Mozgásban

A vadonatúj Prius lett az Észak-Amerikai Év Autója

prius

Az évről évre kiosztásra kerülő, az autóiparban nagy elismerésnek örvendő Év Autója díj az észak-amerikai régióban a Toyota Prius és Prius Prime képében talált nyertesre, ezzel is megerősítve a kiemelkedő piacvezető szerepét a világ legzöldebb autógyártójának.

A döntésért az Egyesült Államok- és Kanada-beli autóipari újságírókból álló független zsűrije felelős, kik a szoros versenyben a Toyota Prius és Prius Primeot hozták ki a megmérettetés győzteséül. A díj kritériumai között szerepel többek között az innováció, a kezelhetőség és a biztonság, mint pontozandó tényező, melyekre a Toyota minden modelljénél nagy hangsúlyt fektet, így tökéletesítve a lehető legmagasabb felhasználói elégedettséget és vezetési élményt. A vadonatúj Toyota Prius Európában kizárólag a világ legfejlettebb harmadik generációs plug-in hibrid elektromos hajtásával elérhető.

Bemutatása és az azt követő bevezetése óta a vadonatúj Toyota Prius/Prius Prime az egész autóipartól nagy dicséretet és elismerést kapott. A hibrid forradalom több, mint 25 évvel ezelőtti elindításáért felelős modell elnyerte az autóipar egyik legáhítottabb díját, a 2024-es Észak-Amerikai Év Autója címet.

A 2024 North American Car, Truck and Utility Vehicle of the Year™ (NACTOY) díjazottjait a Pontiacban található M1 Concourse-ban jelentették be a Detroiti Autókereskedők Szövetsége (DADA) és az Automotive Press Association (APA) által közösen rendezett január 4-i sajtótájékoztatón. A NACTOY-díjakról az Egyesült Államok és Kanada autóipari újságíróiból álló nagy, független zsűri szavaz.

Az eseményt megelőzően a Toyota Prius/Prius Prime az Év Autója kategóriában a Honda Accord és a Hyundai Ioniq 6 mellett döntős volt. Scott Neiheisel, a cincinnati értékesítési régió általános igazgatója és Roseanne Larsen, a cincinnati általános igazgatóhelyettes a Toyota nevében átvette az ikonikus NACTOY-trófeát.

A Toyota Motor North America (TMNA) Planóban található központjában gyorsan elterjedt a hír a rangos díjról, mivel a Prius már másodszor nyerte el az Észak-Amerikai Év Autója címet. Még 2004-ben a második generációs Prius lett az Év Autója a NACTOY szerint.

Nagyon örülünk, hogy a NACTOY zsűritagjai egyetértenek abban, hogy a teljesen új Prius és a Prius Prime kivételes járművek. A szexi stílus és az iparágban vezető hatékonyság egyedülálló kombinációja a Priust egy sajátos ligába emeli.”

– mondta Mike Tripp, a Toyota Marketing csoport alelnöke.

Közel 25 év elteltével a Prius továbbra is nyomot hagy a világban, és nagyszerű lehetőséget kínál a vásárlóknak a széndioxid-kibocsátás csökkentésére.”

A bírálati folyamat során a Prius/Prius Prime számos újságíró-zsűritag csodálatát kivívta. A gyakori dicséretek a megjelenés és az üzemanyag-fogyasztás körül forogtak.

„A Toyota Prius és a Prius Prime nem csak szépen megformált vonalaival, hanem a hagyományos belsőégésű és az elektromos hajtáslánc ötvözésével az autózás jövőjét képviseli”

– mondta Matt DeLorenzo veterán újságíró.

Különösen figyelemre méltó a plug-in változat, amely több mint 40 mérföldes tisztán elektromos hatótávolságot kínál, lehetővé téve a legtöbb tulajdonos számára, hogy kihagyja a rendszeres benzinkútlátogatásokat.

A NACTOY Év Autója díj egyike a Prius/Prius Prime által az elmúlt hónapokban kiérdemelt 17 iparági díjnak.

A North American Car, Truck and Utility Vehicle of the Year™

A díjak célja, hogy elismerjék az év legkiemelkedőbb új járműveit. Ezek a járművek olyan tényezők alapján, mint az innováció, a formatervezés, a biztonság, a kezelhetőség, a vezetői elégedettség, a felhasználói élmény és az érték, mércét jelentenek saját szegmensükben. A szervezet három díjat oszt ki. Ezek a következők: „Az észak-amerikai év autója™”, „Az észak-amerikai év teherautója™” és „Az észak-amerikai év haszonjárműve™”. A díjak egyedülállóak, mert nem egyetlen kiadvány, weboldal, rádió- vagy televízióállomás, hanem az Egyesült Államok és Kanada autóipari újságíróiból álló független zsűri ítéli oda őket.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Mozgásban

50 év után, 2024. február 22-én landolt a NASA által indított Nova-C holdra szálló

nova

50 év után, 2024. február 15-én ismét holdra szállást hajtott végre a NASA, nem is akárhogyan.

A Nova-C holdra szálló megépítésében és elindításában a világszerte ismert Columbia Sportswear ruházati márka is részt vett egy olyan speciális anyagával, amely ellenáll a Hold szélsőséges időjárásának. A holdra szálló 2024. február 22-én érkezett meg a Holdra.

A Nova-C holdra szálló, amelyet az Intuitive Machines amerikai vállalat tervezett kis, kereskedelmi rakományok szállítására a Hold felszínére, a hét minden napján, napi 24 órában képes adatokat fogadni és továbbítani, valamint akár 130 kg-os teherbírásra is képes. 50 év után tehát az Amerikai Egyesült Államok ismét Holdra szállt, azonban különleges partnerrel tette mindezt.

Hétköznapi viseletként használt anyag tudományos misszióban

A kilövés előtti laboratóriumi szimulációk során az Intuitive Machines kutatói megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges, akár -250 és 250 Celsius fokos hőmérsékleteivel szemben. Az aranyszínű fóliás megoldás számos Columbia őszi-téli ruházatában – kabátban, aláöltözőben, sapkában, kesztyűben – megtalálható. A technológia különlegessége az aranyszínű pöttyökben rejlik, amik nagy arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve kimagasló szigetelő hatást és melegérzetet biztosít.

“Az együttműködés nem mindennapi. Az Omni-Heat Infinity innovatív technológiáját egyébként éppen a NASA egyes ruhadarabjai ihlettek, így ez az együttműködés tökéletes összhangot jelent a márka és a szervezet között”

– mondja Szabó János, a Columbia regionális márkamenedzsere.

A Nova-C egy SpaceX Falcon 9 rakétával indult útnak 2024. február 15-én. A beépített 3D nyomtatott folyékony oxigén- és metánmotorral működő holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja. Ez az első houstoni holdraszállás az 1972-es Apollo 17 óta.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Mozgásban

BYD SEAL: Megérkezett a Tesla Model 3 kínai konkurenciája!

BYD SEAL elektromos autó Schiller Autó

A BYD tavaly bejelentette, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi az autóit. Az elmúlt években a kínai EV-k előretörését láthattuk a nyugati piacokon is, és látszik, hogy a csúcstechnológiás, ár-érték arányban is kiemelkedő villanyautók bizony meg tudják szorongatni a nyugati gyártókat. Remek példa erre a BYD SEAL sportszedán, amely méltó kihívója a Tesla Model 3-nak. Mit is érdemes tudni erről az impozáns járgányról?

Éllovas az éllovasok között

Ahhoz, hogy tisztán lássuk a SEAL kvalitásait, érdemes első körben egy pillantást vetni a BYD-re magára. A BYD név (magyar kiejtés: bí-váj-dí), bár kínai eredetű, a „Build Your Dreams” szlogennel lett felöltöztetve, amely egyébként több autójuk hátulján is ott virít. Lássuk mit érdemes tudni a vállalatról, amely a jelenleg is egyre dominánsabb kínai EV-szegmens egyik, ha nem legnagyobb szereplője:

  • 1995-ben indultak, ehhez képest 40 országban van leányvállalatuk.
  • Nagyságrendileg 300 ezer embert foglalkoztatnak.
  • Piaci kapitalizáció alapján a világ második(!) legnagyobb elektromos járműveket gyártó vállalata.
  • EV-k mellett gyártanak IoT eszközöket, napelemeket, tárolórendszereket, elektronikai megoldásokat is.
  • A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó cége, amely innovációban is éllovas.
  • Néhány alkatrész kivételével (gumi, szélvédő) mindent házon belül gyártanak le a mikrochipektől kezdve a karosszérián át az elektromotorig.

BYD SEAL autó

Ezt tudja a BYD SEAL

Most, hogy némi képet kaptunk a léptékről, térjünk is át a BYD SEAL sportszedánra! Miben egyedi ez az autó? Nos, kezdjük azzal, hogy gyönyörű. Ezt többek között annak köszönheti, hogy a BYD leigazolta a német designzsenit, Wolfgang Eggert, aki az összes autó formatervezésének fő motorja volt. Látszik: a SEAL-re öröm ránézni!

Ezzel együtt természetesen teljesítményben is felveszi a versenyt a Tesla Model 3-mal. Az erősebb kivitelű SEAL két motorja együtt 530 lóerőt tud, amely 3,8 másodperc alatt repíti fel 100 km/órára. Az akkumulátor pedig a megbízhatóságáról és nagyon alacsony degradációjáról, illetve innovatív kialakításáról ismert Blade, amit egyedülálló módon szerkezeti elemként építettek be a SEAL-be, növelve a szedán torziós rigiditását. A 82,5 kWh-s akkucsomag 570 km-es WLTP-hatótávnak feleltethető meg, amely a hosszabb utazásokhoz is bőven elég.

Persze belül is fantasztikus autó a SEAL. Hatalmas, 15,6 colos forgatható kijelző, panorámatető, fantasztikus hangrendszer… Egy szó mint száz, a Tesla Model 3 méltó kihívójára akadt!

Immár a Schiller Autó Család Zrt-nél is!

Aki követte a híreket, értesülhetett róla, hogy két versenytársát követően harmadikként a Schiller Autó Család Zrt. is partneri megállapodást kötött a BYD-val. Az immár majdnem 30 éve a magyar piacon tevékenykedő családi vállalkozás január 11-én írta alá a megállapodást, és február 1-jén nyitotta meg a BYD Schiller autókereskedést Budapesten. (A márkakereskedéshez természetesen BYD márkaszerviz is társul.) És természetesen a SEAL-t is forgalmazzák: akit érdekel ez a lenyűgöző sportszedán, természetesen kipróbálhatja!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Mozgásban

Egy napos késéssel, de 50 év után ismét Holdra szállást hajtott végre a NASA

nasa

50 év után, 2024. február 15-én ismét holdra szállást hajtott végre a NASA, nem is akárhogyan.

A Nova-C holdra szálló megépítésében és elindításában a világszerte ismert Columbia Sportswear ruházati márka is részt vett egy olyan speciális anyagával, amely ellenáll a Hold szélsőséges időjárásának.

A Nova-C holdra szálló, amelyet az Intuitive Machines amerikai vállalat tervezett kis, kereskedelmi rakományok szállítására a Hold felszínére, a hét minden napján, napi 24 órában képes adatokat fogadni és továbbítani, valamint akár 130 kg-os teherbírásra is képes. 50 év után tehát az Amerikai Egyesült Államok ismét Holdra szállt, azonban különleges partnerrel tette mindezt.

Hétköznapi viseletként használt anyag tudományos misszióban

A kilövés előtti laboratóriumi szimulációk során az Intuitive Machines kutatói megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges, akár -250 és 250 Celsius fokos hőmérsékleteivel szemben. Az aranyszínű fóliás megoldás számos Columbia őszi-téli ruházatában – kabátban, aláöltözőben, sapkában, kesztyűben – megtalálható. A technológia különlegessége az aranyszínű pöttyökben rejlik, amik nagy arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve kimagasló szigetelő hatást és melegérzetet biztosít.

“Az együttműködés nem mindennapi. Az Omni-Heat Infinity innovatív technológiáját egyébként éppen a NASA egyes ruhadarabjai ihlettek, így ez az együttműködés tökéletes összhangot jelent a márka és a szervezet között”

– mondja Szabó János, a Columbia regionális márkamenedzsere.

A Nova-C egy SpaceX Falcon 9 rakétával indult útnak 2024. február 15-én. A beépített 3D nyomtatott folyékony oxigén- és metánmotorral működő holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja. Ez az első houstoni holdraszállás az 1972-es Apollo 17 óta.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss