Tippek

10+1 tipp, hogyan takarékoskodjunk vezetés közben az üzemanyaggal

vezetés

Július 30. óta a céges autók már nem tankolhatnak kedvezményesen, ami források szerint mintegy 800 ezer autót érinthet.

Ezek közé tartoznak a lízingelt vagy flottakezelt személygépjárművek is, melyekből mintegy 70 ezer–100 ezer van forgalomban. Emellett a készletek korlátozott elérhetősége miatt a legtöbb töltőállomáson maximalizálják az egyszerre vagy egy napon belül tankolható üzemanyag mennyiségét. A benzinkútüzemeltetőkkel összhangban ezért a LeasePlan szakemberei is azt javasolják, hogy az autósok lehetőségeikhez mérten igyekezzenek spórolni az üzemanyaggal. Az ehhez kapcsolódó hasznos tanácsaik az alábbiakban olvashatóak.

A fogyasztás a legtöbb esetben nem csupán az autón múlik, a sofőr vezetési stílusa is sokat nyom a latban. Minél inkább odafigyelünk tehát arra, hogy hogyan vezetünk, annál kevesebb üzemanyagra van szükség egy adott útszakaszon. A jó hír, hogy a takarékos vezetés tanulható, melynek fortélyait az alábbiakban mutatják be a LeasePlan szakemberei.

1. Válasszunk optimális útvonalat

Az időben rövidebb út kevesebb üzemanyag-felhasználást jelent. Ennek megtervezésében rengeteget segíthetnek az útvonaltervezők, a járműbe beépített navigáció vagy az olyan okostelefonos alkalmazások, mint például a Waze, amely többek között a dugók elkerülésére is ad javaslatokat.

2. Figyeljünk oda a sebességre

Lakott településen belül nem járunk jobban, ha a megengedettnél lassabban megyünk. Országúton és autópályán azonban a légellenállás elveszi a teljesítmény egy jó részét, így 100 km/óra felett nagy átlagban minden plusz 10 km/órás sebesség esetében 10 százalékkal nő az átlagfogyasztás.

3. Ésszel gyorsítsunk, és használjuk ki a lendületet

A fölösleges padlógáz, gyorsítások és fékezések helyett próbáljunk minél egyenletesebb tempóban haladni, és a mozgásban lévő autóval minél messzebbre gurulni. A fogyasztást ugyanis a rendszeres gyorsítás jelentősen növeli, mivel sok energiát igényel, míg fékezés során – a hibrid, illetve elektromos autók kivételével – a mozgási energia elvész.

A kis gázzal, hosszan történő gyorsítást is kerüljük. Sokkal takarékosabb, ha legalább fél, de inkább kétharmad gázzal, dinamikusan érjük el a kívánt tempót, majd azt tartjuk. Mindig hagyjunk elegendő távolságot az előttünk haladó járműtől, illetve figyeljük az előttünk lévő forgalmi helyzetet. Így könnyen észrevehetjük, ha picit távolabb egy autó lassít, a busz kihajt a megállóból, pirosra vált a lámpa vagy dugó kezd kialakulni. Erre reagálva pedig azonnal levehetjük a lábunkat a gázpedálról, hogy megspóroljuk a későbbi fékezést.

4. Csípjük el a zöld lámpákat

A zöld lámpák elérése ugyanakkor megérhet egy-egy erőteljesebb gázlöketet, hiszen ezzel egy időre elkerülhetjük, a fékezést. Ha gyakran járunk egy útvonalon, figyeljük meg a lámpaváltásokat, hogy tudjuk, hol érdemes sietni a zöldhullám érdekében, és hol nem.

5. Állítsuk le a motort, amikor kell

A lámpaváltások kiismerése azért is hasznos, mert 20 másodpercnél hosszabb várakozás esetén érdemes leállítani a motort. Vasúti átjáró tiltó jelzésénél biztosra vehetjük, hogy ez a helyzet.

6. Tartsuk alacsonyan a fordulatszámot

Minden autónál könnyen kitapasztalható az a legalacsonyabb fordulatszám, amelynél még a motor erőlködése nélkül válthatunk feljebb. Egyre több benzinmotor képes már akár kétezres fordulaton a magasabb sebességet bevenni. Ha a fordulatszámmérőnk váltásjelzőt is tartalmaz, bátran használjuk a műszer által javasolt fokozatot.

7. Hegyvidéken is bánjuk csínján a gázzal

Hegynek fel nem szükséges mindenáron tartanunk a tempót. Ha nem tartunk fel senkit, azonos gázpedálállás mellett nyugodtan veszíthetünk a sebességünkből, hiszen a lejtőn úgyis visszanyerjük. Ha pedig az emelkedő tetején már látjuk, hogy lent lassítani vagy megállni kell, guruljunk le motorfékkel.

8. Hanyagoljuk a motormelegítést

Álló helyzetben nem érdemes járatni a motort, és még a legkeményebb hidegben se melegítsük túráztatással, alapjáraton ugyanis lassabban melegszik, mint magasabb fordulaton, és a fogyasztása is nagyobb. Ha az autó hóval, jéggel borított, inkább kényelmi szempontból érdemes beindítani a motort, hogy az ablak fűtőszála segítsen a jégmentesítésben. Minimális melegítésre persze szükség van, de ez nem több, mint fél perc, amennyi idő alatt bekötjük biztonsági övünket és kényelmesen elhelyezkedünk az autóban.

9. Limitáljuk a légkondit

A légkondicionáló használata akár 20 százalékkal is megnövelheti a fogyasztást. Ezért rövid utak során vagy amikor nincs hőség, inkább a szellőzőket kapcsoljuk be, vagy városon belül – ahol a levegő minősége ezt megengedi – húzzuk le az ablakot. A parkolás során felmelegedett autót először lehúzott ablakokkal szellőztessük át, csak ezután kapcsoljuk be a légkondicionálót, így annak már kevésbé meleg levegőt kell lehűtenie. Ugyanígy az ülés-, illetve az ablakfűtés használatát is gondoljuk át.

10. Óvatosan bánjunk a súlyokkal

Minden, ami növeli az autó légellenállását, illetve tömegét, az a fogyasztást is megdobja. Nagyobb sebesség esetén tehát mellőzzük a letekert ablakokat vagy kinyitott napfénytetőt, és pakoljunk ki minden éppen fölösleges dolgot a járműből (beleértve a gyereküléseket vagy a csomagtartóban kallódó tárgyakat is), illetve szereljük le a tetőcsomagtartót és a kerékpártartót, ha nincs rá szükség. Hasonlóképp ne töltsük túl a tankot – még akkor sem, ha lehetőségünk van rá –, csak a töltőpisztoly első vagy második kattanásáig. Az extra mennyiség egyébként sem termel energiát a motorban.

+1 Gondoskodjunk a megfelelő műszaki állapotról

Tartsuk jó állapotban az autót, és ne hanyagoljuk el a szervizelését. A gumiabroncsokat mindig az ideális nyomásértéken használjuk, mivel alacsony nyomásúakkal több energiát pazarolhatunk el, mint amennyit a legjobb minősítésűekkel megtakaríthatunk. A gumiabroncs mérete legalább ugyanilyen fontos. A széles gumik sportos és stabil érzést keltenek, de a nagy gördülési és légellenállás miatt megnövelik a fogyasztást. Sose felejtsük el továbbá idejében lecserélni az előző évszaknak megfelelő gumit, nyáron ugyanis a téli gumi túlfogyasztást okoz.

Tippek

Grafit és hungarocell: egy hatékony páros!

grafitos EPS szigetelés

Mai szemmel nézve furcsa, hogy pár évtizeddel ezelőtt nem fektettek nagy hangsúlyt az épületek hőszigetelésére. Ma már az érvényben lévő szabályozások pontosan megszabják, milyen hőtechnikai követelményeknek kell megfelelnie egy új építésű épületnek. Azt azonban nem szabják meg, hogy ezt milyen hőszigetelő anyag felhasználásával kell abszolválnunk. Jelen cikkünkben ezért az egyik népszerű típust, a grafitos EPS lapokat vesszük górcső alá, összehasonlítva az alternatívákkal.

Miért is hőszigeteljünk?

Mielőtt elmerülnénk a grafitos szigetelés előnyeiben, hátrányaiban és nüanszaiban, nézzük röviden, miért is szigetelünk. Bár lesz néhány nagyon evidens gondolat, könnyen lehet, hogy új szempontokat is találni fogsz ebben a rövid felsorolásban!

 • Spórolni tudsz vele, tehát kevesebbet kell költeni télen fűtésre és nyáron légkondicionálásra. Ez a mostani energiaárak mellett egyáltalán nem elhanyagolható szempont.
 • Energiát spórolsz, ezzel hozzájárulsz a klímaváltozás fékezéséhez! A legkörnyezetbarátabb ugyanis az az energia, amit meg sem kell termelni.
 • Csökkentheted az épület belső hőingadozását, kellemesebb életteret hozva létre.
 • Hozzájárulsz a páralecsapódás és a szerkezeti károk megelőzéséhez.
 • Megnöveled az ingatlan értékét, így ha eladni kívánod, magasabb összeget kérhetsz el!

Milyen szigetelőanyagok közül választhatsz?

Manapság alapvetően háromféle homlokzati szigetelőanyag közül választhatunk, ezek az expandált polisztirol (EPS), a grafitos EPS és a kőzetgyapot. Egy pár szó a gyártási technológiáról: az EPS, közismert nevén hungarocell felfújt polisztirol golyócskákból áll, a grafitos EPS-nél ehhez grafitport adnak hozzá pluszban, a kőzetgyapotnál pedig lényegében megolvasztják a bazaltot és kvázi „vattacukrot” csinálnak belőle.

Az EPS lapok előnyei, hogy olcsók és jó hőszigetelők, viszont kisebb a mechanikai ellenállásuk és nem engedik át a párát, ami bizonyos falazatoknál (pl. vályog) hátrány.  A kőzetgyapot lapok ezzel szembe átengedik a párát és lényegében tűzállóak, bár kevésbé alaktartóak, mint a polisztirol lapok. Gyakran használják tetőterek szigetelésére, bár a homlokzaton is megállják a helyüket.

Mit tud a grafitos EPS?

És hol jön be a képbe a grafit? A grafitos EPS lapok ugyanolyan, ragasztóval, dübelekkel és üvegszövettel (pl. dryvit háló) falhoz erősített, alapvetően homlokzati és lapostető hőszigeteléshez használt EPS lapok, mint a sima hungarocell. Annyi a különbség, hogy a belekevert grafitpornak köszönhetően körülbelül 20%-kal jobb a hőszigetelő képességük! Ez jelentős eltérés, és lehetővé teszi, hogy ugyanolyan hőszigetelési hatáshoz vékonyabb táblákat használjunk, amely helytakarékossági szempontból is remek megoldás.

Erre figyelj a grafitos EPS tábláknál!

Természetesen a grafit hozzáadása néhány hátránnyal is jár. Ezek nem a rendszer tartósságával vagy élettartamával kapcsolatosak, hanem csak a beszerelésnél jelentkeznek. Arról van szó, hogy a sötétebb, grafitos lapok napfény hatására könnyen felmelegszenek, ami hőtáguláshoz és a falról való leváláshoz vezethet. A magasabb hőmérséklet a ragasztó megkötésére is hatást gyakorol, előfordulhat, hogy túl gyorsan megköt a ragasztó.

A fenti problémákra természetesen van megoldás. Napos időben alkalmazhatunk állványhálót, így védve a táblákat a napsütéstől, illetve elérhetők olyan felületkezelt grafitos EPS táblák, amelyek részben visszaverik a napfényt, így csökkentve a felmelegedést.

Konklúzió

A grafitos EPS táblák remek hőszigetelési képességüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak homlokzati hőszigetelésre. Bár a kivitelezésnél oda kell figyelni, a jobb hőszigetelési tulajdonság miatt megéri ezeket a modernebb hőszigetelő anyagokat választani!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Amit a hőszivattyúkról tudni kell

hőszivattyú split klíma Hisense

Az elmúlt néhány év jelentős változást hozott az emberek életében hazánkban is, így jó néhány háztartás esett gondolkodóba, hogy milyen típusú fűtési rendszert használjon, aktuális-e számukra is a váltás valamilyen hatékonyabb és olcsóbb megoldásra.

Természetesen minden ház és meglévő fűtési rendszer más és más, ezért fontos, hogy mindenki a saját ingatlanának tulajdonságai révén alakítson ki egy megoldást, és változtasson, ha kell. Ehhez nélkülözhetetlen a szakember jelenléte.

Népszerűek lettek a hőszivattyúk

Aki ebben a megoldásban gondolkodik, annak sok más szempont mellett azt is számításba kell vennie, hogy mekkora hőszivattyú kell náluk. Ennek megválaszolásához különböző tényezőket kell fontolóra venni. Ezek közül az első, hogy milyenek az adott épület hőtechnikai adottságai, ugyanis a meglévő fűtési rendszerhez való csatlakozás körülményei és lehetőségei jelentősen befolyásolják, hogy milyen kivitelű és mekkora teljesítményű berendezésre lesz szükségünk.

További befolyásoló szempont az épület mérete, a hőszigetelés minősége és jellemzői, a meglévő fűtési rendszer, a bent lakók száma. De általánosságban elmondható, hogy egy családi háznak kb. egy 8-16 kW teljesítményű hőszivattyúra van szüksége.

A hőszivattyúk előnyei

Akik most ismerkednek ezzel a fűtési megoldással, számukra fontos összeszedni, hogy melyek a hőszivattyúk előnyei, de akik már ismerik ezt a még újdonságnak számító fűtési típust, azoknak sem árt végigolvasni ezt a részt. Ugyanis az energia, amit felhasználnak ezek a berendezések, szinte kimeríthetetlen forrásból származnak. Télen fűtésre használhatjuk, nyáron pedig hűthetjük vele a ház levegőjét.

A legfontosabb pozitívuma, amely napjainkban különösen kiemelt jelentőségű, hogy ez a fűtési technológia bizonyul jelenleg a leginkább környezetbarátnak és gazdaságosnak. Nincs szükség drága vezetékek bevezetésére, sőt, még kémény építésére sem, ezért annak karbantartásával sem kell foglalkoznunk.

Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy ezzel a technikával nincs esélye a szén-monoxid mérgezésnek. A hőszivattyúknak minimális a karbantartási költsége, így hosszú távon mindenképpen időt, energiát és pénzt takarítunk meg használatával. Ha úgy döntünk, hogy még a régi rendszert nem távolítjuk el, akkor sincs gond, mert bármilyen más rendszerrel kombinálható.

A hőszivattyúk típusai

A hőforrás és a hőátadás közege szerint léteznek levegő-levegő típusú szivattyúk, amelynél az ingatlan elhasznált levegője a hőforrás, így működik valójában egy split klíma, amely a Hisense klíma webshopban is elérhető.

Gyakori típus közé tartozik a levegő-víz szivattyú, amely a környezeti levegőből kivont hőt adja át a szivattyú a fűtővíznek. Ismert még a víz-víz hőszivattyú, amikor is a talajvízből nyerik ki a hőenergiát, majd azt lehűtve juttatják vissza azt a talajba. Napjainkban még drágának számít a talaj-víz szivattyú, amely a talajból nyeri ki a hőenergiát. Létezik még a használati melegvíz szivattyú, ami a beltéri fűtőrendszerek „hulladékhőjét” hasznosítja.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Vízvezeték szerelés: árak, tippek, és trükkök a budapesti és vidéki különbségek

vízvezeték szerelés árak tippek budapest és vidék
Kép forrása: www.anyrgb.com/en-clipart-2clv1

Az öregebb generáció számára a ház karbantartása és a vízvezeték javítás nemcsak egy egyszerű feladat, hanem egy olyan készség, amely évtizedek óta nélkülözhetetlen része az otthoni életnek. A vízvezeték szerelés azonban nemcsak tapasztalatot, hanem tudást és megfelelő átlátást is igényel. Ebben a cikkben a vízvezeték szerelés árairól és azok Budapest és vidék közötti különbségeiről fogunk beszélni. Emellett tippeket és trükköket is megosztunk arról, hogyan választhatunk megfelelő vízvezeték szerelőt, és miként takaríthatunk meg pénzt az otthoni vízvezeték javítás során.

Árak kalkulálása

Az első és talán legfontosabb tényező, amit figyelembe kell vennünk, amikor vízvezeték szerelést tervezünk, az árak kalkulálása. Az árak számos tényezőtől függenek, például a munka komplexitásától, az anyagoktól, és a földrajzi elhelyezkedéstől. A Budapesti és vidéki árkülönbségek néha meglepően nagyok lehetnek.

Budapesten, mint Magyarország fővárosában, általában magasabb munkadíjakat kell fizetni a vízvezeték szerelőknek. Ez azért van, mert a fővárosban az élet költségei magasabbak, és ennek megfelelően a szakemberek is magasabb fizetést kérnek a munkájukért. Emellett az anyagok és az eszközök beszerzése is drágább lehet Budapesten.

Vidéken viszont általában alacsonyabbak a vízvezeték szerelés árai. Ebben az esetben a lakóhely földrajzi elhelyezkedése, a helyi gazdasági viszonyok és a versenyhelyzet játszanak szerepet. Az árkülönbségek miatt érdemes lehet alaposan körüljárni a helyi vízvezeték szerelők ajánlatait, mielőtt döntést hozunk.

Hogyan válasszunk vízvezeték szerelőt

A vízvezeték szerelő kiválasztása kulcsfontosságú, ha garantálni szeretnénk a minőségi munkát és az átlátható árakat. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek a megfelelő szakember kiválasztásában:

 1. Kérjünk ajánlásokat: Kérjünk ajánlásokat barátoktól, családtagoktól vagy szomszédoktól, akik már tapasztaltak vízvezeték szerelői szolgáltatásokat. Az elégedett ügyfelek véleménye sokat segíthet a döntésben.
 2. Ellenőrizze a szakmai engedélyeket: Győződjünk meg róla, hogy a választott szerelő rendelkezik megfelelő szakmai engedélyekkel és biztosítással. Ez garantálja, hogy a munka szabályosan és biztonságosan fog zajlani.
 3. Kérjünk árajánlatokat: Kérjünk árajánlatokat több szerelőtől, és hasonlítsuk össze azokat. Vegyük figyelembe a munka részleteit és az anyagok árát is.
 4. Kérjünk referenciákat: Ne habozzunk megkérdezni a szerelőtől referenciákat korábbi munkáiról. A jó vízvezeték szerelő büszkén megosztja elégedett ügyfeleinek elérhetőségeit.
 5. Kérjünk garanciát: Kérjünk írásos garanciát a végzett munkára és az használt anyagokra. Ez biztosítja, hogy esetleges problémák esetén a hibákat ingyen vagy csökkentett áron javítják.

Trükkök a költségek megtakarításához

A vízvezeték szerelés költségeinek minimalizálása érdekében érdemes néhány trükköt alkalmazni:

 1. Rendszeres karbantartás: Ne hagyjuk figyelmen kívül a rendszeres karbantartást, mert ez elősegítheti a problémák korai felismerését és megelőzését.
 2. Tanuljunk alapokat: Néhány egyszerű vízvezeték probléma önállóan is megoldható, ha tisztában vagyunk az alapokkal. Ezzel megspórolhatjuk a szerelő munkadíját.
 3. Ne halogassuk: Az apró problémák időbeni javítása megakadályozhatja azok nagyobb problémákká válását, és ezzel jelentős költségeket takaríthatunk meg.

Most, hogy megismerkedtünk a vízvezeték szerelés áraival, a szakember kiválasztásának legjobb módjaival és a költségek minimalizálásának trükkjeivel, reméljük, hogy magabiztosabban kezeljük majd a vízvezeték problémákat. Ha további részleteket vagy információkat szeretnél az árakról és a vízvezeték szerelésről, kérjük, látogass el a Víz-Fűtés-Szerviz weboldalára.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss