Zöld

Hatalmas lökést adhat a fenntarthatóságnak a világjárvány

Növekvő keresletet támaszt a környezetkímélő megoldások iránt a pandémia: a világjárvány sújtotta gazdasági helyzet azokat a technológiákat helyezi fókuszba, amelyekkel minőségi, megbízhatósági vagy teljesítménybeli kompromisszumok nélkül teljesíthetők a fenntarthatósági elvárások.

Az üzleti szférában például a koronavírusjárvány hatására nyílt nagyobb tere a tintasugaras nyomtatásnak, de az Epson várakozásai szerint a körforgásos gazdaság lokális megoldásai is egyre elterjedtebbé válhatnak.

Elsőre valószínűleg nem is gondolnánk bele abba, mennyi energiát igényel a bizalmas dokumentumok biztonságos megsemmisítése, pedig sem a speciális elvárásokhoz igazodó logisztika, sem pedig az újrahasznosítás során felhasznált víz nem elenyésző tétel. Ezek azonban a töredékükre szoríthatók vissza egy lokális „ökorendszerrel”: a Dry Fiber technológiát használó PaperLab közvetlenül a papír életterében, tehát az irodában oldja meg a feladatot, ráadásul messzemenően környezetkímélő módon, hiszen a cél a papír legjobb állapotban tartása a lehető leghosszabb ideig.

Ez csupán egy az Epson körforgásos gazdasági elveket követő megoldásaiból, amelyeket a COVID-19 új megvilágításba helyezett.

„A járvány kihívás elé állított bennünket, mérlegre tette valamennyi technológiánk fenntarthatóságát. Ez azonban nem rossz dolog, inkább új lehetőség a számunkra, hogy úgy csökkentsük tovább a széndioxid-lábnyomunkat, hogy közben a megfelelő módon reagálunk a gyorsan változó társadalmi igényekre”

– fogalmaz Rob Clark, az Epson Europe ügyvezető alelnöke a világcég európai fenntarthatósági jelentésében.

A 48 oldalas „Green Choice” nem csupán az Epson fenntarthatósági és CSR-intézkedéseit foglalja össze, hanem bemutatja azt is, milyen gyors és radikális változások zajlottak 2020-ban, alapvetően a COVID-19 hatására.

„Különösen a fiatalabb generációk tekintenek valódi aggodalommal és riadalommal a jövőre, az azonban általános érvényű, hogy soha nem mutatkozott még erőteljesebb igény a környezetkímélő, zöldebb termékekre és szolgáltatásokra”

– summáz Henning Ohlsson, az Epson Europe CSR és fenntarthatósági igazgatója. A tavaszi kijárási korlátozások idején például kiugró keresletet tapasztaltak a tintasugaras színes címkenyomtatókra, leginkább az ételeket házhozszállító szolgáltatók részéről. A patronmentes EcoTank tintasugaras otthoni nyomtatók értékesítései eközben a távmunka és a távoktatás elterjedése miatt nőttek nagyot.

Ugyanez a két tényező vezérelte a vizuális kommunikációban használt eszközök iránti kereslet növekedését is. Szintén a személyes jelenlét helyettesítésére alkalmazzák az autóértékesítésben az Epson intelligens szemüvegét: a Moverio révén a potenciális vásárlók a fizikai érintkezést elkerülve, mégis rendkívül élethű körülmények között tekinthetik meg a kiszemelt gépkocsit. Henning Ohlsson úgy véli, a társadalomban zajló átalakulás jókora változtatásokra kényszeríti a vállalatokat.

„Azoknak a márkáknak, amelyek nem osztják meg a nyilvánossággal értékeiket, vagy nem képesek hitelt érdemlően bizonyítani, hogy készek azonnali lépéseket tenni a fenntarthatóság érdekében, nincs hosszú távú jövőjük”

– szögezi le a szakember, aki az idén a legjobb tíz között végzett a Top100 legbefolyásosabb globális CSR vezető listáján.

A saját tulajdonú épületeiben kizárólag megújuló energiát használó Epson a járvány dacára is komoly előrelépést tett abban, hogy üzleti tevékenységét még inkább összehangolja az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlesztési menetrendjével, a Fenntartható Fejlődési Célokkal (Sustainable Development Goals, SDG). Az idén 8,56 százalékkal csökkentette az egy alkalmazottra jutó üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben a teljes emisszió 18 százalékkal lett kevesebb, amit 485 753 tonna CO2-nek felel meg. Az újrahasznosított 23 700 tonna anyagon túl az Epson potenciálisan 1,1 millió tonna műanyag alapú fogyóeszközt takarított meg a több mint 50 millió patron nélküli EcoTank nyomtató értékesítésével. „New Horizons” programjának keretében több mint 11 000, eltérő korú diákot vezetett be a fenntartható technológiák rejtelmeibe, valamint technológiai partnerként csatlakozott az ENSZ intelligens fenntartható városok programjába, amelynek célja, hogy a technológiát a világ összes városába az SDG szolgálatába állítsák. A 2020-ban kiérdemelt EcoVadis Platinum minősítéssel pedig az Epson nem pusztán megfelel az emberi jogok, a munkafeltételek, a környezetvédelem, az etika és a fenntartható beszerzések legmagasabb szintű normáinak, hanem iparágának legfelső egy százalékába tartozik.

Zöld

Kerüljön jó helyre az aludoboz!

aludoboz

Gyűjtő automaták segítenek országszerte, hogy kiürült aludobozainktól környezettudatosan szabadulhassunk meg, ráadásul mi is profitáljunk ebből.

Tudatos döntéseket hozni nem mindig egyszerű, ám egyre több segítséget, lehetőséget kapunk, hogy a saját életünk, hétköznapjaink szintjén is tehessünk valamit a környezetünkért. A háztartás körüli tudatosság középpontjában általában a csomagolás áll: az otthon keletkező hulladék nagy része ebből tevődik össze, így nagyon jó kiindulópont, ha ezen a téren igyekszünk lépéseket tenni.

Természetesen a legjobb, ha a lehető legkevesebb csomagolóanyaggal próbáljuk megoldani az életünket: a saját szatyrok, üvegek, flakonok már nemcsak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csomagolásmentes boltokban, hanem sok szupermarketben is használhatók. Amit nem tudunk ilyen módon megvenni, annál törekedjünk a minimalizálásra és az újrahasznosításra.

Ha csomagolásról beszélünk, általában a papírra és a műanyagra gondolunk, azonban meg kell említenünk még egy fontos szereplőt: az alumíniumdobozt.

Nem szemét, hanem érték

Korábban talán csak a sör és az energiaital kapcsán jutott eszünkbe az aludoboz, de ma már üdítőitalok és kávé is kapható ilyen formában, így a gyerekek, fiatalok is egyre inkább kapcsolatba kerülhetnek vele. Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyagául szolgáló alumínium – már csak a nyersanyag ára miatt is – az egyik legértékesebb, mindemellett az új fém előállításához szükséges energia 95%-a takarítható meg az újrahasznosítás által. Ráadásul az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készítettől.

Magyarországon évente több mint 1 milliárd alumíniumdobozt bocsátanak ki, világszinten pedig nagyjából 250 milliárd darabot gyártanak – ha ezeket egymásra állítanánk, olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami 75-ször, oda-vissza elérne a holdig! Ennek a rengeteg üres doboznak nem a háztartási szemétben lenne a helye: ha visszaváltanánk őket, nagyon sokat tehetnénk a környezetünkért. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés éppen az újrahasznosításukért, illetve annak népszerűsítéséért dolgozik, hogy otthonaikban minél többen gyűjtsék a dobozokat akár szelektív hulladékként, vagy éppen ami a leghatékonyabb megoldás: elvigyék őket az gyűjtő automatákba.

Mindenki jól jár

Mivel az automaták főként élelmiszer-kereskedelmi láncoknál (SPAR, Auchan, CBA, Coop és Tesco üzletek) helyezkednek el, mi sem egyszerűbb, mint a bevásárlást összekötni az üres dobozok leadásával. A rendszer „pénzt a dobozért” elve azt jelenti, hogy nem csupán begyűjti az aludobozokat, hanem fizet is érte: dobozonként pár forintos visszaváltási díjjal számolhatunk, amit az adott üzletben tudunk levásárolni – tehát nemcsak a környezet, hanem mi is jól járunk. Ma már országszerte közel 200 visszaváltó automata érhető el, a gyűjtés így nem csak otthon valósítható meg: kezdeményezzük az irodában, sőt, akár az óvodában, iskolában is lehet élni vele, ezáltal pedig már a kicsik is megtanulhatják, hogy az aludoboz érték, és nem eldobni való szemét.

Az automaták használta igen praktikus is, hiszen nincs szükség utólagos válogatásra, egy újrahasznosított doboz pedig mintegy 8 hét alatt már vissza is kerülhet a boltok polcaira. Ráadásul március 31-e óta akár másokon is segíthetünk, ha automatában adjuk le a kiürült dobozokat: a Minden Doboz Visszajár mozgalom és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a SPAR Magyarország együttműködésnek köszönhetően egyes automaták az összeg jótékonysági célokra való felajánlását is lehetővé teszik.

Tovább

Zöld

Felgyorsulhat a környezetszennyező SF6 gáz kivezetése a piacról

sf6

Új javaslatokat fogalmazott meg az Európai Bizottság a fluor tartalmú üvegházhatású gázok, illetve az ózonréteget lebontó anyagok jövőbeni felhasználásával kapcsolatban.

A tervezet szerint szigorúbban ellenőriznék ezek használatát. Közben már a megoldás is létezik, az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, a Schneider Electric ugyanis kifejlesztett egy alternatív eljárást, amelynek lényege, hogy a létező legkörnyezetbarátabb gázzal, tiszta levegővel töltik fel SF6 helyett középfeszültségű kapcsolóberendezéseiket.

Az Európai Bizottság (EB) által javasolt, az üvegházhatást okozó, fluortartalmú gázokra vonatkozó új szabályozás hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Unióban 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenjen a károsanyag-kibocsátás, és 2050-re klímasemlegessé váljon a közösség. A fluortartalmú gázok és az ózonréteget károsító anyagok használatának szigorúbb ellenőrzésére vonatkozó új javaslatok eredményeként 2050-ig összesen 490 millió tonna CO2-egyenértékű üvegházhatású gázkibocsátás (ÜHG) csökkentést lehet elérni az Európai Unióban. Összehasonlításként: ez valamivel több, mint Franciaország teljes éves üvegházhatásúgáz-kibocsátása volt 2019-ben.

A fluortartalmú gázok jelenleg az EU üvegházhatású-gázkibocsátásának mintegy 2,5 százalékáért felelősek. A legnagyobb tételt a hidrofluorkarbon jelenti, ami ennek a kibocsátásnak a 90 százalékát adja. Ezt az anyagot többek között hűtőszekrényekben, fagyasztókban, illetve légkondicionálókban alkalmazzák. Az EB javaslata szerint a mostaninál jóval szigorúbb kvótarendszert vezetnének be a hidrofluorkarbonra vonatkozóan, melynek eredményeként 2050-re a 2015-ös szinthez képest 98 százalékkal csökkenne az EU-ban felhasznált gáz klímára gyakorolt hatása.

Bár a felhasznált mennyiség szempontjából kisebb tételt jelent, a legnagyobb üvegházhatású gázok közé tartozik az SF6, vagyis a kén-hexafluorid. Az EB által megfogalmazott tervezet szerint 2031-re teljesen kivezetnék ennek a gáznak a használatát az Európai Unió területén üzembe helyezett új eszközökben. Az SF6 gázt a villamos elosztóhálózatokban lévő középfeszültségű kapcsolóberendezésekben alkalmazzák, amelyekből napjainkban is több tízmillió működik világszerte.

A villamosenergia-igény folyamatos növekedése, valamint a decentralizált termelés terjedése viszont exponenciálisan növeli az ilyen kompakt, középfeszültségű berendezések számát. Az SF6 ráadásul az egyik legerősebb üvegházhatású gáznak mondható: ebből a szempontból 23 500-szor károsabb a szén-dioxidnál, vagyis kivezetése a piacról fontos lépés klímavédelmi szempontól.

A Schneider Electric, az energiagazdálkodás és az automatizálás digitális átalakításában élenjáró vállalatként határozottan támogatja az Európai Bizottság által megfogalmazott javaslatokat. A társaság már kifejlesztett egy alternatív megoldást, amelynek keretében a létező legkörnyezetbarátabb gázzal, tiszta levegővel töltik fel SF6 helyett középfeszültségű kapcsolóberendezéseiket. Egy teljes portfóliót alakítanak ki az SF6-gáz mentes berendezésekből. Ezen tiszta technológiák elérhetősége és megbízható, nagy teljesítménye időszerűvé és megvalósíthatóvá teszi az EU jelenlegi, a fluortartalmú gázokra vonatkozó szabályozásának felülvizsgálatát. Ha a jövőben elfogadják az SF6 használatát is korlátozó javaslatot, az a Schneider Electric álláspontja szerint fontos mérföldkövet jelentene az európai éghajlati célok sikeres megvalósítása érdekében.

Tovább

Zöld

Itt egy eszköz, ami automatizálná a növények locsolását

Growcube

Az Elecrow GrowCube egy okos növényöntöző, amelynek már fut a Kickstarter-kampánya.

Az Elecrow elindította a Growcube nevű, felokosított növénylocsoló közösségi finanszírozási kampányát. Az eszköz akkor lehet hasznos, ha valaki nyaralni megy vagy nagyon feledékeny az öntözés kapcsán.

Az automata eszköz négy növényt tud egyszerre locsolni, külön szenzor van minden kaspóhoz. A rendszer kiszámolja, mikor és mennyi vízre van szükség, a talaj nedvessége alapján. Alternatív módon mindez kézzel is megadható, a locsolás gombnyomásra is indítható.

A 1,5 literes tartály úgy két hétre lehet elég a négy növényhez, az eszköz appon keresztül vezérelhető, ami útmutatót tartalmaz 3000 különböző növény ápolásához. A rendszer a napszakot és a hőmérsékletet is figyelembe veszi. Ára majd 119 dollár lesz, ami azt jelenti, hogy egy nyaraláshoz elég sok kell belőle egy házba, amelyben sok növény van.

Forrás: ORIGO

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss