Okoseszközök

A Facebook okosórája levehtő kamerával érkezhet

facebook

A napokban még több pletyka érkezett a Facebook okosórájáról, többek közt, hogy a hardver kijelzője két kamerát kaphat, és ráadásul lecsatolható lesz a rozsdamentes acél káváról – írja a The Verge névtelen belsős források alapján.

Ez azt a célt szolgálná, hogy a felhasználó szabadabban készíthessen vele fotókat és videókat, amiket utána rögtön megoszthat a Facebook szolgáltatásaiban (telefon nélkül), köztük az Instagramon is, ahová a 2010-es indulás óta csak mobilról lehet feltölteni tartalmakat, asztali gépekről még mindig nem (bár vannak arra utaló jelek, hogy a jövőben ez változhat). Elképzelhető, hogy a kütyü idővel más külső, csatolható kiegészítőket kaphat.

Az eszköz vélhetően Android-alapú lesz (szóba jöhet a Wear OS), de olyanról is lehetett már hallani, hogy a közösségi óriás saját operációs rendszert fejleszt, amit többek közt viselhető eszközökre szán. A kiegészítővel elsősorban üzeneteket lehetne fogadni és írni, emellett különféle aktivitással és fitnesszel kapcsolatos funkciókat is kínálna. A lap forrásai szerint az okosóra támogatná a mobilhálózati kapcsolatot, azaz nem lenne szükség a használatához okostelefonra. Ezzel a Facebook az Apple és a Huawei versenytársaként próbálkozik, ennek a két gyártónak a kínálatában már vannak olyan modellek, amik képesek önállóan működni.

Várhatóan a jövő év nyarán jelenik meg, egyelőre még nem tudni mennyiért, többen is 400 dollár (kb. 113 ezer forint) körüli árcímkét sejtenek.

Forrás: 24.hu

Okoseszközök

Az új Nokia C20 Plus Android Go rendszerrel érzkezett

nokia c20

Idén áprilisban leplezték le a Nokia C20-at, amely hardveres jellemzői és az általa futtatott szoftver révén a belépőszintű ajánlatok sorát erősítette.

A HMD Global most a nagyközönség elé tárta az okostelefon Plus kiadását, amely Android Go operációs rendszerrel, Unisoc lapkakészlettel, valamint rendkívül mérsékelt árcédulával debütált.

A Nokia C20 Plus kiváló választás lehet másodlagos telefonnak, illetve mindenkinek, akik okostelefon helyett inkább valami másba fektetik a pénzüket, és megelégednek szerényebb hardveres jellemzőkkel.

Az Android 11 Go operációs rendszer pedig azért felel, hogy ezek a bizonyos szerényebb összetevők továbbra is értékelhető felhasználói élményre legyenek képesek. A mobil burkolata alatt egy Unisoc SC9863A lapkakészlet végzi a számításokat, mégpedig 3 GB RAM-mal, valamint 32 GB háttértárral kiegészítve. A belső tárhely bármikor bővíthető micro SD kártya segítségével, a célra egy akár 256 GB-os kártyát is bevethetünk.

Az Nokia C20 Plus külső borítása cseppet sem meglepő módon polikarbonátból készült, barázdált kialakítással, amely a vállalat szerint erőssé és masszívvá teszi a készüléket. Ez nem tudjuk mennyire helytálló, de az biztos, hogy így legalább kevésbé lesz csúszós a hátlap. A Nokia C20 Plus HD+ képernyője 6,5 colos képátlóval rendelkezik, felső részén egy csepp alakú szenzorsziget foglalja magában az 5 megapixeles előlapi kamerát. A telefon hátoldalán kör alakú kamerakészlet található, ebben egy 8 megapixeles elsődleges szenzor, valamint egy 2 megapixeles mélységérzékelő szolgál.

Ujjlenyomat-olvasót nem szereltek a készülékre, de az arcfelismerés továbbra is támogatott. A mobil sajnálatos módon micro USB csatlakozón keresztül veszi fel az áramot, de legalább kapott fülhallgató kimenetet. Az a bizonyos port egy 4950 mAh kapacitású akkumulátorhoz szállítja az elektronokat, legfeljebb 10 wattos sebességgel. A Nokia C20 Plus kétféle árnyalatban kerül forgalomba, az érdeklődők fekete és kék színben is beszerezhetik. A mobil 699 jüanba, tehát cirka 90 euróba, vagyis 31 ezer forintba fog kerülni, és június 16-tól kezdik meg az értékesítését, első körben természetesen Kínában. A nemzetközi forgalmazás részleteit egyelőre nem közölték.

Forrás: Napidroid

Tovább

Okoseszközök

iPhone 6S-re is letölthető lesz az iOS 15

ios 15
Kép: Macworld

Az aktuális iOS-változat tömeges elterjedése előtt rendszerint felmerül a kérdés: az vajon a régebbi készülékekre is elérhető lesz? Az iOS 15 esetében különösen engedékeny az amerikai gyártó.

Elkezdődött az Apple szokásos nyári eseménye, a Worldwide Developers Conference (WWDC), ahol ismét rengeteg fejlesztői találkozik, hogy megosszák egymással az elmúlt hónapok tapasztalatait. A program azért is fontos, mert ekkor ismeri meg a közönség az almás készülékekhez tervezett új rendszerkiadásokat és főbb funkcióikat.

Ez alól a 2021-es konferencia sem kivétel, a rendezvény nyitányán már sok érdekességet hallhattunk Tim Cook csapatától. Egyet azonban külön is érdemes tárgyalni: a hivatalos bejelentés szerint

“az új iOS 15-öt még az iPhone 6S-re is kiadja az amerikai gyártó.”

A lépés kissé váratlanul érte a hallgatóságot, ugyanis több szivárogtató és programozó heteken át abban a hitben volt, hogy egy ilyen régi készüléket már nem fog támogatni a cég. Utóbbi jelző pedig egyáltalán nem túlzás, tekintve, hogy az iPhone 6S 2015 szeptembere óta, vagyis lassan 6 éve van piacon. A rendszert egyébként a gyártó A9 típusú lapkája tartja össze, 2 GB RAM támogatásával. (Az újabb eszközökben a 14-es számjelű chip dolgozik, 4, illetve 6 GB RAM-mal.)

ios 15

iOS 15 © Apple

De az Apple úgy tűnik, hogy még mindig bízik a kissé poros felszereltségben, és ennek az összeállításnak sem jelent gondot az iOS 15 működtetése. Sőt, a gyártó által tett bejelentés alapján a szoftvert a nagyobb (és szintén koros) 6S Plusra, valamint a 2016 márciusában debütált első iPhone SE-re is le lehet majd tölteni. Ahogy természetesen az újabb/erősebb eszközök sem maradnak ki a repertoárból. Íme tehát a hivatalos lista az iOS 15-tel biztosan kompatibilis termékekkel:

 • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS, iPhone XS Max
 • iPhone X, iPhone XR
 • iPhone 8, iPhone 8 Plus
 • iPhone 7, iPhone 7 Plus
 • iPhone 6S, iPhone 6S Plus
 • iPhone SE (első és második generáció)
 • iPod Touch (hetedik generáció)

A hétfőn kezdődött WWDC fontos momentuma volt az új iPadOS bejelentése is. Ezt a következő táblagépekre lehet majd felrakni:

 • iPad Pro 12.9” (minden modell)
 • iPad Pro 11” (minden modell)
 • iPad Pro 10.5”
 • iPad Pro 9.7”
 • iPad (ötödiktől nyolcadik generációig)
 • iPad Mini (negyedik és ötödik generáció)
 • iPad Air (másodiktól negyedik generációig)

Az órák terén is történt bejelentések, hiszen érkezik az új, 8-as kiadású watchOS. Utóbbi a következő készülékekkel működik:

 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch SE

Az új macOS-ről se feledkezzünk meg, amely ezúttal Monterey néven válik elérhetővé, és az alábbi gépekre lesz tölthető:

 • iMac (késő 2015 vagy újabb)
 • iMac Pro (2017 vagy újabb)
 • Mac Pro (késő 2013 vagy újabb)
 • Mac Mini (késő 2014 vagy újabb)
 • MacBook Pro (korai 2015 vagy újabb)
 • MacBook Air (korai 2015 vagy újabb)
 • MacBook (korai 2016 vagy újabb)

Az új rendszereket szokás szerint ősszel adja ki az Apple.

Forrás: HVG

Tovább

Okoseszközök

Hatalmas pénzt zsebelnek be az App Store csaló appjai

app store

Csak az ezer legnagyobb bevételű alkalmazás közé bekerülteket vizsgálták.

Az Apple igyekezete ellenére bőven akadnak még a vállalat definíciói szerint is kókler alkalmazások az App Store kínálatában, a The Washington Post pedig kíváncsi volt rá, hogy körülbelül hány van belőlük és mennyit kereshetnek a készítőik. Ennek érdekében a kiadvány átvizsgáltatta a bolt ezer legnagyobb bevételt generáló appját, amelyek körülbelül két százaléka bizonyult rosszindulatú átverésnek.

A kutakodás során kiderült, hogy például egyes alkalmazások hamisan a Samsungtól és az Amazontól származónak hirdetik magukat, kókler VPN-szolgáltatások hamis vírusriasztással próbálják fizetős szoftverek megvásárlására ösztökélni a mobilozókat, egy QR-kódolvasó pedig heti 4,99 dollárt számláz ki az ügyfeleknek egy olyan funkcióért, ami ingyen megtalálható az iOS kameraappjában.

A kiadvány az anyagi károkozást kutatva arra jutott, hogy az ezer legtöbb bevételt generáló app közé bekerült csaló szoftverek éves szinten közel 48 millió dollárt, azaz 13,7 milliárd forintot szednek ki a mobilozók zsebéből az App Store-on keresztül.

Forrás: ORIGO

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss