Connect with us
Hirdetés

Zöld

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért

startup

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért.

Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startup-ok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

EIT Food az innovatív élelmiszeripari és mezőgazdasági ötletek támogatására

Az EIT Food az Európai Innovációs és Technológiai Intézet élelmiszer-szakterülettel foglalkozó, tudományos és innovációs közössége. Az EIT Food élelmiszeripari és mezőgazdasági területre fókuszáló oktatási, innovációs és vállalkozásfejlesztési programjai startupokat és innovátorokat támogatnak ötletük megvalósításában.  Magyarországon 2021-től érhetőek el programjaik magyar csapatok, startupok és Magyarországon élő külföldi csapatok számára egyaránt. A magyar Hub tagjai a Campden BRI Magyarország és a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft., előbbi az oktatási és innovációs tevékenységek, míg utóbbi a startup programok elsődleges kapcsolattartója.

Nemzetközi startup programok a kezdeti ötletfázistól a befektetésszerzésig

A programok résztvevői nemcsak szakmai segítséget kapnak, de akár befektetést is szerezhetnek ötleteik megvalósításához. A csapatok a kezdeti fázistól egészen a piacra lépésig juthatnak el, a legjobbak pedig vissza nem térítendő pénzbeli támogatást is kaphatnak. A startup programok továbbá lehetőséget biztosítanak nemzetközi kapcsolatépítésre is, amelynek köszönhetően a csapatok partnereket és támogatókat szerezhetnek a program alatt. Az EIT Food változatos programjai között bármilyen érettségi fázisban lévő startup találhat számára megfelelőt.

EIT Jumpstarter

Az EIT Jumpstarter az egyik legtágabb ágazatközi program, amelyet olyan korai stádiumú innovátorok számára terveztek, akik szeretnék kidolgozni az üzleti tervüket, eljuttatni ötleteiket potenciális befektetőkhöz és elindítani üzleti tevékenységüket. A program hat tudás- és innovációs közösség együttműködésével kerül megrendezésre: EIT Health, EIT Raw Materials, EIT Food, EIT InnoEnergy, EIT Manufacturing és EIT Urban Mobility.

TeamUP

A TeamUp összehozza a vezető technológusokat a legjobb üzleti szakemberekkel, és támogatja őket a hatékony agrár-élelmiszeripari vállalkozások építésében. A program segít megtalálni a megfelelő társalapítót, valamint szakértői útmutatást, képzést, hálózatépítést és finanszírozást nyújt az agrár-élelmiszeripari startupok növekedéséhez. A résztvevő csapatok havi 2.000 euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

Test Farms

A Test Farms program olyan startupok számára szól, akik már létrehoztak egy innovatív megoldást, amely javíthatja a mezőgazdasági gyakorlatokat. A program segít az agritech technológia vagy termék valós körülmények közötti validálásában és ezáltal növeli a kereskedelmi siker esélyeit. A résztvevő csapatok 3.000 euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

Seedbed

A Seedbed olyan vállalkozó tudósoknak, feltörekvő vállalkozóknak és újonnan alapított startupoknak nyújt támogatást, akik piaci validálás előtt állnak és szeretnék a kereskedelmi lehetőségeiket a lehető legjobban kihasználni. A résztvevő csapatok 6.000 euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

EIT Food Accelerator Network (FAN)

Az EIT Food Accelerator Network összekapcsolja az agrár-élelmiszeripari startupokat az iparág vezető vállalati és kutatási partnereivel annak érdekében, hogy teszteljék technológiájukat és sikeresen bevezessék azt a piacra.

RisingFoodStars

A RisingFoodStars olyan startupoknak szól, amelyek már rendelkeznek ügyfelekkel. A program lehetővé teszi a sikeres agrár-élelmiszeripari növekedést a nemzetközi piacra lépésen keresztül.

Az EIT Food startup programokról további információ a Klímainnovációs Közösség honlapján található.

Innovátoroknak szóló szakmai workshopok

A minden évben megrendezésre kerülő startup programokon kívül szakmai workshopok is várják az érdeklődőket, idén két ilyen rendezvényre került sor.

  • EIT Food Challenge Labs 2021: A jelenleg is futó EIT Food Challenge Labs eseménysorozat célja, hogy valós élelmiszeripari problémákra innovatív megoldásokat találjanak a különböző területekről érkező résztvevők. Iparági kutatás és szakértői vélemények alapján idén két fókuszterülethez tudtak csatlakozni a csapatok: célzott táplálkozás és alternatív fehérjék, valamint körkörös élelmiszer rendszerek és fenntartható mezőgazdaság. A kutatást, ötletelést és koncepcióalkotást tapasztalt design thinking és service design trénerek vezetik. A résztvevők továbbá iparági mentoroktól is kapnak visszajelzést a projektük kapcsán, a legjobb csapat pedig 2.000 euró nyereményben részesül.
  • EIT Food – Konfliktusmenedzsment workshop: A Konfliktusmenedzsment workshop célja olyan gyakorlati tudás átadása, amely segíti a startupokat a hatékony konfliktuskezelésben. Ez a téma azért kiemelten fontos, mert a startupok bukásának jelentős részét a csapaton belüli, valamint a csapat és a befektető közötti konfliktus vagy diszharmónia okozza. A konfliktusokkal járó feszültségek és nehézségek egy része elkerülhető hatékony konfliktuskezelési módszerek segítségével.

Elindult az előregisztráció a 2022-es nemzetközi startup programokra

A jövőre induló startup programokra érdemes már most előregisztrálni a Klímainnovációs Közösség oldalán található form kitöltésével!

További startup programok, eseményajánlók és friss hírek a Klímainnovációs Közösség Facebook oldalán.

Zöld

Lendületben a 2030-as célok felé – újabb lépéseket tett a Siemens a fenntarthatóságért

Ismét jelentős eredményeket ért el a Siemens a fenntarthatóság terén a 2025-ös üzleti évben.

A technológiai vállalat immár második egymást követő évben tette lehetővé, hogy ügyfelei több károsanyag-kibocsátást kerüljenek el, mint amennyi a Siemens teljes értékláncában keletkezett.

A vállalat robusztus ökodesign stratégiája, ami a környezeti hatásokat csökkentő tervezési döntéseket is meghatározza, már a releváns portfólió több mint 67 százalékára kiterjed, hozzájárulva a körforgásos gazdaság előmozdításához. Az elmúlt három év innovatív megoldásai – például a digitalizáció, az elektrifikáció, a megújuló erőforrások integrálása és az energiahatékonyság növelésének területén – összesen 694 millió tonna CO₂-kibocsátás elkerülését tették lehetővé a Siemens ügyfelei számára, ami Németország teljes 2024-es kibocsátásával egyenértékű.

A társadalmi hatás, illetve felelősségvállalás terén is komoly előrelépéseket tett a Siemens:

fenntarthatósági és digitalizációs tanulási programjaival világszerte több mint egymillió embert támogatott. Emellett a Siemensnél dolgozók évente képzéssel töltött ideje átlagosan 36,6 órára nőtt, különös hangsúlyt helyezve a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ismeretekre.

Továbbá a kibervédelem és adatbiztonság terén is fontos mérföldköveket tudhat maga mögött a cég:

a Siemens szigorú azonosítási és jogosultsági ellenőrzéseket előíró Zero Trust megközelítése már a releváns alkalmazások 62 százalékában jelen van, ami jelentős növekedés a tavalyi 16 százalékhoz képest.

A vállalat elkötelezettségét az is mutatja, hogy jogosult bevételének több mint fele megfelel a klímaváltozás mérséklésére és a körforgásosságra vonatkozó, kiemelten magas uniós szabványoknak. A Siemens emellett idén első alkalommal publikálta auditált Fenntarthatósági Nyilatkozatát az EU vállalatainak fenntarthatósági erőfeszítéseit mérő és összehasonlító Vállalati Fenntarthatósági Jelentéstételi Irányelvvel (CSRD) teljes összhangban, ami így a cég éves beszámolójának részét is képezi.

A Siemens fenntarthatósági jelentésének összefoglalója itt érhető el.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading

Zöld

Egyszerre három problémára kínál megoldást a Schneider Electric Go Green versenyének idei első helyezettje

Az energiahiány, a nemek közötti egyenlőtlenség és az alacsony mezőgazdasági termelékenység problémájára egyaránt megoldást kínál a Schneider Electric idei „Go Green Competition” versenyének első helyezett csapata.

A fiatalok megbízható energiaellátást és a közösségek jólétét elősegítő innovációit támogató kezdeményezés dobogósai közé az osztrák győztesek mellett egy japán és egy indiai csapat került be. 

A Schneider Electric, a világ egyik vezető energia-technológiai vállalata által meghirdetett „2025 Go Green Competition” megmérettetésre több mint 50 országból érkeztek pályázatok. A „Youth Education & Entrepreneurship” és az „Access to Energy” programok támogatásával megvalósult versenyen nyertes csapatok finanszírozást, mentorálást és globális ismertséget kapnak, hogy bővíthessék szakmai hálózatukat.

Első helyezett: GH-Solar Equalizers – Ausztria

A GH-Solar Equalizers csapata „Innovation with Purpose” projektjével lenyűgözte a zsűrit. Ez a kezdeményezés a ghánai vidéki térségekben tapasztalható energiahiány, a nemek közötti egyenlőtlenség és az alacsony mezőgazdasági termelékenység problémáira egyaránt kínál megoldást. Az alacsony jövedelmű női gazdák napenergiával működő intelligens öntözőrendszerekkel való ellátásával a projekt skálázható, éghajlatbarát gazdálkodást tesz lehetővé, miközben hozzáférést biztosít a tiszta energiához, a digitális eszközökhöz, valamint a pénzügyi termékekhez és szolgáltatásokhoz. Megoldásuk jó példa a fiatalok által vezérelt innováció erejére, amely kontinensekre kiterjedő, jelentőségteljes változásokat hozhat létre.

Második hely: Knights of the Sun – Japán

A Knights of the Sun előremutató projektje a mezőgazdasági termelékenység növelését, valamint a fenntartható vízgazdálkodás és az energiahatékonyság előmozdítását célozza. BanyuSurya nevű megoldásuk egy napenergiával működő, moduláris öntözésoptimalizáló rendszer, amely három kulcsfontosságú technológiát integrál: légköri vízkivonás (AWG) a levegőből történő vízkinyeréshez, esővízgyűjtés a fenntartható vízkészletek biztosításához, valamint mesterséges intelligenciával működő öntözés és eszközkarbantartás a vízfelhasználás optimalizálása és a rendszer hatékonyságának biztosítása érdekében.

Harmadik hely: The Green Hornet – India

A The Green Hornet kezdeményezése Vidarbhára, India Maharashtra államának aszályra hajlamos régiójára irányítja a figyelmet, amely évtizedek óta súlyos agrárválsággal küzd, és ahol több ezer farmer öngyilkos lett. Megoldásuk középpontjában a napenergia áll, amelyet megbízhatósága és Vidarbha éghajlata miatt választottak az öntözéshez szükséges energiaforrásként.

„Minden évben lenyűgöz a fenntarthatóbb világ megvalósításáért elkötelezett fiatalok kreativitása, merészsége és elszántsága. Az idei „Go Green Competition” jól mutatja, mennyire fontos a fiatalok innovációja az energiával és a bolygóval való kapcsolatunk újragondolásában. A Schneider Electricnél szilárdan hisszük, hogy ennek a generációnak a támogatása egy igazságosabb és ellenállóbb jövő előkészítését jelenti. A Schneider Electric „Youth Impact Through Learning – Youth Education & Entrepreneurship” (YEE) programja keretében már több mint 60 országban egymilliónál is több fiatal kapott képzést az energia, a fenntarthatóság és a vállalkozói ismeretek kapcsán. Az „Access to Energy” kezdeményezéseinkkel tovább bővítjük ezt az elkötelezettségünket, új lehetőségeket teremtve a legkiszolgáltatottabb közösségek számára”

– mondta el Gilles Vermont Desroches, a Schneider Electric „Corporate Citizenship and Institutional Affairs” területért felelős alelnöke.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading

Zöld

Új módszerrel mutattak ki magasabb légszennyezést gáztűzhellyel főző magyar háztartásokban

A Greenpeace Research Laboratories magyar és horvát háztartásokban végzett kutatása megállapította, hogy jelentősen javíthatja a beltéri levegő minőségét, ha a gáztűzhelyeket elektromos készülékekkel váltják fel, mivel a nitrogén-dioxid (NO₂) és a rákkeltő benzol mennyisége jelentősen csökken.

Ezért többek között a Greenpeace azt követeli, hogy a kormány nyújtson állami támogatást  a gázról elektromos főzésre átállásban azoknak a háztartásoknak, ahol különösen kiszolgáltatott emberek élnek.

A kutatás 12 otthonban (9 horvát és 3 magyar háztartásban) zajlott, ahol a lakók gáztűzhelyüket cserélték elektromosra. A Greenpeace kutatói az átállás előtt és után két héten keresztül figyelték az egyes otthonok beltéri és kültéri levegőminőségét különféle passzív mérőeszközökkel.

Az eredmények egyértelműek voltak.

A nitrogén-dioxid és a benzol szintje minden háztartásban alacsonyabb volt, miután gázról elektromos főzésre váltottak. Néhány háztartásban a benzol az átállás után már nem volt kimutatható. Az elektromos főzésre való áttérés után egyetlen háztartás sem haladta meg az Egészségügyi Világszervezet napi NO₂ irányadó határértékét, míg gáz használata esetén három háztartás is túllépte azt.

„Tudomásunk szerint ez a tanulmány az első, amely valódi háztartásokban méri a NO₂ és a benzol koncentrációjának változását a gázról az elektromos főzésre való átállás előtt és után”

– mondta dr. Aidan Farrow, a Greenpeace Research Laboratories vezető tudósa.

A beltéri levegőszennyezés egyre inkább elismert egészségügyi problémának számít.

Amikor a gáz elég többek között, nitrogén-dioxid (NO₂), szén-dioxid (CO₂) és illékony szerves vegyületek (VOC-k), például benzol szabadulnak fel, amelyeknek nincs meghatározható biztonságos határértéke. Az irritáló NO₂ károsítja a légutakat, súlyosbíthatja a légzési problémákat, asztmás rohamokat válthat ki és csökkentheti a tüdőfunkciót – különösen gyermekek és már meglévő egészségügyi problémákkal küzdő emberek esetében illetve szív és érrendszeri károsodást okoz –, míg a benzolt a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség ismert emberi rákkeltő anyagként sorolja be. Továbbá a gáz főként metánból, egy erősen üvegházhatású gázból áll, így jelentősen  hozzájárul a klímaválság súlyosbodásához.

„Most már egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a gáz nemcsak az éghajlatot, hanem az egészségünkre is veszélyes. Senkinek nem kellene választania a vacsora elkészítése és a biztonságos levegő belélegzése között”

– mondta dr. Mátyás Eszter, a Greenpeace Közép- és Kelet-Európa energiakampányának felelőse. „Ideje, hogy a döntéshozók felelősségteljesen cselekedjenek, és segítsék az embereket a tisztább, egészségesebb konyhákra való átállásban.”

A Greenpeace ezért sürgeti a kormányokat, hogy:

  • nyújtsanak támogatást a gázról elektromos főzésre átállásban azoknak a háztartásoknak, ahol különösen kiszolgáltatottak élnek: krónikus légúti betegséggel küzdő személyek, gyermekek, illetve a rosszul szellőző lakásban élő, alacsony jövedelmű háztartásoknak.
  • Tiltsák be 2027-től a gáztűzhelyek telepítését új lakóépületekben.
  • Támogassák az egészségesebb, nulla kibocsátású otthonokat a szélesebb körű klíma- és közegészségügyi politika részeként.

További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading
Advertisement Hirdetés
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement Hirdetés

Facebook

Advertisement Hirdetés
Advertisement Hirdetés

Ajánljuk

Advertisement

Friss