Tippek

Majdnem végzett egy kislánnyal az Amazon Alexa

alexa
Kép: Amazon

Elképesztő ostobaságra szólította fel az Amazon Alexa hangasszisztens.

Nemrég kiszivárgott információk alapján a felhasználók nagyon nehezen térképezik fel az Amazon Alexa hangasszisztenssel szerelt okoshangszórók extra funkcióit, oroszlánrészt csak a nyilvánvaló lehetőségeiket használják ki. Talán jobban is járnak, az Alexa internetes keresésen alapuló válaszai totális őrültségeket tartalmazhatnak, karácsony másnapján egy amerikai anyuka felhívta a figyelmet egy kiemelkedően bicskanyitogató ostobaságra az asszisztens részéről.

Kristin Livdahl beszámolója szerint a tízéves kislánya unatkozott karácsony másnapján, így egy kihívást kért az Echo okoshangszórótól. Az ilyenkor szokásos, ártalmatlan dolog helyett az Alexa azt javasolta neki, hogy dugjon be félig egy mobiltöltőt a konnektorba, majd helyezzen pénzérmét a még hozzáférhető villái közé.

Az Egyesült Államokban az általunk megszokottól eltérő konnektorok és dugók vannak használatban, a sokkal kevésbé biztonságos kialakításuk miatt a kihívást teljesítve

A KISLÁNY AKÁR HALÁLOS ÁRAMÜTÉST IS SZENVEDHETETT VOLNA.

Emellett a pénzérme villák közé való berakása rövidzárlatot okozott volna, ilyenkor kontrollálatlanul kilő az áramkörben keringő áramerősség. Ez a helyzet körülbelül annak felel meg, mintha egy több tízezer wattos eszköz lenne bedugva a konnektorba. A kismegszakító lecsapódásáig a rövidzárlat jobb esetben látványos szikrázásban, rosszabb esetben elektromos tűzben nyilvánult volna meg.

Az Amazon szóvivője szerint az illetékesek javították a hibát, az Alexa nem fog többé ilyen kihívást adni a jövőben.

Forrás: ORIGO

Tippek

Egy helyen az összes májusi adóhatáridő

adóbevallás

Számos kötelezettségük van a cégeknek május 31-ig

A magyarországi BDO adószakértői, Dr. Mucsi-Szabó Brigitta és Szollás Glória összegyűjtötték, milyen kötelezettségei vannak a hazai vállalkozásoknak május végéig. Nem túlzás, hogy adószempontból ez az egyik legintenzívebb hónap az évben.

Adjuk le a tavalyi beszámolót!

Azok a vállalkozások, amelyeknél az üzleti év megegyezik a naptári évvel, tehát január 1-től december 31-ig tart, a rákövetkező év május 31-éig kötelesek közzétenni a beszámolójukat. Ennek megfelelően a 2021-es beszámoló leadási határideje e hónap vége. Akik máshogy számolják az üzleti évet, azoknak is a zárást követő 5. hónap végéig kell ezt megtenniük. Ha valaki nem ad le beszámolót, a NAV először csak felszólítja a teljesítésre a következő 30 napban. Ha továbbra sem tesz elege ennek a kötelezettségnek, kap újabb 30 napos határidőt és mulasztási bírságot szab ki a hatóság. Ha továbbra sem kerül benyújtásra a beszámoló, az adószám törlésére kerül sor.

Iparűzési adó

Szintén 2022. május 31-e a határideje a helyi iparűzési adóbevallás benyújtásának is azon cégek esetében, akik nem választottak a naptáritól eltérő üzleti évet, hasonlóan a beszámoló beadásához. Fontos, hogy a bevallást már tavaly óta a NAV-hoz kell beadni a NAV ANYK nyomtatványkitöltő programját használva, de fizetni továbbra is a helyi önkormányzat számlájára kell.

Társasági adó

Az iparűzési adóbevalláshoz hasonlóan 2022. május 31. az éves társasági adóbevallás határideje is. Mivel negyedévente adóelőleget fizetnek a cégek, ilyenkor már csak a 2021. évre befizetett adóelőlegek és a teljes éves adófizetési kötelezettség különbözetét kell a vállalkozásoknak megfizetniük, ha az pozitív. Az érintett adózóknak bevallásukat a 2129 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a NAV-hoz.

Kisvállalati adó

A 2021. évre vonatkozó záró kisvállalati adó bevallási határideje is 2022. május 31-e. Azon adózók esetében, akiknek év közben szűnik meg adóalanyisága, a megszűnés hónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell az adóbevallást és az adófizetési kötelezettséget teljesíteni a ’KIVA nevű nyomtatványon.

Innovációs járulék

A számviteli törvény hatálya alá tartozó, belföldi székhelyű vállalkozások innovációs járulék megfizetésére kötelezettek. A kivételek körét a jogszabály részletesen taglalja; ilyen például az MNB, az MNV Zrt., a közhasznú nonprofit gazdasági társaságok, a felszámolás ill. kényszertörlés alatt állók stb. A járulék előlegének összegét negyedévente kell megfizetni társasági adóhoz hasonlóan. Az innovációs járulékbevallásra kötelezett társaságoknak május 31-ig kell benyújtaniuk a bevallásukat, illetve ha az előző év előlegein felül további kötelezettségük van, azt is május 31-ig kell megfizetniük.

A két szakértő felhívta a figyelmet, hogy mindenki körültekintően nézze át a fennálló kötelezettségeit, ugyanis ha elmarad a kötelezettségek teljesítése a NAV mulasztási bírsággal sújthatja az adózókat, de már a késedelmes fizetés is időarányos késedelmi pótlék kiszabásával  járhat.

Tovább

Tippek

Bárki hozzáférhet: nyílt forráskódú lett a legendás filmkészítő

nyílt

Egy felhasználó megkérte a Microsoftot, hogy tegye már elérhetővé (nyílt forráskódúvá) egykori legendás filmkészítőjét. Redmondban meghallgatták a kérést.

1995-ben igazi szenzációnak számított a Microsoft 3D Movie Maker (3DMM) programja, amely lehetővé tette, hogy 3D-s objektumokat használva készítsenek filmeket. Mindez ugyanabban az évben volt, amikor – írja az ArsTechnica – az eredeti Toy Story bebizonyította, hogy teljes hosszúságú film készíthető 3D számítógépes animációval, így igazán nagy dolog volt, hogy olyan szoftvert lehetett telepíteni az otthoni számítógépre, amelyik ugyan durva, de kreatív 3D animációs filmeket tudott készíteni másodpercenként 6-8 képkocka sebességgel.

A Microsoft időről időre elérhetővé teszi régebbi programjai forráskódjait, és most a 3D Movie Maker került sorra. Mindezt Scott Hanselman, a Microsoft fejlesztői részlegének munkatársa jelentette be a Twitteren.

A kódot, mint kiderült, azért adták ki (a GitHubon), mert valaki kérte. Foone Turing még áprilisban kereste meg ez ügyben a Microsoftot, ugyanis kibővíteni és kiterjeszteni szerette volna a 3D Movie Maker forráskódját. Hanselman és a Microsoft nyílt forráskódú programok irodavezetője, Jeff Wilcox ezután a Microsoft jogi részlegével dolgozott a megvalósításon.

Bizonyára lesznek olyanok, akik örömmel veszik a hozzáférést, ugyanis a 3D Movie Makernek még mindig van egy kicsi, de aktív, lelkes felhasználói bázisa, amely még mindig ad ki, az ArsTechnica által csak „szürreálisnak” nevezett tartalmakat.

Azért érdemes lesz figyelembe venni a GitHub kapcsolódó figyelmeztetését is:

„Ez a projekt valószínűleg nem fog sikeresen felépülni modern hardver/szoftver alatt, de elkezdheti a fordítást, és megkaphatja a részlegesen befejezett binárisokat. Az ebben a tárban található forrásfájlok történelmi referenciaként szolgálnak, és statikusak lesznek, és ez a tár archiválva lesz. Nyugodtan bontsa ki ezt a repót (adattárat), és kísérletezzen.”

Forrás: HVG

Tovább

Tippek

5G-s otthoni internetszolgáltatást indít a Yettel

yettel

A Yettel a vezetékes internetet kiváltani képes új technológia, az 5G eddigi egyik legígéretesebb üzleti modelljét és érdemi felhasználási lehetőségét hozta el a hazai lakossági piacra.

Magyarországon a Yettel elsőként indít 5G technológián alapuló, lakossági ügyfeleknek szóló otthoni internetszolgáltatást, és ezzel tovább bővíti otthonokba szánt megoldásainak körét. A korlátlan adatforgalmat kínáló OtthonNet Pro-val vezeték nélküli, 5G-hálózaton akár a vezetékes hálózatoknál ismert sebesség is elérhető. Az OtthonNet Pro-t a bevezetési kampány keretében a Yettel most hűségvállalás mellett 6 hónapig 0 forintos havidíjért, kötöttségek nélkül teszi kipróbálhatóvá.

A Yettel tavaly ősszel lépett be az otthoni szolgáltatások területére a 4G-re épülő OtthonNet megoldással. Az 5G technológiát a hazai lakossági piacon eddig jellemzően a mobileszközökön elérhető sávszélesség bővítésére alkalmazták, az újszerű és egyben tömegek számára új ügyfélélményt nyújtó felhasználási módjai még nem terjedtek el. A Yettel az 5G-technológiára építve az OtthonNet Pro-val tovább bővíti lakossági ügyfeleknek szóló otthoni termékportfólióját.

A most bevezetett OtthonNet Pro ideális választás azoknak, akik több eszköz párhuzamos egyidejű használata mellett szeretnének otthonra is gyors internetet. A szolgáltatás korlátlan adatforgalom mellett az optikai vezetékes megoldásokra jellemző szintet képes nyújtani azzal, hogy meghatározott eszközzel és módon akár 1000 Mbit/s letöltési sebesség is elérhető vele[1].

Azzal, hogy Magyarországon elsőként teremtünk olyan, az 5G technológiára épülő üzleti modellt, amely lakossági ügyfeleknek biztosít helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférést, újabb fontos lépést tettünk azon a stratégiai úton, hogy az ügyfelek otthonában is magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsunk. Hiszünk abban, hogy versenyképes alternatívát nyújtunk új szolgáltatásunkkal, és hogy az 5G alkalmas a hagyományos vezetékes technológiák helyettesítésére.”

– mondta el Peter Gazik, a Yettel Magyarország vezérigazgatója.

A Yettel országszerte elérhető otthoni internetszolgáltatásai közül az OtthonNet átlagos internetezési szokásokhoz ideális: korlátlan adatforgalom mellett akár 150 Mbit/s becsült maximális letöltési sebességet nyújt. Az OtthonNet és az OtthonNet Pro előfizetői cím alapján érhető el, az előfizető szerződésben rögzített irányítószám alatt vehető igénybe. Emellett pedig ott, ahol nem elérhető az OtthonNet Pro vagy OtthonNet szolgáltatás, a Yettel az OtthonNet Lite csomagot ajánlja, amely 500 GB nappali adatmennyiség mellett 500 GB éjszakai adatkeretet tartalmaz, szintén akár 150 Mbit/s becsült maximális letöltési sebességgel.

Egy promóció keretében most mindhárom szolgáltatás 12 havi hűség vállalása mellett 6 hónapig 0 forintos havidíjjal kipróbálható, kötöttségek nélkül.

További információ: www.yettel.hu/otthoni-internet

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss