Egészség

Sztróktúlélőként lett segítő, most az érzelmi bántalmazás elszenvedőit támogatja Dr. Szántó Szilvia

Nárcisz-trilógiájának befejező része május 8-án jelent meg

Igaz történet ihlette Dr. Szántó Szilvia regényeit, amelynek befejező része ma jelent meg. A Nárcisz-trilógia és az ehhez kapcsolódó szakkönyv azoknak nyújthat segítséget, akik szeretnének összhangba kerülni magukkal egy érzelmi bántalmazás után. A mentálhigiénés szakember fiatalkori sztrókja után kezdett segítőként dolgozni, azóta pedig már közel kétezer kliens fordult hozzá tanácsért.

Nem egyszerű életutat tudhat maga mögött Dr. Szántó Szilvia, aki fiatalon, a húszas évei végén esett át egy sztrókon. Az akkor főiskolai tanárként dolgozó Szilvia sokáig kereste az okokat, miért maradt életben, míg végül rájött: az a célja, hogy segítsen az érzelmi bántalmazás feldolgozásában azoknak, akik nyitottak erre. A mentálhigiénés tanácsadó szerint ma Magyarországon rengetett ember érintett az érzelmi bántalmazásban, gyakran úgy, hogy nem is tud róla.

„Új életet kaptam, mert 20 éve, nagyon fiatalon volt egy kisagyi sztrókom, szó szerint a halál torkából jöttem vissza és kezdtem új életet. Számomra nem létezik a már késő fogalma, ez ugyanis legtöbbször kifogás arra, hogy valamit ne kezdjünk el. Közben amíg ezen dilemmázunk is telik az idő: már rég benne lehetnénk egy úgy egyetem elvégzésében, szakma megtanulásában vagy hobbi kipróbálásában. „A már késő”-ben benne van egyfajta tanult tehetetlenségérzet, amelynek a gyökerei gyerekkorba nyúlnak vissza”

– kezdte Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója.

Sokan nem is tudják, hogy érzelmi bántalmazás elszenvedői

A szakember szerint sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy érzelmi bántalmazás érte őket. Az írónő főhőse, Jázmin történetén és kapcsolatain keresztül mutatja be az érzelmi bántalmazás sokféleségét és ennek hatásait, valamint a gyógyulás útját. A regény valós történeten alapul és hiánypótló, szókimondó, izgalmas olvasmány.

„A Nárcisz-trilógia és az ehhez kapcsolódó szakkönyv nem a nárcisztikusokról szól, sokkal inkább arról, hogy akik kapcsolatban vannak egy nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező emberrel, hogyan tudnak kilépni a kapcsolatból, majd mit tudnak tenni azért, hogy ne legyenek fogékonyak egy nárcisztikus emberre, valamint meg tudják húzni a határaikat. Az, hogy valaki hosszabb ideig bántalmazó kapcsolatban él, annak a gyökere általában a gyerekkorba nyúlik vissza. A trilógia rámutat arra is, hogy ez milyen módot történhetett. Sokan nem is gondolják, hogy érzelmi bántalmazáson estek át, pedig a sokszor jó szándékba burkolt kéretlen tanácsok és minősítések is ártó hatással lehetnek arra, aki kapja őket.”

Dr. Szántó Szilvia szerint a szülőkkel való kapcsolat gyerekkorban kihat a későbbi, felnőtt életre és a magunkkal való viszonyra.

„Gyerekkorunkban a szüleink viselkedését, például, ha nem töltenek velünk minőségi időt, nem figyelnek ránk, a traumáik vagy éppen szenvedélybetegség rabjai, ha érzelmileg elérhetetlenek, ezt mind magunkra vesszük és azt hisszük, hogy nem vagyunk elég jók, nem vagyunk szerethetőek, nem visszük semmire. Ezt a szülő olykor mondja is a gyermekének: „Te lusta/semmirekellő/szerencsétlen vagy!”, „Nem viszed majd semmire!”, „Kinek fogsz te kelleni?!” stb. Ez odavezet, hogy felnőttként azt érezzük, nem vagyunk elég jók, jobb bele sem vágni a dolgokba, mert úgysem vezet sehova. A másik véglet az lehet, ha a szülő elkényezteti a gyermekét, megtesz helyette olyan dolgokat, amelyekre az életkora alapján képes lenne, és a gyermek nem tapasztalja meg, hogy képes egyedül is megküzdeni a céljaiért, hanem azt érzi, hogy ő nem elég jó vagy éppen túlértékeli önmagát azáltal, hogy minden körülötte forog.”

Gyógyulást támogató feladatokkal segít

Az író szerint a kulcs az önmagunkon való munka, ebben nyújt segítséget a Nárcisz-trilógia befejező regénykötete, A nárcisztikuson túl – Igaz történet alapján, Vannak kapcsolatok, amelyekkel önmagad bántalmazod és az új szakkönyve, a Napocska-projekt, Szabadulás és gyógyulás az érzelmi bántalmazásból – Gyakorlati útmutató.

„Ez utóbbi esetében olyan szakkönyvről van szó, amely nemcsak szakmai összefoglalókat, az érzelmi bántalmazásból szabadulást és gyógyulást megtámogató feladatokat és kérdéseket tartalmaz, hanem megoldásokat is: ugyanis mindegyik kérdést kidolgoztam a Nárcisz-trilógia főhősnőjére, Jázminra is. Az olvasó így abban is segítséget kap, hogy Jázmin válaszai alapján lássa, hogy az adott kérdésnél milyen irányba érdemes elindulnia a válaszadásban. A szakkönyvben először feltérképezzük a problémás területeket – például érzelmi sebeket, gyermekkorból hozott hiedelmeket, viselkedésmintákat -, majd feltárjuk, hogy milyen erőforrásainkra tudunk támaszkodni, aztán elvégezzük az átalakítást egy új, gyógyult ént létrehozva. A szakkönyv legalább félévnyi önismereti munkához ad iránymutatást”

– fejtette ki a szerző.

A Nárcisz-trilógiában és a most megjelent szakkönyvben az írónő azt is pontosan kifejti, milyen technikákat alkalmazhatunk, hogy a gyerekkori traumákat feldolgozhassuk.

„Önismereti munkával lehet dolgozni az alaphiedelmeinken, sémáinkon, gyermekkori érzelmi sebeinken. Ebben segít a Napocska-projekt is, de akár segítő szakemberrel is dolgozhatunk rajta. Fontos, hogy felvállaljuk a felelősséget az életünkért, mert akkor kijövünk az áldozatszerepből és megtapasztaljuk, hogy van ráhatásunk a dolgokra. Cselekedjünk filozofálgatás helyett. Keressünk támogató közeget, a mérgező embereket, ahogy lehetséges, iktassuk ki az életünkből. Nézzük meg, hogy milyen erőforrásaink, jó tulajdonságaink, eredményeink vannak az életben, és merítsünk erőt belőlük. Keressünk minden nap 3 dolgot, amelyért hálásak lehetünk, hogy érezzük, milyen jó élni”

– tanácsolta Dr. Szántó Szilvia.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

A Google együttműködik a mesterséges intelligenciát alkalmazó startupokkal az egészségügyi ellátás javítása érdekében

google
Alapítók az izraeli startupoknak szóló Growth Academy: Health program megnyitóján

A mesterséges intelligencia (MI) és a gépi tanulásos technológia rendelkezik a potenciállal, amivel képes az egészségügyi ágazat minden területét továbbfejleszteni.

A startupok már most is használják a mesterséges intelligenciát a sürgető egészségügyi és jóléti kihívások megoldására, kezdve attól, hogy segítenek az orvosoknak a betegségek korábbi felismerésében, egészen az orvosi kutatások felgyorsításáig.

Fontos a közös munka a biztonságos innováció és a hosszú távú egészségügyi technológiai potenciál megvalósítása érdekében. A Google célja, hogy segítse az alapítókat a felelősségteljes építkezésben és a világ több milliárd emberének egészségügyi állapotának javításában, épp ezért bevezeti a Google for Startups Growth Academy: AI for Health programot európai, közel-keleti és afrikai székhelyű vállalatok számára.

Ez a hibrid program az első a Google for Startups Growth Academy sorozatában, amelynek célja, hogy a startupok számára egyszerűvé és skálázhatóvá tegye az innovációt és a társadalmi kihívások megoldását a mesterséges intelligencia segítségével. A Growth Academy: Cybersecurity programhoz hasonlóan a kiválasztott, magvető és Series A startupok három hónapon keresztül egy sor személyre szabott workshopon vesznek részt. Emellett szorosan együttműködnek a Google-lal és az iparág szakértőivel, hogy növekedjenek, megosszák egymással a legjobb gyakorlatokat, és előmozdítsák az MI-megoldások felelős fejlesztését az egészség- és jóléti iparágban. A program befejezése után a startupok a Google for Startups alumni hálózatának részeként továbbra is hozzáférhetnek a Google hosszú távú mentorálásához és támogatásához. Az alapítók július 10-ig tájékozódhatnak és jelentkezhetnek.

A Growth Academy: AI for Health és a Med-PaLM 2 csak a legújabb bizonyítékai a Google folyamatos elkötelezettségének a mesterséges intelligencia egészségügyi célú kutatása, valamint a hatékonyság, a méltányosság, a segítőkészség és a biztonság előmozdítása terén. A Google for Startups több mint 10 éve működik együtt olyan alapítókkal, akik a technológiát társadalmi kihívások megoldására használják, és létfontosságú, hogy továbbra is együttműködjünk az emberközpontú mesterséges intelligencia előnyeinek aktiválása érdekében az egészségügyben és az orvostudományban.

Tudjon meg többet és jelentkezzen a programra a startup.google.com oldalon július 10-ig.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Könnyen átverés áldozata lehet, aki az utolsó pillanatban akar fogyni

átverés

A celebek tudta nélkül vezetik meg a fogyásban reménykedőket.

Azt mondják, hogy a nyári alak télen készül, azonban sokan a kánikula és a nyaralás előtt pár héttel kapnak a fejükhöz, így kénytelenek gyors megoldásokhoz folyamodni. A kereskedők igyekeznek ezt kihasználni, sok esetben ismert embereket felhasználva a reklámozáshoz, hogy hitelesnek tűnjenek. Hogyan lehet kiszúrni, ha átverésről van szó? Mit tehetnek a fogyasztók? Ehhez adott tippeket Jánvári András, e-kereskedelmi szakértő, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.

A celebek tudta nélkül vezetik meg a fogyásban reménykedőket

Jánvári András hangsúlyozza, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki elérje a kívánt nyári formáját.

Sokan azonban türelmetlenek vagy egyszerűen csak lusták, így inkább más alternatívákhoz folyamodnak. Ilyenek a gyors fogyást ígérő tabletták vagy porok, amiket sok esetben ismert emberekkel próbálnak hitelessé tenni – gyakran a tudtuk vagy beleegyezésük nélkül.”

A márkák nem tehetnek ígéreteket

Apróságnak tűnhet, hogy odafigyeljünk a hirdetések vagy reklámok megfogalmazására, azonban ez jelentheti a kulcsot ahhoz, hogy felismerjünk egy lehetséges átverést. A márkák, forgalmazók és kereskedők a szabályok szerint nem tehetnek ígéretet azt illetően, hogy egy termékkel mennyi súlyt lehet veszíteni adott idő alatt. Az elképzelhető, hogy valaki saját magáról állítja, hogy ez megtörtént vele, azonban például azt ígérni, hogy »adott termék fogyasztásával 10 nap alatt 10 kg-ot lehet fogyni«. Tehát sem ígérni, sem ígérethez hasonlító dolgot nem lehet állítani! Ha ez megtörténik, akkor tudnunk kell, hogy sajnos átverésről van szó

– hívta fel a figyelmet Jánvári András.

Mit lehet tenni az átverés ellen?

Az első és legfontosabb tanács, hogy csak olyan oldalról rendeljünk, ahol ÁSZF alatt megtalálható magyar cég telefonos ügyfélszolgálattal. Az bőven nem elég, ha ki van írva, hogy 30 napos garancia és hasonlók. Hiszen hogyan hajtunk be bármilyen garanciát, ha nem elérhető a cég, amelyik hirdette?

– teszi fel a kérdést a szakértő. Még biztosabbra mehetünk, ha megkeressük, hogy hol kapható fizikai boltban az adott termék, ahol az eladókat is megkérdezhetjük a tapasztalatokról, vásárlói visszajelzésekről.

Ha megnéztük az oldalt és nem volt található cégnév és mindenhol csak a »leadott kilókról beszél«, akkor érdemes a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulni, hiszen az ő feladatuk kivizsgálni, majd orvosolni az adott problémát

– mutatott rá a szakértő. Ezekben az esetekben félretájékoztatásról vagy fontos információk szándékos elhallgatásáról van szó, így a vásárlók tudatos megtévesztése történik.

Azért is nagyon fontos az ilyen eseteket jelezni, mert sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy átverhetik őket, és megvásárolják a gyors fogyást ígérő termékeket

– hangsúlyozta a multi-vitamin.hu ügyvezetője.

Nincs biztos megoldás

Nincsenek biztos megoldások, hiszen mindenkinek másként működik a szervezete, hormonjai, anyagcseréje és élethelyzete.

„Például nem várható el egy 3 gyerekes anyukától, hogy naponta edzőterembe járjon, vagy egy nehéz fizikai munkát végző személy mindig koplaljon. Változtassunk a korábbi szokásainkon, mindenből kevesebbet, folyadékból többet, a finomított cukrokat kerüljük. Fogyókúrás szerekre azt szoktam mondani, hogy segíthetnek és magam is használok a segítség érdekében. A fontos, hogy ne csodát várjunk tőle, hanem mankónak tekintsük”

– mutatott rá a szakértő. Éppen azért működnek még mindig az átverések és megtévesztések, mert sokan inkább hisznek a „csodákban”, minthogy időt és energiát tegyenek abba, hogy változást érjenek el.

„A legrosszabb még, amikor egy-két hónap után, mikor elértük a kitűzött célt, teljesen visszatérünk a korábbi életünkhöz. Ilyenkor szoktak ugyanolyan gyorsan visszajönni a kilók, mint ahogy lementek

– tette hozzá Jánvári András.

A fogyókúrás szerek népszerűségére is hatással van az infláció

Nagy általánosságban elmondható, hogy a fogyókúrás szereknek két „főszezonja” van, az egyik január legeleje, az újévi fogadalmak utáni néhány hét, illetve május-június, amikor közeledik a nyár. Ilyenkor a konditermek is jobban megtelnek, és fogyókúrás termékekről is sok reklám jelenik meg.

Idén viszont ezt teljesen „elmosta” az infláció. Tapasztalatunk szerint is jóval kevesebb ilyen termék fogy jelenleg, mint a korábbi években. Sokaknak az alapvető dolgok megvétele is gondot okoz, nemhogy még erre is több ezer forintot áldozzanak

– mondta Jánvári András a multi-vitamin.hu ügyvezetője.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A biztonságos munkakörnyezethez és fenntarthatósághoz járulnak hozzá a vizsgálólaborok

dekra

Ahhoz, hogy a hazánkban működő vállalatok, munkahelyek a lehető legbiztonságosabban, a legtisztább környezeteben és fenntartható módon működjenek, számos törvényi előírásnak kell megfelelniük.

A munkavédelem és környezetvédelem terén számos törvényi előírás van érvényben Magyarországon. Ezen előírásoknak való megfeleléshez gyakran laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, például a munkahelyi zaj- vagy porkoncentráció méréséhez vagy a szennyvíz- és levegőminőség ellenőrzéséhez.

„A munka- és környezetvédelmi laboratóriumok által végzett vizsgálatok révén az üzemeltetők meggyőződhetnek arról, hogy a munkahelyek biztonságosak és egészségesek. Ez segíti a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét. Az ipari tevékenységek által kibocsátott szennyező anyagok és hulladékok jelentős környezeti kockázatot jelentenek. A munka- és környezetvédelmi laboratóriumok által végzett vizsgálatok segítenek a szennyezés szintjének mérésében, azok forrásainak azonosításában, valamint azok csökkentésének és ellenőrzésének meghatározásában”

– mondta Megyeri István, a DEKRA Akademie Kft. vizsgáló laboratórium vezetője.

A DEKRA Akademie Kft. Magyarországon már 2014 óta biztosítja akkreditált vizsgálólaboratóriumként szolgáltatásainak széles körét, melyet évről évre bővít, hogy minél szélesebb portfóliót nyújtson ügyfeleik részére. A vállalat partnerei között megtalálhatóak kisvállalkozások, nagyobb KKV-k, multinacionális cégekig – a járműipartól kezdve szinte a mezőgazdaságig bezárólag minden területen.

Megyeri István arra hívja fel a figyelmet, ha egy vállalat olyan tevékenységet folytat, ami a környezet terhelésével, szennyezéssel jár, akkor azt a vállalkozást nyilvántartásba kell venni, s tevékenységétől függően különféle bejelentési kötelezettségek terhelik. Ugyancsak kormányrendelet szabályozza a hulladékbevallást és az ahhoz szükséges nyilvántartást: ilyen kötelezettsége van annak a vállalkozásnak, amelynek telephelyén az adott évben több, mint 200 kilogramm veszélyes hulladék, több, mint 2000 kilogramm nem veszélyes hulladék, illetve több, mint 5000 kilogramm építési bontási hulladék keletkezik.

„Ezeket a speciális méréseket, adatszolgáltatásokat a legritkább eseteben tudják elvégezni maguk a cégek, ráadásul az ügyintézéssel járó adminisztráció is meglehetősen hosszadalmas, ezért tapasztalataink szerint a törvény bejelentési, fizetési vagy mérési előírások teljesítéshez jellemzően külső szakérőket kérnek fel. Nálunk egy külön erre szakosodott, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) által akkreditált vizsgálólaboratórium segíti, hogy az ipari termelőüzemek a biztonságuk érdekében idejében megoldják a gépek és berendezések rendszeres felülvizsgálatát, de akár komplex kockázatelemzéseket, munkahelyi-, környezetvédelmi méréseket, vizsgálatokat is végzünk”

– hangsúlyozta Megyeri István.

Nemcsak a hulladék, a légszennyezés vagy károsanyag-kibocsátás terhelheti a környezetet, de a munkavégzés közben keletkező zaj is közvetlen hatást gyakorol mind a munkát végző, mind pedig a környezetükben tartózkodó emberekre, ami akár hallást károsító mértékű is lehet. Épp ezért a munkavállalók védelme érdekében további jogszabályok határozzák meg a munkahelyek zajterhelés különböző értékhatárait, amelyeket szintén speciális mérésekkel kell igazolni, de hasonlóképp jogszabály rögzíti a munkahigiéniás vizsgálatokat kötelező elvégzését is.

A mérések során nyert adatok értékelését a DEKRA vizsgáló laboratórium a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály által bejegyzett szakértői engedéllyel rendelkező munkatársai végzik.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss