Mozgásban

Budapest rejtett kincsei már megtalálhatók a Google Térképen

google térkép
Kép: Szeretlek Magyarország

A Kincsem Park, az Eiffel Műhelyház és a Naplás-tó különleges fotói is felkerültek a Google Térképére.

A Google Térkép szolgáltatásait naponta több mint egymilliárd ember használja annak érdekében, hogy útbaigazítást kapjon, új helyszíneket és útvonalakat fedezhessen fel. A Térkép szolgáltatás folyamatosan fejlődik, így a valós idejű navigációnál nem csak az útvonalakról, azok forgalmi adatairól kaphatunk adatokat, hanem úticélunkról is számtalan hasznos információval szolgál. Többek között az élő adatok révén egyes helyek népszerű időszakairól ad tájékoztatást, az Utcakép pedig 360°-os fotók és Élő kép segítségével mutatja be az úticélt. Pamkutya és Zubreczki Dávid segítségével új, izgalmas budapesti helyszínek kerültek fel a Térképre, amelyek eddig kevésbé voltak dokumentálva.

A Google célja, hogy innovatív szolgáltatásai révén segítséget nyújtson a világ jobb megismeréséhez, az abban való sikeres tájékozódáshoz. A Google Térkép és annak Utcakép szolgáltatása a legnépszerűbb alkalmazások közé tartozik. Felkértük Pamkutyát, a népszerű YouTubert, valamint Zubreczki Dávid városszakértőt, az Urbanista blog alapítóját, hogy mutassanak be eddig kevésbé dokumentált, izgalmas helyszíneket, azok történeteit, és a 360°-os kamerával befotózott felvételeiket töltsék fel a Google Utcakép szolgáltatásába. Három különleges helyszínt választottak, ezek a Kincsem Park, az Északi Járműjavító két csarnoka; az Operaház előadótereként működő Eiffel Műhelyház, illetve a Közlekedési Múzeum új kiállítótereként szolgáló Dízelcsarnok, végül Budapest legnagyobb tava, a Naplás-tó. Az ezekről készült videó megtekinthető Pamkutya YouTube csatornáján.

“Emlékszem néhány éve még teljesen lenyűgözött, hogy az egész világ be van fotózva műholdról, és például a saját házamat is megnézhetem, képes voltam a világ másik táját is böngészni órákig. A kezdeti műholdképek is jók voltak, de ma már egészen elképesztő minőségűek, sőt térben is megjelennek, amit még alig tudok felfogni, emellett más égitestek térképét is megtekinthetjük”

– fejtette ki a videójában Pamkutya, aki részletesen is bemutatta a Google Térkép szolgáltatásait.

Fedezd fel a rejtett kincseket

A Kincsem Park, Pamkutyáék kedvelt ügetőszilveszteri versenyhelyszíne az 1920-as években épült két tribünös lóversenypályaként, közvetlenül az első magyar repülőtér mellett, hihetetlen, de akkoriban tele volt Budapest és más világvárosok is, lóversenyhelyszínekkel, hiszen kevés más látványos szórakozási forma létezett ezen kívül.

Az Operaház Eiffel Műhelyháza az ország legnagyobb mozdonyjavítójának, az Északi Járműjavítónak a legnagyobb, 96 mozdony elhelyezésére alkalmas Eiffel Csarnokában kapott helyet, amely az 1880-as években épült ugyanazzal a technológiával mint az Eiffel torony”

– mondta el Zubreczki Dávid városszakértő. Kiemelte, hogy a csarnok most az Operaházhoz tartozik és főleg próbatermek, raktárak és műhelyek találhatók benne, de itt készítik és tárolják a jelmezeket és díszleteket is, emellett előadások helyszíneként is funkcionál. A szomszédban található Dízelcsarnok modernebb technológiával épült, és itt javították a dízelmozdonyokat. A hely Utcakép fotókon is látható érdekessége, hogy megmaradt a mozdonyok mozgatására használt tolópad. A csarnokban, “Volt egyszer egy Északi” címmel a Közlekedési Múzeum új kiállítása nyílt, amely a hely működését mutatja be – tette hozzá a szakértő.

A harmadik helyszín, amelyről Pamkutyáék friss fotókat készítettek, az 1997-óta természetvédelmi védettséget élvező Naplás-tó volt. A két felderítő, a tó közepéről egy felfújható gumicsónak segítségével készített 360°-os fotókat. A forgatáson kiderült, hogy Pamkutyáék és Zubreczki Dávid is a közelben nőttek fel. Budapest legnagyobb tava Európában is egyedülálló, hiszen máshol nincs ekkora összefüggő láprét, ami városban van és természetvédelmi terület. Az érdeklődők a különlegesen sokszínű élővilággal rendelkező tavat a frissen átadott kilátóból csodálhatják meg.

A Pamkutyáék által elkészített videó ezen a linken érhető el. A Google Térkép felületén bárki megoszthat képeket, amelyet saját 360°-os, vagy akár a mobiltelefon hagyományos kamerájával készít.

5+1 Google Térkép eszköz, amellyel te is felfedezheted lakhelyed rejtett kincseit

A Google térkép segítségével könnyen megtalálhatod lakóhelyed inspiráló helyszíneit; látványosságokat, éttermeket, vásárlási és kulturális lehetőségeket.

 1. Találj rejtett kincseket! Használd a Google Térkép Felfedezés gombját, ahol információkat, értékeléseket, véleményeket találhatsz a világ közel 200 millió helyéről; helyi éttermekről, közeli látványosságokról és városi nevezetességekről.
 2. Tervezz előre, hogy elkerüld a tömeget: Használd a népszerű időpontok, várakozási idő és látogatás időtartama alkalmazásokat, hogy pontosan láthasd mikor a leglátogatottabbak az éttermek, bárok, és más népszerű helyek.
 3. Találj egy helyet, ahol ízlésed szerint fogyaszthatsz: Az Egyezések/ Match segítségével gyorsan megtalálhatja mindenki az ízléséhez illő éttermeket. Ahogyan egyre többet használod a Google Térképet, pontosabb egyezések fognak megjelenni a különböző helyekhez. Ezek az egyezések mutatják meg, hogy várhatóan mennyire fog tetszeni az adott hely.
 4. Tájékozódj, mielőtt elindulsz! Használd az Utcaképet, hogy előre tájékozódj a környékről, helyszínről. Akár időben visszautazva is követhető, hogyan változott meg egy környék az idők során.
 5. Ne tévedj el soha! Sok időt veszíthetünk el azzal, ha nem tudjuk eldönteni, hogy merre kell haladnunk a célunk eléréséhez, a Google Maps Élő kép segítségével könnyű kitalálni, hogy melyik irányba is kell indulnunk, ezt nyilak is jelzik számunkra.
 6. Alakítsd magad is a térképet! Saját ismereteid megosztása érdekében csatlakozhatsz a Helyi idegenvezetők programhoz, hogy pontokat szerezz, és jutalmakat nyerhess a fotók és egyéb információk beküldéséért. A Google Térkép Hozzájárulás lapjával könnyedén megoszthatsz információkat, véleményeket, fotókat helyekről, szolgáltatásokról, hozzáadhatsz hiányzó helyeket, mindezekkel is hozzájárulva mások könnyebb döntéseihez, eligazodásához.

Mozgásban

Az SAP adatelemzési megoldásokkal támogatja a 4Ladies Cup vitorlásversenyt

4ladies cup

Július utolsó hétvégéjén újra vízre szállnak a női vitorlázók a Balatonon.

Az SAP a 4Ladies Cup vitorlásverseny minden résztvevője és közreműködője számára elérhetővé teszi az SAP Sailing Analytics nevű adatelemző szoftvere használatát, így nemcsak a versenyzők, hanem a szervezők és közvetítők is profitálhatnak a rendszer által biztosított adatokból.

A 4Ladies Cup – Hungary az első, kizárólag női csapatok számára létrehozott nemzetközi, nagyhajós pályaverseny a Balatonon, amelyet idén immár második alkalommal rendeznek meg. A regatta ezúttal Balatonföldváron zajlik 2021. július 30. és augusztus 1. között. A csapatok J24-es hajókkal versenyeznek majd.

Az SAP a verseny során egy nagyon komplex adatelemzési szolgáltatást nyújt. Az SAP Sailing Analytics minden résztvevő számára elérhető lesz. Adataiból készül a valós idejű ranglista, emellett a versenyzőknek és az edzőknek is lehetőségük lesz betekinteni a korábbi adatokba, és tanulmányozni azok összefüggéseit, ami hozzásegítheti őket a még jobb eredményeket eléréséhez.

„A SAP világszinten több sportágban is jelen van, és a legmodernebb elemzési, mesterséges intelligencát alkalmazó szoftvereivel és megoldásaival támogatja a sportolók és a klubok eredményességét. Az új generációs technológiára támaszkodva képesek vagyunk az edzéseket, felkészüléseket is teljesen új alapokra helyezni, valamint a versenyekhez kapcsolódó szurkolói és versenyzői élményeket és izgalmakat is fokozni digitális bemutatóinkkal és elemzéseinkkel. Örülök, hogy ez alkalommal az úttörő magyar vitorlás női versenyt és csapatokat erősíthetjük intelligens megoldásunkkal”

– mondta Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

A valós idejű GPS- és széljárás-adatok felhasználásával a rendszer képes különböző felhasználói felületeken hasznos információkat megjeleníteni, a vitorlázók közössége ennek köszönhetően hozzáférhet a legnagyobb vitorlázási adatbázis elemzéseihez és előrejelzéseihez. Az SAP Sailing Insight applikáció segítségével például a kommentátorok a historikus és valós idejű adatok elérésével pontosabb és mélyebb elemzéseket tudnak készíteni a közönség számára. A sportrajongók eközben bárhonnan követhetik a verseny állását, akár vaktérképes grafikus felületen is – legyenek akár a helyszínen, akár otthon.

A 4Ladies Cup – Hungary eseményt kettős céllal hozták létre az alapítók: egyrészt, hogy minél nagyobb számban vonjanak be női vitorlázókat az aktív versenyzésbe, másrészt, hogy Magyarországon is meghonosítsák a nagy hagyományokkal rendelkező, külföldön már ismert versenyformákat.

„A Helga Cup, Európa legnagyobb női vitorlás regattája közel 100 csapat versenyzésével zajlik, aktív magyar részvétellel. Itt találkoztunk először az SAP Sailing megoldásokkal, melyek az SAP egyéb üzleti megoldásaihoz hasonlóan komplex és magas minőségű szolgáltatást nyújtanak rendezőknek és versenyzőknek egyaránt. Sok tapasztalattal rendelkezünk a versenyszervezés buktatóiról, az eredményszámítás nehézségeiről, így nagyra értékeljük az SAP megoldásainak egyszerűségét és célszerűségét. Nagy örömmel használjuk elsőként Magyarországon ezt a rendszert, és célunk egyfajta híd szerep betöltése az SAP és a magyar vitorlázók társadalmának összekötésével”

– hangsúlyozta Galla Viktória, a 4Ladies Cup – Hungary szervezője.

Az SAP 2017-ben lépett stratégiai együttműködésre a világ vitorlásversenyeit összefogó World Sailing szervezettel. A technológiát azóta sikerrel használják a World Cup Series eseményein, ahol a hajók helyzetmeghatározó jeladói és a pálya mellett elhelyezett szélerősségmérők valós idejű adatokat töltenek fel az adatbázisba. Ennek nemcsak a versenyzők, hanem a rendezők is nagy hasznát veszik, az SAP Sailing Race Manager applikáció használatával rengeteg manuális adatbeviteli munkától kímélhetik meg magukat.

A nők szerepe a sportágban egyébként egyre nagyobb figyelmet kap. Ahogy az SAP és a Qualtrics támogatásával készült Women in Sailing Strategic Review is megállapította: a sportágnak nagy szüksége van a hölgyek jelentősebb részvételére. A 2019-ben készült felmérés keretében 75 országból 4500 véleményt gyűjtöttek be. A megkérdezettek szerint a nők alulreprezentáltsága itt globális jelenség, ennek okai közül pedig elsősorban a nők teljesítményével kapcsolatos előítéleteket emelték ki.

Tovább

Mozgásban

Bemutatták szupertitkos új vadászgépüket az oroszok

checkmate
A Checkmate névre keresztelt orosz vadászrepülő a MAKS-2021 kiállításon – Fotó: Sputnik / Alexei Nikolskyi / Kremlin / Reuters

Július 20-án, kedden leleplezték az oroszok a legújabb, ötödik generációs vadászrepülőjüket, az egyelőre a Checkmate, azaz Sakk-matt névre keresztelt repülőt, amit az amerikai F-35-ös riválisának szánnak.

A MAKS-2021 Nemzetközi Repülőgépipari és Űrtechnikai Kiállításon történt bemutatóra maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is ellátogatott.

„Amit most Zsukovszkijban látunk, az nyilvánvalóan azt mutatja, hogy az orosz légiközlekedés nagy fejlődési potenciállal rendelkezik. Repülőgépiparunk is folytatja az új, versenyképes repüléstechnikai berendezések létrehozását”

– mondta Putyin a kiállítás megnyitóján.

A bemutatón viszont nem egy valódi, röpképes gépet mutattak be, erre utal, hogy állóhelyzetben semmiféle vezetékelést vagy hidraulikus rendszert nem lehetett látni rajta, és a papíron a radarok számára lopakodó repülést biztosító felületek is eléggé elnagyoltak voltak. Szintén feltűnést keltett a Sakk-matt szokatlanul hegyes orra, illetve a pilótafülke alatti légbeömlője – ezekről a gép eddigi szupertitkos mivolta miatt semmit nem lehetett tudni.

Az is csak orosz közlésből ismert, hogy a Checkmate a gép testén belül tárolja a fegyverrendszerét, természetesen a lopakodó mivolta miatt. Lényegében mindennel fel lehet szerelni, ami egy háborús helyzetben szükséges lehet. Egyaránt hordozhat levegő-levegő és levegő-föld rakétákat, beleértve infravörös és radarirányítású levegő-levegő rakétákat, levegő-föld és hajó elleni rakétákat, irányított és nem irányított bombákat, valamint nem irányított rakétákat. Az oroszok szerint valahol egy géppuska is van rajta, de ebből a bemutatón semmi nem látszott, így azt sem tudni, hogy ez szintén belül kapott-e helyet, vagy később, kívülre szerelhető-e fel.

A bemutató alapján a Checkmate hatótávolsága 1500 km teljes harci felszereltséggel, képes rövid pályán le- és felszállni, tehát alkalmas repülőgéphordozókról indulni, vagy azokra visszatérni.

A tervezésben a MiG-gel együtt résztvevő Szuhoj kiemelte, hogy a gép csúcssebessége 1900 km/h, illetve, hogy huzamosabb ideig képes szuperszonikus repülésre. Ezzel arra utalt, hogy a nagy amerikai rivális, az F-35-ös a hírek szerint csak 50 másodpercig képes erre anélkül, hogy károsodna a gép. A Szuhoj közlése szerint a Checkmate 8G erőhatást jelentő manőverekre is képes.

A jövő háborúira tervezve

A Checkmate egyik legkülönlegesebb funkciója a gyártó ígérete szerinti pilóta nélküli mód. Mivel a típus képes folyamatos adatmegosztásra a levegőben, akár olyan bevetésekre is alkalmas lehet, amin egy pilóta által irányított Checkmate-et több, pilóta nélküli gép kísér és támogat – ezeket a pilóta által vezérelt gép irányítaná.

Minderre persze még várni kell. A gyártó Egyesült Repülőgépgyártó Vállalat (OAK) 25-30 millió dollár körüli vételárat ígér – ami kevesebb, mint a fele az F-35-ös 78 millió dolláros listaárának –, az első repülést viszont legkorábban 2023-ban végezhetik vele, a potenciális vásárlóknak pedig 2026-27-ig kell várni arra, hogy megkapják a vadászgépeket.

Még a későbbi, 2027-es szállítási időpont is elég optimistán hangzik egy ilyen komplex vadászgép esetében, a MAKS-2021-en kiállított darab alapján ugyanis a fejlesztési folyamat jelentős hányada hátravan még. Mivel a bemutatón az orosz hang mellett angol feliraton is megjelent minden, az orosz fél jó eséllyel a Szu-57-eshez hasonlóan külföldi partnert keres a fejlesztésre. Annál a vadászgépnél India lett a partner, de ők végül menet közben kiszálltak a projektből, mert túlzottan elhúzódott. Nem jó jel a Checkmate számára, hogy még az indiaiak bevonásával is csak egy pár Szu-57-es van szolgálatban 11 évvel a típus első repülése után. A Checkmate előnye egyébként a Szu-57-essel szemben, hogy kisebb, könnyebb.

Orosz remények szerint legalább 300 darabot eladhatnak majd a Checkmate-ből, elsősorban India, Vietnám és több afrikai ország lehet a célpontjuk, de egy videós prezentáció alapján Argentína és az Egyesült Arab Emírségek pénztárcájára is pályáznak.

Mitől lesz ötödik generációs egy vadászrepülőgép?

Ezek a vadászrepülők leginkább arról ismertek, hogy kiváló manőverezőképességet ötvöznek az alacsony észlelhetőséggel. Utóbbi miatt a fegyverzetük egy részét a gép testébe épített fegyvertérben hordozzák. Ami a manőverezőképességet illeti, elsősorban hangsebesség felett, illetve alacsony sebességeknél sokkal jobbak a negyedik generációs társaiknál.

Az ötödik generáció vadászgépei alkalmasak a hálózatalapú hadviselésre, azaz harc közben folyamatosan információkat osztanak meg egymással. A több forrásból (rádiólokátor, infravörös érzékelő, hálózat) érkező információt jelentős feldolgozás után, integráltan képesek a pilóta számára megjeleníteni, írja a Wikipédia.

A már említett amerikai F-35 Lightning II mellett a szintén amerikai F-22, a még fejlesztés alatt álló kínai Chengdu J–20, illetve az orosz(-indiai) Szu-57 tartozik ehhez a generációhoz.

Forrás: Telex

Tovább

Mozgásban

Nem csíped a tömeget? A Google most már ebben is egít!

Bővebb információk a járatokról, járatonként a zsúfoltsági adatokról és virtuális visszatekintés arról, hogy mikor merre jártunk.

Összesen száz ország több mint tízezer közlekedési szolgáltatójával dolgozik együtt a Google, hogy segítse a korlátozások után a normálisra visszaálló élet során az utasokat abban, hogy elkerüljék a tömeget, és biztonságosan ingázhassanak.

Magyarországról egy ideje már elérhetők a BKK adatbázisa alapján a Google Térkép útvonaltervezőjében a valós idejű közlekedési adatok, most ezen funkciók bővültek.

Ha utat tervezünk A-ból B pontba, a korábbi „pontosan érkezett-e a járat”, és „zsúfolt-e a járat” helyett utazásunk során megadhatjuk, hogy

 • a járművön van-e ülőhely és állóhely,
 • mennyire zsúfolt a vonalon a megálló és a jármű,
 • akadálymentesített-e a jármű és a peron; s ha igen, milyen módon,
 • mennyire van meleg a járművön,
 • van-e biztonsági szolgálat vagy kamera.

Ezeken felül – szó szerint, hisz a jelzés az útiterv összegzésének tetején jelenik meg – a Goggle Térkép figyeli és jelzi, mennyire zsúfolt célunk és környezete.

A nagyobb városokban, például New Yorkban vagy Sydney-ben az alkalmazás jelezni fogja, hogy egy adott metrószerelvény melyik kocsijában hányan utaznak, hova érdemes felszállni. Ez a funkció itthon nem elérhető (egyelőre).

google

Google, mit csinálok az életemmel?

Nem fog megoldást nyújtani a térkép az identitásválságunkra, de segít szó szerint megmutatni, hogy mit csináltunk. Amennyiben be van kapcsolva a Helyelőzmények mentése, és a térkép hozzáfér a GPS-hez, mobileszközökön (iOS-en és Androidon egyaránt) a Google Maps ezentúl még pontosabban fogja listázni, mikor merre jártunk, és az adott helyekre vonatkozó információkat is gyűjt.

Például ha elmentünk kipróbálni egy új éttermet, a térkép a telefonunkon keresztül a helyen töltött idő után megkérdezi majd, hogy ott fogyasztottunk-e, vagy elviteles rendelésért mentünk. Ettől függően a kiszolgálás gyorsaságát, minőségét és egyéb infókat is megadhatunk. Ehhez hasonló funkciók korábban is voltak, ezek alapján jeleníti meg a kereső például a zsúfoltsági adatokat, ha rákeresünk egy helyre.

Újdonság viszont, hogy az Android-rendszerű készülékeken az Idővonal menün belül megjelenik egy Kirándulások (Trips) menüpont, melyen visszakövethetjük, mikor merre jártunk, utunk során pedig milyen nevezetességeket, éttermeket, egyebeket ejtettünk útba. Azt is láthatjuk majd, mivel utaztunk, és mennyi időt töltöttünk sétálással, bringázással vagy járművön. Ez a funkció visszamenőlegesen is működik, így akár megtalálhatjuk a két évvel ezelőtti balatoni nyaralás során random felfedezett isteni lángosost.

A Google szerint így sokkal könnyebben ajánlhatunk a járvány előtti élethez való visszatérés során a barátainknak dolgokat, emellett a keresőóriás térképszolgáltatása által kínált adatok és információk is pontosabbak lehetnek.

Ha valakit kikészít, hogy ennyi adatot ment el róla a Google Térkép, akkor lehetősége van az adatok manuális törlésére, vagy beállíthatja, hogy a rendszer bizonyos idő elteltével automatikusan eltávolítsa a mentett dolgokat.

A kibővített funkciók és újdonságok a Google Maps alkalmazás frissítése után elérhetők.

Forrás: Index

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss