Okoseszközök

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

nvme

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben.

Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. Így a nagy adattömeget feldolgozó alkalmazások terjedésével a fogyasztók és a vállalatok is nagy teljesítményű megoldásokat, és ennek megfelelően nagy tárolókapacitást keresnek. Itt jön a képbe az NVMe SSD. De vajon mit tud, amit a korábbi protokollok nem, és miért érdemes ilyet használnunk? Ennek járt utána a Kingston Technology szakértője.

Az NVMe előretörése

„Nemrég még a SATA (Serial Advanced Technology Attachment) volt az uralkodó protokoll, amely a hagyományos SSD-kel és merevlemezekkel működött együtt. A nemfelejtő memóriák elterjedésével azonban a piac elmozdult egy új típusú technológia felé: az NVMe (Non-Volatile Memory Express) néven ismert új adattárolási protokoll javítja a kliensrendszerek – pl. asztali gépek, laptopok és munkaállomások –, a nagyvállalati környezetek és adatközpontok teljesítményét, és egyúttal segít maradéktalanul kiaknázni a nagy teljesítményű flash-memóriában rejlő lehetőségeket. A nagyvállalati szintű SSD-kkel dolgozó NVMe-meghajtó bevezetése olyan frissítés, amelyre – egyebek mellett – az üzletileg kritikus alkalmazások támogatásához van szükség. A technológia előretörését jól mutatja, hogy az előrejelzések szerint a globális NVMe-piac mérete 2025-re 163,5 milliárd dollárra nő majd a 2020-as 44,6 milliárd dollárról, ami 29,7%-os éves átlagos növekedési ütemnek felel meg ebben az időszakban”

– mondja Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

Az iparágban jelentős változást hozó, kis késleltetésű NVMe megoldások gyorsabban futnak a régebbi SATA és SAS (Serial Attached SCSI) protokolloknál, ezáltal sokféle nagyvállalati és magánfelhasználói rendszernél javítják nemcsak a teljesítményt, de az interoperabilitást, vagyis az eszközök közötti együttműködési képességet is. A PCIe-alapú (Peripheral Components Interconnect Express) SSD-k vezérlési lehetőségeinek és funkcióinak meghatározására készült NVMe gyors népszerűségre tett szert és vált preferált adattárolási protokollá a végfelhasználók és a vállalatok körében – különösen az intenzív adatfeldolgozást végző, és ezért tartósan stabil teljesítményt igénylő tartalomgyártók vagy szervezetek esetében.

SATA vs. NVMe – melyik a nyerő?

A Kingston Technology és a TECH2 közös, átlagfelhasználók között végzett felmérése szerint a válaszadók 61,8 százaléka az NVMe szabványt részesíti előnyben. A SATA-ra szavazók többségénél nincs különösebb oka annak, hogy még nem váltottak, egyszerűen nem foglalkoztak eddig a kérdéssel (19,3 százalék). A kitöltők 17,5 százalékának állítása szerint a laptopjuk kialakítása miatt nem tudnak NVMe-t használni, 15,9 százalék pedig a magasabb ár miatt nem akar még befektetni egy ilyen fejlesztésbe.

Az NVMe-re való átállás mellett azonban számtalan érv szól. A legfőbb előny kétségkívül a jobb általános teljesítmény és a nagyobb sebesség. Az SSD-k jellemzően gyorsabb olvasásra és írásra képesek, mint a hagyományos forgó lemezmeghajtók, de NVMe interfész használata esetén írási és olvasási sebességük tovább nő. A SATA interfész korlátai miatt az adattárolás volt a gyors adatátvitelt visszafogó utolsó szűk keresztmetszet, ám a PCIe interfészt használó NVMe megoldások megjelenésével ez már a múlté. Ezt egyértelműen bizonyítja, hogy míg a legtöbb SATA SSD olvasási sebessége 500 MB/s körül van, a felső kategóriás NVMe SSD-k akár több, mint 7300 MB/s sebesség elérésére képesek.

A hatékony flash NAND technológiával megtervezett NVMe többféle formai kialakítást támogat, köztük az M.2, az U.2 és az EDSFF csatlakozási szabványt, ami sokoldalú megoldássá teszi számos tárolóplatform számára, a szerverektől az all-flash tömbökig. Ennek a tárolási protokollnak az egyik fő előnye a közvetlen kommunikáció a processzorral, valamint, hogy lehetővé teszi az adatok olyan elosztását és észszerűsítését, hogy írásuk azonos időben történjen. A több párhuzamos adatfolyam által maximálisan kihasználható a processzor (CPU) és a grafikai processzor (GPU), továbbá huszonötszörösére nő a továbbítható adatok mennyisége a SATA-hoz képest. Ezenkívül az NVMe meghatszorozza a sávszélességet, harmadára csökkenti a késleltetést, valamint többmagos támogatást és hatékony 4K-működést biztosít. Az NVMe emellett számos parancsot tartalmaz az NVMe SSD-kkel való kommunikációhoz, ami gyorsítja az interfészek működését és optimalizálja az SSD-re való adatírás folyamatát.

Ráadásul az NVMe SSD-k energiahatékonyak és kevesebbet fogyasztanak készenléti üzemmódban, ami a rezsiköltségek csökkentésének egy hatékony módja lehet. Emellett a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek, és együttműködnek az ágazati szabványként elfogadott biztonsági megoldásokkal. A Kingston Technology NVMe meghajtói például a maximális biztonságot garantáló TCG Opal és a 256 bites AES titkosítást is támogatják.

„Sokféle nagy teljesítményű tárolómegoldást kínálunk az új építésű PC-khez, laptopokhoz/notebookokhoz, illetve a tárolórendszerek frissítéséhez. A KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD például a legújabb PCIe 4.0 sebesség mellett nyújt minden eddiginél magasabb szintű teljesítményt. 7000 MB/s olvasási/írási sebességének köszönhetően a Tom’s Hardware értékelésében a KC3000 SSD lett »a piac leggyorsabb SSD-je«. A meghajtó 4 TB maximális kapacitással érhető el, ami mind a tárkapacitás, mind a sebesség növelésére lehetőséget biztosít. A felhasználók így lépést tarthatnak a legkomolyabb, nagy teljesítményigényű feladatokkal is, és optimálisabb teljesítményt érhetnek el többek közt az olyan szoftveralkalmazásoknál, mint a 3D rendering vagy a 4K+ tartalomkészítés”

– emeli ki Kaszál Norbert.

Okoseszközök

Jövő február elején jön ki a Samsung Galaxy S23 sorozat

galaxy

A Samsung egyik vezetője árulta el, hogy február elejére várható a Galaxy S23-as Unpacked rendezvény.

Eddig is nyílt titok volt, hogy valószínűleg februárban érkezik a Samsung Galaxy S23 széria, egy dél-koreai jelentés szerint azonban a Samsung egyik vezetője megerősítette ezt, és azt is, hogy február első hetében lesz 2023 első Unpacked rendezvénye.

A világjárvány óta ez lesz az első élőben tartott Unpacked, állítólag San Franciscóban tartják. Az új mobilok pedig még februárban elérhetőek lesznek majd globálisan is. Mivel ez a sokadik jelentés február első hetéről, ezért a jelentés hihető.

Korábban januári, CES-re eső bemutatót is emlegettek a pletykákban, de azon az eseményen sosem debütált még Galaxy S széria, és a szakértők szerint is valószínűtlen lenne egy ilyen húzás. A Galaxy S23 mobilok mindenhol Snapdragon 8 Gen 2 chippel jelennek majd meg.

Forrás: ORIGO


További friss híreket talál a IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Ezek az elektronikai eszközök kerülnek majd a legtöbb fa alá

elektronikai

A kisebb-nagyobb elektronikai eszközök nem véletlenül az ünnepek sztárjai: egyrészt valóban hasznos ajándékok, másrészt a karácsony az az ünnep, amikor nagyobb értékű termékekre is hajlandóak vagyunk költeni. Az Euronics megvizsgálta, mik voltak a legkeresettebb termékek tavaly karácsonykor és elárulja, várhatóan milyen termékek kerülnek majd idén a legtöbb fa alá.

Sokan már a Black Friday alatt bevásároltak

Az Euronics tapasztalatai alapján a vásárlók egyre korábban kezdik meg a karácsonyi ajándékok beszerzését, és már az ünnepekre előre gondolva élnek az őszi kuponnapok, illetve a Black Friday akciók lehetőségeivel is. Az idei Black Friday időszak alatt például több mint 80 000 termék talált gazdára, ami 54%-kal nagyobb az októberben eladott árucikkek mennyiségénél.

A 2022-es Black Friday alatt a legkeresettebb termékkörök a kéziporszívók, az okostelefonok és az air fryerek voltak a műszaki áruházláncnál, de a top ötben végeztek a hőszivattyús szárítógépek és az 55”-58” közötti televíziók is. A legmagasabb árbevételt az okostelefonok hozták, az Euronics vásárlók átlagosan 140 000 Ft-ot költöttek ebben a kategóriában. Így tehát sokan számíthatnak arra, hogy a fa alatt egy új mobiltelefon várja majd őket – a legkeresettebb márkák a Samsung, az iPhone és a Xiaomi voltak.

Továbbra is látványos a decemberi csúcsidőszak

A Black Fridayt övező kiugró érdeklődés ellenére azonban továbbra is a december a legforgalmasabb időszak, ráadásul ilyenkor a vásárlók szeretnek ellátogatni az áruházakba és személyesen átnézni a kínálatot. 2021 decemberében például közel 60%-kal több vásárló fordult meg az az Euronics üzletekben, mint novemberben.

A vásárlói létszám növekedését természetesen az árbevétel emelkedése is szorosan kíséri: 2021. decemberben az Euronics árbevétele 28%-kal emelkedett novemberhez képest, míg az eladott termékek száma ugyanezt az időszakot vizsgálva 50%-kal növekedett. Decemberben a műszaki áruházlánc adatai alapján szabályos vásárlási láz indul be, már a hónap első napjaitól láthatóan megnövekszik az ügyfélszám az áruházakban, és a rendelések száma a webáruházban.

2021 decemberében az Euronicsnál a legnagyobb érdeklődés a kávéfőzőket, air fryereket, porszívókat és egyéb kisgépeket övezte, de nagy volt a kereslet a telefonokra, a 43-50” közötti méretű televíziókra, a játékkonzolokra és az okosórákra is. Tavaly ebben az időszakban átlagosan 41 000 Ft-ot költöttek el a vásárlók egy alkalommal, ez a kosárérték a 43-50”-os televíziók körében átlagosan 242 000 Ft, a kisgépek kategóriájában pedig 23 000 Ft volt.

Erre számíthatunk idén

„Idén arra számítunk, hogy tovább nő az érdeklődés a különböző játékkonzolok és hozzájuk tartozó játékok iránt.  Kiugró kereslet várható az automata kávéfőzők, robotporszívók és 55” feletti televíziók kategóriáiban, illetve előre láthatóan sok vásárló fogja keresni a karácsony előtti időszakban az IT-eszközöket, mobiltelefonokat és okosórákat is”

– mondja Fazekas Bálint, az Euronics kereskedelmi ügyvezető igazgatója.

„Mivel idén már új termékkörök is megtalálhatóak kínálatunkban, az otthoni sporteszközök és játékok kategóriáiban is kiugró eredményekre számítunk decemberben.”

Magasabbak lesznek az árak

A teljes piacon tapasztalható infláció, illetve a továbbra is akadozó áruellátási láncok idén a műszaki kereskedőket is árkorrekcióra kényszerítette, ami miatt a vásárlóknak várhatóan a tavalyi évhez képest mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk majd egy-egy karácsonyi ajándékért.

„Bár szinte minden piaci szegmensben elszálló árakkal találkozhatunk, és közel 1000 munkavállalót foglalkoztató cégként mi is kénytelenek voltunk emelni az árakat, ugyanakkor a helyzetünk viszonylag kedvező. Idén márciusban nyitottuk meg 28 000 m2-es raktárbázisunkat, ahol lehetőségünk nyílt felkészülni arra, hogy nagyobb mennyiségben, előre raktározzuk el akár már a karácsonyi időszakban értékesíteni kívánt árucikkeket is. Az olyan termékek esetében, amelyekből nem adnak ki évente vagy félévente újabb szériát, azaz amelyek nem változnak olyan gyorsan, így még az árfolyamok elszállása előtt be tudtuk raktározni a szükséges mennyiségeket. Ennek köszönhetően decemberben még a piaci átlaghoz képest kedvezőbb áron tudjuk kínálni a vásárlóknak ezeket az eszközöket”

– teszi hozzá Fazekas Bálint.

A kereskedelmi ügyvezető szerint azonban az olyan innovatív, gyorsan fogyó és cserélődő termékkörök esetében, mint például a telefonok, a vásárlóknak érdemes számolniuk a piaci helyzetből adódó áremelkedéssel.

Egyre többen kérnek segítséget a választáshoz

Az emelkedő árak mellett nehéz jó döntést hozni, az Euronics szerint talán éppen ezért is kérnek egyre többen segítséget a megfelelő eszköz kiválasztásához. A műszaki áruházlánc szakértékesítői már nem csak a fizikai áruházakban, de online is segítenek a vásárlóknak azzal, hogy egy rövid igényfelmérés után javaslatot tesznek a megadott feltételeknek leginkább megfelelő termékre, termékekre.

Azok számára, akik így sem biztosak abban, hogy a meglepetésként vásárolt árucikk elnyeri majd az ajándékozott tetszését, jó választás lehet egy vásárlási utalvány. Ezzel a lehetőséggel Fazekas Bálint szerint minden évben sokan élnek:

„A vásárlási utalványok iránti megnövekedett igény már októberben jelentkezik. 2021 októberében az előző hónaphoz viszonyítva 17%-kal nőtt az utalványok eladása, míg novemberben 178 százalékos, decemberben 73 százalékos növekedés volt tapasztalható a megelőző hónapot figyelembe véve.”

Tovább

Okoseszközök

Digitalizáció: Még 2022-ben is vesznek el fontos céges papírok

editel

Az EDITEL nemrég kutatást végzett a vállalati adatok és dokumentumok archiválásáról, ami többek között azt vizsgálta, hogy a cégeknél van-e kialakult folyamatszabályozás, illetve hogy mennyire elterjedt a digitális archiválás, mely fontos szempont lehet fenntarthatósági célok elérésében is.

A digitális archiválást ma már egyre több helyen alkalmazzák, ami nemcsak a koronavírus-járvány egyik velünk maradt pozitívuma, hanem fontos lépés lehet a cégek fenntarthatósági törekvéseinek figyelembevételénél is. Épp ezért az EDITEL több mint 100 magyarországi telephellyel rendelkező céget kérdezett meg ebben a témakörben.

A kutatásra összesen 16 különböző szektorból, és többségében senior alkalmazottaktól, középvezetőktől, illetve felsővezetőktől érkeztek válaszok. Meglepő eredmény, hogy a megkérdezett cégek közel 35 százalékának nincs kialakult folyamatszabályozási rendszere az archiválásra, 22 százalékuk nem archiválja digitálisan a dokumentumokat, sőt, majdnem 15 százaléknál már veszett is el emiatt fontos irat. Aki viszont archivál, az többségében jogi dokumentumokat (95,7 százalék), számlákat (91,4 százalék), teljesítési igazolásokat (73,1 százalék), valamint audit anyagokat (71 százalék).

A digitális archiválásra azonban több megoldás létezik, az EDITEL azt is megkérdezte, hogy azok a kitöltők, akiknél már van ilyen rendszer, milyen szempontok alapján döntöttek. A válaszadók számára a három legfontosabb tulajdonság az a könnyű kezelhetőség (81,7 százalék), a hozzáférhetőség (74,2 százalék) és a kereshetőség volt. De a döntéshozatalnál nemcsak ezek, hanem az archiváló rendszert biztosító cég piaci helyzete – leginkább a pénzügyi stabilitása -, illetve az általuk kínált garancia is jelentős tényező volt. Döntő fontosságúnak bizonyult ezen felül, hogy a rendszer biztosítsa a saját felügyeletet az archiválásnál, illetve az archívum összekapcsolása saját ERP (Enterprise Resource Planning – vállalati erőforrás-tervező) rendszerrel.

A kérdőív arra is kitért, hogy a megkérdezett cégek melyik megoldást preferálják, a felhő alapú, vagy a céghez helyben telepített rendszert. Itt a vártnál szorosabb lett az eredmény: a válaszadók 57 százaléka megbízik a felhőalapú szolgáltatásban, 43 százalékuk azonban a lokális rendszert tartotta a cég igényeihez inkább megfelelőnek.

De a koronavírus-járvány home office-os időszaka után már nemcsak a digitális archiválás, hanem az elektronikus adatcsere (Electronic Data Interchange – EDI) is egyre fontosabb egy hatékony cég működésében. Ezek a rendszerek alkalmasak az egymástól különálló, de együttműködő szervezetek – egy vállalat esetén például a partnerek vagy az ügyfelek – üzleti dokumentumainak (szerződések, számlák) elektronikus kezelésére, majd azok archiválására is. A vállalati kommunikáció leegyszerűsödik, a digitálisan archivált dokumentumok nemhogy nem vesznek el, de kereshetőek is lesznek, amivel nemcsak hatékonyabbá válnak a cég belső munkafolyamatai, hanem fenntarthatóbbá is válik a napi működés.

A témával kapcsolatos ebook az EDITEL oldaláról letölthető.

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss