Okoseszközök

Nagyobb a kiberfenyegetettség, mint valaha

kiberbiztosítás

Egyre nehezebb és drágább kiberbiztosítást szerezni, részben a kibertámadások számának növekedése miatt.

Ez azt is jelenti, hogy a kiberbiztosítás megszerzéséhez a cégeknek szilárd védelemmel kell rendelkeznie, tehát a védelem általánosságban javult.

Kezdjük a rossz hírekkel

A fenyegetéshelyzet nagyobb kihívást jelent, mint valaha. Az elmúlt évben a cégeknek a következőkkel kellett megbirkóznia (2020-hoz képest)

 • A támadások mennyiségének 57%-os növekedése
 • A támadások összetettségének 59%-os növekedése.
 • A támadások kihatásának 53%-os erősödése.

Zsarolóvírusok: a helyzet egyre rosszabb lesz. Arra a kérdésre, hogy érte-e őket zsarolóvírus támadás az elmúlt évben, a válaszadók 66%-a felelt igennel – tavalyelőtt az “igen” válaszok aránya 37% volt. Globálisan az átlagos váltságdíj 812 360 USD volt, ami 4,8-szoros növekedés a 2020-as 170 000 USD átlaghoz képest.

Kiberbiztosítás:

 • 54% mondta, hogy a kvalifikációjukhoz szükséges kiberbiztonsági szint most magasabb,
 • 47% mondta, hogy az irányelvek most komplexebbek,
 • 40% felelte azt, hogy kevesebb cég kínál kiberbiztosítást,
 • 37% nyilatkozta, hogy a folyamat hosszabb ideig tart,
 • 34% mondta, hogy drágább.

Tehát: gyakoribb, komplexebb, erőteljesebb hatású támadások és kevesebb cég kínál biztosítást, amelyeket nehezebb megszerezni és drágábbak. Ideje lenne egy jó hírnek, igaz?

A jó hírek

Az egyre gyakori támadások fényében nem meglepő, hogy nőtt a kiberbiztosítás elterjedtsége az elmúlt 2 évben: az összes válaszadó 92%-a mondta azt, hogy a szervezete jelenleg rendelkezik valamilyen szintű kiberbiztosítással (2019: 84%). A válaszadók 83%-a rendelkezik olyan kiberbiztosítással, amely lefedi a zsarolóvírusokat is (2019: 64%), ezen belül 41%-uk (az összes válaszadó 34%-a) mondta azt, hogy a zsarolóvírus lefedettség terén vannak kivételek és kizárások.

Az elmúlt évben zsarolóvírussal által sújtott szervezetek sokkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek olyan kiberbiztosítással, amely lefedi a zsarolóvírusokat is, mint azok, akik elkerülték, hogy támadás áldozatává váljanak. Azok közül, akiket támadás ért, 89%-nak van a zsarolóvírust is lefedő kiberbiztosítása, a támadásokat elkerülők 70%-val szemben.

Országonkénti alapon ezúttal az európai országok vezetik a kiberbiztosítási lefedettségi listát: a csehországi (99%), svédországi és belgiumi (mindkettő 98%) válaszadók rendelkeznek lefedettséggel.

Magyarország jelezte a legalacsonyabb szintű kiberbiztosítási lefedettséget (82%), míg Izrael rendelkezik a legalacsonyabb zsarolóvírus elleni biztosítással (66%).

Ágazati szinten az energia-, olaj-/gáz- és közüzemi szektor rendelkezik a legmagasabb szintű kiberbiztosítási lefedettséggel (96%) a kereskedelemmel együtt, és egyben a legmagasabb szintű zsarolóvírus elleni lefedettséggel (89%). Ez nem meglepő, hiszen ez az ágazat a támadások egyik fő célpontja (példa a Colonial Pipeline elleni 2021-es zsarolóvíus incidens) és legnagyobb mennyiségű régi infrastruktúrával rendelkezik, amelyet gyakran nehéz naprakészen tartani, ez pedig növeli a támadásoknak való kitettséget.

A skála másik végén a gyártás és a termelés szerepel: ez az ágazat rendelkezik a legalacsonyabb szintű kiberbiztosítással (86%) és a legalacsonyabb szintű zsarolóvírus elleni lefedettséggel (75%).

A másik jó hír, hogy ha sikerül kiberbiztosításhoz jutni, akkor az megtérülő befektetésnek tűnik: a zsarolovírus támadást elszenvedő és biztosítással rendelkező válaszadók 98%-a jelezte, hogy a zsarolóvírus támadás kompenzációt is tartalmazó kiberbiztosításuk fizetett a kérelmek esetén. A tényleges váltságdíj kifizetések is csökkentek: 2019-ben 44% volt, 2021-ben 40%.

Legmagasabb váltságdíj-kifizetések aránya: alsófokú oktatásalapfokú/középiskolai) (53%), helyi/állami kormányzat (49%), egészségügy (47%).

A legalacsonyabb kifizetési arányok: gyártás és termelés (30%), illetve pénzügyi szolgáltatások (32%).

Érdemes megjegyezni, hogy a legalacsonyabb váltságdíj-fizetési arányokat jelző szektorok voltak azok, akik arról számoltak be, hogy a leggyorsabban helyre tudtak állni egy incidens után. Ez kiemeli a katasztrófahelyzetek helyreállítása kapcsán a tervezés és felkészülés fontosságát.

További jó hírek: tudunk segíteni

Az első lépés a kiberbiztosítás megszerzése felé: biztosítsd, hogy alkalmas légy a kiberbiztosítás megszerzésére.  Ehhez az alábbi biztonsági intézkedések szükségesek:

 • többlépcsős hitelesítés a távoli eléréshez és a kiemelt hozzáférésekhez,
 • endpoint detection and response (EDR, endpoint észlelő és válaszlépéseket nyújtó megoldás),
 • biztonságos, titkosított és tesztelt biztonsági mentések,
 • privileged access management (PAM, a kiemelt jogosultságok kezelése),
 • email szűrés és webes biztonság.

Azonban a következő hét vezérlőelem is kívánatos:

 • kiberincidensre adott válaszlépések terve és tesztelése,
 • kiberbiztonsági tudatosság képzése és adathalászat-tesztelés,
 • a rendszerek megerősítése, beleértve a Remote Desktop Protocol (RDP, távoli asztal protokoll) kompenzálását,
 • naplózás és megfigyelés, hálózati védelmek,
 • életciklusuk végét elért rendszerek cseréje vagy védelme,
 • a szolgáltatói / digitális ellátói lánc kockázatkezelése (“digital supply chain risk management”)

Szerencsére Sophos Managed Threat Response (MTR) szolgáltatás lehetővé teszi, hogy ezen vezérlőelemek közül sokat egyetlen megoldás keretében lehessen megszerezni.

Okoseszközök

A piezotintás nyomtatás évente több százezer forint megtakarítást hozhat

piezotintás nyomtatás epson nyomtató

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

Mivel vízbázisú tintát használnak, ezért nem termelnek veszélyes hulladékokat az Epson piezoelektromos tintasugaras irodai multifunkciós berendezései, és lényegesen kevesebb a szállópor is: tonerpor egyáltalán nincs, legfeljebb papírpor. A hő nélküli technológia miatt nincs szükség hűtőventilátorokra a képalkotó egységben, ezért ezek a gépek lényegesen csendesebbek lézeres társaiknál. További előny, hogy nem lép fel a nyomtatás kellemetlen mellékhatásaként a kellemetlen szagú, mérgező ózon sem.

Még ennél is lényegesebb eltéréseket láthatunk a két kategória között az energiahasználatban. Az Epson magyarországi csapata egy közepes méretű, jelenleg 15 lézeres irodai multifunkciós berendezést működtető elképzelt vállalkozás ötéves üzemeltetését szimulálta az eredeti gépek megtartása és lecserélése mellett. A kalkulációhoz azt feltételezték, hogy a képzeletbeli cég a világ első számú információtechnológiai-, telekommunikációs- és fogyasztói technológiai piacokat vizsgáló társasága, az IDC szerint Magyarországon a három aktuálisan legnépszerűbb irodai multifunkciós lézeres multifunkciós eszközből használ típusonként ötöt. A 30-60 lap/perc teljesítménykategóriába eső gépekkel készülékenként és havonta 5000 fekete-fehér és 2500 színes oldalt nyomtatnak átlagosan, az átlagos nyomtatási terjedelem pedig 5 oldal.

Az Epson szakértőinek számításai szerint a meglévő lézertechnológiás gépek lecserélése 7510 kWh energiamegtakarítást eredményezne öt év alatt, ami – azzal az egyszerűsítéssel élve, hogy ebben az időszakban a villamosenergia végfelhasználói ára nem változik, azaz a képzeletbeli cég 250 forint plusz áfát fizet kWh-ként – 1 877 464 forint mínuszt jelentene a villanyszámlában. Amennyiben ezt visszavetítjük az öt év alatt elkészülő, összesen 6 750 000 ív nyomatra, a megtakarítás 0,28 forint egy A4-es oldalon. A rezsi mellett az sem elhanyagolható, hogy az energiaigény ilyen mértékű mérséklése a szén-dioxid kibocsátásban is jelentkezik: a lényegesen kevesebb elhasznált áram miatt ebben a periódusban 1464 kg CO2 emissziótól lehetne megkímélni a környezetet. Mivel a piezoelektromos tintasugaras gépeknél kevesebb a karbantartási célú leállás, öt év alatt 65-tel kevesebb alkalommal kellene kellékanyagcsere miatt hozzányúlni az Epson nyomtatóihoz.

„A szimulációban kizárólag az elektromos áramon elérhető megtakarítást forintosítottuk” – hangsúlyozta Drienyovszki Anna, az Epson hazai marketingvezetője.

Annak pénzbeli kifejezésétől tehát eltekintettek, hogy a bemelegedés elmaradásával mennyi munkaidőt lehet megspórolni, pedig így a dokumentumok lényegesen gyorsabban készülnek el, mint a lézeres eszközökön. Arra sem tért ki a kalkulus, hogyan jelenik meg a szervizköltségekben a lényegesen kevesebb karbantartási igény. Szintén nem számszerűsítették a kényelmet, de aki toporgott már az irodai nyomtató előtt arra várva, hogy végre bemelegedjen és kidobja a kért nyomatot, az értékelni fogja, hogy a „hidegtintás” gépekkel a nyomtatás azonnal megkezdődik, ahogy a feladatra vonatkozó impulzus befut a nyomtatóra.

Ahogy a globális klíma- és energiaválság egyre jobban felerősíti a fenntarthatósági szempontokat, úgy irányul a fogyasztók figyelme mind jobban a környezetkímélő megoldások felé. Drienyovszki Anna ezek közé sorolja az Epson piezotintás nyomtatóit, amelyekkel akár 83 százalékot is le lehet faragni a nyomtatás energiaszükségletéből.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Egy tökéletes útitárs: Philips hordozható monitor

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

A Philips monitors bemutatja a díjnyertes 16B1P3302D hordozható monitort kettős USB-C-vel

Az új Philips 16B1P3302D hordozható monitor egy tökéletes útitárs. A Philips 16B1P3302D modell a Philips monitors hordozható sorozatának részeként jelenik meg. A monitor dizájn-identitása elnyerte a 2021 iF Product Design Award címet, és a 2021 Red Dot díjat is elhozta.

Bemutatkozik a hordozható munkavégzés

Könnyű és hordozható kialakításának köszönhetően a Philips 16B1P3302D akár egy aktatáskában vagy hátizsákban is elfér 15,6 hüvelykes (39,6 cm képátlójú) kijelzőméretével. A hordozható monitor oldalán két USB-C port található, és két USB-C kábelt lehet egyszerre csatlakoztatni és használni. Ezek a portok több funkcióval is rendelkeznek, például a készülék töltésére (USB áramellátás), a kijelző tükrözésére vagy kiterjesztése prezentációkhoz és egyéb célokra (USB-C DisplayPort Alt mód), így a nagyobb termelékenység érdekében útközben is kétképernyős elrendezést hozhat létre.

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

A Philips 16B1P3302D kettős USB-C bemenettel rendelkezik az extra rugalmasság érdekében

További funkciók a mozgásban lévő irodai használathoz

A Philips 16B1P3302D ergonomikussá és kényelmessé teszi a mobil munkaterület használatát többszögű lábazatának köszönhetően, amely 0 és 90 fok között állítható, míg a 170°/170° betekintési szögekkel rendelkező IPS panel technológia szinte bármilyen szögből tiszta képet biztosít.

A rugalmas lábazat által kínált személyre szabottabb élmény mellett a Philips 16B1P3302D kijelző kiváló képminőségre is törekszik Full HD felbontással, 75 Hz frissítési rátával és SmartImage technológiával, amely a kontraszt, a telítettség és az élesség beállításával a képernyőn megjelenő képeknek megfelelően optimalizálja a megtekintési élményt.

A gyenge fényviszonyok közötti kényelmes használat érdekében a Philips 16B1P3302D EasyRead beállítással és LowBlue móddal rendelkezik, amelyek csökkentik a szem megerőltetését és könnyed olvasási élményt biztosítanak.

A Philips 16B1P3302D modell elérhetősége

A felsorolt innovatív funkciókat figyelembe véve ez a monitor ideális mindazok számára, akik fel szeretnék dobni hordozható munkaállomásukat, miközben szeretnék megtartani a hagyományos irodai kényelmi szintet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

A Kingston FURY túlhúzható szerverosztályú DDR5 memóriát mutatott be

kingston fury

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY™ Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját.

Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

A DDR5 regisztrált DIMM-eket használó platformoknál a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek a szerverosztályú memóriákra jellemző adatintegritás vagy kiváló minőség feláldozása nélkül biztosítják a tartalomkészítők, a mérnökök és az adattudományi szakemberek legújabb alkalmazásainak igényeit kielégítő nagy sávszélességet és megnövelt megbízhatóságot. A DDR5 regisztrált DIMM-ek a DRAM-memóriakomponensbe épített alaplapi ECC-vel rendelkeznek, és támogatják a több-bites hibák felismerésére és kijavítására képes modulszintű ECC-t.

A 4800 MT/s1 sebességen nyújtott Plug N Play képességeknek köszönhetően a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ekkel a felhasználók a beállítások megváltoztatása nélkül, automatikusan túlhúzhatják rendszerüket, vagy választhatnak az Intel® XMP 3.0 tanúsítvánnyal rendelkező, alaplapra minősített négy- és nyolccsatornás készletek közül, akár 6000MT/s sebességgel, gyárilag hangolt időzítésekkel, illetve sebesség- és feszültségszinttel.

„A nagy teljesítményű memóriát igénylő felhasználók szükségleteire válaszul, a Kingston FURY örömmel terjeszti ki a DDR5 teljesítményét a munkaállomások és a felső kategóriás asztali számítógépek kategóriájában”

– mutatott rá Iwona Zalewska, a Kingston EMEA DRAM üzletágának vezetője.

„A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek folytatják a Kingston több mint három évtizedes hagyományait a világ legnagyobb adatközpontjaiban is megbízhatóan működő szerverosztályú memóriák fejlesztése terén.”

A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek egymodulos kivitelben 32 GB, 4 darabos készletben 128 GB és 8 darabos készletben 256 GB max. kapacitással kaphatók. Minden modul sebességtesztelésen esik át, és az élettartam egészére kiterjedő, korlátozott garancia és a Kingston legendás megbízhatósága társul hozzá.

További információért látogasson el a kingston.com webhelyre.

Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM
CikkszámLeírás
KF548R36RB-1616GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade PnP
KF548R36RBK4-6464GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RBK8-128128GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RB-3232GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade PnP
KF548R36RBK4-128128GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RBK8-256256GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade PnP
KF556R36RB-1616GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade XMP
KF556R36RBK4-6464GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RBK8-128128GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RB-3232GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade XMP
KF556R36RBK4-128128GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RBK8-256256GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP
KF560R32RB-1616GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM FURY Renegade XMP
KF560R32RBK4-6464GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF560R32RBK8-128128GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP

A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM jellemzői és specifikációja:

 • Túlhúzás ECC-vel: Az adatintegritás megőrzése, tágítva a DDR5 teljesítményének határait.
 • Megnövelt hatékonyság: A kétszeresére növelt bankmérettel és bursthosszúsággal elért nagyobb hatékonyságnak és kisebb késleltetésnek köszönhetően lépést tart a legújabb programok és alkalmazások igényeivel.
 • Intel® XMP 3.0-tanúsítás: Az előre optimalizált időzítéseket, illetve sebesség- és feszültségszinteket kínáló memória teljesítménye a beépített profilok egyikének kiválasztásával könnyedén maximumra növelhető.
 • Plug N Play: A gyárilag előre beállított késleltetési és sebességidőzítések automatikus alkalmazása – így nincs szükség a BIOS-beállítások korrigálására.
 • Kapacitás:
  • Különálló modul – 16 GB, 32 GB
  • Négydarabos készlet – 64 GB, 128 GB
  • Nyolcdarabos készlet – 128 GB, 256 GB
 • Sebesség1: 4800MT/s, 5600MT/s, 6000MT/s
 • Késleltetés: CL32, CL36
 • Feszültség: 1,1 V, 1,25 V, 1,35 V
 • Üzemi hőmérséklet: 0°C és +95°C között
 • Méret: 133,35 mm x 31,25 mm x 3,80 mm

További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss