Egészség
Miért nem működik a legtöbb fogyókúra?
70 kilóval könnyebben az élet: a tartós életmódváltás hozza meg az eredményeket
Egyre több olyan fogyókúra hódít az interneten, amelyek gyors testsúly csökkenést ígérnek, mégis nagy részük tarthatatlan a mindennapokban. A próbálkozásokat legtöbbször csalódás követi, így végül könnyen motiválatlanná válhat az ember. A megoldást a közösség ereje adhatja: a tapasztalatcsere egyaránt hasznos a receptek cseréjében vagy a lelki kérdések kitárgyalásában. Az egyik legnagyobb ilyen közösségi csoport a #fogyjunkegyütt, ahol szakemberek is ingyenesen válaszolnak kérdésekre. Egyikük Nagy Henriett, aki több mint 70 kilót adott le.
A legtöbb ember koplalással és önsanyargatása próbálja elérni a kívánt eredményt, ám az esetek nagy százalékában abbahagyják a fogyókúrát, ami nem is csoda, hiszen a legtöbb ”csodakúra” ami azonnali és látványos fogyást ígér, hosszútávon tarthatatlan. Miről mesélhetne Nagy Henriett is, aki háromgyerekes anyaként több mint hetven kilótól szabadult meg.
„Tudni kell rólam, hogy én tényleg nagyon kövér voltam, vagy 140 kg, és úgy neveltem a három kisgyermekemet. A fogyásom egy magánéleti és lelki válsággal indult, amikor elkezdtek rólam olvadni a kilók. Itt valami bekattant, és azt gondoltam, hogy ha ilyen könnyen megy, miért ne folytathatnám? Itt kezdődött el az én történetem”
– mondta Heni, aki ma már azoknak az internetes mentoroknak a táborát erősíti, akik lelket öntenek a többi fogyókúrázóba a #fogyjunkegyütt Facebook-csoportban.
„Mázlim volt, amikor belevágtam, hiszen itthon voltam a gyerekekkel. Főztem nekik, majd letettem őket aludni. Én is pihenhettem volna addig, de inkább tornáztam a nappaliban. A legfontosabb, amit megtanultam az az, hogy minden fejben dől el”
– tette hozzá Nagy Henrietta, aki fogyása kulcsának a hízlaló alapanyagok megfelelő helyettesítést és a sok mozgást tartja.
Belátni, hogy változásra van szükség
Mint mondta, a folyamat legnehezebb része ugyanakkor belátni, hogy szükség van a változásra, és segítséget kérni. Viszont egy támogató közösségben, ahol ugyanazzal a problémával küzdő emberek vannak, sokkal könnyebb megtenni az első lépéseket.
„A legnagyobb tanács, amit adni tudok, az az, hogy határozzuk el magunkat és higgyünk a folyamat erejében. Ami még fontos, hogy ne egyből várjuk a csodát, hiszen idő kell minden tartós dologhoz. Amikor megtapasztaljuk az eredményét a kitartó munkánknak, az az öröm tud majd újabb és újabb löketet adni, és előrébb vinni akkor, amikor nehézségekkel találjuk szemben magunkat. Ezekben a nehéz időszakokban pedig különösen sokat segít, hogy nem vagyunk egyedül, hanem itt vagyunk egymásnak egy bizalmi körben”
– tanácsolta Heni.
Több ezer embernek segítettek
A #fogyjunkegyütt ingyenes Facebook-csoport 2020 óta több ezer embernek segített legyőzni a túlsúlyt, és az azzal járó összes nehézséget. Alapítója és ötletgazdája, Nebehaj Vanda egy szénhidrátcsökkentett termékeket forgalmazó cég marketingeseként találkozott a problémával.
„Sokan kérdezték tőlem, hogy hogyan is tudnának tartósan lefogyni, és többen panaszkodtak arra is, hogy nem tudnak teherbe esni, és komoly egészségügyi problémákkal küzdenek a túlsúlyuk miatt. Ennek hatására jött létre a #fogyjunkegyütt program”
– mesélte Vanda, majd hozzátette: mára táplálkozási tanácsadók és dietetikusok egy csoportja is segíti a fogyókúrás közösséget. Emellett olyan recepteket és alapanyagokat is ajánlanak, amelyek segítik a diétát.
Az sem mindegy, hogy miből főzünk
„Léteznek olyan termékek, amelyekből az egész család számára lehet laktató ebédet vagy vacsorát készíteni kisebb kalóriabevitel mellett, és ami a legfontosabb, hogy tényleg bármi elkészíthető, pizza, sütemények, amit csak megkívánunk. A szénhidrátcsökkentett termékek egyik legnagyobb hazai fejlesztője és gyártója a Dia-Wellness, amely cég munkatársai a csoportban is rendszeresen tanácsaikkal segítik a tagokat”
– tette hozzá Vanda.
Mint elmondta, a #együttfogyunk gyorsan elterjedt lett és országos mozgalommá nőtte ki magát. A sok érdeklődőnek köszönhetően több mentorprogramot is indítottak a csoportban, így a szakemberek napi szinten segítenek és támogatják a hozzájuk fordulókat. Sokan közülük annak idején ugyanúgy túlsúllyal küzdöttek, majd végighaladva az úton lettek profi szakemberek, és életmód tanácsadók.
„Nagyon sok visszajelzést kapok az ügyfeleimtől, akik negyven-ötven kilót fogytak. A legtöbben úgy fogalmaznak: köszönöm, hogy visszakaptam az életemet”
– zárta Nebehaj Vanda.
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!
Ajánljuk még
-
A szexi foglalkozásnevek csapdája
-
Így lophatják el bankkártyaadataidat az üzletekben
-
30 százalékos díjkedvezmény az európai szabadalmi díjakból
-
Így tud váltani, ha lemaradt a lakásbiztosítási kampányról
-
Új vezetők támogatják a Westend látogatói és bérlői üzletágát
-
Gyors és megfizethető WiFi 7 opciók KKV-knak
Egészség
Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést
A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.
A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.
Az Eisberg idén először életre hívott Színes Tálak Kutatása fényt derített néhány meglepő trendre a munkahelyi, vagy otthoni munka során a napközbeni étkezéssel kapcsolatban.
“Nagyon örültem, hogy részt vehettem a Színes tálak fejlesztésében, mert felgyorsult világunkban ezek a komplex salátatálak hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, értékes tápanyagokkal, például rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, teljes értékű fehérjékkel látják el a szervezetünket, amellett, hogy finom ízkombinációt is alkotnak. Ezzel kapcsolatban szerettük volna megvizsgálni, hogy a magyarok mennyire állnak tudatosan a táplálkozáshoz és a munkahelyi étkezéshez, mennyire számít mit és mennyi idő alatt fogyasztanak el”
– mondta Shenker-Horváth Kinga, a Magyar Testnevelési- és Sporttudományi Egyetem dietetikusa és az Eisberg márkanagykövete.
Sokunkra igaz, hogy a napi munkaügyi teendők sűrűjében inkább letudjuk az ebédet azért, hogy több időnk maradjon a munkára és egyéb elfoglaltságra. A felmérés eredményei szerint a kutatás során megkérdezettek több mint fele (53%) szintén így tesz és csupán 15-30 percet szán az ebédjére. Sőt a válaszadók közel negyede (21%) még kevesebb időt tölt étkezéssel és 15 percen belül elfogyasztja az ebédjét.
Az időfaktor egy dolog, de az is fontos szempont, hogy mi van a tányérunkon, amit éppen megenni tervezünk. Ugyan a megkérdezettek többsége (54%) továbbra is a mindenevő étrendet részesíti előnyben, de sokan ragaszkodnak kifejezetten a magyar konyhához (23%), mások pedig speciális étrendet (pl. vegetáriánus, vegán) követnek. A felmérés azt is kimutatta, hogy a válaszadók többsége (59%) otthonról hozott ételt eszik a munkahelyén. Ez a trend különösen a nők körében (65%) érvényesül.
“Az otthon elkészített étel nemcsak költséghatékony, de tudatosabb választás is lehet, ami lehetővé teszi, hogy pontosabban kövessük, mit fogyasztunk. Ezt nehezebb kontrollálni a közeli éttermekben, kifőzdékben vagy a munkahelyi menzán vásárolt ételek esetén”
– tette hozzá a dietetikus.
Az utóbbi évek abszolút munkát meghatározó kérdése a home office és az ez idő alatti ebédfőzésre, ebédelésre fordított idő és energia. A megkérdezettek több, mint felére (52%) igaz, hogy a munkahelye lehetőséget biztosít az otthoni munkára, így napközben otthon oldják meg az étkezést, de nekik csak alig harmaduk mondja, hogy ennek köszönhetően több ideje van és tudatosabban étkezik, tehát az egészséges, kiegyensúlyozott étkezéshez nem vitt közelebb minket a koronavírus miatti home office elterjedése.
Minden munkahelyen akadnak stresszes munkanapok. A nyomás enyhítése sokunknál napközbeni rágcsáláshoz vezet. A válaszokból kiderül azonban, hogy legtöbben ellen tudnak állni a csábításnak: a válaszadók közel fele (45%) ritkán fogyaszt snackeket a munkaidő alatt. A megkérdezettek csak ötödére igaz, hogy gyakran nyúl rágcsálnivalókhoz.
Az otthonról hozott ételek, a ritka munkahelyi nasizás közvetve azt sugallják, hogy többségünk tisztában van azzal, hogy a jól megválasztott ételek hatással vannak energiaszintünkre és koncentrációnkra. A kutatás konkrétan rákérdezett az étkezés és a teljesítmény viszonyára is: a válaszadók közel fele (45%) nap mint nap tapasztalja, hogy az egészséges táplálkozás javítja a munkahelyi teljesítményét.
A táplálkozási szakértő is kihangsúlyozta, hogy a tudatos táplálkozásra való áttérés sokat számít mind a testi, mind a mentális egészségünk szempontjából. Hozzátette:
“Az Eisberg új termékeit, a Színes tálakat úgy terveztük, hogy egészségtudatos alternatívát nyújtsanak a munkahelyi gyors ebédekhez is. Ezek a tálak nem egyszerű salátatálak, hanem komplett főételek, tartalmazva friss zöldségeket, fehérjeforrásokat – mint hús, hal, sajt vagy tojás – és gabonaféléket (tészta vagy bulgur). Ízletesek, táplálóak és kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosítanak a mozgalmas mindennapokra.”
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!
Egészség
A diétában is helyet kapnak az egészséges édességek
Valószínűleg mindannyian meglepődünk, amikor kiderül, hogy az édességekről és desszertekről sem kell lemondanunk egy hatékony és sikeres diéta keretében. Léteznek ugyanis olyan reform finomságok, amelyek teljes mértékben passzolnak a céljainkhoz.
Miért rajongunk az édes ízért?
Sokszor érezzük úgy, hogy egy tálca habos sütemény minden problémára gyógyírt jelent. Kétségtelen, hogy egy kis finomság feldobja a kedvünket, és olykor igenis belefér az életünkbe az efféle kényeztetés. A kulcs valójában a mértékletességben és a minőségi hozzávalókban rejlik, melyekben bővelkedik a Toman Diet snack kínálata is. A termékek által megkapjuk az édesség adta ízélményt, ugyanakkor mindez alakbarát kivitelezéssel párosul.
Az édes íz kapcsán a nyelven található ízlelőreceptorok olyan jeleket továbbítanak az agyba, melyek örömérzetet generálnak bennünk. Ez már az evolúció kezdetén is jelentős szerepet játszott, ugyanis vélhetően ez az érzet segített felismerni az energiadús tápanyagokat, melyek bevitele elengedhetetlen volt a fennmaradáshoz.
Elődeink rengeteg gyümölcsöt fogyasztottak, azonban a cukorgyártás és az édességek iránti vágy jelentős megnövekedésével a természetes anyagok háttérbe szorultak. Manapság talán nem is teljesen egyértelmű, hogy milyen adalék hatására tapasztaljuk az édes ízt.
Beilleszthető ötletek
Már az nagy lépésnek számít, ha felülvizsgáljuk az édesítés intenzitását, és elkezdünk kevesebb cukrot vagy édesítőszert használni a sütés-főzés során. A dietetikusok ajánlása szerint az is beválik, ha nassoláskor “becsapjuk” az agyunkat. Ilyenkor érdemes a gyümölcsöket vagy natúr joghurtot némi fahéjjal meghinteni, mivel ez olyan üzenetet közvetít az agyunknak, mintha a megszokott édességeinket falatoznánk.
Valójában az ötletességen múlik minden, néhány frappáns megoldás remek eredményeket teremt a konyhában. A zabpehely kiváló alternatíva bármilyen süteményhez, valamint a túró ugyancsak jó alapot nyújt a fehérjedús, tápláló finomságokhoz. Bátran fogyasszunk gyümölcsöket, akár krémdesszertbe szórva, akár sült formában. Az édesítőszerek használata mellett pedig nyugodtan kísérletezzünk természetesebb variációkkal is, mint az almapüré vagy datolya, melyekkel szintén kiváló ízhatást érhetünk el.
Ezekre az eszközökre szükséged lehet
A konyhai tevékenységekhez szükségünk van néhány kiegészítőre, amelyekkel könnyebbé és gyorsabbá válik a desszertek megalkotása. Érdemes beszerezni például egy aprítót, amellyel a zabpelyhekből lisztkeveréket is gyárthatunk.
Valamint az optimális arányok és ideális adagok porciózásához elengedhetetlen egy konyhai mérleg, amely grammra pontosan, digitálisan jelzi a hozzávalók mennyiségét. Az előkészítéséhez célszerű egy kézi mixert bevetni, illetve kisebb méretű tálkákat vásárolni az esztétikus tálalás és mértékletes adagolás jegyében.
Láthatjuk, hogy a diétázás nem követeli meg, hogy lemondjunk az édességekről. Az egészséges életmódba is beleférnek az édes finomságok!
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!
Egészség
Valós környezetben tesztelhetik majd az egészségügyi MI és robotikai megoldásaikat az európai startupok és kkv-k
A TEF (Testing and Experimentation Facility) program célja, hogy egyszerűsítse a mesterséges intelligencia és a robotika megoldásainak tesztelését valós környezetben.
A TEF program öt szakterületre fókuszál: egészségügy, ipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, energetika és intelligens városok. A Portugália által vezetett egészségügyi konzorcium most indította el első pályázati felhívását európai egészségügyi startupoknak és vállalkozóknak.
A mesterséges intelligencia (MI) és a robotika kulcsszerepet játszhat az európai népesség elöregedése és az egészségügyi munkaerőhiány jelentette kihívások kezelésében. 2050-re Európában a 80 évesek vagy annál idősebbek száma meghaladja majd a 48 milliót, így előtérbe kerülhetnek a betegek távfelügyeletét és a korai beavatkozást lehetővé tévő megoldások. Az MI alapú viselhető okoseszközök és érzékelők például folyamatos egészségügyi felügyeletet tesznek lehetővé, javítják a hatékonyságot és csökkentik az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terheket.
Az elmúlt években jelentősen nőtt a mesterséges intelligenciát alkalmazó innovatív egészségügyi startupok száma. A Hungarian Startup Report 2022 című jelentés szerint a magyar induló vállalkozások körében továbbra is a mesterséges intelligenciát használó vállalkozásokból van a legtöbb, több mint 20%-uk dolgozik az MI vagy gépi tanulás területén. A Dealroom startup adatbázisából kiderül, hogy Magyarországon több mint 90 működő MI startup és scaleup van, amelyek összértéke több mint 1,5 milliárd euró. A legnagyobb értékű magyar MI startupok közül néhányan az egészségügyi szegmensben tevékenykednek, köztük az EIT Health által is támogatott SemseApps és a Turbine.AI.
Nyílt felhívás a mesterséges intelligencia és robotikai technológiát fejlesztő uniós startupok és kkv-k számára
A mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációk nagy lehetőségeket rejtenek magukban, azonban számos tényező akadályozza gyakorlati megvalósításukat. Ilyenek a használatukban rejlő kockázatok és a bizalomhiány, valamint a piacra lépést támogató infrastruktúra hiánya, továbbá az, hogy szigorú tesztelésnek kell őket alávetni. A TEF Health célja, hogy egyszerűsítse az MI és robotikai megoldások valós környezetben történő hitelesítését és tesztelését. A februárban megnyílt első TEF Health felhívás keretében mesterséges intelligencia és robotikai technológiát fejlesztő startupok és kkv-k jelentkezését is várja az Európai Unió bármely országából.
A konzorcium élén a portugáliai Pedro Nunes Intézet áll. A konzorciumban részt vesz a Centro Hospitalar Universitário de Coimbra (CHUC), a portói Centro Hospitalar de São João, az Egészségügyi Minisztérium shared service irodája, a Portugál Egészségügyi Klaszter, valamint az EIT Health InnoStars, az Európai Unió szervének, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) részét képező EIT Health nyolc földrajzi területének egyike. Európai szinten a projektben 10 ország 52 szervezetéből álló konzorcium vesz részt, amelynek vezetője a berlini Charité Egyetemi Kórház.
„A projekt elsődleges célja, hogy elősegítsük a megbízható mesterséges intelligencia, illetve robotikai megoldások fejlesztését és piacra lépését. Ennek az együttműködésnek az egyik legfontosabb lépése, hogy létrehozzuk a gyakorlati tesztelésre alkalmas létesítmények hálózatát. Ezek a létesítmények fizikai infrastruktúrát, adatforrásokat, számítási képességeket, élő laboratóriumokat és laboratóriumi tesztelési lehetőségeket biztosítanak az egészségügyi innovátoroknak a nagyszabású, valósághű környezetben végezhető tesztekhez és kísérletekhez”
– magyarázza Ricardo Pires, az EIT Health InnoStars egészségügyi közösségi vezetője.
A TEF-ek hálózatának létrehozása az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyek célja a mesterséges intelligencia és a robotikai megoldások tanúsításának és tesztelésének egyszerűsítése. A tervek szerint ezek a nagyszabású kísérleti központok olyan fizikai és virtuális létesítményeket kínálnak, ahol a startupok és kkv-k támogatást kaphatnak legújabb, mesterséges intelligencián alapuló technológiáik valós környezetben történő teszteléséhez, validálásához és bemutatásához. A valós környezetet kórházak és az egészségügyben működő kutatási és fejlesztési laboratóriumok fogják biztosítani.
A TEF-Health amellett, hogy hozzájárul az uniós egészségügyi rendszerek hatékonyságának, rugalmasságának és fenntarthatóságának növeléséhez, célul tűzi ki az egészségügyi ellátás terén tapasztalható egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a jogi, etikai, minőségi és együttműködési szabványoknak való megfelelés biztosítását.
A pályázati folyamat több szakaszból áll, beleértve a jogosultsági vizsgálatot, az értékelést és a portugál TEF-Health szolgáltatási katalógushoz való hozzáférés jóváhagyását. Az érdeklődő startupok és kkv-k a https://tefhealth.eu/call/call-1 weboldalon jelentkezhetnek, a pályázati felhívás dokumentumában ismertetett pályázati folyamatot követve. Az uniós tagállamokból származó kiválasztott startupok és kkv-k állami támogatásban részesülnek a validálási szolgáltatások piaci árából nyújtott kedvezmények formájában.
„Számos ígéretes magyar startup és kkv dolgozik MI és robotikai fejlesztéseken, de a tesztelés és a validálás követelményei jelentős kihívásokat jelentenek megoldásaik piacra vitelében. Ebben hozhat áttörést a TEF Health program, mely olyan lehetőségeket nyit meg a hazai cégek előtt, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. Ezek az innovatív startupok nemcsak arra kapnak esélyt, hogy valós környezetben tesztelhessék terméküket vagy szolgáltatásukat, hanem arra is, hogy az általuk kifejlesztett megoldások piacra kerüljenek és hozzájáruljanak az európai egészségügy helyzetének javításához is”
– mondta el Békási Tamás, az EIT Health RIS üzletfejlesztési menedzsere.
További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!
Népszerű
Modern ikon, amely hű a gyökereihez: íme a vadonatúj Toyota Land Cruiser
Felesleges meetingek, rosszul elmentett dokumentumok keserítik meg a hazai irodai dolgozók életét
Fűnyírás radartechnológiával – a szegélyt is lenyírják a Husqvarna új robotfűnyírói
PwC Debrecen Business Forum 2024
30 százalékos díjkedvezmény az európai szabadalmi díjakból
A Continental bemutatja a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzőjét
Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2024: stílus és funkcionalitás kompakt kivitelben
Az új Opel Frontera: tágas és élvezetes SUV, akár tisztán elektromos hajtással is
Magyarország előfizet: így változtatja meg az életünket az előfizetéses e-kereskedelem
„mi lenne, ha”!? K&H IT-s bravúr egy plasztikkártya mögött
Technokrata.hu
Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte között
Elhanyagolt telephelyen épül fel Budapest legátgondoltabb lakónegyede
Hatalmas automatizált játékraktár
Több év után is az Nvidia Shield TV Pro az egyik legjobb Android alapú TV okosító
Az akkumulátor a telefon lelke – tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól
Jövőt szolgáló kutatásokért lépett partnerségre a Magyar Kutatási Hálózat és a Széchenyi István Egyetem
A QNAP kiadja a QTS 5.2 bétaverzióját benne a Biztonsági Központtal az aktív fájlaktivitás-felügyelethez, valamint a rendszerbiztonság és az adatvédelem javításához
A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG
Harmincmilliárd eszköz csatlakozhat a mobilhálózatokhoz 2025-re
Tíz százalékos áremelkedés a fővárosi agglomerációban
Műszaki-Magazin.hu
AGV-k: a vezeték nélküli evolúció
Speciális kenőanyagok: A hatékony megoldás az energiahatékonyság növelésére az iparban
Új név INNOMOTICS!
TaeguTec újdonságok a fúrási teljesítmény maximalizálása érdekében
MAZAK újdonságok a MACH-TECH-en
HILMA.UC és HILMA.ASH saturendszerek a ROEMHELD cégcsoportól
IPAR NAPJAI és MACH-TECH programok
M+E: egy új márka és számos újdonság a Mach-Tech-en
100 igus kerékpár
Nagy pontosságú RVM satu 5 tengelyes megmunkáláshoz
Friss
-
Mozgásban2 hét
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival
-
Gazdaság2 hét
Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek
-
Tippek2 hét
Ezek a „Legnépszerűbb” visszatekert autók
-
Mozgásban2 hét
Mesterséges intelligencia és alternatív meghajtású járművek
-
Mozgásban2 hét
Az Opel bemutatta következő generációs Grandland SUV modelljét
-
Mozgásban2 hét
PostNL – Spring: HVO100 bioüzemanyag az európai közúti fuvarozásban
-
Ipar2 hét
A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének
-
Okoseszközök2 hét
Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben