Okoseszközök

Magyar győzelem a nemzetközi mobilfotós versenyen

mobilfotós

A három fődíjas közé jutó magyar fotós alkotását egymillió pályázó közül választották ki a HUAWEI nemzetközi mobilfotós megmérettetésén.

Magyar amatőr fotós diadalmaskodott a HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 nemzetközi mobilfotós versenyén. Tompa Attila Generációk című alkotásával – két másik versenyzővel egyetemben – elnyerte az Év fotósa címet, valamint a fődíjjal járó 10 ezer dolláros nyereményt. A világ legnagyobb mobilfotós versenyén idén több mint száz országból egymilliót meghaladó nevezés érkezett, az amatőr és profi fotósok tíz kategóriában küldhették be HUAWEI telefonokkal készített képeiket, vagy videóikat.

A világszerte több mint egymillió pályázót megmozgató nemzetközi megmérettetés, a HUAWEI NEXT-IMAGE Awards az alkotás szabadságára ösztönzi a mobilfotózás szerelmeseit. A 2021-es verseny témája a „Better Together” (Együtt lenni öröm) volt, amely a sok hónapos bezártság utáni találkozások örömére, a társadalmi együttlét fontosságára utalt.

A beérkezett képeket neves szakértőkből álló zsűri bírálta el: Reuben Krabbe, a kanadai extrémsportfotós, Karen Smith, az Egyesült Királyság neves művészeti kritikusa, Olivier Chiabodo francia rádió- és tévéproducer. Szintén a zsűrit erősítette a Shanghai Photography Center alapítója, a Pulitzer-díjas fotós, Liu Heung Shing, valamint a NEXT-IMAGE Awards 2020 egyik fődíjasa, Lin Haiyin. A legjobb képekről emellett a BNU Újságírói és Kommunikációs Iskola professzora, Yu Guoming és a HUAWEI Consumer Business Group fogyasztói stratégiai marketing osztályának alelnöke, Li Changzhu döntött.

A NEXT-IMAGE Awards 2021 tíz különálló témában várta az alkotásokat: Portré (Portrait), Monokróm (Monochrome), Színes (Colour), Pillanatkép (Snapshot), Éjszaka (Night), Teleobjektív (Telephoto), Szuper széles látószög (Super Wide Angle) és Szupermakró (Super Macro), valamint a videófelvételeknek, illetve fotósorozatoknak helyet adó Történetalkotó (Story Creator) és Történetmesélő (Storyteller) kategóriákban.

A tíz kategória mellett három abszolút győztest is hirdettek. A Grand Prize-t elnyerő három alkotó, köztük a magyar Tompa Attila, „Az év fotósa” cím mellett 10 ezer dolláros (mintegy 3 millió forint) díjazásban részesült, a 27 kategóriagyőztes pedig 1000 dollárral lett gazdagabb. További 30 nyertes az oklevél mellett HUAWEI Watch 3 okosórát kap ajándékba.

Magyar fotósok az élvonalban

Tompa Attila Generációk című alkotása a 2021-es megmérettetésen a „Portré” kategóriában bizonyult a legjobbnak, amellyel egyúttal a verseny három legjobb mobilfotójának járó fődíjat is elnyerte. A nyertes kép HUAWEI P40 Pro mobiltelefonnal készült, a nagymama és unokája közötti kapcsolódást jeleníti meg, amelyen helyet kapott a technológia is.

Amikor megkaptam a hírt, hogy én nyertem, alig akartam elhinni

– nyilatkozta Tompa Attila, a fotópályázat győztese. –

Egy teljesen spontán felvétellel neveztem a versenyre, a kislányom és az anyósom szerepelnek a képen, épp akkor ajándékoztam anyósomnak a tabletet, amiről mesét olvas fel. Mivel a gyorsaság, a pillanat megörökítése volt a cél, nem volt időm beállításokkal pepecselni, csak a telefonom képességeire hagyatkozhattam. Nagyon örülök, hogy az eredmény elnyerte a zsűri tetszését, számomra is nagyon kedves ez a kép.”

A magyar versenyzőnek nem ez az első jelentős győzelme: 2020-ban Hard Life című alkotása nyerte el az „Arcok” (Faces) kategória legjobbjának járó díjat a verseny magyarországi megmérettetésén. A NEXT-IMAGE mobilfotós versenyen három évvel ezelőtt is magyar siker született. 2018-ban, Pávó Réka „Art & Leukemia” című alkotása nyerte el a verseny nagydíját.

Az idei verseny két másik fődíjasa a cseh Zdeněk Dvořák és a kínai Ihang Vei lettek. Előbbi Hello, New Dad című fotója a születés utáni pillanatokat örökíti meg, míg az utóbbi Feast with Family című díjnyertes képe egy forgalmas vásárt ábrázol.

„Nagy öröm számunkra, hogy vállalatunk globális mobilfotós megmérettetésén ismét egy magyar alkotás vitte el a fődíjat. A NEXT-IMAGE rámutat arra, hogy mobillal is kiváló minőségű és művészi értékű fotók készíthetők”

– hangsúlyozta Nagy Ivett, a HUAWEI Technologies Hungary fogyasztói üzletágának marketingigazgatója. A vezető hozzátette, a vállalat legújabb, a következő hetekben Magyarországon is elérhető készülékcsaládja, a P50 újabb szintre emeli az okostelefonos fotózást.

Okoseszközök

A csúcsmobilok közül csak az almás nem akar megromlani

iphone
Kép: PC World

Egy amerikai ár-összehasonlító oldal adatai szerint a legújabb iPhone-ok alig vesztettek értékükből a debütálást követő hónapokban.

Ugyanez nem mondható el a Samsung és a Google csúcskategóriás modelljeiről.

Hasonló témával jó két évvel ezelőtt foglalkoztunk. Akkor cikkünkből kiderült, hogy az okostelefonos gyártók közül leginkább az Apple készülékei tartják meg értéküket a használatban töltött évek során. Egy friss elemzés szerint ezen a trenden a pandémia sem változtatott semmit. Az iPhone brand ereje pedig csak még jobban kidomborodik, ha a debütálást követő hónapokat vizsgáljuk értékvesztés szempontjából.

A használt mobilok és egyéb technológiai cikkek ár-összehasonlítására specializálódott SellCell jelentése három új csúcskategóriás termékcsalád, az iPhone 13 (Apple), a Galaxy S22 (Samsung) és a Pixel 6 (Google) árait vetette össze aszerint, hogy azok mennyit estek a piacra kerülést követő két hónap során.

Jó állapotú iPhone 13 (sárga), Pixel 6 (piros) és Galaxy S22 (kék) készülékek értékvesztése (forrás: SellCell)

Az Egyesült Államok piacára érvényes számok alapján a jó állapotban lévő (alig) használt almás telefonok nagyjából 20 százalékkal érnek kevesebbet a debütálást követően. A Google saját telefoncsaládja, a Pixel 6 ehhez képest már nagyon súlyos, 45 százalék körüli zuhanást volt kénytelen elkönyvelni. Azonban a legrosszabbul a Samsung új csúcsmodelljei közül választók járhatnak. Ha hirtelen pénzzé kéne tenni egy Galaxy S22-es készüléket, azért már átlagosan a felét sem kapja a tulajdonosa néhány hét használatot követően.

A termékcsaládok egyes modelljeinek értékvesztése (forrás: SellCell)

Ha az egyes modelleket külön vizsgáljuk, az olló még szélesebbre nyílik az androidos gyártók és az Apple teljesítménye között. Az abszolút csúcstartó iPhone 13 Pro Max ára ugyanis a megjelenést követő második hónapra kevesebb mint 5 százaléknyit mérséklődött. Mindeközben a Samsung Galaxy S22+ 5G új árának majdnem 60 százaléka “elporladt” a megjelenést követő első hónapokban.

Forrás: Bitport

Tovább

Okoseszközök

Elindult a Yettel Pay mobilfizetési platform

yettel pay

A mobilegyenleg terhére történő fizetési megoldások választásával most értékes ajándékokhoz vagy akár mobilszámla-jóváíráshoz juthatnak a szolgáltató ügyfelei.

Bankkártya-mentes, biztonságos és gyors, a mobilegyenleg terhére történő fizetési megoldások népszerűsítésére a Yettel Pay ernyő alatt ajánlja a kényelmi szolgáltatásokat és a digitális tartalmakat elérő fizetési megoldásokat a Yettel.

A Google Play, Apple Store és hasonló digitális piactereken való vásárlások robbanásszerű növekedésére reagálva egységes fizetési platformot hozott létre a Yettel. Az utólagos, pénzintézetek kihagyásával történő tranzakciók népszerűségét mutatja, hogy a mára több milliárd forint forgalmat bonyolító piac a tavalyi évben is jelentős növekedést ért el. A Yettel Pay a klasszikusnak mondható SMS alapú tranzakciók mellett már számos tömegközlekedési eszközre való jegy- és bérletvásárláshoz, valamint az online alkalmazások és alkalmazáson belüli extra funkciók vásárlásánál is lehetővé teszi a mobilszámla alapú fizetést.

Vedd meg most, fizesd ki később

A szolgáltató célja, hogy a Yettel Pay lehetőségeinek megismertetésével a kényelmi szolgáltatások (mint parkolás, lottó, stb.) mellett a digitális piactereken (Apple App Store és Google Play) való vásárlást is integrálja a mobilszámla alapú fizetések közé. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyszeri beállítás után a fizetős alkalmazások költségeit bankkártya és bankszámla nélkül tudják fizetni a szolgáltató ügyelei. Az elköltött összeget a számlás előfizetők a következő havi mobilszámlájuk esedékességekor fizetik. Felöltőkártyás előfizetők esetén pedig az elérhető mobilegyenlegük keretével tudnak gazdálkodni a Yettel Pay-be tartozó fizetési megoldások használatakor.

„Azt látjuk, hogy Magyarországon komoly igény jelentkezik a mobilszámla alapú fizetési megoldásokra, hiszen az így bonyolított forgalom évente 4-6%-ot nőtt még a COVID időszaka alatt is. Különösen dinamikusan fejlődik a digitális piactereken (Apple App Store és iTunes, Google Play) történő tranzakciók száma, elsősorban az okostelefonos játékoknak  és a szórakoztató tartalmaknak köszönhetően. Többek között az ilyen vásárlásoknál kínálnak a Yettel Pay platformba tartozó fizetési megoldások kényelmes és biztonságos alternatívát.” 

– mondta Pomezanski Máté, a Yettel Magyarország digitális termékekért felelős igazgatója.

A Yettel Pay május 2. és május 30. között ajándék akcióval ösztönzi lakossági ügyfeleit a fizetési megoldások kipróbálására és használatára: a Google Play és App Store/iTunes digitális piactereken, mobilszámla terhére történő tranzakciót végrehajtó ügyfelek körében 100 db Samsung A33 5G mobiltelefon, 20 db Huawei Band 6 okoskarkötő, 20 db Huawei Freebuds 4i vezetéknélküli fülhallgató és 10 db Huawei Sound Joy hordozható hangszóró talál gazdára, ezen felül 100 kisorsolt előfizető havidíj jóváírásban részesül. Az ajándék akcióban résztvevő tranzakcióknak nincsen alsó költéshatára és májusban minden így végzett tranzakció növeli az esélyt a kisorsolt ajándékra.

Részletek a Yettel Pay platformról és a májusi ajándék-kampányról: https://www.yettel.hu/yettelpay

Tovább

Okoseszközök

200 megapixeles kamerával jöhet a Samsung Galaxy S23 Ultra

galaxy

Közeledik a 200 megapixelesnek pletykált ISOCELL HP3 szenzor, ami a Galaxy S23 Ultrában debütálhat.

A szakértők és a tesztelők szerint a mobilos kamerák felbontásának őrült növelése minőségben nem igazán hozott fejlődést (a javulásokért inkább az algoritmusok és a nagyobb szenzorok felelnek), ennek ellenére a marketing miatt minden gyártó még több megapixelt akar. A Samsung állítólag új 200 megapixeles szenzort fejleszt, ami ISOCELL HP3 néven érkezhet meg.

Az ISOCELL HP1 is ekkora felbontással működött, az viszont nem igazán került be egy mobilba sem. A HP3 részletei még nem ismertek, de feltehetően 16 képpontot egyesítenek majd egybe, a szenzor 1/1,22 hüvelykes lehet.

Egyelőre az sem tiszta, hogy a HP3-as verziót mely gyártó használhatja, a HP1-ről is csak annyi hír van, hogy talán a Motorola Edge 30 Ultrába építik. A HP3-as változatról mindenesetre egyes jelentések azt állítják, hogy végül a Galaxy S23 Ultrába kerülhet, jövőre.

Forrás: ORIGO

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss