Okoseszközök

Bemutatkoztak a CES-en a legújabb LG OLED készülékek

lg oled

A 2022-es modellek kiváló képminőséget és intelligens életmód-szolgáltatásokat nyújtanak, több képernyőméretben.

Az LG Electronics (LG) bemutatta eddigi legfejlettebb és legimpozánsabb tévécsaládját, élén a vállalat kivételes 2022-es OLED készülékeivel. Az erőteljes képalkotási technológiák, valamint a még több intelligens funkciót és szolgáltatást kínáló, továbbfejlesztett webOS operációs rendszer révén az LG legújabb modelljei minden eddiginél magasabb szintre emelik a nézői és felhasználói élményt.

A technológia

Az LG OLED készülékek – amelyek kilenc éve állnak a globális prémium tévépiac élén, valamint nyolc esztendeje minden évben elhozzák a CES innovációs díját – átformálták a felsőkategóriás televíziók szegmensét és világszerte fogyasztók millióinak első számú választását jelentik. Az OLED tévékben külön-külön be- és kikapcsolható, önálló fénykibocsátásra képes pixelek biztosítják a tökéletes fekete megjelenítését, a hihetetlenül természetes színeket és a végtelen kontrasztot. A külön háttérvilágítás nélküli OLED vékonyabb és könnyebb képernyőt eredményez, mint bármelyik másik kijelzőtechnológia, így eddig nem látott formavilágú, például akár hajlítható vagy feltekerhető tévék létrehozását is lehetővé teszi.

Az LG fejlett OLED-paneljével szerelt G2 sorozat készülékei egyedülállóak a maguk nemében. Az OLED fejlődésének következő szintjét jelentő, a G2 és a C2 sorozatban is megtalálható OLED evo technológia ugyanis nagyobb fényerőt biztosít az ultra-realisztikus, elképesztően tiszta és részletgazdag képekhez. A G2 sorozat készülékei az LG új α (Alpha) 9 Gen 5 intelligens processzora, valamint a vállalat Brightness BoosterTM technológiája révén még nagyobb fényerő kibocsátására képesek, a jobb hőelvezetésnek és a továbbfejlesztett algoritmusnak köszönhetően.

Az LG 2022-es G2 sorozatában a már meglévő 55, 65 és 77 hüvelyk képátlójú tévékészülékek mellé érkezik egy új, 83 colos modell, valamint itt debütál a világ első 97 hüvelykes OLED televíziója is. Ez a sorozat viseli egyébként a Gallery Design megnevezést is, amelyet a kifinomult, falra simuló formaterve után kapott. Az LG C2 szériája kínálja a legváltozatosabb képernyőméret-választékot, hiszen az ide tartozó modellek 2022-ben már összesen hat méretben lesznek kaphatók. E paletta része a világ első 42 hüvelykes OLED készüléke, amely konzolos és PC-s játékokhoz is ideális, de elérhető még a 48, 55, 65, 65, 77 és 83 hüvelykes változat is. A C sorozat vékonyabb kereteket is kapott, a karcsúbb dizájnhoz így még magával ragadóbb nézői élmény párosul.

Gyorsabb és okosabb processzor

Az LG legtöbb új televíziójában megtalálható α 9 Gen 5 processzor mélytanulással skálázza fel a teljesítményt, azzal pedig, hogy az előtérben, illetve a háttérben megjelenő elemeket jobban elkülöníti egymástól, fokozza a tartalmak térérzetét. Az α 9 Gen 5 az LG AI Sound Pro funkciójának képességeit is kibővíti annak érdekében, hogy a nézők számára még élethűbb hangzást biztosítson: a tévék beépített hangszórói virtuális 7.1.2 térhatású hangzás megteremtésére képesek.

Frissített felhasználói felület

Az LG innovatív okostévé-platformjának legújabb verziója valósággal életre kelti a felhasználói élményt, maximális kényelmet és könnyebb tartalomkeresést biztosítva a nézők számára. A webOS 22 külön profilokat képes kezelni, így azt bárki saját igényeire szabhatja. Az egyes profilok alatt a felhasználók gyorsan hozzáférhetnek kedvenc streaming-szolgáltatásaikhoz, az előzmények alapján személyre szabott tartalomajánlásokat, kedvenc sportcsapataik aktuális mérkőzéseiről pedig valós idejű értesítéseket kaphatnak. A profilokba való bejelentkezés történhet a tévé böngészőjéből vagy NFC Magic Tap funkcióval ellátott okostelefonról.

Az NFC Magic Tap egyúttal arra is használható, hogy a mobilkészülék képernyőjét egy LG tévére tükrözze. A felhasználók a Room To Room Share funkció segítségével tükrözhetik a tartalmakat egyik tévéről a másikra otthonukban, így a kábeles vagy műholdas adások set-top-box nélkül, wifi-kapcsolaton keresztül is élvezhetők. Szintén idei újdonság az Always Ready funkció, ami a készüléket médiakijelzővé alakítja, amikor nincs használatban. A beállítások menüben könnyen konfigurálható Always Ready az LG Remote távirányító bekapcsológombjának megnyomásával aktiválható, és a képernyőt egy digitális vászonná alakítja át, amelyen műalkotásokat vagy a pontos időt lehet megjeleníteni, illetve zenét lejátszani.

A ThinQ AI frissítése mindemellett lehetővé teszi, hogy az LG 2022-es tévéi egy okosotthon központi elemeként, vagyis hubként üzemeljenek. Amellett, hogy hangvezérlést és más ThinQ-alapú eszközökkel való kompatibilitást nyújt a felhasználóknak, a ThinQ AI már támogatja a biztonságosabb és zökkenőmentesebb okosotthon-csatlakozás új ipari szabványát, a Mattert, így az LG készülékei a csatlakoztatott eszközök vezérlőiként működhetnek.

Kiváló képminőség

A fogyasztók, a technológiai szakértők és a filmipar legnagyobbjai által elismert LG OLED tévék továbbra is magasra teszik a mércét a képminőség terén. Ezt a független teszteket végző Intertek tanúsítványa is igazolja, amely szerint a 2022-es OLED-sorozatokban található panelek színmennyisége és színhűsége is egyaránt 100 százalékos. Az LG OLED tévék egyedülállóan képesek az eredeti forrástartalom színeinek megjelenítésére, és minden szín pontos visszaadására függetlenül attól, hogy a megjelenített képek mennyire világosak vagy sötétek. Az összes 2022-es képernyőt a TÜV Rheinland és az Underwriters Laboratories is villódzásmentesnek, az UL tesztelőcég pedig tükröződésmentesnek minősítette. Az LG OLED paneljei a TÜV Rheinlandtól egy további tanúsítványt is begyűjtöttek alacsony kékfény-kibocsátásuk elismeréseként, de az amerikai székhelyű egészségügyi szabványügyi ügynökség, az Eyesafe alacsony kékfény-kibocsátási követelményeinek is a világon elsőként felelnek meg. Nem csak az alkotók számára egyszerű értékelni a készülékek pontos megjelenítési képességeit, de a felhasználók maguk is a rendezők szemével láthatják a képernyőkön megjelenő alkotásokat, hiszen ezek a tévék 2021-ben elsőként kapcsoltak automatikusan Filmmaker Mode-ra az Amazon Prime Video tartalmainak lejátszásakor.

Páratlan játékélmény

Az LG OLED az évek során számos úttörő fejlesztést tudhatott magáénak a gaming funkciókat tekintve: elsőként támogatta az NVIDIA G-SYNC® kompatibilitást, a 8K OLED pedig elsőként mutatta meg, milyen a 8K játékélmény az NVIDIA® GeForce RTX™ 30-as sorozatú grafikus kártyával. Az 1 milliszekundumos válaszidő, az alacsony bemeneti késleltetés, valamint a több HDMI 2.1 funkciót támogató, akár négy HDMI-port kétséget kizáróan a konzolos és PC-s játékok rajongóinak ideális választásává tette ezeket a tévéket. Az NVIDIA GeForce NOW és a Google Stadia felhőalapú játékplatformok támogatása révén pedig a játékosok már csupán egyetlen kompatibilis kontroller csatlakoztatásával elkezdhetik a szórakozást.

A 2022-es év újdonsága, hogy a felhasználók közvetlenül a TV Game Optimizer menüjéből kiválaszthatják a játék-specifikus funkciókat és kijelző-beállításokat, illetve egyszerűen válthatnak is közöttük. A Game Optimizer menü gyors hozzáférést biztosít az új Dark Room Mode-hoz, amely a jobb játékélmény érdekében a kivilágítatlan szoba fényviszonyaihoz igazítja a képernyő fényerejét. A G-SYNC®, a FreeSync™ Premium és a változó képfrissítési frekvencia (VRR) beállításai a Game Optimizerből szintén könnyedén elérhetők. Egy új sportmód is helyet kapott az alapbeállítások közt, ami részletes és még élethűbb játékélményt biztosít a belső nézetes lövöldözős, szerep-, vagy valós idejű stratégiai játékokhoz.

LG QNED MINI LED

Az LG az LCD-televíziók terén betöltött vezető szerepét hangsúlyozva 2022-re kibővített QNED tévékínálatot is bemutat. A vállalat saját Quantum Dot NanoCell technológiájára épülő friss termékcsaládja 100 százalékos színtérfogatú, kiemelkedő színvisszaadásra képes. Az LG QNED Mini LED tévéje gazdag, pontos színmegjelenítést nyújt a jelenetek legvilágosabb és legsötétebb területein is, az LG Precision Dimming technológiája révén pedig lenyűgöző kontrasztra képes. A QNED90 sorozattól kezdve az összes modell 100 százalékos színkonzisztencia tanúsítvánnyal bír, így a nézők minden alkalommal ugyanazt a kiváló minőségű képet látják, még különböző betekintési szögek mellett is.

INTERAKTÍV ÉLMÉNY

2022-ben az LG a televíziók szerepét is újraértelmezi olyan új szolgáltatásokkal, amelyek személyesebb és interaktívabb otthoni élményt kínálnak.

A díjnyertes LIVENow alkalmazás online hozzáférést nyújt élő koncertekhez, showműsorokhoz, sportrendezvényekhez és más prémium kategóriás élő eseményekhez, amelyekben a nézők aktívan részt is vehetnek. A platform segítségével ugyanis az LG tévék új, virtuális élmények kapujává válnak, ahol a tulajdonosok a koncerteket a barátok, a család és a világ minden tájáról becsatlakozó rajongók körével együtt élvezhetik.

Azok számára, akik úgy szeretnének táncolni, mint kedvenc K-Pop idoljaik, az LG TV elhozta az 1M HomeDance alkalmazást. A K-Pop egyik legnépszerűbb koreográfus-csapatával, a 1MILLION Dance Studióval együttműködésben kifejlesztett platform oktatóanyagok széles választékát kínálja, amikkel a felhasználók tökéletesíthetik táncmozdulataikat. A Camera Mode segítségével nem csak a mozdulatok ellenőrizhetők, de a rajongók a 1MILLION profi koreográfusaival együtt is táncolhatnak, vagy szünetet tartva hátradőlhetnek, és megnézhetik kedvenc táncklipjeiket.

Azért, hogy a felhasználók otthon is egészségesebb életmódot folytathassanak, az LG bemutatta első egészségügyi platformját, az LG Fitnesst is. Az alkalmazás a rendszer ajánlásaira építve segít megtalálni az ideális edzéstervet, de magunk is létrehozhatunk ilyet a különböző lehetőségek – például a gyors tempójú HIIT, a teljes testet átmozgató nyújtás vagy az irányított meditáció – közül válogatva, emellett a felületen egyben az aktivitás és a fejlődés is nyomon követhető.

Az Independa LG tévékészülékein való megjelenésével az idős családtagok távoli gondozása és független életvitelük támogatása is segítséget kap. Ez a táv-egészségügyi

szolgáltatás olyan intuitív felülettel rendelkezik, ami megkönnyíti a felhasználók videocsetes kommunikációját egy gondozóval, valamint könnyű hozzáférést enged a megfelelő szakmai szolgáltatások menüjéhez. A beérkező hívásokról felugró értesítések tájékoztatnak, és további emlékeztetők és személyes figyelmeztetések is beállíthatók. Minden értesítés és riasztás a webOS rendszerbe van integrálva, így azok minden esetben könnyen észrevehetők. Az Independán elérhető szakmai szolgáltatások közé tartozik többek között a Dentulu (online fogászati konzultáció), a Capital Rx (kedvezményes gyógyszertári platform), a Coverdell (fogászati biztosítási ellátások), a WebMD (orvosi minőségű oktatóvideók) és a Sprio100 (fitneszprogramok idősek számára).

Az LG új, 2022-es tévéi egy virtuális kiállítás keretében tekinthetők meg a https://www.lg.com/hu/ces2022 weboldalon (angol nyelven). A termékek, funkciók és alkalmazások elérhetősége régiónként és országonként eltérő lehet.

Okoseszközök

A csúcsmobilok közül csak az almás nem akar megromlani

iphone
Kép: PC World

Egy amerikai ár-összehasonlító oldal adatai szerint a legújabb iPhone-ok alig vesztettek értékükből a debütálást követő hónapokban.

Ugyanez nem mondható el a Samsung és a Google csúcskategóriás modelljeiről.

Hasonló témával jó két évvel ezelőtt foglalkoztunk. Akkor cikkünkből kiderült, hogy az okostelefonos gyártók közül leginkább az Apple készülékei tartják meg értéküket a használatban töltött évek során. Egy friss elemzés szerint ezen a trenden a pandémia sem változtatott semmit. Az iPhone brand ereje pedig csak még jobban kidomborodik, ha a debütálást követő hónapokat vizsgáljuk értékvesztés szempontjából.

A használt mobilok és egyéb technológiai cikkek ár-összehasonlítására specializálódott SellCell jelentése három új csúcskategóriás termékcsalád, az iPhone 13 (Apple), a Galaxy S22 (Samsung) és a Pixel 6 (Google) árait vetette össze aszerint, hogy azok mennyit estek a piacra kerülést követő két hónap során.

Jó állapotú iPhone 13 (sárga), Pixel 6 (piros) és Galaxy S22 (kék) készülékek értékvesztése (forrás: SellCell)

Az Egyesült Államok piacára érvényes számok alapján a jó állapotban lévő (alig) használt almás telefonok nagyjából 20 százalékkal érnek kevesebbet a debütálást követően. A Google saját telefoncsaládja, a Pixel 6 ehhez képest már nagyon súlyos, 45 százalék körüli zuhanást volt kénytelen elkönyvelni. Azonban a legrosszabbul a Samsung új csúcsmodelljei közül választók járhatnak. Ha hirtelen pénzzé kéne tenni egy Galaxy S22-es készüléket, azért már átlagosan a felét sem kapja a tulajdonosa néhány hét használatot követően.

A termékcsaládok egyes modelljeinek értékvesztése (forrás: SellCell)

Ha az egyes modelleket külön vizsgáljuk, az olló még szélesebbre nyílik az androidos gyártók és az Apple teljesítménye között. Az abszolút csúcstartó iPhone 13 Pro Max ára ugyanis a megjelenést követő második hónapra kevesebb mint 5 százaléknyit mérséklődött. Mindeközben a Samsung Galaxy S22+ 5G új árának majdnem 60 százaléka “elporladt” a megjelenést követő első hónapokban.

Forrás: Bitport

Tovább

Okoseszközök

Elindult a Yettel Pay mobilfizetési platform

yettel pay

A mobilegyenleg terhére történő fizetési megoldások választásával most értékes ajándékokhoz vagy akár mobilszámla-jóváíráshoz juthatnak a szolgáltató ügyfelei.

Bankkártya-mentes, biztonságos és gyors, a mobilegyenleg terhére történő fizetési megoldások népszerűsítésére a Yettel Pay ernyő alatt ajánlja a kényelmi szolgáltatásokat és a digitális tartalmakat elérő fizetési megoldásokat a Yettel.

A Google Play, Apple Store és hasonló digitális piactereken való vásárlások robbanásszerű növekedésére reagálva egységes fizetési platformot hozott létre a Yettel. Az utólagos, pénzintézetek kihagyásával történő tranzakciók népszerűségét mutatja, hogy a mára több milliárd forint forgalmat bonyolító piac a tavalyi évben is jelentős növekedést ért el. A Yettel Pay a klasszikusnak mondható SMS alapú tranzakciók mellett már számos tömegközlekedési eszközre való jegy- és bérletvásárláshoz, valamint az online alkalmazások és alkalmazáson belüli extra funkciók vásárlásánál is lehetővé teszi a mobilszámla alapú fizetést.

Vedd meg most, fizesd ki később

A szolgáltató célja, hogy a Yettel Pay lehetőségeinek megismertetésével a kényelmi szolgáltatások (mint parkolás, lottó, stb.) mellett a digitális piactereken (Apple App Store és Google Play) való vásárlást is integrálja a mobilszámla alapú fizetések közé. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyszeri beállítás után a fizetős alkalmazások költségeit bankkártya és bankszámla nélkül tudják fizetni a szolgáltató ügyelei. Az elköltött összeget a számlás előfizetők a következő havi mobilszámlájuk esedékességekor fizetik. Felöltőkártyás előfizetők esetén pedig az elérhető mobilegyenlegük keretével tudnak gazdálkodni a Yettel Pay-be tartozó fizetési megoldások használatakor.

„Azt látjuk, hogy Magyarországon komoly igény jelentkezik a mobilszámla alapú fizetési megoldásokra, hiszen az így bonyolított forgalom évente 4-6%-ot nőtt még a COVID időszaka alatt is. Különösen dinamikusan fejlődik a digitális piactereken (Apple App Store és iTunes, Google Play) történő tranzakciók száma, elsősorban az okostelefonos játékoknak  és a szórakoztató tartalmaknak köszönhetően. Többek között az ilyen vásárlásoknál kínálnak a Yettel Pay platformba tartozó fizetési megoldások kényelmes és biztonságos alternatívát.” 

– mondta Pomezanski Máté, a Yettel Magyarország digitális termékekért felelős igazgatója.

A Yettel Pay május 2. és május 30. között ajándék akcióval ösztönzi lakossági ügyfeleit a fizetési megoldások kipróbálására és használatára: a Google Play és App Store/iTunes digitális piactereken, mobilszámla terhére történő tranzakciót végrehajtó ügyfelek körében 100 db Samsung A33 5G mobiltelefon, 20 db Huawei Band 6 okoskarkötő, 20 db Huawei Freebuds 4i vezetéknélküli fülhallgató és 10 db Huawei Sound Joy hordozható hangszóró talál gazdára, ezen felül 100 kisorsolt előfizető havidíj jóváírásban részesül. Az ajándék akcióban résztvevő tranzakcióknak nincsen alsó költéshatára és májusban minden így végzett tranzakció növeli az esélyt a kisorsolt ajándékra.

Részletek a Yettel Pay platformról és a májusi ajándék-kampányról: https://www.yettel.hu/yettelpay

Tovább

Okoseszközök

200 megapixeles kamerával jöhet a Samsung Galaxy S23 Ultra

galaxy

Közeledik a 200 megapixelesnek pletykált ISOCELL HP3 szenzor, ami a Galaxy S23 Ultrában debütálhat.

A szakértők és a tesztelők szerint a mobilos kamerák felbontásának őrült növelése minőségben nem igazán hozott fejlődést (a javulásokért inkább az algoritmusok és a nagyobb szenzorok felelnek), ennek ellenére a marketing miatt minden gyártó még több megapixelt akar. A Samsung állítólag új 200 megapixeles szenzort fejleszt, ami ISOCELL HP3 néven érkezhet meg.

Az ISOCELL HP1 is ekkora felbontással működött, az viszont nem igazán került be egy mobilba sem. A HP3 részletei még nem ismertek, de feltehetően 16 képpontot egyesítenek majd egybe, a szenzor 1/1,22 hüvelykes lehet.

Egyelőre az sem tiszta, hogy a HP3-as verziót mely gyártó használhatja, a HP1-ről is csak annyi hír van, hogy talán a Motorola Edge 30 Ultrába építik. A HP3-as változatról mindenesetre egyes jelentések azt állítják, hogy végül a Galaxy S23 Ultrába kerülhet, jövőre.

Forrás: ORIGO

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss