Okoseszközök

Vadonatúj okosszemüveget mutatott be a Xiaomi

okosszemüveg

A világ vezető technológiai nagyvállalata, a Xiaomi ma bejelentette, hogy elkészült a Xiaomi Okosszemüveg – egy vadonatúj hordozható intelligens eszköz.

A Xiaomi Okosszemüvegben egy képalkotó rendszer és szenzorok találhatók, amelyeket egy kényelmesen viselhető, mindennapos megjelenésű szemüvegbe építettek bele a tervezők MicroLED optikai hullámvezető képalkotó technológia alkalmazásával. Az eszköz mindössze 51 gramm és képes megjeleníteni üzeneteket és értesítéseket, hívásokat fogadni, navigálni, fotózni és szövegeket lefordítani – mindezeket, szó szerint, a szemünk láttára. A Xiaomi Okosszemüveg olyan, mintha az fejlesztők szemével nyernénk bepillantást a jövőbe.

A továbbfejlesztett MicroLED optikai hullámvezető képalkotó technológia – a jövő a szemünk előtt

Azért, hogy az eszköz épp úgy nézzen ki, mint egy mindennapi szemüveg, a fejlesztőknek a képalkotó technológia elemeit és a szemüveg alkatrészeket kellett egyetlen designon belül egyesíteniük. A Xiaomi Okosszemüveg azért alkalmazza a MicroLED képalkotó technológiát, hogy még kevesebb helyen elférjenek a technológia építőelemei, továbbá azért, hogy az eszköz a lehető legkönnyebb legyen.

A MicroLED kétségtelenül a legjobb választás, ha a tervező a képalkotásért felelős rendszert a lehető legegyszerűbben és problémamentesen szeretné a szemüvegkeretbe illeszteni. Ahogy az OLED technológia esetében is, a MicroLED minden egyes pixelt külön-külön megvilágít – ennek köszönhető, hogy a világos színeket erős fényerővel jeleníti meg a szemüveg, a megvilágítatlan sötét helyek pedig mélyfeketék. A MicroLED-nek azonban a pixelsűrűsége is nagyobb az átlagosnál és az élettartartama is hosszabb, miközben maga a szerkezet egyszerűbb felépítésű. Ezáltal a kijelző kompakt és jobban illeszkedik a szemüvegkeretbe.

A Xiaomi Okosszemüvegben egy külön chip gondoskodik a képmegjelenítésről, amely mindössze 2,4 mm x 2,02 mm-es nagyságú. Mikroszkóp alatt megvizsgálva, nem nagyobb, mint egy rizsszem. A pixelek mérete 4 μm, ezért illeszkedik a kijelző könnyedén a szemüvegkeretbe. Azért, hogy erős napsütésben is optimális mennyiségű fénysugár jusson el a szembe, a bonyolult optikai szerkezeten áthaladva, a tervezők egy nagyhatékonyságú monokróm kijelző technológiát alkalmaztak, amely akár 2 millió nit fényerővel is képes megbirkózni.

Az Optikai Hullámvezető technológia 180o-os szögben töri meg a fénysugarakat, így a MicroLED kijelző épp elegendő fényt hagy eljutni a szemig az optikai hullámvezető lencse mikroszkopikus rácsszerkezetén keresztül.

A lencse belső felületére applikált rácsszerkezet lehetővé teszi, hogy a fény sajátos módon törjön meg, és biztonságos módon érje el a szemet. A fénytörés közben a fénysugarak többszörösen visszaverődnek, a szem eközben alkotja meg a képet. Ez a módszer alkalmazkodik a legjobban a hordhatóság körülményeihez. Mindez egyetlen lencsén belül zajlik le, vagyis nincs szükség bonyolult többlencsés megoldásra, tükrökre vagy féltükrökre, amit más termékekben alkalmazni szoktak. Az optikai hullámvezető technológia révén jelentős mértékben lehet csökkenteni a méretet és a súlyt, ezért nézhet ki az eszköz épp úgy, mint egy normális szemüveg.

Ez nem egy másodlagos okostelefon kijelző, hanem egy teljesen önálló okos hordozható eszköz

A Xiaomi Okosszemüveg összesen 497 alkotóelemet tartalmaz, például miniatűr szenzorokat és kommunikációs modulokat, vagyis ez nem pusztán egy újabb kijelző az okostelefon számára, hanem egy önállóan működő okoseszköz. Azon túl, hogy megjeleníti a szokásos értesítéseket, többek között a hívásokat is kijelzi a szemüveg és önállóan is képes az olyan funkciókra, mint például a navigáció, a fotózás, a hangutasításos vezérlés, valamint a szövegek és feliratok valósidejű fordítására. A mindennapi használat és kommunikáció alapvető szempontjait vették figyelembe a tervezők azzal, hogy minimálisra szorították le az olyan alkalmak számát, amikor a funkciók nem kívánt pillanatban lépnek működésbe, ezáltal a fontos információkat csak a megfelelő helyzetben jeleníti meg a szemüveg.

Ki kellett dolgozni a mindennapi interakciók logikáját, hogy a szemüveg funkciói „ne akadályozzák a mindennapi használatot, ugyanakkor a fontos információkat, a megfelelő pillanatban mindig kivetítsék”. Számtalan, a legapróbb részletekbe menő egyeztetés után, amelyek során a mindennapi használat leggyakoribb szcenárióit vették sorra és véglegesítették a fejlesztők – például „fontos értesítések megjelenítése”, „hívásfogadás”, „navigáció”, a „fényképfelvételeken szereplő feliratok lefordítása” – megalkották a Xiaomi AI Assistant rendszert az interakciók kezelésének elsődleges módszereként. Így a Xiaomi Okosszemüvegek „a legfontosabb információkat mindig akkor jelenítik meg, amikor épp szükség van rájuk”.

Az „értesítés” funkción keresztül bemutatva a rendszer működését, ez azt jelenti, hogy nyilvánvalóan nem szolgálná a kényelmes használatot, ha a szemüveg az összes értesítést, ami a telefonra érkezik, azonnal a szemünk elé vetítené. Éppen ezért, a Xiaomi Okosszemüveg kiválasztja az értesítések közül a legfontosabbakat és csak azokat jeleníti meg. Ilyen például a riasztás, a munkahelyi applikációból érkező, sürgős jelzéssel ellátott üzenet, a kiemelt kontaktoktól érkező üzenetek stb. Ezzel elkerülhető, hogy a szemüveg olyankor is működésbe lépjen, amikor azzal zavarná a viselőjét.

A „Hívás” az egyik leggyakrabban használt funkció, ami az okosszemüvegek esetében előfordulhat. Ilyenkor a szemüveg megjeleníti, hogy kitől érkezik a hívás. A beépített kettős sugárformáló mikrofon és hangszóró alkalmazásának köszönhetően mindkét fél tisztán hallja egymást.

A „Navigáció” különösen vezetés és kerékpározás közben nagyon hasznos funkció. A Xiaomi Okosszemüveg képes valós időben megjeleníteni az útvonalat és a térképet, így a felhasználó mindvégig az úton tarthatja a szemét, ami garantálja a vezetés biztonságát és kényelmét.

A szemüveg lencséi előtt elhelyezett 5 MP-es kamera képes fényképeket is készíteni és lefordítani az azokon megjelenő feliratokat, ami utazás közben kimondottan hasznos funkció. A beépített mikrofonnal és a szabadalmaztatott fordító algoritmussal együtt használva, a Xiaomi Okosszemüveg az elmondott szöveget írásként megjeleníti és valós időben le is fordítja. A kamera melletti kis lámpa akkor gyullad ki, amikor a fényképező funkció használata lép, jelezve, hogy éppen fotók készülnek.

Azért, hogy ennyire sok és kifinomult funkcióval tudjon szolgálni, a szemüveget egy négymagos ARM processzorral, beépített akkumulátorral, érintőpaddal, Wi-Fi/Bluetooth modullal, valamint Android operáció rendszerrel látták el, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mindezekkel együtt sem nyom az eszköz többet 51 grammnál. A Xiaomi Okosszemüveg a fent említettekkel együtt is leginkább úgy néz ki, mint egy rendes szemüveg, miközben egyébként képességeiben felülmúlja a ma elérhető okosszemüvegeket.

Azt mondják, „az igazán fejlett technológiát ma már alig lehet megkülönböztetni a csodától”. A Xiaomi Okosszemüveg azzal a szándékkal készült, hogy a Xiaomi megmutassa az embereknek, milyen lesz a jövőnk.

Okoseszközök

Windows-rendszereket fenyegető nulladik napi exploitra bukkant a Kaspersky

kaspersky

2021 nyarának végén a Kaspersky automatikus észlelési technológiái megelőztek egy jogosultságnöveléses exploitot alkalmazó támadássorozatot, amely több Microsoft Windows szervert is érintett. A támadás alaposabb elemzése során a Kaspersky kutatói egy új, nulladik napi exploitra bukkantak.

Az év első felében a Kaspersky szakemberei növekedést figyeltek meg a nulladik napi sérülékenységeket kiaknázó támadások számában. A nulladik napi sérülékenység egy ismeretlen szoftverhibára utal, amelyet a támadók még az előtt fedeznek fel, hogy a fejlesztő tudomást szerezne róla. Éppen ezért még javítás sem érhető el hozzá, ez pedig növeli a váratlan támadások sikerességének valószínűségét.

A Kaspersky technológiái több Microsoft Windows szervert is érintő jogosultságnöveléses exploitot alkalmazó támadássorozatot észleltek. Az exploit kód sok hibakereső karakterláncot tartalmazott a CVE-2016-3309 sérülékenység régebbi, nyilvánosan ismert változatából, de a részletes elemzés feltárta, hogy a Kaspersky kutatói egy új, nulladik napi exploitot fedeztek fel. A szakemberek a MysterySnail nevet adták ennek tevékenység-csoportnak.

A felfedezett kód parancs- és vezérlő (C&C) infrastruktúrához való hasonlósága, illetve a C&C infrastruktúra ismételt használata alapján a kutatók a hírhedt IronHusky csoporttal, valamint a 2012-ig visszanyúló kínai nyelvű APT-tevékenységgel hozták összefüggésbe a támadásokat. A nulladik napi exploithoz használt malware-payload vizsgálata során a Kaspersky kutatói megállapították, hogy a rosszindulatú szoftverek variánsait széles körben használták informatikai vállalatok, hadi és védelmi cégek, valamint diplomáciai egységek elleni kémkedéshez. A sérülékenységet jelentették a Microsoftnak, és a cég 2021. október 12-én, az októberi hibajavító kedd keretében ki is adta hozzá a javítást.

A Kaspersky termékei észlelik a fenti sérülékenységhez kapcsolódó exploit tevékenységeket és a malware-modulokat, így védelmet nyújtanak ellenük.

„Az elmúlt évek során azt tapasztaltuk, hogy a támadók folyamatosan érdeklődnek a nulladik napi sérülékenységek keresése és kiaknázása iránt. A fejlesztők előtt még nem ismert sérülékenységek komoly fenyegetést jelenthetnek a szervezetekre nézve. A legtöbbjük azonban hasonlóan viselkedik, éppen ezért fontos a legújabb fenyegetéselemzési adatokra támaszkodni, és olyan biztonsági megoldásokat telepíteni, amelyek proaktívan megtalálják az ismeretlen veszélyforrásokat”

– fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

Tudjon meg többet erről az új nulladik napi exploitról a Securelist oldalán.

A Kaspersky szakértői a következőket javasolják a szervezeteknek a fenti sérülékenységeket kiaknázó támadások elleni védekezéshez:

  • Amint lehetséges, frissítsék a Microsoft Windows operációs rendszert és a harmadik feles alkalmazásokat, állandó rendszerességgel.
  • Használjanak megbízható végpontvédelmi megoldást, mint például a Kaspersky Endpoint Security for Businessszoftvert, amely az exploit-megelőző és a viselkedés-elemző funkció mellett a kártékony műveleteket visszafordítani képes helyreállító motorral is rendelkezik.
  • Telepítsenek APT elleni és EDR megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a fenyegetések felfedezését és észlelését, valamint az incidensek kivizsgálását és időben történő orvoslását. A biztonsági operációs központok (SOC) csapatainak adjanak hozzáférést a legújabb fenyegetéselemzési adatokhoz, és rendszeresen biztosítsanak számukra szakmai továbbképzést. A fentiek mindegyike elérhető a Kaspersky Expert Security keretrendszerében.
  • A megfelelő végpontvédelem mellett speciális szolgáltatások is segítséget nyújthatnak a nagy horderejű támadások kivédésében. A Kaspersky Managed Detection and Response szolgáltatása már a korai szakaszban felismeri és megállítja a támadásokat még mielőtt a támadók elérhetnék a céljaikat.

Tovább

Okoseszközök

Brutális képstabilizációval újítanak a Xiaomi 12 mobilok

xiaomi 12

5-tengelyes képstabilizációt emlegetnek a közelgő Xiaomi 12 szériával kapcsolatban.

A piac jól fogadta a Xiaomi Mi 11 szériát, és erre a sikerre építene a Xiaomi 12 széria is (időközben a Mi márkanév megszűnt). Alapvetően kisebb frissítésekre lehet számítani, de a kamerára odafigyelne állítólag a gyártó.

Digital Chat Station úgy tudja, hogy új videós képstabilizálást tesztel a gyártó, hasonlót, mint amin az Oppo dolgozik, és mint amit a Vivo egy ideje már kínál a csúcsmodelljeinél. A részletekről nincsenek konkrétumok, de állítólag a lencsék és a szenzor is mozognak, így 5-tengelyes stabilizációt érne el a Xiaomi.

Rejtély, hogy melyik modellekbe kerülne bele az újítás, vélhetően a Xiaomi 12 Ultra a biztos tipp. A Xiaomi vélhetően szeretné jobban felvenni a versenyt az élmezőnyben a Samsunggal és az Apple-lel.

Forrás: ORIGO

Tovább

Okoseszközök

Mutatjuk a mobilt, amellyel pénzt lehet keresni

zmbizi

A ZmBIZI egy egészen kisméretű vállalkozás, de már a második telefonját adja ki. Az újabb verzió okosabb és a gyártó szerint még pénzt is hozhat a konyhára.

Mindössze ezer darabot tudott értékesíteni első generációs okostelefonjából egy amerikai startup, a ZmBIZI, amely ezért úgy gondolta: az újabb készülékük mellé zsebpénzt is adnak a vásárlónak. Na, persze ne óriási összegekre gondoljunk, a Phone Arena szerint havonta nagyjából 10 dollár (kb. 3 ezer forint) folyhat be a tulajdonos számlájára.

Ezért cserébe az újszerű márkáját újszerű modellel építeni kívánó gyártó annyit kér, hogy a felhasználó népszerűsítse az androidos eszközt és azt az ökoszisztémát, amelyre a cég építkezik.

A gyártó egyébként más különlegességgel is készül. Akik beruháznak az új eszközre, a Z2-re, egy évre szóló felhős tárhelyet, lopásra kiterjesztett garanciát és vírusirtó programokat kapnak is a pénzükért, továbbá headsetet és töltőt – újabban ezek már nincsenek ott a készülékek dobozában, de a ZmBIZI nem ezen az úton jár.

A mobil felszereltségét tekintve egy középkategóriás eszköz (8 GB RAM, 64 megapixeles főkamera, hogy néhány jellemzőt említsünk), és nem mellesleg POS-terminálként is használható. Utóbbi funkció viszont első körben kizárólag az Egyesült Államokban működik és csak Visa kártyával.

Forrás: HVG

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss