Egészség

Robottechnológiával és számítógép-vezérelt eljárásokkal a világ élvonalában

számítógép
Fotók: dr. Domán István Ph.D. ortopéd sebész

Magyarországon 3 éve elsőként alkalmazott sebészeti beavatkozáshoz robotasszisztenciát dr. Domán István Ph.D. ortopéd sebész

Sikereket ér el az ortopéd sebészetben alkalmazott úttörő módszereivel dr. Domán István Ph.D., ortopédsebész főorvos. A speciális technikának és a robottechnológiának köszönhetően pontosabb és személyre szabottabb műtétekre nyílt lehetőség.

A robottechnológia és a számítógép-vezérelt eljárások a páciensek szemszögéből gyorsabb felépülést, kevesebb fájdalmat, természetesebb érzetet és az implantátumok hosszabb élettartamát eredményezhetik, de hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy a betegek minél hamarabb visszatérhessenek a mindennapi tevékenységeikhez, és teljes életet élhessenek. Itthon elsőként – még a lágyrész-sebészetben világszerte elterjedt Da Vinci robotok 2022-es magyarországi bevezetése előtt – dr. Domán István Ph.D., ortopédsebész főorvos alkalmazott először robotsebészeti beavatkozást térdprotézis műtéteknél. A csúcstechnológiát képviselő műtéti megoldások híre messzire jutott, így folyamatosan érkeznek páciensek Európa más országaiból is, illetve egyre több külföldi kolléga látogat hazánkba, hogy megismerjék és elsajátítsák ezeket az innovatív technológiákat. Az amerikai OMNIBotics robottechnológiával végzett műtétek azóta már a mindennapok része, csak az elmúlt évben több mint 150, összességében az eddig eltelt 3 évben közel négyszáz sikeres térdprotézis-beültetés történt a robottal.

Nagyobb precizitás, kíméletesebb műtéti technika

A robottechnológia már évtizedek óta jelen van az ortopédsebészetben is, de robbanásszerű fejlődésük és terjedésük csupán pár éve tapasztalható. Jelenleg 4-5, amerikai fejlesztésű robotrendszer uralja a piacot, melyek mindegyikére jellemző, hogy a hagyományos műtétekhez képest nagyobb precizitást, kíméletesebb műtéti technikát tesznek lehetővé, és alkalmazásukkal csökken bizonyos műtéti szövődmények előfordulásának kockázata. Az Európában 4. országként hazánkban bevezetett OMNIBotics robotsebészeti eljárás azonban többre képes, mint a többi robotrendszer.

„Az általunk alkalmazott OMNIBotics robottechnológia a világon egyedülálló módon teszi lehetővé a térd körüli lágyrészek feszességének objektív mérését a műtét során, melynek segítségével személyre szabott implantátumpozíció valósítható meg. A térdprotézis- komponensek ilyen módon történő beültetése optimálissá teszi a térd körüli lágyrészek, oldalszalagok feszességét, ami lehetővé teszi a hagyományos beavatkozások mintegy 20%-ánál előforduló, legtöbb esetben a nem megfelelő szalagfeszesség biztosítása miatt visszamaradt panaszok kiküszöbölését. Az eljárás további előnyei, hogy kíméletesebb a szövetekkel, nincs szükség műtét előtti képalkotó vizsgálatokra (CT/MR), és alkalmazása érdemben nem hosszabbítja meg a műtét időtartamát. A technológia alkalmazásával a páciensek gyorsabban épülnek fel, kevesebb fájdalmat éreznek, és természetesebbnek érzik a térdüket, sok esetben szinte elfelejtik, hogy műtéten estek át”

 mutatott rá a robottechnológia sebészi alkalmazásának előnyeire dr. Domán István Ph.D., csípő- és térdprotézis specialista.

A kimagasló funkcionális eredmények és az elképesztően magas – nemzetközi közlemények alapján 96-97%-os – betegelégedettség hátterében Domán doktor egyértelműen a lágyrészbalansz normál térdhez hasonló helyreállításának képességét látja, mely a hagyományos műtétek során köztudottan nem mindig sikerül maradéktalanul. „A robottal végzett műtéteknél már előre tudjuk, hogy a térd deformitása megszűnik, javul a mozgásterjedelem, és a szalagegyensúly a lehető legjobb lesz”, magyarázza a térdprotézis specialista, aki szerint a robot alkalmazása a sebész számára is előnyös, hiszen az objektív mérési adatokra támaszkodó döntéshozatal stresszmentessé teszi a műtétet.

Személyre szabott csípőprotézis műtét

A digitalizáció fejlődése a csípőprotézis műtétek területén is áttörést jelentő megoldásokat eredményezett az elmúlt években, melyek Domán doktor révén szintén elérhetők Magyarországon. Az OPS (Optimized Positionning System) mozgásanalízis alapú műtéti tervező eljárás és a hozzá kapcsolódó Naviswiss sebészi navigáció jelenleg csúcstechnológiának számít a csípőprotézis műtétek területén. Az eljárások nagyobb precizitást, bizonyos szövődmények elkerülését, az implantátumok élettartamának növelését és a betegek magasabb elégedettségét segítik elő.

„Az implantátumok legújabb generációi már akár 3 évtizedes élettartamot is biztosíthatnak a kopófelszínek anyaghasználatában történt legújabb fejlesztések eredményeként, de csak akkor, ha a műtét során a beteg fekvő helyzete mellett beültetett implantátum komponensei majd a későbbiekben minden testhelyzetben (állás, ülés, különféle aktivitások, sportolás stb.) is tökéletesen érintkeznek és működnek. Ugyanis a mozgásaink során az ágyéki gerinc a hozzá feszesen kapcsolódó medencecsont előre-hátra billegő mozgását eredményezi, mely miatt a protézis kopó felszínei mindig másként érintkeznek. Ez a mozgás egyénre jellemző mértékű, ill. irányú, és a gerinc különféle elváltozásai által jelentősen befolyásolt. Az OPS mozgásanalízis éppen abban segít, hogy a beteg egy olyan személyre szabott tervet kapjon, mely a művi ízület tökéletes működését biztosítja, és elkerülhetővé váljon számos olyan szövődmény, mely panaszt okozna, vagy az implantátum idő előtti elhasználódásához vezetne”

 magyarázta dr. Domán István, aki az eljárást Magyarországon öt éve vezette be, és az eddig elvégzett közel 600 műtéttel az egyik legtöbb ilyen eljárást végző sebész Európában.

Tűpontos pozicionálás miniatürizált sebészi navigációval

„Az OPS analízis által meghatározott műtéti terv nagy pontosságú megvalósítását kezdetben 3D nyomtatással készülő betegspecifikus sablonok segítségével végeztük. Két éve sikerült beszerezni a svájci Naviswiss legújabb fejlesztésű, miniatürizált sebészeti navigációját, mellyel a protézis komponenseinek nagy pontosságú pozicionálása mellett egyéb biomechanikai paraméterek, mint pl. a végtaghossz rendkívül pontos beállítása is biztosítható, mely utóbbi a betegelégedettség egyik fontos eleme”

 mutat rá az innovatív eljárás előnyeire a navigációval több száz sikeres beavatkozást végzett specialista, aki a két technológia együttes alkalmazását az elsők között kezdte meg Európában. Az eljárás további előnye, hogy az általa egy évtizede alkalmazott minimálisan invazív (izomátvágás nélküli) műtéti feltárás mellett is könnyen alkalmazható.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.

A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.

Az Eisberg idén először életre hívott Színes Tálak Kutatása fényt derített néhány meglepő trendre a munkahelyi, vagy otthoni munka során a napközbeni étkezéssel kapcsolatban.

Nagyon örültem, hogy részt vehettem a Színes tálak fejlesztésében, mert felgyorsult világunkban ezek a komplex salátatálak hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, értékes tápanyagokkal, például rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, teljes értékű fehérjékkel látják el a szervezetünket, amellett, hogy finom ízkombinációt is alkotnak.  Ezzel kapcsolatban szerettük volna megvizsgálni, hogy a magyarok mennyire állnak tudatosan a táplálkozáshoz és a munkahelyi étkezéshez, mennyire számít mit és mennyi idő alatt fogyasztanak el”

 mondta Shenker-Horváth Kinga, a Magyar Testnevelési- és Sporttudományi Egyetem dietetikusa és az Eisberg márkanagykövete.

Sokunkra igaz, hogy a napi munkaügyi teendők sűrűjében inkább letudjuk az ebédet azért, hogy több időnk maradjon a munkára és egyéb elfoglaltságra. A felmérés eredményei szerint a kutatás során megkérdezettek több mint fele (53%) szintén így tesz és csupán 15-30 percet szán az ebédjére. Sőt a válaszadók közel negyede (21%) még kevesebb időt tölt étkezéssel és 15 percen belül elfogyasztja az ebédjét.

Az időfaktor egy dolog, de az is fontos szempont, hogy mi van a tányérunkon, amit éppen megenni tervezünk. Ugyan a megkérdezettek többsége (54%) továbbra is a mindenevő étrendet részesíti előnyben, de sokan ragaszkodnak kifejezetten a magyar konyhához (23%), mások pedig speciális étrendet (pl. vegetáriánus, vegán) követnek. A felmérés azt is kimutatta, hogy a válaszadók többsége (59%) otthonról hozott ételt eszik a munkahelyén. Ez a trend különösen a nők körében (65%) érvényesül.

Az otthon elkészített étel nemcsak költséghatékony, de tudatosabb választás is lehet, ami lehetővé teszi, hogy pontosabban kövessük, mit fogyasztunk. Ezt nehezebb kontrollálni a közeli éttermekben, kifőzdékben vagy a munkahelyi menzán vásárolt ételek esetén”

 tette hozzá a dietetikus.

Az utóbbi évek abszolút munkát meghatározó kérdése a home office és az ez idő alatti ebédfőzésre, ebédelésre fordított idő és energia. A megkérdezettek több, mint felére (52%) igaz, hogy a munkahelye lehetőséget biztosít az otthoni munkára, így napközben otthon oldják meg az étkezést, de nekik csak alig harmaduk mondja, hogy ennek köszönhetően több ideje van és tudatosabban étkezik, tehát az egészséges, kiegyensúlyozott étkezéshez nem vitt közelebb minket a koronavírus miatti home office elterjedése.

Minden munkahelyen akadnak stresszes munkanapok. A nyomás enyhítése sokunknál napközbeni rágcsáláshoz vezet. A válaszokból kiderül azonban, hogy legtöbben ellen tudnak állni a csábításnak: a válaszadók közel fele (45%) ritkán fogyaszt snackeket a munkaidő alatt. A megkérdezettek csak ötödére igaz, hogy gyakran nyúl rágcsálnivalókhoz.

Az otthonról hozott ételek, a ritka munkahelyi nasizás közvetve azt sugallják, hogy többségünk tisztában van azzal, hogy a jól megválasztott ételek hatással vannak energiaszintünkre és koncentrációnkra. A kutatás konkrétan rákérdezett az étkezés és a teljesítmény viszonyára is: a válaszadók közel fele (45%) nap mint nap tapasztalja, hogy az egészséges táplálkozás javítja a munkahelyi teljesítményét.

A táplálkozási szakértő is kihangsúlyozta, hogy a tudatos táplálkozásra való áttérés sokat számít mind a testi, mind a mentális egészségünk szempontjából. Hozzátette:

“Az Eisberg új termékeit, a Színes tálakat úgy terveztük, hogy egészségtudatos alternatívát nyújtsanak a munkahelyi gyors ebédekhez is. Ezek a tálak nem egyszerű salátatálak, hanem komplett főételek, tartalmazva friss zöldségeket, fehérjeforrásokat – mint hús, hal, sajt vagy tojás – és gabonaféléket (tészta vagy bulgur). Ízletesek, táplálóak és kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosítanak a mozgalmas mindennapokra.” 


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A diétában is helyet kapnak az egészséges édességek

egészséges édességek

Valószínűleg mindannyian meglepődünk, amikor kiderül, hogy az édességekről és desszertekről sem kell lemondanunk egy hatékony és sikeres diéta keretében. Léteznek ugyanis olyan reform finomságok, amelyek teljes mértékben passzolnak a céljainkhoz.

Miért rajongunk az édes ízért?

Sokszor érezzük úgy, hogy egy tálca habos sütemény minden problémára gyógyírt jelent. Kétségtelen, hogy egy kis finomság feldobja a kedvünket, és olykor igenis belefér az életünkbe az efféle kényeztetés. A kulcs valójában a mértékletességben és a minőségi hozzávalókban rejlik, melyekben bővelkedik a Toman Diet snack kínálata is. A termékek által megkapjuk az édesség adta ízélményt, ugyanakkor mindez alakbarát kivitelezéssel párosul.

Az édes íz kapcsán a nyelven található ízlelőreceptorok olyan jeleket továbbítanak az agyba, melyek örömérzetet generálnak bennünk. Ez már az evolúció kezdetén is jelentős szerepet játszott, ugyanis vélhetően ez az érzet segített felismerni az energiadús tápanyagokat, melyek bevitele elengedhetetlen volt a fennmaradáshoz.

Elődeink rengeteg gyümölcsöt fogyasztottak, azonban a cukorgyártás és az édességek iránti vágy jelentős megnövekedésével a természetes anyagok háttérbe szorultak. Manapság talán nem is teljesen egyértelmű, hogy milyen adalék hatására tapasztaljuk az édes ízt.

Beilleszthető ötletek

Már az nagy lépésnek számít, ha felülvizsgáljuk az édesítés intenzitását, és elkezdünk kevesebb cukrot vagy édesítőszert használni a sütés-főzés során. A dietetikusok ajánlása szerint az is beválik, ha nassoláskor “becsapjuk” az agyunkat. Ilyenkor érdemes a gyümölcsöket vagy natúr joghurtot némi fahéjjal meghinteni, mivel ez olyan üzenetet közvetít az agyunknak, mintha a megszokott édességeinket falatoznánk.

Valójában az ötletességen múlik minden, néhány frappáns megoldás remek eredményeket teremt a konyhában. A zabpehely kiváló alternatíva bármilyen süteményhez, valamint a túró ugyancsak jó alapot nyújt a fehérjedús, tápláló finomságokhoz. Bátran fogyasszunk gyümölcsöket, akár krémdesszertbe szórva, akár sült formában. Az édesítőszerek használata mellett pedig nyugodtan kísérletezzünk természetesebb variációkkal is, mint az almapüré vagy datolya, melyekkel szintén kiváló ízhatást érhetünk el.

Ezekre az eszközökre szükséged lehet

A konyhai tevékenységekhez szükségünk van néhány kiegészítőre, amelyekkel könnyebbé és gyorsabbá válik a desszertek megalkotása. Érdemes beszerezni például egy aprítót, amellyel a zabpelyhekből lisztkeveréket is gyárthatunk.

Valamint az optimális arányok és ideális adagok porciózásához elengedhetetlen egy konyhai mérleg, amely grammra pontosan, digitálisan jelzi a hozzávalók mennyiségét. Az előkészítéséhez célszerű egy kézi mixert bevetni, illetve kisebb méretű tálkákat vásárolni az esztétikus tálalás és mértékletes adagolás jegyében.

Láthatjuk, hogy a diétázás nem követeli meg, hogy lemondjunk az édességekről. Az egészséges életmódba is beleférnek az édes finomságok!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Valós környezetben tesztelhetik majd az egészségügyi MI és robotikai megoldásaikat az európai startupok és kkv-k

egészségügyi

A TEF (Testing and Experimentation Facility) program célja, hogy egyszerűsítse a mesterséges intelligencia és a robotika megoldásainak tesztelését valós környezetben.

A TEF program öt szakterületre fókuszál: egészségügy, ipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, energetika és intelligens városok. A Portugália által vezetett egészségügyi konzorcium most indította el első pályázati felhívását európai egészségügyi startupoknak és vállalkozóknak.

A mesterséges intelligencia (MI) és a robotika kulcsszerepet játszhat az európai népesség elöregedése és az egészségügyi munkaerőhiány jelentette kihívások kezelésében. 2050-re Európában a 80 évesek vagy annál idősebbek száma meghaladja majd a 48 milliót, így előtérbe kerülhetnek a betegek távfelügyeletét és a korai beavatkozást lehetővé tévő megoldások. Az MI alapú viselhető okoseszközök és érzékelők például folyamatos egészségügyi felügyeletet tesznek lehetővé, javítják a hatékonyságot és csökkentik az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terheket.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a mesterséges intelligenciát alkalmazó innovatív egészségügyi startupok száma. A Hungarian Startup Report 2022 című jelentés szerint a magyar induló vállalkozások körében továbbra is a mesterséges intelligenciát használó vállalkozásokból van a legtöbb, több mint 20%-uk dolgozik az MI vagy gépi tanulás területén. A Dealroom startup adatbázisából kiderül, hogy Magyarországon több mint 90 működő MI startup és scaleup van, amelyek összértéke több mint 1,5 milliárd euró. A legnagyobb értékű magyar MI startupok közül néhányan az egészségügyi szegmensben tevékenykednek, köztük az EIT Health által is támogatott SemseApps és a Turbine.AI.

Nyílt felhívás a mesterséges intelligencia és robotikai technológiát fejlesztő uniós startupok és kkv-k számára

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációk nagy lehetőségeket rejtenek magukban, azonban számos tényező akadályozza gyakorlati megvalósításukat. Ilyenek a használatukban rejlő kockázatok és a bizalomhiány, valamint a piacra lépést támogató infrastruktúra hiánya, továbbá az, hogy szigorú tesztelésnek kell őket alávetni. A TEF Health célja, hogy egyszerűsítse az MI és robotikai megoldások valós környezetben történő hitelesítését és tesztelését. A februárban megnyílt első TEF Health felhívás keretében mesterséges intelligencia és robotikai technológiát fejlesztő startupok és kkv-k jelentkezését is várja az Európai Unió bármely országából.

A konzorcium élén a portugáliai Pedro Nunes Intézet áll. A konzorciumban részt vesz a Centro Hospitalar Universitário de Coimbra (CHUC), a portói Centro Hospitalar de São João, az Egészségügyi Minisztérium shared service irodája, a Portugál Egészségügyi Klaszter, valamint az EIT Health InnoStars, az Európai Unió szervének, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) részét képező EIT Health nyolc földrajzi területének egyike. Európai szinten a projektben 10 ország 52 szervezetéből álló konzorcium vesz részt, amelynek vezetője a berlini Charité Egyetemi Kórház.

A projekt elsődleges célja, hogy elősegítsük a megbízható mesterséges intelligencia, illetve robotikai megoldások fejlesztését és piacra lépését. Ennek az együttműködésnek az egyik legfontosabb lépése, hogy létrehozzuk a gyakorlati tesztelésre alkalmas létesítmények hálózatát. Ezek a létesítmények fizikai infrastruktúrát, adatforrásokat, számítási képességeket, élő laboratóriumokat és laboratóriumi tesztelési lehetőségeket biztosítanak az egészségügyi innovátoroknak a nagyszabású, valósághű környezetben végezhető tesztekhez és kísérletekhez”

– magyarázza Ricardo Pires, az EIT Health InnoStars egészségügyi közösségi vezetője.

A TEF-ek hálózatának létrehozása az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyek célja a mesterséges intelligencia és a robotikai megoldások tanúsításának és tesztelésének egyszerűsítése. A tervek szerint ezek a nagyszabású kísérleti központok olyan fizikai és virtuális létesítményeket kínálnak, ahol a startupok és kkv-k támogatást kaphatnak legújabb, mesterséges intelligencián alapuló technológiáik valós környezetben történő teszteléséhez, validálásához és bemutatásához. A valós környezetet kórházak és az egészségügyben működő kutatási és fejlesztési laboratóriumok fogják biztosítani.

A TEF-Health amellett, hogy hozzájárul az uniós egészségügyi rendszerek hatékonyságának, rugalmasságának és fenntarthatóságának növeléséhez, célul tűzi ki az egészségügyi ellátás terén tapasztalható egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a jogi, etikai, minőségi és együttműködési szabványoknak való megfelelés biztosítását.

A pályázati folyamat több szakaszból áll, beleértve a jogosultsági vizsgálatot, az értékelést és a portugál TEF-Health szolgáltatási katalógushoz való hozzáférés jóváhagyását. Az érdeklődő startupok és kkv-k a https://tefhealth.eu/call/call-1 weboldalon jelentkezhetnek, a pályázati felhívás dokumentumában ismertetett pályázati folyamatot követve. Az uniós tagállamokból származó kiválasztott startupok és kkv-k állami támogatásban részesülnek a validálási szolgáltatások piaci árából nyújtott kedvezmények formájában.

„Számos ígéretes magyar startup és kkv dolgozik MI és robotikai fejlesztéseken, de a tesztelés és a validálás követelményei jelentős kihívásokat jelentenek megoldásaik piacra vitelében. Ebben hozhat áttörést a TEF Health program, mely olyan lehetőségeket nyit meg a hazai cégek előtt, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. Ezek az innovatív startupok nemcsak arra kapnak esélyt, hogy valós környezetben tesztelhessék terméküket vagy szolgáltatásukat, hanem arra is, hogy az általuk kifejlesztett megoldások piacra kerüljenek és hozzájáruljanak az európai egészségügy helyzetének javításához is”

mondta el Békási Tamás, az EIT Health RIS üzletfejlesztési menedzsere.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss