Tippek

Itt a megoldás a KKV-k és iskolák WiFi problémáira

wifi

A Zyxel bemutatta legújabb WiFi 6E hozzáférési pont sorozatát,

Az új WiFi 6E Boost hozzáférési pontok gyorsabb, alacsony késleltetésű és interferenciamentes WiFi-t biztosítanak szélesebb lefedettséggel, így tökéletesek a zsúfolt, nagy beépítettségű környezetben található iskolák és kis- és középvállalkozások számára.

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks bejelentette a WiFi 6E hozzáférési pontok (AP) új sorozatának fejlesztését, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kihasználják az újonnan megnyílt 6 GHz-es rádióspektrum előnyeit.

A WiFi 6E ma már az egyik legjobb megoldás a torlódások feloldására, a technológia implementálása a teljes hálózaton azonban költséges lehet. A szűkös költségvetéssel gazdálkodók, például kis- és középvállalkozások és iskolák számára sokkal megfizethetőbb megoldás a WiFi 6E hozzáférési pontok használata a túlterhelt hotspotokon. Tekintettel azonban a 6 GHz-es frekvenciára, a legtöbb WiFi 6E eszköz hatótávolsága általában rövidebb, ami egyenetlen felhasználói élményt eredményezhet a különböző távolságokról csatlakozók számára.

Mivel kifejezetten ennek a problémának a megoldására tervezték, hamarosan széles körben elérhetővé válnak a Zyxel hozzáférési pontjai, melyek erőteljes vezeték nélküli hatótávolságot biztosítva segítik a kis- és középvállalkozásokat és az iskolákat abban, hogy minimális befektetéssel használhassák ki a WiFi 6E előnyeit. A cég három új beltéri AP modellje közé tartozik a BandFelx antennás NWA220AX-6E és a WAX620D-6E. Ez tökéletes választás azoknak, akik a forgalmat a 6 GHz-re szeretnék átterelni a meglévő WiFi 5 vagy WiFi 6 hálózatokról. A család harmadik tagja, a WAX640S-6E pedig egy prémium háromsávos modell intelligens antennával, amely a legjobb megoldást nyújtja az interferencia okozta problémákra.

Zyxel 6E Boost – a WiFi 6E teljes potenciáljának felszabadítása

A három új hozzáférési pont egy finomhangolt 4×4-es, 6 GHz-es antennával is rendelkezik, minőségi RF szűrőkkel és optimalizált komponensekkel látták el őket, hogy maximalizálják az egyes hozzáférési pontok által lefedett hatótávolságot. Ez óriási különbséget jelent a felhasználói élményben, mivel a nagyobb távolságban lévő felhasználók vagy eszközök is ugyanolyan gyors sebességgel tudnak majd csatlakozni a hálózatra.

BandFlex – 5GHz vagy 6GHz, amelyikre épp szükség van

A WAX620D-6E és az NWA220AX-6E hozzáférési pontok BandFlex-szel rendelkeznek – ez egy iparági vezető rádió kialakítás, amely 5 GHz-re vagy 6 GHz-re is konfigurálható. Ez a megoldás nagyobb rugalmasságot biztosít azok számára, akik a zsúfolt területek WiFi-forgalmát az újonnan megnyílt 6 GHz-re szeretnék terelni, vagy azoknak, akik egyelőre inkább az 5 GHz-et tervezik használni, és akkor állnának át a 6 GHz-re, ha egy adott területen több kompatibilis eszközzel rendelkeznek majd. A WAX620D-6E és az NWA220AX-6E pénztárcabarátabb választást jelent, mint a teljes értékű háromsávos AP.

Zökkenőmentes működés, interferencia nélkül

Minél több eszköz és alkalmazás fut egy helyen, annál nagyobb az interferencia esélye. A Zyxel WiFi 6E hozzáférési pontjainál nem kell emiatt aggódni, mivel Advanced RF szűrővel és Advanced Cellular Coexistence funkcióval rendelkeznek, amelyek minimalizálják a közeli 5 GHz-es csatornák és 4G/5G mobilhálózatok okozta interferenciát. A prémium modell, a WAX640S-6E egy intelligens antennát is tartalmaz, amely folyamatosan figyeli a kapcsolatot, és adaptívan módosítja az antenna mintázatait, hogy csökkentse a csatornák közötti interferenciát és fokozza a WiFi teljesítményt.

A munkahelyeken, iskolákban és egyetemeken egyre nagyobb mértékben támaszkodunk különféle eszközökre és alkalmazásokra, mindez pedig még inkább függ a WiFi képességeitől. A kisvállalkozásoknak és a közszférában tevékenykedő szervezeteknek magas színvonalú, nagy sebességű szolgáltatásra van szükségük, ami egyenletes teljesítmény nyújt függetlenül a távolságtól és a csatlakozó személyek számától, ezért vezetjük be új WiFi 6E hozzáférési pontjainkat, amelyek enyhítik a WiFi hálózatok terhelését

– mondta el Crowley Wu, a Zyxel Networking üzletág vezetője.

A három új AP támogatni fogja az önálló, a vezérelt és a Nebula felhőalapú felügyeletét, teljes rugalmasságot biztosítva a választott megoldás üzemeltetése során. A WAX640S-6E és a WAX620D-6E egyéves Nebula Pro Pack licenccel, míg az NWA220AX-6E ingyenes Base Pack licenccel érhető el. További információért látogasson el a https://www.zyxel.com/WiFi6E oldalra.

Tippek

Grafit és hungarocell: egy hatékony páros!

grafitos EPS szigetelés

Mai szemmel nézve furcsa, hogy pár évtizeddel ezelőtt nem fektettek nagy hangsúlyt az épületek hőszigetelésére. Ma már az érvényben lévő szabályozások pontosan megszabják, milyen hőtechnikai követelményeknek kell megfelelnie egy új építésű épületnek. Azt azonban nem szabják meg, hogy ezt milyen hőszigetelő anyag felhasználásával kell abszolválnunk. Jelen cikkünkben ezért az egyik népszerű típust, a grafitos EPS lapokat vesszük górcső alá, összehasonlítva az alternatívákkal.

Miért is hőszigeteljünk?

Mielőtt elmerülnénk a grafitos szigetelés előnyeiben, hátrányaiban és nüanszaiban, nézzük röviden, miért is szigetelünk. Bár lesz néhány nagyon evidens gondolat, könnyen lehet, hogy új szempontokat is találni fogsz ebben a rövid felsorolásban!

 • Spórolni tudsz vele, tehát kevesebbet kell költeni télen fűtésre és nyáron légkondicionálásra. Ez a mostani energiaárak mellett egyáltalán nem elhanyagolható szempont.
 • Energiát spórolsz, ezzel hozzájárulsz a klímaváltozás fékezéséhez! A legkörnyezetbarátabb ugyanis az az energia, amit meg sem kell termelni.
 • Csökkentheted az épület belső hőingadozását, kellemesebb életteret hozva létre.
 • Hozzájárulsz a páralecsapódás és a szerkezeti károk megelőzéséhez.
 • Megnöveled az ingatlan értékét, így ha eladni kívánod, magasabb összeget kérhetsz el!

Milyen szigetelőanyagok közül választhatsz?

Manapság alapvetően háromféle homlokzati szigetelőanyag közül választhatunk, ezek az expandált polisztirol (EPS), a grafitos EPS és a kőzetgyapot. Egy pár szó a gyártási technológiáról: az EPS, közismert nevén hungarocell felfújt polisztirol golyócskákból áll, a grafitos EPS-nél ehhez grafitport adnak hozzá pluszban, a kőzetgyapotnál pedig lényegében megolvasztják a bazaltot és kvázi „vattacukrot” csinálnak belőle.

Az EPS lapok előnyei, hogy olcsók és jó hőszigetelők, viszont kisebb a mechanikai ellenállásuk és nem engedik át a párát, ami bizonyos falazatoknál (pl. vályog) hátrány.  A kőzetgyapot lapok ezzel szembe átengedik a párát és lényegében tűzállóak, bár kevésbé alaktartóak, mint a polisztirol lapok. Gyakran használják tetőterek szigetelésére, bár a homlokzaton is megállják a helyüket.

Mit tud a grafitos EPS?

És hol jön be a képbe a grafit? A grafitos EPS lapok ugyanolyan, ragasztóval, dübelekkel és üvegszövettel (pl. dryvit háló) falhoz erősített, alapvetően homlokzati és lapostető hőszigeteléshez használt EPS lapok, mint a sima hungarocell. Annyi a különbség, hogy a belekevert grafitpornak köszönhetően körülbelül 20%-kal jobb a hőszigetelő képességük! Ez jelentős eltérés, és lehetővé teszi, hogy ugyanolyan hőszigetelési hatáshoz vékonyabb táblákat használjunk, amely helytakarékossági szempontból is remek megoldás.

Erre figyelj a grafitos EPS tábláknál!

Természetesen a grafit hozzáadása néhány hátránnyal is jár. Ezek nem a rendszer tartósságával vagy élettartamával kapcsolatosak, hanem csak a beszerelésnél jelentkeznek. Arról van szó, hogy a sötétebb, grafitos lapok napfény hatására könnyen felmelegszenek, ami hőtáguláshoz és a falról való leváláshoz vezethet. A magasabb hőmérséklet a ragasztó megkötésére is hatást gyakorol, előfordulhat, hogy túl gyorsan megköt a ragasztó.

A fenti problémákra természetesen van megoldás. Napos időben alkalmazhatunk állványhálót, így védve a táblákat a napsütéstől, illetve elérhetők olyan felületkezelt grafitos EPS táblák, amelyek részben visszaverik a napfényt, így csökkentve a felmelegedést.

Konklúzió

A grafitos EPS táblák remek hőszigetelési képességüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak homlokzati hőszigetelésre. Bár a kivitelezésnél oda kell figyelni, a jobb hőszigetelési tulajdonság miatt megéri ezeket a modernebb hőszigetelő anyagokat választani!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Amit a hőszivattyúkról tudni kell

hőszivattyú split klíma Hisense

Az elmúlt néhány év jelentős változást hozott az emberek életében hazánkban is, így jó néhány háztartás esett gondolkodóba, hogy milyen típusú fűtési rendszert használjon, aktuális-e számukra is a váltás valamilyen hatékonyabb és olcsóbb megoldásra.

Természetesen minden ház és meglévő fűtési rendszer más és más, ezért fontos, hogy mindenki a saját ingatlanának tulajdonságai révén alakítson ki egy megoldást, és változtasson, ha kell. Ehhez nélkülözhetetlen a szakember jelenléte.

Népszerűek lettek a hőszivattyúk

Aki ebben a megoldásban gondolkodik, annak sok más szempont mellett azt is számításba kell vennie, hogy mekkora hőszivattyú kell náluk. Ennek megválaszolásához különböző tényezőket kell fontolóra venni. Ezek közül az első, hogy milyenek az adott épület hőtechnikai adottságai, ugyanis a meglévő fűtési rendszerhez való csatlakozás körülményei és lehetőségei jelentősen befolyásolják, hogy milyen kivitelű és mekkora teljesítményű berendezésre lesz szükségünk.

További befolyásoló szempont az épület mérete, a hőszigetelés minősége és jellemzői, a meglévő fűtési rendszer, a bent lakók száma. De általánosságban elmondható, hogy egy családi háznak kb. egy 8-16 kW teljesítményű hőszivattyúra van szüksége.

A hőszivattyúk előnyei

Akik most ismerkednek ezzel a fűtési megoldással, számukra fontos összeszedni, hogy melyek a hőszivattyúk előnyei, de akik már ismerik ezt a még újdonságnak számító fűtési típust, azoknak sem árt végigolvasni ezt a részt. Ugyanis az energia, amit felhasználnak ezek a berendezések, szinte kimeríthetetlen forrásból származnak. Télen fűtésre használhatjuk, nyáron pedig hűthetjük vele a ház levegőjét.

A legfontosabb pozitívuma, amely napjainkban különösen kiemelt jelentőségű, hogy ez a fűtési technológia bizonyul jelenleg a leginkább környezetbarátnak és gazdaságosnak. Nincs szükség drága vezetékek bevezetésére, sőt, még kémény építésére sem, ezért annak karbantartásával sem kell foglalkoznunk.

Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy ezzel a technikával nincs esélye a szén-monoxid mérgezésnek. A hőszivattyúknak minimális a karbantartási költsége, így hosszú távon mindenképpen időt, energiát és pénzt takarítunk meg használatával. Ha úgy döntünk, hogy még a régi rendszert nem távolítjuk el, akkor sincs gond, mert bármilyen más rendszerrel kombinálható.

A hőszivattyúk típusai

A hőforrás és a hőátadás közege szerint léteznek levegő-levegő típusú szivattyúk, amelynél az ingatlan elhasznált levegője a hőforrás, így működik valójában egy split klíma, amely a Hisense klíma webshopban is elérhető.

Gyakori típus közé tartozik a levegő-víz szivattyú, amely a környezeti levegőből kivont hőt adja át a szivattyú a fűtővíznek. Ismert még a víz-víz hőszivattyú, amikor is a talajvízből nyerik ki a hőenergiát, majd azt lehűtve juttatják vissza azt a talajba. Napjainkban még drágának számít a talaj-víz szivattyú, amely a talajból nyeri ki a hőenergiát. Létezik még a használati melegvíz szivattyú, ami a beltéri fűtőrendszerek „hulladékhőjét” hasznosítja.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Vízvezeték szerelés: árak, tippek, és trükkök a budapesti és vidéki különbségek

vízvezeték szerelés árak tippek budapest és vidék
Kép forrása: www.anyrgb.com/en-clipart-2clv1

Az öregebb generáció számára a ház karbantartása és a vízvezeték javítás nemcsak egy egyszerű feladat, hanem egy olyan készség, amely évtizedek óta nélkülözhetetlen része az otthoni életnek. A vízvezeték szerelés azonban nemcsak tapasztalatot, hanem tudást és megfelelő átlátást is igényel. Ebben a cikkben a vízvezeték szerelés árairól és azok Budapest és vidék közötti különbségeiről fogunk beszélni. Emellett tippeket és trükköket is megosztunk arról, hogyan választhatunk megfelelő vízvezeték szerelőt, és miként takaríthatunk meg pénzt az otthoni vízvezeték javítás során.

Árak kalkulálása

Az első és talán legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk, amikor vízvezeték szerelést tervezünk, az árak kalkulálása. Az árak számos tényezőtől függenek, például a munka komplexitásától, az anyagoktól, és a földrajzi elhelyezkedéstől. A Budapesti és vidéki árkülönbségek néha meglepően nagyok lehetnek.

Budapesten, mint Magyarország fővárosában, általában magasabb munkadíjakat kell fizetni a vízvezeték szerelőknek. Ez azért van, mert a fővárosban az élet költségei magasabbak, és ennek megfelelően a szakemberek is magasabb fizetést kérnek a munkájukért. Emellett az anyagok és az eszközök beszerzése is drágább lehet Budapesten.

Vidéken viszont általában alacsonyabbak a vízvezeték szerelés árai. Ebben az esetben a lakóhely földrajzi elhelyezkedése, a helyi gazdasági viszonyok és a versenyhelyzet játszanak szerepet. Az árkülönbségek miatt érdemes lehet alaposan körüljárni a helyi vízvezeték szerelők ajánlatait, mielőtt döntést hozunk.

Hogyan válasszunk vízvezeték szerelőt

A vízvezeték szerelő kiválasztása kulcsfontosságú, ha garantálni szeretnénk a minőségi munkát és az átlátható árakat. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek a megfelelő szakember kiválasztásában:

 1. Kérjünk ajánlásokat: Kérjünk ajánlásokat barátoktól, családtagoktól vagy szomszédoktól, akik már tapasztaltak vízvezeték szerelői szolgáltatásokat. Az elégedett ügyfelek véleménye sokat segíthet a döntésben.
 2. Ellenőrizze a szakmai engedélyeket: Győződjünk meg róla, hogy a választott szerelő rendelkezik megfelelő szakmai engedélyekkel és biztosítással. Ez garantálja, hogy a munka szabályosan és biztonságosan fog zajlani.
 3. Kérjünk árajánlatokat: Kérjünk árajánlatokat több szerelőtől, és hasonlítsuk össze azokat. Vegyük figyelembe a munka részleteit és az anyagok árát is.
 4. Kérjünk referenciákat: Ne habozzunk megkérdezni a szerelőtől referenciákat korábbi munkáiról. A jó vízvezeték szerelő büszkén megosztja elégedett ügyfeleinek elérhetőségeit.
 5. Kérjünk garanciát: Kérjünk írásos garanciát a végzett munkára és az használt anyagokra. Ez biztosítja, hogy esetleges problémák esetén a hibákat ingyen vagy csökkentett áron javítják.

Trükkök a költségek megtakarításához

A vízvezeték szerelés költségeinek minimalizálása érdekében érdemes néhány trükköt alkalmazni:

 1. Rendszeres karbantartás: Ne hagyjuk figyelmen kívül a rendszeres karbantartást, mert ez elősegítheti a problémák korai felismerését és megelőzését.
 2. Tanuljunk alapokat: Néhány egyszerű vízvezeték probléma önállóan is megoldható, ha tisztában vagyunk az alapokkal. Ezzel megspórolhatjuk a szerelő munkadíját.
 3. Ne halogassuk: Az apró problémák időbeni javítása megakadályozhatja azok nagyobb problémákká válását, és ezzel jelentős költségeket takaríthatunk meg.

Most, hogy megismerkedtünk a vízvezeték szerelés áraival, a szakember kiválasztásának legjobb módjaival és a költségek minimalizálásának trükkjeivel, reméljük, hogy magabiztosabban kezeljük majd a vízvezeték problémákat. Ha további részleteket vagy információkat szeretnél az árakról és a vízvezeték szerelésről, kérjük, látogass el a Víz-Fűtés-Szerviz weboldalára.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss