Mozgásban

A BME csapata bejutott a Portugál Űrügynökség európai rakétakilövő versenyére

bme

Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyére jutott ki a BME Suborbitals, a Műegyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló csapata egyedi fejlesztésű rakétájukkal. Az European Rocketry Challenge 7 napos eseményén Európa legjobb egyetemeinek hallgatóival mérik össze tudásukat Portugáliában.

A BME Suborbitals, a Budapesti Műszaki Egyetem mostanra 50 főből álló csapata 2021 elején alakult azzal a céllal, hogy szakmai közösségként fogja össze az űripar iránt érdeklődő hallgatókat, fiatalokat. A csapat korábban már a legelső általuk fejlesztett rakétával 2. helyezést ért el a nemzetközi Big Rocket Competition versenyen, idén pedig hazánkat képviselhetik az Európa legelismertebb sportrakéta eseményeként számon tartott European Rocketry Challenge-en.

A nemzetközi versenyt a Portugal Space Agency (Agência Espacial Portuguesa) azzal a céllal hozta létre, hogy ösztönözze a fiatal mérnökjelölteket az innovatív megoldásokra, ezáltal hozzájárulva technológiai készségeik fejlesztéséhez. Az European Rocketry Challenge megmérettetésére a legjobb európai egyetemekről csak 25 csapat jutott be. Az értékelés során a zsűri a műszaki megvalósítását, a repülés minőségét és a csapat dinamikáját is figyelembe fogja venni.

Csapattagjaink közül sokan már egészen fiatal koruk óta annak szentelik életüket, hogy rakétákat, műholdakat vagy más űrkutató eszközöket tervezhessenek. Hatalmas kihívás egy rakétát önállóan, szinte teljesen a nulláról kifejleszteni, ugyanakkor nem lehetetlen, és az a tudat, hogy hazánkban úttörőként foglalkozhatunk egyetemi rakétafejlesztéssel, folyamatosan visz minket előre. Büszkék vagyunk rá, hogy csapattagjaink kitartó és fáradhatatlan munkájának köszönhetően eljutottunk odáig, hogy elsőként képviselhetjük Magyarországot és egyetemünket a legnagyobb európai rakétaversenyen, ezzel is erősítve hazánk űrkutatásban betöltött szerepét

– mondta el Hafner Zoltán, a BME Suborbitals csapatkapitánya.

Mozgásban

Innovatív megoldások a raktárautomatizáláshoz

A Prodrive Technologies a Jungheinrich autonóm mobil robotjait alkalmazza az automatizált szűkfolyosós magasraktári targoncákkal interaktívan együttműködő, rakomány alatti szállításhoz.

A hollandiai Sonban található Prodrive Technologies B.V. többek között az orvosi, a félvezető és a mobilitási iparban használt csúcstechnológiai megoldások fejlesztője és gyártója. A vállalat éves szinten 25 %-kal növeli forgalmát, ezért döntött a raktárbővítés mellett. Az új disztribúciós központban a Prodrive a régió többi, külső raktárából származó készleteket központosította. Tekintettel a gyors növekedésére és a széles termékválasztékára, a Prodrive olyan megoldást keresett, amely rugalmasan méretezhető, ugyanakkor magas szintű termelékenységet biztosít. A Jungheinrichben találták meg a megfelelő partnert a megoldásra. Mark Menting, a vállalat logisztikai folyamatokért felelős vezetője így nyilatkozott a döntésről: “A Jungheinrich egy teljes rendszert biztosított, amely mobil robotokból, targoncákból, állványokból, szoftverekből és ERP-rendszerhez történő kapcsolódásból áll. Egy rugalmas, termelékeny, skálázható rendszert – pontosan azt, amit kerestünk.”

Jungheinrich eksa

MEGFIZETHETŐ, MÉRETEZHETŐ ÉS RUGALMAS.

A Jungheinrich által megvalósított raktárkoncepció magas termelékenységet és nagyfokú rugalmasságot garantál. A megoldás továbbá méretezhető és a koncepció lehetővé teszi, hogy együtt növekedjen az ügyfél igényeivel. Az innovatív intralogisztikai megoldás középpontjában 15 arculee S autonóm mobil robot (AMR) és 8 EKX 516ka típusú magasraktári targonca (AGV) együttműködése áll. Ez a kombináció zökkenőmentesen képes kezelni az áruk széles választékát, miközben a 12 méter magas raktár gazdaságosan üzemeltethető.

MAXIMALIZÁLT TERMELÉKENYSÉG.

A beérkező raklapokat egy szállítószalagra helyezik, ahol ellenőrzik a raklap alakját és minőségét.  Ezután egy arculee S típusú AMR felveszi a raklapot és a magasraktárba szállítja. Ott egy EKX 516ka típusú automata magasraktári targonca betárolja a rakományt.

A kimenő palettákat az AMR a hat komissiózó állomás egyikére szállítja, amelyek mindegyike hat felvételi/leadási ponttal van felszerelve. A produktivitás maximalizálása érdekében a magasraktár el van kerítve az alkalmazottak elől. Bár az arculee S autonóm mobil robotok biztonságosan és zökkenőmentesen működnek más targoncákkal és a dolgozókkal közös környezetben is, a vállalatnál úgy döntöttek, hogy minimalizálják az ember-robot interakciót, ezáltal maximalizálják a termelékenységet. A rendszer komissiózó teljesítménye 80 raklap/óra. A magasraktár elméleti kapacitása szintén 80 raklap/óra.

MAGASABB MINŐSÉG.

Az új intralogisztikai koncepció biztosítja a szükséges rugalmasságot, skálázhatóságot és termelékenységet. A mobil robotok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Emellett a folyamatok minősége is jelentősen javult. Mind az áruk, mind a berendezések károsodása jelentősen csökkent. Ennek eredményeként a Prodrive Technologies évente jelentős, 10 százalékos javítási költséget takarít meg. Ezen túlmenően az új koncepció átláthatóságot és ellenőrzést biztosít,valamint a termékek többé nem vesznek el.

A projektről röviden:

Kihívás

Átfogó intralogisztikai koncepció megvalósítása nagyrészt automatizált folyamatokkal az újonnan épített logisztikai raktárban.

Megoldás

A Jungheinrich Logistics Interface és a Jungheinrich WCS raktárirányítási rendszer által koordinált és irányított arculee S autonóm mobil robotok, valamint az EKX 516ka automata magasraktári targoncák egyedülálló kölcsönhatása a rakomány alatti szállításhoz.

Eredmény

Rugalmas és skálázható koncepció, amely garantálja a nagyobb termelékenységet és a folyamatos működést. A folyamatminőség jelentős javulása.

További információ: Autonóm mobil robotok (AMR) | Jungheinrich


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Mozgásban

Rákacsintott Budapestre, majd táncra perdült a Szabadság-szobor

Október 11-én este nem mindennapi jelenségre figyelhettek fel a budapestiek.

A Szabadság-szobor a felújítása miatt július óta korlátok közé szorítva, takarás alatt áll, elrejtve a járókelők szeme elől. Most viszont a Yettel egy igazán különleges kezdeményezéssel készült: egy látványos és izgalmas drónshow keretében a szimbolizált Szabadság-szobor egy rövid időre életre kelt, újra megmutatva magát a közönségnek lélegzetelállító fényjáték formájában.

A drónshow ideje alatt az arra járók láthatták, ahogy a Gellért-hegy mellett egy drónokból álló virtuális nap lebukik a vízfelszín alá, majd egy végtelen galaxist ábrázoló szimbólum után átalakul a Szabadság-szobor arcává. Az ekkor felszabaduló szobor körülnézett a városban, és egy kacsintás után táncra perdült. A különleges látvány a Fővám térről volt a legjobban látható és élvezhető, ahol Miller Dávid, kristoaf, Lombos Márton és az Analog Balaton „Felémdől” dala kísérte a show-t. A helyszíni résztvevők a Budapest égboltján megjelenő QR kód beolvasásával a Yettel nyáron elindult szolgáltatására, a Yepp-re nyerhettek előfizetést.

A Yepp indulásával a digitális szabadság mellett tettük le a voksunkat és sokat gondolkoztunk, hogy hogyan szimbolizálhatnánk ezt az embereknek. Ekkor jött a Szabadság-szobor életre keltésének ötlete, hogy a régóta felállványozott ikont most digitális eszközök segítségével megtáncoltatjuk egy kicsit, mindezt úgy, hogy a jelenlévők ezreinek okozzunk vele örömöt. A helyszíni visszajelzések után úgy látjuk, sikerült jobban átélhetővé tenni a korlátok nélküliséget és a digitális szabadságot azzal, hogy ennek az ikonikus szobornak lehetőséget adtunk kilépni a korlátai közül”

– mondta Kovács András, a Yettel márka- és marketingkommunikációs igazgatója.

A látványos és egyedi show a Visual Europe Group világszínvonalú drónflottájával készült. A szakmai zsargonban „táncnak” nevezett show 405 darab új generációs, Kaiken típusú drón összehangolt mozgásával jött létre és mintegy 7 és fél percig tartott.

Több mint 15 ember dolgozott azon, hogy egyedülálló élményt adjunk a pénteki rendezvény látogatóinak. Különleges kihívást jelentett, hogy a Szabadság-szobor körül, a Gellért-hegy felett valósítjuk meg a produkciót, ügyelve arra, hogy a drónflotta, az animáció és a zene végig tökéletes összhangban maradjon

– számolt be Pető Áron, a drónshow első pilótája.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Mozgásban

Mi köze van Habsburg Ferdinándnak az ebesi focicsapathoz?

A Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. 5 millió forinttal támogatja az ebesi Futball Szakosztályt, tovább erősítve elköteleződését a helyi közösségek iránt.

A belga-magyar tulajdonosi hátterű vállalat Ebesen közel 55 000 m²-es logisztikai csarnokot épít a debreceni repülőtér és az épülő BMW-gyár közelében, miközben aktívan részt vesz a település közösségi és sportéletének fejlesztésében. A WLP nemzetközi szinten is komoly szerepet vállal a jótékonyságban, különös figyelmet fordítva a sportok támogatására.

A „Száguldj gyorsan, cselekedj még gyorsabban!” társadalmi célú kezdeményezést Habsburg Ferdinánd osztrák autóversenyző, a híres Habsburg család tagja indította el, amikor a Weerts Racing Team versenyzője volt.

Közösségtámogatás globális szinten

A Weerts Logistics Park (WLP) elkötelezett a fenntartható növekedés iránt, melynek keretében célja, hogy munkahelyeket teremtsen, és támogassa a gazdasági fejlődést azon régiókban, ahol jelen van beruházásaival és fejlesztéseivel. A társadalmi felelősségvállalás és a jótékonykodás mindig is meghatározó szerepet töltött be a cégcsoport működésében, különös tekintettel a Green Future Projekt támogatására, amely a motorsportok fenntarthatóságát segítő kezdeményezéseket helyezi előtérbe.

A WLP számára kiemelt fontosságú, hogy minden tevékenységét – beleértve az autósportot és a logisztikai projektjeit is – karbonsemlegessé tegye. Földterületeket vásárol és véd az Amazonas esőerdőben, hogy megóvja azokat az erdőirtástól. Szintetikus üzemanyagokkal is kísérletezik, ezzel mérsékelve a szénlábnyomát.

Ingatlanfejlesztési részlegének célja, hogy minden logisztikai létesítménye tetejét napelemekkel fedje be. A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég Magyarországon is minden új épületet úgy tervez, hogy a tetőszerkezet alkalmas legyen napelemek fogadására arra az esetre, ha a jogi környezet a jövőben kedvezőbben alakul.

WLP a társadalmi felelősségvállalás és a fiatal generációk támogatásának elkötelezett élharcosa

„Belgiumban a WLP már több mint 3000 számítógépet adományozott rászoruló gyermekeknek, és célja, hogy a tartósan beteg fiatalok számára is hozzáférhetővé tegye ezeket az eszközöket. E társadalmi elkötelezettség szellemisége összhangban áll a „Száguldj gyorsan, cselekedj még gyorsabban!” kezdeményezéssel, amelyet Habsburg Ferdinánd osztrák autóversenyző, a Habsburg család tagja indított el, amikor a Weerts Racing Team versenyzője volt. A program szellemében a WLP Magyarországon is aktívan támogatja a helyi közösségeket, többek között az ebesi labdarúgás patronálásával.”

emelte ki Mika Arnold, a WLP Real Estate Managere

Ebes és a WLP együttműködése új távlatokat nyit a helyi sportélet számára

Ebes és a WLP partnersége jelentős lehetőségeket teremt a helyi sportélet fejlesztésére. A nemzetközi vállalat támogatása nemcsak a közösség összetartását erősíti, hanem hozzájárul a sport színvonalának növekedéséhez is. Az együttműködés friss energiákat hoz a helyi fiatalok számára, ösztönözve őket a sportban való aktív részvételre.

Fókuszban a helyi sportélet fejlesztése

A WLP támogatásának köszönhetően az ebesi labdarúgás új szintre emelkedik, lendületet adva a helyi sportélet fejlődésének.

„A Weerts Logistics Park (WLP) által nyújtott 5 millió forintos hozzájárulás meghatározó jelentőségű a helyi futball számára, hiszen lehetővé teszi az edzésfeltételek modernizálását, a Bozsik programban részt vevő fiatal tehetségek versenyeztetését, valamint az utánpótlás csapatok bajnokságokban való részvételét. A Bozsik program szoros kapcsolatban áll a Puskás Akadémiával, amely kiemelt partnerként támogatja a fiatal sportolók fejlődését és versenyeztetését, ezzel erősítve az utánpótlás nevelését. A WLP támogatása erősíti a közösségi összefogást, miközben növeli mind a felnőtt, mind az ifjúsági csapat versenyképességét a Megyei II. osztály északi csoportjában.”

hangsúlyozta Kovács József, az ebesi Sportbarátok Egyesületének vezetője.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss