése felé” – jelezte az új megoldás kapcsán Steve Wilhite, a Schneider Electric fenntarthatósági üzletágának elnöke.

A Zeigo által kínált eszközöket többek között az energiafogyasztásuk és kibocsátásuk csökkentésére, az energiapiaci információkhoz való hozzáférésre és az energiahatékonysági megoldásokat vagy éppen zöld energiát kínáló szolgáltatók könnyebb elérésére is használhatják a vállalkozások.

A Zeigo Activate a Schneider Electric két meglévő, Zeigo névre átkeresztelt digitális megoldása mellé érkezik, amelyeket úgy terveztek, hogy megfeleljenek bármilyen méretű szervezet szén-dioxid-csökkentési igényeinek. A korábban Zeigo néven ismert Zeigo Power lehetővé teszi Európában a felhasználók számára a megújuló forrásból származó energia kapcsán villamos áram vásárlási szerződésekre (Power Purchase Agreements – PPA) vonatkozó tenderek digitális kiírását, így lényegesen egyszerűbbé válik a tiszta energia beszerzése. A korábban NEO Network néven ismert Zeigo Network – melynek már több mint 600 vállalat a tagja -, összeköti a hasonlóan gondolkodó cégeket a szén-dioxid-mentesítés felé vezető úton. A szoftverplatform hozzáférést biztosít a szükséges tudáshoz, a közösségi kapcsolatokhoz és egy robusztus megoldásszállítói piactérhez.

További információk a Zeigo-ról itt: https://zeigo.com/


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Zöld

Az ABB Európa egyik legnagyobb megújuló hidrogén-projektjében működik együtt a Lhyfe és a Skyborn cégekkel

hidrogén

Az ABB együttműködik a megújuló hidrogén előállításában vezető Lhyfe céggel és a megújuló energiaforrások terén világelső Skyborn céggel, hogy közösen valósítsák meg és optimalizálják Európa egyik legambiciózusabb megújuló hidrogénprojektjét, a SoutH2Portot.

A Lhyfe és a Skyborn által üzemeltetett új hidrogéntermelő üzem a svédországi Söderhamn községben lesz, és a Skybornnak a közeli Storgrundetben lévő 1 GW-os tengeri szélerőművéhez csatlakozik. A teljes üzembe helyezését követően a 600 MW beépített teljesítményű létesítmény várhatóan naponta mintegy 240 tonna hidrogént fog előállítani, és ezzel Európa egyik legnagyobb megújuló hidrogénszállítójává válik.

„Ez az együttműködés kulcsfontosságú része mind a hidrogéntermelés, mind a tengeri szélerőművek területén követett stratégiánknak”

– mondta Brandon Spencer, az ABB Energy Industries vezetője.

„A mostanihoz hasonló partnerségi együttműködések hozzájárulnak a zökkenőmentes ellátási lánc megteremtéséhez, amely elengedhetetlen az energetikai átmenet felgyorsításához. A hidrogén az ipari és a közlekedési szektor szén-dioxid-mentesítésének elősegítésével döntő szerepet játszik a világ éghajlati céljainak elérésében.”   

A vállalatok által aláírt szándéknyilatkozat szerint az ABB kulcsfontosságú szakértelmet nyújt a hidrogén- és villamosenergia-termelés integrációjának optimalizálásához a teljes ökoszisztémában, beleértve az automatizálási, az elektromos és a digitális technológiákat, továbbá hozzájárul a térségben és annak tágabb környezetében megvalósuló, méretezhető, kereskedelmi célú energiaátalakítási projektek fejlesztéséhez. A cél a Power-to-X átalakítási technológiák összekapcsolásában, integrálásában rejlő lehetőségek feltárása. Ezekkel a technológiákkal a megújuló forrásból származó villamos energia szén-dioxid-semleges energiahordozóvá, például hidrogénné alakítható, illetve segítségükkel megoldható az energia későbbi felhasználást biztosító tárolása is.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy egy olyan globális technológiai vezető vállalat, mint az ABB, amely osztja a SoutH2Port projektben alkalmazandó Power-to-X lehetőségeibe vetett meggyőződésünket, csatlakozott a Lhyfe-fal való együttműködésünkhöz. Bízom abban, hogy az ABB segítségével, az e területen meglévő kiemelkedő szakértelmével a következő szintre tudjuk emelni ezt a projektet”

– mondta Olle Hedberg, a Skyborn Sweden vezérigazgatója.

„Szakértelmünk és megoldásaink egyesítésével költséghatékonyan és biztonságosan növelhetjük a megújuló hidrogéntermelésben rejlő értékteremtést”

– mondta Jens Marquardt, a Lhyfe észak-európai régióért felelős vezetője.

„A Skyborn tengeri szélenergia terén elért eredményei, a Lhyfe megújuló hidrogéntermelésben szerzett szakértelme az ABB technológiai szakértelmével párosulva új lehetőségeket teremt a megújuló hidrogéntermeléssel összekapcsolt Power-to-X megoldások nagyüzemi léptékű megvalósítására.”

Az új üzem támogatni fogja a svéd energiarendszer szén-dioxid-mentesítését, akár közvetlenül a hidrogén előállításával, akár a finomított üzemanyagok, például metanol, fenntartható repülőgép-üzemanyag vagy ammónia, előállításával – így járulva hozzá a kormány azon tervéhez, hogy Svédország 2045-re a világ első fosszilis energiahordozóktól mentes országa legyen. A SoutH2port az új munkahelyek és üzleti lehetőségek megteremtésével tovább növeli a régió és a helyi közösség vonzerejét és versenyképességét.

A Lhyfe egy európai, az energetikai átállás ügye mellett elkötelezett vállalatcsoport, amely zöld és megújuló hidrogén gyártására és szállítására szakosodott. Gyártóüzemeivel és projektportfóliójával arra fókuszál, hogy ipari mennyiségben biztosítson hozzáférést a zöld és megújuló hidrogénhez, és lehetővé tegye egy olyan kedvező energiamodell létrehozását, amely képes az ipar és a közlekedés teljes ágazatainak szén-dioxid-mentesítésére. A Lhyfe 2021-ben avatta fel a világ első ipari méretű, tengeri szélerőműparkkal összekapcsolt zöld hidrogéntermelő üzemét.  2022-ben a Lhyfe üzembe helyezte a világ első tengeri zöld hidrogéntermelő kísérleti platformját. A Lhyfe 11 európai országban van jelen, és 2022 végén 150 alkalmazottat foglalkoztat. A vállalatot a párizsi Euronext tőzsdén jegyzik. www.lhyfe.com.

A tengeri szélerőmű-fejlesztés és -üzemeltetés terén úttörő és vezető szerepet betöltő Skyborn több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, és világszerte mintegy 7 GW kapacitású, felépített, jóváhagyott vagy kivitelezés alatt álló beruházást tudhat magáénak, amely a teljes tengeri szélerőmű-értékláncot lefedi, beleértve a zöldmezős fejlesztést, a mérnöki és tervezési munkát, a beszerzést, a finanszírozást, a kivitelezés irányítását és az eszközkezelést. A Skyborn portfóliójába tartozik egy összesítve 30 GW-nál nagyobb, a fejlesztés különböző fázisaiban lévő, globális projektcsomag. A németországi székhelyű vállalat világszerte 14 piacon van jelen. www.skybornrenewables.com.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Zöld

A világ legnagyobb vertikális farmja a Siemens technológiájával kezd szárnyalni

vertikális

A Bustanica beltéri kertészetének hozamát és fenntarthatóságát növeli a Siemens automatizálási és épületfelügyeleti megoldásaival.

A frissen átadott, 40 millió dollár értékű dubaji létesítmény, amely a maga nemében a legnagyobb a világon, az Emirates Crop One tulajdona. A vegyes vállalatot a több mint száz légitársaságot kiszolgáló Emirates Flight Catering és a csúcstechnológiás beltéri vertikális növénytermesztés vezető vállalata, a Crop One Holdings hozta létre.

A mintegy 5 focipálya területét kitevő beltéri farmjuk egészét áthálózták a Siemens integrált technológiájával, amely egyszerre növeli a termesztés hatékonyságát és csökkenti a hulladék mennyiségét, így fokozza a létesítmény fenntarthatóságát. Az épületfelügyeleti rendszer vezérli és monitorozza a légkondicionálást és a szellőztetést, míg az automatizációs- és vezérlőrendszerek a fény, valamint a széndioxid-szint szabályozásával teremtenek optimális feltételeket a növények fejlődéséhez. A motorok az automatizált állomásokkal együtt gondoskodnak arról, hogy a növények mindig a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz és vízhez jussanak, a termesztő állványok áramellátását pedig elektromos komponensek biztosítják. A bevezetett automatizálási megoldásokat kommunikációs hálózatba csatolták, amelyet ugyancsak a Siemens kiberbiztonsági technológiája véd.

A Bustanica a lehető leghatékonyabb vízhasználatra tervezte rendszerét. Az elpárolgó víz visszanyerésével és újrahasznosításával a megoldás például egy hasonló hozamú hagyományos, kültéri farmhoz képest 250 millió literrel kevesebb vizet használ éves szinten. A 30 658 négyzetméter alapterületű vertikális kertészet összességében 95 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt, mint a hagyományos mezőgazdaság, ugyanakkor évente 1 millió kilogramm terményt szállít gyom- és rovarirtó szerek használata nélkül.

Elsőként a Dubajba tartó vagy onnét induló járatok légi utasai kóstolhatják meg a Bustanica terményeit. A vállalat azonban tervezi, hogy leveles zöldségeit és más terményeit a helyi szupermarketeknek is értékesíteni fogja, mivel az ellenőrzött körülmények között termesztett növények fogyasztásra készen csomagolhatók. Az Emirates Flight Catering folyamatosan új megoldásokat vezet be, hogy az ügyfelek kedvében járjon, optimalizálja működését és minimalizálja környezeti lábnyomát. A Siemens technológiájával a cég vertikális kertészete közelebb viszi a termesztést a fogyasztókhoz, ami egyszerre növeli a létesítmény hatékonyságát és fenntarthatóságát.

A kültéri gazdálkodáshoz képest a beltéri, vertikális farmok akár 100-szor nagyobb termelékenységet is elérnek, mivel teljes mértékben szabályozzák a növénytermesztés körülményeit, így egész évben szállítanak. Az innovatív ágazat gyorsuló ütemben bővül, és olyan globális problémákat enyhíthet, mint az élelmezés bizonytalansága, a megművelhető területek szűkössége és a munkaerő hiánya, másrészt a vegyszermentes termények iránti kereslet kiszolgálásában jut mind nagyobb szerephez. A Markets and Markets elemző cég adatai szerint a vertikális farmok piaca tavaly 3,6 milliárd dollár volt, 2026-ra pedig eléri a 9,7 milliárd dollárt, azaz évente átlagosan 25 százalékkal fog bővülni.

A Siemens számára nem ez az első kapavágás a területen. A vállalat technológiája segíti többek közt a cseh GreenTech és az amerikai 80 Acres Farms beltéri kertészeti létesítményeinek és folyamatainak vezérlését, automatizálását és optimalizálását is.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Zöld

Még zöldebb csomagolással óvja bolygónkat a Schneider Electric

schneider electric

Újabb fontos mérföldkövet ért el fenntarthatósági törekvéseiben a Schneider Electric, a vállalat az idei első negyedévben 50 százalék alá csökkentette az egyszer használatos műanyagok arányát csomagolóanyagaiban.

A cég már 458 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében támogatta ügyfeleit 2018 óta. 

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat nyilvánosságra hozta a „Schneider Sustainability Impact” (SSI) program első negyedévre vonatkozó eredményeit. A társaság a tavalyi decemberi 4,91 után március végén már 5,25-os értéket tudott felmutatni a vállalások megvalósulását mérő 10-es skálán. Ez alapján minden esély megvan arra, hogy a cég az erre az évre kitűzött 6-os értéket teljesítse. Az SSI program részeként 11 globális célt fogalmaztak meg, amelyeket 2025-ig kell teljesíteni.

Fontos mérföldkőhöz ért a Schneider Electric a csomagolása zöldítése kapcsán, az első negyedévben először fordult elő, hogy 50 százalék fölé emelkedett azoknak a csomagolásoknak az aránya, amelyekben nem egyszerhasználatos műanyagot, hanem újrahasznosított kartonpapírt használtak. A múlt év végén még 45 százalék volt ez az arány, március végére pedig már 52 százalékra nőtt.

Az SSI program fontos eleme, hogy a Schneider Electric saját tevékenységén túl ügyfeleit is támogatja karbonlábnyomuk csökkentésében. Ennek jegyében az első negyedév végére 458 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit a vállalat, ami három hónap alatt 18 millió tonnás növekedést jelent. A társaság 2025-re 800 millió tonnás eredményt elérését tűzte ki célul.

A Schneider Electric két éve, 2021. áprilisában hirdette meg Zero Carbon kezdeményezését, melynek lényege, hogy beszállítóit is támogassa a minél zöldebb működés elérésében. A kezdeményezésnek köszönhetően a cég ezer legnagyobb beszállítója az idei első negyedév végére 13 százalékkal csökkentette CO2-kibocsátását, ez a tavaly év végi eredményhez képest 3 százalékpontos növekedést jelent.

A Schneider Electric idei első negyedéves SSI jelentését alig egy hónappal azután hozta nyilvánosságra, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) közzétette legújabb összefoglaló jelentését, amelyben felvázolta, milyen drámai következményekkel jár, ha nem lépünk.

„Ez a jelentés emlékeztet minket arra, hogy nagyon rövid időnk van a cselekvésre. A jó hír az, hogy a kibocsátás csökkentésére már rendelkezésre állnak a megfelelő megoldások. Minden nap, minden hét és minden negyedév számít, és mi mindent megteszünk azért, hogy erőfeszítéseink megvalósulását módszeres, szisztematikus munkával és partnereinkkel együttműködve felgyorsítsuk”

– hangsúlyozta Gwenaelle Avice-Huet, a Schneider Electric stratégiai és fenntarthatósági igazgatója.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss