Tippek

A napenergia jelenti a jövőt: úton a fenntartható és zöld életmódhoz

napelemes rendszer

Az elmúlt években az energiaválság is egyértelműen megmutatta, hogy már nem hagyatkozhatunk teljes mértékben a “hagyományos” energiahordozókra és forrásokra. Alternatív lehetőségek után kell nézni, amelyek ráadásul fenntarthatóak és zöldek is. Erre tökéletes példa a napenergia hasznosítása, ami ma már egyszerűen megoldható.

A saját napelem rendszernek rengeteg előnye van

Függetlenül attól, hogy magánszemélynek vagy vállalkozásnak van szüksége az energiaköltségek csökkentésére, a napelemes rendszer mindenki számára elérhető és biztos megoldást jelent a problémára. Rengeteg helyen lehet alkalmazni, különböző okoseszközök, kiegészítők is a segítségünkre vannak ebben. Például egy lapostetőre szerelhető napelemes rendszer is könnyedén megoldható a Modulfix termékeivel.

Az elszálló rezsiköltségeket mindenki a saját bőrén érezhette az elmúlt időszakban. A szélsőséges időjárási körülmények pedig megmutatták, hogy a környezetvédelem is egyre fontosabb lesz a jelenlegi és a jövő generációi számára. Mind a két problémára tökéletes megoldást nyújt a napenergia hasznosítása. Több kutatás és a meglévő adatok is azt bizonyítják, hogy a napelemes rendszerek rengeteg előnnyel rendelkeznek. A magánemberek és vállalkozások számára hatalmas költségmegtakarítást jelent egy ilyen beruházás. A hosszú távú spórolást azzal érhetjük el a legjobban, ha a saját energiaigényünket alternatív források segítségével fedezzük, vagy egészítjük ki azt.

Ezzel kevésbé fogunk függni a globális energiapiactól, a jövőbeli energiaválságok is kisebb hatással lesznek ránk, és persze a rezsiszámlán lévő összeg is csökkenni fog. A környezetvédelem is egy fontos érv a napelemes rendszerek mellett. Csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, és az üvegházhatású gázok kibocsátása is kevesebb lesz.

Úton a fenntarthatóbb jövő felé

Gyakran elhangzik a kérdés, hogy mégis mikor érdemes beruházni egy saját napelemes rendszerre? Annyi biztos, hogy nem érdemes halogatni, mivel egy olyan problémára nyújt megoldást, ami egyre égetőbb és mindenkit érint mind közvetve, mind közvetlenül. Ma már ráadásul a kiépítés is nagyon gyorsan megoldható, köszönhetően az okoskiegészítőknek, tartószerkezeteknek és természetesen a profi szakembereknek.

Egy komplex rendszer telepítése is megoldható

Ha igazán hatékony napelemes rendszert akarunk létrehozni, akkor a kiegészítőkről, különböző berendezésekről se feledkezzünk meg. Gondolunk itt például az akkumulátorokra, hogy a fel nem használt energia se vesszen kárba. Éjszaka vagy borús időben is ugyanúgy kihasználhatjuk a napenergia nyújtotta előnyöket. A panelek rögzítése is kifejezetten fontos, itt is érdemes hosszú távon gondolkodni. Ma már használhatunk alumínium szerelősíneket, rozsdamentes kötőelemeket és tetőkampókat. A napelemek telepítése szinte bárhová megoldható.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

stem

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára.

A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

Első alkalommal jelentkezhetnek a hazai informatikai képzésben részt vevő hallgatók a K&H STEM pályázatra, ahol a fiatal IT tehetségek tudományos dolgozatukon keresztül lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák innovatív megoldásaikat, akár új, szokatlan, kreatív ötleteiket. „Az innováció és a szakmai fejlődés kulcsfontosságúak a jövő generációjának felkészítésében. Mi, a K&H-nál az innováció élvonalába tartozó megoldásokra, a technológiai fejlesztésekre és a jövőálló tudásra, fejlődésre fókuszálunk. A K&H STEM díjjal pedig most szeretnénk elismerni és lehetőséget adni azon fiatal tehetségeknek, akik az IT területén ugyanezt a folyamatos fejlődést és innovációt képviselik, hogy megcsillogtathassák egyedi, innovatív gondolkodásmódjukat, és akik ily módon is példaként állhatnak a többiek előtt” – tájékoztatott Ozorai Dénes, a K&H IT vezetője. A nyertes pályázók összesen közel 2 millió forint díjazásban részesülnek és akár részt is vehetnek valódi, értékteremtő piaci megoldások fejlesztésében, a K&H hazai és nemzetközi IT csapatának innovatív, technológiai projektjein keresztül.

„Az erős technológiai háttér ma már mindenhol jelen van – legyen szó akár az ügyfelekkel való biztonságos kommunikációról, a kontinensek között századmásodpercek alatt átfutó pénzügyi tranzakciókról vagy a biometrikus azonosítással indított vállalati banki megbízásokról. Annak érdekében, hogy mindezekhez könnyen használható, innovatív digitális megoldásokat tudjunk nyújtani, ma már a K&H nemcsak pénzügyi szervezetként, hanem egy IT szervezetként is működik, inspiráló feladatokkal és tapasztalt szakemberekkel”

– tette hozzá a szakember.

„Tulajdonképpen egy nagyvállalati IT műhelyről van szó, ahol az első ránézésre akár különösnek is tűnhető ötletekből olyan újítások születhetnek végül, mint Kate, az ország egyetlen hangalapú pénzügyi asszisztense vagy a szintén piacon egyedüli K&H digitális SZÉP kártya. Így arra bíztatom a hallgatókat, hogy nyugodtan gondolkodjanak szokatlan megoldásokban – akár a pénzügy világától elsőre távolinak tűnő IT területeken is – mutassák meg, miben igazán jók, mi érdekli őket a legjobban, hiszen egy kreatív, újító, nehezen megvalósítható ötlet kidolgozása során megszerzett tapasztalat által lehet valaki igazán egyedi és inspiráló szakember”

– hangsúlyozta Ozorai Dénes a pályázat kapcsán.

A pályázatra ezért nagyon széles témakörben, összesen nyolc szakterülethez kapcsolódóan jelentkezhetnek a hallgatók, az AI és fintech technológiától a felhőalapú megoldásokon át az adatelemzésig. A pályázatokat két, alap- és mesterképzés kategóriában lehet benyújtani 2024. október 31-ig. Bővebb információ ezen a linken található.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Rövid útmutató a szúnyogháló szereléséhez

szúnyogháló szerelése

A szúnyoghálók többségének felszerelése minimális kézügyességgel és műszaki érzékkel aránylag könnyen megvalósítható, de ha mégsem boldogulnál vele, akkor mindenképpen olvasd el a mai cikkünket, amelyben megpróbálunk ehhez segítséget nyújtani.

Fix keretes szúnyogháló felszerelése

Ha megnézed a Lakberbazár szúnyogháló kínálatát, akkor láthatod, hogy a fix keretes szúnyoghálónak két nagy csoportja létezik. Vannak az úgynevezett kallantyús, valamint a csavarral történő rögzítésűek.

Az előbbi felszerelése lényegesen egyszerűbb: be kell helyezni az ablakba, rá kell fordítani a rögzítőkallantyúkat, és máris fent van. A másik esetében viszont a szerelés előtt át kell fúrni a szúnyogháló keretét azokon a helyeken, amelyeket ideálisnak vélsz a biztonságos rögzítéshez. Ezután pedig a csavarokat bele kell tenni a furatokba, és a keretet fel kell csavarozni kívülről az ablak tokjára.

Hogy ehhez mennyi csavar lesz szükséges, azt leginkább a háló mérete határozza meg. Ha egy kisebbről van szó, akkor elég lehet oldalanként egy-egy csavar, amennyiben viszont egy nagyobbról, akkor akár 8-12 darab csavar is kelleni fog majd a rögzítéshez.

Fentről lefelé húzható rolós szúnyogháló szerelése

Ez a típus már valamivel több figyelmet és hozzáértést igényel, de ha van már némi gyakorlatod a különböző tárgyak összeállításában és szerelésében, akkor nem okozhat számodra problémát.

Első lépésként a síneket óvatosan húzd rá a szúnyogháló tokjának két végén lévő műanyag oldal végére, és a korábban már kifúrt lyukakon keresztül a csomagban kapott csavarokkal rögzítsd az elemeket egymáshoz!

Következő lépésként fordítsd át a szúnyoghálót úgy, hogy a tok alul legyen! Majd a sínbe óvatosan rakd bele az alsó akasztóelem műanyag “T” idomját, és rögzítsd csavarokkal! Tulajdonképpen ennyi lenne az összeszerelés, ezután már csak annyi dolgod maradt, hogy az ablaktok külső részére felszereld a szúnyoghálót.

Ehhez viszont szükség lesz egy másik személyre is. Egyrészt azért, mert így sokkal biztonságosabb, másrészt pedig a szerelés is könnyebben megy majd. Amíg ugyanis ő odatartja a keretet az ideálisnak vélt helyre, te fel tudod csavarozni az ablak tokjára.

Oldalra húzható rolós szúnyogháló szerelése

Ennek a típusnak az összeszerelése a fentebb ismertetett módon történik, annyi különbséggel, hogy ebben egy mágnescsíkot tartalmazó elem van és nem akasztó.

Ami pedig a felszerelését illeti, először a felfogatást könnyítő műanyag idomokat kell a szúnyogháló tokján és a mágneses elemen lévő „T”-horonyba behúzni. Az ezekben lévő furatokon keresztül pedig a szúnyogháló már felszerelhető a kívánt helyre.

Ha még a fentebb leírtak után sem érzed a késztetést arra, hogy szúnyoghálót szerelj fel, akkor jobban teszed, ha inkább szólsz egy szakembernek.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Várja a nyarat és vendégeit kényelmes kültéri lounge bútorokkal!

kültéri bútor

A kertek és teraszok kialakításához számtalan stílusú és változatos megjelenésű kültéri bútorokat választhatunk ma már annak érdekében, hogy az enteriőrökhöz hasonlóan igényesen és színvonalasan rendezhessük be.

Megjelenésükben, funkcióikban hasonlóak lehetnek, mint a beltérre szánt darabok, viszont lényeges különbség van az anyaghasználat terén, ugyanis a kültéri berendezéseknek ellenállónak kell lenniük az időjárás viszontagságaival, az erős napsugárzással, a csapadékkal és a faggyal szemben.

A magas minőségű strapabíró és tartós anyagokból készült kerti bútorok hosszú éveken át megőrzik szépségüket és állagukat, így nem kell a cseréjükön gondolkodni 1-2 év eltelte után. Különféle időtálló és gondozásmentes alapanyagokból készült stílusos kültéri garnitúrák közül választhat a Dublino vendéglátóipari bútorainak kínálatából, ha éttermek, kávézók, szállodák teraszaira, medencepartjaira keres megoldásokat. Milyen szempontokat mérlegeljen a döntés előtt?

Hogyan válasszon kültéri bútort?

Számtalan, anyaghasználatában, színeiben, formavilágában és stílusában különböző kültéri szék, asztal, nyugágy és lounge garnitúra kapható a szaküzletek kínálatában. A választék már-már zavarba ejtő, és árban is nagy különbségek vannak, így fontos, hogy felkészülten vágjunk neki. Legyünk tisztában az egyes anyagok főbb jellemzőivel éppúgy, mint a berendezni kívánt terület pontos méreteivel, továbbá azzal, milyen funkcióhoz keresünk bútorokat.

Egy reggeli, ebéd vagy vacsora elfogyasztásához maximálisan kényelmes, megfelelő magasságú asztalokra és székekre, étkezőgarnitúrákra van szükség. A köztes étkezésekhez, kávézáshoz, relaxáláshoz az alacsonyabb dohányzó- és lounge szettek, illetve a különálló kanapék, fotelek, dohányzóasztalok, lábtartók nyújtanak tökéletes és stílusos kényelmet.

Keleti kényelem a teraszokon

Nemcsak hívogató, de vendégmarasztaló is egy olyan terasz, amely stílusos, illetve már ránézésre is magas komfortot nyújt, hiszen szabadidőnkben vagy egy fárasztó, munkával teli hétköznap rövid szüneteiben pihenésre vágyunk. A változatos kültéri bútoroknak köszönhetően erre már nemcsak az óriási alapterülettel rendelkező teraszok esetén van lehetőség, hanem egy néhány négyzetméteres kültér esetén is.

Fontos, hogy a relaxáláshoz megfelelően intim tereket alakítsunk ki, egyfajta oázist kínáljunk még a nagy forgalommal rendelkező vendéglátóhelyek teraszain is. Ehhez ízléses és divatos megjelenésű lounge bútorok, hangulatos kiegészítők állnak rendelkezésünkre, amelyek kényelmét időjárásálló outdoor textilekkel fokozhatjuk. Megteremthetjük a belterek otthonosságát odakint is.

Elegáns és exkluzív külterek

Teremtse meg exkluzív, a funkcionalitást a dizájnnal ötvöző, páratlan stílusú kültéri lounge bútorokkal a teraszok, medencepartok eleganciáját!

A minőségi és tartós anyagok használata révén a kényelem új szintjét kínálhatja vendégeinek, nyugodt és pihentető élményt nyújthat számukra.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss