Okoseszközök

Napszemüvegbe épített kamerával videózott a nudista strandon egy férfi

A Marcali Járási Ügyészség különleges személyes adattal visszaélés miatt nyújtott be vádiratot azzal az 57 éves férfival szemben, aki egy balatonberényi nudista kempingben napszemüvegével tudtukon kívül lefilmezte az ott meztelenül strandoló 10 személyt, közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

A vád szerint a férfi 2020 augusztusában a balatonberényi nudista strandon a vízben tartózkodott, ahol nem csak fürdőzött, hanem napszemüvegével felvételeket készített a körülötte lévő ruhátlan sértettekről azok tudta és beleegyezése nélkül.

Az egyik sértettnek azonban gyanús lett a férfi viselkedése, ezért értesítette az úszómestert, aki intézkedett a vádlottal szemben, melynek során a férfi átadta szemüvegét a kemping alkalmazottjának.

A marcali rendőrök által lefoglalt napszemüveg szárában a kamerán kívül memóriakártya is volt, amelyen a vádlott a strandon rögzített videófelvételt tárolt.

A kamerával és memóriakártyával felszerelt napszemüveg – Fotó: Somogy Megyei Főügyészség

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában pénzbüntetést indítványozott a férfival szemben. A napszemüvegről a fényképeket az igazságügyi informatikus szakértő készítette.

Forrás: Telex

Okoseszközök

Az új Nokia C20 Plus Android Go rendszerrel érzkezett

nokia c20

Idén áprilisban leplezték le a Nokia C20-at, amely hardveres jellemzői és az általa futtatott szoftver révén a belépőszintű ajánlatok sorát erősítette.

A HMD Global most a nagyközönség elé tárta az okostelefon Plus kiadását, amely Android Go operációs rendszerrel, Unisoc lapkakészlettel, valamint rendkívül mérsékelt árcédulával debütált.

A Nokia C20 Plus kiváló választás lehet másodlagos telefonnak, illetve mindenkinek, akik okostelefon helyett inkább valami másba fektetik a pénzüket, és megelégednek szerényebb hardveres jellemzőkkel.

Az Android 11 Go operációs rendszer pedig azért felel, hogy ezek a bizonyos szerényebb összetevők továbbra is értékelhető felhasználói élményre legyenek képesek. A mobil burkolata alatt egy Unisoc SC9863A lapkakészlet végzi a számításokat, mégpedig 3 GB RAM-mal, valamint 32 GB háttértárral kiegészítve. A belső tárhely bármikor bővíthető micro SD kártya segítségével, a célra egy akár 256 GB-os kártyát is bevethetünk.

Az Nokia C20 Plus külső borítása cseppet sem meglepő módon polikarbonátból készült, barázdált kialakítással, amely a vállalat szerint erőssé és masszívvá teszi a készüléket. Ez nem tudjuk mennyire helytálló, de az biztos, hogy így legalább kevésbé lesz csúszós a hátlap. A Nokia C20 Plus HD+ képernyője 6,5 colos képátlóval rendelkezik, felső részén egy csepp alakú szenzorsziget foglalja magában az 5 megapixeles előlapi kamerát. A telefon hátoldalán kör alakú kamerakészlet található, ebben egy 8 megapixeles elsődleges szenzor, valamint egy 2 megapixeles mélységérzékelő szolgál.

Ujjlenyomat-olvasót nem szereltek a készülékre, de az arcfelismerés továbbra is támogatott. A mobil sajnálatos módon micro USB csatlakozón keresztül veszi fel az áramot, de legalább kapott fülhallgató kimenetet. Az a bizonyos port egy 4950 mAh kapacitású akkumulátorhoz szállítja az elektronokat, legfeljebb 10 wattos sebességgel. A Nokia C20 Plus kétféle árnyalatban kerül forgalomba, az érdeklődők fekete és kék színben is beszerezhetik. A mobil 699 jüanba, tehát cirka 90 euróba, vagyis 31 ezer forintba fog kerülni, és június 16-tól kezdik meg az értékesítését, első körben természetesen Kínában. A nemzetközi forgalmazás részleteit egyelőre nem közölték.

Forrás: Napidroid

Tovább

Okoseszközök

A Facebook okosórája levehtő kamerával érkezhet

facebook

A napokban még több pletyka érkezett a Facebook okosórájáról, többek közt, hogy a hardver kijelzője két kamerát kaphat, és ráadásul lecsatolható lesz a rozsdamentes acél káváról – írja a The Verge névtelen belsős források alapján.

Ez azt a célt szolgálná, hogy a felhasználó szabadabban készíthessen vele fotókat és videókat, amiket utána rögtön megoszthat a Facebook szolgáltatásaiban (telefon nélkül), köztük az Instagramon is, ahová a 2010-es indulás óta csak mobilról lehet feltölteni tartalmakat, asztali gépekről még mindig nem (bár vannak arra utaló jelek, hogy a jövőben ez változhat). Elképzelhető, hogy a kütyü idővel más külső, csatolható kiegészítőket kaphat.

Az eszköz vélhetően Android-alapú lesz (szóba jöhet a Wear OS), de olyanról is lehetett már hallani, hogy a közösségi óriás saját operációs rendszert fejleszt, amit többek közt viselhető eszközökre szán. A kiegészítővel elsősorban üzeneteket lehetne fogadni és írni, emellett különféle aktivitással és fitnesszel kapcsolatos funkciókat is kínálna. A lap forrásai szerint az okosóra támogatná a mobilhálózati kapcsolatot, azaz nem lenne szükség a használatához okostelefonra. Ezzel a Facebook az Apple és a Huawei versenytársaként próbálkozik, ennek a két gyártónak a kínálatában már vannak olyan modellek, amik képesek önállóan működni.

Várhatóan a jövő év nyarán jelenik meg, egyelőre még nem tudni mennyiért, többen is 400 dollár (kb. 113 ezer forint) körüli árcímkét sejtenek.

Forrás: 24.hu

Tovább

Okoseszközök

iPhone 6S-re is letölthető lesz az iOS 15

ios 15
Kép: Macworld

Az aktuális iOS-változat tömeges elterjedése előtt rendszerint felmerül a kérdés: az vajon a régebbi készülékekre is elérhető lesz? Az iOS 15 esetében különösen engedékeny az amerikai gyártó.

Elkezdődött az Apple szokásos nyári eseménye, a Worldwide Developers Conference (WWDC), ahol ismét rengeteg fejlesztői találkozik, hogy megosszák egymással az elmúlt hónapok tapasztalatait. A program azért is fontos, mert ekkor ismeri meg a közönség az almás készülékekhez tervezett új rendszerkiadásokat és főbb funkcióikat.

Ez alól a 2021-es konferencia sem kivétel, a rendezvény nyitányán már sok érdekességet hallhattunk Tim Cook csapatától. Egyet azonban külön is érdemes tárgyalni: a hivatalos bejelentés szerint

“az új iOS 15-öt még az iPhone 6S-re is kiadja az amerikai gyártó.”

A lépés kissé váratlanul érte a hallgatóságot, ugyanis több szivárogtató és programozó heteken át abban a hitben volt, hogy egy ilyen régi készüléket már nem fog támogatni a cég. Utóbbi jelző pedig egyáltalán nem túlzás, tekintve, hogy az iPhone 6S 2015 szeptembere óta, vagyis lassan 6 éve van piacon. A rendszert egyébként a gyártó A9 típusú lapkája tartja össze, 2 GB RAM támogatásával. (Az újabb eszközökben a 14-es számjelű chip dolgozik, 4, illetve 6 GB RAM-mal.)

ios 15

iOS 15 © Apple

De az Apple úgy tűnik, hogy még mindig bízik a kissé poros felszereltségben, és ennek az összeállításnak sem jelent gondot az iOS 15 működtetése. Sőt, a gyártó által tett bejelentés alapján a szoftvert a nagyobb (és szintén koros) 6S Plusra, valamint a 2016 márciusában debütált első iPhone SE-re is le lehet majd tölteni. Ahogy természetesen az újabb/erősebb eszközök sem maradnak ki a repertoárból. Íme tehát a hivatalos lista az iOS 15-tel biztosan kompatibilis termékekkel:

 • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS, iPhone XS Max
 • iPhone X, iPhone XR
 • iPhone 8, iPhone 8 Plus
 • iPhone 7, iPhone 7 Plus
 • iPhone 6S, iPhone 6S Plus
 • iPhone SE (első és második generáció)
 • iPod Touch (hetedik generáció)

A hétfőn kezdődött WWDC fontos momentuma volt az új iPadOS bejelentése is. Ezt a következő táblagépekre lehet majd felrakni:

 • iPad Pro 12.9” (minden modell)
 • iPad Pro 11” (minden modell)
 • iPad Pro 10.5”
 • iPad Pro 9.7”
 • iPad (ötödiktől nyolcadik generációig)
 • iPad Mini (negyedik és ötödik generáció)
 • iPad Air (másodiktól negyedik generációig)

Az órák terén is történt bejelentések, hiszen érkezik az új, 8-as kiadású watchOS. Utóbbi a következő készülékekkel működik:

 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE

Az új macOS-ről se feledkezzünk meg, amely ezúttal Monterey néven válik elérhetővé, és az alábbi gépekre lesz tölthető:

 • iMac (késő 2015 vagy újabb)
 • iMac Pro (2017 vagy újabb)
 • Mac Pro (késő 2013 vagy újabb)
 • Mac Mini (késő 2014 vagy újabb)
 • MacBook Pro (korai 2015 vagy újabb)
 • MacBook Air (korai 2015 vagy újabb)
 • MacBook (korai 2016 vagy újabb)

Az új rendszereket szokás szerint ősszel adja ki az Apple.

Forrás: HVG

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss