Okoseszközök

Miért fontos, hogy szakemberekre bízzuk telefonunk kijelző cseréjét?

Xiaomi Szerviz kijelző csere

A kijelző minden okostelefonnál az egyik legsérülékenyebb alkatrésznek tekinthető. Dacára a folyamatosan fejlődő technológiáknak, bevonatoknak és védőtokoknak, elegendő egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy a képernyő részben vagy teljes egészében használhatatlanná váljon.

Sokak számára ilyenkor nem is lehet kérdés, hogy a kijelző cseréjét egy megfelelő szervizre bízzák, azonban rengetegen vannak, akik megpróbálják saját maguk orvosolni a problémát és házilag kicserélni a törött alkatrészt.

Böröndy Péter, a Xiaomi Szerviz tulajdonosa szerint azonban ez az egyik legrosszabb döntés, amit ilyen esetekben meghozhatunk, hiszen szinte nem telik el úgy nap, hogy ne találkoznának legalább egy olyan okostelefonnal, ami azért válik teljesen javíthatatlanná, mert tulajdonosa saját maga próbálta orvosolni hibáját.

Hogy miért jelent mindez olyan nagy kockázatot? Az alábbiakban Péter intelmeit olvashatjuk a téma kapcsán!

Fontos a gyakorlat és a szakértelem

A legnagyobb probléma egy otthoni kijelző cserével általában az, hogy a telefontulajdonosoknak nincs elegendő gyakorlatuk és tapasztalatuk ahhoz, hogy megfelelően kivitelezzék a meglévő alkatrész kiszerelését, valamint a cserekijelző szakszerű beépítését.

Egy szervizben ugyanis a dolgozóknak a mindennapi rutin részét képezi a képernyő cseréje, így a hétköznapi emberek számára szokatlan vagy rendhagyó esetekkel is találkoztak már, pontosan tudják, hogy mivel és hová kell nyúlniuk ahhoz, hogy a cserét szakszerűen kivitelezhessék.

A gyakorlat mellett azonban a szaktudás sem elhanyagolható tényező. Youtube videók és internetes útmutatók alapján ugyanis nem lehet megtanulni a kijelző cseréjét, hiszen azon túl, hogy minden telefon más és más, gyakran a sérülés is befolyásolja, hogy miként kell szétszerelni az eszközt.

Egy okostelefon rengeteg apró alkatrészből, megannyi sérülékeny elemből áll össze, így elég egyetlen rossz mozdulat ahhoz, hogy a kijelző meghibásodása egy sor más egyéb alkatrész cseréjét tegye szükségessé.

Nem ritka, hogy már a szétszereléskor sokan akkora kárt tesznek a telefonjukban, hogy az teljesen használhatatlanná, javíthatatlanná válik, holott szakavatott kezek számára rutinfeladat lett volna az egész.

Xiaomi Szerviz kijelző csere

Xiaomi Szerviz – okostelefon kijelző csere

Speciális szerszámok és kiegészítők

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy egy okostelefon kijelzőjének szétszereléséhez mennyi speciális szerszámra és kiegészítőre van szükség. Rögtön halálra ítéli a készülékét, aki egyetlen csavarhúzóval szeretne nekiállni a feladatnak, és rengetegen itt hibáznak hatalmasat.

A világháló ugyanis tele van olyan alternatív módszerekkel, melyek hétköznapi szerszámokkal is lehetővé teszik a kijelző cserét. A probléma azonban, hogy ezek többsége átverés, mégis szinte hetente kerül a Xiaomi Szervizbe is olyan készülék, amit nem megfelelő szerszámokkal akartak szétszerelni.

A kijelző cseréjének ugyanis vannak olyan lépései, amikor egyáltalán nem lehet fémszerszámot használni, vagy a miniatűr csavarokhoz speciális csavarhúzók meglétére van szükség, és akkor még nem is beszéltünk az összeszerelésről.

A cserefolyamat legnagyobb nehézségét ugyanis a kijelző beszerelése jelenti, hiszen ehhez például speciális tömítő ragasztót kell alkalmazni, aminek nemcsak a beszerzése jelenthet problémát magánszemélyek számára, hanem a megfelelő alkalmazás is.

A minőségi alkatrész hiánya rengeteg problémát okozhat

Különösen nagy gondot jelent az otthoni körülmények között elvégzett kijelző cseréjekor a megfelelő alkatrész kérdése. Az internet világában természetesen ma már nem nehéz beszerezni egy cserekijelzőt még egy régebbi okostelefonhoz sem, azonban ilyenkor igencsak komoly fejtörést okozhat a minőség kérdése.

A világ másik feléről rendelt alkatrészekkel ugyanis több probléma lehet. A leggyakoribb, hogy egyszerűen olyan kritikán aluli minőséget képviselnek, hogy telefonunk még törött állapotban is használhatóbb volt, mint az új alkatrésszel.

Ezen felül rengeteg gond adódhat az új kijelzővel a szállítás során is, de a leggyakoribb hiányosság gyakran a cserét követően derül csak ki: rengeteg esetben előfordul, hogy a kérdéses alkatrész azért annyira olcsó, mert valamilyen régebbi technológiára épül fel.

Példának okáért nagyon gyakran találkozni olyan esetekkel, amikor az AMOLED kijelzők helyére olcsóbb, és emiatt kevésbé jó minőségű IPS panelek kerülnek. Miközben az árcédula tekintetében ez valóban spórolás, valójában azonban telefonunk soha többé nem tudja ugyanazt a minőséget biztosítani, mint újkorában.

Egy megfelelő szerviznél ilyen nem fordulhat elő, legfeljebb az, hogy hozott alkatrész kerül beépítésre, de ilyenkor csak magára a szerelésre, a munkára van garancia, a kijelzőre nincs.

Xiaomi Szerviz – okostelefon kijelző csere

A garancia is kérdéses

Ha már szóba került a garancia, érdemes külön kiemelni néhány gondolat erejéig, hogy ez milyen fontos szempont abban az esetben, ha szeretnénk magunk végezni a kijelző cseréjét, hiszen ebben az esetben sem az alkatrészre, sem a munkavégzésre nincs szavatosság.

Ez több szempontból kifolyólag is komoly problémát jelent. Egyrészt a bizonytalan eredetű cserekijelzőknél az is legalább annyira bizonytalan, hogy milyen sokáig bírják majd a beépítést követően, így ha egy hónap után a képernyővel gondok akadnak, kénytelenek leszünk kifizetni egy újabb alkatrészt.

Kellemetlenebb a helyzet abban az esetben, ha a beszerelés során vétettünk hibát. Ha napokon belül elenged a ragasztás vagy kimozdul a helyéről a kijelző, azt senkin sem tudjuk behajtani – még akkor sem, ha valamelyik alkatrész megsérül –, így teljes költségen elölről kell kezdenünk a folyamatot.

Egy szervizben ilyen nem fordulhat elő, hiszen efféle háttér mellett nemcsak magára az alkatrészre, hanem a munkavégzésre is garanciát kapunk, ezáltal bármelyik tekintetben is legyen problémánk az első hónapokban, azt extra költségek nélkül javíttathatjuk ismételten.

Xiaomi telefont Xiaomi Szervizbe

Amennyiben törött vagy hibás kijelzős Xiaomi telefonnal rendelkezünk, és szeretnénk mentesülni a fenti problémák alól, akkor ne is kísérletezzünk az otthoni javítással, hanem válasszuk a Xiaomi Szerviz kijelző csere szolgáltatását.

Esetükben nemcsak tapasztalt munkatársak végzik el az új képernyő beépítését, hanem az elérhető árak mellett garantált a minőségi alkatrész és természetesen a garanciális munkavégzés is.

Az sem jelent problémát, ha nem Budapesten élünk, hiszen a szervizfutár szolgáltatás részeként vidékről, akár otthonunk kényelméből is lehetőségünk nyílik elintézni a teljes folyamatot.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Okoseszközök

A piezotintás nyomtatás évente több százezer forint megtakarítást hozhat

piezotintás nyomtatás epson nyomtató

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

Mivel vízbázisú tintát használnak, ezért nem termelnek veszélyes hulladékokat az Epson piezoelektromos tintasugaras irodai multifunkciós berendezései, és lényegesen kevesebb a szállópor is: tonerpor egyáltalán nincs, legfeljebb papírpor. A hő nélküli technológia miatt nincs szükség hűtőventilátorokra a képalkotó egységben, ezért ezek a gépek lényegesen csendesebbek lézeres társaiknál. További előny, hogy nem lép fel a nyomtatás kellemetlen mellékhatásaként a kellemetlen szagú, mérgező ózon sem.

Még ennél is lényegesebb eltéréseket láthatunk a két kategória között az energiahasználatban. Az Epson magyarországi csapata egy közepes méretű, jelenleg 15 lézeres irodai multifunkciós berendezést működtető elképzelt vállalkozás ötéves üzemeltetését szimulálta az eredeti gépek megtartása és lecserélése mellett. A kalkulációhoz azt feltételezték, hogy a képzeletbeli cég a világ első számú információtechnológiai-, telekommunikációs- és fogyasztói technológiai piacokat vizsgáló társasága, az IDC szerint Magyarországon a három aktuálisan legnépszerűbb irodai multifunkciós lézeres multifunkciós eszközből használ típusonként ötöt. A 30-60 lap/perc teljesítménykategóriába eső gépekkel készülékenként és havonta 5000 fekete-fehér és 2500 színes oldalt nyomtatnak átlagosan, az átlagos nyomtatási terjedelem pedig 5 oldal.

Az Epson szakértőinek számításai szerint a meglévő lézertechnológiás gépek lecserélése 7510 kWh energiamegtakarítást eredményezne öt év alatt, ami – azzal az egyszerűsítéssel élve, hogy ebben az időszakban a villamosenergia végfelhasználói ára nem változik, azaz a képzeletbeli cég 250 forint plusz áfát fizet kWh-ként – 1 877 464 forint mínuszt jelentene a villanyszámlában. Amennyiben ezt visszavetítjük az öt év alatt elkészülő, összesen 6 750 000 ív nyomatra, a megtakarítás 0,28 forint egy A4-es oldalon. A rezsi mellett az sem elhanyagolható, hogy az energiaigény ilyen mértékű mérséklése a szén-dioxid kibocsátásban is jelentkezik: a lényegesen kevesebb elhasznált áram miatt ebben a periódusban 1464 kg CO2 emissziótól lehetne megkímélni a környezetet. Mivel a piezoelektromos tintasugaras gépeknél kevesebb a karbantartási célú leállás, öt év alatt 65-tel kevesebb alkalommal kellene kellékanyagcsere miatt hozzányúlni az Epson nyomtatóihoz.

„A szimulációban kizárólag az elektromos áramon elérhető megtakarítást forintosítottuk” – hangsúlyozta Drienyovszki Anna, az Epson hazai marketingvezetője.

Annak pénzbeli kifejezésétől tehát eltekintettek, hogy a bemelegedés elmaradásával mennyi munkaidőt lehet megspórolni, pedig így a dokumentumok lényegesen gyorsabban készülnek el, mint a lézeres eszközökön. Arra sem tért ki a kalkulus, hogyan jelenik meg a szervizköltségekben a lényegesen kevesebb karbantartási igény. Szintén nem számszerűsítették a kényelmet, de aki toporgott már az irodai nyomtató előtt arra várva, hogy végre bemelegedjen és kidobja a kért nyomatot, az értékelni fogja, hogy a „hidegtintás” gépekkel a nyomtatás azonnal megkezdődik, ahogy a feladatra vonatkozó impulzus befut a nyomtatóra.

Ahogy a globális klíma- és energiaválság egyre jobban felerősíti a fenntarthatósági szempontokat, úgy irányul a fogyasztók figyelme mind jobban a környezetkímélő megoldások felé. Drienyovszki Anna ezek közé sorolja az Epson piezotintás nyomtatóit, amelyekkel akár 83 százalékot is le lehet faragni a nyomtatás energiaszükségletéből.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Egy tökéletes útitárs: Philips hordozható monitor

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

A Philips monitors bemutatja a díjnyertes 16B1P3302D hordozható monitort kettős USB-C-vel

Az új Philips 16B1P3302D hordozható monitor egy tökéletes útitárs. A Philips 16B1P3302D modell a Philips monitors hordozható sorozatának részeként jelenik meg. A monitor dizájn-identitása elnyerte a 2021 iF Product Design Award címet, és a 2021 Red Dot díjat is elhozta.

Bemutatkozik a hordozható munkavégzés

Könnyű és hordozható kialakításának köszönhetően a Philips 16B1P3302D akár egy aktatáskában vagy hátizsákban is elfér 15,6 hüvelykes (39,6 cm képátlójú) kijelzőméretével. A hordozható monitor oldalán két USB-C port található, és két USB-C kábelt lehet egyszerre csatlakoztatni és használni. Ezek a portok több funkcióval is rendelkeznek, például a készülék töltésére (USB áramellátás), a kijelző tükrözésére vagy kiterjesztése prezentációkhoz és egyéb célokra (USB-C DisplayPort Alt mód), így a nagyobb termelékenység érdekében útközben is kétképernyős elrendezést hozhat létre.

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

A Philips 16B1P3302D kettős USB-C bemenettel rendelkezik az extra rugalmasság érdekében

További funkciók a mozgásban lévő irodai használathoz

A Philips 16B1P3302D ergonomikussá és kényelmessé teszi a mobil munkaterület használatát többszögű lábazatának köszönhetően, amely 0 és 90 fok között állítható, míg a 170°/170° betekintési szögekkel rendelkező IPS panel technológia szinte bármilyen szögből tiszta képet biztosít.

A rugalmas lábazat által kínált személyre szabottabb élmény mellett a Philips 16B1P3302D kijelző kiváló képminőségre is törekszik Full HD felbontással, 75 Hz frissítési rátával és SmartImage technológiával, amely a kontraszt, a telítettség és az élesség beállításával a képernyőn megjelenő képeknek megfelelően optimalizálja a megtekintési élményt.

A gyenge fényviszonyok közötti kényelmes használat érdekében a Philips 16B1P3302D EasyRead beállítással és LowBlue móddal rendelkezik, amelyek csökkentik a szem megerőltetését és könnyed olvasási élményt biztosítanak.

A Philips 16B1P3302D modell elérhetősége

A felsorolt innovatív funkciókat figyelembe véve ez a monitor ideális mindazok számára, akik fel szeretnék dobni hordozható munkaállomásukat, miközben szeretnék megtartani a hagyományos irodai kényelmi szintet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

A Kingston FURY túlhúzható szerverosztályú DDR5 memóriát mutatott be

kingston fury

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY™ Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját.

Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

A DDR5 regisztrált DIMM-eket használó platformoknál a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek a szerverosztályú memóriákra jellemző adatintegritás vagy kiváló minőség feláldozása nélkül biztosítják a tartalomkészítők, a mérnökök és az adattudományi szakemberek legújabb alkalmazásainak igényeit kielégítő nagy sávszélességet és megnövelt megbízhatóságot. A DDR5 regisztrált DIMM-ek a DRAM-memóriakomponensbe épített alaplapi ECC-vel rendelkeznek, és támogatják a több-bites hibák felismerésére és kijavítására képes modulszintű ECC-t.

A 4800 MT/s1 sebességen nyújtott Plug N Play képességeknek köszönhetően a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ekkel a felhasználók a beállítások megváltoztatása nélkül, automatikusan túlhúzhatják rendszerüket, vagy választhatnak az Intel® XMP 3.0 tanúsítvánnyal rendelkező, alaplapra minősített négy- és nyolccsatornás készletek közül, akár 6000MT/s sebességgel, gyárilag hangolt időzítésekkel, illetve sebesség- és feszültségszinttel.

„A nagy teljesítményű memóriát igénylő felhasználók szükségleteire válaszul, a Kingston FURY örömmel terjeszti ki a DDR5 teljesítményét a munkaállomások és a felső kategóriás asztali számítógépek kategóriájában”

– mutatott rá Iwona Zalewska, a Kingston EMEA DRAM üzletágának vezetője.

„A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek folytatják a Kingston több mint három évtizedes hagyományait a világ legnagyobb adatközpontjaiban is megbízhatóan működő szerverosztályú memóriák fejlesztése terén.”

A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek egymodulos kivitelben 32 GB, 4 darabos készletben 128 GB és 8 darabos készletben 256 GB max. kapacitással kaphatók. Minden modul sebességtesztelésen esik át, és az élettartam egészére kiterjedő, korlátozott garancia és a Kingston legendás megbízhatósága társul hozzá.

További információért látogasson el a kingston.com webhelyre.

Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM
CikkszámLeírás
KF548R36RB-1616GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade PnP
KF548R36RBK4-6464GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RBK8-128128GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RB-3232GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade PnP
KF548R36RBK4-128128GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RBK8-256256GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade PnP
KF556R36RB-1616GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade XMP
KF556R36RBK4-6464GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RBK8-128128GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RB-3232GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade XMP
KF556R36RBK4-128128GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RBK8-256256GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP
KF560R32RB-1616GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM FURY Renegade XMP
KF560R32RBK4-6464GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF560R32RBK8-128128GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP

A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM jellemzői és specifikációja:

 • Túlhúzás ECC-vel: Az adatintegritás megőrzése, tágítva a DDR5 teljesítményének határait.
 • Megnövelt hatékonyság: A kétszeresére növelt bankmérettel és bursthosszúsággal elért nagyobb hatékonyságnak és kisebb késleltetésnek köszönhetően lépést tart a legújabb programok és alkalmazások igényeivel.
 • Intel® XMP 3.0-tanúsítás: Az előre optimalizált időzítéseket, illetve sebesség- és feszültségszinteket kínáló memória teljesítménye a beépített profilok egyikének kiválasztásával könnyedén maximumra növelhető.
 • Plug N Play: A gyárilag előre beállított késleltetési és sebességidőzítések automatikus alkalmazása – így nincs szükség a BIOS-beállítások korrigálására.
 • Kapacitás:
  • Különálló modul – 16 GB, 32 GB
  • Négydarabos készlet – 64 GB, 128 GB
  • Nyolcdarabos készlet – 128 GB, 256 GB
 • Sebesség1: 4800MT/s, 5600MT/s, 6000MT/s
 • Késleltetés: CL32, CL36
 • Feszültség: 1,1 V, 1,25 V, 1,35 V
 • Üzemi hőmérséklet: 0°C és +95°C között
 • Méret: 133,35 mm x 31,25 mm x 3,80 mm

További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss