Mozgásban

A magyar autósport nemzetközi sikereihez járulnak hozzá a Széchenyi István Egyetem mérnökei

autósport

A győri Széchenyi István Egyetem mobilitással kapcsolatos kutatás-fejlesztési és képzési tevékenysége mellett az autó-motor sport több területén is jelentős eredményeket mutat fel.

A hallgatói évek alatt megszerzett tudást és tapasztalatot sokan kamatoztatják versenycsapatok technikai teamjeiben. Ők azok, akik adatelemzőként század- vagy tizedmásodperceket faragnak az időeredményekből, amelyeken olykor világbajnoki címek múlnak.

A Széchenyi István Egyetem erős műszaki gyökerekkel rendelkezik, és elkötelezett a technológiai innovációk iránt. A mobilitás számos kutatás-fejlesztési és képzési területen jelenik meg az önvezető járművektől az elektromos közlekedésig. A hallgatók mérnöki tudásukat olyan kiemelkedő hallgatói csapatokban kamatoztathatják, mint a Formula Student-sorozatban versenyző, európai élvonalba tartozó Arrabona Racing Team, a vele szorosan együttműködő SZEngine motorfejlesztő csapat és az Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén tavaly a saját világcsúcsát megdöntő SZEnergy Team. Sokan állítják közülük, hogy aki egyszer belekóstol ebbe a világba, nehezen szabadul tőle, de igazából nem is akar szabadulni.

„2017 óta vállalok adatelemző feladatokat különböző versenycsapatoknál a gokart világában. A Széchenyi-egyetemen megszerzett tudásra építve és hosszú évek tapasztalataira támaszkodva sikerült egyre jelentősebb eredményeket elérnem. Büszkeség számomra, hogy több versenyzőt segíthettem magyar bajnoki címhez, először a Hargitai Racing, majd a győri KMS Europe csapatánál. A 2023-as év hozta a legjelentősebb sikereket, méghozzá a világ egyik legnagyobb gokartversenyén, a Rotax Max Challenge Grand Finals-on. Krepcsik Áron, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó Humda Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség támogatottja világbajnoki második helyezést ért el. Rajta kívül a kanadai Ben Coopert is segíthettem, aki megnyerte saját kategóriáját”

– mondta el Kőrös Péter, az egyetem Járműipari Kutatóközpont Autonóm Közlekedési Rendszerek Központja operatív vezetője.

A szakember a SZEnergy Team mentoraként állítja, a Széchenyi-egyetem hallgatói
csapatai hatalmas lehetőséget jelentenek a hallgatóknak. (Fotó: Adorján András)

A szakember a SZEnergy Teamnél mentorként támogatja a hallgatókat. Hangsúlyozta, az intézmény versenycsapatai kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy az autó-motor sport iránt érdeklődő fiatalok belekóstoljanak ebbe a világba, próbára tegyék mérnöki képességeiket és olyan tapasztalatokat szerezzenek, amelyek hatalmas versenyelőnyt jelenthetnek majd a munkaerőpiacon. Ezekből a csapatokból már eddig is számos olyan fiatal került ki, akik tanulmányaikat követően sem szakadtak el a technikai sportoktól: az egyetem több volt hallgatója, munkatársa segít pilótákat szakmai tudásával.

„Van olyan, aki telemetriai és mérnöki szolgáltatásokat nyújt a motorsportban, és olyan is, aki szabadúszóként számos teamnek segített már, dolgozott többek közt Michelisz Norbert túraautó világkupa-győztes csapatában, a M1RA-ban is. Több volt hallgatónk, illetve kollégánk vesz részt a győri KMS, illetve más hazai csapatok munkájában, de olyan is akad, aki azt a Klausz Motorsportot erősíti, amelyet a Győr Rallyn is láthattunk”

– sorolta.

Sporttörténeti pillanat volt, amikor a tavaly első ízben megrendezett WHB Győr Rally mezőnye az intézmény kampuszára is megérkezett.  Az egyetem a gyorsasági szakasz házigazdája volt, míg a Humda az esemény névadó szponzoraként vállalt szerepet. A rallyn a Széchenyi-egyetem hallgatója, Klausz Kristóf is indult, csapatának több tagja szaktársai közül került ki. Ugyancsak az intézmény hallgatója a hosszú távú, azaz endurance motoros világbajnokságon (EWC) szereplő Kovács Bálint.

„Fontos, hogy azt a tudást, amit az évek során összegyűjtöttünk, az egyetemi képzésekben is hangsúlyosan megjelenítsük. A motorszakágban már működik az intézménynek nagy népszerűségnek örvendő szakirányú továbbképzése, az „integrált motorkerékpár- és versenyszakmérnök” képzés. Ezt olyan személyiségek fémjelzik oktatóként, mint korábbi hallgatónk, Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-világbajnok. A jövőben az autósport területén is olyan speciális – akár mikrotanúsítványt is adó – képzések indulhatnak, amelyek még felkészültebbé teszik az adatelemző-mérnököket, tovább emelve ezzel a hazai autó- és motor sport színvonalát”

– zárta Kőrös Péter.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Mozgásban

50 év után, 2024. február 22-én landolt a NASA által indított Nova-C holdra szálló

nova

50 év után, 2024. február 15-én ismét holdra szállást hajtott végre a NASA, nem is akárhogyan.

A Nova-C holdra szálló megépítésében és elindításában a világszerte ismert Columbia Sportswear ruházati márka is részt vett egy olyan speciális anyagával, amely ellenáll a Hold szélsőséges időjárásának. A holdra szálló 2024. február 22-én érkezett meg a Holdra.

A Nova-C holdra szálló, amelyet az Intuitive Machines amerikai vállalat tervezett kis, kereskedelmi rakományok szállítására a Hold felszínére, a hét minden napján, napi 24 órában képes adatokat fogadni és továbbítani, valamint akár 130 kg-os teherbírásra is képes. 50 év után tehát az Amerikai Egyesült Államok ismét Holdra szállt, azonban különleges partnerrel tette mindezt.

Hétköznapi viseletként használt anyag tudományos misszióban

A kilövés előtti laboratóriumi szimulációk során az Intuitive Machines kutatói megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges, akár -250 és 250 Celsius fokos hőmérsékleteivel szemben. Az aranyszínű fóliás megoldás számos Columbia őszi-téli ruházatában – kabátban, aláöltözőben, sapkában, kesztyűben – megtalálható. A technológia különlegessége az aranyszínű pöttyökben rejlik, amik nagy arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve kimagasló szigetelő hatást és melegérzetet biztosít.

“Az együttműködés nem mindennapi. Az Omni-Heat Infinity innovatív technológiáját egyébként éppen a NASA egyes ruhadarabjai ihlettek, így ez az együttműködés tökéletes összhangot jelent a márka és a szervezet között”

– mondja Szabó János, a Columbia regionális márkamenedzsere.

A Nova-C egy SpaceX Falcon 9 rakétával indult útnak 2024. február 15-én. A beépített 3D nyomtatott folyékony oxigén- és metánmotorral működő holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja. Ez az első houstoni holdraszállás az 1972-es Apollo 17 óta.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Mozgásban

BYD SEAL: Megérkezett a Tesla Model 3 kínai konkurenciája!

BYD SEAL elektromos autó Schiller Autó

A BYD tavaly bejelentette, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi az autóit. Az elmúlt években a kínai EV-k előretörését láthattuk a nyugati piacokon is, és látszik, hogy a csúcstechnológiás, ár-érték arányban is kiemelkedő villanyautók bizony meg tudják szorongatni a nyugati gyártókat. Remek példa erre a BYD SEAL sportszedán, amely méltó kihívója a Tesla Model 3-nak. Mit is érdemes tudni erről az impozáns járgányról?

Éllovas az éllovasok között

Ahhoz, hogy tisztán lássuk a SEAL kvalitásait, érdemes első körben egy pillantást vetni a BYD-re magára. A BYD név (magyar kiejtés: bí-váj-dí), bár kínai eredetű, a „Build Your Dreams” szlogennel lett felöltöztetve, amely egyébként több autójuk hátulján is ott virít. Lássuk mit érdemes tudni a vállalatról, amely a jelenleg is egyre dominánsabb kínai EV-szegmens egyik, ha nem legnagyobb szereplője:

  • 1995-ben indultak, ehhez képest 40 országban van leányvállalatuk.
  • Nagyságrendileg 300 ezer embert foglalkoztatnak.
  • Piaci kapitalizáció alapján a világ második(!) legnagyobb elektromos járműveket gyártó vállalata.
  • EV-k mellett gyártanak IoT eszközöket, napelemeket, tárolórendszereket, elektronikai megoldásokat is.
  • A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó cége, amely innovációban is éllovas.
  • Néhány alkatrész kivételével (gumi, szélvédő) mindent házon belül gyártanak le a mikrochipektől kezdve a karosszérián át az elektromotorig.

BYD SEAL autó

Ezt tudja a BYD SEAL

Most, hogy némi képet kaptunk a léptékről, térjünk is át a BYD SEAL sportszedánra! Miben egyedi ez az autó? Nos, kezdjük azzal, hogy gyönyörű. Ezt többek között annak köszönheti, hogy a BYD leigazolta a német designzsenit, Wolfgang Eggert, aki az összes autó formatervezésének fő motorja volt. Látszik: a SEAL-re öröm ránézni!

Ezzel együtt természetesen teljesítményben is felveszi a versenyt a Tesla Model 3-mal. Az erősebb kivitelű SEAL két motorja együtt 530 lóerőt tud, amely 3,8 másodperc alatt repíti fel 100 km/órára. Az akkumulátor pedig a megbízhatóságáról és nagyon alacsony degradációjáról, illetve innovatív kialakításáról ismert Blade, amit egyedülálló módon szerkezeti elemként építettek be a SEAL-be, növelve a szedán torziós rigiditását. A 82,5 kWh-s akkucsomag 570 km-es WLTP-hatótávnak feleltethető meg, amely a hosszabb utazásokhoz is bőven elég.

Persze belül is fantasztikus autó a SEAL. Hatalmas, 15,6 colos forgatható kijelző, panorámatető, fantasztikus hangrendszer… Egy szó mint száz, a Tesla Model 3 méltó kihívójára akadt!

Immár a Schiller Autó Család Zrt-nél is!

Aki követte a híreket, értesülhetett róla, hogy két versenytársát követően harmadikként a Schiller Autó Család Zrt. is partneri megállapodást kötött a BYD-val. Az immár majdnem 30 éve a magyar piacon tevékenykedő családi vállalkozás január 11-én írta alá a megállapodást, és február 1-jén nyitotta meg a BYD Schiller autókereskedést Budapesten. (A márkakereskedéshez természetesen BYD márkaszerviz is társul.) És természetesen a SEAL-t is forgalmazzák: akit érdekel ez a lenyűgöző sportszedán, természetesen kipróbálhatja!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Mozgásban

Egy napos késéssel, de 50 év után ismét Holdra szállást hajtott végre a NASA

nasa

50 év után, 2024. február 15-én ismét holdra szállást hajtott végre a NASA, nem is akárhogyan.

A Nova-C holdra szálló megépítésében és elindításában a világszerte ismert Columbia Sportswear ruházati márka is részt vett egy olyan speciális anyagával, amely ellenáll a Hold szélsőséges időjárásának.

A Nova-C holdra szálló, amelyet az Intuitive Machines amerikai vállalat tervezett kis, kereskedelmi rakományok szállítására a Hold felszínére, a hét minden napján, napi 24 órában képes adatokat fogadni és továbbítani, valamint akár 130 kg-os teherbírásra is képes. 50 év után tehát az Amerikai Egyesült Államok ismét Holdra szállt, azonban különleges partnerrel tette mindezt.

Hétköznapi viseletként használt anyag tudományos misszióban

A kilövés előtti laboratóriumi szimulációk során az Intuitive Machines kutatói megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges, akár -250 és 250 Celsius fokos hőmérsékleteivel szemben. Az aranyszínű fóliás megoldás számos Columbia őszi-téli ruházatában – kabátban, aláöltözőben, sapkában, kesztyűben – megtalálható. A technológia különlegessége az aranyszínű pöttyökben rejlik, amik nagy arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve kimagasló szigetelő hatást és melegérzetet biztosít.

“Az együttműködés nem mindennapi. Az Omni-Heat Infinity innovatív technológiáját egyébként éppen a NASA egyes ruhadarabjai ihlettek, így ez az együttműködés tökéletes összhangot jelent a márka és a szervezet között”

– mondja Szabó János, a Columbia regionális márkamenedzsere.

A Nova-C egy SpaceX Falcon 9 rakétával indult útnak 2024. február 15-én. A beépített 3D nyomtatott folyékony oxigén- és metánmotorral működő holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja. Ez az első houstoni holdraszállás az 1972-es Apollo 17 óta.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss