Egészség

Veszélyes divat: Hatalmas károkat okozhat, ha cukorbetegeknek szánt gyógyszerrel fogyunk

Dietetikus ad tippeket az egészséges és tartós fogyáshoz

Hatalmas és veszélyes divat lett cukorbetegeknek szánt gyógyszerekkel fogyni. Az olyan szerek, mint az Ozempic vagy a Saxenda azonban súlyos károkat is okozhatnak a szervezetnek, csakúgy, mint az egészségtelen divatdiéták, nem beszélve a koplalásról.

Noha ma már sok szó esik a fogyókúrákról és arról, hogy az egészséges életmódra való váltás nem kikerülhető, ha fogyni szeretnénk és meg is akarjuk tartani a súlyunkat. Sokan azonban még mindig hisznek a csodatablettákban vagy alkalmaznak olyan módszereket, amelyeket kizárólag orvosi felügyelet mellett lehetne használni. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezek a csodaszereknek hitt gyógyszerek hatalmas károkat okozhatnak a szervezetünkben.

“A cukorbetegeknek szánt gyógyszerek azért vonzzák a túlsúlyos embereket, mert segítenek gyorsan megszabadulni a gyűlölt túlsúlytól. Fennáll azonban a veszélye, hogy az étkezési zavarokkal küzdő emberek egészsége még inkább megromlik, mert mint minden gyógyszernek, ezeknek is vannak ellenjavallataik és mellékhatásaik”

– figyelmeztet Herceg Olga dietetikus, élelmiszermérnök.

A szakértő szerint ezeknek a szereknek az alkalmazása esetén nem zárható ki az epehólyag probléma, a veseelégtelenség, az allergia és a depresszió, de az egyik legszokatlanabb mellékhatás, a súlyos, akut hasnyálmirigy-gyulladás sem. Ez a veszélyes és fájdalmas állapot minden ötszázadik embernél fordul elő azok között, akik a cukorbetegség elleni gyógyszeres injekciókat alkalmazzák.

„Ezek az injekciók csak akkor lehetnek hatékonyak, ha a teljes életmód megváltoztatásával párosulnak, beleértve az étrendet és a fizikai aktivitást. A gyógyszert szedők mintegy felénél bélproblémák, hányinger, haspuffadás, savas reflux, székrekedés és hasmenés is jelentkezik. Az ilyen gyógyszereket csak szakemberek felügyelete mellett szabad szedni”

– tette hozzá a dietetikus.

Együnk, hogy fogyjunk

Herceg Olga szerint bármennyire is furcsán hangzik, ahhoz, hogy lefogyjunk, enni kell. A radikális megoldások hánytatás vagy koplalás formájában nem biztosítanak hosszútávú eredményt és evészavar kialakulásához vezetnek.

“Az egyhangú monodiéták, a folyamatosan alacsony kalóriabevitel, fogyitabletták vagy tisztítókúrák, és még sorolhatnám, destruktív hatást gyakorolnak a hormonháztartásra, az emésztésünkre és nem utolsó sorban a pszichikai állapotunkra. Minden olyan megoldás, amit mézesmadzagként húznak el előttünk több kilogramm fogyást ígérve egy hét alatt, kerülendő. Ha több évbe telt felszedni azt a bizonyos túlsúlyt, akkor a fogyás is több időt vesz igénybe”

– magyarázta a szakember.

Az egészséges fogyás mértéke Herceg Olga szerint mindig a startsúlytól függ. Azaz minél nagyobb súllyal kezdtük el a fogyókúrát, annál nagyobb súlyveszteség számít normálisnak hetente. A testtömeg 0,5-1 százalékos heti fogyását vehetjük alapul. Ha például a súlyunk 70 kg, akkor heti 350-700 gramm fogyásra kell számítani, tehát míg a vékonyabb emberek kevesebbet veszítenek a súlyukból hetente, a túlsúlyos vagy elhízott emberek akár 2 kg-ot is fogyhatnak ennyi idő alatt.

De hogyan fogyjunk egészségesen?

Léteznek jól bevált tippek, melyekre érdemes odafigyelni a diéta során annak érdekében, hogy ne essünk túlzásokba és a szervezetünket ne érje túlzott megvonás. Herceg Olga dietetikus néhány hasznos tippet is megosztott, amit a fogyókúrázók támpontként használhatnak.

“Mindig kezdjük a napot egy teljes reggelivel. Ha nem szoktunk reggel enni, akkor érdemes szokássá tenni. Kezdjük kis adagokkal, és így majd fokozatosan kialakul, hogy idővel már nem fogunk tudni teljes reggeli nélkül munkába vagy iskolába menni. Az étrendünk legyen kellően kalóriadús, hisz a fogyást segítő helyes táplálkozás másik alapelve, hogy ne csökkentsük a kalóriabevitelt az elfogadható norma alá. Ha alultápláljuk magunkat, nem csak a diétát fogjuk hamar feladni, de az anyagcsere is lelassul. Nincs olyan, hogy „kevesebbet eszem, így gyorsabban fogyok”. Felejtsük el a „6 után nem eszünk” szabályt is. Természetesen, ha este 8-9 óra között fekszünk le, akkor a szabályt lehet és kell is követni. A legtöbb ember azonban nem fekszik le este 11-nél korábban, így egy ilyen étkezési szünet csak a szervezet kárára válik. Fogyasszunk sok fehérjét (halat, főtt csirkemellet, főtt tojást, túrót) lefekvés előtt 2-3 órával, és ne aggódjunk a hízás miatt”

– részletezte a szakértő.

Herceg Olga szerint annak érdekében, hogy ne együnk túl sokat este, nem szabad túl sokat enni napközben. A fogyáshoz szükséges helyes táplálkozás fő elve ugyanis az egyensúly. Ha kihagyjuk a reggelit, és a munkahelyen csak a nassolásra korlátozzuk magunkat, nagy valószínűséggel vacsorára is megeszünk néhány extra adagot. A szervezetet nem lehet becsapni: este megpróbál mindent megkapni, amiben reggel és délután hiányt szenvedett. A víz jótékony hatásáról már sok szó esett, ez szintén elengedhetetlen a kiegyensúlyozott fogyáshoz. Bizonyított, hogy naponta 2-2,5 liter vizet kellene fogyasztanunk, ami nem csak lehetővé teszi a szervezet számára, hogy fenntartsa a vízháztartás egyensúlyát, de segít elkerülni a felesleges nassolást is. A víz mellett a fehérjebevitelre is érdemes ügyelni. A fehérje az izmaink alapja, a húsok, a hal, a tenger gyümölcsei, a túró, a tojás, a borsó és a lencse pedig mind nagyszerű fehérjeforrások.

A leadott kilók fele visszakúszik

Tanulmányok azt mutatják, hogy a fogyókúra során leadott súly legalább 50 százaléka egy éven belül visszatér, ha nem építünk be egészséges szokásokat az életünkbe. A gyors súlygyarapodás elkerülése érdekében jobb, ha kezdetben nem alkalmazunk expressz diétákat.

“Koncentráljunk a tápanyagokban – fehérjékben, zsírokban és szénhidrátokban – gazdag ételekre. Megfelelő arányuk segít az egészség előmozdításában, segít a súly megtartásában, és ha szükséges, a további kényelmes csökkentésében. Ezzel szemben a tápanyaghiány túlevéshez vezet. A jó alakot nehéz megtartani, ha nem vigyázunk a testünkre és nem tartjuk be az alvás rendszerét, állandó feszültségben vagyunk, elhanyagoljuk a fizikai aktivitást vagy túl sok alkoholt fogyasztunk. Mindez hozzájárul a súlyfelesleg gyarapodásához. Az alváshiány ráadásul megzavarhatja az étvágyat és az anyagcserét szabályozó hormonok termelődését, ami súlygyarapodáshoz vezet. Törekedjünk az éjszakánkénti 7-9 óra minőségi alvásra, mert ez segít kordában tartani a súlyunkat”

– sorolta a dietetikus.

Herceg Olga szerint azzal is sokat segíthetünk a kiegyensúlyozott fogyásban, ha egészséges zsírokat választunk: zsíros halakat, hidegen sajtolt növényi olajokat, az avokádót és a dióféléket. Ha sportolni nincs is időnk, igyekezzünk mindenhová inkább sétálni, ahová lehet, ülőmunka esetén pedig óránként legalább egyszer álljunk fel és nyújtóztassuk ki a lábunkat. Arra is érdemes ügyelnünk, hogy alaposan rágjuk meg az ételt, és soha ne együnk menet közben vagy sietve. Fogyasszunk minél több zöldséget, hisz ezeknek kiváló tulajdonságai és alacsony kalóriatartalmuk van. Ezért nagyon jótékony hatással vannak a szervezetre, többek között csökkentik a rák és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

Hiába fontos, csak gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

A magyarok többsége tisztában van vele, hogy a napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről – világít rá az Eisberg az Opinio felületén végzett Színes Tálak Kutatása.

A reprezentatív kutatásban megkérdezettek háromnegyede legfeljebb fél órát szán az ebédre, ötödük még 15 percet sem. A kutatás azt is megmutatta, hogy a magyar munkavállalók többsége a munkahelyén is a házikosztra esküszik, legtöbben otthonról hozott étellel húzzák ki a napot és a többség saját bevallása alapján ritkán fogyaszt rágcsálnivalót napközben.

Az Eisberg idén először életre hívott Színes Tálak Kutatása fényt derített néhány meglepő trendre a munkahelyi, vagy otthoni munka során a napközbeni étkezéssel kapcsolatban.

Nagyon örültem, hogy részt vehettem a Színes tálak fejlesztésében, mert felgyorsult világunkban ezek a komplex salátatálak hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrend kialakításához, értékes tápanyagokkal, például rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, teljes értékű fehérjékkel látják el a szervezetünket, amellett, hogy finom ízkombinációt is alkotnak.  Ezzel kapcsolatban szerettük volna megvizsgálni, hogy a magyarok mennyire állnak tudatosan a táplálkozáshoz és a munkahelyi étkezéshez, mennyire számít mit és mennyi idő alatt fogyasztanak el”

 mondta Shenker-Horváth Kinga, a Magyar Testnevelési- és Sporttudományi Egyetem dietetikusa és az Eisberg márkanagykövete.

Sokunkra igaz, hogy a napi munkaügyi teendők sűrűjében inkább letudjuk az ebédet azért, hogy több időnk maradjon a munkára és egyéb elfoglaltságra. A felmérés eredményei szerint a kutatás során megkérdezettek több mint fele (53%) szintén így tesz és csupán 15-30 percet szán az ebédjére. Sőt a válaszadók közel negyede (21%) még kevesebb időt tölt étkezéssel és 15 percen belül elfogyasztja az ebédjét.

Az időfaktor egy dolog, de az is fontos szempont, hogy mi van a tányérunkon, amit éppen megenni tervezünk. Ugyan a megkérdezettek többsége (54%) továbbra is a mindenevő étrendet részesíti előnyben, de sokan ragaszkodnak kifejezetten a magyar konyhához (23%), mások pedig speciális étrendet (pl. vegetáriánus, vegán) követnek. A felmérés azt is kimutatta, hogy a válaszadók többsége (59%) otthonról hozott ételt eszik a munkahelyén. Ez a trend különösen a nők körében (65%) érvényesül.

Az otthon elkészített étel nemcsak költséghatékony, de tudatosabb választás is lehet, ami lehetővé teszi, hogy pontosabban kövessük, mit fogyasztunk. Ezt nehezebb kontrollálni a közeli éttermekben, kifőzdékben vagy a munkahelyi menzán vásárolt ételek esetén”

 tette hozzá a dietetikus.

Az utóbbi évek abszolút munkát meghatározó kérdése a home office és az ez idő alatti ebédfőzésre, ebédelésre fordított idő és energia. A megkérdezettek több, mint felére (52%) igaz, hogy a munkahelye lehetőséget biztosít az otthoni munkára, így napközben otthon oldják meg az étkezést, de nekik csak alig harmaduk mondja, hogy ennek köszönhetően több ideje van és tudatosabban étkezik, tehát az egészséges, kiegyensúlyozott étkezéshez nem vitt közelebb minket a koronavírus miatti home office elterjedése.

Minden munkahelyen akadnak stresszes munkanapok. A nyomás enyhítése sokunknál napközbeni rágcsáláshoz vezet. A válaszokból kiderül azonban, hogy legtöbben ellen tudnak állni a csábításnak: a válaszadók közel fele (45%) ritkán fogyaszt snackeket a munkaidő alatt. A megkérdezettek csak ötödére igaz, hogy gyakran nyúl rágcsálnivalókhoz.

Az otthonról hozott ételek, a ritka munkahelyi nasizás közvetve azt sugallják, hogy többségünk tisztában van azzal, hogy a jól megválasztott ételek hatással vannak energiaszintünkre és koncentrációnkra. A kutatás konkrétan rákérdezett az étkezés és a teljesítmény viszonyára is: a válaszadók közel fele (45%) nap mint nap tapasztalja, hogy az egészséges táplálkozás javítja a munkahelyi teljesítményét.

A táplálkozási szakértő is kihangsúlyozta, hogy a tudatos táplálkozásra való áttérés sokat számít mind a testi, mind a mentális egészségünk szempontjából. Hozzátette:

“Az Eisberg új termékeit, a Színes tálakat úgy terveztük, hogy egészségtudatos alternatívát nyújtsanak a munkahelyi gyors ebédekhez is. Ezek a tálak nem egyszerű salátatálak, hanem komplett főételek, tartalmazva friss zöldségeket, fehérjeforrásokat – mint hús, hal, sajt vagy tojás – és gabonaféléket (tészta vagy bulgur). Ízletesek, táplálóak és kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosítanak a mozgalmas mindennapokra.” 


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A diétában is helyet kapnak az egészséges édességek

egészséges édességek

Valószínűleg mindannyian meglepődünk, amikor kiderül, hogy az édességekről és desszertekről sem kell lemondanunk egy hatékony és sikeres diéta keretében. Léteznek ugyanis olyan reform finomságok, amelyek teljes mértékben passzolnak a céljainkhoz.

Miért rajongunk az édes ízért?

Sokszor érezzük úgy, hogy egy tálca habos sütemény minden problémára gyógyírt jelent. Kétségtelen, hogy egy kis finomság feldobja a kedvünket, és olykor igenis belefér az életünkbe az efféle kényeztetés. A kulcs valójában a mértékletességben és a minőségi hozzávalókban rejlik, melyekben bővelkedik a Toman Diet snack kínálata is. A termékek által megkapjuk az édesség adta ízélményt, ugyanakkor mindez alakbarát kivitelezéssel párosul.

Az édes íz kapcsán a nyelven található ízlelőreceptorok olyan jeleket továbbítanak az agyba, melyek örömérzetet generálnak bennünk. Ez már az evolúció kezdetén is jelentős szerepet játszott, ugyanis vélhetően ez az érzet segített felismerni az energiadús tápanyagokat, melyek bevitele elengedhetetlen volt a fennmaradáshoz.

Elődeink rengeteg gyümölcsöt fogyasztottak, azonban a cukorgyártás és az édességek iránti vágy jelentős megnövekedésével a természetes anyagok háttérbe szorultak. Manapság talán nem is teljesen egyértelmű, hogy milyen adalék hatására tapasztaljuk az édes ízt.

Beilleszthető ötletek

Már az nagy lépésnek számít, ha felülvizsgáljuk az édesítés intenzitását, és elkezdünk kevesebb cukrot vagy édesítőszert használni a sütés-főzés során. A dietetikusok ajánlása szerint az is beválik, ha nassoláskor “becsapjuk” az agyunkat. Ilyenkor érdemes a gyümölcsöket vagy natúr joghurtot némi fahéjjal meghinteni, mivel ez olyan üzenetet közvetít az agyunknak, mintha a megszokott édességeinket falatoznánk.

Valójában az ötletességen múlik minden, néhány frappáns megoldás remek eredményeket teremt a konyhában. A zabpehely kiváló alternatíva bármilyen süteményhez, valamint a túró ugyancsak jó alapot nyújt a fehérjedús, tápláló finomságokhoz. Bátran fogyasszunk gyümölcsöket, akár krémdesszertbe szórva, akár sült formában. Az édesítőszerek használata mellett pedig nyugodtan kísérletezzünk természetesebb variációkkal is, mint az almapüré vagy datolya, melyekkel szintén kiváló ízhatást érhetünk el.

Ezekre az eszközökre szükséged lehet

A konyhai tevékenységekhez szükségünk van néhány kiegészítőre, amelyekkel könnyebbé és gyorsabbá válik a desszertek megalkotása. Érdemes beszerezni például egy aprítót, amellyel a zabpelyhekből lisztkeveréket is gyárthatunk.

Valamint az optimális arányok és ideális adagok porciózásához elengedhetetlen egy konyhai mérleg, amely grammra pontosan, digitálisan jelzi a hozzávalók mennyiségét. Az előkészítéséhez célszerű egy kézi mixert bevetni, illetve kisebb méretű tálkákat vásárolni az esztétikus tálalás és mértékletes adagolás jegyében.

Láthatjuk, hogy a diétázás nem követeli meg, hogy lemondjunk az édességekről. Az egészséges életmódba is beleférnek az édes finomságok!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Valós környezetben tesztelhetik majd az egészségügyi MI és robotikai megoldásaikat az európai startupok és kkv-k

egészségügyi

A TEF (Testing and Experimentation Facility) program célja, hogy egyszerűsítse a mesterséges intelligencia és a robotika megoldásainak tesztelését valós környezetben.

A TEF program öt szakterületre fókuszál: egészségügy, ipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, energetika és intelligens városok. A Portugália által vezetett egészségügyi konzorcium most indította el első pályázati felhívását európai egészségügyi startupoknak és vállalkozóknak.

A mesterséges intelligencia (MI) és a robotika kulcsszerepet játszhat az európai népesség elöregedése és az egészségügyi munkaerőhiány jelentette kihívások kezelésében. 2050-re Európában a 80 évesek vagy annál idősebbek száma meghaladja majd a 48 milliót, így előtérbe kerülhetnek a betegek távfelügyeletét és a korai beavatkozást lehetővé tévő megoldások. Az MI alapú viselhető okoseszközök és érzékelők például folyamatos egészségügyi felügyeletet tesznek lehetővé, javítják a hatékonyságot és csökkentik az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terheket.

Az elmúlt években jelentősen nőtt a mesterséges intelligenciát alkalmazó innovatív egészségügyi startupok száma. A Hungarian Startup Report 2022 című jelentés szerint a magyar induló vállalkozások körében továbbra is a mesterséges intelligenciát használó vállalkozásokból van a legtöbb, több mint 20%-uk dolgozik az MI vagy gépi tanulás területén. A Dealroom startup adatbázisából kiderül, hogy Magyarországon több mint 90 működő MI startup és scaleup van, amelyek összértéke több mint 1,5 milliárd euró. A legnagyobb értékű magyar MI startupok közül néhányan az egészségügyi szegmensben tevékenykednek, köztük az EIT Health által is támogatott SemseApps és a Turbine.AI.

Nyílt felhívás a mesterséges intelligencia és robotikai technológiát fejlesztő uniós startupok és kkv-k számára

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációk nagy lehetőségeket rejtenek magukban, azonban számos tényező akadályozza gyakorlati megvalósításukat. Ilyenek a használatukban rejlő kockázatok és a bizalomhiány, valamint a piacra lépést támogató infrastruktúra hiánya, továbbá az, hogy szigorú tesztelésnek kell őket alávetni. A TEF Health célja, hogy egyszerűsítse az MI és robotikai megoldások valós környezetben történő hitelesítését és tesztelését. A februárban megnyílt első TEF Health felhívás keretében mesterséges intelligencia és robotikai technológiát fejlesztő startupok és kkv-k jelentkezését is várja az Európai Unió bármely országából.

A konzorcium élén a portugáliai Pedro Nunes Intézet áll. A konzorciumban részt vesz a Centro Hospitalar Universitário de Coimbra (CHUC), a portói Centro Hospitalar de São João, az Egészségügyi Minisztérium shared service irodája, a Portugál Egészségügyi Klaszter, valamint az EIT Health InnoStars, az Európai Unió szervének, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) részét képező EIT Health nyolc földrajzi területének egyike. Európai szinten a projektben 10 ország 52 szervezetéből álló konzorcium vesz részt, amelynek vezetője a berlini Charité Egyetemi Kórház.

A projekt elsődleges célja, hogy elősegítsük a megbízható mesterséges intelligencia, illetve robotikai megoldások fejlesztését és piacra lépését. Ennek az együttműködésnek az egyik legfontosabb lépése, hogy létrehozzuk a gyakorlati tesztelésre alkalmas létesítmények hálózatát. Ezek a létesítmények fizikai infrastruktúrát, adatforrásokat, számítási képességeket, élő laboratóriumokat és laboratóriumi tesztelési lehetőségeket biztosítanak az egészségügyi innovátoroknak a nagyszabású, valósághű környezetben végezhető tesztekhez és kísérletekhez”

– magyarázza Ricardo Pires, az EIT Health InnoStars egészségügyi közösségi vezetője.

A TEF-ek hálózatának létrehozása az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyek célja a mesterséges intelligencia és a robotikai megoldások tanúsításának és tesztelésének egyszerűsítése. A tervek szerint ezek a nagyszabású kísérleti központok olyan fizikai és virtuális létesítményeket kínálnak, ahol a startupok és kkv-k támogatást kaphatnak legújabb, mesterséges intelligencián alapuló technológiáik valós környezetben történő teszteléséhez, validálásához és bemutatásához. A valós környezetet kórházak és az egészségügyben működő kutatási és fejlesztési laboratóriumok fogják biztosítani.

A TEF-Health amellett, hogy hozzájárul az uniós egészségügyi rendszerek hatékonyságának, rugalmasságának és fenntarthatóságának növeléséhez, célul tűzi ki az egészségügyi ellátás terén tapasztalható egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a jogi, etikai, minőségi és együttműködési szabványoknak való megfelelés biztosítását.

A pályázati folyamat több szakaszból áll, beleértve a jogosultsági vizsgálatot, az értékelést és a portugál TEF-Health szolgáltatási katalógushoz való hozzáférés jóváhagyását. Az érdeklődő startupok és kkv-k a https://tefhealth.eu/call/call-1 weboldalon jelentkezhetnek, a pályázati felhívás dokumentumában ismertetett pályázati folyamatot követve. Az uniós tagállamokból származó kiválasztott startupok és kkv-k állami támogatásban részesülnek a validálási szolgáltatások piaci árából nyújtott kedvezmények formájában.

„Számos ígéretes magyar startup és kkv dolgozik MI és robotikai fejlesztéseken, de a tesztelés és a validálás követelményei jelentős kihívásokat jelentenek megoldásaik piacra vitelében. Ebben hozhat áttörést a TEF Health program, mely olyan lehetőségeket nyit meg a hazai cégek előtt, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. Ezek az innovatív startupok nemcsak arra kapnak esélyt, hogy valós környezetben tesztelhessék terméküket vagy szolgáltatásukat, hanem arra is, hogy az általuk kifejlesztett megoldások piacra kerüljenek és hozzájáruljanak az európai egészségügy helyzetének javításához is”

mondta el Békási Tamás, az EIT Health RIS üzletfejlesztési menedzsere.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss