Gazdaság

Egyre kevesebbet lehet alkudni az ingatlanpiacon

Jelentősen csökkent mindhárom használt ingatlantípus esetében az árengedmény mértéke – ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az országos felmérés eredményét: az eladók többsége csak konkrét vevő láttán hajlandó az átlagot meghaladó árengedményre.

Az egyre erősödő ingatlanpiacon romlottak a vevők esélyei az alkura: mindhárom használt szegmensben abszolút értékben és arányait tekintve is jelentősen mérséklődött az elérhető árengedmény nagysága. Az Otthon Centrum mérése szerint az idei év első felében a használt házak teljes árengedménye országos átlagban 12,4 százalék volt, a téglalakások árából 6,9, míg a panelekéből 5,9 százalékot engedtek az eladók.

„Mindhárom használt szegmensben jelentősen csökkent az árengedmény mértéke a tavalyi évhez képest”

– kommentálta a legfrissebb adatokat Soóki-Tóth Gábor.

Az elemzési vezető elmondta, hogy ez a házak esetében 1,2 százalékos mérséklődést jelent, míg a lakásoknál 2 százalékos, a panellakásoknál pedig 3 százalékos az alku átlagos csökkenése. Nem meglepő módon, ezzel párhuzamosan a szerződéskötéskori árengedmény mértéke is apadt: a családi házaknál 8-ról 7,2 százalékra, a lakásoknál 3,4 százalékra, míg a panelek esetében 3,7 százalékra – utóbbi kereken 1 százalékos mérséklődést jelent az előző évi méréshez képest.

A panellakások árengedménye országosan 5,9 százalék volt az év első hat hónapjában, ami azt jelenti, hogy ismét ennél az ingatlantípusnál lehet a legkevesebbet alkudni. A legszerényebb árengedményt a hat régióközpontban tudják elérni a vevők idén, ezeken a településeken a teljes árengedmény 5,2 százalék. Ezzel szemben Budapesten 5,4 százalékos az alku mértéke, mely érték nem különbözött a városrészek között. A kisebb városokat mindez kevésbé jellemezte: a megyei jogú települések többségében 7,5, Pest vármegyében 8,1, míg a kisebb vidéki városokban elért 9,7 százalékos alku arról árulkodik, hogy a panellakások iránti kereslet elsősorban a nagyvárosokban élénkült.

A téglalakások árából átlagosan 6,9 százalékot engedtek az eladók az első félévben. A főváros pesti oldalán, az agglomerációban és a megyei jogú városokban 6,9-7,9 százalék közötti sávban ingadozik az átlag. Budán azonban kevesebbet, csak 5 százalékot engednek az eladók. A kisebb városokban, valamint községekben még mindig 12 százalékaz alku mértéke, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a piaci mozgás elsősorban a nagyvárosokban és közvetlen környezetükben erőteljes.

A használt házaknál idén 12,4 százalékra mérséklődött a teljes árengedmény mértéke: a nagyobb városokban az átlagnál kisebb, a kisebb településeken viszont az átlagnál magasabb alku jellemző. A téglalakásokhoz hasonlóan ebben a szegmensben is a budai térségben lehet a legkevesebbet alkudni, mindössze 10,1 százalékot. A régióközpontokban már 10,6, Pest vármegyében 10,8 százalék a középérték. A külső pesti kerületekben és a kisebb városokban 12,5 százalékos alku mondható átlagosnak. Átlag feletti érték a megyei jogú városokban fordult elő 13,8 százalékkal, míg a községekben ezt is jócskán meghaladva 17,9 százalékos az árengedmény.

„A legfrissebb adatok értékelése kimutatta, hogy a meghirdetett ingatlanok árát időközben maguk az eladók csökkentik a gyorsabb értékesítés reményében, míg az árengedmény másik részét a vásárlók alkudják ki konkrét ajánlattétel esetén”

– részletezte az alku folyamatát Soóki-Tóth Gábor.

A szakember kiemelte, hogy a szerződéskötés során az árengedmény mértéke a használt házaknál átlagosan 7,2 százalék, a paneleknél 3,7, míg a téglalakásoknál 3,4 százalék, vagyis a vevők ajánlatára országos átlagban ennyit engedtek az eladók az árból. Ezek az értékek a téglalakások esetében a teljes árengedmény 50 százalékát, a panellakások, valamint házak esetében a teljes alku 60 százalékát tették ki, vagyis utóbbi kettőnél a nagyobb árengedményt a vevők konkrét ajánlattétel esetén érték el.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Gazdaság

Forvis Mazars: hamarosan lejár a külföldi áfa visszaigénylésének határideje

Rohamosan közeleg a külföldiáfa-visszatérítési kérelmek benyújtási határideje – figyelmeztet legfrissebb szakmai összefoglalójában a Forvis Mazars.

A globális könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat emlékeztet: a 2023. évi számlákra vonatkozóan 2024. szeptember 30-ig van lehetőségük a belföldi adóalanyoknak benyújtani kérelmeiket az Európai Unió más tagállamaiban és egyes unión kívüli országokban történt beszerzéseik után megfizetett áfa visszatérítésére.

Dr. H. Nagy Dániel, a Forvis Mazars partnere hangsúlyozta:

„Rendkívül fontos, hogy a vállalkozások tisztában legyenek azzal, hogy ez a határidő jogvesztő. Tehát ha elmulasztják, a tavalyi évben külföldön megfizetett áfát később már nem igényelhetik vissza, és igazolási kérelem benyújtására sincs mód.”

A szakértő rámutatott, hogy sok magyar vállalkozás vesz igénybe szolgáltatásokat vagy szerez be termékeket olyan uniós tagállamokban, ahol egyébként nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet. Ilyenkor a beszerzést az adott tagállam forgalmi adója terheli, amit a magyar áfabevallásban nem lehet elszámolni. „Jó hír azonban, hogy ha a külföldi beszerzés a letelepedés országában folytatott, adólevonásra jogosító tevékenységet szolgálja, az adóalany jogosult a külföldön megfizetett áfa visszatérítésére egy speciális eljárás keretében”  magyarázta dr. H. Nagy Dániel.

A visszatérítési folyamat az EU-ban egyablakos rendszerben működik. A magyar vállalkozásoknak a kérelmeiket elektronikusan, a 24ELEKAFA nyomtatványon kell benyújtaniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, országonként külön-külön. „Fontos, hogy kizárólag a 24ELEKAFA nyomtatvány legfrissebb verzióját használják mind a 2023. évi, mind a 2024. évi áfa-visszatérítéshez” – figyelmeztetett a szakértő.

A kérelemhez kötelezően csatolni kell a gazdasági tevékenység teljesítését igazoló számlákat és azok mellékleteit, beleértve a megrendelő bizonylatot, a teljesítési igazolást, a fuvar- és vámokmányokat.

Dr. H. Nagy Dániel kiemelte:

„A vállalkozásoknak érdemes tisztában lenniük azzal, hogy – bár az áfaszabályozás az EU-ban alapvetően harmonizált – lehetnek eltérések a részletszabályokban. Például az üzemanyag áfatartalmának levonhatósága országonként változhat. Ezért javasoljuk, hogy olyan tanácsadó segítségét vegyék igénybe, aki ismeri ezeket a helyi sajátosságokat.”

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldi adóhatóságok általában nem a kérelmező által választott nyelven folytatják le az eljárást és a kapcsolódó levelezést. Ez megnehezítheti és lassíthatja a folyamatot. Ha a fordítások miatt az adóalany nem tudja tartani a határidőt, a kérelmet elutasíthatják, és később már nem lehet újra benyújtani.

„Nemcsak az EU tagállamaiban, hanem egyes harmadik országokban is lehetőség van áfa-visszaigénylésre, ha Magyarországgal viszonosság áll fenn. Ilyen például Svájc, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, bizonyos feltételekkel Törökország, valamint az Egyesült Királyság. Ezekben az esetekben eltérő szabályok érvényesülnek azonban, ami még inkább indokolttá teszi szakértő bevonását”

– zárta gondolatait a Forvis Mazars partnere.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Gazdaság

Piotr Furmański vezetésével halad tovább a Szallas Group a CEE régió piacvezetői pozíciója felé

A Szallas Group vezérigazgatói helyét szeptember 2-ától a lengyel Piotr Furmański vette át, aki két évtizedes nemzetközi vezetői tapasztalatával segíti tovább a cégcsoportot, hogy elérje célkitűzését és piacvezetővé váljon a belföldi utaztatásban a kelet-közép-európai régió online szállásközvetítői között.   

A Szallas Group Zrt. regionális sikertörténetének alapköveit már Szigetvári József vezetésével lerakták, Rigó Ferenc átmeneti vezetésének köszönhetően pedig 2024-ben továbbívelt a nemzetközi terjeszkedés: a Travelminit.ro alapítója valamint korábbi Szallas Group résztulajdonos és igazgatósági tag ,  vezényelte le a cégcsoport legutóbbi, nyári romániai akvizícióját, ami további dinamikus növekedést hozott a cégcsoportnak. A Szallas Group élére most új vezető került. Piotr Furmański jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik az európai, ázsiai-csendes-óceáni, közel-keleti és afrikai piacokon. A Google-nál és a Delivery Hero-nál szerzett vezetői gyakorlata, valamint növekedés iránti elkötelezettsége és innovatív látásmódja révén Piotr Furmański a Szallas Groupot tovább fogja vezetni a sikeres úton.

„Megtiszteltetés számomra, hogy csatlakozhatok a Szallas Grouphoz – fogalmazott Piotr Furmański. – A cégben hatalmas a növekedési perspektíva a Kelet-Közép-Európában felépített erős helyi utazási márkáinak köszönhetően. Izgatottan várom, hogy együtt dolgozhassak a tehetséges csapattal, hogy megerősítsük és tovább építsük piaci pozíciónkat, és kivételes felhasználói élményeket nyújtsunk vendégeinknek és szállásadó partnereinknek egyaránt.”

Rigó Ferenc és Piotr Furmański már megkezdték a közös munkát.

„Piotr elismerésre méltóan proaktív és nagyon jó megközelítéssel áll a Szallas Group kultúrájához és értékeihez – emelte ki Rigó Ferenc. – Biztos vagyok benne, hogy friss és innovatív meglátásai izgalmas új fejezetet nyitnak a Szallas Group sikertörténetében. Az ő víziója és energiája hozzá fogja segíteni a cégcsoportot, hogy elérje ambiciózus növekedési céljait.”

A cégcsoport tulajdonosa, a lengyel Wirtualna Polska Holding teljes mértékig támogatja a Szallas Groupot a vezetőváltás folyamatában.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Gazdaság

Tudatosabbak lettek a vásárlók, keresik az energiahatékony gépeket

Online, akár okostelefonról is igényelhetnek áruhitelt júniustól a vásárlók az Euronicsnél.

Az áruházlánc szerint nőtt az áruhitelek átlagértéke, ez pedig azzal magyarázható, hogy tudatosabbak lettek a fogyasztók, hajlandóak több pénzt áldozni olyan műszaki termékekre, amelyek energiahatékonyabbak, azaz kevesebbet fogyasztanak, mint a sokszor olcsóbban elérhető társaik.

Az online vásárlást teszi még könnyebbé és kényelmesebbé az Euronics: az aznapi házhozszállítással vagy akár az aznapi áruházi átvétellel történő rendelés fejlesztése mellett most az eddig csak az áruházakban elérhető áruhitel igénylését terjesztették ki a webáruházra.

A folyamat egyszerű és gyors: otthonról, akár okostelefonról igényelhetnek az érintettek online áruhitelt. A webáruházban megrendelt hitelkonstrukció után az ügyfelet átirányítják a hitelintézmény felületére, ahol a hitelbírálat történik. A hitelbírálat és a szerződéskötés akár aznap megtörténhet, a folyamat lezárásáig pedig a megrendelt termékek lefoglalva maradnak. Az online igénylés elindítása után akár fél órán belül megtörténhet a folyósítás.

„Az online áruhitel 2 millió forinting bármilyen termékre, illetve a termékekhez tartozó szolgáltatásokra (termékbiztosítás, extra garancia, házhozszállítás díja, átvételi pont díja) is igényelhető. A kampányidőszakokban pedig megjelölt termékekre akár 0 százalék THM-es hitelkonstrukciók is elérhetők lesznek”

– mondta Monostori Csaba, az Euronics e-commerce managere.

Tudatosabbak a vásárlók, segítség váratlan helyzetekre

Az online áruhitel bevezetését követő időszakban az áruhitelek átlagos értéke 215.000 forint volt az Euronicsnél, így a tavalyi évhez hasonlóan kétszámjegyű maradt a növekedés mértéke. A futáros megrendelések 12 százaléka esetén, összességében pedig a webshopon közel 200 millió forint értékben igényeltek áruhitelt a vásárlók. A vásárlók tudatosabbak lettek, ez azt jelenti, hogy hajlandóak többet költeni az energiahatékonyabb, többet kínáló termékekre. A fogyasztók egyébként elsősorban háztartási kis- és nagygépek, televíziók, valamint IT termékek esetében vették igénybe az áruhitel lehetőségét.

Monostori Csaba hozzátette, kiemelten fontos, hogy csak azoknak érdemes felvenni áruhitelt, akiknek valóban szükségük van rá, és a választott futamidő alatt biztosan belefér a büdzsébe a havi teher. A szakember szerint például ilyen lehet, amikor valamilyen nem várt kiadás jelentkezik, elromlik a hűtőszekrény vagy a mosógép. Az iskolakezdés is plusz költségekkel járhat, de az Euronics augusztusi akciókkal készül, így igyekszik mérsékelni a családok kiadásait.

Az Euronics az OTP Bank és a Magyar Cetelem Bank megbízásából végez online áruhitelezésre vonatkozó többes ügynöki tevékenységet. Önerővel rendelkező hitelkonstrukciókat nem értékesítenek, a konstrukciók pedig kizárólag házhozszállítással, vagy csomagpont-, csomagautomata-szolgáltatásokkal lehet igényelni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss