Tippek

Erre kellene figyelni a vállalatoknak, ha fejleszteni szeretnének

IT

Az elmúlt hónapokban az IT világban megfigyelhető trendek alapján a 2022-es év elején sokkal nagyobb mértékben kell számolni a munkaerőhiánnyal és beszállítói nehézségekkel, mint az előző években, mely többek között a koronavírus okozta ellátási fennakadásoknak, valamint annak köszönhető, hogy a járvány kezdete óta sokan most látják elérkezettnek a pillanatot a munkahelyváltásra.

Ezeket az előjeleket elsősorban azoknak a cégeknek érdemes figyelembe venniük, amelyek az idei évben terveznek informatikai fejlesztést. A megfelelő időben történő felkészüléshez indokolt lehet akár az alapoktól újragondolni az éves gazdasági terveket. De mégis milyen szempontokat kell figyelembe venni egy IT projekt tervezésénél a zökkenőmentes megvalósítás érdekében? Borzák Péter az INSPYRE ügyvezető igazgatójának elemzéséből kiderül.

“Az első üzleti negyedév szokásos nehézségei, többek között a nagy felmondási hullám előjelei már most érzékelhetők, hiszen projekttől függően akár 30-40%-al is drágábbak lehetnek a fejlesztői költségek, mint más időszakokban. Ennek ellenére a legfontosabb projektek biztos megvalósításához érdemes lehet minél előbb elkülöníteni a szükséges erőforrásokat, elindítani a nélkülözhetetlen beszerzéseket, valamint elkezdeni toborozni új dolgozókat vagy megkötni a szerződéseket külsős fejlesztőkkel. A megfelelő tervezéssel a cégek könnyebben bebiztosíthatják magukat az első üzleti negyedévre.”

-emeli ki Borzák Péter, az INSPYRE ügyvezető igazgatója.

Munkaerő tekintetében, akár házon belül, akár házon kívül, a feladat kiszervezésével van betervezve a fejlesztés, ajánlott a gondos és körültekintő utánajárás a szakemberek tapasztalataival és korábbi munkáival kapcsolatban. Nagyon sokat számíthat, nem utolsó sorban pedig pénzt és időt lehet spórolni vele, ha a feljesztő dolgozott már korábban az adott iparágban.  Mivel a vállalatok általában abban az esetben rendelnek meg IT fejlesztéseket, ha automatizálni, innoválni, vagy digitalizálni szeretnének a területükön, ezért a fejlesztést végző csapatnak teljes egészében meg kell ismernie az adott iparágat és annak működési sajátosságait, eszköz és erőforrás igényét. Abban az esetben viszont, ha már dolgoztak korábban az adott szektorban, a jártasság hatására könnyebben képesek elkezdeni a fejlesztést, mellyel átlagosan 10-15%-ot is lehet spórolni időben és pénzben egyaránt.

Sokat számít, ha a fejlesztésre felkért szakemberek megismerik a projekthez kapcsolódó más feladatokat és azok felelőseit, hiszen ezzel is növelhető a hatékonyságuk, és a transzparencia segítségével akár átjárhatóság is teremthető a tevékenységek között.

Végül de nem utolsó sorban, ha egy vállalat már az egyeztetések alatt betekintést enged a saját cégkultúrájába, az jelentősen csökkentheti a későbbiekben az ebből fakadó félreértéseket. Mindenhol mások a keretek, míg bizonyos helyeken (pl. közlekedési vállalatoknál) a rendszerszintű működéshez elvárt hogy a dolgozók állandóan elérhetőek legyenek e-mailben vagy telefonon, és akár hétvégén is válaszoljanak a legfontosabb kérdésekre, addig ezt egyes IT csapatoknál a munkavállalói jogok megsértésének foghatják fel. Szintén sok múlik a döntéshozói szerepkörök tisztázásán és azon, hogy adott esetben. milyen szinten álló vezető szava a mérvadó. Ez utóbbi kijelölése különösen az ún. “lapos” hierarchiájú szervezeteknél okozhat gondokat. Mindezek előzetes egyeztetésével lényegesen megkönnyíthető és hatékonyabbá tehető az együttműködés bármilyen fejlesztési projekt ideje alatt.

“Ha egy tervezett projekt tekintetében a legtöbb fenti szempont érvényesül, akkor érdemes lehet az azt megvalósító szakembereknek hosszútávú együttműködési lehetőség felajánlani, hiszen ebből a vállalat és a partner is hosszú távon profitálhat.”

– fejezi be elemzését Borzák Péter.

Tippek

Az NFT-s csalók Youtuberek képmásait is ellopják

nft

Teljesen gátlástalanul megy a jogsértés a legnépszerűbb piactéren.

Egyre durvuló hangvételben folynak a pró és kontra viták az NFT-k kapcsán, és bizony a technológiával kisstílű nyerészkedést űzők nem félnek további olajat önteni a tűzre. Most újabb botrány pattant ki, a legnépszerűbb OpenSea piactéren többek közt youtuberek és influencerek neveivel, arcmásaival visszaélő kártyákat kezdett árulni egy ismeretlen.

A most már videójátékos körökből is kikerülő áldozatai között megtalálható többek közt Jim Sterling és Caddicarus, esetükben a YouTube-csatornáikra mutat az NFT-kben lévő link. Az internetes személyiségek természetesen nem adtak engedélyt a termékek létrehozására, az NFT-k készítője minimum szerzői jogsértést és képmással való visszaélést követett el.

Ennél sajnos van lejjebb, a többek közt játékíróként dolgozó Alanah Pearce-ről olyan NFT bukkant fel, amelyben nem csak felhasználták az egyik közösségi médiában megosztott fotóját, de még egy pornóoldal nevét is rátették, mintha annak a címlaplánya volna.

A Sterling és Caddicarus neveit és képeit ellopott illető egyébként nem válogatós, többek közt webhelyekre, zeneszámokra, híres személyek wikipédiás oldalaira mutató NFT-k is találhatóak az óriási arzenáljában.

Az ügyek kapcsán az OpenSea szóvivője elmondta, hogy a vállalat nem tolerálja a visszaéléseket, rendszeresen törölgeti a problémás tartalmakat, Pearce esetében a felhasználói fiókot is letiltotta. Egyelőre nem úgy tűnik, mintha a lépéseinek bármiféle gyakorlati jelentősége volna, a piactér úszik a csalások tengerében, a probléma pedig jó eséllyel csak a meghirdetni kívánt NFT-k előzetes átnézésével oldható meg.

Forrás: ORIGO

Tovább

Tippek

Csak óvatosan a Google dokumentumok használatával!

google

Óvatosságra inti a netezőket a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a Google Dokumentumokban elhelyezett megjegyzésekkel kapcsolatban, miután tavaly decemberben egy veszélyes adathalász trendet azonosítottak a biztonsági szakértők.

A kampány során csalók a Google Dokumentumok megjegyzés funkciójával, rendkívül egyszerű módon küldhetnek káros tartalmakat az áldozatoknak. Valójában már tavaly októberétől ismert ez a technika, amit bár a Google igyekezett időközben javítani, a cégnek mégsem sikerült teljes mértékben befoltozni a sebezhetőséget – írja az intézet.

Az Avanan fenyegetéselemző cég jelentése alapján a támadók Google dokumentumokat hoznak létre, amikhez megjegyzéseket fűznek az áldozatok megemlítésével (a „@” jellel). Ezután a Google automatikus értesítést küld a célszemélyeknek arról, hogy egy másik felhasználó megemlítette őket egy dokumentumban. A művelethez az sem szükséges, hogy a dokumentumot megosszák a célszeméllyel.

2021 decemberében egy új, veszélyes adathalász trendet azonosítottak, amely során a csalók a Google Dokumentumok megjegyzés funkciójával, rendkívül egyszerű módon küldhetnek káros tartalmakat az áldozatoknak. Valójában már tavaly októberétől ismert ez a technika, amit bár a Google igyekezett időközben javítani, a cégnek mégsem sikerült teljes mértékben befoltozni a sebezhetőséget.

Az Avanan fenyegetéselemző cég jelentése alapján a támadók Google dokumentumokat hoznak létre, amikhez megjegyzéseket fűznek az áldozatok megemlítésével (a „@” jellel). Ezt követően a Google automatikus értesítést küld a célszemélyek e-mailfiókjába, hogy egy másik felhasználó megemlítette őket egy dokumentumban. Mindehhez ráadásul az sem szükséges, hogy a dokumentum meg legyen osztva a célszeméllyel.

Az e-mailben szereplő megjegyzések káros hivatkozásokat is tartalmazhatnak, amelyek vírusos, vagy adathalász weboldalakra irányítják át az áldozatokat. Az értesítésekben ráadásul nem látható a csaló e-mail címe, csupán egy név jelenik meg, ami jelentősen megkönnyíti mások (például egy munkatárs) megszemélyesítését. A támadási módszer a Google Slide megjegyzéseinél is működik.

Az intézet ezért azt javasolja, hogy az ilyen, és ehhez hasonló támadások elkerülése érdekében a felhasználók óvatosan kezeljék a megjegyzések alapján generált értesítésekben érkező hivatkozásokat. Lehetőség szerint kérdezzünk rá a feladónál, hogy valóban tőle származik-e az üzenet.

Forrás: 24.hu

Tovább

Tippek

Ezek a technológiai trendek formálják a világunkat

technológiai

A vállalkozások számára a fokozatos technológiai fejlesztések napjai örökre elmúltak.

A negyedik ipari forradalom abban különbözik a korábbi ipari forradalmaktól, hogy egyszerre több technológiai trend konvergál és lép kölcsönhatásba egymással. Ebben a cikkben felsoroljuk azt a tíz fő technológiai trendet, amelyek a negyedik ipari forradalmat mozgatják – olyan trendeket, amelyek feltehetően örökre megváltoztatják az üzleti és mindennapi életünket.

Trend 1: Mindenütt jelenlévő IT

Napjainkban a számítógépek mindenütt ott vannak körülöttünk: a zsebünkben, a csuklónkon, az autónkban, sőt még a háztartási készülékeinkben is…

A feldolgozási teljesítmény növekedésével és a számítógépes mikrochipek méretének csökkenésével gyorsan hozzászoktunk ahhoz, hogy a számítógépek és eszközök egyre kisebbek, könnyebbek, olcsóbbak, erősebbek és mindenütt jelen vannak. (Egy átlagos okostelefon például ma már nagyobb teljesítményű, mint a 10 évvel ezelőtti szuperszámítógépek). A jövőre nézve valószínűleg a következő nagy ugrást a számítási teljesítményben a kvantumszámítógépek jelentik majd – olyan gyors és nagy teljesítményű szerkezetek, amelyekkel olyan új, korábban lehetetlen feladatokat lehet elvégezni, amelyekre a hagyományos számítógépek nem képesek.

Trend 2: Minden összekapcsolt és intelligens

Kétségtelen, ismerjük a dolgok internetét (Internet of Things, IoT) az olyan eszközöknek köszönhetően, mint az okostévék, az okosórák és az intelligens termosztátok. Az IoT az intelligens, összekapcsolt eszközök és tárgyak egyre növekvő számára utal, amelyek képesek adatokat gyűjteni és továbbítani.

A jövőben minden, ami csatlakoztatható, az lesz. Nem csak az eszközök és termékek tekintetében – bár ez nyilvánvalóan kulcsfontosságú szempont a vállalkozások számára -, hanem a terek is, amelyekben élünk és dolgozunk. Az intelligens, összekapcsolt gyáraktól és irodáktól kezdve az egész intelligens városokig a körülöttünk lévő terek egyre inkább képesek lesznek arra, hogy nyomon kövessék, mi történik, és ennek megfelelően cselekedjenek.

Trend 3: A világunk adatosítása

A mindenütt jelenlévő számítástechnika és az IoT egyaránt nagyban hozzájárul a naponta keletkező adatok hatalmas mennyiségéhez. A gépek által generált adatok mellett azonban mi, emberek is rengeteg adatot gyártunk a mindennapi tevékenységeink során, és ez nem mutatja a lassulás jeleit.

A jó hír az, hogy a vállalkozások felhasználhatják ezeket az adatokat jobb termékek és szolgáltatások kialakítására, az üzleti folyamatok javítására, a döntéshozatal fokozására, sőt új bevételi források létrehozására. A vállalkozásoknak azonban tisztában kell lenniük az adatok által jelentett kockázatokkal is, különösen az adatvédelem és az adatbiztonság terén.

Trend 4: Mesterséges intelligencia (AI)

Az összes keletkező adat a mesterséges intelligencia egyik legfontosabb eszköze, amely hihetetlen ugrásokat tett az elmúlt néhány évben, különösen a “társalgási mesterséges intelligencia” terén. Csak 2020-ban az intelligens hangszórók 100 milliárd hangutasításra válaszoltak, ami 75 százalékkal több, mint 2019-ben – mindez az AI-nak köszönhetően.

A vállalkozások számára a tanulság az, hogy ahogy a gépekkel való interakcióink egyre intelligensebbé válnak, az ügyfelek mindenféle terméktől és szolgáltatástól elvárják majd, hogy valamilyen AI-képességgel rendelkezzenek.

Trend 5: Bővített valóság (XR)

Az XR egy gyűjtőfogalom, amely a lenyűgöző technológiák spektrumát jelenti: virtuális valóság, kiterjesztett valóság és kevert valóság.

Az XR elsősorban az immerzív játékokról volt ismert, de manapság már az iparágak széles körében alkalmazzák, ahol még magával ragadóbb, személyre szabottabb élményt nyújtanak az ügyfeleknek és az alkalmazottaknak. Az ügyfelek például már virtuálisan is kipróbálhatnak termékeket – így akár digitálisan elhelyezhetnek egy új kanapét a nappalijukban, hogy megnézzék, hogyan néz ki -, az alkalmazottak pedig egyes szám első személyű virtuális valóságban, rendkívül érdekes új módokon tanulhatnak.

Minden bizonnyal a jövőben a világról szerzett tapasztalataink egyre inkább a valós és a digitális világ közötti elmosódó térben fognak zajlani, és az XR csak felgyorsítja ezt az elmozdulást. A vállalatoknak ezért el kell kezdeniük mérlegelni, hogyan fognak ehhez alkalmazkodni, és hogyan teremthetnek immerzív élményeket ügyfeleik és alkalmazottaik számára.

Trend 6: Digitális bizalom

A digitális bizalom lényegében az a bizalom, amelyet a felhasználók a szervezetekbe vetnek, hogy biztonságos digitális világot építsenek ki, ahol a tranzakciók és az interakciók veszélyek nélkül, biztonságosan és egyszerűen történhetnek.

Sokan úgy vélik, hogy a blokklánc és az elosztott főkönyvi technológia központi szerepet fog játszani a digitális bizalom növelésében és az interakciók biztonságosabbá tételében. Ennek ellenére a technológiának még van egy kis tennivalója, mire valóban minden típusú szervezet számára elérhetővé válik. Sok vállalkozás számára a válasz a blokklánc területén valódi előrelépést eszközlő számos új innovátorral és vállalkozóval való partnerségben rejlik.

Trend 7: 3D nyomtatás

Manapság a 3D nyomtatáshoz használt anyag nagyjából bármi lehet: műanyag, fém, por, beton, folyadék, sőt még csokoládé is. Ma már egész házakat lehet 3D nyomtatni.

Ez képes átalakítani a gyártást. Röviden, a 3D nyomtatás lehetővé teszi a gyártók számára, hogy olyan dolgokat készítsenek, amelyeket hagyományos módszerekkel nem lehet könnyen előállítani, hogy racionalizálják a gyártási folyamatot, és hogy rendkívül személyre szabott termékeket (akár teljesen egyedi, egyszeri példányokat) hozzanak létre, mindezt úgy, hogy közben kiküszöbölhető a hulladék és csökkenthetők a költségek.

Trend 8: Génszerkesztés és szintetikus biológia

A génszerkesztés különösen előnyös lehet, ha “rossz” géneket fedeznek fel – olyan géneket, amelyek veszélyeztethetik egy szervezet vagy annak leszármazottai egészségét. Az új génszerkesztési technológiának köszönhetően ezek a káros tulajdonságok elméletileg megváltoztathatók. Ily módon a génszerkesztés drasztikus előrelépést hozhat a betegségek elleni küzdelemben – emberekben, állatokban és növényekben egyaránt.

Míg a génszerkesztő eszközökkel a DNS-en apró változtatásokat lehet végrehajtani, addig a szintetikus biológia hosszú DNS-szálak összefűzését és beillesztését jelentheti egy szervezetbe. Ennek eredményeként a szervezet másképp viselkedhet, vagy teljesen új képességekkel rendelkezhet.

Mi köze van ennek a vállalkozásokhoz? A szintetikus biológia és a génszerkesztés drasztikusan megváltoztathatja a termékek előállításának módját. Gondoljunk csak az olyan izgalmas új termékekre, mint a tenyésztett hús, és könnyen beláthatjuk, hogy ezek a technológiák milyen átalakító hatással lehetnek a világra.

Trend 9: Nanotechnológia és anyagtudomány

Az anyagtudomány (az anyagok tanulmányozásának és kezelésének tudományága), valamint a nanotechnológia (az anyag apró léptékű, atomi és molekuláris szintű tudománya) már eddig is hihetetlen eredményeket hozott számunkra, az apró számítógépes chipektől kezdve az okostelefonok kijelzőin és a lítiumion-akkumulátorokon át a foltálló szövetekig.

Ha előre tekintünk, ez a tendencia jelentős áttörést hozhat az elektromos autók akkumulátorai terén, megfizethetőbbé teheti a napenergiát, és egyéb, a világot jobb hellyé tevő fejlesztésekkel szolgálhat.

Trend 10: Új energetikai megoldások

A nukleáris fúziót gyakran a jövő tiszta és potenciálisan kimeríthetetlen energiamegoldásaként reklámozzák, de van egy probléma – a fúziós reakció fenntartásához több energiára van szükség, mint amennyit termel! Most azonban a mágneses technológia fejlődésének köszönhetően 2035-re egy nukleáris fúziós reaktor már nettó energiatermelést biztosíthat.

Egy másik izgalmas, szén-dioxid-mentes energetikai megoldás a zöld hidrogén (amely különbözik a hagyományos “szürke hidrogén” előállításától). A zöld hidrogén esetében a vizet elektrolízis útján hidrogénre és vízre bontják, melléktermékek keletkezése nélkül. Korábban ez a folyamat olyan sok villamos energiát igényelt, hogy a zöld hidrogén alapvetően megvalósíthatatlan volt. A megújuló áramforrások azonban megváltoztathatják ezt. Például, mivel a hálózaton egyre több megújuló villamos energia áll rendelkezésre, ezt a többletenergiát elméletileg fel lehetne használni a víz elektrolízisének működtetésére.

Mindezen trendek legfontosabb tanulsága, hogy a folyamatos és gyors fejlődés korszakába lépünk, ahol több technológiai trend kombinálódik és egymásból táplálkozik, hogy hatalmas változásokat eredményezzen. A vállalkozások számára ez azt jelenti, hogy a fokozatos technológiai fejlesztések napjai örökre elmúltak. A folyamatos változás a jövő útja.

Forrás: Computerworld

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss