Tippek

Június 30-án lejár két fontos vállalati határidő

Két fontos határidő jár le június 30-án, a GINOP pályázatok beadása és a NIS2 bejelentés kapcsán is fontos odafigyelni a cégeknek.

Az Európai Unió hálózat- és információbiztonságról szóló irányelv alapján kidolgozott  (NIS2) a Kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvény szerint  eddig a dátumig minden érintett szervezetnek be kell jelentkeznie (ez egyelőre csak nyilvántartásba vételt jelent) a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) rendszerébe. A GINOP pályázat keretében pedig a cégek összességében 15 milliárd forint értékű képzési támogatásra pályázhatnak, így a piaci ár töredékéért fejleszthetik munkavállalóik digitális kompetenciáit.

Hosszú ideje május 31. a cégek legfontosabb dátuma, hiszen ez a nap pénzügyi beszámolók benyújtásának végső határideje. Idén azonban a vállalatokra, vállalkozásokra néhány nap múlva két témában is újabb fontos határidő vár, ráadásul az egyik  elmulasztása éppen olyan komoly következményekkel járhat az érintett cégekre nézve, mint a késedelmes adóbevallás.

Minden, információbiztonság szempontjából kiemelten kockázatos vagy kockázatos kategóriába tartozó vállalatnak 2024. június 30-ig fel kell mérnie, hogy a Kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény hatálya alá esik-e, érintett-e, illetve melyik kockázati csoportba tartozik, ki kell jelölnie az elektronikus információs rendszerek biztonságáért felelő személyt, és be kell jelentkeznie a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) rendszerébe. A statisztikai adatok alapján ma hazánkban közel 3.000 vállalat esik a NIS2 megfelelés hatálya alá.

Fontos kiemelni, hogy a határidő betartásáért, a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáért az érintett vállalkozások első számú vezetői személy szerint felelősek, és ezt a felelősséget nem ruházhatják át másra. A határidő elmulasztása bírságot von maga után, már a regisztráció elmulasztása is hatósági szankciókkal járhat, amely a regisztrációs díj sokszorosa is lehet.

A másik június 30-i határidő a GINOP pályázatok benyújtására vonatkozik, amely jelentős előnyhöz juttatja a hazai cégeket, ráadásul potenciálisan közel 40.000 hazai cég jogosult az uniós forrás felhasználására. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz 3.2.1 segíti alvállalkozásokat munkavállalóik képzésében, ezáltal hozzájárul a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztéséhez és a cégek hatékonyságának növeléséhez.  A GINOP-Plusz-3.2.1-21 vissza nem térítendő képzési támogatásának elnyerésével 50-100%-ban finanszírozható a képzési költség, ezen felül a képzés miatt kieső munkaórákra bértámogatás is igényelhető a cég nagyságától és a képzéseken részt vevő munkavállalók számától függően.

„A magyar kis és középvállalkozások, valamint a hazai lakosság kibervédelmének erősítése kiemelt feladat a mesterséges intelligencia által felpörgetett digitális fejlődés során. Az informatikai képzésnek ezért az egyik meghatározó területe a kiberbiztonság, amelyen nemcsak oktatunk és kutatunk, hanem a vállalkozások és a lakosság részére tájékoztatást is nyújtunk. Ennek keretében kidolgoztunk a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával együttműködésben egy online tájékoztató és felkészítő anyagot is, mely a https://nis2.gde.hu oldalon található.” – mondta el Dr.  Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke, majd hozzátette: „A GINOP pályázatok kapcsán is tudunk segítséget nyújtani a cégeknek, hiszen a vállalatok sikeréhez elengedhetetlen a munkavállalók kompetenciáinak folyamatos fejlesztése. Ennek leghatékonyabb eszköze a – most vissza nem térítendő támogatással is elvégezhető – mikrotanúsítványt adó rövid egyetemi képzések rendszere, erről a  https://gde.hu/ginop linken található részletes információ.”

A NIS2 regisztrációt viszonylag rövid idő alatt el lehet végezni, de amennyiben a vállalkozás részt szeretne venni a GINOP pályázaton, annak adminisztrációs feladataira, a pályázati anyag összeállítására 8-10 munkanappal érdemes számolni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.

A carVertical autóipari adatszolgáltató cég a közelmúltban 15 európai országban végzett kutatást, melyből kiderül, hogy a Magyarországra importált autók kilométeróra-állását nagyobb eséllyel manipulálták, mint a helyben vásárolt járművekét.

A túlzott bizalom futásteljesítmény-csaláshoz vezethet

A magyar utakon közlekedő és a carVertical által ellenőrzött autók 7.4%-ának módosították a futásteljesítményét. Bár hazánkban még nem olyan rossz a helyzet, mint néhány kelet-európai országban, például Lettországban, ahol a manipulált járművek aránya meghaladja a 15%-ot, a csalás kockázata továbbra is magas.

Magyarországon az importált autók 8,1%-ának hamis a kilométeróra-állása, ami meghaladja a határainkon belül eladott hamis futásteljesítményű autók arányát (6,5%).

Sokan megbízhatóbbnak tartják a bizonyos országokból, mint például Németországból importált autókat, ezért a vevők ilyenkor kevésbé elővigyázatosak, és megbíznak a használt járművek eladóiban.

„Nagyon nehéz nemzetközi szinten ellenőrizni a használt autók minőségét, mivel az egyes országokban eltérő jogszabályok vonatkoznak a kilométeróra-csalásra. Tekintve, hogy az országok közötti információáramlás az autókról nem kielégítő, exportálás után a járművek tiszta lappal indulhatnak, és jellemzően ilyenkor állítják át a futásteljesítményüket. Ezzel növekszik annak a kockázata, hogy a helyben vásárolt autókhoz képest nagyobb valószínűséggel kapjuk meg az autót manipulált kilométeróra-állással”

– magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.

A magyarok előnyben részesítik a külföldről érkező használt autókat

A kutatás szerint a helyben vásárolt és külföldről behozott autók aránya eltérő. A carVertical által Magyarországon ellenőrzött gépjárművek 44,6%-a a teljes idejét az országban töltötte, míg 55,4%-a külföldről importált.

A legtöbb vizsgált országban, így Litvániában, Lengyelországban, Romániában vagy Szerbiában a külföldről behozott autók aránya 70-90% között mozog, ami azt jelenti, hogy Magyarországon alacsonyabb a használtautó-import. Ez azonban nem vezet az autókkal kapcsolatos csalások számának csökkenéséhez.

Egy meghamisított kilométer-számlálójú jármű pénzügyi katasztrófát jelenthet

A hamis futásteljesítményű autó beszerzése sok gondot okozhat az új tulajdonosnak, mivel nehéz megtervezni a karbantartását. A vezérműláncszíjat például 100-150 ezer kilométerenként kell cserélni. Ha azonban a jármű futásteljesítménye hamis, valószínűleg nem kerül sor időben erre a műveletre, így az ékszíj elszakadhat, ami a szelepekkel való érintkezés következtében a dugattyúk sérülését eredményezheti.

A nagyobb futásteljesítményű autók lényegesen rosszabb állapotban lehetnek, ami útközben váratlan meghibásodásokhoz vezethet. Nem is beszélve a sofőr biztonságát veszélyeztető kockázatokról.

Matas szerint a módosított futásteljesítményű autókat jóval drágábban adják el, mint a valós futásteljesítményűeket, vagyis a vásárlók többet fizetnek a járművekért, mint amennyit érnek. Az autóipari szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a carVertical által végzett kutatásból egyértelműen látszik, hogy a járművek, amelyeknek a kilométeróra-állását visszatekerték, akár 25%-kal is drágábbak lehetnek, mint az eredeti futásteljesítményű autók. A nagy futásteljesítményű jármű ráadásul sokkal gyorsabban veszít az értékéből és sokszor nehezebb rá vevőt találni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Ön tudta, melyik keverési technológia a leghatékonyabb egy csésze tea esetén?

Szimulációs szoftverrel válaszolták meg a kérdést.

A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?

Erre a kérdésre keresték a választ egy szimulációs szoftver segítségével. Modellezték a legtöbbünk által ismert körkörös kevergetési technikát, valamint az előre-hátra lapátoló mozdulatsort, amit állítólag az angol királyi körökben is előnyben részesítenek. Mindkét szimuláció egy átlagos csésze angol teát vett alapul, amikor az ital tetején zavartalanul megül egy egyenletes tejréteg.

A tesztekből kiderült, hogy a körkörös keverőmozgás gyorsabb eredményt, azaz keveredést biztosít, mint a lapátolás, tehát ha kevés időnk van, akkor ez a célravezetőbb opció. Ha azonban figyelmesen megnézzük, észrevehetjük, hogy a kanál 57%-kal messzebbre jut körkörös mozgásnál, mint amikor lapátoló mozgást végzünk vele. Azaz azonos keverési távolság vagy azonos keverési energia esetén a lapátoló mozgás bizonyult a hatékonyabb teakeverési technikának, ezzel minimalizálhatjuk a mozdulatsor közben kifejtett erőfeszítéseinket.

A lapátolással egyúttal kisebb az esély arra, hogy kifröccsen az ital, leforrázva ezzel az ujjainkat, valamint jobban feloldódik a cukor is, nem reked meg a csésze alján. Mindemellett az sem elhanyagoltható érv, hogy a lapátoló technika jóval csendesebb módszer, mint a heves kavargatás, azaz sokkal inkább megfelel a kifinomult teázási etikettnek.

Hasonló, Siemens-szoftveres szimuláció segítségével derült ki az is, hogy melyik a leghatékonyabb ventilátor-hack, ami a mostani kánikulában hasznos információ lehet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

A Vodafone Magyarország ügyfelei számára már 84 országban elérhető az 5G roaming szolgáltatás

A Vodafone Magyarország 2024-ben 6 kontinensen, további 24 új országban, köztük Argentínában, Kenyában és Szingapúrban teszi elérhetővé 5G roaming szolgáltatását ügyfelei számára, így immár 84 országban, 128 hálózaton biztosítva az 5G hálózat előnyeit külföldön.

A Vodafone Magyarország 2019-ben a hazai szolgáltatók közül elsőként indította el a mindenki számára elérhető 5G szolgáltatását Budapesten, majd az ország több nagyvárosában. A folyamatos bővítéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően az 5G lefedettség egyre nagyobb az országon belül. Fontos mérföldkő volt a szolgáltató és ügyfelei számára az 5G roaming szolgáltatás elindítása, amelynek köszönhetően az ügyfelek külföldön is élhetnek az 5G hálózat nyújtotta előnyökkel.

A Vodafone Magyarország 2024-ben további nemzetközi partneri együttműködéseket indított el, annak érdekében, hogy az utazni vágyó ügyfelei számára újabb 24 országban biztosíthassa az ötödik generációs hálózat előnyeit, mint a megnövekedett letöltési sebességet, valamint a minimális késleltetési időt. Az európai terjeszkedést követően a Vodafone Magyarország 5G roaming szolgáltatása már 6 kontinensen elérhető, így azok az ügyfelek is élvezhetik a hálózat nyújtotta lehetőségeket, akik utazásaik során az Európán kívül utaznak.

A bővítésnek köszönhetően a Vodafone Magyarország az 5G roaming szolgáltatást, már összesen 84 országban, 128 külföldi partnerhálózaton kínálja.

„Számunkra kulcsfontosságú, hogy az ügyfeleink a világon bárhol hozzáférhessenek a legmodernebb technológiákhoz, legyen szó akár nyaralásról, akár üzleti útról, és ezért a Vodafone Magyarország folyamatosan új országokkal köt stratégiai megállapodásokat, hogy a felhasználók 5G-képes készülékeikkel, díjcsomagjaikkal külön díjfizetés nélkül élvezhessék az ötödik generációs hálózat előnyeit külföldön is”

– mondta a bejelentés kapcsán Bányai Tamás, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A korábbi országok mellett mostantól az alábbi országokban is elérhető az 5G roaming szolgáltatás a Vodafone Magyarország ügyfelei számára:

Európa:

 • Monaco
 • Észak-MacedóniaOroszország

Közép-Ázsia:

 • Kazahsztán
 • Üzbegisztán

Dél-Amerika:

 • Argentína
 • Peru

Észak- és Közép-Amerika

 • Mexikó
 • Puerto Rico

Afrika:

 • Kenya
 • Nigéria
 • Dél-Afrika
 • Tanzánia
 • Etiópia
 • Mauritius

Óceánia:

 • Guam

Ázsia:

 • Jordánia
 • Georgia
 • Azerbajdzsán
 • Laosz
 • Malajzia
 • Szingapúr
 • Sri Lanka
 • Maldív-szigetek

A Vodafone Magyarország korábban bejelentette, hogy szakaszosan, legkésőbb 2024.07.03. napjától 60 napig díjmentesen biztosítja az 5G szolgáltatást a lakossági és kisvállalati előfizetéses ügyfeleinek a nyári szezonban, így több mint egymillió ügyfelük tapasztalhatja meg az ötödik generációs mobilhálózat élményét belföldön.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss