Tippek

Chatbot segíti az egyetemi beiratkozást Szegeden

chatbot

Idén a Szegedi Tudományegyetemen már chatbot segíti a hallgatókat a beiratkozás sokszor rögös folyamatában.

A RoboRobo rendszerével nem egy beiratkozási “térképet” kapnak a diákok, hanem egy igazi AI GPS-t: a chatbot beiratkozási asszisztensként személyre szabottan készíti el a feladatlistát a hallgatók számára.

A Szegedi Tudományegyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként vezette be a chatbotot a beiratkozási folyamatok egyszerűsítése érdekében. A magyar felsőoktatási rendszer minden hallgatója szinte befogadhatatlan információ mennyiséggel találja szemben magát már az első szemeszter megkezdése előtt. Ez nem volt másként az SZTE-n sem: a régi rendszerben a hallgató egy „térképet” kapott csupán, amelyen az ő dolga volt az eligazodás. Az egyetem vezetése azt tapasztalta, hogy az eligazodás külső segítség, a felsőbb évesek támogatása nélkül akár komoly akadályba is ütközhet, nehéz a navigáció az adminisztratív teendők sűrűjében. Mindezen problémákra kínál kiváló megoldást a RoboRobo által fejlesztett UNY Todo beiratkozási chatbot.

Mivel a chatbot működtetéséhez csupán a Facebook Messenger szükséges, így a felhasználók könnyedén, plusz alkalmazások letöltése nélkül találnak választ kérdéseikre. Ezzel csökken a Hallgatói Szolgálat leterheltsége, a chatbot átveszi az ügyfélszolgálat bizonyos szerepét.

De miért is fontos ez egy felsőoktatási intézmény számára?

Szakál Péter – oktatási igazgató (SZTE)

“Az SZTE elkötelezett a hallgatók sikeressége mellett. Sokféle élethelyzetből érkeznek hozzánk, és folyamatosan olyan digitális megoldásokat vezetünk be, amik többek között kényelmesebbé teszik az adminisztratív feladatok közötti eligazodást. Külön öröm, hogy a hallgatók partnerek voltak a fejlesztésben, rengeteg visszajelzést és jó ötletet adtak a megvalósításhoz!”

– válaszolt kérdésünkre Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója. Elmondta, hogy a hallgatói elégedettség számukra kiemelten fontos, így számos egyeztetés és fejlesztés után a hallgatók egy olyan innovatív megoldással találkozhatnak az SZTE-n, amely teljesen egyedi a piacon. 

A chatbot két fontos célt szolgált: az egyik a már fent is említett egyetemi dolgozók tehermentesítése, a másik pedig, hogy csökkentsék a hallgatók lemorzsolódását. Azért is tartották kiemelt projektnek a chatbot bevezetését, mert néhány hallgató már az egyetem megkezdése előtt lemorzsolódik, pontosan ezen akadályok miatt: nincs közvetlen segítségük a kezdő lépéseknél, ezáltal hamar el is vesznek a rendszerben.

Ismerjük meg a rendszer moduljait!

 A chatbot fő modulja a Személyre szabott todo lista generáló, amelyet több módon is elérhetünk. Az egyik elérési útvonal a sikeres felvételt közlő e-mailben kiküldött chatbot link. Erre kattintva már automatikusan felismeri a rendszer, hogy melyik karról érkezik a felhasználó, így egyedi, kar specifikus feladatlistát generál a számára.

 A másik módja a chatbothoz való eljutásnak, ha a TODO/ SZTE+ Facebook oldalon az üzenetküldés gombra kattintva indítjuk el az alkalmazást. Ebben az esetben a feladatlista megnyitása után van egy plusz lépés: a hallgatónak ki kell választani, hogy melyik karon tanul, ez után pedig megérkezik a todo listákhoz, ahol aktiválhatja azt, ami számára szükséges.

 A fejlesztés célja az volt, hogy egy folyamaton vezesse végig a Hallgatót, hogy láthassa a logikai kapcsolatokat azok között a teendők között, amiket el kell végeznie. Az elvégzett feladatokat kipipálva újabb és újabb lépések feloldására van lehetőség. A feladatokon túl kérdések is segítik a hallgatók útját, az ezekre adott válaszok elágazásként működnek, ahol további teendők várják őket. A feladatokból mindig csak annyit látszik, amennyivel épp foglalkoznia kell a hallgatónak, így fókuszban maradnak a teendői. Minden todo és kérdés rendelkezik egy saját adatlappal, ahol további hasznos információk találhatóak, sőt saját “Gyakori kérdések” lista is elérhető.

Felsőoktatási chatbot intelligencia

A chatbot rendelkezik egy másik úttörő funkcióval: ez a Felsőoktatási chatbot intelligencia modul. Egy kutatást követően összeállítottunk egy olyan rendszert, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdésekre nem az egyetemi dolgozók, hanem már egy chatbot tud válaszolni. Elég egy üzenetet írni a chatbotnak, és ezekre a kérdésekre azonnali választ nyújt a rendszer, kiderül, hogy hogyan kapjuk meg a Neptun jelszavunkat, melyik kollégiumba tudunk jelentkezni vagy mikor lesz végre a várva várt gólyatábor. Olyan anyagi vonzatú kérdéseket is feltehetünk, mint például, hogy mennyibe kerül a kollégium, mi az a szoctám és kaphatunk-e ösztöndíjat. 

Dr. Kocsis Lilla – távoktatás fejlesztési projektvezető (SZTE)

“Hallgatóbarát egyetemként olyan digitális alkalmazásokkal szeretnénk megkönnyíteni a hallgatók boldogulását, amelyek közel állnak hozzájuk, és a mindennapjaikban használt és jól ismert eszközökkel elérhetőek. Több idő maradhat így az egyetemi élet izgalmas történéseire.”

A chatbot alkalmazás nem csupán a hallgatók, hanem az Hallgatói Szolgáltatói Irodán dolgozó kollégák életét is nagyban megkönnyíti majd idén és a következő tanévekben is. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a chatbot indulását követő 10 napon belül a frissen felvett SZTE-s hallgatók több, mint 50%-a használta a Todo chatbot asszisztenst. A rendszernek köszönhetően beiratkozási folyamatuk pedig egyszerűbbé és nagy mértékben átláthatóbbá vált. Az alkalmazás az egyetemi igények, és a hallgatók visszajelzései alapján is folyamatosan bővül, így a beiratkozáson túl a chatbot rendszerében több különböző feladatlista is létrehozható. Ezzel az SZTE számára nyitott a lehetőség további folyamatok megvalósítására is. 

A chatbotot az SZTE-s hallgatók itt érhetik el: http://m.me/sztetodo/

Tovább
Hirdetés Hirdetés

Tippek

Tinderen is sikerrel vadásznak a támadók

tinder

A Sophos elemzést tett közzé egy nemzetközi kriptovaluta-kereskedelmi átverésről, amely iPhone felhasználókat céloz olyan társkereső appokon, mint a Bumble vagy a Tinder.

Az elemzés szerint az átveréses művelet mértéke növekedett. A támadók kiterjesztették célpontjaik csoportját az ázsiai felhasználókon túl az USA-ban és Európában élőkre is.

„A CryptoRom átverés majdnem minden szakaszában nagymértékben támaszkodik a social engineering módszerekre”

– mondta Jagadeesh Chandraiah, a Sophos vezető fenyegetés-kutatója.

„Először a támadók meggyőző hamis profilokat tesznek közzé a legitim társkereső oldalakon. Miután kapcsolatot létesítettek egy célponttal, a támadók javasolják, hogy folytassák a beszélgetést egy üzenetküldő platformon. Ezt követően megpróbálják rávenni a célpontot, hogy telepítsen egy hamis kriptovaluta kereskedelmi appot, majd fektessen be. Első ránézésre a megtérülési ráták nagyon jónak tűnnek, ám ha az áldozat visszakéri a pénzét vagy megpróbál hozzáférni az összeghez, ezt megtagadják tőle, a pénzt pedig elveszíti. Kutatásaink azt mutatják, hogy támadók ezzel az átveréssel dollármilliókat keresnek.”

A Sophos kutatása szerint amellett, hogy ellopják a pénzüket, a támadók hozzáférést szereznek az áldozatok iPhone-jaihoz is.

A támadás ezen verziójában a kiberbűnözők az „Enterprise Signature”-t használják ki. Ez egy szoftverfejlesztőknek szánt rendszer, amely segít a szervezeteknek az új iOS applikációk előzetes tesztelésében a kiválasztott iPhone felhasználók segítségével, mielőtt azt továbbítanák a hivatalos Apple App Store irányába felülvizsgálat és jóváhagyás céljából.

Az Enterprise Signature rendszer funkcióival a támadók iPhone felhasználók nagyobb csoportjait célozhatják meg a hamis kriptokereskedelmi appjaikkal és szerezhetik meg a távoli vezérlés jogosultságát az eszközeik felett. Ezt azt jelenti, hogy a támadók potenciálisan többet tehetnek, mint hogy csak ellopják az áldozataik kriptovaluta-befektetéseit. Például személyes adatokat gyűjthetnek, fiókokat adhatnak hozzá vagy távolíthatnak el, és más káros célokhoz appokat telepíthetnek, illetve menedzselhetnek.

„A közelmúltig a csalások üzemeltetői a hamis kriptoappokat főleg olyan hamis weboldalakon keresztül terjesztették, amelyek egy megbízható bankéra vagy az Apple App Store-ra hasonlítottak”

– mondta Chandraiah.

„Az iOS vállalati fejlesztői rendszer felhasználása további kockázatot jelent az áldozatok számára, mert így átadhatják az eszközükhöz tartozó jogosultságokat a támadóknak és lehetővé tehetik a személyes adataik ellopását. Hogy ne váljanak az ilyen típusú csalások áldozataivá, az iPhone felhasználóknak csak az Apple App Store-ból kellene alkalmazásokat telepítenie. Az aranyszabály: ha valami kockázatosnak vagy túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen – például valaki, akit alig ismersz, egy nagyszerű online befektetési konstrukcióról mesél, ami jelentős bevételt hoz majd – akkor sajnos valószínűleg így is van.”

A Sophos azt javasolja a felhasználóknak, hogy telepítsenek egy biztonsági megoldást a mobil eszközeikre, például az Intercept X for Mobile-t, mely védelmet nyújt a kiberfenyegetések ellen az iOS és Android készülékeknek. Érdemes minden otthoni és személyi számítógépet további védelmi eszközökkel is biztosítani, mint amilyen a Sophos Home is.

Forrás: 24.hu

Tovább

Tippek

Mit tehetünk, ha megállít minket a rendőr?

rendőr

A legtöbbünkkel valószínűleg előfordult már, hogy megállította a rendőr közúti ellenőrzés miatt. Ilyenkor az már önmagában is stresszes és ijesztő lelhet, ha kiállítanak bennünket a forgalomból, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem követtünk el semmilyen szabálytalanságot.

Emellett nem feltétlenül vagyunk tisztában az igazoltatással kapcsolatos jogainkkal sem. Emiatt a rendőri intézkedés során sok autós kényelmetlenül érzi magát, így nem biztos, hogy megfelelően tudja kezelni a helyzetet. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan ezért segítségképp összegyűjtötte az igazoltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A közúti ellenőrzés menete

A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet értelmében a rendőr lámpavillogással, kézjellel, tárcsával, hangszóróval és a járműve tetején lévő fényhídon megjelenő felirattal is jelezheti a megállítási szándékát a megkülönböztető fényjelzést használó gépkocsiból, illetve motorkerékpárról. Civil járőrautó esetén a mobil megkülönböztető fényjelzés mellett hangosbeszélőn ad utasítást, vagy a jármű mellé érve tárcsával jelez a megállásra. Ezt követően a járművezetőnek az első biztonságos lehetőségnél meg kell állnia. Aki ezt nem teszi meg, az 5000 és 150 000 forint közötti helyszíni bírságra vagy feljelentésre számíthat, menekülés esetén pedig közigazgatási vagy büntetőeljárás is indítható ellene.

A rendőr azzal kezdi az intézkedést, hogy felszólít személyazonosságunk igazolására. Ezt megtehetjük személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal, de ez utóbbit mindenképpen elkéri, hogy ellenőrizze az érvényességét. Ezenkívül be kell mutatni a forgalmi engedélyt, továbbá a járőr ellenőrizheti az autónk műszaki vizsgájának érvényességét, illetve annak biztonságos közlekedésre való alkalmasságát is. Az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét elektronikus úton ellenőrzik, így erre vonatkozóan belföldön nem kötelező magunknál tartani semmilyen dokumentumot, kivéve, ha az nem szerepel a járműnyilvántartásban. Fontos, hogy adataink igazolását nem tagadhatjuk meg, különben a rendőrnek joga van feltartóztatni és előállítani minket, de csak addig, amíg meg nem győződik a személyazonosságunkról.

Jogkövető állampolgárként alapvető teendőnk az intézkedés során, hogy maradéktalanul együttműködjünk az intézkedő rendőrrel, megfelelően kommunikáljunk és segítsük, illetve gyorsítsuk a munkáját azzal, hogy végrehajtjuk az utasításait. Fontos, hogy mindig csak azt tegyük, amire a rendőr megkér bennünket, és ne tegyünk hirtelen, félreérthető mozdulatokat.

A mi állampolgári kötelezettségeink mellett a rendőrnek is be kell tartania a közúti ellenőrzésre vonatkozó előírásokat. Köteles viselnie az azonosító jelvényét, amelyen szerepel az azonosítási száma, és szóban is közölnie kell ezt az adatot, illetve a nevét, a szolgálati helyét, továbbá az intézkedés tényét és célját.

Miért igazoltathat a rendőr?

Igazoltatni nem lehet indok nélkül. Ha szabálytalanságot követtünk el, akkor egyértelmű az intézkedés oka. Ha viszont nem értjük, miért pont minket állítanak meg, valószínűleg csak egy átlagos közúti ellenőrzés történik, amikor véletlenszerűen intik le az autókat. Vannak olyan esetek is, amikor a gyerekülés vagy a biztonsági öv használatát vagy az alkoholfogyasztást ellenőrzik. Jó tudni, hogy a rendőr átvizsgálhatja az autónkat, a csomagunkat és a ruhánkat is, amennyiben azt egy bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja szükségessé teszi, de akár fokozott ellenőrzés keretében is megteheti. Erre azonban csak valóban indokolt esetben kerülhet sor. Emellett a járőr az adatainkat is rögzítheti, akkor is, ha nem szab ki büntetést, csak figyelmeztetést.

Ugyanakkor, ha betartjuk a közlekedési szabályokat, ittas állapotban nem vezetünk semmilyen járművet, becsatoljuk a biztonsági övet és nem mobiltelefonálunk vezetés közben, minimálisra csökkenthetjük az igazoltatás esélyét. Ha azonban mégis pont minket intenek le, akkor az eljárás során igyekezzünk végig megőrizni a nyugalmunkat, és a helyszínen soha ne tagadjuk meg az intézkedést, ne vonjuk kétségbe annak jogszerűségét. Ha panaszt szeretnénk tenni, akkor az eljárás után nyújtsuk be az azt végző rendőrségnél vagy az alapvető jogok biztosánál.

Tovább

Tippek

A hamis biztonságérzet akár gyermekéletet is követelhet

légzésfigyelő

Szülőként az első hónapok rengeteg kérdéssel és még több aggodalommal járnak, függetlenül attól, hogy az első gyermek vagy kistesó érkezéséről van szó.

Így teljesen természetes, hogy a szülők megpróbálnak minden olyan szükséges eszközt beszerezni, amelyek segítségével kisbabájukat biztonságban tudhatják. Nagyon fontos, hogy a légzésfigyelő és a bébiőr is a „kezdőcsomag” része legyen, hiszen ezek a csecsemő életének megmentésében segíthetnek, azonban ehhez a szülők felkészültsége és lélekjelenléte is elengedhetetlen. A Pelenka.hu szakértői összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni, és mit érdemes tudni ezekről a készülékekről.

Hogyan következik be a bölcsőhalál?

A SIDS (sudden infant death syndrome) vagy más nevén bölcsőhalál néhány hetes vagy hónapos csecsemőknél következhet be, akiket bármiféle előzetes betegség vagy tünet nélkül holtan találnak kiságyukban. A szindróma pontos okait még manapság is vitatja az orvostudomány, azonban kockázatot jelenthet, ha a baba koraszülött, ha alacsony a születési súlya, vagy ha újszülöttként gépi lélegeztetésre volt szüksége. Emellett a rossz szociális körülmények is rizikófaktort jelentenek. A statisztikák szerint az őszi és téli évszakok esti óráiban, kettő és négy hónap közötti csecsemőknél következik be legjellemzőbben a tragédia.  Ez csak hazánkban évente 20-30 családot érint.

Mit tehetnek a szülők?

Többek között a WHO szakmai ajánlásában is az áll, hogy a bölcsőhalál előfordulását csökkenteni lehet a babák háton altatásával. A csecsemők ugyanis mélyebben alszanak hason fekve, ezért könnyebben kialakulhat a légzéskimaradás, különösen a fentebb említett hajlamosító tényezők mellett. Nagyon kell figyelni arra, hogy a szobában ne legyen túl meleg, a babát az alváshoz ne öltöztessük túl, és ne altassuk nagy paplan alatt, ami alá könnyen bekerülhet. Erre még jobban figyelni kell, ha a kicsi egy ágyban alszik a szülőkkel, amit a szakemberek szerint érdemes kerülni. A légzésfigyelő és a bébiőr vagy babamonitor figyel gyermekünkre, így az első hetekben megkönnyíti az összeszokás időszakát és a szülés utáni felépülést, hiszen nyugodtabban hagyhatjuk a kisbabát az ágyában a saját szobájában. Ez a nyugodt pihenés a kicsik számára is előnyös, hiszen, ha az édesanya nyugodt és többet tud pihenni, attól a baba is kiegyensúlyozottabb lesz.

Miért van szükség légzésfigyelőre és bébiőrre is?

Légzésfigyelő eszközökből megkülönböztetünk ágyban használható (érzékelőlapokkal ellátott) és pelenkára csíptethető verziót. A pelenkára csíptethető légzésfigyelő abban az esetben hasznos, ha nemcsak a kiságyban altatjuk a babánkat, hanem például a kertben, utazás során utazóágyban, vagy ha egyszerűen csak szeretnénk őt mindig ugyanúgy biztonságban tudni. Az ágyban használható légzésfigyelők között vannak egy és két érzékelőlapos típusok. Az egylapos verzió tökéletes egy újszülött, vagy kis súllyal, koraszülöttként világra jött csecsemő megfigyelésére, nagyjából fél éves koráig. A szakemberek az eszköz használatát egy éves korig javasolják, így, ha babánk nagyobb termetű, vagy szeretnénk a készüléket fél éves kora után is használni, érdemes a kétlapos típust választani, hiszen ez nagyobb területet “figyel” a kiságyban. Fontos tudni, hogy a légzésfigyelő a matrac alá kerül, így ez önmagában a babáról nem mutat mozgóképet, nem küld hangot a szülőknek, csupán a kisbaba légzését figyeli és riaszt, ha szükséges. A babák hangjának vagy kameraképének továbbítására a bébiőr nevű eszköz szolgál.

A bébiőr figyeli a hanghatásokat és a mozgást a babaszobában, így ezzel tudjuk észlelni, ha a baba ébredezik. Bébiőrből is számos típus létezik, van, ami csak hangot továbbít a szülőknél lévő egységre, és van olyan, ami képet és hangot is, így nem csak halljuk a kicsit, de rá is nézhetünk az éjszaka folyamán. Látjuk, ha esetleg be kell takarni, vagy nagyobb babák esetén, ha esetleg kimászik az ágyából. A hangot továbbító bébiőrnél választhatunk egyirányú verziót, ami a babaszobában keletkezett hangokat továbbítja a szülői egység felé, és olyat is, ami nemcsak a baba hangját továbbítja, hanem szülők is beszélhetnek a babához. Így amíg odaérünk a kiságy mellé, hangunkkal meg tudjuk őt nyugtatni.

Valóban segít a légzésfigyelő a bölcsőhalál megakadályozásában?

Légzésfigyelőt abban az esetben is érdemes beszerezni, ha az újszülött esetében nem állnak fent a korábban említett rizikótényezők, hiszen a szülők aggodalmát mindenképpen mérsékelheti az eszköz használata.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szakemberek szerint a légzésfigyelő önmagában nem nyújt megoldást a bölcsőhalál ellen. Ugyanis, ha megtörténik a baj, tehát, ha a csecsemő 15-20 másodpercnél hosszabb ideig nem mozog vagy nem vesz levegőt, azt jelzi az érzékelő, azonban innentől kezdve a szülőknek kell beavatkozni” – hívja fel a figyelmet Kéninger Vivien a Pelenka.hu szakértője. „A légzésfigyelőt az éles bevetés előtt mindenképpen le kell tesztelni a baba nélkül, és vele együtt is. Utóbbi azért nagyon fontos, hogy kiderüljön, hogy az eszköz beállított érzékenysége valóban érzékeli-e a baba legkisebb mozdulatait is

– tette hozzá Kéninger Vivien.

Mit kell tenni, amikor riaszt a légzésfigyelő?

A szülőknek fontos tudatosítaniuk magukban, hogy a légzésfigyelő eszközöknél történhet téves riasztás, azonban amint hangjelzést ad a jelzőberendezés, minden esetben azonnal ellenőrizni kell, hogy mi történt. Riasztás esetén le kell hajolnunk a kisbabával egy magasságba, és pár másodpercig megfigyelni, hogy mozog-e a mellkasa, tehát lélegzik-e. Ha úgy látjuk, hogy a légzésfigyelő valós riasztást adott, akkor egyrészt egyből hívnunk kell a mentőket, másrészt pedig meg kell próbálnunk segíteni a csecsemőn. Ahhoz, hogy ilyenkor tényleg segíteni tudjunk, a baba születése előtt ajánlott elvégezni egy újraélesztő tanfolyamot, ugyanis a kicsi felkapása és ébresztgetése ilyenkor nem elegendő. Nagyon sok múlik a lélekjelenléten, és azon, hogy valóban alkalmazni tudjuk-e a tanfolyamon tanultakat.

A légzésfigyelő és bébiőr használata tehát önmagában nem tudja megakadályozni a bölcsőhalált, azonban abban a segítségünkre lehet, hogy folyamatosan biztonságban tudjuk a gyermekünket, akkor is, amikor másik szobában van, és figyelmeztetést kapjunk, amikor baj van.

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss