Tippek

Ezeket a szempontokat érdemes mérlegelni új műszaki cikk vásárlása előtt

Mennyire vagyunk tudatos vásárlók, amikor műszaki termékekről van szó? Mit teszünk, ha az otthoni készülékünk elromlik: megjavíttatjuk, veszünk egy újat?

Gyakran az olcsóbb lehetőség vonzóbb, különösen a jelenlegi gazdasági viszonyok között. De mérlegeljük azt is, hogy a megvásárolt készülék mennyire energiahatékony, milyen hosszú élettartalmú? Az Ország Boltja*, azaz a MediaMarkt szakértői most összeszedtek néhány fontos szempontot, amit érdemes mérlegelni új műszaki cikk vásárlása előtt.

Javítani vagy cserélni?

Ha egy készülék elromlik, általában azt feltételezzük, hogy ha újat veszünk, jobb minőségű és hosszabb élettartamú terméket kapunk. Mégis, amikor bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, és a készülékünk elromlik, ahelyett, hogy azonnal a vásárlási opciókat kezdjük böngészni, érdemes átgondolni a következő kérdéseket: van még rá garancia? Meg lehet javítani? Ki lehet cserélni az alkatrészeket? Ha egy készülék elromlott, az nem feltétlenül jelenti a készülék életének végét. A MediaMarkt februári kutatása** szerint az emberek 38 százaléka hetekig böngészi az oldalakat, mire új készülék vásárlása mellett dönt. Ha ennek az időnek csak töredék részét szánjuk arra, hogy megpróbáljuk megjavíttatni a készüléket, rengeteg pénzt és időt spórolhatunk magunknak. Mindig érdemes először felhívni a márkaszervizt, esetleg pár másik kisebb magán szervizt, és alaposan mérlegelni a költségeket. Az is lehet, hogy egy szimpla alkatrészcserével még évekig hibátlanul üzemelhet az eszközünk.

Nézzük meg az energiacímkét!

A drágább gépek és készülékek vásárlásával hosszú élettartamot és hatékonyabb üzemeltetési költségeket remélhetünk. Mindig érdemes azonban alaposan tájékozódni a kiválasztott készülékről, és mielőtt sietve megvásárolnánk, ellenőrizni az energiaminősítést. Nem csak a jelenlegi energiaválság miatt fontos szempont a műszaki cikkek mérsékelt víz és áramfogyasztása, hanem a bolygónknak is esszenciális/kardinális. Bár nem minden termékcsoport rendelkezik energiacímkével, viszont, ha rendelkezésre áll, érdemes a funkciók mellett az alapján mérlegelni vásárlás előtt. Az elektromos készülékek energiafelhasználása nagymértékben eltér, és mindegyiket A-tól G-ig terjedő besorolással látják el. A hosszú távú maximális megtakarítás érdekében törekedjünk arra, hogy A besorolású (korábban A+, A++ vagy A+++) készüléket válasszunk. Ha online vásárolunk elektromos készülékeket, a legtöbb oldalon már szűrhetjük a keresést energiaminősítés szerint.

Mielőtt döntünk, hasonlítsuk össze!

Az elektromos készülékek drágák lehetnek, ezért fontos, hogy jól gondoljuk át, mielőtt nagy döntést hozunk. Mindegy, hogy boltban vagy online tervezzük beszerezni a készüléket, előtte célszerű az üzletek, webáruházak kínálatát összehasonlítani. A jól ismert márkák mindig drágábbak, mint a kevésbé ismert cégek, de nem mindig kínálnak jobb terméket számunkra. Nézzük meg a termék adatait, és hasonlítsuk össze az olyan meghatározó tulajdonságokat, mint a teljes költség, az energiaminősítés, a gyártói garancia, a vásárlói vélemények vagy az igényelhető kapcsolódó szolgáltatások. Ebben nem csak a weboldalak tudnak minket eligazítani, de az áruházakban a szakértő kollégák is a segítségünkre lehetnek objektív szempontok alapján a megfelelő termékek ajánlásával.

Ellenőrizzük a méretet!

És ez duplán igaz. Egyrészt, érdemes olyan készüléket keresni, ami megfelel a személyes igényeinknek. Például egy nagy mosógép üzemeltetése kis mennyiségű ruhához sokkal többe fog kerülni, mint egy megfelelő méretű kompakt gépé.  Mindegyik gép ugyanúgy kimossa a ruhákat, persze vannak funkcióban különbségek, de a megfelelő méret kiválasztásával pénzt takaríthatunk meg. Másrészt, a nagy böngészésben és a funkciók tengerében sokan gyakran elfelejtik az egyik igen fontos szempontot ellenőrizni, hogy az eszköz – például a mosógép, vagy még inkább a manapság népszerű side by side hűtő – egyáltalán elfér-e majd a konyhában vagy a fürdőszobában? A MediaMarkt házhoz szállító csapata gyakran fut bele ehhez hasonló problémákba.

Ne csak az árral legyünk tudatosabbak!

A költség jelentős tényező az elektromos készülékek vásárlásakor, azonban fontos szempont a környezetre gyakorolt ökológiai hatás is. Fogyasztóként fontos, hogy olyan fenntartható lehetőségeket keressünk és válasszunk, amelyek minimalizálják a karbonlábnyomot. Ez nem csak a készülék által felvett energiát és vízmennyiséget jelenti, hanem az életciklus esetleges meghosszabbítását, vagy az életciklus végén történő ártalmatlanítást is. Amennyiben a cserélni kívánt eszköz még funkcionál, vagy elromlott, de javítható, úgy érdemes szervizelni, vagy csereprogram keretén belül meghosszabbítani a termékéletciklust, amennyiben gazdaságos ez a megoldás. A már nem kívánatos használt, vagy a javíthatatlan elektromos berendezéseket pedig azonos típusú termék vásárlása esetén az új terméket házhoz szállító céggel elvitethetjük, Illetve bármilyen, még szét nem szerelt műszaki cikket e-hulladékként díjmentes leadhatjuk az olyan műszaki cikkeket értékesítő áruházakban, mint amilyen MediaMarkt.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

járatkésés

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.

A mostanában gyakori járatkésések miatt előfordulhat, hogy órákig bent rekedünk a váróban. Az utasbiztosítás ilyenkor számla ellenében fedezheti az alapvető szükségletek ellátását, mint például az élelem és a tisztálkodási szerek beszerzését, amennyiben indokolt, a ruhanemű vásárlás és a taxi költségeit is.

Több biztosítónál a járatkésés alatt felmerülő egészségügyi problémák esetében is számíthatunk segítségre, például ha valaki rosszul lesz a hosszú várakozás közepette, és sürgős orvosi ellátásra vagy gyógyszerekre van szüksége.

Az utasbiztosításon most nem érdemes spórolni

„Nem minden alap utasbiztosítás tartalmaz a járatkésésre szolgáltatást, ezért célszerű idén nagyobb csomagot választani, mint általában. Ha repülővel utazunk, érdemes kifejezetten olyan utasbiztosítást kötni, amely a légi járatokkal kapcsolatban felmerülő problémák esetén is térít”

– hívta fel a figyelmet Kovácsik Tamás, a Grantis vezető tanácsadója.

A biztosítók kártérítése járatkésés esetén

Az utasbiztosítások jellemzően 4-6 órás járatkésések esetén térítenek. A kártérítési limitek eltérőek lehetnek, általában 20 és 100 ezer forint körül alakulnak.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég a közelmúltban 15 európai országban végzett kutatást, melyből kiderül, hogy a Magyarországra importált autók kilométeróra-állását nagyobb eséllyel manipulálták, mint a helyben vásárolt járművekét.

A túlzott bizalom futásteljesítmény-csaláshoz vezethet

A magyar utakon közlekedő és a carVertical által ellenőrzött autók 7.4%-ának módosították a futásteljesítményét. Bár hazánkban még nem olyan rossz a helyzet, mint néhány kelet-európai országban, például Lettországban, ahol a manipulált járművek aránya meghaladja a 15%-ot, a csalás kockázata továbbra is magas.

Magyarországon az importált autók 8,1%-ának hamis a kilométeróra-állása, ami meghaladja a határainkon belül eladott hamis futásteljesítményű autók arányát (6,5%).

Sokan megbízhatóbbnak tartják a bizonyos országokból, mint például Németországból importált autókat, ezért a vevők ilyenkor kevésbé elővigyázatosak, és megbíznak a használt járművek eladóiban.

„Nagyon nehéz nemzetközi szinten ellenőrizni a használt autók minőségét, mivel az egyes országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak a kilométeróra-csalásra. Tekintve, hogy az országok közötti információáramlás az autókról nem kielégítő, exportálás után a járművek tiszta lappal indulhatnak, és jellemzően ilyenkor állítják át a futásteljesítményüket. Ezzel növekszik annak a kockázata, hogy a helyben vásárolt autókhoz képest nagyobb valószínűséggel kapjuk meg az autót manipulált kilométeróra-állással”

– magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

A magyarok előnyben részesítik a külföldről érkező használt autókat

A kutatás szerint a helyben vásárolt és külföldről behozott autók aránya eltérő. A carVertical által Magyarországon ellenőrzött gépjárművek 44,6%-a a teljes idejét az országban töltötte, míg 55,4%-a külföldről importált.

A legtöbb vizsgált országban, így Litvániában, Lengyelországban, Romániában vagy Szerbiában a külföldről behozott autók aránya 70-90% között mozog, ami azt jelenti, hogy Magyarországon alacsonyabb a használtautó-import. Ez azonban nem vezet az autókkal kapcsolatos csalások számának csökkenéséhez.

Egy meghamisított kilométer-számlálójú jármű pénzügyi katasztrófát jelenthet

A hamis futásteljesítményű autó beszerzése sok gondot okozhat az új tulajdonosnak, mivel nehéz megtervezni a karbantartását. A vezérműláncszíjat például 100-150 ezer kilométerenként kell cserélni. Ha azonban a jármű futásteljesítménye hamis, valószínűleg nem kerül sor időben erre a műveletre, így az ékszíj elszakadhat, ami a szelepekkel való érintkezés következtében a dugattyúk sérülését eredményezheti.

A nagyobb futásteljesítményű autók lényegesen rosszabb állapotban lehetnek, ami útközben váratlan meghibásodásokhoz vezethet. Nem is beszélve a sofőr biztonságát veszélyeztető kockázatokról.

Matas szerint a módosított futásteljesítményű autókat jóval drágábban adják el, mint a valós futásteljesítményűeket, vagyis a vásárlók többet fizetnek a járművekért, mint amennyit érnek. Az autóipari szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a carVertical által végzett kutatásból egyértelműen látszik, hogy a járművek, amelyeknek a kilométeróra-állását visszatekerték, akár 25%-kal is drágábbak lehetnek, mint az eredeti futásteljesítményű autók. A nagy futásteljesítményű jármű ráadásul sokkal gyorsabban veszít az értékéből és sokszor nehezebb rá vevőt találni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Ön tudta, melyik keverési technológia a leghatékonyabb egy csésze tea esetén?

Szimulációs szoftverrel válaszolták meg a kérdést.

A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?

Erre a kérdésre keresték a választ egy szimulációs szoftver segítségével. Modellezték a legtöbbünk által ismert körkörös kevergetési technikát, valamint az előre-hátra lapátoló mozdulatsort, amit állítólag az angol királyi körökben is előnyben részesítenek. Mindkét szimuláció egy átlagos csésze angol teát vett alapul, amikor az ital tetején zavartalanul megül egy egyenletes tejréteg.

A tesztekből kiderült, hogy a körkörös keverőmozgás gyorsabb eredményt, azaz keveredést biztosít, mint a lapátolás, tehát ha kevés időnk van, akkor ez a célravezetőbb opció. Ha azonban figyelmesen megnézzük, észrevehetjük, hogy a kanál 57%-kal messzebbre jut körkörös mozgásnál, mint amikor lapátoló mozgást végzünk vele. Azaz azonos keverési távolság vagy azonos keverési energia esetén a lapátoló mozgás bizonyult a hatékonyabb teakeverési technikának, ezzel minimalizálhatjuk a mozdulatsor közben kifejtett erőfeszítéseinket.

A lapátolással egyúttal kisebb az esély arra, hogy kifröccsen az ital, leforrázva ezzel az ujjainkat, valamint jobban feloldódik a cukor is, nem reked meg a csésze alján. Mindemellett az sem elhanyagoltható érv, hogy a lapátoló technika jóval csendesebb módszer, mint a heves kavargatás, azaz sokkal inkább megfelel a kifinomult teázási etikettnek.

Hasonló, Siemens-szoftveres szimuláció segítségével derült ki az is, hogy melyik a leghatékonyabb ventilátor-hack, ami a mostani kánikulában hasznos információ lehet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss