Okoseszközök

A Samsung bemutatja az összekapcsolt világ nyugalmát

összekapcsolt

A vállalat központi stratégiájának alapkövei a fenntarthatóbb jövő és az összekapcsolt világ megteremtése.

A Samsung bemutatja, hogyan képes a csúcstechnológia hozzájárulni egy olyan összekapcsolt világ megteremtéséhez, amelyben az okos megoldások és az intuitív élmények tehetik nyugodtabbá a felhasználók mindennapjait. A CES® 2023 kiállításon rendezett sajtótájékoztatón a vállalat és partnerei közösen ismertették, hogyan terveznek együtt egy még inkább összekapcsolt világot építeni, miközben a fenntarthatóbb jövő kialakításában is szerepet vállalnak.

Jong-Hee (JH) Han, a Samsung Electronics alelnöke, vezérigazgatója, valamint a DX (Device eXperience) divízió vezetője kiemelte, hogy a Samsung stratégiája elsősorban az összekapcsolt élmények megteremtésére irányul, olyan életünket meghatározó pontokon, mint az otthonunk, az autónk vagy a munkahelyünk. Mindeközben a vállalat tevékenységét meghatározza a fenntarthatóbb jövő kialakítása iránti elkötelezettsége, valamint az, hogy eszközeivel és megoldásaival személyesebb és intuitívabb élményeket biztosítson a felhasználók számára.  A Samsung a még egyszerűbb csatlakoztathatóságára, valamint olyan készülékek tervezésére összpontosít, amelyek fenntarthatóbbá teszik a technológia mindennapi használatát és nyugalmat teremtenek összekapcsolt világunkban.

„Tudjuk, hogy mindezek nagyszabású tervek – mondta el JH Han vezérigazgató. Célunk, hogy megoldást kínáljunk napjaink valós kihívásaira, és alkalmazkodjunk a felhasználók jövőbeli igényeihez és törekvéseihez. Ehhez időre, új megoldásokra, valamint a partnerekkel való hatékony együttműködésre lesz szükségünk. Az úton közösen indultunk el, és elkötelezettek vagyunk célkitűzéseink megvalósítása iránt.”

A Samsung vállalati működését a fenntarthatósági törekvései is meghatározzák

A vállalat a fenntarthatósági célok megvalósításával, a jövőbe mutató terméktervezéssel és a stratégiai partnerségek révén továbbra is kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre. 2050-re a vállalat célul tűzte ki, hogy üzleti működéséhez szükséges villamosenergia-felhasználását megújuló forrásokból fedezze, valamint tervei szerint elérheti a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Közelebbi távlatban a DX divízió tervei szerint 2027-re 100 százalékban megújuló energiára áll át, és 2030-ra elérheti a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

A vállalat fenntarthatósági céljainak elérése érdekében indítja el Mindennapi Fenntarthatóság kezdeményezését, amelynek értelmében a legnépszerűbb eszközei és szolgáltatásai fenntarthatósági funkciókkal érkeznek egy zöldebb környezet kialakításáért. A megújult anyagtervezésnek és az energiahatékony működésnek köszönhetően a vállalat fenntarthatóbb készülékeket állíthat elő.

„A fenntarthatóságot a termékélménybe is beemeljük, így felhasználóinkkal világszerte közösen járulhatunk hozzá egy zöldebb bolygó eléréséhez – mondta Inhee Chung, a Samsung Vállalati Fenntarthatósági Központjának alelnöke. A legnépszerűbb eszközeink közül néhány már most a kiemelkedően környezettudatos készülékek közé tartozik.”

A Samsung számos televíziójának és okostelefonjának gyártása során újrahasznosított anyagokat alkalmaz, többek között az óceánokban, tengerekben hagyott halászhálókból származó újrahasznosított műanyagot. A vállalat háztartási készülékei, memóriakártyái és 5G rádiós hálózati chipkészletei pedig hozzájárulhatnak a felhasználók energiatakarékosságához. Emellett a Samsung összekapcsolt szolgáltatásai, mint például a SmartThings Energy és az MI Energiatakarékos üzemmód is segíthetnek a gazdaságos energiafelhasználásban és a költségcsökkentésben, miközben az általános éghajlati hatásukat is redukálják.

A sajtótájékoztatón a Patagonia, a szabadtéri ruházati termékek élvonalbeli gyártója is részt vett, hogy a Samsunggal közösen beszéljenek a mikroműanyagok – a ruhákban gyakran megtalálható apró részecskék, amelyek a mosással az óceánokba, tavakba és folyókba kerülhetnek – elleni küzdelemre irányuló partnerségükről. Vincent Stanley, a Patagonia vállalati vízióért felelős igazgatója többek között az együttműködés során kifejlesztett új mosási technológiáról, a Less Microfiber Cycle-ről számolt be. Az egyes Samsung mosógépekben elérhető funkció akár 54%-kal képes csökkenteni a mikroműanyagok vízbe kerülését a mosási ciklus során. A Less Microfiber Cycle-höz hasonlóan a Samsung és a Patagonia által nemrégiben kifejlesztett új Less Microfiber Filter  pedig megakadályozza, hogy a mikroműanyagok nagy része a mosási ciklus végén az óceánba kerüljön.

Eközben James Kwon, az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA – Environmental Protection Agency) fogyasztói elektronikai ENERGY STAR termékmenedzsere bejelentette, hogy a Samsung SmartThings rendszerével a Samsung összekapcsolt otthoni megoldása az első olyan széles körben elérhető intelligens otthoni energiagazdálkodási rendszer, amely elnyerte a rangos ENERGY STAR SHEMS tanúsítványt. A Samsung a fenntarthatósági célkitűzéseinek érdekében továbbra is együttműködik a különböző partnerekkel. A vállalat a Carbon Trusttal és más technológiai vezetőkkel közösen dolgozta ki az iparág első megoldását, amely a felhasználók által használt csatlakoztatott eszközökkel kapcsolatos kibocsátások mérésére, elszámolására és szén-dioxid-mentesítésére szolgál.

Kényelemre épülő, összekapcsolt élmények 

A Samsung részletesen ismertette az összekapcsolt világ megvalósítására vonatkozó rövid  és hosszú távú terveit. A vállalat sajtótájékoztatóján Jaeyeon Jung, a SmartThings csapatának vezetője kiemelte, hogy az olyan alkalmazások, mint például a SmartThings Home Monitor vagy a SmartThings Pet Care, többek között a monitor és értesítés funkcióknak köszönhetően, kényelmet és nyugalmat biztosíthatnak a felhasználók számára. A Samsung és a SmartThings csatlakoztatott platform számos módon teszi lehetővé egy még intelligensebb otthont kialakítását.

Ennek a jövőképnek kulcsfontosságú része a hatékony együttműködés, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerre több készüléküket is összekapcsolják, függetlenül attól, hogy azok a Samsung vagy egy partner márka eszközei. Mivel az iparág a Matter okosotthon-szabvány révén a kompatibilitás új szintjét kívánja elérni, a Samsung elkötelezett e partnerségi filozófia mellett. A SmartThings volt az egyik első márka, amely elfogadta a Mattert, a Samsung pedig alapító tagja a Home Connectivity Alliance-nek (HCA).

A CES sajtókonferencián a Samsung bejelentette legújabb okosotthon-innovációját is, a SmartThings Stationt – az első olyan termékét, amely már a kezdetektől fogva beépített Matter-támogatással érkezik. Ez kényelmes és újfajta módja annak, hogy otthonunkban átéljük a valódi SmartThings-élményeket, valamint segíthet a csatlakoztatott eszközökkel való interakció megkönnyítésében. A SmartThings Station a Samsung vezeték nélküli töltőjét okosotthon-központtá változtatja, amely egyetlen gombnyomással zökkenőmentesen átalakíthatja otthonunk állapotát.

Az összekapcsolt élményeket új partnerségek, például a Philips Hue-val való további együttműködés bejelentésével emeli a vállalat. Jasper Vervoort, a Philips Hue vezető alelnöke és ügyvezetője a Samsung televíziók tartalmának a Philips Hue világítással való szinkronizálásának új módjáról beszélt a Philips Hue Sync TV alkalmazáson keresztül, amely az alkalmazásboltból tölthető le az egyes Samsung TV-kre. Ez az első olyan megoldás, amely további hardver nélkül szinkronizálja a világítást és a Samsung TV-k tartalmát.

Mivel minden eddiginél több eszköz csatlakoztatható egymáshoz, az összekapcsolt ökoszisztémák esetében kiemelten fontos a biztonság és a fejlett adatvédelmi funkciók. A vállalat hamarosan elérhető, új Samsung Knox Matrix megoldása kényelmesen és biztonságosan szinkronizálja a hitelesítő adatokat az eszközök között, miközben az érzékeny információkat a privát blokklánc-technológiának köszönhetően, többszintű kölcsönös felügyelettel védi.

Az összekapcsolt ökoszisztémák előnyei a munkahelyi ingázás során is megmutatkoznak. Marcus Futterlieb, a Harman munkatársa bemutatta a Samsung és a Harman közös terveit, amelyekben az intelligens megoldásoknak és a személyre szabhatóság előnyeinek köszönhetően az utastérben tapasztalható kényelmi megoldásokat részletezik. Az együttműködés egyik legfontosabb eredménye a Harman Ready Care szolgáltatás. A megoldás gépi tanulási algoritmus segítségével gyűjti és dolgozza fel az autó által mért, annak vezetőjével kapcsolatos, fáradtságra és esetleges figyelmetlenségre vonatkozó adatokat. Ennek megfelelően különféle, személyre szabott javaslatokat tesz a kockázatok csökkentése, a sofőr jóléte és az utasok biztonsága érdekében.

Jövőkép

A vállalat több, mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó újgenerációs megoldást és technológiát is bemutatott. A térkonfigurált MI-t alkalmazó készülékek, mint például a JetBot MI+ porszívó, a begyűjtött adatok segítségével még jobb és személyre szabottabb otthoni felhasználói élményt tesz lehetővé.

A Samsung elárult néhány részletet az egyes, 2023-as Samsung Neo QLED 8K és 4K televíziókon elérhető Relumino Mode-ról is, amely megkönnyítheti bizonyos láttássérült felhasználók tartalomfogyasztását. A Relumino Mode kiemeli a vetített körvonalakat, valamint erősíti a kontrasztot és a színeket, így a tartalom tisztább és könnyebben élvezhető lehet. A vállalat a 2018-as CES kiállításon, a C-Lab startup akcelerátor program keretein belül debütált Relumino szemüveg egy új típusát, valamint a hozzátartozó mobilapplikációt is bemutatta a még jobb és személyre szabottabb televíziózás érdekében.

További információkért látogasson el a news.samsung.com vagy a samsung.com/hu weboldalra.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Okoseszközök

A piezotintás nyomtatás évente több százezer forint megtakarítást hozhat

piezotintás nyomtatás epson nyomtató

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

Mivel vízbázisú tintát használnak, ezért nem termelnek veszélyes hulladékokat az Epson piezoelektromos tintasugaras irodai multifunkciós berendezései, és lényegesen kevesebb a szállópor is: tonerpor egyáltalán nincs, legfeljebb papírpor. A hő nélküli technológia miatt nincs szükség hűtőventilátorokra a képalkotó egységben, ezért ezek a gépek lényegesen csendesebbek lézeres társaiknál. További előny, hogy nem lép fel a nyomtatás kellemetlen mellékhatásaként a kellemetlen szagú, mérgező ózon sem.

Még ennél is lényegesebb eltéréseket láthatunk a két kategória között az energiahasználatban. Az Epson magyarországi csapata egy közepes méretű, jelenleg 15 lézeres irodai multifunkciós berendezést működtető elképzelt vállalkozás ötéves üzemeltetését szimulálta az eredeti gépek megtartása és lecserélése mellett. A kalkulációhoz azt feltételezték, hogy a képzeletbeli cég a világ első számú információtechnológiai-, telekommunikációs- és fogyasztói technológiai piacokat vizsgáló társasága, az IDC szerint Magyarországon a három aktuálisan legnépszerűbb irodai multifunkciós lézeres multifunkciós eszközből használ típusonként ötöt. A 30-60 lap/perc teljesítménykategóriába eső gépekkel készülékenként és havonta 5000 fekete-fehér és 2500 színes oldalt nyomtatnak átlagosan, az átlagos nyomtatási terjedelem pedig 5 oldal.

Az Epson szakértőinek számításai szerint a meglévő lézertechnológiás gépek lecserélése 7510 kWh energiamegtakarítást eredményezne öt év alatt, ami – azzal az egyszerűsítéssel élve, hogy ebben az időszakban a villamosenergia végfelhasználói ára nem változik, azaz a képzeletbeli cég 250 forint plusz áfát fizet kWh-ként – 1 877 464 forint mínuszt jelentene a villanyszámlában. Amennyiben ezt visszavetítjük az öt év alatt elkészülő, összesen 6 750 000 ív nyomatra, a megtakarítás 0,28 forint egy A4-es oldalon. A rezsi mellett az sem elhanyagolható, hogy az energiaigény ilyen mértékű mérséklése a szén-dioxid kibocsátásban is jelentkezik: a lényegesen kevesebb elhasznált áram miatt ebben a periódusban 1464 kg CO2 emissziótól lehetne megkímélni a környezetet. Mivel a piezoelektromos tintasugaras gépeknél kevesebb a karbantartási célú leállás, öt év alatt 65-tel kevesebb alkalommal kellene kellékanyagcsere miatt hozzányúlni az Epson nyomtatóihoz.

„A szimulációban kizárólag az elektromos áramon elérhető megtakarítást forintosítottuk” – hangsúlyozta Drienyovszki Anna, az Epson hazai marketingvezetője.

Annak pénzbeli kifejezésétől tehát eltekintettek, hogy a bemelegedés elmaradásával mennyi munkaidőt lehet megspórolni, pedig így a dokumentumok lényegesen gyorsabban készülnek el, mint a lézeres eszközökön. Arra sem tért ki a kalkulus, hogyan jelenik meg a szervizköltségekben a lényegesen kevesebb karbantartási igény. Szintén nem számszerűsítették a kényelmet, de aki toporgott már az irodai nyomtató előtt arra várva, hogy végre bemelegedjen és kidobja a kért nyomatot, az értékelni fogja, hogy a „hidegtintás” gépekkel a nyomtatás azonnal megkezdődik, ahogy a feladatra vonatkozó impulzus befut a nyomtatóra.

Ahogy a globális klíma- és energiaválság egyre jobban felerősíti a fenntarthatósági szempontokat, úgy irányul a fogyasztók figyelme mind jobban a környezetkímélő megoldások felé. Drienyovszki Anna ezek közé sorolja az Epson piezotintás nyomtatóit, amelyekkel akár 83 százalékot is le lehet faragni a nyomtatás energiaszükségletéből.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Egy tökéletes útitárs: Philips hordozható monitor

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

A Philips monitors bemutatja a díjnyertes 16B1P3302D hordozható monitort kettős USB-C-vel

Az új Philips 16B1P3302D hordozható monitor egy tökéletes útitárs. A Philips 16B1P3302D modell a Philips monitors hordozható sorozatának részeként jelenik meg. A monitor dizájn-identitása elnyerte a 2021 iF Product Design Award címet, és a 2021 Red Dot díjat is elhozta.

Bemutatkozik a hordozható munkavégzés

Könnyű és hordozható kialakításának köszönhetően a Philips 16B1P3302D akár egy aktatáskában vagy hátizsákban is elfér 15,6 hüvelykes (39,6 cm képátlójú) kijelzőméretével. A hordozható monitor oldalán két USB-C port található, és két USB-C kábelt lehet egyszerre csatlakoztatni és használni. Ezek a portok több funkcióval is rendelkeznek, például a készülék töltésére (USB áramellátás), a kijelző tükrözésére vagy kiterjesztése prezentációkhoz és egyéb célokra (USB-C DisplayPort Alt mód), így a nagyobb termelékenység érdekében útközben is kétképernyős elrendezést hozhat létre.

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

A Philips 16B1P3302D kettős USB-C bemenettel rendelkezik az extra rugalmasság érdekében

További funkciók a mozgásban lévő irodai használathoz

A Philips 16B1P3302D ergonomikussá és kényelmessé teszi a mobil munkaterület használatát többszögű lábazatának köszönhetően, amely 0 és 90 fok között állítható, míg a 170°/170° betekintési szögekkel rendelkező IPS panel technológia szinte bármilyen szögből tiszta képet biztosít.

A rugalmas lábazat által kínált személyre szabottabb élmény mellett a Philips 16B1P3302D kijelző kiváló képminőségre is törekszik Full HD felbontással, 75 Hz frissítési rátával és SmartImage technológiával, amely a kontraszt, a telítettség és az élesség beállításával a képernyőn megjelenő képeknek megfelelően optimalizálja a megtekintési élményt.

A gyenge fényviszonyok közötti kényelmes használat érdekében a Philips 16B1P3302D EasyRead beállítással és LowBlue móddal rendelkezik, amelyek csökkentik a szem megerőltetését és könnyed olvasási élményt biztosítanak.

A Philips 16B1P3302D modell elérhetősége

A felsorolt innovatív funkciókat figyelembe véve ez a monitor ideális mindazok számára, akik fel szeretnék dobni hordozható munkaállomásukat, miközben szeretnék megtartani a hagyományos irodai kényelmi szintet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

A Kingston FURY túlhúzható szerverosztályú DDR5 memóriát mutatott be

kingston fury

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY™ Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját.

Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

A DDR5 regisztrált DIMM-eket használó platformoknál a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek a szerverosztályú memóriákra jellemző adatintegritás vagy kiváló minőség feláldozása nélkül biztosítják a tartalomkészítők, a mérnökök és az adattudományi szakemberek legújabb alkalmazásainak igényeit kielégítő nagy sávszélességet és megnövelt megbízhatóságot. A DDR5 regisztrált DIMM-ek a DRAM-memóriakomponensbe épített alaplapi ECC-vel rendelkeznek, és támogatják a több-bites hibák felismerésére és kijavítására képes modulszintű ECC-t.

A 4800 MT/s1 sebességen nyújtott Plug N Play képességeknek köszönhetően a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ekkel a felhasználók a beállítások megváltoztatása nélkül, automatikusan túlhúzhatják rendszerüket, vagy választhatnak az Intel® XMP 3.0 tanúsítvánnyal rendelkező, alaplapra minősített négy- és nyolccsatornás készletek közül, akár 6000MT/s sebességgel, gyárilag hangolt időzítésekkel, illetve sebesség- és feszültségszinttel.

„A nagy teljesítményű memóriát igénylő felhasználók szükségleteire válaszul, a Kingston FURY örömmel terjeszti ki a DDR5 teljesítményét a munkaállomások és a felső kategóriás asztali számítógépek kategóriájában”

– mutatott rá Iwona Zalewska, a Kingston EMEA DRAM üzletágának vezetője.

„A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek folytatják a Kingston több mint három évtizedes hagyományait a világ legnagyobb adatközpontjaiban is megbízhatóan működő szerverosztályú memóriák fejlesztése terén.”

A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM-ek egymodulos kivitelben 32 GB, 4 darabos készletben 128 GB és 8 darabos készletben 256 GB max. kapacitással kaphatók. Minden modul sebességtesztelésen esik át, és az élettartam egészére kiterjedő, korlátozott garancia és a Kingston legendás megbízhatósága társul hozzá.

További információért látogasson el a kingston.com webhelyre.

Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM
CikkszámLeírás
KF548R36RB-1616GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade PnP
KF548R36RBK4-6464GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RBK8-128128GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RB-3232GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade PnP
KF548R36RBK4-128128GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade PnP
KF548R36RBK8-256256GB 4800MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade PnP
KF556R36RB-1616GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade XMP
KF556R36RBK4-6464GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RBK8-128128GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RB-3232GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM FURY Renegade XMP
KF556R36RBK4-128128GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF556R36RBK8-256256GB 5600MT/s DDR5 ECC Reg CL36 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP
KF560R32RB-1616GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM FURY Renegade XMP
KF560R32RBK4-6464GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM (4-es csomag) FURY Renegade XMP
KF560R32RBK8-128128GB 6000MT/s DDR5 ECC Reg CL32 DIMM (8-as csomag) FURY Renegade XMP

A Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM jellemzői és specifikációja:

 • Túlhúzás ECC-vel: Az adatintegritás megőrzése, tágítva a DDR5 teljesítményének határait.
 • Megnövelt hatékonyság: A kétszeresére növelt bankmérettel és bursthosszúsággal elért nagyobb hatékonyságnak és kisebb késleltetésnek köszönhetően lépést tart a legújabb programok és alkalmazások igényeivel.
 • Intel® XMP 3.0-tanúsítás: Az előre optimalizált időzítéseket, illetve sebesség- és feszültségszinteket kínáló memória teljesítménye a beépített profilok egyikének kiválasztásával könnyedén maximumra növelhető.
 • Plug N Play: A gyárilag előre beállított késleltetési és sebességidőzítések automatikus alkalmazása – így nincs szükség a BIOS-beállítások korrigálására.
 • Kapacitás:
  • Különálló modul – 16 GB, 32 GB
  • Négydarabos készlet – 64 GB, 128 GB
  • Nyolcdarabos készlet – 128 GB, 256 GB
 • Sebesség1: 4800MT/s, 5600MT/s, 6000MT/s
 • Késleltetés: CL32, CL36
 • Feszültség: 1,1 V, 1,25 V, 1,35 V
 • Üzemi hőmérséklet: 0°C és +95°C között
 • Méret: 133,35 mm x 31,25 mm x 3,80 mm

További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss