Okoseszközök

Kína is beszállt az okostévé táborba

okostévé

Abban biztosak vagyunk, hogy a TCL márkanév itthon még sokak számára idegenül cseng, de abban is, hogy ez változni fog.

Az alapvetően a televíziókra koncentráló cég tavaly kezdte el építgetni hazai főhadiszállását, és az idei az első év, amikor tényleg komplett választékot küldenek a boltokba. Maga a konszern egyébként globálisan bivalyerősnek számít, már ott loholnak szorosan a Samsung és az LG nyomában, és az olyan nagyágyúkat, mint a Sony, a Philips vagy a Panasonic, már régen lehagyták.

Ez többek között annak is köszönhető, hogy az innovációra rengeteget akarnak és tudnak is költeni, és emiatt számos igen fejlett saját technológiával rendelkeznek. Ilyen például a kvantumpontos QLED kijelző, vagy az idei év nagy slágerének számító Mini LED háttérvilágítás. Ezeket már csak azért is említettük meg, mert a cég idei egyik csúcsmodellje, a TCL 65C825 ezekre az eljárásokra épül. Ez a termék már Magyarországon is elérhető, és mi is meg tudtuk nézni saját szemünkkel, hogy van-e olyan kínai cég, amely képes csúcstévét gyártani.

Képi világ

Okostévé rendszer, hangzás és dizájn ide vagy oda, egy tévét ma még mindig a képminősége alapján ítélünk meg elsősorban. E téren pedig a TCL 65C825 döbbenetesen jól teljesít. A Mini LED technológia sajátossága, hogy a megszokottnál jóval több fénykibocsátó diódát helyeznek el a készülékben, aminek köszönhetően a fényerő egyrészt nagyobb, másrészt pedig sokkal-sokkal pontosabban szabályozható. A LED-eket ráadásul egyedileg vezérelhető csoportokba osztották, és így arra is van lehetőség, hogy bizonyos képrészleteken egyszerűen kikapcsolják a fényt. Ennek köszönhetően pedig remek fekete és ezáltal kimagasló kontraszt megteremtésére van lehetőség.

EZ A GYAKORLATI PRÓBA SORÁN BE IS BIZONYOSODOTT, MINT AHOGY AZ IS, HOGY A SZÍNEK MEGFELELŐ BEÁLLÍTÁSOK MELLETT KIFEJEZETTEN NATURÁLISAK, RAGYOGÓAK, ÉS EBBŐL FAKADÓAN A KÉPI VILÁG ÉLETHŰ.

A maximális fényerő terén kiemelkedően teljesít, ez az érték eléri az 1600 nitet, és ebből fakadóan az úgynevezet HDR, azaz nagy dinamikatartományú videók, filmek és játékok visszaadása is meglehetősen látványos. Az úgynevezett betekintési szög is megfelelő, tehát akár körbe is lehet ülni a képernyőt, mondjuk meccsnézésnél, és még azok sem fogják azt érezni, hogy rondák a színek, akik a széleihez ülnek közel. 4K felbontású készülékről van szó, aminél már ugyan van jobb, a 8K, de a mai igényekhez és tartalmi kínálathoz még ez a részletesség is bőven megteszi. Itt kell megemlíteni a vállalat egyik nagy fejlesztését, amely képes mesterséges intelligencia segítségével kipótolni a hiányzó képpontokat, és így az alacsonyabb felbontású forrásanyagokkal is kihasználható a 4K panelben rejlő erő.

A készülék 120 Hz-es panelt kapott, azaz akár másodpercenként 120 képkocka megjelenítése is lehetségessé válik. Ez a gamerek számára lehet fontos, épp úgy, mint hogy a termék bemeneti késleltetése csupán 13,7 ms a méréseink szerint, és ebből fakadóan a tv akár egy új generációs Xbox Series X vagy PlayStation 5 kozol kiegészítőjeként is beválhat. A mozgásmegjelenítés egyébként hibátlan, semmilyen hibába nem futottunk bele. Mindent mérlegre téve azt kell mondanunk, hogy képminőség terén ez a TCL tv abszolút az első vonalat képviseli!

Hangzás

Sőt, a hang minősége is kiváló, köszönhetően annak, hogy a japán audió specialista Onkyo tervezte a hangrendszert. Ez egy 30 wattos, nézők felé fordított hangprojektorból és egy, a hátlapon elhelyezett nagy teljesítményű mélynyomóból áll.

Emiatt aztán a legtöbb tévétől eltérően a basszusok innen nem hiányoznak, sőt meglepően vastagon, erőteljesen dörrennek meg, kiváló alapokat teremtve az organikus megszólalás megteremtéséhez. Ráadásul a hangerő is megfelelő, ki sem lehet használni egy átlagos méretű lakásban a maximális teljesítményt, mert akkor ránk hívnák a rendőrt. Emellett az is tény, hogy hanghibákat sem tapasztaltunk, bár ez azért ma már ezen a szinten alapvető elvárásnak számít.

Nem annyira okos tv

A TCL többi európai tévéjéhez hasonlóan ez a modell is az Android TV nevű, Google által fejlesztett smart platformot használja. Ezt a megoldást az évek során rengeteg kritika érte, és nem is alaptalanul. Mert az igaz, hogy rengeteg alkalmazás elérését biztosítja, de közben a kezelése minden csak nem felhasználóbarát. Ugyan magyarul tud, de borzasztóan nagyok az ikonok, és emiatt rengeteget kell “lapozni”, hogy ha meg akarunk találni valamit. Ráadásul telepakolták reklámmal, illetve szponzorált tartalommal, ami kifejezetten idegesítő.

EMELLETT OLYKOR ZAVARÓ BELASSULÁSOKAT IS TAPASZTALTUNK, ELŐFORDULT, HOGY EGY APP ELINDÍTÁSÁRA 10-20 MÁSODPERCET IS KELLETT VÁRNI, AMI MA MÁR NEHEZEN TOLERÁLHATÓ, FŐLEG EGY ILYEN ÁRÚ MODELL ESETÉBEN.

Az applikációk ezt leszámítva jól működnek, tehát gond nélkül lehet Netflix, YouTube, HBO Go filmeket, videókat is nézni a terméken. Sőt, a böngészőt sem hagyták ki, ellentétben több más adroidos tévével, így a netes oldalak meglátogatására is nyílik mód. A készülék mellé érdekes módon két távirányító is jár, egy nagyobb és egy kisebb, aminek sok értelmét nem találtuk. Mi az előbbit használtuk, mert lehet, hogy nem annyira kecses, viszont sokkal-sokkal több gomb van rajta, aminek révén egy csomó lényeges funkció gyorsabban elérhető. A távvezérlő kiváltható mobillal is, azonban az erre szolgáló alkalmazás elég gyatra, szóval ezt a vonalat nem érdemes annyira erőltetni. Elméletileg működik a Google Assistant révén a hangalapú vezérlés is, de mi azt tapasztaltuk, hogy ezzel is akadnak problémák. A keresés hibátlan volt, tehát ha valamit belemondtunk a mikrofonba, akkor képes volt releváns találatokat kidobni a tv, de mondjuk a hangerő módosítása vagy funkciók deaktiválása már nem működött.

Egyedi külső

A TCL megadta a módját, és egy figyelemkeltő dizájnnal megtámogatott terméket tett le az asztalra a 65C825 személyében. A kávák rettenetesen vékonyak, a fém készülékház és talp elegáns, épp úgy, mint a már említett hangprojektor igényes textil borítása. Első pillantásra látszik rajta, hogy ez bizony egy felső kategóriás, drága modell, nem egy hétköznapi, átlagos darab. Az egyedi megjelenését fokozza a tetején elhelyezett kamera, amely nem csupán díszként szolgál.

Ez az egyetlen mozdulattal eltávolítható kiegészítő használható például videóhívások lebonyolításához, ami a távoktatás vagy home office során nagyon hasznos lehet. Ráadásul a kép- és hang minősége is remek, szóval ezzel egyértelműen jó irányba indult el a vállalat.

Összegzés

Mint ahogy alapvetően az egész készülékkel kapcsolatban teljesen pozitívak a benyomásaink. Az okostévé rendszert leszámítva minden kifogástalan, és ezzel a TCL bebizonyította azt, hogy akár egy kínai gyártó is tud versenyképes televíziót gyártani a felső kategóriában is. Az árán persze mindez sajnos meglátszik. A 65 inches változat 520 000 forintot kóstál, ami bárhogy nézzük nem kevés pénz, de a többi hasonló tudású és méretű készüléknél még így is olcsóbb egy hangyányit.

Forrás: ORIGO

Okoseszközök

Windows-rendszereket fenyegető nulladik napi exploitra bukkant a Kaspersky

kaspersky

2021 nyarának végén a Kaspersky automatikus észlelési technológiái megelőztek egy jogosultságnöveléses exploitot alkalmazó támadássorozatot, amely több Microsoft Windows szervert is érintett. A támadás alaposabb elemzése során a Kaspersky kutatói egy új, nulladik napi exploitra bukkantak.

Az év első felében a Kaspersky szakemberei növekedést figyeltek meg a nulladik napi sérülékenységeket kiaknázó támadások számában. A nulladik napi sérülékenység egy ismeretlen szoftverhibára utal, amelyet a támadók még az előtt fedeznek fel, hogy a fejlesztő tudomást szerezne róla. Éppen ezért még javítás sem érhető el hozzá, ez pedig növeli a váratlan támadások sikerességének valószínűségét.

A Kaspersky technológiái több Microsoft Windows szervert is érintő jogosultságnöveléses exploitot alkalmazó támadássorozatot észleltek. Az exploit kód sok hibakereső karakterláncot tartalmazott a CVE-2016-3309 sérülékenység régebbi, nyilvánosan ismert változatából, de a részletes elemzés feltárta, hogy a Kaspersky kutatói egy új, nulladik napi exploitot fedeztek fel. A szakemberek a MysterySnail nevet adták ennek tevékenység-csoportnak.

A felfedezett kód parancs- és vezérlő (C&C) infrastruktúrához való hasonlósága, illetve a C&C infrastruktúra ismételt használata alapján a kutatók a hírhedt IronHusky csoporttal, valamint a 2012-ig visszanyúló kínai nyelvű APT-tevékenységgel hozták összefüggésbe a támadásokat. A nulladik napi exploithoz használt malware-payload vizsgálata során a Kaspersky kutatói megállapították, hogy a rosszindulatú szoftverek variánsait széles körben használták informatikai vállalatok, hadi és védelmi cégek, valamint diplomáciai egységek elleni kémkedéshez. A sérülékenységet jelentették a Microsoftnak, és a cég 2021. október 12-én, az októberi hibajavító kedd keretében ki is adta hozzá a javítást.

A Kaspersky termékei észlelik a fenti sérülékenységhez kapcsolódó exploit tevékenységeket és a malware-modulokat, így védelmet nyújtanak ellenük.

„Az elmúlt évek során azt tapasztaltuk, hogy a támadók folyamatosan érdeklődnek a nulladik napi sérülékenységek keresése és kiaknázása iránt. A fejlesztők előtt még nem ismert sérülékenységek komoly fenyegetést jelenthetnek a szervezetekre nézve. A legtöbbjük azonban hasonlóan viselkedik, éppen ezért fontos a legújabb fenyegetéselemzési adatokra támaszkodni, és olyan biztonsági megoldásokat telepíteni, amelyek proaktívan megtalálják az ismeretlen veszélyforrásokat”

– fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

Tudjon meg többet erről az új nulladik napi exploitról a Securelist oldalán.

A Kaspersky szakértői a következőket javasolják a szervezeteknek a fenti sérülékenységeket kiaknázó támadások elleni védekezéshez:

  • Amint lehetséges, frissítsék a Microsoft Windows operációs rendszert és a harmadik feles alkalmazásokat, állandó rendszerességgel.
  • Használjanak megbízható végpontvédelmi megoldást, mint például a Kaspersky Endpoint Security for Businessszoftvert, amely az exploit-megelőző és a viselkedés-elemző funkció mellett a kártékony műveleteket visszafordítani képes helyreállító motorral is rendelkezik.
  • Telepítsenek APT elleni és EDR megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a fenyegetések felfedezését és észlelését, valamint az incidensek kivizsgálását és időben történő orvoslását. A biztonsági operációs központok (SOC) csapatainak adjanak hozzáférést a legújabb fenyegetéselemzési adatokhoz, és rendszeresen biztosítsanak számukra szakmai továbbképzést. A fentiek mindegyike elérhető a Kaspersky Expert Security keretrendszerében.
  • A megfelelő végpontvédelem mellett speciális szolgáltatások is segítséget nyújthatnak a nagy horderejű támadások kivédésében. A Kaspersky Managed Detection and Response szolgáltatása már a korai szakaszban felismeri és megállítja a támadásokat még mielőtt a támadók elérhetnék a céljaikat.

Tovább

Okoseszközök

Brutális képstabilizációval újítanak a Xiaomi 12 mobilok

xiaomi 12

5-tengelyes képstabilizációt emlegetnek a közelgő Xiaomi 12 szériával kapcsolatban.

A piac jól fogadta a Xiaomi Mi 11 szériát, és erre a sikerre építene a Xiaomi 12 széria is (időközben a Mi márkanév megszűnt). Alapvetően kisebb frissítésekre lehet számítani, de a kamerára odafigyelne állítólag a gyártó.

Digital Chat Station úgy tudja, hogy új videós képstabilizálást tesztel a gyártó, hasonlót, mint amin az Oppo dolgozik, és mint amit a Vivo egy ideje már kínál a csúcsmodelljeinél. A részletekről nincsenek konkrétumok, de állítólag a lencsék és a szenzor is mozognak, így 5-tengelyes stabilizációt érne el a Xiaomi.

Rejtély, hogy melyik modellekbe kerülne bele az újítás, vélhetően a Xiaomi 12 Ultra a biztos tipp. A Xiaomi vélhetően szeretné jobban felvenni a versenyt az élmezőnyben a Samsunggal és az Apple-lel.

Forrás: ORIGO

Tovább

Okoseszközök

Mutatjuk a mobilt, amellyel pénzt lehet keresni

zmbizi

A ZmBIZI egy egészen kisméretű vállalkozás, de már a második telefonját adja ki. Az újabb verzió okosabb és a gyártó szerint még pénzt is hozhat a konyhára.

Mindössze ezer darabot tudott értékesíteni első generációs okostelefonjából egy amerikai startup, a ZmBIZI, amely ezért úgy gondolta: az újabb készülékük mellé zsebpénzt is adnak a vásárlónak. Na, persze ne óriási összegekre gondoljunk, a Phone Arena szerint havonta nagyjából 10 dollár (kb. 3 ezer forint) folyhat be a tulajdonos számlájára.

Ezért cserébe az újszerű márkáját újszerű modellel építeni kívánó gyártó annyit kér, hogy a felhasználó népszerűsítse az androidos eszközt és azt az ökoszisztémát, amelyre a cég építkezik.

A gyártó egyébként más különlegességgel is készül. Akik beruháznak az új eszközre, a Z2-re, egy évre szóló felhős tárhelyet, lopásra kiterjesztett garanciát és vírusirtó programokat kapnak is a pénzükért, továbbá headsetet és töltőt – újabban ezek már nincsenek ott a készülékek dobozában, de a ZmBIZI nem ezen az úton jár.

A mobil felszereltségét tekintve egy középkategóriás eszköz (8 GB RAM, 64 megapixeles főkamera, hogy néhány jellemzőt említsünk), és nem mellesleg POS-terminálként is használható. Utóbbi funkció viszont első körben kizárólag az Egyesült Államokban működik és csak Visa kártyával.

Forrás: HVG

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss