Egészség

Az új Galaxy Watch az AI segítségével ösztönöz az egészséges életmódra

A Samsung az év elején, a Galaxy S24 sorozat bevezetésével alapozta meg mobil AI korszakát és kötelezte el magát a Galaxy AI széleskörű bevezetése mellett.

E törekvés részeként a vállalat Galaxy Watch okosóráira is kiterjeszti mesterséges intelligenciáját, ezáltal továbbfejlesztve a készülék népszerű egészségügyi funkcióit. A Samsung célja, hogy a nagy teljesítményű, okoseszközre telepített AI és a Samsung Health alkalmazás összekapcsolásával személyre szabhatóbb és biztonságosabb egészségügyi élményt kínáljon.

Fejlett intelligencia az átfogóbb megértésért és a motivációért

A Samsung célja, hogy fejlett egészségügyi és jólléti élményt nyújtson, kezdve az átfogó és könnyedén hasznosítható információkkal, amelyek segíthetnek az egyéni egészségügyi mintázatok és szokások megértésében. A Galaxy AI és a Samsung Health összekapcsolásával bevezetett új funkciók még teljesebb képet adhatnak a felhasználók egészségéről, továbbá mindennapi jóllétük fokozására ösztönözhetik őket. Az Energy Score (Energia pontszámok) funkció segítségével, a személyes egészségügyi mutatók kombinált elemzésével a felhasználók jobban megérthetik aktuális állapotukat. A mesterséges intelligencia elemzi az átlagos alvásidőt, az alvásidő folytonosságát, lefekvési és ébredési idő következetességét, az alvás időzítését, az előző napi tevékenységet, az alvás alatti pulzust és a pulzusváltozékonyságot. A Wellness Tips (Jólléti tippek) hasznos információkkal, motivációs tippekkel és útmutatásokkal támogatja a felhasználókat egészségügyi célkitűzéseik elérésében.

Alaposabb és pontosabb eredmények

A pontos és átfogó egészségügyi mutatók elengedhetetlenek a legjobb intelligens egészségügyi élmény biztosításához. A továbbfejlesztett egészségügyi algoritmusok és az adatokat nyomon követő eszközök holisztikus, még inkább személyre szabott és könnyedén hasznosítható információt nyújtanak, ha azokat AI funkcióval látják el. Tekintettel arra, hogy a jó egészség a jó alvással kezdődik, a Samsung folyamatosan fejleszti alvási AI algoritmusát, hogy mélyrehatóbb alvási elemzést végezhessen. A Sleep Insights-hoz (Alvási ismeretek) hozzáadott új alvási mutatók részletesebb és pontosabb elemzést nyújthatnak az alvás minőségéről, ezáltal a felhasználók jobban megérthetik az alvási mintázataikat és jobb szokásokat alakíthatnak ki az alvásminőség növelése érdekében. Ezen újonnan hozzáadott mérések közé tartozik az alvás közbeni mozgás, az elalvás kezdeti késleltetése, az alvás közbeni pulzus és a légzési ritmus megfigyelése, olyan eddig támogatott mutatók mellett, mint például a horkolási órák száma, a véroxigénszint vagy az alvási ciklus.

Az új fitneszfunkciók – intelligens és bármilyen erőfeszítés nélkül könnyen igénybe vehető – fizikai teljesítménymérést kínálnak a még inkább személyre szabott edzéshez, amelyet már a korábbi készülékek is támogattak. A Személyre szabott pulzustartomány öt futási intenzitási szintje mellett, az új, részletes Aerob Küszöb (Aerobic Threshold, azaz AT) / Anaerob Küszöb (Anaerobic Threshold – AnT) Pulzuszóna mutatók támogatják az eredményes futást, miközben gyors elemzéseket készítenek a teljesítményéről. A kerékpárosok könnyedén, mindössze 10 perc alatt kiszámíthatják a Funkcionális Küszöbteljesítmény (Functional Threshold Power – FTP) mutatókat és az AI adat elemzés alapján személyre szabott teljesítményindexet használva maximalizálhatják teljesítményüket, így akár profi szintre emelve edzésüket. Mindemellett az egészséges életmódot monitorozó eszközök nagyobb kényelemmel segítenek az edzések és a fejlődés nyomon követésében. Az új Workout Routine (Edzésrutin) funkció segítségével különböző gyakorlatok kombinálásával személyre szabott edzéstervet hozhatunk létre, emellett zökkenőmentes átmenetet biztosítva az egyes gyakorlatok között anélkül, hogy meg kellene állítani az edzést. A motiváció fenntartása és a pontos nyomkövetés érdekében pedig a Race (Kihívás) funkció összehasonlítja az aktuális és a korábbi, ugyanazon útvonalon megtett futó vagy kerékpáros teljesítményünket.

„Azáltal, hogy a Galaxy AI erejét az egész ökoszisztémánkra kiterjesztjük, új lehetőségeket nyitunk meg, amelyek az eddiginél nagyobb személyre szabhatósággal és intelligenciával nyújtanak optimalizált és átfogóbb összekapcsolt élményeket felhasználóinknak – mondta el Junho Park, a Samsung Galaxy ökoszisztéma termékstratégiai alelnöke és vezetője. – A Galaxy Watch órákon is bevezetett Galaxy AI csupán a kezdet, izgatottan várjuk, hogy még több Galaxy eszközre terjeszthessük ki a mesterséges intelligenciát.”

Az új funkciók az év végén megjelenő One UI 6 Watch operációs rendszert futtató, következő generációs Galaxy Watch okosórákon válnak elsőként elérhetővé. Júniustól meghatározott számú Galaxy Watch felhasználó próbálhatja ki a bétaverziót. Ez csupán betekintést enged a felhasználóknak, hogy megismerjék a Galaxy AI teljes erejét, amely a fejlesztéseket hozó hardverfrissítéssel az új Galaxy Watch órákon válik majd elérhetővé.   


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

A fogyáshoz fontosabb a napi kalóriabevitel számolása, mint az étkezések időzítése

kalóriabevitel

A megkérdezettek relatív többsége az elhízás miatt aggódik a Huawei tavalyi felmérése szerint, és sokan ezzel párhuzamosan a megfelelő testsúly megőrzését és az egészséges táplálkozást tűzték ki célul.

Egy friss tudományos kutatás nemrégiben rámutatott a leghatékonyabb fogyási stratégiára: a nap folyamán elfogyasztott kalóriák száma a döntő. Varga Dóra dietetikus szerint noha a kalóriaszámlálás jó módszer a testsúlycsökkentésre, és segít abban, hogy jobban megismerjük táplálkozásunkat, emellett az étrend összetétele és minősége ugyanúgy lényeges, akárcsak a fizikai aktivitás. Az egészségtudatosabb életmódhoz az okosórák hatékonyan járulhatnak hozzá: a Huawei felméréséből kiderült, hogy az okosóra-tulajdonosok 71 százalékkal nagyobb valószínűséggel ismerik a megfelelő napi kalóriamennyiségüket, ráadásul általánosságban fittebbnek és egészségesebbnek érzik magukat.

A Huawei tavalyi felmérése szerint a megkérdezettek relatív többsége az elhízás (46 százalék) miatt aggódik, és a legtöbben a stressz csökkentése mellett a megfelelő testsúly megőrzését (40 százalék) és az egészséges táplálkozást (35 százalék) szeretnék elérni a közeljövőben. Egy friss tudományos kutatás nemrégiben rámutatott: a nap folyamán elfogyasztott kalóriák száma a döntő fogyás esetén, nem pedig az, hogy mikor fogyasztják el ezeket a kalóriákat – így a kalóriaszámoláson alapuló étkezés a tudomány jelenlegi állása szerint győzni látszik az időszakos étkezés fölött.

Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember szerint a kalóriaszámlálás alapvetően jó módszer a testsúlycsökkentésre:

„A kalóriák számolása segíthet az étrend kontrollálásában és pozitívan befolyásolja a táplálkozási döntéseket, de hosszú távon nem szabad, hogy uralja mindennapjainkat. A cél, hogy átmenetileg alkalmazva segítsen a testsúlycsökkentésben”

– mondta a szakértő.

Varga Dóra felhívta a figyelmet arra, hogy a kalóriabevitel figyelése ugyan fontos lehet a testsúly optimalizálásában, de számos egyéb tényező is befolyásolja. Ilyen például a mikrobiom állapota, az anyagcsere-betegségek, a mentális állapot, az étkezési idő, az alvási szokások vagy a gyógyszerszedés:

„Nemcsak a kalóriák mennyisége, hanem az étrend összetétele és minősége is fontos. Alapvetően pozitív, ha tudatosabbá tesszük az étkezésünket, de nem csak a számokat kell nézni. Ráadásul a túl alacsony kalóriabevitel még le is állíthatja a fogyást, vagy akár testsúly gyarapodást is okozhat. Általános elvként elmondható, hogy ha a korábbihoz képest 500 kalóriával csökkentjük a napi energiabevitelt, az jellemzően egy fokozatos, tartható fogyást eredményez.”

A szakértő szerint nagyon fontos szerepe van a fizikai aktivitásnak, mert ha többet mozgunk, több energiára van szükségünk:

„A napi lépésszám nyomon követése már egy jó módszer lehet, mindenképp javasolt a minimum napi 10.000 lépést elérni átlagosan naponta”

– mondta a szakértő. A dietetikus szerint általános ajánlásként megfogalmazható mindenkinek heti szinten minimum 150 perc közepes intenzitású kardio mozgás és 2×30 perc izomerőt növelő mozgás, amit szintén nagyon jól monitorozhatunk okoseszközök segítségével.

A Huawei legutóbbi okosóra-modelljei, a WATCH GT 4 és a WATCH FIT 3 jól példázzák, milyen sokrétűen támogathatja egy-egy okoseszköz az egészségtudatosabb életmódot. A gyártó legutóbbi okosórái a tudományos alapú edzésfigyelés révén mérik az elégetett kalóriákat, emellett már olyan kalóriamenedzsment-alkalmazással is rendelkeznek, amellyel valós időben nyomon követhetők a kalóriabevitellel és súlycsökkentéssel kapcsolatos célok. Az applikációban személyre szabható a fogyás gyorsasága (normál, gyors, leggyorsabb), és az adott felhasználóra vonatkozó aktivitásszintet, edzést is javasol a célsúly ismeretében. Az alkalmazás egyik legnagyobb előnye, hogy az összes elégetett kalória számolásakor figyelembe veszi a pihenés és az aktivitás (edzés, napi mozgás) közben elégetett kalóriát is.

A Huawei felméréséből az is kiderült, hogy az okosórát használók sokkal tudatosabbak egészségi állapotukkal kapcsolatban. Többek között 71 százalékkal nagyobb valószínűséggel ismerik a megfelelő napi kalóriamennyiségüket, ami a testsúly megőrzésének kulcsa. Emellett általánosságban fittebbnek (56 százalék, szemben a 45 százalékkal) és egészségesebbnek érzik magukat (57 százalék, szemben a 45 százalékkal), és elégedettebbek egészségi állapotukkal is (60 százalék, szemben az 50 százalékkal).


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A világon elsőként magyar betegek számára lesz elérhető az MI által támogatott, élő, 3D-s kapszula-endoszkópiás vizsgálat

Még idén nyáron elérhető lesz a világ első és egyetlen élő, 3D-s kapszula-endoszkópiás vizsgálata a július elején megnyílt EndoRobotics Tápcsatornai Szűrő- és Oktatócentrumban, Budaörsön.

A legújabb generációs, mesterséges intelligencia által támogatott, robotikailag vezérelt, mágnesesen irányított 3D-s kapszula-endoszkópiás technológia minden eddigieknél pontosabb, teljesen fájdalommentes gasztroenterológiai szűrést tesz lehetővé a páciensek számára.

A magyar betegek számára teljes tápcsatorna és gyomor vizsgálatra a székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum tette elsőként elérhetővé a kapszula-endoszkópiát.

Gyorsabb és hatékonyabb diagnosztika

Az eljárás során a páciens egy átlagos méretű kapszulát nyel le, melyet a mágneses erő kihasználásával egy robotkar juttat el az emésztőcsatorna azon pontjáig, ahonnan már a bélrendszer természetes mozgása viszi végig az emésztőcsatornán. Mindez csupán néhány órát vesz igénybe, a vizsgálat alatt ugyanakkor akár 50 000 felvétel is készül a diagnózisra váró páciensről, amely egy megközelítőleg 6-8 órás, részletes és hozzáértő elemzést kívánó leletanyagot eredményez. Miközben egy tapasztalt orvos számára a felvételek átnézése nagyjából 1,5 órás munka lenne, az MI bevonásával ez 20 percre rövidül, mivel az algoritmus kiszűri a negatív képeket, a szakemberek pedig csak a gyanús elváltozásokat vizsgálják. Mindemellett az MI bevonása a tapasztalatok szerint 99%-os hatékonysággal képes azonosítani a daganatos területeket, szemben az emberi szemtől elvárható 70-90%-os aránnyal.

A székesfehérvári Centrum már több mint 10 évnyi tapasztalattal bír, és eddig megközelítőleg 5000 vizsgálatot végeztek, ezzel a technológiával a legtöbbet a világon.

A fővárostól 10 km-re is elérhetővé vált

Ezt a ma már népbetegséggé vált emésztőrendszeri daganatok és egyéb tápcsatornai betegségek diagnosztizálásában és korai kezelésében forradalmi módszert kínálja mostantól Budaörsön az EndoRobotics Tápcsatornai Szűrő- és Oktatócentrum is.

A háromemeletes, közel 600 m2-es, magánklinika az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum partnereként, de önálló tápcsatornai- rákszűrő- és gasztroenterológiai oktatócentrumként működik, július elejétől várja a betegeket.

A budaörsi EndoRobotics-ban ráadásul a világon elsőként ötvözik a taiwani Darwin 3D orvosi képalkotó algoritmus és az Amerikai ANX Robotica kapszula endoszkópos optika technológiáját, ami így elsőként a magyar páciensek számára lesz elérhető az egész bolygón. A legújabb generációs modell mozgathatóbb, így nagyobb emberek is elférnek benne, pontosabb és erősebb robottal, valamint a legújabb AI technológiával van felszerelve. A korábbi 2D-s verzióhoz hasonlóan lehetővé teszi a teljes tápcsatorna precíziós feltérképezését és az esetleges elváltozások gyorsabb felismerését, bizonyos modulok pedig akár a szövettani mintavételt is helyettesíthetik.

A technológia valóban annyira új, hogy az amerikai gyártó az egész világról Budaörsre, az EndoRobotics-hoz fogja küldeni betanulásra azokat az orvosokat, asszisztenseket és technikai személyzetet, akik a későbbiekben máshol szintén használni fogják.

Miért fontos, hogy a szűrés fájdalommentes legyen?

Európa-szerte komoly egészségügyi problémát jelent a béldaganatos esetek szaporodása, a szűrés és a korai diagnózis ezért kulcsfontosságú. Különösen a vastagbélrák vált népbetegséggé, és az egyre fiatalabb korosztályt érintő elváltozás Magyarországon kiemelkedően sok áldozatot szed, évente körülbelül 5000 ember veszti életét emiatt.

„Az Egyesült Királyságban az a tapasztalat, hogy míg a hagyományos endoszkópos kolonoszkópiás vizsgálatra az emberek negyede megy csak el, viszont az olyan nem invazív szűrő diagnosztikai lehetőséggel, mint például a kapszula-endoszkópia már a veszélyeztetett lakosság 40-50% élne. Ez nagyon fontos eredmény, mely világosan megmutatja, hány további életet lehetne így megmenteni”

– teszi hozzá Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Új fogpótlás egy bevásárlás ideje alatt

A legmodernebb 3D nyomtatási technológia elterjedésével azonban akár már pár óra alatt elkészülhet a végleges és tartós fogpótlás.

A fogpótlások készítésének hagyományos folyamata sok esetben hosszadalmas: konzultáció, röntgenfelvétel, lenyomatvétel, és ideiglenes korona készítése, a fogtechnikai laboratóriumban elkészült koronák ellenőrzése és beragasztása. Ez a folyamat több találkozást, és akár több hetet is igénybe vehet. A legmodernebb 3D nyomtatásos technológiának köszönhetően, azonban ez a néha több hetes folyamat, akár pár órára lerövidíthető.

A 3D nyomtatott fogpótlások különlegessége, hogy a teljes pótlási folyamat jóval gördülékenyebb, és kevesebb lépésből áll a hagyományos eljárásokhoz képest. Ezzel a technológiával közvetlenül a rendelőben elkészíthető a fogpótlás, így néhány óra alatt elkészül a végleges, esztétikus és tartós korona. Mindezt az új, nanotechnológiás anyagok, a precíz tervezés és a korábbinál is nagyobb pontosság teszi lehetővé, amiről Dr. Lutz Bernadett, a MindentMent Fogászat fogorvosa számolt be részletesen.

4 lépésben készül a 3D nyomtatott fog

A pótlás elkészítésének első lépése, hogy a koronához előkészítendő fogat precízen lecsiszoljuk, majd egy speciális 3D szkenner segítségével beszkenneljük a teljes fogsort, és az így kapott 3D modellt digitálisan továbbítjuk a fogtechnikusnak. Ez a modell már tartalmazza a harapás beállításához szükséges precíz paramétereket is, ami nagy pontosságot tesz lehetővé a tervezés során, és kényelmessé teszi a fogpótlás illeszkedését és a rágást”

– magyarázza a folyamatot Dr. Lutz Bernadett.

A következő lépésben egy fogtechnikus kolléga úgynevezett CAD-CAM rendszer segítségével megtervezi a fogpótlás, korona 3D modelljét a kapott digitális scan alapján, ami biztosítja, hogy a fogpótlás tökéletesen esztétikus és pontos legyen. Tartós pótlások, koronák esetében a tökéletes illeszkedés elengedhetetlen, hiszen az esztétikai szempontok mellett az is fontos, hogy a rágás kényelmes és kiegyensúlyozott legyen, illetve hogy a koronák teljesen résmentesen záródjanak, ezáltal megelőzve a későbbi fogszuvasodás kialakulását.

„Az expressz 3D nyomtatott fogpótlás igazi különlegessége, hogy a digitális terv alapján itt helyben a rendelőben nyomtatjuk ki a kész koronát egy 3D nyomtató segítségével, majd a technikus kollégánk karakterizálja és befejezi a fogpótlást, hogy olyan élethű legyen, mint az igazi fogak. Ezután az elkészített pótlás visszakerül a fogorvos kollégához, aki behelyezi a koronát, és a végleges beragasztás után 1 órával a páciens már rághat is az új fogaival.”

– részletezi a folyamatot Ceglédi Csongor, a MindentMent rendelők igazgatója.

Tökéletes illeszkedés és pár óra alatt elkészül

A hagyományos technológiával szemben a 3D nyomtatott pótlás igaz előnye tehát, hogy az új fog, korona akár néhány óra alatt, egyetlen látogatás alkalmával elkészül. Így nincs szükség több időpont foglalására, és a mosolyunkat sem kell hetekig rejtegetni. A digitális szkennelés ráadásul olyan részletességet tesz lehetővé, ami a hagyományos pótlásokhoz képest még jobb illeszkedést és nagyobb komfortot biztosít.

„A 3D nyomtatási technológia rendkívüli precizitást biztosít, mert a digitális szkennelés és tervezés során a harapás beállításához szükséges minden apró részletet pontosan rögzítünk. Ezáltal a fogpótlás tökéletesen illeszkedik a meglévő fogakhoz, így természetes és kényelmes érzetet biztosít. Mivel ezek a pótlások hibrid nanotechnológiás anyagból készülnek, amely kerámia részecskéket tartalmaz nanoméretben, ezért rendkívül tartósak és esztétikusak is.”

– magyarázza Dr. Lutz Bernadett.

A szakember azt is elmondta, hogy bár a 3D nyomtatásos megoldást elsősorban őrlőfogaknál alkalmazzák, ám sürgős esetben bármelyik fog pótlása megoldható ezen a módon. Ha a páciensnek van ideje és lehetősége, akkor a front régióban általában a nagyobb transzparenciával rendelkező cirkónium pótlásokat preferálják a szakemberek, de sürgős esetben, ideiglenes jelleggel akár a front régióban is készíthető 3D fogpótlás. Ez az innováció ráadásul egyszerre több fog egyidejű nyomtatását is lehetővé teszi, így akár több hiány is pótolható egyetlen látogatás alkalmával.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss