Szórakozás

Nem csak az internet sebességén múlik, hogy akadozik-e a Netflix

internet

A mindennapi életünk egyre több részében van szerepe a streamingnek, ugyanakkor csak kevesen tudják, hogyan működik a technológia, ahogy az sem egyértelmű mindenki számára, hogy a zavartalan filmezés nemcsak azon múlik, hogy elég gyors-e a netkapcsolatunk.

Hatalmas közhely, de ettől még igaz: az internet alapjaiban és szinte minden téren megváltoztatta az életünket. Nemcsak azt, hogy milyen módon kommunikálunk a szeretteinkkel és barátainkkal, hogyan dolgozunk, de behozta az életünkbe a közösségi médiát, és teljesen felforgatta a tartalomfogyasztási szokásainkat, legyen szó akár a hírek olvasásáról vagy a puszta szórakozásról.

A folyamatosan elérhető és egyre gyorsabb netkapcsolat bő negyed évszázad alatt szinte teljesen eltüntette a videotékákat, ahonnan két évtizede még kazettán és DVD-n kölcsönöztük a filmeket, és mindenki megtanulta, hogy nem kell halálfejes lobogó a kalózkodáshoz. Manapság már ott tartunk, hogy kábeltévé helyett inkább a különböző streaming szolgáltatásokra fizetünk elő, és már nem arról beszélgetünk, hogy előző este mit láttunk valamelyik csatornán, helyette azt meséljük, milyen újdonságokat indítottunk el a Netflixen vagy éppen az HBO GO-n.

Hogy mennyire nélkülözhetetlenné vált az internet, jól mutatja az is, hogy a streamelés az elmúlt években milyen meghatározó és megkerülhetetlen technológiává vált az életünkben. Napi szinten jelen van a munkában, mikor a különböző szoftverek (Zoom, Skype, Microsoft Teams stb.) segítségével online megbeszéléseken veszünk részt. A pandémia miatt sokak számára az oktatás szerves részévé vált, a hagyományos tévézés vagy mozizás helyett egyre többször ilyen formában nézzük a legújabb filmeket és sorozatokat, de ide tartoznak a YouTube-on és a Facebookon megtekintett videók, és a Twitch-en követett élő közvetítések is.

“Maga a videófogyasztás a legjelentősebb része a netforgalomnak, simán 70 százalék”

– mondta Major Gábor, a Vodafone Fixed Access Engineering and Delivery Unit Manager munkatársa, aki azt is elárulta, hogy a világjárvány jelentősen megváltoztatta a felhasználási szokásokat.

„Két egyértelműen azonosítható dolgot figyeltünk meg: az egyik, hogy a tipikus napon belüli eloszlás, ami eddig úgy nézett ki, hogy a munkaidő vége után, 6-7 óra felé megindult a forgalom és egészen este 9-10-ig tartott a csúcsidő, az teljesen elmosódott, már napközben is látható volt sokkal nagyobb forgalom. A másik, hogy a felhasználásnak a kétirányúsága is jelentősen megnőtt, a munkahelyi videokonferenciáknak és az online oktatásnak köszönhetően a felfelé töltés is megindult.”

Viszont hiába teszi ki a videós tartalom a netforgalom jelentős részét, ez koránt sem jelenti azt, hogy a technológiának óriási igényei lennének. Chroncsik János, a Vodafone TV szolgáltatásának szakértője például elmondta, hogy egy megfelelő kódolású, Full HD minőségű film zavartalan streameléséhez 6 Mb/s letöltési sebesség szükséges, és 4K esetén sincs szükség többre 15 Mb/s-nál. Persze az nem árt, ha ennél jóval gyorsabb a kapcsolatunk, hiszen mikor leülünk filmezni, az koránt sem jelenti azt, hogy csupán ennyi adatforgalmat generálunk: minél nagyobb a család, és minél több eszköz csatlakozik az otthoni hálózatra, annál jobban kell figyelni arra, hogy a netünk ki tudja szolgálni az igényeinket.

A streameléssel kapcsolatban érdemes tudni azt is, hogy nem úgy működik, mint amikor egyben letöltünk egy filmet vagy sorozat epizódját. Egyrészt azonnal elindítható a választott tartalom, másrészt a lejátszás során folyamatos a töltés a készülékünkre, ráadásul olyan minőségben, ahogy azt a netünk sebessége éppen lehetővé teszi.

“Azt kell megérteni a streaming esetében, hogy a videó apró darabokra szabdalva jut el a nézőhöz.”

– magyarázta Chroncsik János.

„Attól függően, hogy ki milyen protokollt használ, 2-10 másodperces darabokról beszélünk. Ahhoz, hogy elinduljon egy videó lejátszása, arra van szükség, hogy a lejátszó szoftverünk letöltsön 2-5 ilyen darabkát. Ezzel két dolog történik: egyrészt a szoftver feltölt magának egy ideiglenes buffert, amivel ki tudja szolgálni magát videótartalommal, másrészt elvégez egy mérést, hogy a hálózatunkon milyen sebességgel képes letölteni adatot. Fontos adalék, hogy minden streaming szolgáltatónál több féle videóminőség érhető el egyszerre: az első letöltések jellemzően közepes minőségűek, így kevesebb adatból állnak. Ennek hála gyorsabban letöltődnek, így szinte azonnal elindul a videólejátszás. Amikor ez megtörténik, és megvan a mérés, hogy milyen a letöltés sebessége, akkor elkezdődik a felfelé skálázás. Egyre jobb lesz a képminőség, és bár tovább tart a letöltés, a lejátszás már működik. Igazából későbbi képsorozatokat játszunk le a kijelzőn, mint amit éppen letöltünk, van benne pár másodperces késleltetés.”

Ennek a technológiának köszönhető, hogy amikor streamelve elindítunk egy filmet, akkor az első pár másodperc alacsonyabb felbontású, majd egy rövid idő után elérjük a választott felbontást.

Ha minden jól megy, akkor a vége feliratig semmi nem változik, de ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a netsebesség csökkenése ne akassza meg a lejátszás folyamatát: ahelyett, hogy megállna a film vagy sorozat, a rendszer inkább visszavált a kisebb letöltési sebességet igénylő alacsonyabb felbontásra – mi pedig ebből annyit érzékelünk, hogy pár másodpercre életlenebbé válik a kép.

Bár egy 4K-s film streameléséhez tényleg elég lehet 15 Mb/s sebesség, abban mindkét szakértő egyetértett, hogy egy négyfős család (és az eszközeik) netigényeinek zavartalan kiszolgálásához érdemes egy 500 megabites előfizetést választani. Ez képes párhuzamosan kiszolgálni több telefont, laptopot, okosizzót, okostévét és egyéb kütyüket, továbbá arra is elég lesz, hogy kiszolgálja a jövőbeni igényeket: egy ilyen nettel akár már a 8K felbontás streamelése is zavartalan lehet, ha a szolgáltatók elkezdenek ilyen minőséget kínálni az előfizetőiknek.

Chroncsik János emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a zavartalan filmezéshez nem elég a gyors net. Fontos, hogy olyan eszköz biztosítsa a vezeték nélküli hálózatunkat, ami képes megbirkózni az egyre több csatlakoztatott eszközzel. Major Gábor kiemelte, hogy a Vodafone mindig az előfizetés sebességének megfelelő végberendezést biztosít az ügyfeleinek, tehát minél gyorsabb a csomag, annál fejlettebb a kábelmodem, de ettől függetlenül is figyelni kell arra, hogy az eszköz a megfelelő helyre kerüljön. Ne a lakás legtávolabbi és legeldugottabb sarkába, ne egy szekrénybe, hanem egy központi helyre, ahonnan zavartalanul ki tudja szolgálni az összes eszközünket.

Ha pedig valaki úgy dönt, hogy egy saját routert köt a szolgáltató által biztosított eszközre, akkor érdemes figyelni arra, hogy a választott kütyü képes legyen kiszolgálni az igényeinket. Egy évekkel ezelőtt vásárolt olcsóbb router például nem feltétlenül képes kezelni az egyre szaporodó, wifire kapcsolt kütyüt, aminek bizony könnyen lehet olyan eredménye, hogy a megfelelő netsebesség ellenére sem tudjuk zavartalanul végignézni a kedvenc sorozatunk legújabb epizódját.

Forrás: 24.hu

Szórakozás

Saját vidámparkot tervez az Ubisoft

ubisoft

Franciaországban nyílhat meg az első szórakoztató-központja.

Nem volt kegyes az elmúlt közel két év a vidámparkokkal, a koronavírus-járvány miatt az idő jókora részében világszerte kénytelenek voltak zárva tartani. Ettől függetlenül a világ rendjének körülbelüli helyreállását követően minden bizonnyal továbbra is lesz irántuk érdeklődés, így a Nintendo után most az Ubisoft is szeretne beszállni az iparba, meglévő létesítményekben Ubisoft Entertainment Center néven saját részeket hozna létre.

A vállalat sajtóközleménybe alapján a Storyland Studios vállalattal működik együtt a jelentős méretű vidámparki részek megtervezésében, a jelenlegi tervek szerint az első Ubisoft Entertainment Center a franciaországi Studios Occitanie Méditerranée vidámparkban nyílhat meg, magával a létesítménnyel együtt 2025-ben.

A sejthetőnek megfelelően az Ubisoft a saját videójátékos márkái és karakterei köré kívánja építeni az élményeket, azonban jelen pillanatban valószínűleg a vállalat illetékesei sem tudják, hogy pontosan mit és hogyan szeretnének, szerencsére bőven van idejük kitalálni a részleteket.

Forrás: ORIGO

Tovább

Szórakozás

Rengetegen játszanak a Forza Horizon 5-tel

forza

November 9-én érkezett meg a Forza Horizon 5, mely a Microsoft legalább olyan fontos zászlóshajója, mint egy új Halo vagy a Gears of War videójáték.

Az Forza Horizon 5 jóval a megjelenése előtt brutális érdeklődésnek örvendhetett. Több mint egymillió gamer a Premium kiadást vásárolta meg, ők már november 5-től tövig nyomhatták a gázpedált a festői Mexikóban.

Az autós játékszéria a koronavírus-járvány és az Xbox Series X/S kiadása miatt 2018 óta nem jelentkezett új résszel. Talán ennek is köszönhető a siker, hogy a játékosokat kiéheztették, de megérte várakozni: a térkép, amelyen körberoboghatunk, még sosem volt ennyire óriási, a grafika letisztultabb lett, az új generációs konzolok erejének köszönhetően pedig a Forza Horizon 5 tényleg úgy fut, mint kés a vajban. Az alapvető játékelemek, mint – mondjuk – a „barn find” küldetések sem maradtak ki a Forza Horizon 5-ből. De miért is változtatnának olyanon, ami már bevált?

Az Xbox márka vezetője, Phil Spencer jelentette be a Twitteren, hogy a vártnál is jobban bevált az a húzás, miszerint már a megjelenés napján elérhetővé vált a Forza Horizon 5 az Xbox Game Pass-előfizetőknek is. Ők – amennyiben az Ultimate-et választják – alig több mint 4000 Ft-ért válogathatnak a Netflixhez hasonlóan egy több mint 100 játékból álló könyvtárból, ezek közt a címek közt pedig az újdonságok mellett megtalálhatóak régebbi, Xbox 360-ra kiadott alkotások is.

Forrás: Index

Tovább

Szórakozás

A Da Vinci Kids app a Vodafone TV-n

da vinci

Online eseményen népszerűsítik a szolgáltató kínálatában egyedülálló tartalmat.

A Da Vinci Kids, a szórakoztató oktatási app a Vodafone Magyarország kínálatában is elérhető. A bevezetés apropóján a Da Vinci interaktív online eseménnyel jelentkezik a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen, ahol regisztrált résztvevők a Tudomány világnapja alkalmából magyar tudósok találmányaival ismerkedhetnek. A Da Vinci Kids az első gyermekeknek szóló és ismeretterjesztő alkalmazás a Vodafone kínálatában.

A Da Vinci Kids applikáció játékos, ismeretterjesztő, személyre szabható alkalmazás kisiskolás gyerekek számára, mely novembertől a Vodafone kínálatában, a Vodafone médiaboxon is elérhető, ahol ez az első, gyermekeknek szóló oktatási tartalom.

Az okosalkalmazás tartalmai november 12-én Tudóspalánták éjszakája elnevezésű online eseményen mutatkoznak be, ahol a legjobb tartalmakat híres magyar tudósok találmányaihoz kapcsolva mutatják be. A program során a szervezők megmutatják, hogy a tudósok élete is bővelkedik kalandokban. A Tudomány világnapja alkalmából virtuális látogatást lehet tenni magyar feltalálók izgalmas kísérleteibe úgy, hogy a tudományos háttér mellett az ember is bemutatkozik. A csatorna és az app legjobb, otthon is elvégezhető kísérleteit is élőben láthatják és lekövethetik a gyerekek. A programot a Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusai, a Da Vinci Kids pedagógus szakértői és a Kismesterek kézműves csapat állította össze. Az esemény térítésmentes, de regisztrációköteles. A Vodafone kommunikációs partnerségével megvalósuló esemény példátlan lehetőség a kis tudóspalánták számára, ahová a technikai lehetőségek engedte maximumot, 1000 bejelentkezőt várnak.

Az app a Vodafone TV HD Plus vagy TV HD Max csomagokban elérhető. Az alkalmazás használatához nincs szükség külön regisztrációra, az a Vodafone TV Mediabox 260-as csatorna helyéről indítható.

Az eseményre itt lehet jelentkezni: https://www.facebook.com/events/598395171291642

www.davincikids.tv
https://www.facebook.com/DaVinciKidsMagyarorszag

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss