Okoseszközök

A világ legnagyobb videójáték-csalás fejlesztője dollármilliókat kaszált

Chicken Drumstick

Mint minden óriásira dagadt üzletágnak, a videójáték-iparnak is létezik egy minimum szürke zónás, de inkább illegális árnyoldala: míg több ezer fejlesztő azon dolgozik, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa a játékosainak (vagy ,,a lehető legtöbb pénzt sajtolja ki belőlük), addig mások csalásokat fejlesztgetnek, hogy ha valakinek arra lenne igénye, akkor mindenféle tehetség nélkül is nyerhessen online, kompetitív játékokban.

A legnagyobb piaca a csalásoknak Kínában van, óriási az online játékosok közössége, csak mobilon 654 millióan játszanak. Így talán érthető, hogy a kompetitív játékoknál, mint például a PUBG Mobile (ami Kínában Peacekeeper Elite-ként fut) vagy a Call of Duty, megjelent az igény a csalásokra.

Ezek leggyakrabban lehetővé teszik a játékos számára, hogy a játékban például átláthasson a falakon, vagy csak egyszerűen annyit segítenek, hogy az irányított karakter magától az ellenfelekre céloz. A Chicken Drumstick nevű szervezet (ezt a nevet a hatóságoktól kapták) napi 10 dollár és havi 200 dollár közötti áron kínált csalós előfizetéseket, nagyjából 23 milliárd forintnyi jüant kereshettek ezekkel. A rendőrség a Tencent gigavállalat segítségével néhány hónapja csapott le rájuk, legalább 10 embert letartóztattak.

Az ügynek három fő gyanúsítottja volt, ebből kettőt kaptak el. Ők feleltek a szervezet működtetéséért és a pénzügyek kezeléséért, de a kódok mögötti fejlesztőt nem kapták el.

A Chicken Drumstick mögött egy Catfish fedőnevű fejlesztő áll, aki a Motherboardnak adott interjúban elmesélte, hogy épült fel és omlott össze az illegális birodalma. A lap több oldalról is meg tudta erősíteni, hogy Catfish valóban az, akinek mondja magát, például úgy, hogy megmutatta, hogy teljes fennhatósággal rendelkezik a Cheat Ninja csalószervezethez köthető több weboldalnál is.

Bosszúból indult

Catfish 2017-ben kezdett el először foglalkozni csalásokkal, mert amikor a barátaival PUBG-ztek, csalók többször kilőtték őket. Szoftverfejlesztőként úgy volt vele, hogy ami sok, az sok, fejleszt egy saját csalást magának és a barátainak. Mikor a Tencent mobilra is kiadta a játékot, az új platformokra is készített kódokat.

A hekkerközösség rendkívül befogadó, rengeteg fórumon tartják egymással a kapcsolatot, és Catfish egy ilyen fórumon beszélt először néhány csalás-fejlesztővel, akikkel összeállt, hogy a terméke eljusson a kínai piacra. Az országban a csalás hekkeléses bűncselekménynek számít, de azt mondja, tudta, hogy mire vállalkoznak.

A csalásokat Kínában – meglepő módon – nem éjszaka, elhagyatott parkolóházakban, flopikon adják át egymásnak rossz arcú bűnözők, hanem gyakran nyilvános weboldalakon találnak gazdára. Ezek az oldalak úgy tesznek, mintha teljesen legális szoftvereket árulnának, és a vásárlók egyszerűen kifizetik a csalás árát, majd kapnak egy termékkulcsot, amivel aktiválni tudják a csalásokat. Ezek mellett persze a személyes adásvétel is gyakori, főleg chatszobákban.

„A csalás hatalmas siker volt, több ezer darabot adtunk el az első pár napban. Az emberek egyszerűen nem láttak addig ilyen csalásokat mobilon. Szerintem kevesebb mint egy hét alatt több tízezer jüant kerestünk”

– büszkélkedett Catfish. A hirtelen sikernek azonban nagy ára volt, üzlettársával attól tartottak, hogy a Tencent vagy a rendőrség elkapja őket. A fejlesztés mellett tehát folyamatosan arra kellett koncentrálniuk, hogy újra és újra ki tudják kerülni a Tencent csalásellenes rendszereit.

„Az újabb eszközök hozzáadása, a csalást a játék újabb verzióhoz igazítani, folyamatosan védtelenül hagyott hátsó bejáratokat keresni; túl nagy nyomást jelentett.”

Mit tett vajon Catfish? Bezsebelte a millióit és eltűnt a színfalak mögött? Átállt a Tencent oldalára, és fehér kalapos hekkerként a jó ügyért dolgozik? Nem, ő csak egy megoldást látott:

„Több fejlesztőre volt szükségem”

– vonta le a tanulságot.

Túl jól keresett: akkoriban 10-15 dollárt kértek el havidíjként a csalásokért. Azért nem az egyszeri eladásokat választották, mert ahogy a játékfejlesztők próbálják befoltozni a játékok sérülékeny pontjait, úgy a csalásokat is folyamatosan fejleszteni kell. Napi több ezer új előfizetőjük volt, Catfish szerint legalább havi 350 ezer dollárt (nagyjából 100 millió forintot) kerestek.

Egy barátja beszállt fejlesztőnek, így már ketten küzdöttek a Tencenttel. A csalásaik egy virtuális környezetben futottak, azaz a játékos egy emulátor segítségével egyszerre futtatta a játékot és a csalást. Ehhez nem kellett megbütykölni (rootolni) az androidos telefonokat, hogy a játékos több jogosultságot kapjon, ami több vásárlót eredményezett. 2019-ben azonban rájöttek, hogy nehezebb lenne beazonosítani őket, ha a csalásukhoz rootolt telefont kéne használni, ezért átálltak arra a verzióra.

Ez a feliratkozók számának visszaesésével járt, de nem tartott sokáig: 2019 végén úgy döntött, hogy a PUBG Mobile-on kívül más játékokon is elkezd dolgozni, mint például a Call of Duty és a Fortnite. Egy új salespartner segítségével kiterjesztette az üzletét Indiára, Kuvaitra, az Egyesült Arab Emírségekre, Szaúd-Arábiára és Egyiptomra is, és hamar visszatértek a rootolós időszak előtti állapotokra, havi 400 ezer dollárt kerestek. A termékkulcsokat chatszobákban, fórumokon és kamuweboldalakon értékesítették, de végül létrehozták a CheatNinja.com-ot, a hivatalos oldalukat.

2020-ban már Jangcét lehetett rekeszteni a PUBG-jellegű játékokkal, ami így elkezdett veszíteni a népszerűségéből a Cheat Ninja hátországát jelentő Kínában. Közben a Tencent és a rendőrség is elkezdte komolyabban venni a csalások mögött állók felkutatását, Catfishék érezték, hogy szorul a hurok.

„Éreztem, hogy egyre közelebb járnak a szervezetünkhöz. Jobbra-balra tartóztatták le a kínai viszonteladóinkat”

– emlékezett vissza.

Januárban aztán letartóztatták Catfish két partnerét. Eleinte nem tudott erről, de a IIIIIIIII fedőnevű (a rendőrség később Hóként azonosította) üzlettársa elkezdett furcsán viselkedni. Rájött, hogy valaki úgy tesz, mintha Ho lenne, és ezt a csapatának egy másik tagja is megerősítette. Ő elvileg egy olyan üzenetet kapott Hotól, hogy vegyen valamit az eBay kínai megfelelőjén.

Catfish megnézte, hogy IIIIIIIII honnan jelentkezett be a Cheat Ninja fórumára, és észrevette, hogy a Sanghaj közelében lévő Csiangszuból lépett be, ami egyrészt azért volt fura, mert a szervezet tagjai általában megpróbálták leplezni a tartózkodási helyüket, másrészt mert néhány hónappal azelőtt pont abban a tartományban tartóztatták le az egyik viszonteladójukat.

Erre minden szervert lecsupaszított, és kalapáccsal verte szét a merevlemezeket. A Cheat Ninja hivatalos Telegram-csatornáján azt írta, hogy jogi problémák miatt szünetelteti a szolgáltatást, és figyelmeztette az ügyfeleit, hogy ne dőljenek be az őket imitáló csalóknak. Ezek után lekapcsolt a csalásszolgáltatást, ami nagyjából havi 600 ezer aktív előfizetőt érintett.

Klónok és pálfordulás

Mivel a mai napig körözik, Catfish épp rejtőzködik valahol. Eközben valóban megjelentek leleményes utánzók, akik vagy a Cheat Ninja brandjét, vagy akár egy régi csalást felhasználva próbálnak meggazdagodni a bedőlt illegális birodalom farvizén. Egy korábbi viszonteladójuk az eredetihez kísértetiesen hasonló oldalon árul csalásokat, ami eredetileg az eredeti Cheat Ninja klónja.

Catfish átgondolta az opcióit, miután leállította a szolgáltatást. Vajon el kéne bújnia a megtakarított pénzével? Természetesen nem erre jutott. Azt mondta a Motherboardnak, hogy bujkálás közben továbbra is csalásokat akar gyártani (bár más néven), hogy visszavágjon a Tencentnek és a hatóságoknak, amiért elfogták a kollégáit.

„Tönkre akarom tenni a játékaikat és csökkenteni akarom a bevételüket”

– mondta.

A csalók ugyanis nemcsak a többiek számára rontják el a játékot, hanem a fejlesztőkkel és kiadókkal is kiszúrnak. A legtöbb népszerű online játék ingyenes, a bevétel leginkább mikrotranzakciókból származik. Fegyveren függő fityfenéket és színes sisakokat azonban csak a lelkes játékosok vesznek igazi pénzért. Ha a csalók elhajtják ezt a vásárlóközönséget, a kiadó bevétel nélkül maradhat. A 890 milliárd dollárt érő Tencent ezért lép fel ilyen határozottan a csalók ellen, például ilyen drámai videókkal:

Tencent és a Peacekeeper Elite csapata a sikeres akciók után egy arany sisakot adott a kunsani rendőrségnek, aminek talpazatán az áll, hogy

„sújts le, mint a mennydörgés, tisztítsd meg a netet, csapj le az illegális tevékenységekre, kormányozzunk együtt”.

Ahogy korábban említettük, a csalások fejlesztése Kínában hekkelésnek minősül, tavaly öt ember hat-kilenc hónapra börtönbe zártak, mert Peeckeeper Elite-csalást árultak. Idén egy fejlesztő három évet és 100 ezer jüanos (4,2 millió forintos) büntetést kapott,mert csalásokat fejlesztett és árult a Knives Out nevű játékhoz.

Valószínűleg azért vállalják sokan a kockázatot, mert a csalásokkal remekül lehet keresni. Egy játékfejlesztő azt mondta a Motherboardnak, hogy tudnak olyan csalásfejlesztőkről, akik havi 2 millió dollárt keresnek. Amikor a rendőrök lecsaptak a Chicken Drumstickre, a több tízmillió jüan mellett luxusautókat is lefoglaltak, összesen nagyjából 3 millió dollár értékben. Ezeket az egyik letartóztatott partner, Vang vette, aki a hivatalos munkájával összesen havi 462 dollárt keresett. Catfish nem árulta el, hogy pontosan mennyit kaszált, de azt mondta, hogy a rendőrség által saccolt 77 millió dollár nagyjából helyes.

Most úgy néz ki, hogy Catfish végül mégis felhagy a csalások fejlesztésével.

„Magam mögött hagyom a fizetős csalásokat. Nincs szükségem arra, hogy ezzel keressek pénzt, és túl stresszes a csalásellenes rendszerekkel, a konkurenciával és csalókkal küzdeni, a zsarukról nem is beszélve. Lehet, hogy csinálok még csalásokat, de csak magamnak és a barátaimnak”

– mondta Catfish. Mivel a fejlesztés szinte minden szabadidejét felemésztette az elmúlt években, most azt tervezi, hogy elkezd újra játszani, például a Valoranttal vagy a Cyberpunk 2077-tel.

A teljes interjút megtalálhatja a Motherboard oldalán.

Forrás: Telex

Tovább

Okoseszközök

Az új Nokia C20 Plus Android Go rendszerrel érzkezett

nokia c20

Idén áprilisban leplezték le a Nokia C20-at, amely hardveres jellemzői és az általa futtatott szoftver révén a belépőszintű ajánlatok sorát erősítette.

A HMD Global most a nagyközönség elé tárta az okostelefon Plus kiadását, amely Android Go operációs rendszerrel, Unisoc lapkakészlettel, valamint rendkívül mérsékelt árcédulával debütált.

A Nokia C20 Plus kiváló választás lehet másodlagos telefonnak, illetve mindenkinek, akik okostelefon helyett inkább valami másba fektetik a pénzüket, és megelégednek szerényebb hardveres jellemzőkkel.

Az Android 11 Go operációs rendszer pedig azért felel, hogy ezek a bizonyos szerényebb összetevők továbbra is értékelhető felhasználói élményre legyenek képesek. A mobil burkolata alatt egy Unisoc SC9863A lapkakészlet végzi a számításokat, mégpedig 3 GB RAM-mal, valamint 32 GB háttértárral kiegészítve. A belső tárhely bármikor bővíthető micro SD kártya segítségével, a célra egy akár 256 GB-os kártyát is bevethetünk.

Az Nokia C20 Plus külső borítása cseppet sem meglepő módon polikarbonátból készült, barázdált kialakítással, amely a vállalat szerint erőssé és masszívvá teszi a készüléket. Ez nem tudjuk mennyire helytálló, de az biztos, hogy így legalább kevésbé lesz csúszós a hátlap. A Nokia C20 Plus HD+ képernyője 6,5 colos képátlóval rendelkezik, felső részén egy csepp alakú szenzorsziget foglalja magában az 5 megapixeles előlapi kamerát. A telefon hátoldalán kör alakú kamerakészlet található, ebben egy 8 megapixeles elsődleges szenzor, valamint egy 2 megapixeles mélységérzékelő szolgál.

Ujjlenyomat-olvasót nem szereltek a készülékre, de az arcfelismerés továbbra is támogatott. A mobil sajnálatos módon micro USB csatlakozón keresztül veszi fel az áramot, de legalább kapott fülhallgató kimenetet. Az a bizonyos port egy 4950 mAh kapacitású akkumulátorhoz szállítja az elektronokat, legfeljebb 10 wattos sebességgel. A Nokia C20 Plus kétféle árnyalatban kerül forgalomba, az érdeklődők fekete és kék színben is beszerezhetik. A mobil 699 jüanba, tehát cirka 90 euróba, vagyis 31 ezer forintba fog kerülni, és június 16-tól kezdik meg az értékesítését, első körben természetesen Kínában. A nemzetközi forgalmazás részleteit egyelőre nem közölték.

Forrás: Napidroid

Tovább

Okoseszközök

A Facebook okosórája levehtő kamerával érkezhet

facebook

A napokban még több pletyka érkezett a Facebook okosórájáról, többek közt, hogy a hardver kijelzője két kamerát kaphat, és ráadásul lecsatolható lesz a rozsdamentes acél káváról – írja a The Verge névtelen belsős források alapján.

Ez azt a célt szolgálná, hogy a felhasználó szabadabban készíthessen vele fotókat és videókat, amiket utána rögtön megoszthat a Facebook szolgáltatásaiban (telefon nélkül), köztük az Instagramon is, ahová a 2010-es indulás óta csak mobilról lehet feltölteni tartalmakat, asztali gépekről még mindig nem (bár vannak arra utaló jelek, hogy a jövőben ez változhat). Elképzelhető, hogy a kütyü idővel más külső, csatolható kiegészítőket kaphat.

Az eszköz vélhetően Android-alapú lesz (szóba jöhet a Wear OS), de olyanról is lehetett már hallani, hogy a közösségi óriás saját operációs rendszert fejleszt, amit többek közt viselhető eszközökre szán. A kiegészítővel elsősorban üzeneteket lehetne fogadni és írni, emellett különféle aktivitással és fitnesszel kapcsolatos funkciókat is kínálna. A lap forrásai szerint az okosóra támogatná a mobilhálózati kapcsolatot, azaz nem lenne szükség a használatához okostelefonra. Ezzel a Facebook az Apple és a Huawei versenytársaként próbálkozik, ennek a két gyártónak a kínálatában már vannak olyan modellek, amik képesek önállóan működni.

Várhatóan a jövő év nyarán jelenik meg, egyelőre még nem tudni mennyiért, többen is 400 dollár (kb. 113 ezer forint) körüli árcímkét sejtenek.

Forrás: 24.hu

Tovább

Okoseszközök

iPhone 6S-re is letölthető lesz az iOS 15

ios 15
Kép: Macworld

Az aktuális iOS-változat tömeges elterjedése előtt rendszerint felmerül a kérdés: az vajon a régebbi készülékekre is elérhető lesz? Az iOS 15 esetében különösen engedékeny az amerikai gyártó.

Elkezdődött az Apple szokásos nyári eseménye, a Worldwide Developers Conference (WWDC), ahol ismét rengeteg fejlesztői találkozik, hogy megosszák egymással az elmúlt hónapok tapasztalatait. A program azért is fontos, mert ekkor ismeri meg a közönség az almás készülékekhez tervezett új rendszerkiadásokat és főbb funkcióikat.

Ez alól a 2021-es konferencia sem kivétel, a rendezvény nyitányán már sok érdekességet hallhattunk Tim Cook csapatától. Egyet azonban külön is érdemes tárgyalni: a hivatalos bejelentés szerint

“az új iOS 15-öt még az iPhone 6S-re is kiadja az amerikai gyártó.”

A lépés kissé váratlanul érte a hallgatóságot, ugyanis több szivárogtató és programozó heteken át abban a hitben volt, hogy egy ilyen régi készüléket már nem fog támogatni a cég. Utóbbi jelző pedig egyáltalán nem túlzás, tekintve, hogy az iPhone 6S 2015 szeptembere óta, vagyis lassan 6 éve van piacon. A rendszert egyébként a gyártó A9 típusú lapkája tartja össze, 2 GB RAM támogatásával. (Az újabb eszközökben a 14-es számjelű chip dolgozik, 4, illetve 6 GB RAM-mal.)

ios 15

iOS 15 © Apple

De az Apple úgy tűnik, hogy még mindig bízik a kissé poros felszereltségben, és ennek az összeállításnak sem jelent gondot az iOS 15 működtetése. Sőt, a gyártó által tett bejelentés alapján a szoftvert a nagyobb (és szintén koros) 6S Plusra, valamint a 2016 márciusában debütált első iPhone SE-re is le lehet majd tölteni. Ahogy természetesen az újabb/erősebb eszközök sem maradnak ki a repertoárból. Íme tehát a hivatalos lista az iOS 15-tel biztosan kompatibilis termékekkel:

 • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS, iPhone XS Max
 • iPhone X, iPhone XR
 • iPhone 8, iPhone 8 Plus
 • iPhone 7, iPhone 7 Plus
 • iPhone 6S, iPhone 6S Plus
 • iPhone SE (első és második generáció)
 • iPod Touch (hetedik generáció)

A hétfőn kezdődött WWDC fontos momentuma volt az új iPadOS bejelentése is. Ezt a következő táblagépekre lehet majd felrakni:

 • iPad Pro 12.9” (minden modell)
 • iPad Pro 11” (minden modell)
 • iPad Pro 10.5”
 • iPad Pro 9.7”
 • iPad (ötödiktől nyolcadik generációig)
 • iPad Mini (negyedik és ötödik generáció)
 • iPad Air (másodiktól negyedik generációig)

Az órák terén is történt bejelentések, hiszen érkezik az új, 8-as kiadású watchOS. Utóbbi a következő készülékekkel működik:

 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE

Az új macOS-ről se feledkezzünk meg, amely ezúttal Monterey néven válik elérhetővé, és az alábbi gépekre lesz tölthető:

 • iMac (késő 2015 vagy újabb)
 • iMac Pro (2017 vagy újabb)
 • Mac Pro (késő 2013 vagy újabb)
 • Mac Mini (késő 2014 vagy újabb)
 • MacBook Pro (korai 2015 vagy újabb)
 • MacBook Air (korai 2015 vagy újabb)
 • MacBook (korai 2016 vagy újabb)

Az új rendszereket szokás szerint ősszel adja ki az Apple.

Forrás: HVG

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss