Egyéb kategória

Tizenhat feltalálót díjazott a Siemens

siemens

A Siemens minden évben az Év Feltalálói címmel díjazza és ismeri el kiemelkedő kutatóit és fejlesztőit a következő öt kategóriában: Újonnan Érkezők, Nyílt Innováció, Kiemelkedő Találmány, Életmű, valamint Tervezés és Felhasználói Élmény. Ezek a díjnyertes feltalálók a Siemens 175 évvel ezelőtt elkezdett hagyományát viszik tovább. Találmányaik a társadalom és a gazdaság javát szolgálják azáltal, hogy okosabbá és hatékonyabbá teszik az ipart, fenntarthatóbb utazást tesznek lehetővé az emberek számára, illetve fejlesztik a terápiás módszereket.

„A Siemens ipari, infrastrukturális, közlekedési és egészségügyi ügyfelek technológiaszolgáltatója. És pontosan ezekre a területekre összpontosítjuk kutatási és fejlesztési tevékenységünket”

–mondta a Siemens AG technológiai igazgatója. Peter Körte aláhúzta, a Siemens idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját és a kezdetektől fogva olyan technológiák feltalálásával és kialakításával foglalkozunk, amelyek javítják az emberek életét. Technológiáink lehetővé teszik ügyfeleink számára, hogy a minőség és az erőforrás-hatékonyság javítása révén csökkentsék a kibocsátást és a költségeket, miközben értéket teremtenek a gazdaság és a társadalom számára- jelentette ki.

siemens

A 2022-es pénzügyi évben a Siemens alkalmazottai több mint 4 650 találmánnyal rukkoltak elő, amely munkanaponként körülbelül 18 találmányt jelent. Ugyanebben az időszakban a cég mintegy 5,6 milliárd eurót – bevételének 8 százalékát – fordította kutatás-fejlesztésre, amely több mint 14 százalékos növekedés a 2021-es pénzügyi évhez képest. A Siemens közel 47 000 kutatót és fejlesztőt foglalkoztat – mondta Judith Wiese, emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelő igazgatója, a Siemens AG igazgatótanácsának tagja. Ahhoz, hogy elősegíthessük az innovációt, egy új gondolkodásmódra is összepontosítanunk kell: arra, hogy képesek legyünk a kívülről jövő ötletek befogadására és a folyamatos tanulásra, valamint a kísérletezés és az új dolgok folyamatos kipróbálásának lehetőségére. Ez a növekedésközpontú szemlélet teszi lehetővé számunkra, hogy ösztönözzük az innovációt, és ezáltal megsokszorozzuk technológiáink emberekre és környezetre gyakorolt pozitív hatásait – tette hozzá.

Ennek következtében a kiterjedt ökoszisztémában való együttműködés is kulcseleme a Siemens kutatási tevékenységeinek: a vállalat 16 globális kutatási és innovációs ökoszisztémában működik együtt egyetemekkel, kutatóintézetekkel és induló vállalkozásokkal.

A Siemens AG által idén kitüntetett találmányok között szerepel egy olyan újítás, amely fenntarthatóbbá teszi a metrórendszereket azáltal, hogy a járművek oldalfalába épített bionikus szerkezet révén drasztikusan csökkenti a vasúti járművek tömegét. Egy másik Siemens csapat nagyfokú tervezési szabadságot biztosít az additív gyártás területén (3D nyomtatás) dolgozó mérnökök számára, a tervek CAD-rendszerekben történő megjelenítését óriási mértékben, gigabájtokról kilobájtokra csökkentve. A röntgenképalkotás területén a Siemens feltalálói fotonszámláló technológiával működő CT-szkennerek használatával fejlesztették a minőséget, továbbá csökkentették a sugárzás intenzitását. Az ipari metaverzum felé vezető úton jelentős előrelépés történt a lefuttatható digitális iker technológia, a felhasználóiélmény-tervezés és az empatikus adatfeldolgozás területén, amely egy olyan fejlesztés, ami többek között érzelmekre tanítja a chatbotokat.

A Siemensnél az innováció értékét megsokszorozza a találmány kereskedelmi hasznosítása és annak alkalmazása. A vállalat stratégiája olyan technológiák kifejlesztése, amelyek az emberek javát szolgálják azáltal, hogy magas színvonalú találmányokat és szabadalmakat biztosítanak. A vezérelv ennek megfelelően: „a minőség előnyt élvez a mennyiséggel szemben”. A nagyszámú szabadalom birtoklása önmagában nem költséghatékony és nem is elsődleges cél. Ezért a Siemens AG szabadalmi bejelentéseit olyan találmányokra összpontosítja, amelyek mind saját, mind ügyfelei termékeit és szolgáltatásait fenntarthatóan fejlesztik, ezáltal folyamatosan értéket teremtve a gazdaság és a társadalom számára. Ez kifejezetten vonatkozik a fenntarthatósággal kapcsolatos összes területre is, például az erőforrás-hatékonyságra, a dekarbonizációra és az éghajlatvédelemre.

Az ügyfélérték maximalizálása érdekében a vállalat a Siemens Xcelerator platformot használja arra, hogy a piac vezető szereplőit összefogó nyitott ökoszisztémákra, valamint egy olyan nyílt technológiára összpontosítson, amely a vállalat partnerei és hitelesített harmadik felek számára elérhetővé teszi a Siemens digitális és IoT-kompatibilis ajánlatait. Az ilyen partnerségek létfontosságúak, mivel egyetlen vállalat sem képes egyedül megfelelni a digitális átalakulás kihívásainak.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egyéb kategória

Dinamikus adathalászat, smishing és a DNS-infrastrúktúrával való visszaélés – nem sci-fi, hanem a valóság

adathalászat

A BlueVoyant kutatása azonosítja a legújabb kibertámadási technikákat és védekezési módszereket.

A BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat közzétette „Emerging External Cyber Defense Trends” című kutatásának megállapításait. A legújabb jelentés rávilágít a szervezetekre veszélyt jelentő, a hagyományos informatika peremterületein kívülről érkező kockázatokra és azok elhárításának módszereire. A dinamikus adathalászat, a smishing azaz SMS adathalászat, a DNS-infrastruktúrával való visszaélés, az új sebezhetőségek gyorsabb kihasználása és az egyre növekvő számú pénzügyi csalások jelentik a legújabb trendeket.

„Ahogy a vállalatok belső informatikai rendszere egyre védettebb lesz, a kibertámadók is alkalmazkodnak az új környezethez és folyamatosan fejlesztik módszereiket”

– mondta Csendes Balázs, a BlueVoyant kelet-közép-európai, valamint a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatója.

„A kutatás azonosítja a BlueVoyant fenyegetéselemzői által megfigyelt legújabb kiberbűnözői technikákat, és a szervezetek számára ajánlott intézkedéseket.”

A jelentés legfontosabb megállapításai

  • Dinamikus adathalász technikák. A támadásokat egyre nehezebb azonosítani, mivel a kiberbűnözők a fogyasztókat hamis domain címekre, míg azokat, akik a bűnözőkre vadásznak, hibaoldalra irányítják. A kutatás szerint 2022-ben 240 százalékkal nőttek ezek az átirányítások.
  • Dinamikus DNS-infrastruktúrával való visszaélés. A támadók egyre gyakrabban használnak új típusú tárhelyszolgáltatásokat rövid élettartamú weboldalak létrehozására. A módszerrel alacsony költségű, nagy volumenű akciókat hajthatnak végre, amelyeket a későbbi támadások során domain regisztráció nélkül meg lehet ismételni.
  • Egyre inkább terjednek az SMS-ben érkező adathalász üzenetek, mivel a kibertámadók gyakrabban élnek vissza törvényes üzenetküldő szolgáltatásokkal.
  • Nyitott portok. A COVID-19 járvány óta, a távmunka terjedésével egyre többen dolgoznak távoli hálózati hozzáféréssel. A kibertámadók azokat a portokat keresik, amelyek lehetővé teszik, hogy hozzáférjenek a szervezetek hálózataihoz. Ha a vállalatok rosszul konfigurálják ezeket a portokat, akkor azok könnyen a zsarolóvírusok terjedésének eszközéül szolgálhatnak.
  • A gyorsabb alkalmazkodás. Szinte minden héten felfedeznek különböző iparágakban olyan új sebezhetőségeket, amelyek gyorsan kritikus támadási pontokká válhatnak. Ennek ellenére sok szervezet csak lassan foltozza be ezeket a biztonsági réseket.
  • Pénzügyi csalások. A kiberbűnözők újabb és újabb módszereket találnak a pénzügyi csalások végrehajtására. Például azonnali üzenetküldő alkalmazásokat használnak a különböző akciók megtervezésére és a lopott adatok értékesítésére is a dark web fórumai helyett, amelyekről köztudott, hogy könnyebben hozzáférhetőek a bűnüldöző szervek számára.

„A szervezetek számára már pusztán a támadások mennyisége miatt is egyre nehezebb a külső sebezhetőségek és fenyegetések azonosítása. Ezt a kiberbűnözők is kihasználják és ennek megfelelően alakítják és fejlesztik a módszereiket”

– mondta Ron Feler, a BlueVoyant globális fenyegetéselemzési vezetője.

„Ráadásul a vállalatoknak ma már sokkal gyorsabban kell reagálniuk a potenciális fenyegetésekre, hiszen a támadók egyre rövidebb idő alatt képesek kihasználni a sebezhetőségeket.”

A BlueVoyant kutatásának célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kibervédelmi kihívásokra, és segítse a támadások elleni hatékony védekezést. A jelentés a BlueVoyant Supply Chain Defense és Digital Risk Protection megoldásainak trendadat-lekérdezéseivel készült.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egyéb kategória

K&H HACK3: Közel 7 millió forintos összdíjért csaptak össze fiatal kódolók a maratoni versenyen

hack3

Mesterséges jogi asszisztens, parkolóapp és esport fejlesztés is született a versenyen.

Közel 450 fiatal IT fejlesztő mérte össze tudását a hétvégén Budapesten és az online térben, hogy alig 3 nap alatt végigvigyenek egy teljes projektet az ötlettől egészen a kész fejlesztés bemutatásáig. A szervező CraftHub-hoz ezúttal a K&H, mint főtámogató partner, illetve a MetaPlayers és az IMK Consulting csatlakozott, hogy olyan kihívásokra keressék a legjobb megoldásokat, melyek a legtrendibb technológiák – mesterséges intelligencia, blokklánc, kriptovaluták – felhasználásával hoznak formabontó újításokat a web 3.0 világába. A győztesek a közel 20 ezer eurós összdíjazás mellett azzal a lehetőséggel térhettek haza, hogy nyertes ötleteiket a partnercégek a gyakorlatban is megvalósíthatják. A K&H HACK3 egyik legfontosabb célja éppen ez: közösen keresni az inspiráló technológiai innovációkat, hogy azok a mindennapi életben is változást hozzanak az emberek életébe.

Izgalmas hétvégén van túl a nemzetközi techközösség, a péntektől vasárnapig tartó K&H HACK3 hackathonon közel fele-fele arányban vettek részt a lelkes hazai és külföldi fejlesztők a mintegy 450 fős mezőnyben. Száz szerencsés jelentkező személyesen, Budapesten csaphatott össze, míg a többi induló az online térben dolgozhatott a 48 órás kihívásokon – önállóan vagy néhány fős csapatokban. A tét nagy volt, hiszen a szakmai elismerés mellett az egyes – támogató partnerek által biztosított – kihívások nyertesei 3000 euróval és akár a további 5000 eurós fődíjjal távozhattak, ráadásként pedig még ennél is értékesebb kapcsolatokkal. „A HACK3 kiváló csapat- és kapcsolatépítési lehetőség, és az egyik fő célja az, hogy összeadjuk az ötleteket és az értékes tudást olyan megoldások létrehozására, melyek a gyakorlatban is segíthetnek a kihívásokat hozó cégeknek. Itt nem számít a végzettség vagy a tapasztalat, csak a formabontó ötletek” – hangsúlyozta Varga Károly, a szervező CraftHub egyik alapítója és ügyvezetője.

„A web 3.0 technológiák ma már egyre szélesebb körben elérhetőek, ám a legnagyobb kihívás az, hogyan tudjuk ezeket olyan módon felhasználni, hogy az a felhasználók számára valódi, használható, kézzel fogható érték lehessen. Ahogyan mi magunk is erre törekszünk az innovatív megoldásaink fejlesztésekor, így itt is ez volt a számunkra az egyik legfontosabb értékelési szempont, az új ötletek mellett”

– tette hozzá Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

48 óra munka és szórakozás – remekeltek a tinik a hackathonon

A háromnapos megmérettetés komoly koncentrációt kívánt meg az indulóktól. A rájuk váró kihívásokat mindössze egy nappal a rendezvény előtt ismerhették meg és péntek éjfélig már be is kellett nyújtaniuk a projektmunkájuk első verzióját, hogy aztán a szombati napot az ötletek tökéletesítésével tölthessék, vasárnap pedig már a végső zsűrizést várják. A partnerek által adott kihívások ezúttal a web 3.0, vagyis a decentralizált internet megoldásaira koncentráltak a legújabb technológiák felhasználásával: a K&H a saját irodaháza parkolórendszerének optimálisabb kihasználtságát biztosító alkalmazást kereste az IMK Consulting egy mesterséges intelligencia-alapú jogi gyakornokot, míg a MetaPlayers a saját esport platformját szerette volna fejleszteni egy mobilapp, valamint egy ELO rendszer segítségével, mely a játékosok eredményeit és rangsorának felállítását újítaná meg.

A munkához, illetve a kihívások helyes értelmezéséhez és teljesítéséhez a partnercégek mentorálást, valamint technológiai szakértelmet is nyújtottak. A projekteket értékelő zsűri pedig szintén neves, a web 3.0-hoz kapcsolódó megoldások terén nemzetközileg is elismert bírálókból állt össze – az indulókat segítette például Silur, vagyis Ábrahám Endre, világhírű etikus hekker és kriptográfus.

„A  K&H HACK3 nem csak bemutatkozási lehetőség a fiatal ötletgazdáknak és jövőbeli szakembereknek, de egyúttal egyedülálló alkalom is a tanulásra és fejlődésre. A mentorálás az egyik kiemelt eleme ennek a versenynek, és úgy látjuk, hogy ez nagyon vonzó lehetőség a legifjabb tehetségek számára, hiszen idén ismét rekordot döntött a még csupán középiskolás korosztályból kikerülő indulók száma”

– mondta Varga Károly.

Mesterséges jogi asszisztens, parkolási app és esport-újítás is született

A versenyzők a 48 óra elteltével a fejlesztésük forráskódját tartalmazó GitHub repository mellett egy maximum 2 perces pitch videó formájában mutathatták be a projektjeiket, hogy meggyőzzék a zsűrit, az ő megoldásuk érdemli az első helyet az adott kihívásban. Idén is taroltak a magyar fiatalok, a négy kategóriagyőztes közül ugyanis három csapat csupa hazai indulóból állt össze, a legjobbak pedig már élőben, a nagyközönség előtt csaphattak össze a fődíjért. Az 5000 euróval járó K&H Innovációs Fődíjat is a parK&H készítői nyerték meg: mobilalkalmazásukkal hatékonnyá és környezetbaráttá válhat a bank irodaházának parkolórendszere, miközben a beépített telekocsi és chatfunkció, valamint a jutalompontok gyűjtésének lehetősége még belső kommunikációs eszközként is kiválóan funkcionálhat.

Az IMK Consulting tetszését a JoGPTár névre keresztelt, gépi tanulás-alapú fejlesztés nyerte el leginkább, amely az elérhető legnaprakészebb és leghitelesebb jogtárral és dokumentumokkal felvértezve képes magyar nyelven is válaszolni kérdezőjének, így óriási segítséget jelenthet a mindennapi jogi kutatómunkában. A fiatal indulók között nagy népszerűségnek örvendett a MetaPlayers két kihívása, melyekhez szintén kiváló projektek készültek. A nyertes ‘; DROP TABLE projects; — fejlesztése a mesterséges intelligencia felhasználásával segíti a csapatokban versenyző esportolókat, hogy egyéni teljesítményüket is megfelelően figyelembe vegyék és a megérdemelt helyen szerepelhessenek a rangsorokban, ha pedig sportolótársat keresnek, könnyedén rátalálhatnak új partnerükre ezzel az innovatív funkcióval. Az ESport Manager Mobile App alkalmazás az esportmanager.com platformot egészíti ki mobilos funkciókkal, például megkönnyíti a játékosok számára versenyeik élő közvetítésének megosztását a közösségi médiában.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egyéb kategória

A Fujitsu megnyitotta első digitális átalakulást támogató központjait Európában

fujitsu

Elsőként Spanyolországban és Észtországban nyílik meg a Fujitsu Near Response Centere (NRC), melyeket továbbia követnek Európa-szerte.

A Fujitsu bejelentette digitális átalakulást támogató (DX) tanácsadási képességei bővítését, amelynek részeként megnyitja első két európai nearshore DX-központját: Spanyolországban és Észtországban.

A költségcsökkentési törekvések nyomán több évtizede gyors ütemben növekvő IT-outsourcing piac forgalma 2027 végére várhatóan eléri az 587 milliárd dollárt. A világjárvány, az ellátási lánc szűk keresztmetszetei és az ukrajnai konfliktus azonban felerősítették az igényt a nearshore szolgáltatások iránt – amelyeknél a speciálisabb kiszervezett szolgáltatásokat a főbb piacok közelébe helyezik át.

A Fujitsu új Near Response Centerei (NRCs) üzleti tanácsadást és konzultációt biztosítanak a Fujitsu európai ügyfeleinek a banki szolgáltatások, a kiskereskedelem, a gyártóipar és a kormányzati működés piacain. A vertikumok szerint specializált szolgáltatásokat nyújtó Fujitsu NRC-k a digitális átalakulás fontos területein (felhő, kiberbiztonság, menedzselt szolgáltatások, automatizáció és alkalmazások) kezelnek globális projekteket. Kiegészítik a Fujitsu hét1 Global Delivery Centerét, amelyek offshore jellegű, nagyobb outsourcing-erőforrásközpontként az IT-infrastruktúra támogatására fektetik a hangsúlyt.

„A monotolitikus outsourcing napjainak leáldozott. Az iparosított offshoring jól működik a tömegcikk jellegű IT-erőforrások esetében, de az ügyfelek ma már ennél kifinomultabb megközelítést igényelnek. Speciálisabb üzleti készségeket szeretnének igénybe venni, mégpedig a fontos piacaikhoz, irodáikhoz és munkatársaikhoz közelebb, miközben a tömegcikk jellegű IT-erőforrások támogatását továbbra is kis költségű távoli helyszínekről oldják meg. A Fujitsu NRC-i kényelmes, nearshore központokban biztosítják számukra ezt az új szolgáltatási réteget, vertikálisan szervezett szakértelemmel, az informatikai és az üzleti területtel egyaránt szót értő szakemberekkel”

– nyilatkozta Jean-Marc Chammas a Fujitsu Europe szolgáltatásnyújtásért felelős alelnöke.

Az észtországi Tallinban működő NRC a munka-magánélet átalakulásának területére (Work-Life Shift) és a menedzselt infrastruktúrát támogató szolgáltatásokra szakosodik. A sevillai spanyol NRC szakterülete a hibrid IT-szolgáltatások, a többfelhős működés, valamint az üzleti és az alkalmazásszolgáltatások. Az NRC-k induló létszáma több mint 100 fő.

„A Fujitsu spanyolországi NRC-csapata hatékonyan támogatott minket az IT-infrastruktúránk felügyeletét javító projekt lebonyolításában. Segítségükkel csökkenteni tudtuk a munkaterhelést, hogy az IT helyett üzleti alaptevékenységünkre összpontosíthassunk”

– mutatott rá Xavier Michallet. a Fujitsu NRC-ügyfele, a Soitec adatokért, infrastruktúráért, hálózatért és biztonságért felelős vezetője.

A Fujitsu az ügyféligényekhez igazodva, további NRC-k nyitását tervezi Európában.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss