Egyéb kategória

Mindennapjaink része ma már a mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) szerepe egyre fontosabb az életünkben.

Piaca évente 40 százalékot nő a következő években, csak az Európai Unió évi 20 milliárd eurót költ majd a területre. Az egészségügyi ellátástól a közlekedésen át az ipari termelésig számos szektor működését alakítja át az MI, amely már most is képes önállóan cikket írni vagy éppen kiszűrni az internet hamis információit. A negyedik generációs technológiák az üzleti életben is rengeteg fejlődési lehetőséget kínálnak a cégeknek, arcfelismerő alkalmazásoktól a munkaeszközök nyomon követéséig – hangsúlyozza Borzák Péter, az INSPYRE ügyvezetője.

A new york-i tech-tanácsadó cég, az ABI Research szerint az IoT területén belül a legfejlettebb technológiákon – mint az AI és a gépi tanulás – alapuló szolgáltatások piaca évente 40 százalékot nő majd a következő esztendőkben, és a terület forgalma 2026-ra elérheti a 3,6 milliárd dollárt.

Azt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) szerepe mennyire fontos, jól mutatja az Európai Unió törekvése: évente összesen több mint 20 milliárd euró összegű beruházást valósítana meg ezen a területen. Európa vezető szerepet szán magának az MI projektekben, és a 2030-ig tartó időszakot „digitális évtizeddé” akarja tenni.

Algoritmusok irányítják az életünket

Milyen fejlesztések határozzák meg az életünket?

Az MI és a gépi tanulás kapcsán még sokan azt gondolják, hogy ez egy kiforratlan, a jövőben megvalósuló technológia, ami még évekig nem befolyásolja a mindennapjainkat – ez azonban tévedés. E pillanatban, e sorok olvasása közben is folyamatosan befolyásolja az olvasót az MI és a gépi tanulás: a közösségi média vagy a Google kereső algoritmusa már hosszú ideje elemzi a felhasználót, éppen ez alapján döntötte el, hogy ezt a témát, ezt a cikket nagy valószínűséggel érdekesnek fogja találni

– fogalmaz Borzák Péter, az INSPYRE ügyvezetője.

Egy másik példát is említ a közösségi média világából: ha az okostelefonunkkal fényképezünk, akkor az általunk készített képet a háttérben egy mesterséges intelligencia a másodpercek törtrésze alatt elemezte és javította ki annak érdekében, hogy minél jobb minőségű legyen a végeredmény.

Negyedik generációs technológiák az üzleti életben

A negyedik generációs technológiák az üzleti életben is rengeteg fejlődési lehetőséget kínálnak a cégeknek – hangsúlyozza a technológiák üzleti alkalmazásában jelentős hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkező INSPYRE.

A cég például nemrégiben egy magyarországi összeszerelő üzemben a képfelismerés és képfeldolgozás adta lehetőségeket kihasználva olyan alkalmazást fejlesztett, amely nyomon követi, hogy az üzem több tíz hektáros területén hol találhatók éppen az egyes termékek vagy munkaeszközök, és azok éppen milyen munkaszakaszban érintettek.

Nemcsak az elemzésben járnak elől ezek a technológiák, hanem a következtetésekben is – ez pedig a kreatív szakmában történő alkalmazásra is számos lehetőséget ad.

A tényellenőrzésre és -felderítésre szolgáló WeVerify például olyan beépülő online modulokat kínál, amelyek segítik a tényellenőrzőket, újságírókat, emberjogi aktivistákat és polgárokat abban, hogy megvizsgálják a közzétett videók és képek valóságtartalmát, és szükség esetén leleplezzék a hamis információkat. Elkezdődött már olyan szövegíró alkalmazások használata is, amely egy szabadon megadott téma alapján először „tájékozódik” Google keresések segítségével, majd a találatok alapján saját(!) konzekvenciát von le és ír belőle cikket. Az úgynevezett Fluency AI-k pedig az angolul írt mondatokat értelmezik és teszik „anyanyelvibbé” szókincs és szórend tekintetében.

Szabályozni kell a területet

Mi várható a jövőben?

A megbízható mesterséges intelligencia több téren is tartogat előnyöket: javíthatja az egészségügyi ellátást, biztonságosabbá és környezetkímélőbbé teheti a közlekedést, növelheti az ipari termelés hatékonyságát, továbbá olcsóbbá és fenntarthatóbbá teheti az energiatermelést és -felhasználást

– érzékelteti a lehetőségeket Borzák Péter.

Felhívja azonban a figyelmet: a technológiai fejlődéssel párhuzamosan egyre fontosabbá válik a mesterséges intelligencia szabályozásának kérdése is. Az Európai Unió már kiadott egy szabályozó kódex tervezetet, amely jogi pontossággal igyekszik meghatározni az MI fogalmát, amelyet három elemmel definiál: az MI-nak meghatározott technológiákat kell alkalmaznia, ember által kijelölt célokat (önállóan) kell tudni követnie, valamint olyan kimeneteket (ajánlás, döntés, predikció) kell produkálnia, amelyekkel „befolyásolja” a környezetet.

Egyéb kategória

Arcfelismerő rendszert telepítenek a menzákra

arcfelismerő

Financial Times számolt be róla, hogy hétfőtől kísérleti jelleggel a skóciai North Ayrshire kilenc iskolájában arcfelismerő rendszerrel szerelik fel a menzákat, hogy gyorsabbá váljon a fizetés az ebédért. Az ötlet eredetileg még a járvány miatt merült fel, hiszen így csökkenteni lehet az érintkezések számát, de azóta az ebédeltetés felgyorsítását remélik tőle.

Mint az EnGadget írja, mind az iskolák, mind a rendszert szállító CRB Cunningham azt ígéri, hogy figyelni fognak a privacy- és biztonsági szempontokra, és hogy a rendszer nem fogja élőben pásztázni a tömeget az arcok után, hanem csak az előre betáplált arcmintákat fogja összevetni az előálló diákokéval. Az iskolákban ujjlenyomat-olvasó rendszereket már eddig is használtak, így ez csak egy újabb lépés a teljesebb biometrikus megfigyelés irányába. A körzeti tanács tájékoztatása szerint az érintett szülők 97 százaléka jóváhagyta a rendszer működését.

Ugyanakkor nem örülnek az arcfelismerő tervnek azok a brit szervezetek, melyek a túlzott megfigyeléstől és a biometrikus adatokkal való visszaéléstől félik az állampolgárokat. Az egyik komoly aggodalmuk, hogy az arcfelismerés iskolai bevezetése csak megszokottá, elfogadottá teszi a dolgot, azaz akik már gyerekként azt szokják meg, hogy a napi ügymenet része az arcuk folyamatos leolvasása, később se fognak ez ellen szót emelni.

Forrás: 444

Tovább

Egyéb kategória

A matematika világába is kalauzolna a Duolingo

duolingo

A Duolingo fejlesztői a matematika erejével szaggatnák le a gyerekeket a népszerű közösségi oldalak alkalmazásairól és csökkentenék az emberek közötti egyenlőtlenséget – írja a BBC. Luis von Ahn, az alkalmazás mögött álló cég vezetője azt mondta a brit médiumnak, hogy épp egy, a Duolingohoz hasonló matektanítós alkalmazáson dolgoznak, amit főleg általános iskolás gyerekeknek szánnak.

„Bár a Duolingot a nyelvtanulás miatt ismerik a célunk valójában sokkal általánosabb volt: oktatni szeretnénk. Milliárdokba kerülne iskolákat építeni világszerte, az okostelefonokkal viszont elérjük az emberiség kétharmadát”

– mondta Von Ahn.

Viszont pont emiatt tartja két élű kardnak a technológiát: szerinte a telefonok tele vannak felesleges zavaró tényezőkkel, mint például a TikTok. Azt mondta, hogy sok szülő hasznos képernyős időtöltésként gondol a Duolingóra, aminek ma már havi 40 millió aktív felhasználója van.

Azért kezdtek a nyelvtanítással, mert úgy látták, hogy az embereknek óriási szükségük van arra, hogy megtanuljanak angolul, de mindig is úgy tervezték, hogy más is akarnak tanítani. Még nem döntöttek arról, hogy csak iskoláknak akarják eladni az alkalmazást, vagy egy szélesebb közönségnek, de abban biztosak, hogy ingyenes lesz.

Von Ahn azt mondta, hogy több befektető és alkalmazott is nehezményezi ezt a rendszert, de egyrészt szerinte emiatt terjedt el olyan gyorsan az alkalmazás, másrészt ezt tartja morálisan helyesnek.

„Egy szegény országból, Guatemalából származom, ahol láttam a különbséget azok között, akik hozzáfértek a minőségi oktatáshoz, és akik nem tudtak írni és olvasni, ezért valami olyat akartam csinálni, ami minőségi oktatást nyújt az embereknek”

– mondta.

Forrás: Telex

Tovább

Egyéb kategória

Most már biztosan jön a remasterelt GTA-trilógia

gta

A megjelenésére készülve a jövő héttől eltűnnek az eredeti verzióik a digitális boltokból.

Beismerte a történetének egyik legrosszabbul őrzött titkát a Rockstar Games, leleplezte a rögtön dupla alcímet kapott Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Editiont. A csomag a GTA 3, a GTA Vice City, továbbá a GTA San Andreas felújított változatait tartalmazza, a szűkszavú tájékoztatás szerint grafikai és játékmenetbeli újításokat kaptak a klasszikus címek, de összességében megtartják a jellegzetes kinézetüket és hangulatukat. Képernyőképek és videók nem érkeztek a remasterekből, részletekkel kapcsolatos tájékoztatást a következő hetekben nyújt majd a vállalat.

Ezen túlmenően annyit lehet tudni a csomagról, hogy nagyon hamarosan PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch, továbbá exkluzívan a Rockstar Launcheren keresztül PC platformokra válik elérhetővé, majd 2022 első felében Android és iOS rendszerekre is megjelenik. A Rockstar szerint a Grand Theft Auto 3 huszadik születésnapját kívánja ünnepelni a pakkal, az 2001. október 22-én jelent meg, de a felújított játékok tervezett megjelenési idejét nem tisztázta a vállalat.

Viszont rossz hír, hogy a játékok eredeti változatait a Rockstar már a jövő héttől fogva eltünteti majd a különféle digitális piacterekről, így aki szeretne a többé-kevésbé eredeti változataikra lecsapni, annak kevés ideje maradt megvenni azokat. Természetesen akik már beszerezték a termékek jelenlegi digitális kiadásait, azok a jövőben is tudnak majd játszani velük.

Forrás: ORIGO

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss