Okoseszközök

4+1 tipp, ha meghibásodott a robotporszívó

A robotporszívók ma már életünk szerves részei, rengeteg háztartásban biztosítják az otthon általános tisztaságát és pormentességét, illetve könnyítik meg a lakók életét, akiknek sokkal kevesebb időt kell tölteniük így takarítással.

Nagyon könnyű tehát hozzászokni ahhoz, hogy a robotporszívó elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét, ezért különösen sok kellemetlenséget tud okozni, ha ez az eszköz   meghibásodik, elromlik vagy olyan problémákat produkál, melyek negatívan befolyásolják a takarítás minőségét.

Az alábbiakban ezért összegyűjtöttünk néhány olyan meghibásodást, melyek gyakran otthoni körülmények között is könnyedén elháríthatók, így nem kell azonnal szervizhez fordulni velük.

Lássuk tehát, hogy melyek azok a tippek és trükkök, melyekkel a garancia elvesztésének kockáztatása nélkül lehetőségünk van megoldani az adott problémát.

 1. Ha a robotporszívó nem kapcsol be vagy nem tölt

Számos oka lehet annak, ha egy robotporszívó egyik napról a másikra egyszerűen nem kapcsol be. Azon túl, hogy a háttérben jelentősebb meghibásodásról is beszélhetünk, néha egészen apró jelenségek idézik elő ezt az állapotot, amit könnyedén megszüntethetünk.

Előfordulhat ugyanis, hogy a robotporszívó egyszerűen teljesen lemerült, mert valamilyen okból kifolyólag nem tudott csatlakozni a dokkolójához, illetve ha mégis, akkor a töltőegységek nem érintkeztek megfelelően.

Ezt a jelenséget gyakran okozza a töltőegység elkoszolódása, amikor nagyobb mennyiségű por, haj vagy egyéb kosz halmozódik fel a dokkolón, esetleg a robotporszívón található csatlakozón. Érdemes ezért – a hálózatról lecsatlakoztatott állapotban – ellenőrizni ezeket a pontokat, és gondoskodni az akadályok eltávolításáról.

Amennyiben a robotporszívó ezt követően sem akar tölteni vagy bekapcsolni, akkor nagyobb meghibásodás állhat a háttérben, de a szerviz felkeresése előtt érdemes lehet kipróbálni még egy másik dokkolóval is, ha lehetőségünk van rá.

 1. Lecsökkent a szívóerő

A szívóerő csökkenését nemcsak a robotporszívó hangján lehet észrevenni, hanem a takarítási teljesítményen is, hiszen ilyenkor az eszköz olyan koszt is képes otthagyni a padlón, amit normál esetben korábban soha.

A csökkent szívóerő gyakran jár együtt a robotporszívó hangjának növekedésével. Ilyen esetekben általában a beépített szűrő – többnyire HEPA filter – eltömődéséről van szó, hiszen a robotporszívó megpróbálja leadni ugyanazt a teljesítményt, de emiatt nem tud olyan vákuumot létrehozni, ami ezt lehetővé tenné.

Ezért a szívóerő csökkenése sok esetben elhárítható a filter cseréjével – jellemzően a portartály közelében helyezkedik el –, de érdemes ellenőrizni a teljes szívórendszert is annak érdekében, hogy nincs-e dugulás a csövekben és így tovább.

Amennyiben a szívóerő a filter cseréjét és egy alapos takarítást követően sem akar helyreállni, nagy valószínűséggel a szívómotor hibásodhatott meg, amit minden esetben csak cserével lehet orvosolni, de ehhez megfelelő alkatrészekre és szervizes háttérre lesz szükség.

 1. Nem lehet kapcsolatot létesíteni a robotporszívóval

Amennyiben azt a kellemetlen hibát tapasztaljuk, hogy robotporszívónkkal nem lehet megfelelően kommunikálni, nem tudunk csatlakozni hozzá az applikáción keresztül, csak az eszköz saját vezérlőgombjaira reagál, akkor nagyon sok esetben nem is a porszívóval van a probléma.

Az első és legfontosabb ilyenkor minden esetben a lakásban található vezeték nélküli internetes hálózat ellenőrzése, hogy van-e WiFi, hogy mindenhol hatótávon belül van-e a porszívó. Előbbi esetben a router újraindítása oldhatja meg a problémát, utóbbinál pedig a jelerősítő berendezések felszerelése.

Amennyiben a vezeték nélküli hálózattal minden rendben, előfordulhat, hogy okostelefonunk és a porszívó között szűnt meg a kapcsolat, amit akár egy egyszerű biztonsági frissítés is előidézhet, mely hozzáfér bizonyos engedélyekhez vagy beállításokhoz.

Ezt a hibát a legegyszerűbben úgy tudjuk elhárítani, ha a meglévő kapcsolatot töröljük, majd egy újat létesítünk a porszívó és a telefon között, hiszen amennyiben korábban ez működött, és nincs külső probléma, akkor az újrakalibrálás után is működnie kell.

 1. Ha a takarítás minőségével van probléma

Robotporszívónk rendeltetésszerűen teszi a dolgát a lakásban, azonban a takarítás minősége messze elmarad a korábban tapasztaltaktól? Ilyen esetekben a legtöbbször valamelyik tartozék meghibásodása állhat a háttérben, melyet elfelejtettek időben kicserélni.

Minden egyes robotporszívón találunk ugyanis kopóalkatrészeket, így a HEPA filter mellett ilyen a keferendszer, mely egy jobb modellen az alsó főkeféből-, valamint az oldalkeféből áll, ezek együttesen biztosítják a porszívó számára a megfelelő munkavégzést.

Ezek a kiegészítők 3-6 havonta csereéretté válnak, ellenkező esetben csökken a takarítás minősége, miközben a robotporszívónak is sokkal nagyobb teljesítményt kell leadnia ugyanazért az eredményért, ami természetesen a szívómotort is túlterhelheti.

Amennyiben a kefék ránézésre is kopottak, deformálódtak vagy erősen hiányosak, akkor a takarítás minőségének problémája vélhetően innen eredeztethető, így fontos a mielőbbi csere.

+1. A robotporszívó mozgása zavarodott, navigációja bizonytalan

Előfordulhat, hogy a robotporszívó megfelelően működik, nincs baj a takarítás minőségével és a teljesítménnyel sem, azonban munka közben mintha zavarodott lenne, nem olyan precíz és kimért az útvonala, mint korábban. Hogy mi lehet a baj?

Az okokat ilyenkor nem szoftveresen kell keresni, mint inkább hardveresen, és a folyamatot elsőként mindig egy alapos takarítással kezdjük. Minden robotporszívó szemét ugyanis a különféle szenzorok és érzékelők adják.

Amennyiben ezek elkoszolódnak, akkor könnyedén produkálhat ilyen jelenséget az eszköz. Nem talál vissza a dokkolójára, bizonytalan az útvonalában, könnyebben elakad, nekimegy berendezési tárgyaknak és mindezt úgy, hogy korábban nem volt jellemző rá.

Ha a tisztogatás után is problémás a robotporszívó tájékozódása, könnyen előfordulhat, hogy hardveres meghibásodás érte valamelyik érzékelőjét, így csak a komplett csere oldhatja meg a jelenséget.

Ha nem segítenek az otthoni praktikák, bízzuk robotporszívó szervizre a javítást

A robotporszívók rengeteg érzékeny alkatrészből álló szerkezetek, így ha olyan meghibásodással találkozunk, amit egy egyszerű takarítással vagy tartozék cseréjével nem tudunk megoldani, akkor bízzuk inkább szervizre a munkát.

A budapesti Robotporszívó Szerviz például márkafüggetlenül várja a legtöbb meghibásodott eszközt, legyen szó akár a szívómotor-, akár a szenzorok problémájáról, vagy éppen egy átfogó karbantartásról.

Mindezt szakszerű keretek között, elérhető árakkal, rövid határidőkkel és természetesen garanciális munkavégzéssel, amihez szervizfutár szolgáltatás is tartozik, mely a vidéken élőknek is lehetőséget ad arra, hogy megfelelő helyen tudják végeztetni robotporszívójuk javítását.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Okoseszközök

A piezotintás nyomtatás évente több százezer forint megtakarítást hozhat

piezotintás nyomtatás epson nyomtató

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

Mivel vízbázisú tintát használnak, ezért nem termelnek veszélyes hulladékokat az Epson piezoelektromos tintasugaras irodai multifunkciós berendezései, és lényegesen kevesebb a szállópor is: tonerpor egyáltalán nincs, legfeljebb papírpor. A hő nélküli technológia miatt nincs szükség hűtőventilátorokra a képalkotó egységben, ezért ezek a gépek lényegesen csendesebbek lézeres társaiknál. További előny, hogy nem lép fel a nyomtatás kellemetlen mellékhatásaként a kellemetlen szagú, mérgező ózon sem.

Még ennél is lényegesebb eltéréseket láthatunk a két kategória között az energiahasználatban. Az Epson magyarországi csapata egy közepes méretű, jelenleg 15 lézeres irodai multifunkciós berendezést működtető elképzelt vállalkozás ötéves üzemeltetését szimulálta az eredeti gépek megtartása és lecserélése mellett. A kalkulációhoz azt feltételezték, hogy a képzeletbeli cég a világ első számú információtechnológiai-, telekommunikációs- és fogyasztói technológiai piacokat vizsgáló társasága, az IDC szerint Magyarországon a három aktuálisan legnépszerűbb irodai multifunkciós lézeres multifunkciós eszközből használ típusonként ötöt. A 30-60 lap/perc teljesítménykategóriába eső gépekkel készülékenként és havonta 5000 fekete-fehér és 2500 színes oldalt nyomtatnak átlagosan, az átlagos nyomtatási terjedelem pedig 5 oldal.

Az Epson szakértőinek számításai szerint a meglévő lézertechnológiás gépek lecserélése 7510 kWh energiamegtakarítást eredményezne öt év alatt, ami – azzal az egyszerűsítéssel élve, hogy ebben az időszakban a villamosenergia végfelhasználói ára nem változik, azaz a képzeletbeli cég 250 forint plusz áfát fizet kWh-ként – 1 877 464 forint mínuszt jelentene a villanyszámlában. Amennyiben ezt visszavetítjük az öt év alatt elkészülő, összesen 6 750 000 ív nyomatra, a megtakarítás 0,28 forint egy A4-es oldalon. A rezsi mellett az sem elhanyagolható, hogy az energiaigény ilyen mértékű mérséklése a szén-dioxid kibocsátásban is jelentkezik: a lényegesen kevesebb elhasznált áram miatt ebben a periódusban 1464 kg CO2 emissziótól lehetne megkímélni a környezetet. Mivel a piezoelektromos tintasugaras gépeknél kevesebb a karbantartási célú leállás, öt év alatt 65-tel kevesebb alkalommal kellene kellékanyagcsere miatt hozzányúlni az Epson nyomtatóihoz.

„A szimulációban kizárólag az elektromos áramon elérhető megtakarítást forintosítottuk” – hangsúlyozta Drienyovszki Anna, az Epson hazai marketingvezetője.

Annak pénzbeli kifejezésétől tehát eltekintettek, hogy a bemelegedés elmaradásával mennyi munkaidőt lehet megspórolni, pedig így a dokumentumok lényegesen gyorsabban készülnek el, mint a lézeres eszközökön. Arra sem tért ki a kalkulus, hogyan jelenik meg a szervizköltségekben a lényegesen kevesebb karbantartási igény. Szintén nem számszerűsítették a kényelmet, de aki toporgott már az irodai nyomtató előtt arra várva, hogy végre bemelegedjen és kidobja a kért nyomatot, az értékelni fogja, hogy a „hidegtintás” gépekkel a nyomtatás azonnal megkezdődik, ahogy a feladatra vonatkozó impulzus befut a nyomtatóra.

Ahogy a globális klíma- és energiaválság egyre jobban felerősíti a fenntarthatósági szempontokat, úgy irányul a fogyasztók figyelme mind jobban a környezetkímélő megoldások felé. Drienyovszki Anna ezek közé sorolja az Epson piezotintás nyomtatóit, amelyekkel akár 83 százalékot is le lehet faragni a nyomtatás energiaszükségletéből.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Egy tökéletes útitárs: Philips hordozható monitor

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

A Philips monitors bemutatja a díjnyertes 16B1P3302D hordozható monitort kettős USB-C-vel

Az új Philips 16B1P3302D hordozható monitor egy tökéletes útitárs. A Philips 16B1P3302D modell a Philips monitors hordozható sorozatának részeként jelenik meg. A monitor dizájn-identitása elnyerte a 2021 iF Product Design Award címet, és a 2021 Red Dot díjat is elhozta.

Bemutatkozik a hordozható munkavégzés

Könnyű és hordozható kialakításának köszönhetően a Philips 16B1P3302D akár egy aktatáskában vagy hátizsákban is elfér 15,6 hüvelykes (39,6 cm képátlójú) kijelzőméretével. A hordozható monitor oldalán két USB-C port található, és két USB-C kábelt lehet egyszerre csatlakoztatni és használni. Ezek a portok több funkcióval is rendelkeznek, például a készülék töltésére (USB áramellátás), a kijelző tükrözésére vagy kiterjesztése prezentációkhoz és egyéb célokra (USB-C DisplayPort Alt mód), így a nagyobb termelékenység érdekében útközben is kétképernyős elrendezést hozhat létre.

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

A Philips 16B1P3302D kettős USB-C bemenettel rendelkezik az extra rugalmasság érdekében

További funkciók a mozgásban lévő irodai használathoz

A Philips 16B1P3302D ergonomikussá és kényelmessé teszi a mobil munkaterület használatát többszögű lábazatának köszönhetően, amely 0 és 90 fok között állítható, míg a 170°/170° betekintési szögekkel rendelkező IPS panel technológia szinte bármilyen szögből tiszta képet biztosít.

A rugalmas lábazat által kínált személyre szabottabb élmény mellett a Philips 16B1P3302D kijelző kiváló képminőségre is törekszik Full HD felbontással, 75 Hz frissítési rátával és SmartImage technológiával, amely a kontraszt, a telítettség és az élesség beállításával a képernyőn megjelenő képeknek megfelelően optimalizálja a megtekintési élményt.

A gyenge fényviszonyok közötti kényelmes használat érdekében a Philips 16B1P3302D EasyRead beállítással és LowBlue móddal rendelkezik, amelyek csökkentik a szem megerőltetését és könnyed olvasási élményt biztosítanak.

A Philips 16B1P3302D modell elérhetősége

A felsorolt innovatív funkciókat figyelembe véve ez a monitor ideális mindazok számára, akik fel szeretnék dobni hordozható munkaállomásukat, miközben szeretnék megtartani a hagyományos irodai kényelmi szintet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

A Kingston FURY túlhúzható szerverosztályú DDR5 memóriát mutatott be

kingston fury

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY™ Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját.

Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

A DDR5 regisztrált DIMM-eket használó platformoknál a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek a szerverosztályú memóriákra jellemző adatintegritás vagy kiváló minőség feláldozása nélkül biztosítják a tartalomkészítők, a mérnökök és az adattudományi szakemberek legújabb alkalmazásainak igényeit kielégítő nagy sávszélességet és megnövelt megbízhatóságot. A DDR5 regisztrált DIMM-ek a DRAM-memóriakomponensbe épített alaplapi ECC-vel rendelkeznek, és támogatják a több-bites hibák felismerésére és kijavítására képes modulszintű ECC-t.

A 4800 MT/s1 sebességen nyújtott Plug N Play képességeknek köszönhetően a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ekkel a felhasználók a beállítások megváltoztatása nélkül, automatikusan túlhúzhatják rendszerüket, vagy választhatnak az Intel® XMP 3.0 tanúsítvánnyal rendelkező, alaplapra minősített négy- és nyolccsatornás készletek közül, akár 6000MT/s sebességgel, gyárilag hangolt időzítésekkel, illetve sebesség- és feszültségszinttel.

„A nagy teljesítményű memóriát igénylő felhasználók szükségleteire válaszul, a Kingston FURY örömmel terjeszti ki a DDR5 teljesítményét a munkaállomások és a felső kategóriás asztali számítógépek kategóriájában”

– mutatott rá Iwona Zalewska, a Kingston EMEA DRAM üzletágának vezetője.

„A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek folytatják a Kingston több mint három évtizedes hagyományait a világ legnagyobb adatközpontjaiban is megbízhatóan működő szerverosztályú memóriák fejlesztése terén.”

A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek egymodulos kivitelben 32 GB, 4 darabos készletben 128 GB és 8 darabos készletben 256 GB max. kapacitással kaphatók. Minden modul sebességtesztelésen esik át, és az élettartam egészére kiterjedő, korlátozott garancia és a Kingston legendás megbízhatósága társul hozzá.

További információért látogasson el a kingston.com webhelyre.

Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM
CikkszámLeírás
KF548R36RB-1616GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade PnP
KF548R36RBK4-6464GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RBK8-128128GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RB-3232GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade PnP
KF548R36RBK4-128128GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RBK8-256256GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade PnP
KF556R36RB-1616GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade XMP
KF556R36RBK4-6464GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RBK8-128128GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RB-3232GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade XMP
KF556R36RBK4-128128GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RBK8-256256GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP
KF560R32RB-1616GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM FURY Renegade XMP
KF560R32RBK4-6464GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF560R32RBK8-128128GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP

A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM jellemzői és specifikációja:

 • Túlhúzás ECC-vel: Az adatintegritás megőrzése, tágítva a DDR5 teljesítményének határait.
 • Megnövelt hatékonyság: A kétszeresére növelt bankmérettel és bursthosszúsággal elért nagyobb hatékonyságnak és kisebb késleltetésnek köszönhetően lépést tart a legújabb programok és alkalmazások igényeivel.
 • Intel® XMP 3.0-tanúsítás: Az előre optimalizált időzítéseket, illetve sebesség- és feszültségszinteket kínáló memória teljesítménye a beépített profilok egyikének kiválasztásával könnyedén maximumra növelhető.
 • Plug N Play: A gyárilag előre beállított késleltetési és sebességidőzítések automatikus alkalmazása – így nincs szükség a BIOS-beállítások korrigálására.
 • Kapacitás:
  • Különálló modul – 16 GB, 32 GB
  • Négydarabos készlet – 64 GB, 128 GB
  • Nyolcdarabos készlet – 128 GB, 256 GB
 • Sebesség1: 4800MT/s, 5600MT/s, 6000MT/s
 • Késleltetés: CL32, CL36
 • Feszültség: 1,1 V, 1,25 V, 1,35 V
 • Üzemi hőmérséklet: 0°C és +95°C között
 • Méret: 133,35 mm x 31,25 mm x 3,80 mm

További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss