Zöld

Az ABB Frosinone a hulladéklerakást kiváltó megoldásaiért elnyerte az UL Solutions platina minősítését

frosinone

Az Olaszországban működő ABB Frosinone az első ABB-létesítmény a világon, amely a hulladéklerakóba történő elhelyezés kiváltását biztosító módszereiért elnyerte az UL Solutions platina minősítését.

A minősítést a UL2799A számú, a hulladékmentesség osztályozásához kidolgozott ellenőrzési és tanúsítási eljárás (Environmental Claim Validation Procedure for Zero Waste Classifications) alapján ítélték meg. A platina minősítés eléréséhez a frosinonei gyár hulladékának 100%-át olyan módszerekkel hasznosítják, amelyek szükségtelenné teszik a hulladékok lerakóba helyezését.

A hulladéklerakóba történő elhelyezés kiváltását biztosító hulladékgazdálkodási cél elérése központi szerepet játszik az ABB erőforrás-kímélő és a körforgásos szemléletet elősegítő környezetvédelmi törekvéseiben. Az ABB 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiája túlmutat azon, hogy az energetikai átálláshoz szükséges kulcsfontosságú technológiákkal aktívan elősegíti az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítását. A vállalat az értékláncában, valamint a termékeinek és a megoldásainak életciklusa során is fenntartható gyakorlatokat valósít meg.

Az ABB Electrification Smart Power üzleti fenntarthatósági vezetője, Alessandro Bottarelli így nyilatkozott:

„A teljes értékláncunkban azon dolgozunk, hogy fenntarthatóbb megoldásokat kínáljunk minden érdekelt fél számára. A független ellenőrző szervezet platina minősítéssel díjazta a hulladék legfenntarthatóbb, egyben körkörös hasznosítását célzó hulladékgazdálkodási rendszerünket; mindez azt igazolja, hogy nagy célokat lehet elérni, ha mindenki elkötelezett a pozitív változás mellett.”

Az UL Solutions korábban az ABB Electrification Smart Power két, a kínai Hsziamenben és Hszinhuaban működő létesítménynek adott arany minősítést, mivel ezek az üzemek 99, illetve 95%-kal csökkentették a hulladékok lerakótelepen történő elhelyezésének arányát.

„A haladás és az átláthatóság iránti elkötelezettségünkkel összhangban az a célunk, hogy 2025-re minden jelentős gyártóüzemünk UL-tanúsítással rendelkezzen”

– mondta Bottarelli.

Az UL Solutions platina minősítése a frosinonei csapat folyamatos erőfeszítéseinek eredménye, és bizonyítja, hogy a létesítmény a felelős és innovatív hulladékgazdálkodási stratégiájával hatékonyan segíti a fenntarthatóság ügyét. Az ABB Frosinone részt vesz az ABB „Mission To Zero” programjában is.  A gyár intelligens energiagazdálkodási megoldásokat és megújuló energiaforrásokat használ a szénlábnyom folyamatos javítása érdekében.

Az UL Solutions környezetvédelmi-teljesítmény érvényesítési eljárása előírja, hogy egy létesítménynek a keletkező hulladék legalább 90%-t olyan módszerekkel (a hulladék energiává történő alakítása nem tartozik a preferált módszerek közé) kell kezelni, amelyekkel megelőzhető a hulladék lerakótelepen történő elhelyezése.  Az UL 2799A platina minősítés elérése érdekében a teljes frosinonei telephelyen keletkező hulladék 100%-át olyan módszerekkel kezelik, hogy az üzemből egyáltalán nem kerül hulladék lerakóba. A hulladék döntő részét újra felhasználják, újrahasznosítják vagy komposztálják, 9%-át pedig energiatermelésre használják fel.

Az UL Solutions környezetvédelmi projektfelelőse, Chiara Della Ducata elmondta:

„A hulladéklerakókba történő elhelyezés megelőzését szolgáló cél eléréséhez átfogó, felelős megközelítésre van szükség a termékek és anyagok gyártása, fogyasztása és elhelyezése terén. Az UL Solutions független környezetvédelmi-teljesítmény ellenőrzési és tanúsítási programjának alkalmazásával az ABB Frosinone a hulladékok környezettudatos és innovatív módon történő kezelésével bizonyította elkötelezettségét a körforgásos gazdálkodási elvek iránt. A „Platinum Zero Waste to Landfill” minősítés elnyerését követően az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy az ABB Frosinone minimalizálja az elektrifikáció terén alkalmazott termékei környezeti hatását.”

A munkatársak képzése döntő szerepet játszott az oktatásban, az önálló döntési hatáskör bővítésében és egy olyan kultúra kialakításában, amelyben a hulladékmentesség mindenki számára prioritás. A képzések és workshopok elsősorban a hulladéknak a hatályos környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő kezeléséről és a hulladék szelektív gyűjtésének fontosságáról szóltak. A hulladékok meghatározása és szétválogatása a gyár minden olyan pontján biztosított, ahol hulladék keletkezik. A frosinonei telephelyen mintegy 170 felcímkézett szelektív tároló áll rendelkezésre a gyártás során keletkező hulladék számára. Minden egyes munkaállomáson a papír, a kartonpapír és a műanyag szelektív gyűjtését biztosító konténerek állnak rendelkezésre.

Az ABB az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megteremtéséhez nélkülözhetetlen technológiákat szállít, amelyeket úgy állít elő, hogy a lehető legkisebb legyen azok környezeti lábnyoma. A fenntarthatóság elve az ABB-megoldások életciklusának minden szakaszába beépül. Az ABB Frosinone korszerű megszakítókat gyárt a megújuló energiaforrásokhoz, a mikrohálózatokhoz, valamint a digitális energiamenedzsment számára. A telephely villamos energiájának 100%-a tanúsított megújuló forrásokból származik, a hulladék 100%-át újrahasznosítják vagy újra felhasználják (hulladéklerakóba nem szállítanak hulladékot), az üzem beszállítói számára előírt fenntarthatósági program pedig folyamatos javulást eredményez a Scope 3 szerinti CO2-kibocsátás terén.

Az 1969-ben alapított ABB Frosinone a vállalatcsoport egyik kiválósági központja, amely kisfeszültségű megszakítók fejlesztésére és gyártására szakosodott. A telephely évente több mint 3,5 millió megszakítót gyárt, és több mint 1000 embert foglalkoztat. A telephely részt vesz az ABB „Mission To Zero” programjában, és Olaszországban egyike az „Ipar 4.0 világítótorony” (Industry 4.0 Lighthouse) minősítést szerző létesítményeknek.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Zöld

Több mint 60 ezer fenntarthatósági kihívást teljesítettek a HUMDA Zöld Életre Valók kampányában

zöld

Óriási sikert hozott a Zöld Életre Valók néven indított fenntarthatósági kampány, amelyet Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. indított a zöldátállás és a klímasemlegesség elérése érdekében.

Összesen csaknem 20 ezer játékos vett részt a játékban, 62 ezer kihívást teljesítettek és több mint 30 ezer kvízt töltöttek ki a résztvevők. Az egy hete zárult kezdeményezés során napi rendszerességgel edukált az Ügynökség a környezettudatossággal, a hidrogéntechnológiával és a jövő közlekedésével kapcsolatos tartalmakkal.

Többek között elektromos kerékpárokat, rollereket, valamint egy elektromos autó fél éves használatát nyerték el a szerencsés résztvevők, akiket egy olyan online műsorban sorsoltak ki, amelyet több mint négyszázan követtek az interneten. Volt olyan játékos, aki 1476 kihívást teljesített és olyan is, aki 46 kvízt töltött ki. Egy-egy kihívást többször is lehetett teljesíteni, míg a napi kvízeket mindenki csak egyszer tölthette ki. A legidősebb játékos 89 éves volt. A kampányba történő regisztráció során a felhasználók Magyarország fokozottan védett állatai közül választhattak karakterét, a legtöbben a barna medvét, az európai vidrát és a vadmacskát választották.

A három vagy tíz napos kihívásokat 17 ezer alkalommal indították el és közel 3 ezren teljesítették. A karbonlábnyomukat több mint hatszázan számolták ki, kétszáznál is többen kezdtek el otthon komposztálni és közel ötszázan mosogattak kevesebb víz felhasználásával. Hidrogén üzemanyagcellás autóbusszal 1048-szor utaztak a kampányban, volt, aki összesen 62 alkalommal. Az egyik kihívásban tíz napon át napi 10 ezer lépest kellett teljesíteni, amit egy lépésszámláló alkalmazásból lefotózott képpel lehetett bizonyítani – ennek köszönhetően csaknem 5 millió lépést tettek meg a játékosok.

– Szerettük volna tudatosítani az emberekben a fenntartható életmód jelentőségét, ebben sokkal jobb eredményeket értünk el, mint amire számítottunk. Minden egyes részt vevő apró, de hihetetlenül fontos lépéseket tett azért, hogy eléje az ország a klímasemlegességet egy szórakoztató, egyben inspiráló játék keretében. Bízom benne, hogy sokaknál ezek a rutinok tartósan a hétköznapok részei válnak és ezzel családi vagy baráti körben jó példát mutatnak – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA Igazgatóságának elnöke.

– Többszázezer embert értünk el a kampányunkkal, amely a fenntartható közlekedés, étkezés, fogyasztás és hulladékgyűjtés területén keresztül mutatta be a zöldebb életmódot. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan influenszerek is segítették munkánkat, mint Puskás-Dallos Peti színész, énekes, műsorvezető, valamint vegán aktivista, illetve felesége Puskás-Dallos Bogi, énekes, műsorvezető, Tápai Szabina EHF kupa-győztes magyar kézilabdázó; Bukovicsné Békefi Daisy, a Greens of Daisy termékcsalád megálmodója, 2022-es Go Green nagykövet és Magyarósi Csaba vlogger. Ők is folyamatosan beszámoltak a saját követőiknek a Zöld Életre Valók kampányról és teljesítették a HUMDA aktivációit. Segítségükkel a játékosokon túl tömegekhez juttattuk el a zöld üzeneteket – emelte ki Lázár László, a HUMDA kommunikációs vezetője.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Zöld

Zéró karbon célok elérése szén-dioxid leválasztással

szén

A Messer, a világ vezető magántulajdonban lévő ipari, orvosi és különleges gáz szakértője a magas CO2 kibocsátású iparágak szén-dioxid mentesítésére létrehozott szolgáltatással, a ZeCarb Carbon Capture as a Service megoldással bővíti portfólióját.

Az egész világon rohamosan nő a kereslet az ipari folyamatok szén-dioxid-mentesítésére. A „ZeCarb”-bal a Messer erre a növekvő igényre reagál. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA, iea.org) szerint a szén-dioxid leválasztási, hasznosítási és tárolási megoldásoknak (nemzetközi rövidítéssel CCUS, azaz Carbon Capture, Utilization and Storage) önmagukban évi 1,2 gigatonna CO2-kibocsátást kellene megakadályozniuk ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró forgatókönyvet. A Messer új ZeCarb szolgáltatása e célokhoz járul hozzá, építve az ipari gáz szakértő több évtizedes tapasztalatára a CO2-visszanyerés terén.

Bernd Eulitz, a Messer vezérigazgatója elmondta:

„A „ZeCarb” szolgáltatással a vállalatok nemcsak a globális fenntarthatósági célokhoz igazíthatják, és csökkenthetik karbon lábnyomukat, de új növekedési lehetőségeket is találhatnak. A Messer a „ZeCarb” márkanév alatt futó CCUS technológiával mind a vállalati, mind pedig a kormányzati, önkormányzati szektort is képes támogatni abban, hogy gazdaságosan és hatékonyan csökkentsék kibocsátásukat, miközben az egyre nagyobb elkötelezettséget kívánó fenntarthatósági céloknak is megfelelnek.”

A Messer ZeCarb szolgáltatása a teljes CCUS értékláncot egy kézből biztosítja

A Messer az ipari tevékenység során kibocsátott CO2-ot, amely származhat például acél-, cement-, üveg-, papír, vegyianyag-gyártásból, vagy akár fosszilis tüzelésű erőművekből, még a légkörbe kerülés előtt leválasztja. A visszanyert CO2-t ezután olyan technológiákban használják fel, amelyek célja a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése, például szintetikus üzemanyagok (eFuels) vagy fenntartható repülőgép-üzemanyagok (SAF) gyártása. Alternatív megoldásként a visszanyert CO2-t tartósan földalatti geológiai képződményekben tárolják. Különösen a kimerült olaj- és gázmezők ideálisak erre a célra, amelyekben évmilliók óta megtalálható a földgáz, nitrogén és CO2 keveréke.

„Mint globális ipari gáz szakértő vállalat, a Messer számos együttműködő partnerrel áll kapcsolatban Ázsia, Európa és Amerika vezető piacain, ezért a vállalat a CCUS teljes értékláncát le tudja fedni.”

– hangsúlyozta Dr. Tarek El Hawary, műszaki vezérigazgató.

„A ZeCarb-bal pedig a már bizonyított CO2-visszanyerési technológiát szén-dioxid leválasztásra és tárolásra is be tudjuk vetni.”

A Messer már több mint 90 rendszert telepített világszerte, amelyek a szén-dioxid-leválasztás legjobban bevált és skálázható rendszerei közé tartoznak.

A magyarországi szén-dioxid tárolás és -hasznosítás Fehér Könyve

Hazánkban 2023-ban készült el a Szegedi Tudományegyetemen, a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriuma gondozásában a „Szén-dioxid-tárolási és -hasznosítási (Carbon Capture and Storage – CCS/Carbon Capture and Utilization – CCU) lehetőségek Magyarországon” című Fehér könyv, amely javaslatokat fogalmaz meg a szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás (CCU/S) alkalmazások hazai elterjedésének támogatására a nehezen karbonmentesíthető ágazatokban. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a környezetvédelemben olyan megoldások fognak jól működni, amelyek a környezeti szempontok mellett gazdasági és társadalmi oldalról is fenntarthatók.

További információ:

https://www.zecarb.messergroup.com


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Zöld

Új jelölés lesz a fenntarthatóság ismérve

Közvetlenül összehasonlíthatóvá teszi termékei fenntarthatósági adatait a Siemens.

Új minősítési kategóriát hozott létre a Siemens az EcoTech megjelöléssel, amivel az iparban, az energiaelosztásban használatos termékeinek fenntarthatósági jellemzőiről ad átfogó képet. Segítségével a vásárlók könnyen megtalálják a számukra egyszerre előnyös és környezetbarát megoldásokat.

A minősítéshez az egyes termékek teljes életciklusának tulajdonságait három meghatározó dimenzió mentén vizsgálják: fenntartható anyaghasználat, optimális használati- és megtérülési érték, valamint az újrahasznosíthatóság. Olyan további szempontokat is figyelembe vesznek, mint például az alacsony CO2-jellemzőjű anyagok alkalmazása, a fenntartható csomagolás, az energiahatékonyság vagy a hosszú élettartam. Emellett az összes, EcoTech címkével ellátott termékét 100 százalékban megújuló villamos energiát használó üzemekben gyártják.

Egyelőre csak bizonyos portfolióelemek esetében használják az EcoTech megjelölést, de fokozatosan kiterjesztik a besorolási rendszert a Siemens további termékcsaládjaira is.

„Már EcoTech címkével érkezik a SENTRON ECPD komplex védelmi készülékünk, ami akár 10 hagyományos terméket is képes kiváltani. Ez 80 százalékos csökkenést jelent az elektromos, 90-90 százalékos csökkenést pedig a fém- vagy műanyag alkatrészek felhasználásában a gyártás során, valamint felére redukálja az előállításból származó szén-dioxid-kibocsátást”

szemlélteti a különbséget Broda Krisztián, a Siemens Zrt. kisfeszültségű energiaelosztásért felelős üzletágának vezetője, valamint a cég fenntarthatósági csapatának tagja.

A további példák közé tartozik a SENTRON 3WA légmegszakító vagy a SIRIUS kapcsolók portfóliója.

A Siemens EcoTech megjelölés a következő mérföldkő a fenntarthatóságban élen járó vállalat törekvései között; a 2023-as pénzügyi évben a Siemens-megoldások választásával a cég partnerei mintegy 190 millió tonna CO2-kibocsátást takarítottak meg. Legutóbb a Mercedes-Benzzel jelentett be együttműködést a Siemens, amelynek keretében a digitális iker technológia használatával az autógyár-tervezést teszik energiahatékonyabbá. A szintén friss, Heinekennel közös projektben pedig a Siemens a sörgyártó dekarbonizációs törekvését támogatva, várhatóan telephelyenként 15-20 százalékkal segíti mérsékelni a felhasznált energia mennyiségét, illetve 50 százalékkal csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.

A Siemens 2030-ra vállalta, hogy saját gyártóegységei és épületei világszerte nettó zéró karbonkibocsátásúak lesznek.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss