Tippek

Jön a foci-vb! Ezeket érdemes tudni, ha tévét keresünk sportnézéshez

euronics

Kevesebb, mint egy hónap van hátra, amíg a világ és természetesen az ország futballrajongó tekintetei a televíziókészülékekre tapadnak.

Ha eljön a nagy meccsek ideje – legyen szó bármilyen sporteseményről – a sportkedvelőknek olyan tévére van szükségük, amely a lehető legnagyobb részletességgel képes közvetíteni a gyors akciókat. Az alapok természetesen itt is fontosak (tévéméret, betekintési szög stb.), de a választásnál egy sor tényezőre kell még külön figyelmet fordítanunk. Az Euronics szórakoztató elektronikai szakértője összegyűjtötte, mik is ezek.

A pillanat megragadása

Legyen szó egy mesteri cselről, egy vetődésről vagy éppen egy gyors passzról, a fociban a pillanat tört része alatt történnek az események. Ahhoz, hogy semmiképp ne maradjunk le ezekről a mozzanatokról, a megvásárolandó tévékészülék legfontosabb jellemzői a válaszidő és a frissítési sebesség, amelyek azt szabályozzák, hogy a tévé képes-e elmosódás nélkül továbbadni a pályán történteket. A válaszidő ezredmásodpercben méri, hogy a képpontok (pixelek) milyen gyorsan képesek színt váltani. A gyorsabb válaszidő finomabb részletességet eredményez. A legjobb tévék válaszideje 0,2 ms és 4 ms között van, a 10 ms-nál lassabbak kerülendők. A frissítési sebességet hertzben mérik, és azt tudhatjuk meg belőle, hogy a tévé másodpercenként hány képet képes megjeleníteni. A leggyakoribb tényleges frissítési frekvenciák a 60 Hz és a 120 Hz. Az utóbbi természetesen jobb képminőséget biztosít, de jelentősen nagyobb anyagi ráfordítást is jelent.

Milyen kijelzőtechnológiát válasszunk?

A legtöbb ma alkalmazott technológia megfelelő egy hangulatos meccsnézéshez. Általánosságban elmondható, hogy az OLED TV-k esetében tökéletes fekete adja a színek erejét és a kontrasztot, míg egy QLED készüléknél a világos színek jelennek meg rendkívül nagy fényerővel. Így egy sötétebb szobában az OLED adja a legjobb élményt sportnézésnél is. Világos szobákban a QLED TV-k jelentik a legjobb választást. Másként fogalmazva az OLED sötétjei mélyebbek, a QLED világosai világosabbak, így a napfényben is jobban ragyognak. A sportnak fényesnek és ütősnek kell lennie, ezért a közvetlen napfénnyel megvilágított szobák esetén ezek előnyben részesíthetők. Ezen kívül az Euronics szakértője kiemeli a miniLED, microLED, QNED, LaserLED technológiákat is, ezek a panelek magasabb szintű élményt nyújtanak a sportközvetítések során. E technológiák esetében többnyire a készülékek betekintési szöge – a szög, amelynél a kép minősége észrevehetően romlani kezd, például, ha oldalról nézzük a kijelzőt – is ideális értékeket mutat. Ha nagy meccsnéző partira készülünk, ahol sokan, több irányból nézik a meccset, erre az értékre mindenképp figyeljünk.

Minél nagyobb, annál jobb?

Attól függ. E tekintetben gondoljuk át, mekkora “nézőtér” áll rendelkezésünkre. Természetesen érdemes nagyképernyőn követnünk a meccseket, ugyanakkor túlzásba sem jó esni, hiszen, ha túl közel ülünk egy nagyméretű tévéhez, a fejünket kapkodva lemaradhatunk a legfontosabb pillanatokról. Egy kis, hangulatos lakásban még egy közepes méretű kijelző is tökéletes választás lehet. Ne feledjük, a képátló másfél-kétszerese az ideális nézési távolság. Ezzel kalkuláljunk az elérhető hely tükrében. Például egy 55”-es kijelző esetén ez körülbelül 2 méteres távolságot jelent.


Akciós + Legnépszerűbb televíziók listájaArany középút + prémium toplista


A televízió extra funkciói

Egy Smart TV a hétköznapok során is hasznos funkciókkal bír (pl.: időjárás, hírek, stream csatornák, játékok), de vannak olyan okos megoldások is, amik a meccsnézésnél tehetnek szolgálatot. E készülékek esetében akár emlékeztetőket is rögzíthetünk, sőt van olyan gyártó is, akinek tévéjén beállíthatjuk, hogy kedvenc csapataink mérkőzéseinek időpontjára figyelmeztessen, és a meccsekről további információkat is automatikusan megkaphatunk tévénken. Hasznos lehet az is, ha olyan televíziót választunk, mely képes adattárolóra rögzíteni tartalmakat, így a meccset megállíthatjuk, ha ki kell mennünk a szobából, egy-egy gólt, egyéb mozzanatot magunk is újra lejátszhatunk, később újra nézhetünk. Fontos, hogy a tévénk beállításai is megfelelőek legyenek a sportközvetítésekhez. A televíziók menüjében többnyire fellelhető üzemmódokkal (pl. normál, mozi, sport, dinamikus) a tévén nézett tartalom típusához igazíthatjuk a látványt és a hangot is.

Mekkora kiadással kalkuláljunk?

Talán ez a kérdés az, ami a legtöbbeket érdekli. Szerencsére ma már minden árkategóriában kiváló minőségű kijelzők közül lehet választani. Már egy belépő szintű készülék esetén is választhatunk olyat, amin élmény lesz a meccsnézés. A jó ár-érték arány kiválasztásánál az Euronics a következő árszinteket javasolja: 32” készüléket 60-100 ezer, 40” méretűt 120-200 ezer, 55 colosat pedig 180-350 ezer forint körül keressünk, az ennél nagyobb készülékek 250 ezer forintnál kezdődnek, illetve természetesen az árnak csak a képzeletünk és a pénztárcánk szabhat határt.


Akciós + Legtöbbet eladott televíziók listája | Arany középút + prémium toplista


Ez is fontos: a fogyasztás

Az okostévék fogyasztása 40-50 kWh/év körül kezdődik a kisebb, 40″ körüli méretek esetében. Egy tipikus SMART TV a népszerű 55″-es méretben körülbelül 100 kWh/év fogyasztást jelent, ha pedig egy hatalmas méretű, 75-85″-es tévét keresünk, akkor az akár a 200 kWh/év körüli értéket is elérhet. Ez a kérdés a jelenlegi energiaárak mellett, és persze a környezetünk szempontjából is egyre fontosabb, amiben a képátló mellett az energiacímke is fontos támpontot adhat, hiszen egyes tévékészülékek azonos képátló mellett alacsonyabb energiafogyasztással rendelkeznek, mint mások.

A fogyasztást a megjelenítési mód is befolyásolhatja. A dinamikus vagy HDR üzemmód jó fényerőt és nagy kontrasztot biztosít, másrészt azonban több energiát fogyaszt, mint az energiatakarékos/ECO üzemmód. Ugyanakkor bármilyen igényünk is van a jövőbeli tévénkkel kapcsolatban, megtalálhatjuk az energiatakarékos megoldást, csak nézzük az energiacímkét! A kezdeti nagyobb beruházás a magasabb kategóriájú készülék esetén az energiafogyasztás megspórolásával megtérül.

Kiváló hang = kiváló hangulat 

Általános jelenség, hogy a televíziók egyre vékonyabbak, a dizájn pedig sokszor a hangminőség rovására mehet. Bár a gyártók igyekeznek a beépített hangszórók minőségét is folyamatosan növelni, az Euronics szakértői mindenképpen ajánlják, hogy a lelátói hangulat otthonunkba csempészése érdekében szerezzünk be egy minőségi hangprojektort is. Egy különálló hangsugárzó mindig emel az élményen. Erre érdemes költenünk akár a „mindennapi” szórakozásunk érdekében is, hiszen egy film nézése is izgalmasabb jó minőségű hanggal.

Tippek

Íme, egy Viber szolgáltatás, amit valószínűleg nem használ, de pénzt takaríthat meg vele

viber

Telefonálni a világ körül nem feltétlenül jelenti azt, hogy tartani kell a telefonszámláktól. A Viber Out szolgáltatás kiváló minőségű és megfizethető nemzetközi hívásokat biztosít a közelgő ünnepi szezonban és azután is.

A Rakuten Viber a világ egyik legnagyobb kommunikációs alkalmazásaként nemcsak az alapvető funkciók folyamatos fejlesztésébe fektet be, hanem arra is törekszik, hogy új, értékes szolgáltatásokat, és vonzó ajánlatokat kínáljon a felhasználóknak. Az egykor hagyományos telefonos applikációként indult Viber ma már egy olyan szuperalkalmazás, amelynek középpontjában az üzenetküldés áll, és funkciók széles skáláját kínálja, amelyek minden helyzetben megfelelnek a különböző felhasználói igényeknek. A szórakoztató AR Lencséktől a beszélgetéseket megfűszerező matricákon át a chatbotokig és a fizetési szolgáltatásokig számos lehetőség teszi kényelmesebbé a mindennapokat.

A Viber tökéletes megoldást kínál mindazok számára, akik szeretnek utazni, több piacot is megcéloznak, illetve külföldön élnek vagy külföldi rokonai vannak. Íme, a Viber Out – egy olyan szolgáltatás, amely a felhasználói igények kielégítését tartja szem előtt a kiváló minőségű, megfizethető, és biztonságos belföldi, illetve nemzetközi hívások terén is. A Viber Out egy VoIP-szolgáltatás (voice-over IP), amely lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontján bármilyen vezetékes és mobiltelefont is lehessen hívni még abban az esetben is, ha a másik fél nem használ Vibert. A hívás a Viber alkalmazásból indul, és normál telefonhívásként fogadható. Mindössze annyi a teendő, hogy a felhasználó kreditet vagy előfizetési csomagot vásárol, amely számos hívási lehetőséget kínál, és stabil internetkapcsolatot biztosít.

Napjainkban több mint 3 millió magyar él Magyarország határain kívül, ebből közel 2,5 millióan pedig a szomszédos országokban laknak és dolgoznak. A magyarok általában szeretik tartani a kapcsolatot a külföldön élő közeli hozzátartozóikkal, és a nyári hónapokban előszeretettel utaznak egzotikus országokba is. A Viber statisztikái alapján a magyarok a Viber Out szolgáltatást leggyakrabban a karácsonyi ünnepek és március 8. közötti időszakban használják, és a Viber előfizetéses szolgáltatását preferálják. Utóbbi lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy 60 ország mobilos és vezetékes számait egyaránt elérhessék havi 2290 forintért egy olyan csomaggal, amely előfizetését bármikor le lehet mondani. A Magyarországon élők 2022-ben a legtöbbször Szerbiában, Oroszországban, Ukrajnában, Egyiptomban, Fülöp-szigeteken és az Egyesült Királyságban tartózkodó ismerőseiket hívták, míg a legtöbb hívást az Egyesült Államokból, Kanadából és Németországból fogadták.

Bizonyítva, hogy komolyabb összeg ráfordítása nélkül is mennyire könnyű kapcsolatban maradni, a december 23-tól december 30-ig érvényes újévi Viber Out ajánlat lehetővé teszi, hogy felár nélkül további perceket szerezhessünk, amikor feltöltjük egyenlegünket. A részleteket a Viber Out egyenlegek oldalon (vagy a következő linkre kattintva: viber://more/viberoutCreditTab ) érhető el az ajánlat első napjától kezdődően. Ne maradj le!

A Viber Out segítségével a tartózkodási helytől függetlenül áthidalható az ismerősök, rokonok és a hívó fél közötti távolság, a megbízható és megfizethető nemzetközi hívásszolgáltatásnak köszönhetően: https://account.viber.com/hu/ .


További friss híreket talál a IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

4 tipp az adatmaszkoláshoz

voltage

Lassan minden hétre jut legalább egy olyan hír, ami arról számol be, hogy feltörték valamilyen nagyvállalat rendszerét, és érzékeny adatokat tulajdonítottak el.

Általában csak a nagyobb vállalatoknál történt incidensek szivárognak ki, de kisebb és közepes méretű szervezetekkel szintén napi szinten történik ilyen. A Micro Focus szakértői szerint minden cégnek érdemes maszkolva tárolni az adatait, megelőzve az adatszivárgási eseteket. Elsőre úgy tűnhet, az állandó és általános maszkolás lassítja az üzletmenetet, ám fejlett technológiákkal ez a probléma is elkerülhető.

Az adatszivárgások folyamatosan napirenden vannak, az elmúlt időszakban például az American Airlines és a Revolut rendszerét is feltörték. Ezek mindig intő példaként szolgálnak arra, hogy a szervezeteknek érdemes felkészülniük az ilyen eshetőségekre. A Micro Focus szakértői szerint csökkenti az adatszivárgással járó kockázatokat, ha valamilyen módszerrel maszkolják az adatokat. Így a támadók akkor sem jutnak hozzá értékes információkhoz, ha sikerül betörniük a rendszerekbe.

A maszkolás során álnevesítik vagy egyéb módon felismerhetetlenné teszik az érzékeny adatokat, például a személyazonosításra alkalmas adatokat, a fizetési információkat, a bizalmas egészségügyi információkat vagy a szellemi tulajdont. Ez a folyamat védelmet biztosít az adatoknak, miközben lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy biztonságos módon felhasználják azokat elemzésekhez és jelentések készítéséhez, illetve fejlesztési vagy tesztelési célokra. Nem mindegy azonban, hogyan végzik ezt a folyamatot a szervezetek, ha nem szeretnék, hogy lelassítsa az üzleti folyamatokat. A Micro Focus szakértői szerint öt fontos területre érdemes fókuszálni ahhoz, hogy fennmaradjon az egyensúly a biztonság és a hatékonyság között.

  1. Nézzük meg, mit is kell maszkolni

Első lépésként azt érdemes feltérképezni, pontosan mi szorul védelemre. Célszerű érzékenység alapján osztályozni az adatbázisok oszlopaiban található információkat. A hitelkártyaszámok például nagyon érzékenynek számítanak, míg a keresztnevek önmagukban nem azok. Az adatok azonosítása és besorolása után sokkal gördülékenyebb lesz maga a maszkolási eljárás. Ez azért is hasznos, mert így a jövőben is rendelkezésre állnak majd a folyamatok ahhoz, hogy létrehozunk friss, maszkolt másolatot az adatbázisról, amikor szükség van rá.

  1. Gondoskodjunk a hasonlóságról

Bármilyen maszkolási technológiát is használunk, a végeredménynek hasonlítania kell az adatbázisra. A maszkolt adatoknak hasonló jellemzőkkel kell rendelkezniük, mint az eredetieknek. Például az olyan információknak, mint a hitelkártyaszámok ugyanolyan hosszúnak kell lenniük, mint az eredeti adatnak, különben megnehezítik a felhasználást az elemzések készítésénél. Ilyenkor hasznos a formátummegőrző titkosítás (Format-Preserving Encryption – FPE), amely a Micro Focus Voltage megoldásában is elérhető. A megoldás például egy igazolványszámban a számokat más, véletlenszerű számokkal, és a betűket is más, véletlenszerű betűkarakterekkel helyettesíti, így hasonló marad a formátum, de a bizalmas információk védve vannak.

  1. Frissítsünk gyakran

Az adatbázisok is képesek „öregedni”, méghozzá egész gyorsan. A szakemberek új típusú adatokat adnak hozzá, módosításokat hajtanak végre és frissítik a folyamatokat. Ezért érdemes már az elején arra készülni, hogy az adatbázisok maszkolt másolatait nem csupán egyszer fogjuk elkészíteni. Hasznos, ha kéznél van egy olyan eljárás, amellyel rendszeresen és lehetőleg automatizáltan előállítható a maszkolt másolat.

  1. Használjunk megfelelő technológiát

A döntéshozóknak mérlegelniük kell, mi számít kritikusnak a saját adataik és felhasználási területeik közül, és milyen technológiák alkalmazhatók sikeresen a vállalati környezeteikben úgy, hogy azok ne zavarják az üzleti folyamataikat, de az előírások teljesítését segítsék. Akadnak olyan módszerek, amelyeknél szükség esetén visszaállíthatók az adatok, ilyen lehetőséget kínál például a Voltage-ban elérhető FPE. Ez a megoldás úgy titkosítja az éles üzleti információkat, hogy a felhasználók nagy része csak a kódolt karaktereket látja a bizalmas adatok helyén, ám a rendszer képes dekódolni ezeket azon kiemelt jogosultsággal rendelkező személyek számára, akiknek erre szükségük van a munkájukhoz. A másik oldalon a Voltage Format-Preserving Hash technológia úgy kódolja az adatokat, hogy azok semmilyen módon nem állíthatók vissza utána. Ez olyan esetekben hasznos, amikor külső fejlesztőknek biztosít tesztadatbázist a szervezet, vagy úgy kell tárolnia az adatait, hogy azok megfeleljenek a GDPR követelményeinek.

Tovább

Tippek

Kis algoritmusok sokat segíthetnek az autós forgalmon

Egy nemrég végzett kísérlet szerint nagyon meg tudja olajozni a közúti közlekedés tempóját, ha forgalomba engedünk néhány olyan autót, amelynél mesterséges intelligencia dönt az optimális sebességről.

Az ember ösztönei segítenek a túlélésben, ám bizonyos helyzetekben felesleges komplikációt okoznak. Ilyen a közlekedés is, ahol régóta bebizonyosodott, hogy a sofőrök túlreagálják az előttük haladó autó fékezését azzal, hogy ők maguk a kelleténél jobban lassítanak. Ezt teszi a kérdéses jármű mögött haladó is, és így tovább. Ebből adódnak az autópályákon gyakran tapasztalható “fantomdugók”, amikor is teljesen leáll egy szakaszon a forgalom, miközben semmiféle baleset vagy egyéb közlekedést nehezítő tényező nem tapasztalható.

Forgalomszabályozó akció

Minderre igyekezett megoldást találni egy több egyetem szakértőit összefogó kutatócsoport. A CIRCLES Consortium néven összállt csapat egy ötnapos kísérlet során 100 autó viselkedését szabályozta mesterséges intelligencia segítségével egy nashville-i autópálya reggeli forgalmában.

A kísérlet egy lépés volt a konzorcium céljának eléréseben, amely az emberek irányította autók és autonóm járművek együttes közlekedését igyekszik optimalizálni szenzoradotok, hálózati megosztás és mélytanulásra képes algoritmusok segítségével. A forgalom áramlásának finomítása ugyanis nem csak az egyének utazási idejét csökkentheti, hanem jelentősen mérsékelheti az üzemanyagfogyasztást is, ami gazdasági és környezetvédelmi okból egyaránt fontos eredmény lenne.

A kísérletben használt járműveket olyan MI-algoritmusokkal szerelték fel, amelyek egyrészt a jármű adott helyzetének megfelelő sebességet felügyelik, másrészt a környezetből és más járművek szenzoraiból származó információk alapján képesek úgy alakítani haladásukat, hogy azzal összességében olajozottabbá tegyék a közlekedést. Például így:

A teszt előzetes eredményei alapján az összes közlekedő autóhoz képest bevetett elenyésző számú jármű is képes volt jó irányba befolyásolni a forgalom áramlását. Ez egyébként már egy 2016-ban végzett, sokkal korlátozottabb kísérlet során kiderült. A Berkeley Egyetem kutatói hat évvel ezelőtt 20 autóval kísérleteztek egy zárt pályán, ahol egyetlen algoritmus által felügyelt jármű is képes volt csökkenteni az egyébként rendszeresen kialakuló torlódásokat, miközben az üzemanyag-felhasználás 40 százalékkal mérséklődött.

A nashville-i próba végső eredményeire azonban még várni kell kicsit, mivel a teszt során begyűjtött adatok olyan nagy mennyiségűek, hogy hónapokba is telhet részletes kielemzésük. Az viszont már most látszik, hogy a tesztjárművek hatékonysága sokat javult a korábbi kísérletekhez képest azzal, hogy a megosztott információk alapján összehangolták mozgásukat.

Emberarcú gépet alkotnának

A jövő terveivel kapcsolatban a konzorcium igyekszik “emberi” MI-t alkotni. Azaz nem csak a rendszer hatékonyságát próbálják fokozni a kutatók, de közben ügyelnek arra, hogy az algoritmus vezette jármű (alapból irracionálisnak tűnő) viselkedése valamennyire elfogadható maradjon a humán sofőrök számára is. Ez nem is rossz ötlet, hiszen az elkövetkező évtizedekben ember által vezetett és autonóm járműveknek egyaránt meg kell férniük egymás mellett a közutakon.

Forrás: Bitport

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss