Egészség

Robottechnológiával és számítógép-vezérelt eljárásokkal a világ élvonalában

számítógép
Fotók: dr. Domán István Ph.D. ortopéd sebész

Magyarországon 3 éve elsőként alkalmazott sebészeti beavatkozáshoz robotasszisztenciát dr. Domán István Ph.D. ortopéd sebész

Sikereket ér el az ortopéd sebészetben alkalmazott úttörő módszereivel dr. Domán István Ph.D., ortopédsebész főorvos. A speciális technikának és a robottechnológiának köszönhetően pontosabb és személyre szabottabb műtétekre nyílt lehetőség.

A robottechnológia és a számítógép-vezérelt eljárások a páciensek szemszögéből gyorsabb felépülést, kevesebb fájdalmat, természetesebb érzetet és az implantátumok hosszabb élettartamát eredményezhetik, de hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a betegek minél hamarabb visszatérhessenek a mindennapi tevékenységeikhez, és teljes életet élhessenek. Itthon elsőként – még a lágyrész-sebészetben világszerte elterjedt Da Vinci robotok 2022-es magyarországi bevezetése előtt – dr. Domán István Ph.D., ortopédsebész főorvos alkalmazott először robotsebészeti beavatkozást térdprotézis műtéteknél. A csúcstechnológiát képviselő műtéti megoldások híre messzire jutott, így folyamatosan érkeznek páciensek Európa más országaiból is, illetve egyre több külföldi kolléga látogat hazánkba, hogy megismerjék és elsajátítsák ezeket az innovatív technológiákat. Az amerikai OMNIBotics robottechnológiával végzett műtétek azóta már a mindennapok része, csak az elmúlt évben több mint 150, összességében az eddig eltelt 3 évben közel négyszáz sikeres térdprotézis-beültetés történt a robottal.

Nagyobb precizitás, kíméletesebb műtéti technika

A robottechnológia már évtizedek óta jelen van az ortopédsebészetben is, de robbanásszerű fejlődésük és terjedésük csupán pár éve tapasztalható. Jelenleg 4-5, amerikai fejlesztésű robotrendszer uralja a piacot, melyek mindegyikére jellemző, hogy a hagyományos műtétekhez képest nagyobb precizitást, kíméletesebb műtéti technikát tesznek lehetővé, és alkalmazásukkal csökken bizonyos műtéti szövődmények előfordulásának kockázata. Az Európában 4. országként hazánkban bevezetett OMNIBotics robotsebészeti eljárás azonban többre képes, mint a többi robotrendszer.

„Az általunk alkalmazott OMNIBotics robottechnológia a világon egyedülálló módon teszi lehetővé a térd körüli lágyrészek feszességének objektív mérését a műtét során, melynek segítségével személyre szabott implantátumpozíció valósítható meg. A térdprotézis- komponensek ilyen módon történő beültetése optimálissá teszi a térd körüli lágyrészek, oldalszalagok feszességét, ami lehetővé teszi a hagyományos beavatkozások mintegy 20%-ánál előforduló, legtöbb esetben a nem megfelelő szalagfeszesség biztosítása miatt visszamaradt panaszok kiküszöbölését. Az eljárás további előnyei, hogy kíméletesebb a szövetekkel, nincs szükség műtét előtti képalkotó vizsgálatokra (CT/MR), és alkalmazása érdemben nem hosszabbítja meg a műtét időtartamát. A technológia alkalmazásával a páciensek gyorsabban épülnek fel, kevesebb fájdalmat éreznek, és természetesebbnek érzik a térdüket, sok esetben szinte elfelejtik, hogy műtéten estek át”

 mutatott rá a robottechnológia sebészi alkalmazásának előnyeire dr. Domán István Ph.D., csípő- és térdprotézis specialista.

A kimagasló funkcionális eredmények és az elképesztően magas – nemzetközi közlemények alapján 96-97%-os – betegelégedettség hátterében Domán doktor egyértelműen a lágyrészbalansz normál térdhez hasonló helyreállításának képességét látja, mely a hagyományos műtétek során köztudottan nem mindig sikerül maradéktalanul. „A robottal végzett műtéteknél már előre tudjuk, hogy a térd deformitása megszűnik, javul a mozgásterjedelem, és a szalagegyensúly a lehető legjobb lesz”, magyarázza a térdprotézis specialista, aki szerint a robot alkalmazása a sebész számára is előnyös, hiszen az objektív mérési adatokra támaszkodó döntéshozatal stresszmentessé teszi a műtétet.

Személyre szabott csípőprotézis műtét

A digitalizáció fejlődése a csípőprotézis műtétek területén is áttörést jelentő megoldásokat eredményezett az elmúlt években, melyek Domán doktor révén szintén elérhetők Magyarországon. Az OPS (Optimized Positionning System) mozgásanalízis alapú műtéti tervező eljárás és a hozzá kapcsolódó Naviswiss sebészi navigáció jelenleg csúcstechnológiának számít a csípőprotézis műtétek területén. Az eljárások nagyobb precizitást, bizonyos szövődmények elkerülését, az implantátumok élettartamának növelését és a betegek magasabb elégedettségét segítik elő.

„Az implantátumok legújabb generációi már akár 3 évtizedes élettartamot is biztosíthatnak a kopófelszínek anyaghasználatában történt legújabb fejlesztések eredményeként, de csak akkor, ha a műtét során a beteg fekvő helyzete mellett beültetett implantátum komponensei majd a későbbiekben minden testhelyzetben (állás, ülés, különféle aktivitások, sportolás stb.) is tökéletesen érintkeznek és működnek. Ugyanis a mozgásaink során az ágyéki gerinc a hozzá feszesen kapcsolódó medencecsont előre-hátra billegő mozgását eredményezi, mely miatt a protézis kopó felszínei mindig másként érintkeznek. Ez a mozgás egyénre jellemző mértékű, ill. irányú, és a gerinc különféle elváltozásai által jelentősen befolyásolt. Az OPS mozgásanalízis éppen abban segít, hogy a beteg egy olyan személyre szabott tervet kapjon, mely a művi ízület tökéletes működését biztosítja, és elkerülhetővé váljon számos olyan szövődmény, mely panaszt okozna, vagy az implantátum idő előtti elhasználódásához vezetne”

 magyarázta dr. Domán István, aki az eljárást Magyarországon öt éve vezette be, és az eddig elvégzett közel 600 műtéttel az egyik legtöbb ilyen eljárást végző sebész Európában.

Tűpontos pozicionálás miniatürizált sebészi navigációval

„Az OPS analízis által meghatározott műtéti terv nagy pontosságú megvalósítását kezdetben 3D nyomtatással készülő betegspecifikus sablonok segítségével végeztük. Két éve sikerült beszerezni a svájci Naviswiss legújabb fejlesztésű, miniatürizált sebészeti navigációját, mellyel a protézis komponenseinek nagy pontosságú pozicionálása mellett egyéb biomechanikai paraméterek, mint pl. a végtaghossz rendkívül pontos beállítása is biztosítható, mely utóbbi a betegelégedettség egyik fontos eleme”

 mutat rá az innovatív eljárás előnyeire a navigációval több száz sikeres beavatkozást végzett specialista, aki a két technológia együttes alkalmazását az elsők között kezdte meg Európában. Az eljárás további előnye, hogy az általa egy évtizede alkalmazott minimálisan invazív (izomátvágás nélküli) műtéti feltárás mellett is könnyen alkalmazható.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

Az alváshiány 48 százalékkal növelheti a szívroham kockázatát

alváshiány

Az alváshiány súlyos egészségügyi problémákat okoz: az átlagosan kevesebb, mint hat órát alvók halálozási kockázata 13 százalékkal magasabb, és akár 48 százalékkal megnőhet a szívroham esélye.

Noha az alvásmonitorozásban nagy segítséget nyújthatnak a viselhető okoseszközök, a Huawei tavalyi kutatása szerint az okosórák alvásfigyelő funkcióját csak minden negyedik válaszadó ismeri. Ugyanakkor az okosórával már rendelkezők majdnem mintegy 40 százaléka számolt be pozitív hatásról. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta szerint az okosórák hasznos visszajelzéseikkel segíthetnek a jó alváshigiénia kialakításában, felismerik az alvászavarok jeleit és motiválnak az életmódváltásra.

A közelmúlt kutatásai szerint az átlagosan kevesebb, mint hat órát alvó embereknek 13 százalékkal magasabb a halálozási kockázatuk, mint azoknak, akik hét és kilenc óra közötti időtartamot alszanak. A kutatások egyértelműen megmutatták azt is, hogy az alváshiány komoly veszélyekkel jár a szív- és érrendszer egészségére nézve: a szívroham kockázata 48 százalékkal, a stroke kockázata pedig 15 százalékkal nő alváshiány esetében.

A Huawei és az Ipsos tavalyi, nyolc európai országban végzett kutatása rávilágított a probléma súlyosságára: a megkérdezettek közül minden harmadik válaszadó küzdött alvási nehézséggel, és ugyanennyien szerettek volna változtatni rajta – ezzel az alvási problémák jelentették a vezető egészségügyi problémát a válaszadók körében.

Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta szerint a kék fényt sugárzó villanyvilágítás és kijelzők, a hektikus életmód – többek között a késő esti vacsora, a sok cukor, a kevés folyadék, a túlfűtött hálószoba és az esti edzés vagy a számítógépes munka – megzavarják a biológiai órát és hozzájárulnak az alvászavarok kialakulásához. Az okosórák alvásfigyelő funkciója ugyanakkor segíthet az alvási nehézség okainak feltárásában:

„Az okosórák segítenek felismerni, mely szokásaink rontják az alvásunkat, így motiválnak minket arra, hogy változtassunk. Ha látjuk, hogy egy késői vacsora vagy intenzív edzés miatt rosszabbul alszunk és gyakrabban ébredünk, több figyelmet fordítunk arra, hogy elkerüljük ezeket.”

A szakértő hozzátette:

„Klienseim körében rendkívül népszerű az alvásfigyelő funkció, sok esetben a terápiás sikerélmény legfőbb forrása. Képes arra, hogy átfogó képet adjon az alvásról, láthatjuk, mennyi idő telt mélyalvással, jelzi az éber alvást, a mikroébredéseket, és akár a légzés minőségét is. Nagyon sok kliensemnek okosóra segítségével állapítottuk meg, hogy alvási apnoéja van, és így tekintve az okosórák, noha nem orvosdiagnosztikai eszközök, életet is menthetnek”

– hívja fel a figyelmet a szakember.

Bár az alvásmonitorozásban nagy segítséget nyújthatnak az okosórák, a Huawei felmérése szerint csak minden negyedik megkérdezett ismeri ezen eszközök alvásfigyelő funkcióját. Pedig számos okosóra rendelkezik olyan fejlett technológiákkal – például a Huawei nemrégiben megjelent WATCH FIT 3 okosórája, Band 9 okoskarkötője, a sokoldalú WATCH GT 4 vagy a prémium kategóriás WATCH 4 Pro Space Edition okoseszközök –, amelyek nemcsak részletes elemzést nyújtanak, hanem alvás közbeni légzésfigyelésre is képesek.

A Huawei és az Ipsos felmérése szerint az okosórát már használók jóval több mint fele, 61 százaléka használja az alvásfigyelő funkciót, és a válaszadók 39 százaléka állította azt, hogy eszközük hatására jobban odafigyelnek alvásukra.

„Az okosórák hasznos visszajelzései alapján mi elsősorban azzal támogathatjuk szervezetünket, ha ritmusokat, szokásokat alakítunk ki. A napirendet érdemes a természetes nappal-alkonyat-éjszaka ritmusához igazítani. Legalább másfél órával az alvás előtt használjunk kékfényszűrőt a monitorokon, minimalizáljuk a világítást, és akár speciális kékfényszűrő szemüveget is használhatunk”

– tanácsolja Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Új lehetőség a magyar egészségügyi innovátorok előtt

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége.

A nyílt innovációs modellben megvalósított kezdeményezés célja, hogy összehozza a Magyarországon és más feltörekvő országokban, valamint az EU legkülső régióiban működő start-upokat, kkv-kat, kutatókat, egyetemeket és kórházakat, hogy közösen dolgozzanak forradalmi innovációk kifejlesztésén és megvalósításán. A program keretében a pályázók közül 10 kiválasztott szervezet kap lehetőséget, hogy csatlakozzon Európa legnagyobb egészségügyi innovációs hálózatához, és azon keresztül finanszírozáshoz jusson, szakmai útmutatást kapjon a gyógyszeripar vezető szereplőitől, illetve validálja a legégetőbb egészségügyi kihívások megoldására irányuló innovációját. A három legjobb csapat az EIT Health InnoStars Grand Final keretében pénzdíjért is megméretheti majd magát. A pályázatok benyújtásának határideje június 30.

Mit kapnak az innovátorok?

„Az InnoStars Connect tökéletesen példázza gyakran hangoztatott mondásunkat, miszerint senki sem képes egyedül innoválni. Ezzel az izgalmas új programmal megnyitjuk az ajtókat a magyar újítók előtt, hogy friss erőforrásokhoz és tudáshoz jussanak, és ami a legfontosabb, hozzáférjenek a hálózatunkon belüli kapcsolatokhoz, amelyeken keresztül ígéretes megoldásokat fejleszthetnek ki az égető egészségügyi kihívásokra – mondta el Sarah Haddadin, az EIT Health InnoStars RIS innovációs vezetője és a program vezetője. – A legjobb szakemberek és intézmények kollektív tudásának becsatornázásának köszönhetően az InnoStars Connect nem csak egy program, hanem egy platform, amely felpörgetheti az egészségügyi innovációt, és hozzájárulhat egy tartós, partnerségen alapuló ökoszisztéma kialakulásához.”

Kihívás #1 – Chiesi Group

A Chiesi Group egy kutatás-orientált, globális biogyógyszerészeti vállalatcsoport, amelynek célja, hogy innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal javítsa a betegek, családjaik és környezetük életminőségét. A vállalat az EIT Health InnoStars-szal közösen három területen keres úttörő megoldásokat: légzőszervi egészség (AIR), a ritka és rendkívül ritka betegségekben szenvedő betegek kezelése (RARE), valamint az egészségügyi szakemberek által nyújtott speciális ellátást támogató termékek és szolgáltatások, illetve a fogyasztók által nyújtott önellátás (CARE). A következő területeken várják a pályázatokat:

 1. a) Innovatív terápiás megközelítések/megoldások
 • biomarkerek (beleértve a korai diagnózist és nyomon követést szolgáló digitális biomarkereket)
 • orvosi eszközök és megoldások, amelyek képesek javítani a betegutat és a terápia betartását
 • innovatív megoldások és fejlett eszközök az inhalációs gyógyszeradagolás, valamint az összetett makromolekula-adagolás javítására, valamint a sejt és génterápiák (CGT Cell and gene therapies) számára
 • fejlett biotechnológiai megoldások a fenntarthatóbb terápiák előállításához és szállításához, valamint a RARE (ritka) betegségekre irányuló terápiákhoz.
 1. b) Innovatív digitális egészségügyi megoldások
 • a betegellátás és a betegút élményének javítása
 • klinikai vizsgálatok fejlesztése (a betegek azonosításától a kezelésig és a nyomon követésig)
 • összehangolt (RW Real World) valós környezetben keletkezett adatok gyűjtése, elemzése és felhasználása
 • a kezelési eredmények és a rehabilitáció fejlesztése

„Kiemelkedő, tehetséges innovátorokat keresünk a start-upok, kkv-k, kórházak, egyetemek és kutatóintézetek között Olaszországban és azon kívül, például Magyarországon is, hogy együttműködjenek velünk a nyílt innováció keretében. Célunk, hogy a jelenlegi határokat túllépve új megközelítéseket vizsgáljunk, és jobb ellátási modelleket fejlesszünk ki. A szakértelmünk és az InnoStars Connect segítségével olyan úttörő megoldások megszületésében szeretnénk segíteni, amelyek megfelelnek a betegek és az egészségügyi rendszerek elvárásainak. Bolygónk egészsége és az emberek egészsége szorosan összefügg, és mindkettő számos kihívással néz szembe. Ám hisszük, hogy együttes erővel szembe tudunk nézni ezekkel a kihívásokkal, és egészségesebb jövőt teremthetünk mindenkinek”

– mondta el Fabrizio Conicella, a Chiesi Group Nyílt Innováció és Kompetencia Központ vezetője.

Kihívás #2 – SYNLAB Italy

A SYNLAB Italy Európa vezető diagnosztikai vállalata, amely új, integrált megközelítést alkalmaz az orvosi innováció, a megelőzés és az egészségügyi ellátás terén Olaszországban, egy olyan megközelítést, amely összhangban van az európai minőségi szabványokkal. A vállalat most az EIT Health InnoStars-szal közösen keresi a fejlett diagnosztikai biomarkereket és technológiákat az alábbi felhívás mentén:

 • Korszerű diagnosztikai biomarkerek és technológiák kifejlesztése a SYNLAB Italy szolgáltatásainak bővítése érdekében, beleértve a tesztelési módszerek fejlesztését is.

„Óriási potenciált látunk az innovatív diagnosztikai biomarkerek és technológiák terén, amelyek forradalmasíthatják az egészségügyi ellátást. Az InnoStars Connecten keresztül szívesen működünk együtt Európa-szerte az innovátorokkal, hogy kreatív megoldásokat találjunk szolgáltatásaink fejlesztésére és a betegek eredményeinek javítására. A velünk való összefogással az innovátorok segíthetnek nekünk új utakat nyitni a legmodernebb diagnosztikai eszközök biztosításában, amelyek európai polgárok millióinak egészségügyi ellátását alakítják majd a jövőben

– mondta Maurizio Ferrari – CMO Chief Medical Officer SYNLAB Italy.

Ki és hogyan pályázhat?

Az InnoStars Connect programra a kihívásokhoz kapcsolódó innovatív megoldásokkal rendelkező start-upok, kkv-k, kórházak, egyetemek és kutatóintézetek jelentkezését várják egész Európából. A támogatható pályázóknak TRL 5 (releváns környezetben validált technológia) és TRL 7 (rendszerprototípus bemutatása működési környezetben) közötti érettségi szintű megoldással kell rendelkezniük, és készen kell állniuk a nyílt innovációs keretrendszerben való együttműködésre. Azoknak a szervezeteknek, akik jelenleg nem részei az EIT Health partnerhálózatának, a szervezet hivatalos partnerévé kell válniuk. A programhoz való csatlakozással hozzáférést kapnak egy kiterjedt hálózathoz és olyan erőforrásokhoz juthatnak hozzá, és gyümölcsöző együttműködéseket alakíthatnak ki Európa vezető egészségügyi innovátoraival.

A jelentkezés iránt érdeklődő szervezetek az InnoStars Connect | EIT Health oldalon tudhatnak meg többet és jelentkezhetnek.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Nővérhívó rendszer kiépítésével támogatta a Hankook a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházat

Dolgozói kezdeményezésre támogatta a Hankook Tire Magyarország Kft. a nővérhívó rendszer kiépítését a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Sebészeti Osztályának mindkét szárnyában.

Az eszközök beszerzését és telepítését is fedező több mint 4,6 millió forintos adományt a vállalat idén januárban juttatta el az egészségügyi intézménynek, ezt követően indulhatott meg a beszerzés és a kivitelezés, amely májusban zárult le teljes egészében.

Az újonnan kialakított rendszer nagyban megkönnyíti a betegellátást, segíti a nővérek munkáját és hozzájárul a fekvőbetegek biztonságához.

Ez azért is különösen fontos, mert a Szent Pantaleon városi kórház státusza ellenére szerteágazó szakmai palettájával egy kisebb megyei kórház feladatait látja el: az intézmény 130 000 ember területi ellátásáért felel, 17 fekvőbeteg-ellátó és 52 járóbeteg-ellátó szakmában végez gyógyító és rehabilitációs tevékenységet, 493 aktív és 188 krónikus ágyon gondoz pácienseket.

A helyi kórház munkáját a Hankook már korábban is többször támogatta: 2019-ben lélegeztetőgépet vásároltak az intézménynek, részt vettek a szülészeti osztály felújításában, a Covid-járvány idején pedig nagy mennyiségű védőfelszerelést adományoztak.

„A Hankook számára kiemelten fontos a helyi közösségek támogatása, az, hogy lokálisan tegyünk a fejlődésért és hozzájáruljunk egy jobb, élhetőbb környezet kialakításához. Területi illetékessége miatt a Szent Pantaleon Kórház az az intézmény, ahová szükség esetén a legtöbb dolgozónk is fordulhat. Sok gyerek, köztük számos Hankook dolgozó gyermeke is ennek a kórháznak a falai között jön a világra. Így megtiszteltetés számunkra, hogy a magunk eszközeivel hozzájárulhatunk a kórház dolgozóinak lelkiismeretes munkájához, és az itt gyógyulók kényelméhez”

– mondta Hongsuk Lee, a Hankook Tire Magyarország Kft. HR igazgatója.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss