Tippek

Hamarosan új gomb a TikTok-on, mindenképp nyomj rá!

tiktok
Kép: Leet.hu

A TikTok a Snapchatből ismert Minihez hasonló funkcióval vértezi fel a platformját. A Jump hamarosan mindenki számára elérhető lesz.

Egyelőre csak teszteli, hamarosan azonban minden felhasználó számára bevezetheti a TikTok a legújabb fejlesztést. A Jump névre keresztelt újdonság lényege, hogy a videókba minialkalmazásokat ágyazhatunk majd be. Hasonlót találni a Snapchatben is, a Minit.

A cég bejelentése szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki például egy főzős videót készít, akkor a jövőben beágyazhat majd egy hivatkozást ahhoz a recepthez, ami mondjuk a Whisk nevű alkalmazásban található. Ha valaki rányom erre a hivatkozásra, akkor az adott recept az appal együtt a TikTokon belül nyílik meg, így el sem kell hagyni az alkalmazást ahhoz, hogy megnézzük, mik a hozzávalók.

Alkotói oldalról meglehetősen egyszerűnek tűnik a folyamat, elég csupán néhány beállításra rábökni ahhoz, hogy a beágyazott alkalmazás megjelenjen a videóban.

A TikTok újdonságával már eddig is találkozhattak a felhasználók, az elmúlt hónapokban ugyanis nyilvánosan tesztelte azt a cég. A fejlesztésen és a béta-változat tesztelésén több szolgáltatással is együtt dolgoztak, többek között a Whiskkel és a Wikipédiával is. A TikTok szerint a kör hamarosan bővül, a fejlesztők pedig lehetőséget kapnak rá, hogy a videós apphoz igazítsák a saját munkájukat. A The Verge-nek ugyanakkor a TikTok képviselője elmondta, a beküldött fejlesztéseket megszűrik majd az alapján, hogy az mennyire lenne hasznos a nézők számára.

A fejlesztés üzleti szempontból akkor lesz majd igazán hasznos, ha megjelennek a platformon a bevásárást lehetővé tévő alkalmazások is. Ennek köszönhetően akkor sem kell majd elhagyni a platformot, ha egy videóban látott terméket meg akar venni valaki.

Forrás: HVG

Tippek

Ha ellenőriznénk mobilhasználatunkat, akár tízezreket is spórolhatnánk

billkiller

A júniusi indulás óta eddig összesen 100 millió forintnyi megtakarítást javasolt ügyfeleinek a még ingyenesen elérhető BillKiller alkalmazás

A magyarok kevesebb mint harmada ellenőrzi legalább havi rendszerességgel mobilhasználatát, minden ötödik megkérdezett pedig csak akkor foglalkozik vele, amikor túl magas a telefonszámla, illetve az egyenlege vagy az adatkerete kimerült – derült ki a mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából. A magyarok mobilhasználati tudatosságát vizsgáló kutatás arra is rávilágított, hogy 25 százalék még csak nem is tudja, hogy hol találja meg a kimenő és bejövő hívásokkal, az SMS-ekkel és az internethasználattal kapcsolatos adatokat a telefonjában. Pedig egy kis tudatossággal jelentős összeget spórolhatnánk meg. Az első 1 823 BillKiller ügyfélnek átlagosan évi 55 036 forint megtakarítást kalkulált az applikáció.

A magyarok 21 százaléka havonta többször, míg 9 százalékuk a havi számla beérkezésekor ellenőrzi a mobilhasználatát; 20 százalékuk pedig csak akkor foglalkozik vele, amikor a költségek túl magasak vagy a szolgáltatás nem elérhető – derült ki a BillKiller megbízásából a Pulzus kutatócég által végzett friss reprezentatív felmérésből. Emellett 19 százalék vallotta azt, hogy a számlán szereplő összegtől függetlenül egyáltalán nem foglalkozik a mobilhasználattal, a fennmaradó 28 százalék számára pedig a korlátlan mobilhasználat miatt ez nem releváns.

„A számok alapján jól látszik, hogy van még hova fejlődnünk, ha fogyasztói tudatosságról van szó. Motiváció után sem kell sokáig kutakodnunk: az applikációnk elindulása óta több mint 1800 ügyfelünknek összesen nem kevesebb mint 100 millió forint megtakarítást kalkulált ingyenesen az algoritmusunk, ami ügyfelenként átlagosan évi 55 ezer forintot jelent”

– jegyezte meg a kutatási eredmények kapcsán Sallai Ákos, a BillKiller Kft. alapító-tulajdonosa.

Hozzátette: a fogyasztói tudatosság kérdését érdemes a telekommunikációs szektorra jellemző árképzési és értékesítési gyakorlatokkal együtt vizsgálni; erősen kérdéses például, hogy a fogyasztók össze tudják-e hasonlítani a szolgáltatók ajánlatait, illetve egyszerűen elérhető-e számukra minden szükséges információ a tudatos fogyasztói döntéshez. Ebben szeretne támogatást nyújtani a BillKiller alkalmazása, amely – az első tizenötezer felhasználó számára ingyenesen – pár másodperc alatt az előfizetők valós telefonhasználati szokásai alapján ajánlja fel a számukra legmegfelelőbb és legolcsóbb mobilcsomagot.

A kutatás rávilágított továbbá, hogy sokan nem is tudják, hol követhetik nyomon a telefonjukban mobilhasználatukat, a hívások számát és időtartamát, az SMS-eket és a mobiladat-felhasználást; a legkevesebb információjuk erről a 60 év felettieknek és a hölgyeknek van. Ez annál is nagyobb probléma, mivel a hagyományos mobilcsomag-összehasonlító alkalmazások a BillKiller automatikus algoritmusával szemben a mobilhasználati adatok manuális megadását várja el a piacon elérhető ajánlatok összehasonlításához.

A kutatás készítői arra is kíváncsiak volt, hogy jellemzően milyen formában igyekeznek spórolni a mobiltelefonhasználók; a megkérdezettek által legnagyobb arányban (47%) preferált megoldás az, hogy internetes csevegőapplikációkkal helyettesítik a hagyományos hívásokat és SMS-eket; ez a spórolási forma egyébként leginkább a nőkre és a feltöltőkártyát használókra jellemző.

„A BillKiller létrehozásával a célunk nem más volt, mint hogy előkészítsük az átláthatóságra és fair díjszabásra alapuló árazás és értékesítés új korszakát a telekommunikációs szektorban

– mondta el Halmai Attila, a BillKiller Kft. alapító-tulajdonosa.

„Abban hiszünk, hogy a felhasználók számára elérhető kell, hogy legyen a tudatos döntéshozatalt segítő minden információ, az applikációnk ezt a célt szolgálja. Meggyőződésünk, hogy a működésünk a szolgáltatókkal szembeni bizalom erősítését is szolgálja, a transzparenciával közép- és hosszútávon minden érintett fél csak nyerhet

– tette hozzá Halmai Attila, megjegyezve, hogy az ajánlatok összehasonlítása például a biztosítási és pénzügyi termékek piacán is komoly kihívást jelent nem csak hazánkban, de egész Európában.

Ezt erősítik meg egy, az Európai Bizottság által megrendelt és az IPSOS által végzett fogyasztóiélmény-kutatás eredményei is. A 27 Európai Uniós országban végzett felmérés szerint a telekommunikációs szektor mindössze a kilencedik azoknak a szektoroknak a listáján, ahol a fogyasztók a legegyszerűbben össze tudják hasonlítani a termékeket; a 22 szektort tartalmazó rangsort a cipő- és ruházat, valamint a szállásfoglalás vezeti, míg a bankszámlák és a közüzemi szolgáltatások esetében jelenti a legnagyobb kihívást a termékösszehasonlítás. Európai szinten még sötétebb képet kapunk a telekommunikációs szektorról, ha a fogyasztói bizalmat vizsgáljuk: a mobilszolgáltatókkal szemben csupán a biztosítókkal és a pénzügyi szolgáltatókkal (hitelek, kölcsönök, hitelkártyák) alacsonyabb a bizalom, a lista élén egyébként a szabadidős szolgáltatások, az autókölcsönzés és légi utasszállítás állnak; hozzá kell tennünk, hogy Magyarországon a fogyasztók az európai átlag felett bíznak a telekommunikációs szolgáltatókban.

Tovább

Tippek

Egy rosszul megválasztott egér tönkreteheti a hétköznapjainkat

egér

Sokan nem gondolnak bele, de a számítógép használat során nem csak pusztán maga a számítógép, illetve a képernyő játszik létfontosságú szerepet, hanem a különféle beviteli eszközök is.

Emiatt a billentyűzetre és az egér fontosságára rengetegen nem is fordítanak figyelmet, pedig egy megfelelő termék kiválasztásával sokkal-sokkal komfortosabb és hatékonyabb lehet a munka, illetve szórakoztatóbb a használat. Mostani cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy segítsünk az egérvásárlásban, azaz, hogy áttekintsük, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba, mire kell figyelni egy ilyen eszköz beszerzése során.

A legfontosabb szabályok

Az első és legfontosabb szabály, hogy mindenképpen igyekezzünk élőben is kipróbálni a kinézett, megvásárlásra szánt modellt. Egyszerűen vannak olyan dolgok, amelyeket a szikár technológiai specifikációkból nem tudhatunk meg.

AZAZ, HOGY MILYEN ÉRZÉS MEGFOGNI AZ EGERET, MILYEN A TAPINTÁSA, MENNYIRE KÉNYELMES, ÉS MENNYIRE ESIK KÉZRE.

Ez utóbbira különösen érdemes odafigyelni, hiszen ha egy olyan perifériát vagyunk kénytelenek használni, amely “nem esik jól” a kéznek, terheli azt, vagy természetellenes szögbe kényszeríti az ujjakat, akár komoly ízületi problémákat is okozhat. És persze az sem mellékes, hogy előfordulhat, hogy napi 8-10 órán keresztül egérhez van láncolva az ember, tehát nem mindegy, hogy hogyan telik ez az idő. 

Emellett szintén nagyon lényeges, hogy próbáljunk mindig valahogy valamilyen egérpaddal dolgozni. Ez pár száz forintos tétel, de sokkal, sokkal pontosabbá teheti a vezérlést, egy egér életciklusára is jó hatással van, magyarul később romlik el a masina. Ráadásul a csuklót is kíméli, ami szintén nem lényegtelen szempont. 

Kialakítás

A tradicionális felépítésű modellek mellett találhatóak úgynevezett hanyattegerek is. Ezeknél egy nagy görgővel kell irányítani a kurzort, ami egyesek szerint kényelmesebb, mint a hagyományos tologatós megoldás. Viszont ez a módszer csak általános használatra, illetve irodai alkalmazások futtatása során jöhet szóba. A játékhoz nagyon lassú, a precíz tervező szoftverekhez pedig nem elég pontos. 

A hagyományos egerek között vannak jobb- és balkezesek számára szánt darabok, illetve totálisan szimmetrikusak, amelyek mindenki által egyaránt használhatóak. Ennek a vásárlás előtt érdemes alaposan utána nézni, nehogy a doboz kibontása után döbbenjen rá valaki, hogy használhatatlan terméket szerzett.

Súly és méret

Érdemes figyelmet fordítani a súlyra is, hiszen akadnak kifejezetten súlyos darabok is. Ezeket pedig egy gyengébb felhasználó, tehát például egy törékeny hölgy vagy gyerek nem tudja annyira komfortosan használni. 

A méret szintén érdekes kérdés. Az apró, miniegerek értelemszerűen nagyon jól hordozhatóak, ami ha tárgyalásra kell menni, ki ügyfélhez, vagy csak a nyaralásnál kincset érhet. Viszont az is tény, hogy ezek hosszú távon nem használhatóak normálisan. Kifejezetten komoly kényelmi kompromisszumok megkötésére késztethetik a felhasználókat, amit mindenképpen érdemes elkerülni. 

Vezeték vagy vezeték nélkül?

A vezeték nélküli egerek értelemszerűen rendelkeznek azzal az előnnyel, hogy nem kell számolni a zavaró kábellel, ami nagy szabadságot ad. Viszont cserébe jellemzően nehezebbek, drágábbak, figyelni kell az akkumulátorukra, és lassabbak.

Ez utóbbi csak millisecundomokban(ms) mérhető késleltetést jelent, viszont a játékosok számára ez is döntő lehet. Már vannak olyan megoldások, mint a Logitech-féle Lightspeed támogatású digitális rágcsálók, amelynél kiküszöbölték ezt a problémát, azonban ennek ára van, hiszen ezek a készülékek kegyetlenül drágák. 

Felbontás

Az egér felbontását DPI-ben (Dot Per Inch) adják meg, ami arról tájékoztat, hogy mennyire érzékeny és gyors egy egér. A 2000 DPI feletti értékek már jónak számítanak, ezeknél a masinákkal e téren biztosan nem lehet semmi probléma, és akár játékra is alkalmasak lehetnek. 

Programozható gombok

Ez talán apróságnak tűnik, pedig nagyon hasznos extra szolgáltatás, amely nem is jár akkora plusz költséggel. A programozható, vagy úgynevezett makró gombokhoz gyakorlatilag hozzárendelhető bármilyen feladat, ami így értelemszerűen azonnal elérhető, gyorsan és kényelmesen.

Ha valaki ilyen gombokkal ellátott egér mellett dönt, akkor azokat a vezérlő szoftverben (driver) állíthatja be. Ezt vagy egy CD lemezen adják a dobozban, de természetesen az eszköz első csatlakozásánál automatikusan telepítésre kerül, amennyiben van élő internetes kapcsolat. 

LED-ek

Már vannak olyan egerek, amelyek rendelkeznek színes LED-ekkel, aminek köszönhetően karácsonyfákat megszégyenítő villogásra képesek. Ez az esztétikán kívül egyéb hozzáadott értékkel nem bír, csak az árat dobja meg egy kicsit. 

Jó márkák

A nagyobb, ismertebb márkák termékeivel a véleményünk szerint nem lehet hibázni. Ilyenek többek közt a Logitech, az Asus, a Razer, az MSI, a Dell vagy SteelSeries.

Forrás: ORIGO

Tovább

Tippek

Nyaralás alatt különösen figyeljünk a kibertámadásokra

kaspersky

Az Apple eszközökre leginkább nyugaton vadásznak a hackerek, míg online bankolni délen a legveszélyesebb.

Egyre intenzívebb a kiberbiztonsági fenyegetés az európai országokban – derült ki az IT-biztonsági megoldásokat gyártó Kaspersky felméréséből. Az utazástervezéskor különösen a bizalmas céges adatokat kezelő vezetőknek érdemes tudni, hogy amíg Délkelet-Európában a legkockázatosabb online banki tranzakciókat végezni, addig az Apple-felhasználókra elsősorban nyugaton vadásznak leginkább a kiberbűnözők. A hazánkban is egyre gyakoribb web-alapú támadások, valamint zsarolóvírusok miatt pedig a belföldi nyaraláskor is érdemes fokozottan óvatosnak lenni.

Jelentősen megnövekedett a pandémiás időszakban a kibertámadások száma, ezért a nyári szabadságolások alatt is érdemes néhány extra óvintézkedést megtenni. A Kaspersky kutatói a 2020. május és a 2021. április közötti időszakról készített jelentésükben kiemelték, hogy az internethez csatlakoztatott számítógépek több mint 70%-ánál legalább egy rosszindulatú szoftver okozta támadást tapasztaltak, ami azt jelenti, hogy bárkire, bárhol lecsaphatnak a kiberbűnözők.

Intőjel, hogy 2020. május és a 2021. április között 115 452 157 internetes támadást blokkoltak az Európai Unióban a Kaspersky által nyújtott megoldások, valamint 2 676 988 egyedi, rosszindulatú URL-t ismert fel webes víruskereső programjuk, amely 377 685 egyedi fenyegetést blokkolt.

Ugyancsak reprezentatív például szolgálhat, hogy 79 315 felhasználó eszközén regisztráltak – a bankszámlákhoz való online hozzáférés által – pénz ellopására tervezett rosszindulatú programok okozta fertőzéseket. Ugyancsak figyelemfelkeltő adat, hogy 56 877 egyedi felhasználót zsarolóvírus, 132 656 egyedi felhasználót pedig adathalászok támadtak meg.

Délkelet-Európában a legkockázatosabb bankolni

A népszerű tengerparti úticélok esetén is körültekintőnek kell lenniük a nyaralóknak, ugyanis az online banki tranzakciókat célzó támadások (rosszindulatú szoftverek) elsősorban a balkáni, a déli, valamint a közép-kelet-európai országokat érintették. Noha a 79,315 egyedi felhasználó eszközén megkísérelt eset közül arányosan Cipruson (1,3%), Bulgáriában (1,2%), Görögországban (1,1%), Olaszországban (1,0%), Portugáliában (1,0%) és Horvátországban (0,8%) észlelték a legtöbb támadást, Németország, Lettország, Lengyelország és Románia esetében is előfordultak kifejezetten banki ügyletekre irányuló offenzív kísérletek. A nyaralás szempontjából informatív adat az is, hogy a legtöbb esetszám 2020. júniusban (10500) és decemberben (11289) történt.

Az Apple-felhasználókra a nyugati régióban vadásznak leginkább a kiberbűnözők

„Sok vezető számára a nyaralás szükséges kellékei azok a digitális eszközök, amelyeken a távollétükben is nyomon követhetik a vállalkozás működését. Ez azonban óriási kockázatokat rejt magában. Kiemelten ajánlott, hogy ez az idő legyen a pihenésé és a feltöltődésé, de ha mindenképpen muszáj rápillantani a bizalmas adatokra, célszerű azt egy olyan eszközről tenni, ami kiterjedt védelmi rendszerrel van ellátva”

mondta Tóth Árpád, a Kaspersky területi értékesítési igazgatója.

A fenyegetettségek, veszélyek fajtái földrajzilag is jelentősen eltérnek egymástól. Az Apple eszközöket és macOS operációs rendszereket használók elleni támadások például leginkább a nyugati országokban fordultak elő. Elsősorban Franciaország (15,32%), Spanyolország (13,99%), Olaszország (11,43%), Portugália (9,75%), Görögország (9,59%) és Németország (9.41%) érintett. Természetesen belföldi üdülés esetén is körültekintőnek lenni, ugyanis hazánk (8,60%) is a tíz legveszélyeztetettebb ország között van ebben a kategóriában. Minket csak Litvánia (8.14%) és Lengyelország (8,10%) és Belgium követ (7,94%).

Belföldön sem teljes a biztonság: a webes támadásokban Magyarország is a Top 10-ben az EU-ban

 A sokszor ártalmatlannak tűnő internetes böngészés közben is számtalan veszély leselkedhet a felhasználókra akkor is, ha idehaza nyaralnak. A Kaspersky által vizsgált időszakban ugyanis az Európai Unióban az internetet használó számítógépek 13,70%-án tapasztaltak legalább egy böngészőalapú, rosszindulatú program-támadást. Noha a területi megoszlást tekintve Lettország (21,11%), Görögország (18,50%), Észtország (17,52%) és Franciaország (16.81%) a legérintettebb, azonban az első tíz között találjuk Magyarországot is (13,82%).

 A zsarolóvírusok szempontjából is fontos ébernek maradnia azoknak, akik belföldi úticélt választottak, ugyanis az úgynevezett trójai zsarolóvírusok okozta támadások tekintetében szintén benne van hazánk a legveszélyeztetett európai országok középmezőnyében. Igaz, az első helyen álló Görögországhoz (0.56%) képest Magyarországon (0.29%) feleannyi esetet mutatott ki az informatikai biztonsági vállalat jelentése.

Szakértők: ezekre ügyeljen, ha nyaralás közben is figyeli céges ügyeit

A felhő- és kibervédelmi megoldásokat közvetítő Kvazar.cloud cégvezetője, Iván László 9 egyszerű lépésben foglalta össze azokat a tennivalókat, amire minden érzékeny adattal dolgozó munkatársnak érdemes figyelnie a nyaralás megkezdése előtt és utazás közben:

  • Erősítse meg online felhasználói fiókja védelmét a rendelkezésre álló legerősebb hitelesítési eszközök, biztonsági kulcsok vagy többfaktoros hitelesítés beépítésével.
  • Gondolja át a kockázatokat, mielőtt letölt egy alkalmazást! Külföldi nyaralás esetén nem célszerű feltenni mobiltelefonjára például az adott szállás applikációját.
  • Fontolja meg és korlátozza, mit, illetve kivel oszt meg online nyaralása idején!
  • Kapcsolja ki a helymeghatározást, ha nem használja!
  • Legyen óvatos a nyilvános Wi-Fi hálózatokkal!
  • Kapcsolja ki a Wi-Fi-t és a Bluetooth-t, ha nem használja őket! Ezzel elkerülheti, hogy nem kívánt felhasználók készülékéhez kapcsolódhassanak, valamint nyomon kövessék tartózkodási helyét.
  • Csak biztonságos webhelyeken vásároljon vagy végezzen banki tranzakciót!
  • Kerülje a nyilvános számítógépeken való személyes vagy céges fiókba való bejelentkezést!
  • Készítsen a nyaralás előtt biztonsági másolatot a kulcsfontosságú adatokról!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss