Okoseszközök

Na erre a mobilra biztosan nem kell vigyázni

cat s53

A mobilgyártók már régóta felfedezték, hogy van egy olyan széles vásárlói réteg, amely egy okostelefontól azt várja, hogy az minden körülmények között működőképes maradjon.

Tehát hogy esőben, tomboló hóviharban, sárban is lehessen használni, ne menjen tönkre attól, ha vízbe pottyan, ha leesik a földre, és akkor se legyen gond, ha egy napon keresztül nem jut hálózati áramforrás közelébe.

Ők azok, akik jellemzően terepen dolgoznak, tevékenykednek, tehát például katonák, rendőrök, építőmunkások, mérnökök, karbantartók, hegyimentők, hegymászók, vagy csak szeretnek meredek helyeken kirándulni. Az ő igényeik kielégítése érdekében hozták létre a munkamobilokat vagy más néven strapamobilokat. Közöttük az egyik legnagyobb névnek számít a brit székhelyű Cat, amely cég a közelmúltban egy új termékkel lépett színre.

Ez a Cat S53, amely a vállalat állítása szerint előrelépést jelent számos téren az elődökhöz képest, mi pedig megnéztük, hogy mindebből mi igaz. 

Katonai keménység

Az már első pillantásra, azonnal látszik, hogy ez esetben nem egy szuperszexi, ultramenő dizájntelefonról van szó. A Cat S53 ugyanis a megszokottnál lényegesen drabálisabb, a vastagsága például másfél centi, ami duplája a jelenlegi legvékonyabb riválisainak. A súlya pedig 310 gramm, úgy, hogy a mai átlag 180-200 gramm körül alakul. De ez persze nem véletlen, hiszen arra találták ki, hogy ellenálljon a külső behatásoknak, ezért speciális burkolattal látták el. Megkapta az IP69 és Mil-Spec 810H minősítéseket, ami azt bizonyítja, hogy átment az amerikai hadsereg által kidolgozott speciális teszteken. Ez pedig azt jelenti, hogy túléli, ha betonra vagy acéllemezre ejtik majdnem két méter magasról, víz alatt is használható, a por, a sós köd, a pára, a hőség és a fagy sem árthat neki. 

Mi is számos különféle módon megkínoztuk, és semmi bántódása nem esett. Amibe egy átlagos telefon már rég belehalt, az a Cat S53-nak meg sem kottyant. Egy szabványos USB-C porton keresztül tölthető, amelyet azonban egy zárható ajtó mögé dugtak. Az pedig kifejezetten tetszett, hogy az orrára építettek egy nagy teljesítményű LED-et, így akár hagyományos elemlámpaként is bevethető. Itt kell megemlíteni azt is, hogy az átlagosnál lényegesen nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelték fel. Az 5500 mAh-s telep által produkált üzemidő így kiemelkedő, és ennek köszönhetően a mobil a használattól függően 17-19 órán keresztül kibírja töltés nélkül. 

Visszafogott képernyő és teljesítmény

A mai trendekkel szembemenve a Cat továbbra sem hajlandó OLED-képernyőt alkalmazni, helyette maradtak az elavultabb, kevésbé jó képminőséget produkáló LED LCD technológiánál. Lehet, hogy ennek hátterében az áll, hogy ez az eljárás jobban tolerálja a külső behatásokat, tehát például a hőingadozást. Mindenesetre az tény, hogy emiatt a színek nem annyira átütőek, magukkal ragadóak. Ráadásul a felbontás messze van a kiválótól, hiszen a 6,5 colos képernyő 720 x 1600 képpont megjelenítésére képes, ami 270 ppi pixelsűrűséget jelent, ez pedig ma már minden, csak nem jó eredmény. Azt nem mondanánk, hogy pixeles a kép, de az tény, hogy lehetne tömörebb, élesebb a képi világ. A mozgásmegjelenítés során hibákat nem tapasztaltunk, de a képfrissítési ráta 60 Hz, ami miatt a lapozás, görgetés nem annyira sima, mint azoknál a modelleknél, amelyek már 120 Hz-et tudnak. Tehát a kép minőség terén messze van az első vonaltól, de tény, hogy ez minden mai, hasonló jellegű munkatelefonról elmondható. Mint ahogyan az is, hogy messze nem számítanak erős telefonoknak.

A Cat S53 sem lóg ki a sorból, hiszen egy viszonylag régi, elavult Snapdragon 480 processzor került bele, 6 GB RAM társaságában. Ez arra elég, hogy a weboldalakat, chat és levelező alkalmazásokat, navigációs appokat gond nélkül betöltse, de a legjobb 3D-grafikás játékokhoz vagy ultranagy felbontású médiaállományokhoz bizony kevés.

ITT VISZONT MUSZÁJ KIEMELNI AZT IS, HOGY A TERMÉK RENDELKEZIK JÓ NÉHÁNY ELŐRE, GYÁRILAG TELEPÍTETT FONTOS MUNKASZOFTVERREL.

Ezek között megtalálhatóak a navigációs, átváltásra szolgáló, szerszám kiválasztását segítő vagy különféle analitikai applikációk is. Ez nagyon szimpatikus húzás a gyártótól, hiszen itt olyan programok is megtalálhatóak, amelyekre egyébként lehet, hogy nem is nagyon gondolna az ember. 

Kamerák és vélemény

A 48 megapixeles, f/1.8 rekeszértékű elsődleges kamerája papíron jónak tűnik, azonban amikor kipróbáltuk, akkor csalódást okozott. A színek még ideális körülmények mellett sem kifejezetten szépek, a kevés fényt pedig nagyon rosszul tolerálja, mert ilyenkor kicsit zajos, elmosódott lehet a végeredmény. De hát be kell látni, hogy ezt az eszközt nem az instagrammereknek szánták, a munkavégzéshez, például a plomba vagy egy jármű lefotózásához ez is bőven elég lehet. Ellátták még egy 2 megapixeles makró kamerával is, azonban ez teljesen felesleges volt, hiszen ezzel a kamerával még tökéletes fényviszonyok mellett is sokszor borzasztó fotók születnek.

A 195 000 FORINTOS ÁRA MEGFELELŐNEK TŰNIK ÉRTE, TÚLÁRAZOTTNAK NEM MONDANÁNK, DE AZT SEM, HOGY ENNYIÉRT ISTENI VÉTEL LENNE.

A Cat S53-nak megvannak a maga hibái, de tény, hogy arra, amire kitalálták, szerintünk tökéletesen alkalmas.

Forrás: ORIGO

Egészség

Vakoknak készült kijelző nyerte a Life’s Good Award fődíját

good award

A négy döntős csapathoz neves fenntarthatósági szakértők és vállalatvezetők csatlakoztak a Life’s Good Award dél-koreai konferenciáján.

Az LG Electronics (LG) a Life’s Good díjjal olyan globális innovátorokat támogat, amelyek vállalják, hogy segítenek jobb életkörülményeket teremteni mindenki számára. A verseny fődíját a dél-koreai Dot Inc. kapta.

Miután a csapatok bemutatták a megoldásaikat, szakmai zsűri rangsorolta azokat. A verseny döntőjét január 16-án, a Life’s Good Award konferencián tartották Dél-Koreában, a szöuli LG Scienceparkban.

A díj az LG fenntarthatósági vízióját szimbolizálja és testesíti meg, amely a “Better Life for All” (Jobb életet mindenkinek) elnevezéssel a bolygó és az emberek minél élhetőbb jövőjének elősegítésére irányul. A vállalat célja, hogy ötleteket gyűjtsön a környezeti fenntarthatóság és a hozzáférhetőség területén, amelyek fő fókuszpontjai a vállalat hosszú távú, Better Life Plan 2030 kezdeményezésének. A négy győztes megoldásai kiválóan szemléltetik a jótékony célra használt technológiában rejlő potenciált, ill. a társadalomra gyakorolt pozitív hatását.

A négy győztes csapat közül a fődíjat a dél-koreai Dot Inc. nyerte, így 700 000 dollár díjazásban részesült. Az izraeli SOLUTUM arany fokozatú elismerést ért el (ezzel 200 000 dollár díjazás jár), a dél-koreai Day1Lab 100 000 dollárral járó ezüst fokozatú díjat érdemelt ki, az amerikai NONA Technologies bronz díja pedig 50 000 dollár pénzjutalmat jelentett.

A Life’s Good Award győztes megoldásai

  • Dot Inc.: a cég látássérültek részére fejlesztett ki egy információs segédeszközt, amely 2400, Braille-írásjegyeket formázó, fel-le mozgó tüskéből vagy pontból áll. Az újszerű eszköz képeket, térképeket és más, csatlakoztatott eszközökről, például számítógépekről és mobiltelefonokról érkező különféle digitális információkat alakít át és jelenít meg egy olyan kijelzőn, amelyet a látássérült felhasználók használhatnak.
  • SOLUTUM: a vállalat olyan újfajta műanyagot fejlesztett ki, amely környezeti hőmérsékleten képes vízben oldódni, majd biológiailag lebomlani úgy, hogy nem hagy maga után mikroműanyag- vagy toxinmaradványokat.
  • Day1Lab: a cég egy szerves polimer műanyagot alkotott meg, amely édesvízben kb. két hét után, a talajban pedig mintegy két hónap után teljesen lebomlik biológiailag.
  • NONA Technologies: a vállalat ionkoncentrációs polarizációt (ICP) felhasználó sótalanítási megoldást fejlesztett ki a vírusok, baktériumok, só és darabos szennyezőanyagok vízből történő eltávolítására.

A négy döntős csapat mellett a Life’s Good Award konferencián jelen voltak az LG Life’s Good bizottságának tagjai is, akik a verseny zsűrijét alkották. A bizottság tagjai a vállalat vezetőiből és a felelős vállalatirányítás elismert szakértőiből álltak: Alex Edmans, a London Business School professzora, Christopher Marquis, a Cambridge Judge Business School professzora és Hyun S. Shin, a Hanyang Business School professzora, valamint a Hanyang University Collective Impact Center igazgatója.

Folytatni fogjuk a látássérülteket segítő megoldások fejlesztését, és az LG támogatásának köszönhetően pedig ezeket az eddiginél nagyobb volumenben és rövidebb idő alatt tudjuk majd megvalósítani”

— mondta Ahrum Choi, a fődíjas Dot Inc. munkatársa.

Nagyon hálásak vagyunk ezért az élményért és alig várjuk a további együttműködést az LG-vel.”

A jövőben is együttműködünk innovátorokkal, akik hasonlóan gondolkoznak globális problémákról, és közös úton haladunk előre a mindenki számára fenntartható jövő létrehozásának érdekében, a vállalat Life’s Good vízióját követve”

— mondta Lee Sam-soo, az LG Electronics stratégiai igazgatója.

Az LG fenntarthatósági aktivitásairól szóló legfrissebb hírekért látogasson el az LG Newsroom oldalára.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Az LG legújabb gaming monitora lett a 2023-as LEC hivatalos kijelzője

lec

A 360 Hz-es képfrissítési frekvenciával és NVIDIA Reflex technológiával érkező 25GR75FG modell januárban debütál egy jelentős e-sport-eseményen.

Az LG Electronics (LG) legújabb UltraGear™ gaming monitora, a 25GR75FG lett a 2023-as League of Legends EMEA Championship (LEC) hivatalos kijelzője. Az új készülék az LEC-szezon kezdetén debütál, ahol a régió legjobb csapatainak játékosai játszanak majd rajta a bajnoki címért. Az LG az UltraGear márka révén továbbra is szoros partnere a világ egyik legnépszerűbb e-sport-ligájának, és elkötelezett a sportág nemzetközi fejlődésének elősegítése mellett.

A kifejezetten kompetitív játékokhoz tervezett LG UltraGear gaming monitor kiemelkedő képminőséget és sebességet biztosít a 24,5 hüvelykes Full-HD (1920×1080) IPS kijelzőnek köszönhetően, amely 360 Hz-es frissítési frekvenciával és 1 milliszekundumos Gray-to-Gray (GTG) válaszidővel rendelkezik. A kijelző NVIDIA G-SYNC integrációt kapott, amely minimalizálja a képszakadást (screen tearing) játék közben. Emellett pedig az NVIDIA Reflex technológia csökkenti a bemeneti késleltetést a kattintások kijelzésénél a képernyőn zajló akció pontosabb irányítása érdekében. A VESA Display HDR™ 400 tanúsítvánnyal ellátott 25GR75FG világos, tiszta képet biztosít, a három oldalon szegély nélküli képernyőkialakítás révén pedig a gamerek még inkább elmerülhetnek a játékélményben.

Az LEC-vel való folyamatos partnerség révén az LG 2022 óta biztosítja a profi ligának a világszínvonalú UltraGear monitorokat. A 25GR75FG modellt a liga a 2023-as szezonban használja, amelyet idén teljesen új formában, Európa, Törökország, a Független Államok Közössége, valamint a Közel-Kelet és Észak-Afrika régióinak bevonásával rendeznek — e térségek közös elnevezésének rövidítése az EMEA. Az e-sportra optimalizált 25GR75FG-t a LEC játékosok visszajelzései alapján fejlesztették tovább elődjéhez képest. Az új UltraGear modell kialakítása, funkciói és képességei ideális választássá teszik nemcsak a profi játékosok, de bárki számára, aki szereti a kompetitív játékot.

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a közelgő 2023-as LEC szezonban folytatódik a partnerségünk az LG-vel” — mondta Eva Suarez, a Riot Games EMEA régióért felelős vezetője. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lehető legjobb játékélményt nyújtsuk versenyzőinknek, az új LG UltraGear monitor pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a legprofibb League of Legends játékosok verseny közben is kiemelkedő képminőséget kapjanak a küzdelemhez.”

„Az LG izgatottan várja a 25GR75FG bemutatkozását a közelgő 2023-as LEC versenyén” — mondta Seo Young-jae, az LG üzleti megoldások divíziójának IT termékekért felelős vezetője. A professzionális e-sportolók igényeire szabott, kiemelkedő felszereltségű kijelző az akciók középpontjában lesz, amikor az EMEA-régió legjobb csapatai feszülnek egymásnak. Az LG UltraGear továbbra is támogatni fogja az LEC-t, és világszerte segíti az e-sport növekedését.”

Bővebb információ a 2023-as LEC versenyről az LG UltraGear (@UltraGearGaming) és a liga (@LEC) Twitter oldalán található.

Specifikáció

LG UltraGear Gaming Monitor

(25GR75FG)

KijelzőtípusIPS
Kijelzőméret24,5 hüvelyk
FelbontásFHD (1920×1080)
SzínskálasRGB 97%
Képfrissítés360Hz
Válaszidő1ms GTG
HDRVESA DisplayHDR™ 400
CsatlakozókHDMI 2.0 x2

DisplayPort1.4 x1

USB 3.0 x1 Upstream, x2 Downstream

H/P out

Adaptive SyncNVIDIA® G-SYNC Reflex móddal
ÁllványDőlés: -5º és +15º között (manuális)

Magasság: 110 mm (manuális)

Forgatás: ±30º

Pivot: Igen (az óramutató járásával megegyező irányban)

Falra szerelhető (100×100 mm)


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Idén sem maradunk olcsó iPhone klón nélkül

iphone
LeEco S1 Pro FORRÁS: WEIBO

Olyan, mintha egy olcsó iPhone 14 Pro-másolat lenne a LeEco S1 Pro. Érdemes vigyázni vásárláskor, mit veszünk meg.

Egy komoly kereskedőnél biztosan eredeti készüléket kapunk, de aki esetleg más forrásból vagy használtan keres iPhone-t, annak mindig is érdemes volt óvatosnak lennie. Most például itt van egy újabb klón, nem is név nélküli.

A LeEco S1 Pro egy középkategóriás kínai mobil, de egy az egyben az iPhone 14 Pro másolatának néz ki. Még a Dynamic Island is feltűnik rajta. Persze csak látványban hasonló a két mobil, ebbe igen gyenge hardver került, a kijelző és a chip is elavult. A 8 GB RAM-ra, 128 GB tárhelyre, 5000 mAh-s akkura nem lehet panasz, de minden másra talán igen.

Ráadásul GMS helyett a Huawei szolgáltatásaira épít a mobil, így Google-támogatás sincs. Értelemszerűen nem Európának szánták a készüléket, de előfordulhat, hogy valaki behoz pár darabot, és megpróbál trükközni vele az eladáskor – érdemes figyelni.

Forrás: ORIGO


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss